Resultater 1 til 5 av 5
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Overivrig entusiast AlexanderK's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2004
  Sted
  Nøtterøy
  Innlegg
  946
  Tagget i
  0 Innlegg

  Litt surroundhjelp mtp høyttalere og lydsignatur ++

  Hallo

  Jeg har et ganske godt stereoanlegg, som står beskrevet i signaturen.

  Nå tenkte jeg å bygge ut til et duganes surroundsystem.

  Jeg har også følgende utstyr:

  Playstation 3, som jeg skal bruke som avspiller.
  Samsung 46" LCD-TV, som jeg skal titte på.

  Det jeg trenger da er følgende:

  1 stk surroundreceiver
  1 stk senterhøyttaler
  Bakhøyttalere (2, 3 eller 4 stk?)

  Jeg vil bruke effektforsterkeren min på fronthøyttalerene - en kraftig sak på 1800vA og 120000 uf, 2x150 watt som fungerer meget godt i stereo. Dermed må jeg ha pre-out på surroundreceiveren - som vel alle moderne surroundreceivere har?

  Først og fremst: Hva slags høyttalere bør jeg gå for? For at de skal passe godt sammen med høyttalerene som skal brukes som fronter, bør de ha en overbevisende og kanskje litt fremtredende mellomtone, som jeg føler at Audio Artistryene mine har. Jeg orker ikke å legge ut i det vide og det brede om lydsignaturen, for da blir det nok ikke mange alternativer igjen dersom alle punktene skal matche.

  Deretter: Hva slags receiver bør jeg gå for? Kan jeg gå for en "gammel" sak med HDMI-inngang, siden PS3'en dekoder signalene selv(?) Eller bør jeg gå for en av de nyere modellene med 1.3 HDMI?

  Prisidé:
  6000 for en surroundreceiver bør holde synes jeg.
  8000 for senter + 2/3/4 bakhøyttalere.

  Er det noen som har noen gode forslag til høyttalere og hva slags receiver jeg bør gå for?

  Rommet er ca 4x6,5 meter. Det er vel av betydning..

  Jeg har ingen store planer om å "oppgradere senere", utenom at jeg muligens vil gå for en dedikert BluRay-spiller om et par år. Så jeg vil ha noe som jeg kan leve med i 5-6-7 år uten at jeg trenger å bytte ut ting hele tiden.

 2. #2
  omholt
  Guest

  Litt surroundhjelp mtp høyttalere og lydsignatur ++

  Senter høyttaleren bør være mest mulig lik med frontene.
  De fleste som har prøvd sier det er bedre å velge presens høyttalere fremfor to ekstra bakhøyttalere. Dette er noe Yamaha surround receiverne har støtte for og Yamaha kommer også alltid bra ut i tester. Anbefaler derfor en ny Yamaha receiver, to bakhøyttalere og to små presens høyttalere. Du nevner ikke sub, men det er et must til film.

 3. #3
  Overivrig entusiast AlexanderK's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2004
  Sted
  Nøtterøy
  Innlegg
  946
  Tagget i
  0 Innlegg

  Litt surroundhjelp mtp høyttalere og lydsignatur ++

  Sitat Sitat fra omholt
  Senter høyttaleren bør være mest mulig lik med frontene.
  De fleste som har prøvd sier det er bedre å velge presens høyttalere fremfor to ekstra bakhøyttalere. Dette er noe Yamaha surround receiverne har støtte for og Yamaha kommer også alltid bra ut i tester. Anbefaler derfor en ny Yamaha receiver, to bakhøyttalere og to små presens høyttalere. Du nevner ikke sub, men det er et must til film.
  Nei, sub blir for bråkete.. Det passer seg ikke her jeg bor for øyeblikket. Hva presens er for noe vet jeg ikke, men etter et kjapt lite googlesøk, så dreier det seg om et par små høyttalere som skal stå foran og "hjelpe til"?

  Jeg bør kanskje gå for en senter + to bakhøyttalere sånn helt til å begynne med, og så heller ta det derfra?

  Uansett - Det viktigste akkurat nå er å vite hva slags høyttalere jeg bør gå for.. Det finnes jo voldsomt masse der ute, men hvordan er lydsignaturen på de? Jeg tror nesten jeg må konsentrere meg om å finne en senterhøyttaler først.

  Audiovector, Klipsch, System Audio, B&W, Dali osv har jo mye forskjellig, og det ligger jo mange senterhøyttalere ute på bruktbørsen i ny og ne.. Men hva bør jeg gå for?

 4. #4
  omholt
  Guest

  Litt surroundhjelp mtp høyttalere og lydsignatur ++

  Vanskelig å gi deg noe konkret anbefaling av senter da jeg ikke kjenner frontene dine. Dersom du hadde funnet noe med tilsvarende elementer, kunne det ha vært en fordel. Men på en annen side kan de være helt ulikt tunet. EQen i surround receiveren (romkorreksjon) kan muligens hjelpe på noe av dette. Jeg tror jeg ville først og fremst ha sett etter en senter med like mange og like store elementer. Kjøper du en stor senter vil det også på sikt være fordelaktig med en monoblokk til den.

