Ny filbasert avspillingsløsning hos Roysen

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Hei,

Jeg har nå planer om å gå i gang med filbasert avspilling hos meg. Jeg har spredt tankene om hvordan dette skal fungere og være konfigurert i flere tråder rundt omkring på ulike underfora her på HFS. Planene har utviklet seg gjennom et flereårig tankearbeid. Jeg tenkte at det sikkert var smartere å samle alt dette i en tråd i forumet det hører hjemme - Datahjørnet. Jeg har behov for hjelp, råd og tips til hvordan mine ønsker skal kunne realiseres gjennom hardware og software konfigurasjon og oppsett.

Jeg har fremdeles ikke helt lagt mine planer om tre dedikerte hifianlegg og et dedikert headfi anlegg på hylla. Så den lagrings- og nettverks- løsningen jeg skisserer her skal serve en filbasert avspillingsløsning for alle disse anleggene i tillegg til lagrings- og nettverks- behovet for alle andre devices koblet til nettverket her i heimen. Ut over disse hifianleggene har både jeg og frøkna hver sin laptop, hver sin iPhone og hver sin iPad som den totale nettverksløsningen i huset skal inkludere. I tillegg har jeg et ønske om å koble opp en Mac Pro arbeidsstasjon i nettverket. Denne skal stå for lagringsbehovet til resten av husets nettverk (ikke musikk) samt at jeg vil lage tre partisjoner på arbeidsstasjonen for OS X, Windows 8 og Linux for å holde mine it-kunnskaper ved like når jeg ikke jobber lenger. Jeg er særdeles nazi med tanke på å isolere komponentene som skal benyttes i selve hifi anleggene fra internet, virus og annen faenskap fra nettet. Den skisserte løsningen vil bære preg av dette.

Jeg ønsker en sentral lagringsplass for musikksamlingen til alle anleggene. Denne lagringsplassen skal kun benyttes til musikk. Jeg ønsker videre at en slik sentral lagringsplass skal fungere både som master og backup av musikksamlingen, mens det ikke skal foregå direkte avspilling fra denne sentrale lagringsplassen i så stor grad det lar seg gjøre. Hvert av hifi anleggene (ikke headfi anlegget - kommer tilbake til det senere) vil inneholde en musikkserver med innebygget harddisk og proprietær avspillingssoftware installert på hver sin dedikerte iPad. Disse musikkserverne kan derfor avspille musikken til sitt anlegg direkte fra egen innebygde harddisk uten å streame fra den sentrale lagringsplassen. I stedet ønsker jeg at den sentrale lagringsplassen replikerer faste deler av musikksamlingen over på de dedikerte musikkservernes harddisk med faste intervaller. Nedlasting av ny musikk fra internet og ripping av musikk skal foregå fra familiens to laptoper og lagres direkte på den sentrale lagringsplassen. På denne måten vil den sentrale lagringsplassen altså fungere både som master og backup av musikksamlingen i tillegg til at man slipper å ha den sentrale lagringsplassen koblet opp eller tilgjengelig fra internet. Da unngår man mange farer for virus og andre ulumskheter fra nettet. De iPadene som benyttes som fjernkontroll for avspilling fra musikkserverne ønsker jeg heller ikke at skal være tilkoblet eller tilgjengelig fra internet av samme årsak. Jeg antar at de vil fungere fint som fjernkontroller med den proprietære avspillersoftwaren fra musikkserverleverandøren installert uten å måtte være tilkoblet internet.

Til foremålet som den sentrale lagringsplassen for musikksamlingen ønsker jeg å gå til anskaffelse av en NAS. Synology er min soleklare favoritt og udiskutable valg når det gjelder NAS produsent. Det er min overbevisning at disker uten bevegelige deler (SSD) er bedre alternativer for kompromissløs musikkavspilling enn disker med bevegelige deler (HDD). Derfor vil min NAS bli konfigurert med kun SSD disker. SSD disker er enn så lenge begrensede i størrelse samtidig som mitt nåværende og fremtidige behov for lagringsplass til musikksamlingen vil være temmelig stort. Av den grunn vil det nødvendigvis være en NAS som kan håndtere mange disker som passer best for meg. Jeg har derfor plukket ut den Synology modellen som har plass til flest disker.
Denne Synology modellen har plass til 10 interne disker for datalagring og 2 interne disker til caching. Den største SSD modellen denne Synology modellen er kompatibel med er Intel Solid-State Drive DC S3500 Series (SSDSC2BB800G401). Den er på 800GB. Denne NASen vil da ha 10x800GB=8TB tilgjengelig lagringsplass. Dette blir alt for lite for å kunne dekke mitt behov. Heldigvis kan denne Synology modellen utvides med ekspansjonsenheter som har plass til 12 disker hver. Den største SSD som er kompatibel med ekspansjonsenhetene er den samme Intel modellen på 800GB. Jeg har derfor valgt å gå for en NAS konfigurasjon av den nevnte modellen med to slike ekspansjonsenheter med 12 stk av denne Intel SSD modellen i hver. Vi snakker da om en total lagringsplass i NAS og to ekspansjonsenheter på 34x800GB=27,2TB. Da vil nok det fremtidige behovet være dekket.

Ser man litt nærmere på den valgte Synology NAS modellen har den mulighet for 10 Gigabit Ethernet konfigurasjon. Selv om selve ytelsen ikke har vært utslagsgivende for valget av å kun bruke SSD disker i den valgte NAS modellen gir jo slike disker et enormt ytelsespotensiale. Når NAS modellen samtidig har innebygde muligheter til å utnytte dette ytelsespotensialet via et 10 Gigabit Ethernet interface synes jeg det hadde vært morsomt å få utnyttet dette. Jeg ønsker også at 10 Gigabit Ethernet interfacet skal foregå over fiberoptisk siden dette isolerer resten av nettverket fra elektrisk støy. Det 10 Gigabit Ethernet adapteret for fiberoptisk som er kompatiblet med den valgte Synology NAS modellen er Intel Ethernet Converged Network Adapter X520-SR2. Ut over det ønsker jeg at denne Synology modellen skal konfigureres med maksimal memory størrelse når målet er å maksimere ytelsen. Den vil derfor bli konfigurert med 32GB RAM.

Den valgte NAS konfigurasjonen ser derfor slik ut:

- Synology RX10613xs+ NAS m/32GB RAM og Intel Ethernet Converged Network Adapter X520-SR2 og 12 stk Intel Solid-State Drive DC S3500 Series (SSDSC2BB800G401).

- 2x Synology RX1213sas Expansion Unit m/12 stk Intel Solid-State Drive DC S3500 Series (SSDSC2BB800G401)

Jeg trenger så en nettverksswitch som kan stå for selve 10 Gigabit Ethernet kommunikasjonen. Dessverre kan ikke rene
10 Gigabit Ethernet modulswitcher kjøre 1 Gigabit Ethernet på linkene sine. Dette medfører at nettverkets øvrige behov for å kjøre på 1 Gigabit Ethernet ikke kan imøtekommes dersom man velger en slik ren 10 Gigabit Ethernet modulswitch. Av den grunn kan jeg ikke velge en slik switch. I stedet har jeg valgt en løsning med en TP-switch som har to 10 Gigabit Ethernet porter for bruk til NAS og MAC Pro, mens de andre 24 portene er kompatible med 1 Gigabit Ethernet.

For å gjøre de to 10 Gigabit Ethernet portene på TP-switchen kompatibel med fiberoptisk kommunikasjon må det settes inn en
10GBASE-SR SFP+ modul i hver av portene.

Den valgte nettverksswitchens konfigurasjon ser derfor slik ut:

- HP 3800-24G-2SFP+ Switch (J9575A)

- 2x
HP X132 10G SFP+ LC SR Transceiver (J9150A)

Jeg nevnte at den arbeidsstasjonen jeg tenker å sette inn i nettverket er en Mac Pro. Dessverre har ikke Mac Pro innebygget støtte for 10Gigabit Ethernet. Den har imidlertid støtte for Thunderbolt2 gjennom seks ulike Thunderbolt2 porter på baksiden. Det finnes tomme eksterne Thunderbolt2 kabinetter med interne PCIe kortplasser på markedet. I tillegg finnes det PCIe 10 Gigabit Ethernet adaptere. Ved å kombinere to slike produkter vil man ha en Thunderbolt2 til 10 Gigabit Ethernet adapter i et eksternt kabinett. Det er nettopp det som trengs for å få Mac Pro til å bli kompatibelt med 10 Gigabit Ethernet. Jeg har valgt å gå for en slik løsning for videre å kunne utnytte ytelsen i NAS løsningen maksimalt. Da er både NAS og Mac Pro klargjort for å støtte 10 Gigabit Ethernet kommunikasjon.

