Utvikling av surround prosessorer

wake

Fersking
Ble medlem
22.04.2004
Innlegg
3
Antall liker
0
Jeg har vært fraværende fra utviklingen på surround fronten i mange år nå, og lurer på en ting.

Spørsmålet mitt er om har utviklingen av hjemmekino lyden, dvs evnen til å gjenskape detaljene i lydbilde har blitt betraktelig bedre iløpet av de siste 20 årene?

Jeg har en H/K signature 2.0 forforsterker, men den begynner å bli gammel. Hvis jeg bytter til f.eks. en Yamaha RX-V667 og bruker den som en forforsterker, vil jeg få et mer nyansert og detaljert lydbilde? Eller er fremdeles lyd prosessoren i min H/K bedre enn de nyere billigere forsterkerene?

Håper jeg har gjort meg forstått, og at jeg kan få noen gode svar.

På forhånd takk
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Sånn til opplysning så er en surround prosessor en flerkanals forforsterker, altså uten effetrinn. Mens en surround receiver, som Yamaha RX-V667, har innebygget forsterkere. En surround prosessor vil som regel har bedre forforsterker og DAC del enn en receiver og de koster også mer.

Det har vært en utvikling over årene. God elektronikk har blitt rimeligere. Allikevel er det vanskelig å gi konkrete svar på konkrete modeller, da det kan variere en del. Velger du f.eks en surround prosessor fra Emotiva og sammen med et bra effektrinn, så er nok sjansen veldig stor for at det vil gi deg et løft. Mens med en rimeligere surround receiver, så er sjansen mye mindre. Kommer også ann på kvaliteten i H/K forsterkeren din. Yamaha er forøvrig et merke som ikke er kjent for å konstruere spesielt nøytrale surround receivere. Svenske LTS kom frem til i både form av målinger og blindtest at en Yamaha receiver hadde ganske betydelig hørbar forvrengning og det er også min erfaring. Så dersom du ute etter "detaljer", så ville jeg sett etter et annet merke. Selv om det skal sies at effektdelen i Yamahaen er det svakeste punktet.

Det beste er om du kan prøve dette selv. Det er eneste måten du kan få et sikkert svar på. I utgangspunktet ville jeg tro at du må en del høyere i prisklasse enn hvor RX-V667 ligger for å få noe bra.
 

roadrune

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.12.2014
Innlegg
2.359
Antall liker
1.166
Sted
Stord
Torget vurderinger
1
Det har vært en voldsom utvikling de siste 20 årene med tanke på lydfomater, Dolby Digital (5.1) var vel muligens ikke kommet da?

Akkurat på lydkvalitet pr kanal har det nok ikke skjedd allverden, men romkorrigering er jo blitt adskillig bedre, i tillegg til de nevnte formatene, nå begynner jo Atmos å blir mer vanlig der en lett kommer opp i 11 kanaler pluss suber.

Det blir jo ett spørsmål om hvor du vil legge lista.
 

wake

Fersking
Ble medlem
22.04.2004
Innlegg
3
Antall liker
0
Harman kardon signature 2.0 har både DD og DTS. Nå skal jeg ikke utvide til Atmos, men kjøre et 5.2 system. Ikke skal jeg kjøre 3D heller, så da trenger jeg vel ikke mer enn Hdmi 1.3. Husker ikke om 667 har 1.3 eller 1.4.

Det jeg er mest interessert i er at detaljene i lydbildet kommer frem, og det går vel på noen av lyd prosessorene. Jeg husker primare hadde noen lyder under film avspilling som jeg ikke fikk frem på min egen (rimligere) forsterker. Da jeg fikk signature modeller jeg har nå, var den ikke helt som primaren men nesten. Så fikk jeg høre en yamaha, som ikke var av de billigste eller dyreste som var ganske nære min egen (dyrere) H/K.

Etter dette har jeg sagt at Yamaha skal bli min neste forsterker, men som sagt er dette nesten 20 år siden så mye har skjedd.
 

Octopussy

Medlem
Ble medlem
18.05.2016
Innlegg
28
Antall liker
2
Det största som har hänt i ljud väg är väl att vi har fått högupplöst ljud istället för komprimerat.
 

na_X

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.09.2013
Innlegg
4.301
Antall liker
3.647
Torget vurderinger
1
Det er jo skjedd en del med utviklingen av DAC de siste 5 årene også.
 

North

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
28.12.2016
Innlegg
327
Antall liker
72
Torget vurderinger
0
Jeg vet ikke hvor mye dette haster for deg, men jeg ser for meg att skifte ut hele sulamiten min som er nesten like gammel sim din. H/K avr7000 og kappa90 basert høytalare.

Jeg vill beholde forsterkeren og bruke som rent effekttrinn da den har alle muligheter for dette og skal også bytte til en eller annen yamaha.

Dette vil sansynlig skje om noen måneder først og kan da svare på om disse nye tingene vil gi noe mere detaljer og mer nøyaktig plassering.
 
Topp Bunn