Kan streamer/musikkserver få datavirus?

bruce2

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.12.2007
Innlegg
382
Antall liker
199
Torget vurderinger
1
Jeg har lyst til å investere i en hi-end streamer eller musikkserver. I den forbindelse lurer jeg på om slikeer utsatt for malware eller virus? Grunnen til spørsmålet er at jeg har vært (eller er) utsatt for et ddos angrep. Jeg mistenker at min qnap server som jeg harbrukt til lagring av musikk er angrepet. Jeg vil nødig at dette skal skje med en dyr streamer. Er dette et potensielt problem. Jeg har aldri hørt om at f eks aurender inneholder antivirus program... Da er den kanskje utsatt forangrep? Dette er vel i utgangspunktet en datamaskin? Noen som har kunnskap om dette? Er noen merker sikrere enn andre?
 

Terje-A

Æresmedlem
Ble medlem
16.05.2013
Innlegg
13.505
Antall liker
9.242
Sted
Østfold
Torget vurderinger
19
I en streamer ser jeg ikke på dette som noe problem, i praksis ingen lagrede data. Alt hentes jo opp fra f.eks. Tidal. Skjer det noe så burde en full installasjon av programvare fra en minnepinne gjøre susen. På en musikkserver så har man egne musikkfiler lagret, en backup av disse så er man trygg her også. I tillegg ser jeg ikke hva motivet skulle være for å infisere slike produkter med virus. Ingen verdifulle data og rappe eller ta beslag i.
 

Endpoint Audio

Bransjeaktør
Ble medlem
21.04.2013
Innlegg
869
Antall liker
1.309
Sted
Tønsberg
Torget vurderinger
37
Det skal ikke være noe problem. Har man en Qnap så er det vel også mulighet for å skanne denne for evt virus.
Vi har ennå ikke hørt om slike problemer med våre Lumin streamere, og hadde dette vært et issue så ville produsenten tatt høyde for dette.
 

storab

Overivrig entusiast
Ble medlem
23.12.2013
Innlegg
537
Antall liker
789
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
6
Både qnap og musikkservere kan få virus, og er ekstra utsatte om du åpner for tilgang til dem fra internett.
Alltid siste versjon of software er eneste middel for å være litt tryggere.

Husk at skadevare smitter via nettverk også, f.eks fra en pc i hjemmetsom har vært på suspekte sider.
 

bruce2

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.12.2007
Innlegg
382
Antall liker
199
Torget vurderinger
1
Takker for svar! Min server har aldri vært på internett, bortsett fra at det har vært koblet til hjemmenettet. Nas servere er vist spesielt utsatt for ddos angrep. I slike angrep brukes serverens cpu kraft sammen med mange andre til å spamme større servere. Det er altså ikke dine musikkfiler som kompimeres, men ytelsen til cpu. Jeg har ikke klart å identifisere noe virus med antivirus program, så da er man jo heller ikke sikker på om man har noe på hjemmenettverket som kan smitte videre til andre enheter.

Jeg tror det er riktig at medier med lagring er mest utsatt, men jeg har lest at f eks smart-tv er utsatt for dette. I slike er det antivirusprogram. Jeg har som sagt ikke hørt om slike beskyttelser i streamere eller musikkservere.

Fint om flere har erfaringer eller synspunkter på dette!
 
Sist redigert:

aheibo

Hi-Fi interessert
Ble medlem
03.03.2009
Innlegg
83
Antall liker
21
Sted
Bergen
Torget vurderinger
7
Jeg ville i første omgang passet på at det ikke er mulig å nå QNAP fra eksternt nett. Skru av eventuelle Port Forward i router og skru av tjenester i myQNAPcloud + ev andre lignende tjenester. Så lenge den ikke kan nåes fra eksternt nett er det ikke mulig å kjøre DDOS angrep mot den.

Og som alltid: Bytt passord av og til.

Har selv en QNAP TVS-471 med Roon kjørende. Har diverse docker containere med Minecraft verdener, UniFi kontroller, wordpress etc + litt andre tjenester kjørende. Her er det minnet (4GB) som sliter så må velge hva jeg skal ha kjørende i tillegg til Roon frem til jeg får oppgradert minnet.. Mulig Roon har blitt litt tyngre i det siste også etter versjon 1.7?
 

na_X

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.09.2013
Innlegg
4.280
Antall liker
3.621
Torget vurderinger
1
Det er mer og mer normalt at duppeditter har en "phone-home" service, dette for oppdateringer etc. og dette igjen kan gi en sårbarhet. Det meste av utstyr kan få virus, jo flere som har et bestemt utstyr jo større sjangse er det for å få virus. Det har vært mange utsagn at Linux ikke kan få virus oppigjennom, det er en stund siden sist jeg hørte det nå. Det har blitt flere Linux-brukere de siste åra, dette gjør også at det kommer flere virus. Dette er den største grunnen til at det er flest virus på Windows, der er det flest brukere. Det eneste sikre er å ha utstyr uten nettverk, men igjen så blir jo det meste ubrukelig da. :) Å få slike ting i en egen sone bak brannmur uten tilgang til internett, eller ihvertfall stramme inn hvor det får tilgang er en god start. Spørsmålet er bare hvor langt opp på lista til paranoid skal man være.
 
Topp Bunn