Vil en Senter heve opplevelsen?

Ble medlem
21.10.2014
Innlegg
6
Antall liker
0
Hei,

Jeg har et oppsett med en Onkyo TX-NR808 og 2 Dali Rubicon 6. Jeg har altså kun et 2.0 oppsett.

Jeg opplever når jeg ser på TV/Film må lyden stå relativt høyt på for at jeg skal få med meg dialogen. Jeg vet dette vil bli bedre med en senter hvis lyden er Dolby 5.1. Har noen erfaring med om dette blir bedre hvis kilden er 2.0 og man bruke Dolby Pro Logic IIx? Fungerer det slik at man hører dialogen godt med lavere lyd? Jeg ser endel TV hvor lyden er 2.0.

Grunnet rommet må høyttalerne stå ca 2 m fra hverandre, og jeg sitter ca 5m unna, så Stereo-bildet blir begrenset. Jeg antar at med senter vil jeg ikke få spesielt mer bredde/dybde i lydbildet? Det vil primært være å høre dialogen bedre?

Jeg har sett på Dali Opticon Senter som koster ca 4.200, så hvis forbedringen blir liten har jeg mye annet å svi av 4.200 på ;)
 

Class

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.03.2009
Innlegg
2.763
Antall liker
496
Sted
Vestfold
Torget vurderinger
7
Om kilden er 2.0 vil du jo ikke ha tilgang til senterkanalen.
Når det er sagt, om du har en senter som er god i mellomtonen, du sitter midt i mellom og du kan øke nivået i senterkanalen litt (2-3db?), kan det hende at dialog blir bedre definert.
 

Torolan

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.07.2010
Innlegg
2.777
Antall liker
1.087
Torget vurderinger
2
Den vil mest sannsynlig bli bedre hvis du ikke sitter midt i sweetspot ja. Sitter man midt foran , så hører man jo dialogen naturlig uten senter.
Og ja , man har mulighet til å heve nivået på senterkanalen en del , og dette kan jo hjelpe noe.
Man kan også mikse inn senterkanalen til å virke på et 2.0 lydspor ved hjelp av div. "fakesurround" lydmoduser.

Selv har jeg ikke senter for tiden , og savner det heller ikke da jeg alltid sitter i sweetspot :)
 

alfalfa

Overivrig entusiast
Ble medlem
23.09.2005
Innlegg
659
Antall liker
154
Torget vurderinger
8
Problemet er att du og øker nivået på efekter i center høytaleren.
 

Torolan

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.07.2010
Innlegg
2.777
Antall liker
1.087
Torget vurderinger
2
Det vi ldet selvsagt , så man kan ikke heve for mye. Men et par-tre db bør gå grei - man må bare prøve seg frem.
Og det er jo litt det som er tanken med filmlyd også da , at man skal skru opp såpass at man hører dialogen godt , for så å hoppe litt i stolen når actionscenene smeller til :)
 

Gurba

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
07.12.2014
Innlegg
345
Antall liker
86
Hvis du hever peq i dialogområdet så kanskje den kommer bedre fram.
 

kvasi

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.09.2007
Innlegg
1.453
Antall liker
1.121
Jeg har aldri hørt lyd fra TVen min, bruker kun center når jeg ser på random tvprogram og syns det funker strålende.
 

Kvålsvoll

Bransjeaktør
Ble medlem
22.07.2010
Innlegg
1.601
Antall liker
1.696
Sted
Ålesund, Norge
Hvis dialog er utydelig på lavt volum så er det noe grunnleggende feil med oppsettet, så jeg ville tatt tak i dette før jeg satte inn en senter.

En senter forbedrer lydbildet markant for alle som sitter off-senter, det kan også bli bedre i midtposisjonen, kommer mye an på kildematerialet og om det brukes oppmix (plxII).

En senter som er satt opp rett kan tildels ordne problemet hvis du bruker oppmix (dolby plxII eller dsu) på slik som fx tv fra 2-kanal kilder.
Men det er sannsynlig at problemet tildels skyldes akustiske forhold, som ikke uten videre blir noe bedre ved å sette inn en senter, og ordner du dette først så kan det hende du er fornøyd slik det er.

Dialog på tv/dokumenter/nyheter skal være klar og tydelig for alle med noenlunde normal hørsel på master volum fra -40dB, filmer kan ha litt lavere nivå i stille scener, men hvis dialogen er vanskelig å forstå ved -30dB så er det enten tette ører eller så er det rett og slett noe galt med oppsettet.
 

Karl_Erik

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.10.2002
Innlegg
2.191
Antall liker
1.065
Torget vurderinger
1
Jeg har en liten mistanke om t det problemet trådstarter beskriver skyldes at det er valgt surroundkilde (eller oppmiks via DPL II / DTS Neo:X e.l.), men uten at han har gått inn i oppsettmenyen og definert høyttalleroppsettet til 2.0. I så fall vil mesteparten av dialog bli oppmikset til en høyttaler som ikke er til stede - m.a.o. nesten forsvinne.

Hvis dette ikke er situasjonen, men heller det at han behov for å forsterke dialogen ekstra, kan det være en løsning å kjøpe senterhøyttaler, for så å gi den et ekstra boost ui setupmenyen. Det vil gi en ukorrekt miks, men det vil gi den ønskede effekten.
 
Ble medlem
21.10.2014
Innlegg
6
Antall liker
0
Takk for alle svar :)

Jeg skal sette meg ned å sjekke oppsette i Receiveren hva jeg har av valg der.

Den ene høytaleren står inn i et hjørne og jeg sitter omtrent helt inntil en av disse veggene 5 m unna. Det kan jo tenkes at jeg får uheldig akustikk i rommet i viktige frekvensområder for tale. Høytalrene står 2 m fra hverandre og jeg sitter 5 m unna med en sofa ca 2m bred, og midt i sofaen er rett ovenfor midt mellom høytalerne. Etter å ha lest deres kommentarer og byttet sitteposisjon virker det som om jeg hører bedre når jeg sitter i midten, ok en meter til siden og ut i rommet, og ikke så bra når jeg sitter en meter til andre siden oppe i den ene veggen. Nå er det mot denne veggen jeg har hjørnet i sofaen og den beste posisjonene å laxe i.

Jeg antok at +-1 m ved avstand på 5 m ikke burde ha så mye å si, men antar siden f.eks. 1000Hz har en bølgelengde på 35cm, vil en forflyttning 1 m siden kunne bety forskjellen for demping eller forsterking ved summen av alle lydbølgene.Forstår hvorfor folk ønsker lydrom, hvor man slipper så mange kompromi :)
 

Retep

Steine galen
Ble medlem
27.01.2005
Innlegg
23.074
Antall liker
20.269
Sted
Volda
Torget vurderinger
23
Kompromi slipper du ikke unna med eget lydbok desverre. Er ferre av de, men komprini slipper man ikke unna.
 
Topp Bunn