Kringlyd i kun 4 kanaler eller "må" man bruke senter HT?

Brum

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
20.11.2006
Innlegg
316
Antall liker
16
Hei,
jeg har "jukset" og benyttet de analoge utgangene til min Pioneer DVD spiller til hver sin forforsterker slik at jeg får lyd i et 4.0 oppsett uten bruk av separat prosessor.....

MEN, nå vurderer jeg å oppgradere til egen prosessor da jeg antar dette vil gi bedre lyd i 4-kanaler (?) - samt det blir jo en litt mer praktisk løsningen enn den jeg kjører nå :)

Jeg har en en DP A1b til front og Meridian 557 til å drive bakhøyttalerne - så jeg tenkte å fortsette med det, men kanskje det er like godt å benytte en surround-receiver og kjøre front-signalet til DPA1B og kutte ut Meridian 557'en? Har en DP C1b for-forsterker idag. Da jeg kjøpte denne, sa Leif Erntsen at denne kan settes opp med fast nivå på en kanal, men det står ikke beskrevet i manualen, etter det jeg kan huske...

Håper på tips/erfaringer med dette. Antar det er ikke bare meg som kjører 4-kanals.... ::)

-Brum
 
K

knutinh

Gjest
Dersom du sitter dead-center så er vel verdien av en senter-kanal diskutabel uansett?

-k
 

Brum

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
20.11.2006
Innlegg
316
Antall liker
16
Akkurat - sitter man plassert i sweet spot mellom front ht, så er det vel neppe så nødvendig med senter ht (?). :p Samtidig, kanskje det ligger så mye lydinfo i senter ht at man kan slite med å legge senter-lyden "oppå" lyden fra fronthøyttalerne? :-\

Kanskje det også er noen prosessorprogramvare som gjør at man kan få godt resultat selv fra 4 kanaler og at "savnet" av en senter evt blir minimalt? Noen med erfaring her ??? Evt utstyrsabefalinger (har ikke tenkt å bruk så veldig mange høvdinger på dette......det var ihvertfall tanken i første omgang...hehe). ::)

- Brum
 
K

knutinh

Gjest
Surround-receivere brukte å ha en instilling kalt "phantom" som rett og slett sendte cente-kanalen ut til frontene. Jeg kan ikke helt se at det er noe "kapasitetsproblem" så lenge du har gode fronter?

-k
 

LydMekk

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.08.2003
Innlegg
2.307
Antall liker
2
IMO blir det bedre lyd uten senter hvis man sitter i ego-plassen, dog påkrevd GODE frontHT som takler både egen og senters info samtidig uten å rote det til.

Tilbake til "kringlyden" din: Selv om en sau hopper utfor, må ikke resten følge etter. KRINGLYD er IKKE et norsk ord!
 

Valentino

JB rünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
28.652
Antall liker
21.445
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
Caps burde ikke vært et norsk ord. Kringlyd er godt, jeg håper det får fotfeste.
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Hehe – forhatt barn har mange navn. Kringlyd er dog bedre enn surremegrundtlyd.

Nok om det. I likhet med flere av vennene mine, har jeg aldri hatt senterhøyttaler - og jeg kan bare bekrefte at det virker utmerket. Man ”må” altså ikke ha senterhøyttaler. Jeg har aldri merket noen lydmessige ”hull” i midten – ei heller tendenser til noen form for overbelastning av fronthøyttalerne. Surroundprosessoren min har fått beskjed om at jeg ikke har noen senterkanal, og den innretter seg deretter.

Det er mange årsaker til at jeg har valgt å gjøre det slik. Dels representerer en senterkanal en forholdsvis stor og - når det fungerer bra uten - unødvendig kostnad både i f.m. kjøp av matchende senterhøyttaler og et egnet effekttrinn. Dels har jeg faktisk ikke noe fornuftig sted å plassere noe slikt. Sist - men ikke minst - har innredningssjefen her hjemme sagt tydelig fra hvor skapet skal stå i denne saken. Som i de fleste andre saker. Men overraskende nok - kringlyd som konsept: ”ja”, subwoofer: ”ja”, surroundhøyttalere: ”ja” – men altså senterhøyttaler: ”njet!”. Alt i alt – ganske bra uttelling. Ikke mye å mase med eller å bli uvenner for - når det likevel låter bra både til musikk i stereo og til film.
 

Distinctive

Æresmedlem
Ble medlem
04.12.2006
Innlegg
11.063
Antall liker
3.589
Sted
Stavanger
Min erfaring er at i multikanal SACD så er det ikke kritisk med senter, men jeg føler at dialogen sitter mer som et skudd under filmvisning enn med downmiksing til fronter.
 

Flageborg

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2005
Innlegg
6.590
Antall liker
3.125
Torget vurderinger
0
LydMekk skrev:
KRINGLYD er IKKE et norsk ord!
KRINGKASTING er kanskje et norsk ord ??? Hvem kastet KRING ???

norsk riksKRINGKASTING må være et norsk ord ???

