Ny senterhøyttaler

SOEDAL

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
3.101
Antall liker
503
Hei

Jeg trenger litt råd i forhold til en ny senterhøyttaler.
Fram til nå har jeg kun brukt fronthøyttalerne, men føler at jeg mangler noe på taletydelighet på en del filmer. Forsterkeren er satt opp til å route senterlyden til fronthøyttalerne.

Frontene er hjemmelagede linjekilder, og tanken har vært å lage en senter selv til disse. Jeg erkjenner at dette nok ikke står høyest på lista når hammeren skal heves, så jeg vil kjøpe en forholdsvis rimelig senter nå, så får heller DIY-prosjektet tas senere. Bilder av frontene kan ses på anleggsiden min som du finner link til i signaturfeltet mitt.

Senteren bør kunne gjengi et relativt høyt lydtrykk da jeg liker å se film litt høyt og resten av systemet er meget bra på dette. Vil tro at det er best å ha 2stk 6.5 mellomtoner, men kan jeg klare meg med 2x5"?

Har sett på JBL ES 25C som kan kjøpes helt ned i 1500,- hos Dustin:
http://www.dustinhome.no/pd_5010383923.aspx?


XTZ har også en grei modell, XTZ 93.22 Center. Jeg har meget gode erfaringer med stereoversjonen av denne, så jeg tror denne har mye for seg. http://www.surround.no/product/561718/XTZ-93.22-Center.html


Tror dere disse er for små? Hvor hardt blir en senter belastet i forhold til fronthøyttalerne?
Andre tips til gode senterhøyttalere opp til kr 3000,- ?
 

niels

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.10.2002
Innlegg
3.951
Antall liker
1.286
Sted
Nadadouro, Portugal
Det bedste ville jo være en ekstra front høyttaler brukt som senter, men dette er jo vanskeligt.
Så stor senter som overhodet muligt er absolutt verd å tenke på, selvom mange mener en senter sin oppgave bare er tale er senteren mange ganger utsatt for ekstrem belastning, dette gjelder mange konserter i surround også. Jeg fikk helt bakoversveis da jeg spilte Eagles Hell Freezes Over første gang i DTS hvertfald, der var vanvittig trøkk i senteren.
XTZ`en er jo virkelig lekker, kanskje de har en litt større modell?
Har du sett på Monitor Audio?
Ellers, et tipp, 2 små senter høyttalere, en over, og en under skjerm/lerret fungerer veldig bra, da kommer lyden fra skjermen, ikke under.
 

maskinisten

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
09.02.2008
Innlegg
277
Antall liker
80
Sted
Meløy, den stille fjærding
Så mye som rundt 70-80% av lyden i front blir faktisk dirigert til senterkanalen, det er derfor viktig å bruke en senter som best mulig matcher resten av front høyttalerne m.t.p. både trykk og ikke minst lydsignatur.
At senteren også er kapabel til å gjengi de aller dypeste tonene blir ekstra viktig om du har et oppsett uten sub og satt høyttalerkonfigurasjonen til 'large', satt litt på spissen så er det ingenting som er så kjedelig som om en jumbojet kommer inn i bildet fra venstre for deretter bli lydmessig redusert til en flue og deretter forsvinne ut av bildet til høyre i normal størrelse..

Håper du biter i det sure eplet og bygger en kraftig senter som matcher frontene dine, og lag gjerne en byggetråd med masse bilder om du bestemmer deg for å bygge ;D
 

SOEDAL

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
3.101
Antall liker
503
Takk for gode svar.

Jeg får teste ut behovet for lydtrykk i senter med å koble på en av mine Monitor Audio GS10.
Jeg vil jo da få en pekepinn på hvor stort behovet er. Ser at MA har en senter i silver-serien med doble 6.5".

Maskinisten: Jeg er enig i det du skriver angående bassdybde. Jeg bruker en JBL ES 250P, 12" og 400w, så bassen er i orden. Hadde tenkt å sette senteren til "small" slik at den får avlastning i bassen.

Niels: Interessant det du skriver om lydtrykk i senteren. Tør ikke montere senter over og under lerretet da min kone har en relativt bra rett høyre.

Kommer tilbake med oppdatering på hva eksperimenteringen med senter førte til av erfaringer.
 

SOEDAL

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
3.101
Antall liker
503
Jeg kan også legge til at jeg synes lyden uten senter enkelte ganger blir litt "hul", eller at lyden bærer preg av for mye klang. Er det forskjeller på filmer eller kan forsterkeren dekode ting feil enkelte ganger? Den skal route senterlyden videre til frontene om senter ikke er tilkoblet, men jeg er ikke altid sikker på et dette skjer på riktig måte. Dynamikken kan også nevnes. Filmeffekter er ofte helt vanvittige i forhold til tale. Det smeller voldsomt med veldige lydtrykk i forhold til talen. Gøy, men nesten så det får meg til å lure på om også dette er et symptom på en slags feil som muligens en senter kan bøte på.
 

maskinisten

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
09.02.2008
Innlegg
277
Antall liker
80
Sted
Meløy, den stille fjærding
Det er nok ikke langt fra sannheten at det er relativt stor forskjell på selve mixingen av lydsporet til forskjellige filmer, jeg personlig synes det er spesiellt merkbart på konsert filmer. Noen er meget bra, og overgår faktisk studioversjonene med glans, mens andre faller glatt igjennom og kan i noen tilfeller rett og slett høres lite interessant, veldig kjedelig og lite troverdig ut.
 

SOEDAL

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.03.2002
Innlegg
3.101
Antall liker
503
Koblet opp en av mine GS10 som senter i dag. Ble faktisk ikke helt overbevist. Lyden ble mer fokusert, men ble samtidig mer "bøttete". Det var litt for lett å høre at senter og fronter ikke var helt synkronisert eller hadde lik klang. Får teste videre. Er jo stor forskjell i spredningsmønster og sikkert også fase mellom disse høyttalerne. Frontene mine er tilnærmet fasekorrekte da det ikke sitter noe filter i dem, og spredningen er jo helt annerledes da frontene er linjekilder og senteren punktkilde.
 

Terka

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2007
Innlegg
1.374
Antall liker
3
Min anbefaling er at du skal tenke nøye igjennom, aller helst teste ut, hvilken senterhøyttaler som matcher dine fronthøyttalere.
Jeg solgte en "litt fysisk større og visuellt stygg" senterhøyttaler (stueanlegget) og prøvde ut en FMP6 til mine gamle 801 B&W høyttalere. Denne falt helt igjennom pga manglende fylde i mellomtonen. Det låt mye bedre uten senterhøyttaler.

Sjekk også ut denne tråden på vårt naboforum: http://avforum.no/forum/generelt-audio-hifi/100521-phantom-senter.html

Litt mer presis anbefaling: Ta den helt ut, mtp senterhøyttaler altså, eller fortsett med phantom-senter.
 
Topp Bunn