Data til DAC - I2S vs. S/PDIF

Lexluthor

Overivrig entusiast
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
519
Antall liker
51
Torget vurderinger
2
I2S-koblingen mellom CD-drev og DAC blir hevdet å være ovelegen S/PDIF fordi den splitter overføringen av data- og klokkesignalet og gir lavest jitter. Men eksterne digitale kilder som DVD-spillere, SB og PC har jo stort sett bare S/PDIF - og altså mer jitter og trolig dårligere lyd en med I2S. DAC'en min har kun S/PDIF inngang men den har i tillegg et integrert CD-drev med I2S kommunikasjon til DAC'en. Hvorfor bruker ikke separate DAC'er I2S når dette er det beste (det finnes vist nok noen som f.eks. NorthStar, Zanden, m.fl)?  

Noen som kan noe om dette?
 

Cobra2

Hi-Fi freak
Ble medlem
26.02.2003
Innlegg
4.980
Antall liker
1.055
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
75
I2S er ikke en spesifisert standard for ekstern overføring...
En kan selvfølgelig experimentere, men har lest andres erfaring at kabling bør holdes under 30cm. Det finnes også andre begrensninger, men det er lov å prøve!
Ikke regn med at ferdig-løsning av I2S fra en produsent passer hos en annen...

Arne K
(Det er det som er så gøy med standarder, det finnes så mange...)
 

Rhesus

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.11.2006
Innlegg
2.466
Antall liker
11
I2S er et ganske løselig spesifisert interface, så det er ikke garantert at ting fungerer om hverandre. SP/DIF er bedre i så måte.

Når det gjelder jitter, så er man avhengig av god båndbredde på kanalen man kjører klokka over for å bibeholde lav jitter. Man må også passe på at mottakeren er god nok. Hvis jeg skulle lagd et interface med separat klokke, ville jeg brukt differesiell overføring, LVDS f.eks.

Jeg tror ikke man automatisk får mindre jitter av å overføre klokke separat, jamfør I2S. Jeg tror heller jeg ville lagt energi i å minimere jitter i klokke-regenereringen. Et godt design av PLL-en burde gi god nok presisjon.
 
K

knutinh

Gjest
Jitter brukes stadig som et argument ovenfor alt som er galt med digital lyd.

I mine øyne er det ikke framført god dokumentasjon på at jitter er et egentlig problem, ergo ser jeg ikke helt behovet.

En tilstrekkelig dokumentasjon ville f.eks være :

1. En dokumentert dobbeltblind test som beviser hørbare forskjeller mellom to drivverk (eller DAC) hvor generering/undertrykkelse av jitter var primær forskjell.

2. Målinger/modeller av jitter på relevante kretser koblet sammen med en universal modell for menneskets følsomhet for jitter.

-k
 
Topp Bunn