Gaming-pc til jr, hvilke alternativer bør man se på?

Proffen

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
9.508
Antall liker
2.690
Sted
Bæææærgen
Torget vurderinger
5
Hei.
Jr i heimen, 14 år, har ymtet frempå at han kunne tenkt seg en gaming-pc.
Pr i dag foregår gamingen hans på ps4/46" tv og en Lenovo laptop.
Er ikke helt oppdatert ifht hva som foregår i dataverdenen, så lurer da på hva som kan være verdt å sjekke ut som alternativ gaming-pc. Stasjonær? Laptop?
Hvilke specs bør man se etter?
Er f x en laptop tilkoblet tv`n noe å vurdere, eller bør man se etter en dedikert monitor til en stasjonær pc?

Gode innspill tas imot med takk.

mvh
Proffen
 

skinnyboy

Overivrig entusiast
Ble medlem
20.06.2003
Innlegg
834
Antall liker
413
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Om du skal ha en gaming-pc i dag, så blir det dessverre veldig dyrt i forhold til konsoll.
Det enkleste er faktisk å kjøpe PlayStation Pro, til under 5000kr.

Om du bygger en PC som skal holde noen år koster det fort 10 000kr og mer.

Komplett har tilbud for tiden på dette:
https://www.komplett.no/product/1109975/datautstyr/pc-komponenter/pc-i-deleroppgradering/pc-i-deler-intel/pc-i-deler-intel-pro-gamer-9700f

Dedikert monitor er absolutt å foretrekke med tanke på bildefrekvens og bildekvalitet når det gjelder PC.
 

nma

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2003
Innlegg
4.696
Antall liker
518
Torget vurderinger
1
Helt subjektivt:

Gaming-laptop er bortkastet penger. Dette markedet er i konstant utvikling, så det er alltid om å gjøre om å få mest valuta for pengene med mindre man gir f i slikt da.
En gaming PC i 2019 bør bestå av (minst).

Minst 6 core CPU, 16GB Ram, NVME disk på gjerne 500/512GB + 2/3/4TB spinnende disk.
RAM har ikke så veldig mye å si. Ca 3200mhz/3400mhz er sweetspot. Alt over dette koster mer enn det smaker.
Hovedkortet har omtrent null å si for ytelsen, men noen kan f.eks låte bedre enn andre. (Men de gjør ærlig talt en god jobb her alle sammen). ASRock er mer eller mindre best i klassen her, feks ASRock Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac. (Trenger oppdatering for å funke med Ryzen 3rd gen, husk å få dette bekreftet uansett hovedkort som ikke har nyere 5-serie brikkeset)
Skjermkort, f.eks Nvidia RTX 2060 Super. (og husk å kjøpe Super-modellen, dette er den siste som kom og har samme ytelse som 2070 non super, og kommer nå også med 8GB Ram, og ikke 6GB som tidligere). Til mer eller mindre samme pris kan man få AMD 5700XT, som yter hakket bedre, men ungdommen digger NVIDIA mest, og er også de eneste som takler såkalt Ray-Tracing foreløpig, og er også mer strømgjerrige.

Man har som regel ikke behov for større kabinett enn et mini-itx-kabinett, noenlunde stille 500w PSU (Anbefaler Corsair, f.eks CX serien som gir god valuta for pengene) og CPU-kjøler. (Men Ryzen 3600 og 3600x kommer begge med ganske OK kjøler)
I tillegg kommer en gaming-monitor. Ungdommen i dag vil gjerne ha en skjerm som takler minst 144hz (raskere oppfriskning=smooth bilde, smoot mus og mindre inputlagg).

Så kommer selvfølgelig tastatur, mus, headset, displayport-kabel om det ikke medfølger monitoren.

Så stort sett enig med KJ, men la til et par ting.
 
C

cruiser

Gjest
Hvor mye penger man skal legge I det er helt avhengig av hva slags spill som spilles mest, hva slags spill er aktuelle?

Konsoll er dødfødt hvis man spiller mye fps, men kan funke helt ok på rpg
 

skinnyboy

Overivrig entusiast
Ble medlem
20.06.2003
Innlegg
834
Antall liker
413
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Vi trenger faktisk å vite hvilke spill han spiller før vi gir mer spesifikke råd.

Ved FPS(skytespill) bør en ha et godt skjermkort som er synkronisert med skjerm. Hos Nvidia heter teknologien Gsync, og hos AMD heter det Freesync.

Laptop er uansett håpløst å kjøpe, siden den ikke kan oppgraderes.

Men ved kjøp av Desktop-PC anbefaler jeg faktisk en litt stor strømforsyning. Da slipper en at den blir varm, og at viften starter. Har selv en på 750Watt til en moderat PC.

Håper på mer informasjon fra trådstarter, så det er mulig å gi enda bedre råd/tips, enn de som er kommet i tråden her allerede.

Sent fra min G8341 via Tapatalk
 
C

cruiser

Gjest
Nå er det jo fullt mulig å spille fps med litt screen tearing og ha en god opplevelse, gsync skjermer er veldig dyre og ikke noe must.
 

weld77

Æresmedlem
Ble medlem
19.09.2014
Innlegg
20.561
Antall liker
13.023
Du bør også være klar over at å begynne med gaming på PC er en relativt kostbar hobby om man skal henge med på utviklingen, kunne spille de nyeste spillene på maks grafikk og denslags. Jeg drev med det noen år selv, men har sluttet (spiller kun på konsoll). Det er korrekt at en stasjonær PC kan oppgraderes, men siden ting endrer seg ganske kraftig innimellom - som nye sokler på CPU og den slags, så er det innimellom nødvendig å gå mer drastisk til verks. Peronslig har jeg i liten grad oppgradert mine gaming-PCer, men kjøpt ny etter noe år og så har den gamle funnet nytt liv et annet sted (f.eks hos mamma). En gaming-PC har langt levetid om den blir konvertert til kontormaskin. Den mamma har nå er fortsatt overkill til hennes bruk selv om den vel er over 10 år gammel. Min egen er overkill til mitt eget bruk til daglig og det er vel nå i alle fall fem år siden jeg kjøpte den.

Pakkene de ymse nettbutikkene tilbyr er som regel kurant value of money og bra valg av komponeneter - det er i alle fall mitt inntrykk.. Jeg gadd aldri sette meg veldig inn i hva som var hot og not av hardware, men baserte meg på å gå på Digital Impuls i Oslo, si hvor mye pæng jeg hadde tenkt å bruke så satte de sammen noe for meg.

Forskjellen her er ganske stor ift konsoller - i sistnenvte tilfelle har man en stabil hardwareplattform i mange år og spillene er tilpasset hva som faktisk finnes - ikke siste bleeding edge av maskinvare. Regn med at det blir masing om oppgradering innen få år om avkommet først blir hekta på å spille ressurskrevende spill på PC.
 

OMF

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
15.824
Antall liker
8.799
Sted
Bergen
Torget vurderinger
14
Jeg gjorde en liten greie her ved påsketider.

Byttet ut min PC med en litt kraftigere maskin også fikk guttungen min gamle. Han spiller Fortnite, og jeg tenkte jeg skulle være med litt.

Min gamle maskin taklet ikke Fornite spesielt godt, men kjøpte til en i5-4690k og satte inn R570 5GB skjermkort - og da funker den helt OK til hans bruk.
Poenget mitt er vel litt at - sammenlignet med laptop/kontorPC - så er mye gjort med et dedikert skjermkort. Så vidt jeg forstår er den PCen bedre å spille Fornite på enn de som har ulike varianter av konsoll. Mener også at den takler 60Hz framerate i Fortnite.

Så kommer man trolig et stykke videre med skikkelig prosessor og litt vassere skjermkort.

Men skal du begynne med høyere oppdateringsfrekvens enn 60Hz og alt mulig slik - da blir det dyrt og komplisert.

Mvh
OMF
 

Kristonio

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
16.01.2018
Innlegg
102
Antall liker
94
Torget vurderinger
1
Stasjonær PC gir helt klart mer for pengene enn en gaming laptop. Siden jr er 14 år, så burde dere bestille deler og sette sammen selv. Det et en lærerik prossess, som ikke er veldig vanskelig.

Bestilte selv deler når jeg skulle ha min første gaming PC, og satte den sammen uten å ha noe erfaring med sånt fra før.

Når det kommer til hvilken deler som er lurt å kjøpe ville jeg tatt en tur på Finn.no og sett. Mange som kjøper nytt skjermkort hver gang det kommer ny modell, og legger ut sitt "gamle" til godt avslag. Så har man jo faktisk 5 års reklamasjonsrett på pc deler, så risikoen ved å kjøpe brukt er ikke så veldig stor.
 

alfao

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.10.2007
Innlegg
418
Antall liker
112
Sted
Bergen
Torget vurderinger
4
Gjør det enklest mulig. Kjøp en brukbar pakke. Stasjonær PC med en grei skjerm. En kommer rimelig langt med en midt på treet priset gaming pakke som takler de aller fleste populære spillene. Om et par år er det kun damer som kommer til å stå i hodet på poden uansett.
 

Proffen

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
9.508
Antall liker
2.690
Sted
Bæææærgen
Torget vurderinger
5
Foreløpig er det ikke mye skytespill, men litt Minecraft og Fortnite blir det.
Back in the days spilte jeg litt WRC selv - faktisk den eneste typen spill som har tiltalt meg.....
Ikke umulig jeg tar turen innom Komplett og prater med de der. Har god erfaring med de fra tidligere.
Det rimeligste blir gjerne å shoppe deler og mekke sammen selv.
Så får vi se hva som blir limit budsjettmessig.

mvh
Proffen
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.093
Antall liker
4.197
Torget vurderinger
1
Jeg kom i skade for å slett mitt innlegg #3 i tråden i ren vannvare. Høvdingen fant det fram og her er det på nytt :

Hør med pjokken hva han ser for seg. Kanskje har han lyst å bygge treskeverket selv? En fordel med stasjoner PC er at det stort sett er mulig med skrittvise oppgraderinger etterhevert som virkeligheten løper av gårde. Mens en «lapptopp» type 17" kan han selv slepe med seg til venner og kjente uten for mye umake. En dedikert skjerm er kanskje uansett en fordel i tilfelle TVen ev. skal tjene flere fjernkontroller. Med det aller siste nyeste og hotteste så flyr pengene fort, og det kan være nyttig å sette en budsjettbeskrankning helt i starten før ønskene og forhåpningene tar av.

Av litt mer konkrete forslag som kanskje er mest relevant for selvbygg : på CPU fronten er AMD i skuddet med den siste generasjonen Ryzen som har best forhold mellom ytelse og «plattformkostnad», og de har vel det «beste» «økosystemet» (sokkel / brikkesett / hovedkort) der de har lovt å støtte plattformen i alle fall ut 2020 - en f.eks AMD Ryzen 5 3600 (med eller uten X) og et hovedkort med B450 brikke. Minne og SSD hardisker er ikke så dyre fortiden : 16GB ram med rimelig god hastighet (DDR4 rundt 3000-3600 Mhz) + 0,5 TB Samsung 970 EVO pluss som systemdisk mm og en ekstra 1 - 4 TB snurredisk til ting som tar stor plass. På skjermkort siden er det litt vanskeligere å gi helt konkrete anbefalinger og det er fryktelig lett å brenne av mer penger enn «nødvendig». «Behovet» avhenger i stor grad av de konkrete spillene, skjermoppløsning og «akseptabel» oppdateringsfrekvens. Nvidia har vært dominerende de siste 3-4-5 årene eller så men det er litt mer dynamikk i markedet etter at AMD lanserte en ny serie kort i sommer. Også når det gjelder «spillskjermer» er det veldig lett å brenne en god neve frognertiere og det kan være nødvendig å sette noen «realistiske» rammer - det er ikke vanskelig å ønske seg en ny 49" ultra bred og krum skjerm. Sjekk også ut anbefalinger, guider og tester på OK nettsteder som anandtech.com, Guru3d.com, thomshardware.com etc.
...
Kudos til Høvdingen for kjapp og presis respons.

Bare for å promotere selvbyggforslaget kan jeg tilføye at jeg ikke har kjøpt komplett «ny» PC siden ca år 2000 (etter å ha vraka «student-PCen» en 80486SX med «hele» 8 MB ram og et ATI Mach 32 skjermkort, som kosta noe i mellom 15 000 - 20 0000 1992-kr). Jeg har oppgradert i eget tempo med rykk og napp hele tiden. Jeg bruker fortsatt den samme kassa samme som jeg starta med den gang da, Lian LI PC-60 eller noe slikt. Resten har varierende alder - sist inn er AMD Ryzen 3700X. Jeg tror jeg starta rundt år 2000 med en AMD Athlon 1GHz i socket A og et Nvidia GeForce 256 [ett eller annet] grafikkort og noe annet krimskrams. Fordelen med selvbygg er at en står fritt til å gjøre sine egne prioriteringer på oppgraderingskarusellen på det tidspunktet som passer, en holder tritt med utviklingen og kjøper sånn sett ikke et blindspor på samme måte som en gjør med en «gaming-lapptopp».

Mvh
KJ
 

Alek264

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.06.2017
Innlegg
2.671
Antall liker
1.837
Sted
Høyjord
Torget vurderinger
1
Jeg skal selge en gaming PC nå snart om det er lov å dele dette.

I7-8700 cpu
650w gold
1070ti eller noe i den duren(har ikke skjermkort pr nå)
16GB ram 2333mhz
Phanteks P400 kabinett
1TB snurre disk med enn Intel buffer sak

Denne bør dra det meste der ute, prisen rundt 9000kr en plass

Mvh Aleksander
 
Topp Bunn