Squeezebox og DAC

ovitzi

Overivrig entusiast
Ble medlem
24.07.2008
Innlegg
870
Antall liker
866
Sted
Snarøya
Torget vurderinger
3
Jeg har hatt Squeezebox Duet en tid nå og synes det er på tide å oppgradere med en DAC. Det jeg lurer på er om jeg mister muligheten for å justere volum med Duet kontrollen når jeg kjører digitalt ut fra denne til DAC? Har ikke forsterker med fjernkontroll.
 

ovitzi

Overivrig entusiast
Ble medlem
24.07.2008
Innlegg
870
Antall liker
866
Sted
Snarøya
Torget vurderinger
3
cybervision_ skrev:
Neida, det fungerer helt supert.
Så bra ;D Da må jeg bare få ut fingeren å få hentet en DAC da.

Må vel trekke lodd og bestemme meg for hvilken. Arcam R-DAC, Abrahamsen v6, BeredsfordCaiman osv. Noen anbefalinger?
 

coolbiz

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.03.2006
Innlegg
9.213
Antall liker
4.835
Sted
Sydvestlandet
Torget vurderinger
2
På de laveste nivåene vil den digitale volumkontrollen på Squeezeboxen kunne forårsake en potensielt hørbar degradering av lydkvaliten. Dette kan du unngå ved å bruke en DAC med volumkontroll.
 
C

Cyber

Gjest
coolbiz skrev:
På de laveste nivåene vil den digitale volumkontrollen på Squeezeboxen kunne forårsake en potensielt hørbar degradering av lydkvaliten. Dette kan du unngå ved å bruke en DAC med volumkontroll.
Viktig poeng, men holder man seg på 70 - 100 klarer ikke jeg å høre noen forskjell uansett. Av de du har er rDac klart bedre og låter dyrere enn prisen skulle tilsi.
 

CDWMcInSpots

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.09.2010
Innlegg
7.551
Antall liker
564
Sted
Bergensregionen
NuForce Icon HDP: God DAC med volumkontroll ++

ovitzi skrev:
cybervision_ skrev:
Neida, det fungerer helt supert.
Så bra ;D Da må jeg bare få ut fingeren å få hentet en DAC da.

Må vel trekke lodd og bestemme meg for hvilken. Arcam R-DAC, Abrahamsen v6, BeredsfordCaiman osv. Noen anbefalinger?
Jeg anbefaler igjen Loevhagens innlegg om NuForce Icon HDP. Han sammenligner den med nettopp Abrahamsens V6.0 DAC:

Loevhagen skrev:
Mine inntrykk av NuForce HDP dersom andre vurderer denne lille saken. :)

NuForce Icon HDP
Kjøttpudding eller Kinderegg?

Produsert i California, USA. Feit lyd? Tja, det spørs hva man legger i begrepet. Her er mine inntrykk etter å ha benyttet den i eget anlegg ganske lenge på ulike måter.

Etter å ha eid hodetelefonene AKG K701 og spilt på de via Naim Headline forsynt med norsk vannkraft via Naim PSU (aka Naim NAPSC), så var jeg litt frelst på lyden, nærheten og særegenhetene med såkalt head-fi. Men, med fokus på stereo så ble all head-fi solgt. Etter et drøyt år så fant jeg ut at det var en tabbe. Tabbe fordi jeg ønsker fordelene head-fi gir, men denne gangen skulle jeg være mer spesifikk i valg av komponenter. Jakten på en kompetent hodetelefonforsterker var initiert. Smertefull prosess. Mye å lese. Mange teoretiske inntrykk å fordøye. Forvirringen kan lett ta overhånd. Og etter den kommer resignasjonen. Stamina, for svarte!. Jeg brukte lang tid og hadde denne gangen stamina nok til å gjøre ordentlig research. Og det er sjelden en dårlig ting. Og, utfallet ble overraskende. Svært overraskende.

Kravene til ny hodetelefonforsterker var at den måtte ha USB-inngang. Jeg ville selvsagt at den inngangen skulle takle 24bit/192kHz. Asynkron. The latest and greatest. Og. dersom den hadde optisk inngang så var det flott da man i så fall fikk et elektrisk skille mellom PC og forsterker for hodetelefonene. Statisk elektrisitet er ikke bra. Hvem har ikke vært ikledd f. eks, en fleecegenser og tatt på en stereokomponent? Ikke du. Prøv da vel, men på eget ansvar selvsagt. Coaxinngang? Tja, hvorfor ikke. Pris? Akseptabel. Så bar det ut på den store verdensveven, igjen. Var det lett å finne en kandidat? Ja. Var det lett å finne en kandidat der andre brukere rapporterte en lydsignatur jeg presumptivt likte. Nei. Det var med andre ord tid for å inngå kompromiser, som man ofte må. Lydsignaturen var viktigere enn alle andre krav. Hva fant jeg? Jo, jeg fant NuForce Icon HDP. Srajan Ebaens omtale på www.6moons.com var dråpen som vippet produktet fra hylla og ned i handlekurven. Ei snau uke etterpå så var den mottatt.