Det finnes bare muligheter ;)
 

nma

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2003
Innlegg
4.702
Antall liker
522
Torget vurderinger
1
knutinh skrev:
Surround-receivere brukte å ha en instilling kalt "phantom" som rett og slett sendte cente-kanalen ut til frontene. Jeg kan ikke helt se at det er noe "kapasitetsproblem" så lenge du har gode fronter?

-k
Ingen surroundreceivere har eller har hatt en egen phantom mode, såvidt jeg vet. "phantom-kanalen" er et produkt av helt vanlig sound/speaker management. Setter man center til off i høyttalerinnstillingene på surroundreceiveren, så vil frontene ta seg av den lyden som normalt skal komme ut av centeren. Verre er det ikke.

Man skal også ha et _svært_ kompetent anlegg for at frontene skal kunne fokusere CENTER så bra som en dedikert center gjør. M.a.o at ved å spille av testspor med front/left/right skal man ikke høre forskjell overhode på lyden når den er i midten kontra når den bare kommer ut fra kun en av fronthøyttalerne. Og har man et svært kompetent anlegg, så er høyttalerne fortsatt nødt til å plasseres "riktig". Det er detsannsynligvis i et anlegg hvis hovedfokus er musikk, men det er jo likevel verdt å nevne at ved et typisk surroundoppsett med høyttalere langt ut på sidene, hvor de ikke er vinklet inn, etc, så blir en eventuell phantom center alt annet enn bra.

Et annet problem, men likefullt aktuelt, er at alle dvdspillere, og noen AVR downmixer et 5.1 spor til en annen høyttalerkonfigurasjon med DRC påslått, noe som gjør at lyden blir tammere enn hva den egentlig er. Jeg "tror" ikke det er et stort problem med de siste års AVR, men motsatt "tror" jeg at problemet er fullt tilstede når man bruker DVD spilleren sin downmixing.

Holfi har en 6 kanals preamp som tar imot et fullt 5.1 signal, men som kan mikse inn centeren i det analoge domene og på den måten unngå problemstillingen.
 

eldo472

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.01.2005
Innlegg
1.026
Antall liker
288
Sted
Tranby
Har oppgradert frontene til "High-end" standard.

Mange har hevdet at med så gode front HT trenger man ikke senter. Med all respekt, det stemmer ikke alltid. Noen DVD-A skiver kutter også bakkanalene når man setter senter til none.
Synes at noen mikser låter best med senter HT selv om senter av unevnlig modell ikke kan måle seg med frontene lydmessig.
Spillte Scorsese sin Rolling Stone konsert film som forøvrig er meget bra.
Når senter ble koblet inn ble vokalen til Jagger tydligere, instrumentene kom tydligere frem og det ble bedre romklang. Noe av effekten kan skyldes at nivået blir litt endret når man setter senter til none. Øket derfor volumet litt når jeg spillte uten senter.
Har funnet ut at jeg med fordel kan skaffe en bedre senter.
En Utopia senter blir vel kostbart (ca 15000 brukt) dessuten er den kjempe stor.

Finnes det (små) senterhøytalere som passer sammen med Micro Utopia lydmessig? (Foruten Micro Utopia selv)
B&W HTM4S ? KEF XQ50C ?

kW
 

maskinisten

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
09.02.2008
Innlegg
277
Antall liker
80
Sted
Meløy, den stille fjærding
Ingen senter er i de fleste tilfeller bedre enn en dårlig senter, når det er sagt gjelder det bare for den som sitter direkte i sweetspot.
En god senter vil først og fremst heve lydopplevelsen betraktelig til de som sitter tilsiden for sweetspot.
Har selv spilt uten senter høytt i årevis etter å ha prøvd og blitt misfornøyd med flere dårlige senter høytt av samme fabrikat som de øvrige høyttalerne i mitt oppsett.
Løsningen for min del ble å bygge en senter basert på samme høyttalere som de øvrige i oppsettet, når man tenker på at såpass mye som 70-80% av filmlyd gjengis igjennom senterkanalen sier det seg selv at det ikke finnes noen (ideelle) snarveier uten en senter som er kapabel til å gjengi hele frekvensområdet.
Mange vil nå sikkert arrestere meg og si at senteren ikke trenger å takle hele frekvensområdet i dybden, da man kan sende de laveste frekvensene til en sub eller eventuellt til fronthøyttalerne, men etter min mening er ikke det en optimal løsning.
 

eldo472

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.01.2005
Innlegg
1.026
Antall liker
288
Sted
Tranby
Har nå funnet en omgåelse på DVD-A problemet som kuttet ut bakhøyttalerne når senter blir satt til "off".
Min Sony STR-DA7100ES har 7.1 analog inn som blir AD konvertert til digital lyd og mikset ut med senterlyd i frontkanalene hvis man setter senter "off" på forsterker og senter "on" på DVD-A Spiller.
 
Topp Bunn