- Sonnet Echo Express SEL Thunderbolt2 Expansion Chassis

- Presto 10Gbe PCIe Card and 1-port Fibre SFP+ Transceiver

Når det gjelder den nevnte Mac Pro skal den altså også stå for lagringsbehovet for resten av nettverket. Dette har jeg tenkt løst gjennom en standard 32TB Thunderbolt2 20Gbe/s eksternt kabinett som Apple tilbyr sammen med Mac Pro. En standard Thunderbolt2 port har to kanaler som kan overføre 10 Gigabit/s hver. Med et spesielt kabeladapter kan de to kanalene i en port slåes sammen til 20 Gigabit/s for bruk med denne diskløsningen. I tillegg til denne eksterne diskløsningen vil min Mac Pro bli konfigurert med en intern 1TB flashbasert PCIe disk. Jeg har tenkt at denne disken skal ha en partisjon med OS X, en partisjon med Windows 8 og en partisjon med Linux. I tillegg vil min Mac Pro bli utstyrt med en 3TB Time Machine Capsule.

-
Mac Pro 2,7 GHz Tolvkjerners med 30MB nivå 3 buffer m/4x 16GB 1866MHz DDR3 ECC RAM og m/1TB PCIe-basert flashlagring og m/PROMISE Pegasus2 R8 32TB (8x 4TB) Thunderbolt2 RAID-System og m/Apple Airport Time Capsule 3TB og m/Sharp 32" PN-K321 - 4K UltraHD LED Skjerm og m/Apple USB Superdrive og m/Apple Magic Mouse og m/Apple trådløst tastatur.

Så er det slik at husets øvrige devices skal kobles til dette nettverket. Det er snakk om to laptops, to iPhones og to iPads. De to laptopene skal stå for nedlasting av musikkfiler fra internet og ripping av musikk til NAS løsningen. Alle disse seks devicene ønsker vi jo at skal bruke trådløs WiFi kommunikasjon. Det håndterer ikke den nettverksswitchen som jeg allerede har valgt. For å kunne bruke WiFi må det derfor inkluderes en trådløs router. Jeg har valgt å legge til en Apple Airport Extreme som trådløs router. Denne støtter både de trådløse WiFi protokollene
802.11n og 802.11ac som begge vil være i bruk av de øvrige devicene som skal kobles inn i nettverket. For at denne routeren og dermed de øvrige trådløse devicene på nettverket skal kunne kommunisere med NAS løsningen og Mac Pro må det opprettes en kablet 1 Gigabit Ethernet forbindelse mellom denne routeren og en 1 Gigabit Ethernet port på nettverksswitchen.

- Apple Airport Extreme

Det må også nevnes at vi vil få lagt inn fiberoptisk kabel på boligfeltet her i løpet av høsten. Den fiberoptiske kabelen legges som et samarbeid mellom Telenor og Altibox. Dette gir jo mulighet til stor ytelse over internet for oss sluttbrukere. Jeg har ennå ikke satt meg så mye inn i hva mulighetene er, men det skal jeg gjøre. Det som er sikkert er at det må kobles et fiberoptisk modem til linjen som legges inn fra Altibox og Telenor. Altibox tilbyr båndbreddene nedenfor på sitt nettverk. Jeg antar at det må velges et modem som passer til den hastigheten man velger. Kanskje noen kan si noe om hva som passer til de ulike hastighetene. Denne linken inneholder de ulike modemene tilgjengelig fra Altibox. Jeg finner dog ikke noe på den siden som tilsier hvilken hastighet de ulike modemene er laget for. Kanskje noen her inne vet.
https://www.altibox.no/privat/kundeservice/brukerveiledninger
Altibox Fiberbredbånd 35/35 Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 75/75 Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 150/150* Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 300/300* Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 500/500* Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 1000/1000* Mbps-hastighet
Altibox Fiberbredbånd 10000/10000* Mbps-hastighet

HeadFi anlegget er unntaket fra regelen om at det ikke skal avspilles musikk direkte fra NAS løsningen. Dette anlegget vil benytte to streamere for avspilling av musikkfiler direkte fra NAS løsningen. Den ene streameren er for dedikert hi-res PCM avspilling opp til 32/384. Denne streameren benytter seg av trådløs WiFi overføring vha
802.11ac protokollen. Denne streameren kommer levert med musikkserversoftware som vil bli installert på en dedikert iPad. Denne iPaden vil da bli brukt som fjernkontroll for å styre denne streameren og NAS løsningen ved avspilling fra denne kombinasjonen.

HeadFi anleggets andre dedikerte streamer vil bli brukt for native avspilling av DSD filer. Denne streameren benytter seg også av trådløs WiFi overføring selv om jeg er usikker på hvilken protokoll som benyttes. Denne streameren kommer levert med en musikkserversoftware som må installeres på en katalog på nettverket som har tilgang til NAS løsningen. Denne streameren kommer også levert med en egen håndholdt avspiller som fungerer som fjernkontroll for å styre denne streameren og NAS løsningen ved avspilling fra denne kombinasjonen.

- Auralic Audio Aries Streamer (for avspilling av hi-res PCM opp til 32/384). Den kommer levert med en
Auralic Audio Lightning DS App musikkserversoftware som skal installeres på en en iPad.

- Apple iPad Air 128GB.

- Astell & Kern AK240 Streamer (for avspilling av native DSD). Den kommer levert med en håndholdt avspiller med ferdiginstallert software som gjør den klar som fjernkontroll. Denne streameren kommer også levert med Astell & Kern MQS Streaming Server for Mac som må installeres på en katalog på nettverket som har tilgang til NAS løsningen for at alt skal fungere. Det er vel da naturlig at den installeres på en katalog på Mac Pro.

De tre hifi anleggenes musikkservere har som sagt innebygde harddisker som de avspiller sin musikk fra. Jeg har tenkt at de tre anleggene skal få tilgang til hver sin dedikerte del av musikksamlingen på NAS løsningen. Hvert anleggs dedikerte del av musikksamlingen vil være tilpasset anleggets bruk. Disse dedikerte delene av musikksamlingen vil bli replikert automatisk ved faste intervaller fra NAS løsningen til den enkelte musikkserver for å få overført ny musikk som er lagt til musikksamlingen. Her må det enten benyttes noe standardsoftware for replikeringen eller scripting for å løse dette. Forslag til dette mottas med takk. Ny musikk oppstår i musikksamlingen på NAS løsningen via nedlating fra internet og ripping fra de to laptopene.

- Burmester 111 Music Centre (denne må da kobles med en hardwired 1 Gigabit Ethernet forbindelse til nettverksswitchen). Den kommer levert med en dedikert iPad som er ferdigprogrammert med proprietær software for å styre avspillingen som en fjernkontroll.

- Audeeva Conbrio (denne må da kobles med en hardwired 1 Gigabit Ethernet forbindelse til nettverksswitchen).
Den kommer levert med en dedikert iPad som er ferdigprogrammert med proprietær software for å styre avspillingen som en fjernkontroll.

- Light Harmonic Sire Music Server (denne må da kobles med en hardwired 1 Gigabit Ethernet forbindelse til nettverksswitchen).
Den kommer levert med en dedikert iPad som er ferdigprogrammert med proprietær software for å styre avspillingen som en fjernkontroll.

Det er altså slik at det ikke er tenkt at musikken skal avspilles direkte fra NAS løsningen eller at Mac Pro skal være involvert i selve musikkavspillingen. Det er musikkserverne i de ulike anleggene som selvstendig skal stå for avspilling av musikken fra sin egne interne harddisk. Den komplette musikksamlingen skal ligge lagret på NAS serveren som skal fungere som master og backup for musikkserverne. Nedlasting og ripping av all musikk skal derfor foregå fra laptop og lagres på NAS løsningen. Så vil dedikerte deler av musikksamlingen replikeres med faste intervaller fra NAS løsningen til musikkserverne. På den måten håper jeg å kunne holde musikkserverne unna internet og virus. Jeg trenger hjelp til hvordan jeg skal isolere musikkserverne og NAS løsningen fra internet slik at de er sikret å unngå virus etc fra internet. Samtidig bør artwork og diskinfo kunne lastes ned fra internet ved ripping til NAS løsningen. Jeg vet ikke helt hvordan dette kan løses. Til foremålet trengs det sikkert noe standard software. Her hadde jeg satt pris på tips om produkter og konfigurasjon.