HDP har tre digitale innganger; USB og S/PDIF (en elektrisk; coax og en optisk; TOS-link). Inngangen til den optiske delen kan enten gjøres via en optisk kabel med 3.5mm plugg eller en overgang som medfølger. NuForce tilbyr en såkalt oppgradert strømforsyning. Jeg kom i kontakt med NuForce sin support / sales avdeling om den strømforsyningen da det originale strømadapteret tok kvelden noen uker etter at den var ny. Jeg spurte NuForce om det var noen gevinst i å gå for det større adapteret de tilbyr som såkalt ekstrautstyr. De svarte kjapt (svært kjapt) at det egentlig var svært liten gevinst å benytte en annen strømadapter enn den originale. De sa eksakt dette "The 42W power supply when used with HDP doesn't offer any improvement, in fact, a few reviewers thought the 42W make the HDP sounded 'un-balanced'." Wow. Det er hva jeg kaller ærlighet. Om det er sant vet jeg ikke. Men at jeg tolker det som ærlighet; ja.


Hodetelefonforsterker
Jøss, så liten og nusselig den er. Og så vanvittig stor esken er i forhold. Hallo! Skal dette være en hodetelefonforsterker, DAC og forforsterker av god kvalitet? Hm.

Da jeg etter min forrige head-fi periode bestemte meg for å gi opp åpne øreklokker (utelukkende fordi jeg vil spille i samme rom som andre i familien benytter), så falt valget mer eller mindre kvalifisert på et sett AKG K271 mkII fra ei lokal 4Soundsjappe etter arbeidstid en ordinær ukedag for en stund siden. Disse er anerkjente studioklokker. Nøytral lyd, har pads av både skinn og velour, så brukeren kan velge hva man foretrekker. Jeg tok av skinnpadene og satte på de av velour. Langt mer behagelig og ikke like "svett opplevelse" etter mange timer på ørene.. Kabelen kan byttes ut til noe annet da det er en mini-XLR kontakt ved den venstre "øremuffen". Størrelsemessig er mkII av K271 like store som K701.

Den medfølgende USB-kabelen ble koblet til mellom HDP og en MacBook, som er arbeidshesten min. I OSX (Macs operativsystem) så omtales ikke HDP ikke som generisk "USB Audio Device", men titteleres med fult navn "NuForce Icon HDP DAC" kapabel til å gjengi opptil 96kHz/24-bit fra USB. Benytter man coax eller TOS-link så strekker dette seg til 192kHz/24-bit. Hirezfiler av den siste typen har jeg ikke testet. Det gikk mest i 96/24 og 44.1/16. Helt i starten var lyden fra HDP litt edgy, så jeg benyttet Abrahamsens A-DAC som USB DAC, og HDP som forforsterker til hodetelefonene. Men etter noen uker, så kunne jeg kutte ut A-DACen, som maler lydscenen med litt bred pensel. HDP hadde blitt innspilt og den kantete presentasjonen var en saga blott. Deilig bass med nyanser, samt flott diskantforbedring, var egentlig de største forskjellene på HDP fra den var helt ny til den hadde fått 300-350 timer innspilling.

Via AyreWave, Audirvana eller Pure Music så velger man selvsagt "Exclusive Access" (hog mode) og ved å velge å la programmet justere samplingsfrekvensen automatisk så switches lydinnspillingene i OSX tilsvarende. Dvs. når man spiller en sang med 44.1/16 til 96/24 så slipper man å justere dette manuelt i lydoppsettet. Ingen av programmene justerer imidlertid 16-bit til 24-bit når det kreves.


Forforsterker
Inngangsvelger settes til "A" (analog inngang). Koblet opp HDP til en originalt oppgradert Abrahamsen effektforsterker (V4.0UP) via RCA/XLR-adaptere, som medfølger ved kjøp av V4.0UP. Utgangsimpedansen fra HDP er 100ohm, mens inngangimpedensaen fra V4.0UP er tilpasset det. Med andre ord; ingen teoretisk mismatch. Tvertimot. Let´s play some music. Ble jeg tatt på sengen? Oh, yes. Dette var ikke bare morro. Det låt for tusan svært bra. Driv i musikken. Pinpointing. Stort lydbilde. Kunne dette skyldes at en hodetelefonforsterker MÅ gi et fantastisk lydbilde for å være akseptebel? Er det slik at de egenskapene som gjør en hodetelefonforsterker god, automatisk gjør den god som forforsterker? Aner ikke. Jeg har ikke nok teoretisk kompetanse til å vurdere akkurat det der om jeg så hadde hatt designprint på stuebordet. Årsaken er interesant, men underordnet. Nøkternt sagt ville jeg sagt at dette låt flott, og da holder jeg virkelig igjen inntrykkene. Det var (selvsagt) en ulempe. Er det ikke alltid en eller annen ulempe? Jo, og det er at HDP ikke har fjernkontroll for volumjustering. Nå er jo volumjustering via datamaskin en uting. I alle fall i teorien. Gjerne i praksis også. Bursons 160D har heller ikke fjernkontroll. Burson mener selv på sin hjemmeside at det å implementere en slik funksjon bare ville degradert lydkvaliteten til det nyeste produktet deres. Nå skal jeg ikke sammenligne NuForce HDP med Burson. Det har jeg ingen forutsetninger for å gjøre. Andre har imildertid gjort den sammenligningen. Blant annet 6moons.


