Nøkternt 5.1-oppsett

Kanki

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
21.08.2014
Innlegg
219
Antall liker
63
Hei folkens!

Går med tanker om å sette opp et nøkternt lite 5.1-system når jeg flytter til ny leilighet. Kommer til å stå i et dedikert rom på ca. 12m2 (4m x 3m).

Ønsker å ta utgangspunkt i Dynaudio Excite X14 som jeg allerede har, og så bruke Excite X12 eller noen andre litt mindre høyttalere som bakkanaler, og Excite X24 som center. Så tenker jeg å kjøpe en duganes reciever brukt - gjerne en litt eldre modell som gir mye for pengene. Trenger vel også en subwoofer.

Lurer på følgende:
- Finnes det en grei reciever som fås brukt til max 3000kr?
- Hvilken subwoofer burde jeg gå for? Kan ikke spille til øredøvende nivåer da jeg befinner meg i sentrum.
- Vil et slikt anlegg som jeg planlegger være godt for noe mer enn disse ferdigsystemene som man får på elkjøp for 4-6000kr? Er jo klar over at det ikke akkurat er highend jeg går for her, men det er ikke målet heller.

Systemet vil bli brukt utelukkende til TV/film/litt spilling.
 

Karl_Erik

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.10.2002
Innlegg
2.192
Antall liker
1.066
Torget vurderinger
1
De ferdige systemene til 4-6000 har ofte veldig store svakheter på høyttalersiden.

Her er det gode høyttalere du satser på, og du burde ikke ha problem med å finne en bra receiver til 3.000,- på bruktmarkedet. Jo eldre den er, jo bedre forsterker får du til det beløpet. Utdaterte receivere faller svært mye i pris, mye mer enn stereoforsterkere. Og samtidig mister du lett noe moderne funksjonalitet som du må avveie det mot.
 

Kanki

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
21.08.2014
Innlegg
219
Antall liker
63
Det er vel kun 4k, Atmos og 3d man går glipp av? Hopper ikke på de trendene enda, men vil jo ha gode muligheter ved eventuelt bytte av reciever i fremtiden tenker jeg. Men er altså helt grønn på recievere. Men trenger vel i det minste HDMI. Har en slags uforklarlig preferanse for H/K men det bunner nok ut i at jeg liker designet :rolleyes: Noen tips der?
 

Karl_Erik

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.10.2002
Innlegg
2.192
Antall liker
1.066
Torget vurderinger
1
Nja, avhengig av alder er det en god del mer du kan gå glipp av, som f.eks dekoding av DTS-HD MA, nettverksfunksjoner, og andre ting. HDMI som takler DSD kan være viktig for andre - kom vel for 7-8 år siden? Jeg mener at DTS HD MA er viktig å prioritere. Romkorreksjon har også blitt stadig bedre og mer avansert, og er ikke til stede i det hele tatt på riktig gamle modeller - modeller som ellers an ha veldig bra lyd. Riktig gamle flaggskipmodeller og nestkommanderende kan man av og til dumpe borti for en vanvittig lav pris. Men da må du i noen tilfeller også greie deg uten HDMI, men til gjengjeld får du riktig gode forsterkere i de. Har f. eks. sett noen eksemplar av Yamaha DSP-A1 til rundt 3k, og de kostet 24-27k da de var ny.

H/K har god lyd, i hvert fall hvis du går på de litt dyre modellene. Jeg har selv hatt en modell, og testet et par andre, og har likt de godt. Mener å huske at det er et markant sprang i lydkvalitet når du kommer opp i 5xx-serien og høyere.
Ulempen med H/K har vært variabel driftsikkerhet.
 
Topp Bunn