Så jeg hadde egentlig satt pris på at dere hjalp meg med hvordan jeg da kan konfigurere følgende:
- et internet modem fra Altibox som er tilkoblet internet via Altibox/Telenors fiberoptiske nett lagt opp ute i gata her
- en Apple Airport Extreme router som komuniserer over hardwired 1 gigabit/s ethernet og trødløs WiFi via 802.11ac og 802.11n.
- to laptoper som skal ha tilgang til internet
- to iphones som skal ha tilgang til internet
- to ipads som skal ha tilgang til internet
- en Mac Pro som ikke skal kunne nås fra eller være oppkoblet til internet og en Thunderbolt 32TB RAID-løsning som skal fungere som diskplass for både Mac Pro, laptopene, iphonene og ipadene.
- en thunderbolt2 til 10 gigabit ethernet adapter for å kunne utnytte ytelsen i den NAS løsningen jeg har valgt ved kommunikasjon mellom Mac Pro og NAS løsningen vi en 10 gigabit ethernet switch.
- en 10 gigabit ethernet switch
- en Synology NAS med to ekspansjonsenheter og et 10 gigabit ethernet adapter som ikke skal kunne nås fra annet enn musikkserverne, laptopene og Mac Pro i nettverket. Synology NAS må heller ikke kunne nås fra eller være koblet opp til internet.
- en musikkserver i hvert anlegg med innebygget harddisk som får kopiert over faste deler av innholdet på NAS løsningen med faste intervaller. Musikkserverne skal bare kunne nås fra NAS løsningen. Musikkserverne skal ikke kunne nås eller være oppkoblet til internet.
- i headfi anlegget vil det ikke finnes noen musikkserver med intern harddisk. Her vil det i stedet være to streamere som må streame musikken enten fra internet eller fra NAS. Den ene streameren benytter WiFi protokollen 802.11ac. Den andre streameren benytter også WiFi men da gjennom en egen server software løsning som må installeres på Mac Pro.

Jeg er litt nazi med hensyn til dette med internet og hvilke komponenter i nettverket som kan nås av de andre slik at jeg beskytter musikksamlingen og musikkserverne fra virus.

Mvh
Roysen
 
Sist redigert:
N

nb

Gjest
Ha ett felles bibliotek og spill av fra en sentral server. Det du skisserer finner jeg lite hensiktsmessig og altfor tungvint. Du må jo i praksis gå til et annet anleggom du plutselig vil spille av en viss låt.

Det er mye smartere og mye enklere å lagre all musikk på en sentral server og kun der (i tillegg til backup, selvsagt). Da har du musikken et sted, trenger kun å tagge ett sted og kan spille av all musikken din over alt., hvilket langt på vei er vitsen med sentral lagring. Dine dedikerte dingser har neppe nok lagringsplass uansett og du vil måtte slette, kopiere, sette inn større disker og generelt låne mye med en slik løsning du skisserer. Med sentral lagring og avspilling over nettverk kan di ha ett eller hundre anlegg hvor all musikken sin er lett tilgjengelig.

Ssd som lagringsdisker for noe som krever så ekstremt lite datamengde som musikk er ikk kompromissløst. Det er meningsløst.
 

H.R

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.12.2008
Innlegg
8.081
Antall liker
6.496
Sted
Jessheim | Ullensaker
Torget vurderinger
5
en Nextron 4U DAS/JBOD 60x 3.5" HDD kan du sette inn inntil 60 disker ved behov. Har selv en med 32 plasser og den er enda ikke full..

tmb_300X300_11971.jpg


Når lagring først skal være kompromissløs så synes jeg i det minste man skal ha redundant psu..
 

OlaR

Overivrig entusiast
Ble medlem
17.03.2005
Innlegg
879
Antall liker
415
Sted
Oslo
Torget vurderinger
25
Backup (utenfor huset) kommer man aldri unna, men et raid5 eller -6 kan jo hjelpe på nattesøvnen.... :rolleyes:
 

lars_erik

Rubinmedlem
Ble medlem
19.10.2006
Innlegg
34.849
Antall liker
19.681
Sted
Hades
Torget vurderinger
0
Du har med andre ord slått fra deg dCS Vivaldi? Synd, da jeg hadde gledet meg til å få høre dine lytteinntrykk av denne riggen.
 

Distinctive

Æresmedlem
Ble medlem
04.12.2006
Innlegg
11.063
Antall liker
3.589
Sted
Stavanger
Så jeg hadde egentlig satt pris på at dere hjalp meg med hvordan jeg da kan konfigurere følgende:
- et internet modem fra Altibox som er tilkoblet internet via Altibox/Telenors fiberoptiske nett lagt opp ute i gata her
- en Apple Airport Extreme router som komuniserer over hardwired ethernet og trødløs WiFi via 802.11ac og 802.11n.
- to laptoper som skal ha tilgang til internet
- to iphones som skal ha tilgang til internet
- to ipads som skal ha tilgang til internet
- en Mac Pro som ikke skal kunne nås fra eller være oppkoblet til internet og en Thunderbolt 32TB RAID-løsning som skal fungere som diskplass for både Mac Pro, laptopene, iphonene og ipadene.
Må begynne i en ende her for at det ikke skal bli for omfattende. Fortsetter derfor min påbegynte tråd med hva jeg ville ha gjordt i min router i ditt tilfelle;
1) Du betaler en tier i måneden for å få fast IP adresse av din kommende ISP (Altibox). Sjekkes med What Is My IP - The IP Address Experts Since 1999
2) Alt av mobile enheter (iPad, laptoper) settes på DHCP
3) Router settes opp til å fordele IP adresser i et begrenset område, feks. 192.168.1.2 til 100 (Du kan også bruke 10 og 176 IP ranger)
4) Alt annet utstyr får fast IP adresse (192.168.1.101 - 256). Settes på selve device.
5) De 'nettbrettene' du bruker mest setter du fast DHCP tilordning på basert på deres mac adresser
6) Du kan vurdere å ikke broadcaste SSID og bare bruke passphrase (blir vel analt)
7) Sett kryptering til WPA2 og TKIP+AES
8 ) Legg inn filter for de faste IP adressene basert på deres mac adresser. Her kan du velge mellom utestengelse eller godkjenn
9) Enable uPnP/NAT
10) Sett signalstyrke og frekvensbånd til automatisk, første gang. Sjekk dekning.
11) Vær obs på at ikke alle devices tar AC. Uten egen router på LAN siden satt opp som Bridge, så bør du vurdere å gjøre router transparant for n,a,b,g. Vær obs på faktisk hastighet, som nevnt. Bruk et speedometer
12) Vurder etablering av et gjestenett som besøkende kan bruke for både nettsurfing og deling av musikk
13) Lagre konfigurasjon
14) Sett opp FING på iPaden til å monitorere hva som foregår på wifi siden. Denne har også WOL

Med andre router fabrikater kan du også vurdere Tomato eller DD-WRT.

Som en start.....
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Du har med andre ord slått fra deg dCS Vivaldi? Synd, da jeg hadde gledet meg til å få høre dine lytteinntrykk av denne riggen.
Hvordan kommer du til den konklusjonen? Det stemmer i hvert fall ikke.

Mvh
Roysen
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Ha ett felles bibliotek og spill av fra en sentral server. Det du skisserer finner jeg lite hensiktsmessig og altfor tungvint. Du må jo i praksis gå til et annet anleggom du plutselig vil spille av en viss låt.

Det er mye smartere og mye enklere å lagre all musikk på en sentral server og kun der (i tillegg til backup, selvsagt). Da har du musikken et sted, trenger kun å tagge ett sted og kan spille av all musikken din over alt., hvilket langt på vei er vitsen med sentral lagring. Dine dedikerte dingser har neppe nok lagringsplass uansett og du vil måtte slette, kopiere, sette inn større disker og generelt låne mye med en slik løsning du skisserer. Med sentral lagring og avspilling over nettverk kan di ha ett eller hundre anlegg hvor all musikken sin er lett tilgjengelig.