Digital-til-analog-konverter (DAC)
Inngangsvelgeren settes enten til "U" (USB) eller "D" (digital fra coax / TOS-link). Jeg var nysgjerrig på hvordan HDP ville fungere som standalone DAC, og hvordan den ville presentere musikken til de samme forsterkerne som Abrahamsens V6.0 DAC, som har en god mellomtone. Bassen er litt lite stram, men det merker man ikke før man hører en annen DAC med bedre egenskaper. I diskanten så er V6.0 insmigrende åpen. Med NuForce HDP koblet inn som DAC ble inntrykkene av V6.0 litt anderledes. Amerikaneren er bedre på enkelte parametre enn nordmannen, og minst like god på andre. V6.0 presenterer et lydbilde det er lett å like. V6.0 er bygd som en stridsvogn, som enkelte andre omtaleforfattere fremhever som et viktig moment. Skjønner ikke hvorfor det skal være signifikant. De om det. V6.0 har tilsynelatende god bass. Den er likeså oppløst i de øvre registrene. Det er inntrykk man gjerne kan ha til man hører NuForce HDP, som strammer opp bassen og bassen går minst like dypt. Mellomtonen er like flott på en litt annen måte. I det øverste frekvensregisteret blir HDP nesten aldri pågående selv om den presenterer de samme detaljene i musikken som V6.0. Alt dette fra en puslete boks som må drives fra ei veggvorte. V6.0 kobles rett til strømnettet via en standard strømkabel. Det vil si den har innebygd strømomformer. Det er alltid et pluss i mine øyne. Men, nå var det imidlertid ørene som var i førersetet. NuForce wins. Hands down. Og prisforskjellen? Den er 200 kroner i NuForce sin favør. Med andre ord så konkurrerer disse to i samme prissegment.

Jeg har prøvd HDP som standalone DAC på følgende forsterkere; Abrahamsens integrerte forsterker V2.0, Electrocompaniets nyeste integrerte ECI-5 mkII, Coplands rørforsterker CTA-405, Abrahamsens separate komponenter (V3.0UP og V4.0UP) og nylig Primares helt nye I32. Med NuForce sine 100ohm i utgangsimpedans så passer den teoretisk til alle. Copland har f. eks. 50kOhm i inngangsimpedans. Det gir et forhold mellom inngangs- og utgangsimpedans på 5000:1. Det er mye og skal teoretisk sikre god dynamikk. Hvorvidt man føler man må ha balanserte utganger blir en personlig smaksak. For noen er dette uhyre viktig og for resten av oss så spiller det de facto liten rolle. Lyden er like god med RCA i begge ender, i et normalt oppsatt system.


Separat DAC fra NuForce?
I og med at HDP gjør en såpass eksepsjonell jobb i anlegget så er jeg selvsagt nysgjerrig på hva en "ekte" standalone DAC fra samme selskap kan tilby av lydkvalitet. Man blir klok av skade, sies det. Man blir like klok av spørsmål, så jeg spurte NuForce om deres planer for en standalone DAC. De svarte "Thanks for your mail. We're still working on DAC-9 and it is still under R&D, so we are not sure the release date for now." Den mailen var datert 18. november i fjor. Jeg har ikke fulgt opp siste status når det gjelder DAC-9, men you bet, det skal jeg etterhvert.


Konklusjon
Feit amerikansk lyd? Nei, men NuForce spiller fett! Srajan Ebaens på 6moons var like overrasket. Som hodetelefonforsterker er den fantastisk. Ikke rett ut av esken. Heller ikke etter ei uke eller to med sporadisk bruk. Men, gir man den tid. Oh yes. Igjen kan man egentlig si at hastverk er lastverk. Beholdt jeg denne? Gjett. Nei, jeg bare tuller. Selvsagt beholdt jeg den. For 3795 blanke kroner; who wouldn´t. De som er ute etter godlyd og fleksibilitet; ikke mye mer å tenke på. Kom deg bare forbi modningsprosessen. Som en god rødvin. Kantete, skarp og endimensjonal på enkelte områder i starten, men moden, distinkt og som fløyel etter en stund. Den fungerer glimerende som standalone DAC. Og, jaggu fungerer den ikke også svært godt som forforsterker. Hadde HDP hatt mulighet for fjernkontroll til preamp-delen ville den vært et ekte Kinderegg. Nå er den bare "two out of three", og det "ain´t bad" (Meatloaf "Bat out of Hell", 1977).
coolbiz skrev:
På de laveste nivåene vil den digitale volumkontrollen på Squeezeboxen kunne forårsake en potensielt hørbar degradering av lydkvaliten. Dette kan du unngå ved å bruke en DAC med volumkontroll.
NuForce Icon HDP har volumkontroll.
 

