Phantom Center eller senterht av samme merke men helt annen modell en front ht?

Terka

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2007
Innlegg
1.374
Antall liker
3
Hei,

har tidligere hatt et kombinert stereo og hjemmekinooppsett, men solgt unna hjemmekinoreceiver, den gamle senterhøyttaleren ++ for å minimere antal komponenter og får det mer stue-vennlig.. (WAF'ifisering som jeg er enig med å gjennomføre.)

Nåværende oppsett består av en Linn Unidisc SC (DVD-spiller og forforsterker/prosessor) - Rotel RB 1092 effektforsterkere -B&W 801 Matrix fronthøyttalere, 2 XTZ 99W12 sub'er (kun brukt til film) og en 50" Samsung skjerm.

Så til saken..
Jeg har tatt hjem en B&W FPM6 som jeg prøver ut som veggmontert senterhøyttaler. (http://www.hifiklubben.no/produkter/hoeyttalere/flatvegg/bw_fpm6_hoeyttalere_sort.htm)

Med denne som senterhøyttaler får jeg bedre definert senterlyd, spesiellt om man ikke sitter i sweetspot. Problemet er at den går ned til 65 Hz (-3dB) og jeg kjører den som "small" i oppsetet for å ta nederste del av lyden i sub'ene som står under senterehøyttaleren. (Linn Unidisc SC har fast deling på 100 Hz når høyttalere settes til "small". Dette er et kompromiss jeg velger å leve med da musikk er viktigst.)

Uten senterhøyttaler og med phantom-center gir det mer fyldig lyd og selvsagt mer lik lydsignaturen i hovethøyttalerene. Dette kommer nok av at B&W 801 er delt på 380 Hz mellom "mellomtoneelement" og "basselement".

Altså, med senterht er det mer definert senterlyd. Med phantom-center er det fyldigere senterlyd og mer "naturlig".

Noen som har synspunkter på hva jeg bør velge (med senterht/uten senterht og med phantom-center) og hvorfor? Stor senterht er ikke aktuelt lenger.

//Terka
 

maskinisten

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
09.02.2008
Innlegg
277
Antall liker
80
Sted
Meløy, den stille fjærding
Mine synspunkter er ihvertfall at det er bedre uten senter enn en senter som ikke holder mål i forhold til resten av høyttalerne.
Velg det som høres mest mulig ''sømløst'' i front, det er lite morsomt når et fly kommer inn fra høyre for så å minske til en øyenstikker for så igjen vokse til normale lydmessige proporsjoner igjen i venstre kanal.
 

Bx

Bransjeaktør
Ble medlem
04.08.2005
Innlegg
8.866
Antall liker
4.293
Ettersom du har prøvelyttet Terka, så synes jeg du skal stole på dine egne ører. Sånt er bra for sjelen. Ofte hjelper det for lydkvaliteten også.
 

Terka

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2007
Innlegg
1.374
Antall liker
3
Hehe. Stole på egne ører ja.. de forteller meg at det er bedre definert senterlyd (dialoger osv) med denne senterhøyttaleren men spissere og tynnere. Lyden er mer "naturlig" og selvsagt mer lik resten av lydbildet (selvsagt) med phantom center. Vurderer pt at phantom senter er det beste alternativet, men ser at det å ha egen senter også gir noen andre fordeler..

Hadde tidligere eget rom til hjemmekino, men dette blir nå brukt som soverom pga en familieforøkelse. :)
Her var det fullt oppsett av Dali-høyttalere her og en senterht som var fysisk stor og stod i stil med fronthøyttalerne lydmessig. Blir ikke like aktuelt med det igjen når tv/film er integrert i anlegget i stuen.

Kanskje det er på tide med enda et prosjekt.. et forsøk på bygge egen senterhøyttaler som passer inn i stereobenken i stedet.. F.eks disikere en eldre B&W høyttaler, benytte komponenter og delefilter og bygge et kubisk kabinett som passer inn i midtkammeret på stereobenken... ::)



I "prototypen" på bildet over er midterste kammer et løst "rack" for elektronikk, men siden effektforsterkere står skjult og det nå bare er sat-mottaker som står der er det jo plass til en senterkanal der også.. Spørs bare om det blir bra nok, kanskje like greit å glemme ønsket om egen om senterhøyttaler.