Ssd som lagringsdisker for noe som krever så ekstremt lite datamengde som musikk er ikk kompromissløst. Det er meningsløst.
Årsaken til at jeg har valgt en slik løsning skyldes delvis at de valgte musikkserverne (Burmester, Audeeva og Light Harmonic) gir best lyd ved avspilling fra den interne harddisken. Dessverre er de interne harddisk løsningene i disse musikkserverne ikke store nok til å håndtere hele musikksamlingen min. Av den grunn har jeg tenkt at det nok vil være sjelden at jeg vil ha behov for å ha tilgang til absolutt hele musikksamlingen fra noen av anleggene. Jeg ser dog for meg at anleggene avhengig av lydkvalitet vil bli brukt til hver sine musikktyper og at musikksamlingen av den grunn kan deles opp etter musikktype som passer til anlegget som overføres fra den totale musikksamlingen til musikkservernes harddisker.

Når det gjelder SSD disker er det bare å slå fast at vi er uenige.

Mvh
Roysen
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
en Nextron 4U DAS/JBOD 60x 3.5" HDD kan du sette inn inntil 60 disker ved behov. Har selv en med 32 plasser og den er enda ikke full..

Vis vedlegget 266245

Når lagring først skal være kompromissløs så synes jeg i det minste man skal ha redundant psu..
Jeg hadde satt pris på om du kunne utdype litt mer omkring hvorfor du vil anbefale denne og hva det produktet egentlig er og passer inn i mine planer.

Mvh
Roysen
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Backup (utenfor huset) kommer man aldri unna, men et raid5 eller -6 kan jo hjelpe på nattesøvnen.... :rolleyes:
Synology NASen og de to ekspansjonsenhetene vil bli konfigurert i RAID.

Mvh
Roysen
 

Distinctive

Æresmedlem
Ble medlem
04.12.2006
Innlegg
11.063
Antall liker
3.589
Sted
Stavanger
Årsaken til at jeg har valgt en slik løsning skyldes delvis at de valgte musikkserverne (Burmester, Audeeva og Light Harmonic) gir best lyd ved avspilling fra den interne harddisken. Dessverre er de interne harddisk løsningene i disse musikkserverne ikke store nok til å håndtere hele musikksamlingen min. Av den grunn har jeg tenkt at det nok vil være sjelden at jeg vil ha behov for å ha tilgang til absolutt hele musikksamlingen fra noen av anleggene. Jeg ser dog for meg at anleggene avhengig av lydkvalitet vil bli brukt til hver sine musikktyper og at musikksamlingen av den grunn kan deles opp etter musikktype som passer til anlegget som overføres fra den totale musikksamlingen til musikkservernes harddisker.
Ok, da fikk jeg med meg at dine musikkservere har innebygget lagring.
Dette var nytt for meg, og setter ting i et litt annet lys mhp. uPnP for eksempel.
 
I

Intrepid-AV

Gjest
Har Synology DS2413+ her. Den tar 12 disker, med 4TB blir det 48, i realiteten 40TB med RAID. Ønsker man mer kan man doble med en ekspansjonsenhet. Fungerer meget bra og har aldri sett behovet for noe annet. Er ikke nødvendigvis enig i at avspiller med intern disk fungerer best. Jeg har funnet det motsatte å være tilfelle når vi har A/B sammenlignet avspillere med/uten disk.
 

Distinctive

Æresmedlem
Ble medlem
04.12.2006
Innlegg
11.063
Antall liker
3.589
Sted
Stavanger
Backup (utenfor huset) kommer man aldri unna, men et raid5 eller -6 kan jo hjelpe på nattesøvnen.... :rolleyes:
Synology NASen og de to ekspansjonsenhetene vil bli konfigurert i RAID.

Mvh
Roysen
Dette hjelper lite under en brann, Roysen.
Hva med syklusbasert trådløs backup av endringer til en NAS i garasjen (via trådløs ethernet Bridge).
 

H.R

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.12.2008
Innlegg
8.081
Antall liker
6.496
Sted
Jessheim | Ullensaker
Torget vurderinger
5
en Nextron 4U DAS/JBOD 60x 3.5" HDD kan du sette inn inntil 60 disker ved behov. Har selv en med 32 plasser og den er enda ikke full..

Vis vedlegget 266245

Når lagring først skal være kompromissløs så synes jeg i det minste man skal ha redundant psu..
Jeg hadde satt pris på om du kunne utdype litt mer omkring hvorfor du vil anbefale denne og hva det produktet egentlig er og passer inn i mine planer.

Mvh
Roysen

eeeh, er du ikke datamann selv da?

Men dette er en løsning som ikke har harddiskkontrollere og kan kobles til en løsning, slik at du kan fylle denne med disker og dermed få plass til alt du skulle ha lyst til. Ser at du velger ssd av en eller annen grunn og da trenger du ganske mange disker etterhvert.
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
en Nextron 4U DAS/JBOD 60x 3.5" HDD kan du sette inn inntil 60 disker ved behov. Har selv en med 32 plasser og den er enda ikke full..

Vis vedlegget 266245

Når lagring først skal være kompromissløs så synes jeg i det minste man skal ha redundant psu..
Jeg hadde satt pris på om du kunne utdype litt mer omkring hvorfor du vil anbefale denne og hva det produktet egentlig er og passer inn i mine planer.

Mvh
Roysen

eeeh, er du ikke datamann selv da?

Men dette er en løsning som ikke har harddiskkontrollere og kan kobles til en løsning, slik at du kan fylle denne med disker og dermed få plass til alt du skulle ha lyst til. Ser at du velger ssd av en eller annen grunn og da trenger du ganske mange disker etterhvert.
Jeg er nok dessverre ikke innenfor hardware delen av bransjen. Hadde jeg vært det hadde jeg nok ikke hatt behov for å presentere dette her for å få tips og råd. Takk for tipset. Jeg har dog til gode å forstå hva du mener at gjør en slik fordelaktig fremfor det jeg valgte.

Min jobb har stort sett bestått av databaseadministrasjon av Oracle, Unix nettverksadministrasjon og først og fremst oppsett, design og utvikling av tilpasninger til Oracle e-Business Suite (altå programmering). Jeg driver ikke å roter ned i selve burkene.

Mvh
Roysen
 
Sist redigert:

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Backup (utenfor huset) kommer man aldri unna, men et raid5 eller -6 kan jo hjelpe på nattesøvnen.... :rolleyes:
Synology NASen og de to ekspansjonsenhetene vil bli konfigurert i RAID.

Mvh
Roysen
Dette hjelper lite under en brann, Roysen.
Hva med syklusbasert trådløs backup av endringer til en NAS i garasjen (via trådløs ethernet Bridge).
Det er klart at RAID ikke sikrer mot brann. Det er en faktor jeg nok ikke har tatt hensyn til så langt.

Mvh
Rosyen
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Har Synology DS2413+ her. Den tar 12 disker, med 4TB blir det 48, i realiteten 40TB med RAID. Ønsker man mer kan man doble med en ekspansjonsenhet. Fungerer meget bra og har aldri sett behovet for noe annet. Er ikke nødvendigvis enig i at avspiller med intern disk fungerer best. Jeg har funnet det motsatte å være tilfelle når vi har A/B sammenlignet avspillere med/uten disk.
Du misforstår meg nok her. Jeg har ikke skrevet at det generelt sett er slik at avspilling fra intern harddisk fra musikkservere er bedre. Det jeg mener er at på de spesifikke produktene jeg har valgt er det slik.

Mvh
Roysen
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Årsaken til at jeg har valgt en slik løsning skyldes delvis at de valgte musikkserverne (Burmester, Audeeva og Light Harmonic) gir best lyd ved avspilling fra den interne harddisken. Dessverre er de interne harddisk løsningene i disse musikkserverne ikke store nok til å håndtere hele musikksamlingen min. Av den grunn har jeg tenkt at det nok vil være sjelden at jeg vil ha behov for å ha tilgang til absolutt hele musikksamlingen fra noen av anleggene. Jeg ser dog for meg at anleggene avhengig av lydkvalitet vil bli brukt til hver sine musikktyper og at musikksamlingen av den grunn kan deles opp etter musikktype som passer til anlegget som overføres fra den totale musikksamlingen til musikkservernes harddisker.
Ok, da fikk jeg med meg at dine musikkservere har innebygget lagring.
Dette var nytt for meg, og setter ting i et litt annet lys mhp. uPnP for eksempel.
Ok, du har ikke lest hele beskrivelsen av min spesifikasjon hverken i denne tråden eller i de andre?