ovitzi

Overivrig entusiast
Ble medlem
24.07.2008
Innlegg
870
Antall liker
866
Sted
Snarøya
Torget vurderinger
3
NuForce Icon HDP: God DAC med volumkontroll ++

CDWMcInSpots skrev:
Jeg anbefaler igjen Loevhagens innlegg om NuForce Icon HDP.

NuForce Icon HDP har volumkontroll.
Virker som en spennende sak dette. Den må også vurderes ja.

Den har volumkontroll ja, men ikke fjernkontroll vel? Regner med å fortsette å bruke CJ PV10 som pre.
 

Eivind E

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
14.10.2007
Innlegg
295
Antall liker
3
Poenget med å bruke ekstern DAC blir helt borte hvis du fortsatt har volumjustering aktivert.

Jeg bruker ekstern DAC og har deaktivert volumjustering.

Poenget er:
Dersom du har volumjustering aktivert blir signalet prosessert i Squeezebox enheten, dette fører til dårlig lyd. DETTE SKJER UANSETT HVILKEN VOLUMINSTILLING DU HAR PÅ!
Dersom du deaktiverer volumjustering og kjører på fixed, blir det ikke prosessert. Dermed får du en renere finere lyd UT av DAC, dette er selvfølgelig det optimale. DET ER KUN DERSOM DU DEAKTIVERER AT DET IKKE BLIR PROSESSERT SIGNAL.
Dersom volumjustering er viktig for deg, bør du bare la være å kjøpe DAC.
 

ovitzi

Overivrig entusiast
Ble medlem
24.07.2008
Innlegg
870
Antall liker
866
Sted
Snarøya
Torget vurderinger
3
Eivind E skrev:
Poenget med å bruke ekstern DAC blir helt borte hvis du fortsatt har volumjustering aktivert.

Jeg bruker ekstern DAC og har deaktivert volumjustering.

Poenget er:
Dersom du har volumjustering aktivert blir signalet prosessert i Squeezebox enheten, dette fører til dårlig lyd. DETTE SKJER UANSETT HVILKEN VOLUMINSTILLING DU HAR PÅ!
Dersom du deaktiverer volumjustering og kjører på fixed, blir det ikke prosessert. Dermed får du en renere finere lyd UT av DAC, dette er selvfølgelig det optimale. DET ER KUN DERSOM DU DEAKTIVERER AT DET IKKE BLIR PROSESSERT SIGNAL.
Dersom volumjustering er viktig for deg, bør du bare la være å kjøpe DAC.
Hmmm. Mye man kan rote seg bort i. Men jeg skal nok klare å få ræva opp av sofaen :) Kan ikke la en detalj som fjernkontrollert volum ødelegge moroa....
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Jeg henger meg på cybervisions innspill: holder du deg over ca. 70 på skalaen, skal det godt gjøres å høre forskjell. Ja - jeg vil si at t.o.m ned mot 50-60 er dette helt uproblematisk. Jeg har opplevd de problemene det siktes til her - men da snakker vi volum ned mot 4-5-6 på skalaen - og det er EKSTREMT lavt. Det er nå-skal-kona-sove-mens-jeg-skal-spille-musikk-nivå.

Prøv først i hvert fall - før du bruker en haug med penger på noe du kan hende ikke har bruk for.
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Eivind E skrev:
Poenget med å bruke ekstern DAC blir helt borte hvis du fortsatt har volumjustering aktivert.

Jeg bruker ekstern DAC og har deaktivert volumjustering.

Poenget er:
Dersom du har volumjustering aktivert blir signalet prosessert i Squeezebox enheten, dette fører til dårlig lyd. DETTE SKJER UANSETT HVILKEN VOLUMINSTILLING DU HAR PÅ!
Dersom du deaktiverer volumjustering og kjører på fixed, blir det ikke prosessert. Dermed får du en renere finere lyd UT av DAC, dette er selvfølgelig det optimale. DET ER KUN DERSOM DU DEAKTIVERER AT DET IKKE BLIR PROSESSERT SIGNAL.
Dersom volumjustering er viktig for deg, bør du bare la være å kjøpe DAC.
"volume adjustment" på Squeezebox-en er bare normalisering av lydnivået mellom låter eller album. Den digitale volumkontrollen virker uansett.

Når det er sagt, har jeg den permanent på 100. ...Men jeg har fjernkontroll til forforsterkeren min, da. ;)
 
C

Cyber

Gjest
Eivind E skrev:
Poenget med å bruke ekstern DAC blir helt borte hvis du fortsatt har volumjustering aktivert.

