Foobar2000 Guide: Streame musikkbibloteket ditt over internett

Evelen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
23.07.2009
Innlegg
399
Antall liker
68
Sted
Vest-Agder/Søgne
Torget vurderinger
2
foobar2000-1-2-Beta-Available-for-Download.png


Det finnes mange måter å streame musikkbiblioteket sitt over internett, men de fleste løsnigene er gjerne ikke optimale.
Det ideele ville vært om jeg kunne bruke min favoritt avspliller Foobar2000 og streame biblioteket som er på en hjemmeserveren uansett hvor i verden jeg var.

Jeg søkte litt på Google, og fant noen løsninger for dette, men ingen guider eller særlig god dokumentasjon, så det ble litt prøving og feiling, men til slutt fant jeg en løsning som fungerte, og jeg tenker derfor å dele denne med dere her.

1 - SERVER

Det første du trenger er en Server, altså en datamaskin som gjerne står på med tilgang til internett når du er borte.
Jeg bruker Windows 2008 Server, men programvaren som skal brukes er også kompatibel med andre Windows versjoner, samt Linux og Synology.

Serviio

Det første man trenger er et program som heter Serviio, en DLNA media server.
Last ned, installer og start her: Download

Når programmet starter går du til fanen "Libary" og underfanen "Shared folders", velg "Add local..." og finn musikkmappa di, klikk "Open".
Hukk så av for; ihvertfal musikk, men om du ønsker kan også f.eks video hukkes av, videostreaming fungerer faktisk også.
Klikk "Save", Serviio vil indeksere musikksamlingen.
Klikk så på Status og se til at serveren kjører, dersom den ikke gjør det klikk "Start server".

Sånn, da er det bare å la den stå å kjøre.

BubbleUPnP Server

BubbleUPnP Server er et program som lar deg aksessere en UPnP/DLNA Media Servere fra et LAN til et annet LAN, eller for å si det på den enkle måten: over internett.
Last ned, installer og start her: BubbleUPnP Server
Etter installasjon starter du nettleseren din og gå til 127.0.0.1:58050
Det vil komme en popup, hukk av "I want to access my Media Servers from the Internet" og klikk ok.
Inne på websiden under fanen "Network and Securety" skriver du inn din offentlige IP-adresse, eller om du har dynamisk IP fra ISP burde du benytte Dynamisk DNS og skrive adressen for dette her, hvis du ikke vet hva dette betyr kan du lese lenger ned hvor jeg har skrevet om Dynamisk DNS.
Klikk "Apply".

Gå videre ned, under "Credentials" skal du fylle inn brukernavn og passord som senere skal brukes til streaming, klikk så "Apply".
Klikk på fanen "Media Servers", her skal "Serviio" komme opp, dersom denne ikke dektekteres prøv reinstallasjon av både Serviio og BubbleUPnP Server.

Dersom du er bak en ruter må du forwarde port 58050 til serveren din, hvis du ikke vet hva dette betyr kan du lese lenger ned hvor jeg har skrevet om Port Forwarding.

Gratulerer, serveren er oppe å kjører (med mindre du har gjort noe feil).

2 - Klient

Neste steg er å konfigurere en Foobar klient til å streame fra serveren over internett.
Dersom du allerede har foobar trenger du ikke installere på nytt, men dersom du ikke har dette, last ned, installer og start fra Download foobar2000 and optional components

Etter installasjon trenger vi en 3. parts komponent eller plugin.
Last ned "UPnP/DLNA Renderer, Server, Control Point" her: foobar2000: Components Repository - UPnP/DLNA Renderer, Server, Control Point
Lagre på skrivebordet, eller hvor du ønsker.

Over til Foobar2000: Gå så til "File"->"Preferances"->"Components", klikk "Install..." og finn frem filen og velg "Open". Klikk så "Apply", Foobar vil gi beskjed om at den vil restarte, svar "Ok" til dette.
Sånn, Foobar har startet på nytt, og vi er klar til å streame.
Klikk på "View" og velg "UPnP Browser", du vil her få opp eventuelle lokale servere, men vi skal streame fra en server på internett, så velg "View" -> "Add renite Ubterbet UPnP Server..." (NB: Alternativet er kun tilgjengelig om UPnP Browser er åpent).

Fyll inn:
Host: http://SERVERS-OFFENTLIGE-IP-ELLER-DYNAMISK-DNS:58050 (Hvis du ikke vet hva den offentlige IP-adressen din er kan du finne deg ved å besøke Finn din IP-adresse fra din servermaskin)
Login: Brukernavnet du lagre i BubbleUPnP Server
Password: Passordet du lagre i BubbleUPnP Server

Hukk av "Reconnect on startup" for å slippe å skrive inn adresse og slikt hver gang, klikk "ok"

Da er det bare å streame i vei, musikkbibloteket ditt finner du i UPnP Browser.

Dynamisk DNS:
Din ISP (internettleverandør) gir deg gjerne en dynamisk ip (Automatisk IP) i stedenfor en Statis IP (Fast IP), dette betyr at din IP-adresse vil variere og du vil dermed kanskje oppleve at IP-adressen du hadde i går ikke er den samme som i dag.
Løsnigen på dette er for mange Dynamisk DNS, dette er en tjeneste som gir deg et domene som leder til din IP-adresse og når IP-adressen fornyes peker domenet til den nye IP-Adressen.
Dette kan du løse ved å kjøre klientprogramvare for dynamisk DNS på serveren din, eller aller helst på Ruteren, de fleste moderne rurere har mulighet for dette.

Om Dynamisk DNS: Dynamic DNS - Wikipedia, the free encyclopedia
Noen tjenesteleverandører:
Managed DNS | Outsourced DNS | Anycast DNS
Free Dynamic DNS - Managed DNS - Managed Email - Domain Registration - No-IP
http://dlinkddns.com

Port Forward:
Dersom du har en ruter mellom deg og internett må du forward tidligere nevnte port til din server lokalt.
Kort fortalt, ruteren åpner for en port og leder den mot en spesifikk ip-adresse på innsiden av ruteren.
Om Port forwarding: Port forwarding - Wikipedia

Hvordan dette gjøres er forskjellig fra ruter til ruter, men denne siden har mange gode veiledninger: Router Port Forwarding Guides - PortForward.com

Dersom du er på innsiden av en ruter kan det også være en fordel å ha en fast lokal IP-adresse til ruteren din slik at porten plutselig ikke peker til feil PC, mer om dette stør det mye om på Google.

Håper dette er til hjelp for dere som kunne tenke dere å sette opp noe slikt :)
 

Vedlegg

Sist redigert:
Topp Bunn