Mvh
Roysen
 
N

nb

Gjest
Årsaken til at jeg har valgt en slik løsning skyldes delvis at de valgte musikkserverne (Burmester, Audeeva og Light Harmonic) gir best lyd ved avspilling fra den interne harddisken. Dessverre er de interne harddisk løsningene i disse musikkserverne ikke store nok til å håndtere hele musikksamlingen min. Av den grunn har jeg tenkt at det nok vil være sjelden at jeg vil ha behov for å ha tilgang til absolutt hele musikksamlingen fra noen av anleggene. Jeg ser dog for meg at anleggene avhengig av lydkvalitet vil bli brukt til hver sine musikktyper og at musikksamlingen av den grunn kan deles opp etter musikktype som passer til anlegget som overføres fra den totale musikksamlingen til musikkservernes harddisker.

Når det gjelder SSD disker er det bare å slå fast at vi er uenige.

Mvh
Roysen
Problemet er at jeg er redd for at du er i ferd med å skape deg et fantasifoster, dvs noe som ikke vil bli noe av fordi det er svært tungvindt, unødvendig kompleks og ca 180 grader motsatt av hvordan noe slikt bør løses fra børjan av. Løsningen du legger opp til er håpløst uegnet, vil kreve masse vedlikehold og administrering av samlingen, slik som å styre hvilke rips som skal allokeres til hvilke anlegg, rebalansering av utvalgene som skal til et gitt anlegg når det ikke er mer plass på de interne diskene i avspillerenhetene. Du kommer til å bruke masse, masse tid på å flytte filer, sende de hit og dit, skrive scripts for å autmatisere denne prosessen osv osv. Du lager i praksis et kjempeproblem av noe som er ekstremt enkelt. Sentral lagring av store mengder data er veldig "tried and tested" og tar ikke mange minuttene å konfigurere på et NAS eller en mer dedikert server-løsning (jeg kjører selv en Linux-server med Samba hjemme da jeg setter pris på den lille ekstra nerdefaktoren det gir). Med de mengdene musikkfiler du legger opp til å ha lagret og som skal deles opp, styres hit og dit osv så kan du sikkert først som sist ansette en musikkfiladministrator på heltid.

Basert på tidligere erfaringer burde jeg ikke si dette - men noen får si det først som sist: Det du legger opp til er idioti. Det er vel nå flere år siden denne løsningen ble skissert av deg første gang, og innvendingene mine er akkurat de samme i dag som de var den gang. I årene som har gått har mange, mange, mange forummedlemmer fått fullt fungerende nettverkslagringsløsninger opp og gå og nyter fleksibiliteten og enkelheten sentralisert lagring og distribusjon av musikk gir i det daglige, mens dette komplekse systemet ditt fortsatt er på idestadiet.

Så mitt råd er som følger:
1) Skaff deg en dings som kan spille av musikk over nettet fra server (og eventuelt via innebygget harddisk i tillegg).
2) Sett opp en enkel server/NAS som kan holde en grei mengde musikk, for eksempel de CDene du spiller oftest eller noe annet du finner passende
3) Bruk denne enkle løsningen en stund, skaff deg erfaringer, se hva som funker og ikke funker i det daglige.

Glem 10 GB-nett og NASer med plass til ørtenbørten disker, SSD-disker og alt det andre som på dette stadiet i prosessen kun er å betrakte som støy. Få for en gangs skyld opp noe enkelt og brukervennlig som faktisk eksisterer og funker, skaff deg erfaringer fra daglig bruk. Etter å ha drevet med dette en god stund kan du eventuelt vurdere å gå totalt overkill all-inn på alle fronter i løsningen om det er ønskelig.

Ikke start med å definere hvor du tror du vil uten å ha brukt noe slikt først. Det er faktisk en grunn til at ingen gjør som du her skisserer, og grunnen er at det ikke er slik man bør gjøre dette.

Det er en ting i innlegget ditt jeg finner fornuftig, og det er å få koblet seg på fiber. Fiber er gøy. Om du forteller Altibox hvilken hastighet du ønsker så sørger de nok for at du får en hjemmesentral som takler den hastigheten.
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Så jeg hadde egentlig satt pris på at dere hjalp meg med hvordan jeg da kan konfigurere følgende:
- et internet modem fra Altibox som er tilkoblet internet via Altibox/Telenors fiberoptiske nett lagt opp ute i gata her
- en Apple Airport Extreme router som komuniserer over hardwired ethernet og trødløs WiFi via 802.11ac og 802.11n.
- to laptoper som skal ha tilgang til internet
- to iphones som skal ha tilgang til internet
- to ipads som skal ha tilgang til internet
- en Mac Pro som ikke skal kunne nås fra eller være oppkoblet til internet og en Thunderbolt 32TB RAID-løsning som skal fungere som diskplass for både Mac Pro, laptopene, iphonene og ipadene.
Må begynne i en ende her for at det ikke skal bli for omfattende. Fortsetter derfor min påbegynte tråd med hva jeg ville ha gjordt i min router i ditt tilfelle;
1) Du betaler en tier i måneden for å få fast IP adresse av din kommende ISP (Altibox). Sjekkes med What Is My IP - The IP Address Experts Since 1999
2) Alt av mobile enheter (iPad, laptoper) settes på DHCP
3) Router settes opp til å fordele IP adresser i et begrenset område, feks. 192.168.1.2 til 100 (Du kan også bruke 10 og 176 IP ranger)
4) Alt annet utstyr får fast IP adresse (192.168.1.101 - 256). Settes på selve device.
5) De 'nettbrettene' du bruker mest setter du fast DHCP tilordning på basert på deres mac adresser
6) Du kan vurdere å ikke broadcaste SSID og bare bruke passphrase (blir vel analt)
7) Sett kryptering til WPA2 og TKIP+AES
8 ) Legg inn filter for de faste IP adressene basert på deres mac adresser. Her kan du velge mellom utestengelse eller godkjenn
9) Enable uPnP/NAT
10) Sett signalstyrke og frekvensbånd til automatisk, første gang. Sjekk dekning.
11) Vær obs på at ikke alle devices tar AC. Uten egen router på LAN siden satt opp som Bridge, så bør du vurdere å gjøre router transparant for n,a,b,g. Vær obs på faktisk hastighet, som nevnt. Bruk et speedometer
12) Vurder etablering av et gjestenett som besøkende kan bruke for både nettsurfing og deling av musikk
13) Lagre konfigurasjon
14) Sett opp FING på iPaden til å monitorere hva som foregår på wifi siden. Denne har også WOL

Med andre router fabrikater kan du også vurdere Tomato eller DD-WRT.

Som en start.....
Tusen takk.

Mvh
Roysen
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Årsaken til at jeg har valgt en slik løsning skyldes delvis at de valgte musikkserverne (Burmester, Audeeva og Light Harmonic) gir best lyd ved avspilling fra den interne harddisken. Dessverre er de interne harddisk løsningene i disse musikkserverne ikke store nok til å håndtere hele musikksamlingen min. Av den grunn har jeg tenkt at det nok vil være sjelden at jeg vil ha behov for å ha tilgang til absolutt hele musikksamlingen fra noen av anleggene. Jeg ser dog for meg at anleggene avhengig av lydkvalitet vil bli brukt til hver sine musikktyper og at musikksamlingen av den grunn kan deles opp etter musikktype som passer til anlegget som overføres fra den totale musikksamlingen til musikkservernes harddisker.

Når det gjelder SSD disker er det bare å slå fast at vi er uenige.

Mvh
Roysen
Problemet er at jeg er redd for at du er i ferd med å skape deg et fantasifoster, dvs noe som ikke vil bli noe av fordi det er svært tungvindt, unødvendig kompleks og ca 180 grader motsatt av hvordan noe slikt bør løses fra børjan av. Løsningen du legger opp til er håpløst uegnet, vil kreve masse vedlikehold og administrering av samlingen, slik som å styre hvilke rips som skal allokeres til hvilke anlegg, rebalansering av utvalgene som skal til et gitt anlegg når det ikke er mer plass på de interne diskene i avspillerenhetene. Du kommer til å bruke masse, masse tid på å flytte filer, sende de hit og dit, skrive scripts for å autmatisere denne prosessen osv osv. Du lager i praksis et kjempeproblem av noe som er ekstremt enkelt. Sentral lagring av store mengder data er veldig "tried and tested" og tar ikke mange minuttene å konfigurere på et NAS eller en mer dedikert server-løsning (jeg kjører selv en Linux-server med Samba hjemme da jeg setter pris på den lille ekstra nerdefaktoren det gir). Med de mengdene musikkfiler du legger opp til å ha lagret og som skal deles opp, styres hit og dit osv så kan du sikkert først som sist ansette en musikkfiladministrator på heltid.

Basert på tidligere erfaringer burde jeg ikke si dette - men noen får si det først som sist: Det du legger opp til er idioti. Det er vel nå flere år siden denne løsningen ble skissert av deg første gang, og innvendingene mine er akkurat de samme i dag som de var den gang. I årene som har gått har mange, mange, mange forummedlemmer fått fullt fungerende nettverkslagringsløsninger opp og gå og nyter fleksibiliteten og enkelheten sentralisert lagring og distribusjon av musikk gir i det daglige, mens dette komplekse systemet ditt fortsatt er på idestadiet.

Så mitt råd er som følger:
1) Skaff deg en dings som kan spille av musikk over nettet fra server (og eventuelt via innebygget harddisk i tillegg).
2) Sett opp en enkel server/NAS som kan holde en grei mengde musikk, for eksempel de CDene du spiller oftest eller noe annet du finner passende
3) Bruk denne enkle løsningen en stund, skaff deg erfaringer, se hva som funker og ikke funker i det daglige.

Glem 10 GB-nett og NASer med plass til ørtenbørten disker, SSD-disker og alt det andre som på dette stadiet i prosessen kun er å betrakte som støy. Få for en gangs skyld opp noe enkelt og brukervennlig som faktisk eksisterer og funker, skaff deg erfaringer fra daglig bruk. Etter å ha drevet med dette en god stund kan du eventuelt vurdere å gå totalt overkill all-inn på alle fronter i løsningen om det er ønskelig.

Ikke start med å definere hvor du tror du vil uten å ha brukt noe slikt først. Det er faktisk en grunn til at ingen gjør som du her skisserer, og grunnen er at det ikke er slik man bør gjøre dette.

Det er en ting i innlegget ditt jeg finner fornuftig, og det er å få koblet seg på fiber. Fiber er gøy. Om du forteller Altibox hvilken hastighet du ønsker så sørger de nok for at du får en hjemmesentral som takler den hastigheten.
Jeg har forstått for lenge siden at dette er din mening om løsingen, nb. Det har som du ser ikke medført at jeg har endret mitt syn om den. Det gjør det heller ikke nå. Det er denne løsiningen jeg har mest tro på og det er denne løsningen jeg vil gå for. Det er også egentlig ikke tips på alternative løsninger jeg er ute etter ved å presentere dette her. Det jeg er ute etter er tips for hvordan dette kan konfigureres og settes på på lettest mulig måte. Jeg synes det du beskriver omkring hvilke filer som skal til hvilke anlegg er oppkonstruerte problemer. Det vil nok i stor grad være slik at den musikken jeg i 90% av tiden vil være blant et litt smalere utvalg som vil bære tilgjengelig for alle anleggene. Så kan resten fordeles etter hvilken musikktype som passer de ulike anleggene beste.

Det bør legges til at årsaken til at denne løsningen er valgt er fordi de valgte musikkserverne gir best lyd når de spiller fra intern harddisk. Det er ingen ting i vegen for at musikkserverne også kan kobles direkte opp mot NAS løsningen via hardwired 1 Gigabit Ethernet og streame musikken over nettverket på denne måten. Dette vil jeg nok mest sannsyligvis gjøre i tillegg for at all musikken skal være tilgjengelig i alle anleggene, men for å utnytte mulighetene i musikkserverne best mulig er det nok først og fremst musikken som er lagret internt på deres disk som vil bli avspilt. Så det blir nok snarere et ja takk begge deler av dette.

At løsningen skulle være idioti finner jeg litt underlig all den tid den først ble presentert for meg av Matan Arazi som er en av verdens fremste eksperter på nettverksbasert musikkavspilling. Jeg presenterte mitt behov og han skisserte denne løsningen.

Mvh
Roysen
 
Sist redigert:
N

nb

Gjest
^ og som sagt eksisterer fortsatt ikke denne løsningen din i praksis, mange år etter at den ble lansert med konkret hardware i tankene og alt. Hadde du gått for noe enkelt og greit realiserbart for mange år siden ville du i dag vært mange erfaringer klokere, hatt erfaring rundt temaet og visst ett og annet om hvordan ting oppfører seg og er å leve med i det daglige, og du ville kunne spillt musikk over nett uten dill og dall.

Så jeg gjentar mitt råd: Få opp noe som ikke bare er på idestadiet. Det er gjennomførbart på en kveld eller to.

Råd nr. 2: Baser deg på PC eller MAC med eksterne DACer. Gir mye, mye mer fleksibilitet rundt programvare, få programvare som faktisk blir oppdatert, bugfixet og videreutviklet. Proprietært, sært, og lite betyr veldig ofte trøbbel. Det finnes et lass av musikkprogramvare tilgjengelig og sannsynligheten for at noen små Hifi-nisjefirmaer lager det ypperste og mest fleksible av sorten er ganske eksakt lik null.

Filbasert avspilling er enkelt, det funker og det er gode saker. Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor du ønsker å begynne med å gjøre det så komplisert som overhodet mulig.
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
^ og som sagt eksisterer fortsatt ikke denne løsningen din i praksis, mange år etter at den ble lansert med konkret hardware i tankene og alt. Hadde du gått for noe enkelt og greit realiserbart for mange år siden ville du i dag vært mange erfaringer klokere, hatt erfaring rundt temaet og visst ett og annet om hvordan ting oppfører seg og er å leve med i det daglige, og du ville kunne spillt musikk over nett uten dill og dall.

Så jeg gjentar mitt råd: Få opp noe som ikke bare er på idestadiet. Det er gjennomførbart på en kveld eller to.

Råd nr. 2: Baser deg på PC eller MAC med eksterne DACer. Gir mye, mye mer fleksibilitet rundt programvare, få programvare som faktisk blir oppdatert, bugfixet og videreutviklet. Proprietært, sært, og lite betyr veldig ofte trøbbel. Det finnes et lass av musikkprogramvare tilgjengelig og sannsynligheten for at noen små Hifi-nisjefirmaer lager det ypperste og mest fleksible av sorten er ganske eksakt lik null.

Filbasert avspilling er enkelt, det funker og det er gode saker. Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor du ønsker å begynne med å gjøre det så komplisert som overhodet mulig.
Har det slått deg at jeg heller venter og får denne løsningen i boks etter at tiden det må ta å få den opp å gå er brukt i stedet for å velge en annen løsning? Du forstår tydeligvis ikke at noe av det som frister med denne løsningen er nettopp selve løsningen.

Din skisserte løsning vil nok aldri finne veien hit fordi den rett og slett ikke er noe jeg finner eierglede i samtidig som jeg alltid har vært svært opptatt av kompromissløs lydgjengivelse. Det er altså selve lydgjengivelsen som er styrende ikke praktiske forhold, pris, kunnskap eller annet. Det er kompromissløs lydgjengivelse som gir meg eierglede.

Mvh
Roysen
 
N

nb

Gjest
En annen ting vedr Altibox - du forholder deg i praksis ikke til hjemmeenheten de leverer. All konfigurering gjøres på routeren som kommer etterpå. Jeg har en kabel ut for internett som går til routeren min, tre kabler ut som går til TVene i huset og en til IP-telefoni, ellers har jeg ikke på noe tidspunkt forholdt meg til den saken utover å putte ledningene inn der de skal.

Eneste boksen fra Altibox skal gjøre for at du skal være fornøyd med den er.
1) Ikke kræsje
2) Levere den hastigehten du betaler for.

Jeg har aldri hatt problemer med 1) eller 2) i de årene jeg har vært kunde hos Altibox i alle fall.
 
N

nb

Gjest
Det er altså selve lydgjengivelsen som er styrende ikke praktiske forhold, pris, kunnskap eller annet. Det er kompromissløs lydgjengivelse som gir meg eierglede.
Personlig finner jeg større glede i å lytte til ting som faktisk finnes og fungerer fremfor den kompromissløse lyden av en ide som etter flere år fortsatt ikke er realisert eller ser ut til å bli realisert med det første. Om min filbaserte musikkavspilling i heimen ikke er kompromissløs etter din standard så spiller den i det minste musikk.

Når ting skal være vanskelig, vanskelig, vanskelig mens de egentlig er svært enkle blir det sjeldent noe av.
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Det er altså selve lydgjengivelsen som er styrende ikke praktiske forhold, pris, kunnskap eller annet. Det er kompromissløs lydgjengivelse som gir meg eierglede.
Personlig finner jeg større glede i å lytte til ting som faktisk finnes og fungerer fremfor den kompromissløse lyden av en ide som etter flere år fortsatt ikke er realisert eller ser ut til å bli realisert med det første. Om min filbaserte musikkavspilling i heimen ikke er kompromissløs etter din standard så spiller den i det minste musikk.

Når ting skal være vanskelig, vanskelig, vanskelig mens de egentlig er svært enkle blir det sjeldent noe av.
Som sagt er en del av attraksjonen til denne løsningen nettopp selve løsningen. Dette er ting som jeg synes det er gøy å holde på med og tid har jeg da nok av her jeg sitter uten å være i stand til å jobbe.

At du har andre meninger og at det passer for deg er jo supert - for deg. For meg passer det nok bedre med en annen type løsning.

Mvh
Roysen
 

Scrooge

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.11.2008
Innlegg
3.009
Antall liker
1.127
Sikkert råflott, om den noen gang realiseres...... :rolleyes:
 
N

nb

Gjest
Som sagt en del av attraksjonen til denne løsningen er nettopp selve løsningen. Dette er ting som jeg synes det er gøy å holde på med og tid har jeg da nok av her jeg sitter uten å være i stand til å jobbe.
Ok whatever floats your boat.

Men hvorfor ikke bare for en gangs skyld være litt gærn og rett og slett smelle sammen noe som faktisk funker som det skal fra dag 1 uten noe dilldall og uten å ta årevis å få på plass og uten at det fordrer å få levert en europalle med hardware? Det tar tross alt bare en kveld eller to, en datamaskin som kan gjøre jobben som server har du sikkert liggende et sted uansett, enhver PC som er nyere enn en 7-8 år eller deromkring burde gjøre jobben greit - selve serveren min er fra 2007 om jeg ikke husker feil og jeg har ennå ikke byttet en komponent i den utover å slenge inn litt mer diskplass etter hvert som behovet melder seg. Funker brillefint fortsatt og leverer filer med en ytelse på rundt 80 Megabytes i sekundet over nettverket, altså evig nok til de 0.18 som avspilling av tokanals CD-lyd krever.

Det ligger en del tråder om serveroppsett, en lengre tråd om Linux MPD, diverse rundt organisering av musikkbibliotek, ymse avspillingsprogramvare etc og bra med folk som kan en del om slikt og har satt det opp hjemme. Før du vet ordet av det så har du noe som gjør jobben. Og i dette tilfelle så handler det faktisk stort sett om å gjøre jobben, fillagring er ikke veldig mystiske saker.
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Jeg håper ikke andre blir skremt vekk av den interne diskusjonen mellom nb og meg. Selv om enkelte kan mene som nb så er vel hele problemstillingen som beskrevet gangske interessant for datafolk å dykke ned i. Jeg håper derfor at flere dukker opp i tråden.

Mvh
Roysen
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Sikkert råflott, om den noen gang realiseres...... :rolleyes:
Er det av betydning for deg? Hvorfor i så fall? Hvorfor hindrer det deg i å evt svare velmenende på åpningsinnlegget?

Mvh
Roysen
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Som sagt en del av attraksjonen til denne løsningen er nettopp selve løsningen. Dette er ting som jeg synes det er gøy å holde på med og tid har jeg da nok av her jeg sitter uten å være i stand til å jobbe.
Ok whatever floats your boat.

Men hvorfor ikke bare for en gangs skyld være litt gærn og rett og slett smelle sammen noe som faktisk funker som det skal fra dag 1 uten noe dilldall og uten å ta årevis å få på plass og uten at det fordrer å få levert en europalle med hardware? Det tar tross alt bare en kveld eller to, en datamaskin som kan gjøre jobben som server har du sikkert liggende et sted uansett, enhver PC som er nyere enn en 7-8 år eller deromkring burde gjøre jobben greit - selve serveren min er fra 2007 om jeg ikke husker feil og jeg har ennå ikke byttet en komponent i den utover å slenge inn litt mer diskplass etter hvert som behovet melder seg. Funker brillefint fortsatt og leverer filer med en ytelse på rundt 80 Megabytes i sekundet over nettverket, altså evig nok til de 0.18 som avspilling av tokanals CD-lyd krever.

Det ligger en del tråder om serveroppsett, en lengre tråd om Linux MPD, diverse rundt organisering av musikkbibliotek, ymse avspillingsprogramvare etc og bra med folk som kan en del om slikt og har satt det opp hjemme. Før du vet ordet av det så har du noe som gjør jobben. Og i dette tilfelle så handler det faktisk stort sett om å gjøre jobben, fillagring er ikke veldig mystiske saker.

Jeg liker ikke å bruke penger på noe som jeg ikke har noen fremtidsplan for. Av den grunn sparer jeg heller de pengene til den løsningen jeg til syvende og sist har planlagt å ende opp med.

Mvh
Roysen
 

Distinctive

Æresmedlem
Ble medlem
04.12.2006
Innlegg
11.063
Antall liker
3.589
Sted
Stavanger
Årsaken til at jeg har valgt en slik løsning skyldes delvis at de valgte musikkserverne (Burmester, Audeeva og Light Harmonic) gir best lyd ved avspilling fra den interne harddisken. Dessverre er de interne harddisk løsningene i disse musikkserverne ikke store nok til å håndtere hele musikksamlingen min. Av den grunn har jeg tenkt at det nok vil være sjelden at jeg vil ha behov for å ha tilgang til absolutt hele musikksamlingen fra noen av anleggene. Jeg ser dog for meg at anleggene avhengig av lydkvalitet vil bli brukt til hver sine musikktyper og at musikksamlingen av den grunn kan deles opp etter musikktype som passer til anlegget som overføres fra den totale musikksamlingen til musikkservernes harddisker.
Ok, da fikk jeg med meg at dine musikkservere har innebygget lagring.
Dette var nytt for meg, og setter ting i et litt annet lys mhp. uPnP for eksempel.
Ok, du har ikke lest hele beskrivelsen av min spesifikasjon hverken i denne tråden eller i de andre?

Mvh
Roysen
Jeg har vel skumlest dette, men det er tidkrevende å sette seg inn i alle detaljene.
Det blir rett og slett for omfattende lesning.
Satser på at jeg ikke trenger å studere alt i detalj før man kommer med innspill. Noe klarer man dog.
Skal prøve å forbedre dette, men noe må bli generelt berørt - ellers blir det mer stress enn givende.
 

Scrooge

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.11.2008
Innlegg
3.009
Antall liker
1.127
Sikkert råflott, om den noen gang realiseres...... :rolleyes:
Er det av betydning for deg? Hvorfor i så fall? Hvorfor hindrer det deg i å evt svare velmenende på åpningsinnlegget?

Mvh
Roysen
Nei, den har overhodet ingen betydning for meg, i den forstand som at det et stykke på vei blir som å sitte overskrevs på en Scud-rakett for å hente melk i butikken.
Altså en tanke "over the top"?
Jeg kan meget godt svare velmenende, ved å bifalle de ganske så intrikate løsningene som legges for dagen.
Det har jeg imidlertid problemer med, i den forstand som at det høyst sannsynlig finnes alternativer du ganske sikkert kan leve godt med. :)
 
N

nb

Gjest
Jeg håper ikke andre blir skremt vekk av den interne diskusjonen mellom nb og meg. Selv om enkelte kan mene som nb så er vel hele problemstillingen som beskrevet gangske interessant for datafolk å dykke ned i. Jeg håper derfor at flere dukker opp i tråden.

Mvh
Roysen
Datateknsik er dette ikke så veldig vanskelig: Du skal ha en stk stor server med masse, masse langringsplass. Det er enkelt. Så trenger du backup - helst off-site, det er litt mer komplisert. Det finnes skytjenester som tilbyr ubegrenset lagrinsplass for en ganske rimelig penge, problemet er overføringshastighet og protokoller for overføring osv.

Å få musikkuniverset ditt til å kjøre på separat nettverk er heller ikke så veldig vanskelig, om enn noe upraktisk siden en del av det som er sleek med en databasert løsning er muligheten til å hente cover art, metainformasjon, artistbio, tekster osv osv automagisk fra internett. Du trenger dog en viss link siden maskinene det skal rippes fra, kjøpes musikk fra osv må være tilknyttet internett og disse må kunne "se" filserveren for å overføre filer dit.