Jeg bruker ekstern DAC og har deaktivert volumjustering.

Poenget er:
Dersom du har volumjustering aktivert blir signalet prosessert i Squeezebox enheten, dette fører til dårlig lyd. DETTE SKJER UANSETT HVILKEN VOLUMINSTILLING DU HAR PÅ!
Dersom du deaktiverer volumjustering og kjører på fixed, blir det ikke prosessert. Dermed får du en renere finere lyd UT av DAC, dette er selvfølgelig det optimale. DET ER KUN DERSOM DU DEAKTIVERER AT DET IKKE BLIR PROSESSERT SIGNAL.
Dersom volumjustering er viktig for deg, bør du bare la være å kjøpe DAC.
Dette stemmer ikke. Den bare låses til 100 prosent. Det har jeg gjort, men det er ingen hørbare forskjeller mellom med og uten lås volumet.
 

Eivind E

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
14.10.2007
Innlegg
295
Antall liker
3
Det er unødvendig av deg å feilinformere om noe som også fremgår på produsentens FAQ sider, og har vært debattert flere ganger på dette forumet.
Min informasjon derimot, er 100% korrekt, så du behøver ikke komme her og betvile den.

Bare for å feie deg totalt av banen før du kommer med enda mer feilinformasjon, kan jeg komme med følgende DOKUMENTASJON FRA PRODUSENTEN:
Recommendation #2

Not everyone agrees with this recommendation, and most seem to agree that it's less important than the other recomendations. The recommendation is, when using the digital output, to turn off the volume control that is present in the SB2 and only use the volume control on your HiFi.

/In Settings - Players - Audio set "Digital Volume Control" to "Digital output level is fixed"./
Why?

If the volume control is enabled in the Squeezebox then the digital information provided by slimserver is manipulated by the firmware and output through the digital output. This manipulation may cause some loss of information. If the digital volume control is switched off then the Squeezebox simply plays what it receives and your DAC does the job it did before when it was directly connected to a CD transport.


Note, however, that CD sources are only 16 bits in depth and the internal digital signal path is 24 bits - so you can turn down the volume quite a way before really losing any quality. Look for forum threads on this topic.
http://wiki.slimdevices.com/index.php/HowtoBestAudioQuality#Which_DAC_.28Digital_Audio_Converter.29_to_use.3F

Dermed regner jeg med at vi ikke behøver å ta flere runder med "diskusjon" på dette, all den tid det er meget enkelt å bevise at informasjonen jeg kom med var 100% korrekt, og at informasjonen du kom med var 100% feil.
 

Terka

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2007
Innlegg
1.374
Antall liker
3
Eivind E skrev:
Det er unødvendig av deg å feilinformere om noe som også fremgår på produsentens FAQ sider, og har vært debattert flere ganger på dette forumet.
Min informasjon derimot, er 100% korrekt, så du behøver ikke komme her og betvile den.

Bare for å feie deg totalt av banen før du kommer med enda mer feilinformasjon, kan jeg komme med følgende DOKUMENTASJON FRA PRODUSENTEN:
Recommendation #2

Not everyone agrees with this recommendation, and most seem to agree that it's less important than the other recomendations. The recommendation is, when using the digital output, to turn off the volume control that is present in the SB2 and only use the volume control on your HiFi.

/In Settings - Players - Audio set "Digital Volume Control" to "Digital output level is fixed"./
Why?

If the volume control is enabled in the Squeezebox then the digital information provided by slimserver is manipulated by the firmware and output through the digital output. This manipulation may cause some loss of information. If the digital volume control is switched off then the Squeezebox simply plays what it receives and your DAC does the job it did before when it was directly connected to a CD transport.


Note, however, that CD sources are only 16 bits in depth and the internal digital signal path is 24 bits - so you can turn down the volume quite a way before really losing any quality. Look for forum threads on this topic.
http://wiki.slimdevices.com/index.php/HowtoBestAudioQuality#Which_DAC_.28Digital_Audio_Converter.29_to_use.3F

Dermed regner jeg med at vi ikke behøver å ta flere runder med "diskusjon" på dette, all den tid det er meget enkelt å bevise at informasjonen jeg kom med var 100% korrekt, og at informasjonen du kom med var 100% feil.
@Eivind E; jeg har ikke tenkt å diskutere med deg, eller kommentere "hersketeknikken" din, eller bruken av STORE BOKSTAVER inne i setninger. Jeg har i stedet lyst til å spøre deg hva det i ditt eget sitat, som jeg har markert med rød farve, betyr med tanke på muligheter av å justere volum kontra informasjonsmengden i signalet som når dac'en? Forklar det gjerne med de relaterte tekniske begrepene om det må til, jeg har fagkunskap til å forstå det også. :)
 

Eivind E

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
14.10.2007
Innlegg
295
Antall liker
3
Jeg er ikke interessert i å delta i noe diskusjon med hverken "målemafia" eller "tallmafia", så enkel er den saken.
Det er beviselig slik at ved å skru over på fixed, foretas ingen prosessering i firmware og jeg har fremlagt dokumentasjon på at vedkommende som påsto noe annet tok feil.
Dette gir bedre resultater. Så enkelt er det, og da forblir det mitt råd til trådstarter.

Om noen fra "tallmafiaen" kan fortelle at "du kan skru ned volumet til så og så mange % før det sånn og sånn..", så er det helt uinteressant for meg.
Ifølge "tallmafiaen" het det jo også på 90-tallet at 128kbps mp3 beviselig var nok til å gjenskape cd-kvalitet og alt over det var bare bortkastede kilobytes på harddisken. Vel.. nå tror jeg de færreste vil være enige i en slik påstand, selv "tallmafiaen".

Noen tror på tall, andre tror på lossless og sånn er det.
Min personlige mening er at med en gang du begynner å involvere prosessering i firmware av noe som helst slag, så blir det dårligere lyd, og uansett hva du presenterer av "argumenter" er det helt uinteressant for meg.

Noe mer gidder jeg ikke si om denne saken, barneskirenn!
 

Terka

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2007
Innlegg
1.374
Antall liker
3
Helt greit med barneskirenn Eivind, du skal få lov til å holde på med det. ;)
Jeg er heller ikke ute etter flere diskusjoner på dette (det har vært diskutert opp og ned her inne), men ønsket bare å få frem nyansene av hele informasjonen du i en så bestemt tone refererer til.

Fra den teksten du siterer: En cd har 16 bits dybde, SB har 24 bits dybde på signalet internt (også når du setter volum til fix'ed).
Hva betyr det for kvaltiteten at SB legger til 8 bit (bare 0'er) forran de 16 bit fra CD'en?
Forringes dainformasjonenmengden i signalet (les: kvaliteten på signalet) også når du har satt volumkontrollen til fix'ed? Tilsvarende, hva skjer med informasjonsmengden fra CD'en om man reduserer volum innenfor de 8 bit som er lagt til og ikke rører de 16 bit som kommer fra CD'en?
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Hehe - her var det stemning!

Slik jeg leser det som er sagt, er dette en slik diskusjon hvor alle har rett:

Stiller man inn Squeezeboxen på "Output level is fixed at 100%", får man et uprosessert digitalt signal til DACen - m.a.o. maks kvalitet. Ingen tvil om det.

Stiller man inn Squeezeboxen på "Volume Control adjusts outputs", skjer det en prosesserering av det digitale signalet før det går til DACen. Det er altså ikke lenger et bit-perfect signal man får ut. I praksis vil man ikke merke noe til dette før man - som cybervision indikerte - er nede på rundt 70 på volumskalaen. Min subjektive vurdering er at jeg lever godt med lyden selv om jeg kryper enda lavere ned - mot 50-60. Selv om det altså ikke er et bit-perfect signal som er utgangspunktet. De med ekstreme gullører kan muligens begynne å anfektelser lenge før man kommer så langt.
 
C

Cyber

Gjest
Hehe, sovet dårlig Eivind?

1. Linken du har beskriver SB2 som er en eldre modell. Det kan godt være at det samme gjelder enda, men som jeg skriver så ha jeg testet begge deler og det er overhodet ikke noen hørbar forskjell i mine ører, ei heller ned mot 70% på volumkontrollen i mine ører og jeg stoler på dem til eget bruk.

2. Innlegget ditt sier i grunnen svært mye om deg selv og din diskusjonsform er vel best egnet alene med seg selv. Har du planer om å holde til her på forumet så synes jeg du skal legge av deg tonen du bruker her for den eneste deltakeren i et barneskirenn her er vel deg, og det må være et renn for de som enda ikke er pottetrent.
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.909
Antall liker
8.201
Torget vurderinger
1
Da roer vi ned gemyttene her, med tanke på Hifisentralens regel 1.

bjornh, moderator
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Eivind E skrev:
Min informasjon derimot, er 100% korrekt, så du behøver ikke komme her og betvile den.
Å nei, når du sier det SÅNN, så må jeg bare be så ærbødigst om unnskyldning!

::)

På MIN SB Touch fungerer i alle fall volumkontrollen likt uavhengig av om "volume adjustment" er satt til "no volume adjustment", "track gain", "smart gain" eller "volume gain". Dette er bare en normalisering av nivået. Er det flere steder man kan gjøre innstillinger som har med volumkontroll å gjøre? Jeg kjører Server 7.5.3 og firmware 7.5.3-r9283, btw, og bruker coax/spdif-utgangen.

Så da håper jeg du som sitter på 100% korrekt informasjon kan fortelle meg hvilken setting jeg skal endre på for å få deaktivert volumkontrollen eller låst volumet til 100.
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Det er to steder man kan påvirke volumjusteringen på den enkelte Squeezeboxen - begge under Audio settings:

1. Volume control - hvor man kan velge fast eller regulerbart nivå på signalet ut fra Squeezeboxen, og det er bare fast nivå (fixed at 100%) som gir bit-perfect signal ut.

2. Volume adjustment - hvor man kan velge om man vil utjevne forskjeller mellom forskjellige spor, og velger man å aktivere denne funksjonen, blir ikke signalet lenger bit-perfect - uavhengig av hva man har valgt under ovenstående "Volume Control".
 
C

Cyber

Gjest
bjornh skrev:
Da roer vi ned gemyttene her, med tanke på Hifisentralens regel 1.

bjornh, moderator
Gemyttene er rolige, men jeg finner meg ikke i den slags hersketeknikk og fordummende utspill som reflekterer sosial IQ på minusnivå, samme hvem som har rett eller galt.
 

Eivind E

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
14.10.2007
Innlegg
295
Antall liker
3
Ulf-B skrev:
Det er to steder man kan påvirke volumjusteringen på den enkelte Squeezeboxen - begge under Audio settings:

1. Volume control - hvor man kan velge fast eller regulerbart nivå på signalet ut fra Squeezeboxen, og det er bare fast nivå (fixed at 100%) som gir bit-perfect signal ut.

2. Volume adjustment - hvor man kan velge om man vil utjevne forskjeller mellom forskjellige spor, og velger man å aktivere denne funksjonen, blir ikke signalet lenger bit-perfect - uavhengig av hva man har valgt under ovenstående "Volume Control".
Exactly.
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Ulf-B skrev:
Det er to steder man kan påvirke volumjusteringen på den enkelte Squeezeboxen - begge under Audio settings:

1. Volume control - hvor man kan velge fast eller regulerbart nivå på signalet ut fra Squeezeboxen, og det er bare fast nivå (fixed at 100%) som gir bit-perfect signal ut.

2. Volume adjustment - hvor man kan velge om man vil utjevne forskjeller mellom forskjellige spor, og velger man å aktivere denne funksjonen, blir ikke signalet lenger bit-perfect - uavhengig av hva man har valgt under ovenstående "Volume Control".
Jeg har bare "volume adjustment", jeg. Både under settings på serveren, og på Touch-en. Kan det være at denne funksjonen er deaktivert når man bruker digitalutgangen? Uansett kan jeg justere ned volumet fra fjernkontrollen hvis jeg ønsker.

Nå ble jeg veldig interessert i å finne denne innstillingen. ;)
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Dazed skrev:
Ulf-B skrev:
Det er to steder man kan påvirke volumjusteringen på den enkelte Squeezeboxen - begge under Audio settings:

1. Volume control - hvor man kan velge fast eller regulerbart nivå på signalet ut fra Squeezeboxen, og det er bare fast nivå (fixed at 100%) som gir bit-perfect signal ut.

2. Volume adjustment - hvor man kan velge om man vil utjevne forskjeller mellom forskjellige spor, og velger man å aktivere denne funksjonen, blir ikke signalet lenger bit-perfect - uavhengig av hva man har valgt under ovenstående "Volume Control".
Jeg har bare "volume adjustment", jeg. Både under settings på serveren, og på Touch-en. Kan det være at denne funksjonen er deaktivert når man bruker digitalutgangen? Uansett kan jeg justere ned volumet fra fjernkontrollen hvis jeg ønsker.

Nå ble jeg veldig interessert i å finne denne innstillingen. ;)
Gå inn på SqueezeServer via PCen.

Settings -> Player -> Audio (den gjemmer seg i det lille vinduet der det står Basic Settings) - og da finner du både Volume Control og Volume Adjustment

Begge virker både på de analoge og de digitale utgangene.
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Ulf-B skrev:
Gå inn på SqueezeServer via PCen.

Settings -> Player -> Audio (den gjemmer seg i det lille vinduet der det står Basic Settings) - og da finner du både Volume Control og Volume Adjustment

Begge virker både på de analoge og de digitale utgangene.
Takk, men nei. Jeg har sett der, og innstillingen er ikke der. Bare "Volume Adjustment".

???

kan det ha noe med at jeg kjører serveren på en Linux-maskin, tro?
 

Steinar_Lund

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.03.2002
Innlegg
7.813
Antall liker
2.736
Sted
Hvalstad, Asker
Torget vurderinger
3
Dazed skrev:
Ulf-B skrev:
Gå inn på SqueezeServer via PCen.

Settings -> Player -> Audio (den gjemmer seg i det lille vinduet der det står Basic Settings) - og da finner du både Volume Control og Volume Adjustment

Begge virker både på de analoge og de digitale utgangene.
Takk, men nei. Jeg har sett der, og innstillingen er ikke der. Bare "Volume Adjustment".

???

kan det ha noe med at jeg kjører serveren på en Linux-maskin, tro?
Samme her. Bare volume adjustment. Bruker pc/Windows Vista.
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Når det gjelder Squeezebox lærer man åpenbart noe nytt hver dag.

Men det ville jo være rart om det ikke skulle gå an å låse utgangssignalet til 100% - slik at signalet blir bit-perfect. Ett eller annet sted i oppsettmenyen din?
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Ulf-B skrev:
Når det gjelder Squeezebox lærer man åpenbart noe nytt hver dag.

Men det ville jo være rart om det ikke skulle gå an å låse utgangssignalet til 100% - slik at signalet blir bit-perfect. Ett eller annet sted i oppsettmenyen din?

Jeg finner ikke noe, men det burde jo tydeligvis det.
 

coolbiz

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.03.2006
Innlegg
9.213
Antall liker
4.835
Sted
Sydvestlandet
Torget vurderinger
2
Kan vanskelig se for meg at opsjonen for 100% digitalvolum er forskjellig mellom forskjellige SBS-versjoner eller ulike operativsystemer. Kanskje det er forskjeller mellom selve squeezebox-modellene?

Min v3 aka. Classic:
 

Vedlegg

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Ser i alle fall ut som begge vi som foreløpig ikke har den settingen i menyen har SB Touch.
 

marsboer

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.04.2010
Innlegg
4.356
Antall liker
1.701
Sted
Phobos
Det gjelder det samme for Radio. Det vil dermed si at de gamle enhetene har dette valget, mens de basert på ny hardware ikke har det (Radio og Touch). Både Boom og Transporter kan fixere volumet.

Når det gjelder bruk av den interne volumkontrollen så vil bruk av denne alltid redusere SNR fra første stund. Logikken er enkel; musikksignalet reduseres, mens støygulvet forblir det samme. En analogkontroll vil redusere musikksignal og eventuell støy slik at SNR i stor grad bevares.
Det at enheten prosesserer all data som 24-bit hjelper ikke på dette.

Men det er godt mulig at dette ikke er hørbart før volumet blir ganske så lavt. Jeg klarer forøvrig ikke å se hvordan man pålitelig kan foreta denne sammenligningen i eget anlegg, siden man ikke vet om den analoge volumkontrollen i en evt. pre er selve årsaken til de lydmessige endringene i stedet for degradering i den digitale volumkontrollen i Squeezeboxene.

Selv takler jeg ikke å bruke den digitale volumkontrollen i eget hovedanlegg (mentalt sett), rett og slett fordi konstruktøren Sean Adams fraråder dette, målinger bekrefter klart fall i SNR og all teori tilsier at en god analog volumkontroll er bedre. Med tanke på at hele hobbyen vår er bygget på lydmessige forbedringer ofte av tvilsomt beviselig grad, så har jeg i hvertfall ingen intensjon om å innføre en høyst reell og vitenskapelig begrunnet degradering med vilje.

På både Boom og Radio bruker jeg selvfølgelig den innebyggede volumkontrollen.
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Hm... At Radio ikke har denne funksjonen, er greit nok - det er neppe Radio som står øverst på listen som hovedleverandør av digitale signaler til hifi-DACen. Men hvis dette betyr at Touch ikke har mulighet til å levere bit-perfect-signaler til en DAC - ja, det blir noe helt annet. Da er Touch ganske enklet uaktuell for meg. Noen hifi-paranoiaer må man få lov til å ha.
 

coolbiz

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.03.2006
Innlegg
9.213
Antall liker
4.835
Sted
Sydvestlandet
Torget vurderinger
2
marsboer skrev:
Selv takler jeg ikke å bruke den digitale volumkontrollen i eget hovedanlegg (mentalt sett), rett og slett fordi konstruktøren Sean Adams fraråder dette, målinger bekrefter klart fall i SNR og all teori tilsier at en god analog volumkontroll er bedre. Med tanke på at hele hobbyen vår er bygget på lydmessige forbedringer ofte av tvilsomt beviselig grad, så har jeg i hvertfall ingen intensjon om å innføre en høyst reell og vitenskapelig begrunnet degradering med vilje.
Jeg oppgraderte fra Lavry DA10 til DA11 av samme årsak. (Begge har variabelt utgangsnivå, men DA11 lar seg fjernstyre)
 

coolbiz

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.03.2006
Innlegg
9.213
Antall liker
4.835
Sted
Sydvestlandet
Torget vurderinger
2
Ulf-B skrev:
Hm... At Radio ikke har denne funksjonen, er greit nok - det er neppe Radio som står øverst på listen som hovedleverandør av digitale signaler til hifi-DACen. Men hvis dette betyr at Touch ikke har mulighet til å levere bit-perfect-signaler til en DAC - ja, det blir noe helt annet. Da er Touch ganske enklet uaktuell for meg. Noen hifi-paranoiaer må man få lov til å ha.
Dette er en feilslutning. Touch på maks. volum er bitperfekt.
 
Topp Bunn