  Bakhøyttalere har mindre betydning fordi det kommer veldig lite lyd ut der. Hører man mye på multikanals musikk har det litt større betydning og da kan man godt velge samme merke som frontrekken for mest mulig lik signatur. Men det fungerer også bra med et helt annet merke til musikk. Ville ha kjøpt noe greit på bruktbørsen som har noenlunde trøkk. Dvs. noen som har kostet nytt minst 3000 kr eller mer. Plasseringen av bakhøyttalerne er viktig. De bør plasseres 40-50 cm over ørehøyde for å gi god surround opplevelse. Ellers litt bak og litt utpå siden av sweetpot.

  Riktig der du har funnet ut om presens høyttalere. Veldig mange skryter av dette og at det gir et større lydbildet. Man klarer seg med veldig små høyttalere. Du kan jo vurdere det senere.

  Jeg ville ha kjøpt en ny receiver for å få støtte for de nye lydformatene. Har ikke hørt HD lyd selv, men det sies at der er en stor oppgradering. En ny Yamaha surround receiver i prisklassen 4-6k vil ha alt det du trenger (inkl. pre-out på alle kanalene).

  Yamaha RX-V663 f.eks:
  http://www.mpx.no/aspx/loginVnet.asp...036&plid=94036

  http://www.lydogbilde.no/test-yamaha...15o50.lbt.html

  Yamaha RX-V861 (fjorårets modell) kan du få til god pris nå, men ikke sikker på om den har større for alt du trenger. Ser den bl.a. har HDMI 1.2
  http://www.lydogbilde.no/test-yamaha...23o50.lbt.html

 5. #5
  Hifi-entusiast AndreWerdenskrieg's Avatar
  Ble medlem
  May 2007
  Innlegg
  178
  Tagget i
  0 Innlegg

  Litt surroundhjelp mtp høyttalere og lydsignatur ++

  Det er i senterhøyttaleren og subwooferen det foregår mest i en film. De tar seg av 70% (mener jeg å huske) av informasjonen som sendes ut fra DVD/BD-spillerne. Jeg anbefaler å skaffe en kraftig senterhøyttaler som matcher dine fronter best mulig. Jeg synes personlig det har lite å si om det er samme merke, så lenge det er snakk om film, ikke musikk i tre eller flere kanaler du bruker oppsettet til. Jeg har en stor og kraftig senterhøyttaler som låter noe annerledes enn mine fronter, men har fremdeles bånddiskant slike mine fronter har. Jeg har gjennom manuell EQ i prosessoren min justert den til å låte tilnærmet lik de andre. Selv uten EQ skal det litt til å høre forskjell da det meget sjeldent det sendes ut lik informasjon i alle kanalene samtidig. I mine ører er det viktigere å ha en senterhøyttaler som takler eksplosjonene og dialogene skikkelig, enn en senterhøyttaler som spiller musikk likt som frontene (noe den uansett ikke vil gjøre).

  Av receivere anbafaler jeg Yamaha som jeg synes har en råere lyd en f.eks Denon. Her har du også muligheten for presence-høyttalere som er nevnt tidligere her. Dette gjør at du kan løfte dialogen fra senteren under TV-en til midt på TV-en med hjelp av to ekstra små fronthøyttalere montert høyt oppe. Dette skaper også et ekstra stort lydbilde under film. Disse høyttalerne trenger ikke mye krefter eller stort volum for å fungere bra, det er bare såvidt det er lyd i dem, men effekten er tøff.

  Bakhøyttalere synes jeg er litt vanskelig. Har slitt lenge for å få det til å fungere hos meg. Før hadde jeg sweetspot helt inntil bakveggen. Vanlige direktestrålende høyttalere klarte ikke å gi et troverdig lydbilde i mitt rom. Jeg skaffet meg til slutt Mirage Omnisat V2 som sprer lyden 360 grader rundt. Dette fungerte utmerket og tegnet opp et 3D-aktig lydbilde. Jeg har nå flyttet sweetspot frem noen meter, og nå ble disse høyttalerne for diffuse. Jeg endte opp med å flytte dem helt frem til sweetspot igjen og supplementere med en 6. høyttaler i midten ved bakveggen. Dette høres ut til å fungere bra.

  Må du ha surroundhøyttalerne nærme sweetpot anbefaler jeg dipole eller omnipolare høyttalere. Skal høyttalerne stå et stykke unna vil nok direktestrålende også fungere bra, men dipole er vel uansett å foretrekke, vil jeg tro.
  Krell | Marantz | XTZ | Swans | Mirage | Pioneer | Oppo | ViaBlue

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed