16 watt PC for en grønnere hverdag

  • Trådstarter Nyttbrukernavn555
  • Startdato
N

Nyttbrukernavn555

Gjest
Har gjennomført et litt interessant eksperiment som jeg hadde lyst til å dele her på Hifisentralen i håp om å inspirere til en grønnere hverdag. ;) Jeg har den seneste tiden blitt litt fascinert av utviklingen innen data-hardware, og med nyvunnen inspirasjon satte jeg som mål med den relativt begrensende kunnskapen jeg hadde å bygge en så energieffektiv og kraftig pc som mulig innenfor et så lavt budsjett som jeg fikk til uten at det gikk veldig mye over sluttresultatet.

Maskinen jeg endte opp med besto av en 4-gen Intel i7-4770 prosessor innpakket i en stuevennlig HTPC formfaktor som ikke tar større plass enn DSP boksen til høyttalerne. Totalt kom alle komponentene til sammen på litt over fire tusen kroner i innkjøp inklusiv operativsystem, til tross for at nypris ligger noe over den prisen. Dette var mulig fordi noen av delene ble kjøpt brukt på nett eller på tilbud i butikk.

Komponentene ble satt sammen i går kveld og resultatet etter litt eksperimentering ble nesten så bra som jeg hadde håpet på. Målet var å få idle-forbruk målt på hele maskinen rett fra veggen til å ligge på rundt 10 watt idle, og selv om jeg falt litt kort i fra det målet er jeg totalt sett fornøyd med resultatet.

Til å starte med viste måleren 21 watt. Etter optimalisering av forbruk i bios med mer stoppet wattmåleren tilslutt på 16 når alt var ferdig. Det var mulig å senke forbruket med tre-fire watt ekstra ved å ta bort skjermkabel, LAN, mus og tastatur, men siden alle de tingene er helt nødvendig for å ha en funksjonell PC ble det resultatet ikke tellende. Mulig trådløst trekker mindre enn kablet og dersom det er tilfellet vil innkjøp vurderes.



Kabinettet tar så vidt større plass enn DSP boksen til høyttalerne.



4-gen Intel i7-4770 prosessor og 8gb ram. Mulig det er en watt eller to å hente på å bytte til Windows 8.1, men det blir bare spekulasjoner fra min side.



Gigabyte Brix har en lignende prosessor med laptop socket og trekker 17,2w idle fra veggen. Den holder mindre formfaktor, men har ikke samme støtte for oppgradering i framtiden som jeg har med min. Med en litt uortodoks plassering har jeg fint plass til et grønt skjermkort i framtiden dersom maskinen ikke leverer H265 video på høyt nok nivå. I tillegg koster en Brix 4770R i overkant av syv tusen kroner med harddisk og ram.





Så hva er egentlig poenget med dette? Og hvorfor kan man ikke bare kjøpe en laptop eller lignende dersom lavt forbruk er alt man ønsker? For å svare på det har de fleste Intel NUC, Brix, laptop og andre komponenter som holder lavt energiforbruk oppnådd dette ved å strupe inn effekten på flere måter. Typisk ved ha et redusert antall prosessorkjerner, eller ved å ha senket klokkefrekvensen. For POWER brukeren er det ikke holdbart. ;)
 
Sist redigert:

weld77

Æresmedlem
Ble medlem
19.09.2014
Innlegg
20.713
Antall liker
13.199
Poeng for gjennomføringsevnen, men det har fint lite med "grønn hverdag" å gjøre.
 
N

Nyttbrukernavn555

Gjest
Komponentliste kan sendes på PM til de som er interessert.
 
Sist redigert:
Topp Bunn