Forresten, B&W'ene på bildet står på hjul. Veldig praktisk når man skal flytte dem ut i rommet når det lyttes til musikk, og stå intill veggen/ute av rommet ellers. Veldik kone- og barnevennlig! ;D
 

Vedlegg

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Det går jo an å starte uten senterhøyttaler, og se - eller rettere sagt: høre - om dere venner dere til å være uten. Du har jo fått klemt fronthøyttalerne litt tettere sammen siden jeg var hos deg sist - det gjør kanskje at en manglende senterhøyttaler ikke merkes fullt så godt som før? Det koster i hvert fall ikke noe å prøve uten først. Starter du med å kjøpe en senterhøyttaler og finner ut at du klarer deg uten, må du jo bli kvitt den, og det pleier å koste litt penger.
 

Terka

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2007
Innlegg
1.374
Antall liker
3
Det er et fornuftig inspill Ulf-B. Er nok det at jeg var vant med en senterht i forrige oppsett som fungerte bra. Hadde også en inne i dette anlegget som fungerte ok, men som ble litt for svær og klumpete i stova.

Fronthøyttalerne står litt tettere nå i "heverdagen" ja, men flyttes ofte ut når jeg har mulighet til å sette meg ned og se en film eller lytte til litt musikk. Det er bare ikke så ofte den muligheten byr seg om dagem. :)
Blir nok å prøve uten en stund til.
 

Polka

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.07.2003
Innlegg
5.533
Antall liker
3.692
Torget vurderinger
96
Hvis du lytter en del til DVD-Audio og SACD i multikanal, bør du vurdere å få lånt og prøvelyttet en god senterkanal. Jeg prøvde å kutte ut
senter i mitt oppsett, og på nevnte kilder fikk jeg en mere klemt og komprimert lyd uten senter. Noe som var litt overraskende, siden jeg anser multispiller
og prossessor/5.1 pre jeg bruker for meget habile. På den annen side har jeg en god og ganske nøytral senter, så jeg endte opp med å koble den til igjen.
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
De 801 Matrix høyttalerne til Terka krever litt av en senterhøyttaler for å få til noe som ligner på en sømløs integrasjon. Det er denne "litt av en senterhøyttaler" som er problemet i stuen til Terka - hvis jeg har forstått det riktig. Jeg har kuttet ut senter selv - av samme grunn - verken kona eller jeg synes noe om en høyttaler som skal stå midt i det området hvor øynene har maksimal oppmerksomhet.
 

Bx

Bransjeaktør
Ble medlem
04.08.2005
Innlegg
8.866
Antall liker
4.293
Det er ingen tvil om at enkelte senterhøyttalere skaper mer problemer enn de løser. Det eneste de løser er imo at man får senterlyden i senter av lerretet uansett hvor man sitter. Men man skal ikke se mer enn et par minutter på en film før hodet har korrigert for evt skeivsentrering av dialog mm.

Jeg har vært borti senterhøyttalere med en kraftig aksentuert mellomtone. Det skal visstnok gi klarere tale, men jeg syntes ikke det fungerte bra. Hvis hovedhøyttalerne er nøytrale og ikke for laidback i mellomtonen så får man bra taletydelighet uten senter. Så mye av filmlyden foregår i senter at skal man først ha en senterhøyttaler så bør denne være like god som stereohøyttalerne. Inkludert forsterkeri.
 

Terka

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2007
Innlegg
1.374
Antall liker
3
Vel, da var senterhøyttaler levert tilbake.

Drodlet litt rundt ide'en å bygge inn senterhøyttaler i rack med selger..
Tror nesten det må til en senter med volum på kasse og areal på membran for å følge hovedhøyttalerne både rundt det å flytte luft og gå dypt nok ned i frekvens. Enten en butikkferdig "kassehøyttaler" som plasseres i rack'et, eller en innbyggingshøyttaler som det bygges egen kasse til som passer i racket. Alternativt ferdig høyttaler og at ny stereobenk bygges ut fra de målene den har. Selger ville låne meg flere alternativer for å prøve ut, men jeg takket nei. Det blir å spille med "phantom center" en stund fremmover nå for å teste dette mer ut, samt innhente mer informasjon til alternativer.

Takk for inspill!
//Terka
 
Topp Bunn