Med mindre det surfes uhemmet på lugubre nettsider og klikkes på alt som måtte dukke opp av vedlegg og dialogbokser så er virus ikke så mye å bekymre seg fors. Jeg har aldri hatt ett av sorten som jeg vet om, har man noenlunde vettet i behold går det som regel greit og antivirusprogramvare stopper uansett mye av det som måtte komme om man er uforsiktig.

Det virkelige problemet ditt er alt det praksiske rundt scripting av flytting av biblioteket ned på ulike avspillingsenheter, håndtering av hva som skjer når diskene på disse er fulle og du vil overføre ny musikk, hvordan programvaren på boksene dine takler å forholde seg delvis til et lokalt bibliotek og delvis et sentralt bibliotek, hvordan tagging skal flyttes rundt, hvilken metainformasjon som trengs og som vises i de ulike programmene, om programvaren på enhetene forventer å kunne "se" internett for å hente informasjon, hente oppdateringer osv, om du klarer å holde bibliotekene konsistente, ha kontroll på hvilken versjon av filene som ligger hvor om det er flere osv osv osv.

Du har rett og slett laget deg en del problemer som ikke burde være nødvendig å ha. Alt lar seg sikkert løse på en eller annen måte, men at det blir unødvendig komplisert er det liten tvil om.
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Sikkert råflott, om den noen gang realiseres...... :rolleyes:
Er det av betydning for deg? Hvorfor i så fall? Hvorfor hindrer det deg i å evt svare velmenende på åpningsinnlegget?

Mvh
Roysen
Nei, den har overhodet ingen betydning for meg, i den forstand som at det et stykke på vei blir som å sitte overskrevs på en Scud-rakett for å hente melk i butikken.
Altså en tanke "over the top"?
Jeg kan meget godt svare velmenende, ved å bifalle de ganske så intrikate løsningene som legges for dagen.
Det har jeg imidlertid problemer med, i den forstand som at det høyst sannsynlig finnes alternativer du ganske sikkert kan leve godt med. :)
Det er vel nettopp her både du og nb ikke helt har oppfattet situasjonen. Det finnes svært få alternativer jeg kunne levd godt med. Ellers håper jeg at vi kan være enige om at alle innlegg her på HFS i utgangspunktet burde være velmenende selv om det er forskjell på å være velmenende og bifallende. Det sistnevnte er selvsagt ikke på noen måte påkrevet eller nødvendig.

Mvh
Roysen
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Jeg håper ikke andre blir skremt vekk av den interne diskusjonen mellom nb og meg. Selv om enkelte kan mene som nb så er vel hele problemstillingen som beskrevet gangske interessant for datafolk å dykke ned i. Jeg håper derfor at flere dukker opp i tråden.

Mvh
Roysen
Datateknsik er dette ikke så veldig vanskelig: Du skal ha en stk stor server med masse, masse langringsplass. Det er enkelt. Så trenger du backup - helst off-site, det er litt mer komplisert. Det finnes skytjenester som tilbyr ubegrenset lagrinsplass for en ganske rimelig penge, problemet er overføringshastighet og protokoller for overføring osv.

Å få musikkuniverset ditt til å kjøre på separat nettverk er heller ikke så veldig vanskelig, om enn noe upraktisk siden en del av det som er sleek med en databasert løsning er muligheten til å hente cover art, metainformasjon, artistbio, tekster osv osv automagisk fra internett. Du trenger dog en viss link siden maskinene det skal rippes fra, kjøpes musikk fra osv må være tilknyttet internett og disse må kunne "se" filserveren for å overføre filer dit.

Med mindre det surfes uhemmet på lugubre nettsider og klikkes på alt som måtte dukke opp av vedlegg og dialogbokser så er virus ikke så mye å bekymre seg fors. Jeg har aldri hatt ett av sorten som jeg vet om, har man noenlunde vettet i behold går det som regel greit og antivirusprogramvare stopper uansett mye av det som måtte komme om man er uforsiktig.

Det virkelige problemet ditt er alt det praksiske rundt scripting av flytting av biblioteket ned på ulike avspillingsenheter, håndtering av hva som skjer når diskene på disse er fulle og du vil overføre ny musikk, hvordan programvaren på boksene dine takler å forholde seg delvis til et lokalt bibliotek og delvis et sentralt bibliotek, hvordan tagging skal flyttes rundt, hvilken metainformasjon som trengs og som vises i de ulike programmene, om programvaren på enhetene forventer å kunne "se" internett for å hente informasjon, hente oppdateringer osv, om du klarer å holde bibliotekene konsistente, ha kontroll på hvilken versjon av filene som ligger hvor om det er flere osv osv osv.

Du har rett og slett laget deg en del problemer som ikke burde være nødvendig å ha. Alt lar seg sikkert løse på en eller annen måte, men at det blir unødvendig komplisert er det liten tvil om.
Dette er ikke et rent datateknisk spørsmål. Dette handler om å oppnå så god lydkvalitet som mulig.

Det du beskriver som det vikrigste problemet anser jeg faktisk ikke som noe stort problem, men detaljer som egentlig ikke burde være i stand til å velte en løsning. Det er som du også skriver sannsynligvis fullt løsbart samtidig som det i høyeste grad er unntakssituasjoner du beskriver som hovedproblemer.

Mvh
Roysen
 
Sist redigert:
N

nb

Gjest
Det finnes svært få alternativer jeg kunne levd godt med.
Sakens kjerne er at du har bestemt deg for dette på forhånd uten å ha prøvd noen av disse alternativene. Det virker veldig på meg som at alternativene er forkastet ene og alene fordi det er noe som ikke er størstest og mestest mulig overkillest etter din standard. Mitt velmente råd er å faktisk prøve noe som funker og er greit realiserbart for å skaffe seg erfaring, noe jeg mistenker at du ikke har på dette området. I min bok har du diktet opp en rekke problemer som ikke eksisterer og har brukt flere år på å drodle rundt en løsning på imaginære problemer. Med en annen tilnærming hadde du vært up&running for flere år siden og mye mer kunnskapsrik på området.

Argumentet ditt om å ikke bruke penger på noe midlertidig er tåpelig. En fullt fungerende NAS-løsning koster sånn ca halvparten av hva EN av de 800GB Intel SSD-diskene du har tenkt å bruke gjør. Du har vel noen DACer liggende på lageret, en PC eller MAC som kan brukes som klient har du allerede i heimen. Det koster NADA å få noe som funker og som kan brukes til å skaffe erfaringer og litt reell kunnskap rundt temaet fremfor store vyer og fantasier som tar årevis å realiasere om de i det hele noen sinne blir realisert. Om du har tenkt å kjøpe serverhardware for hundretusenvis av kroner (i seg selv totalt, fullstendig og usminket galskap) så ville en investering på noen veldig få tusenlapper og et par kvelder på å sette det opp for derigjennom å skaffe seg erfaring være å betrakte som vekslepenger.

Når du har tenkt å lagre musikken på server på SSD, men ikke spille av fra serveren så er det definitivt tid for en facepalm. Du skal altså bruke nesten 150.000 kroner på harddisker for å lagre musikk som ikke skal spilles av fra denne serveren, og det ene og alene fordi du har fått det for deg at det er kompromisstløst? Dataene ligger jo for faen bare der, tror du de vil bli kopiert over til avspillerene dine på en spesielt audiofil måte kun fordi de ligger på en harddisk uten bevegelige deler?

Priser på datautstyr faller hele tiden, det normale er å kjøpe bra kapasitet for deretter å utvide med større disker når behovet melder seg. Da jeg satt opp min server kjøpte jeg 5x500GB disker siden de var billigst da. Når jeg trenger mer plass har jeg kun trengt 1 disk for å kopiere over det jeg har, så kan jeg ta ut gamle disker og erstatte med nyere og større disker.
 

Distinctive

Æresmedlem
Ble medlem
04.12.2006
Innlegg
11.063
Antall liker
3.589
Sted
Stavanger
Har du tenkt noe mer rundt fiberpatchingen?
Som marsboer sier så går du vel for multimode og ikke single mode fiber patchesnorer (62,5/125) for disse avstandene.
LC/SC/ST konnektorer?
810/1310/1550nM?
Media convertere?
Fiberoptisk patchepanel påkrevd?
 

Roysen

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.05.2014
Innlegg
2.496
Antall liker
506
Torget vurderinger
0
Hei, Distinctive.

Ja, jeg har bestemt meg for å følge Marsboers råd mhp fiberpatchingen og går for multimode med ST konnektorer.

Mvh
Roysen
 
Sist redigert:
Topp Bunn