Jeg må tenke nytt....

Jan-Helge

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.06.2007
Innlegg
1.167
Antall liker
533
Jeg har vurdert å følge etter mange andre, som i stedet for å ha hyllemeter med CD-plater hvor enn må leite frem hver eneste plate (noe som ikke alltid er like enkelt for et surrehue som meg), heller har hele platesamlingen på harddisk i FLAC-format.

I den forbindelse har jeg noen spørsmål... Hva trenger jeg?

Pr dags dato har jeg en stasjonær PC, bygget selv av deler handlet på komplett og dels av en eldre PC jeg hadde. I tillegg har jeg en laptop. Bruker for tiden fortrinnsvis laptopen og vil på sikt la den stasjonære gå av med pensjon, fremtidige PC'er skal være bærbare da det er mest praktisk. Har ei heller behov for en kraftig stasjonær PC lenger, da det er mange år siden jeg sluttet å spille på PC'en, da holder en grei laptop for fremtidig bruk. Musikken skal jeg samle på en eller flere store eksterne disker.

Men så til mitt spørsmål... Hva trenger jeg, og ikke minst, hvordan vil resultatet bli?

Trenger jeg f.eks. et godt lydkort? Regner i så fall med at ingen laptopper (selv de dyre) kommer med det, og invisteringen må i så fall bli et bra eksternt lydkort, finnes det ikke bokser for det?

Eller kan jeg droppe dette, og plugge til noe annet. F.eks. Squeezebox? I så fall, hvilken utgang trenger jeg da på PC'en og ikke minst, hvordan vil det resultatet bli?

Skal kjøpe meg en bra DAC også etter hvert, men får ta det hele steg for steg og kan gjerne leve med en Squeezebox alene en stund, dersom det er mulig? Jeg er helt blank for muligheter her.

En annen ting, er det mulig å styre unna PC'en - f.eks. bare koble en ekstern disk til en Squeezebox og spille FLAC-filer uten at PC'en er i bruk? Og etter hvert som jeg får DAC også, koble den inn i kjeden...

Som sagt er jeg helt blank her, men jeg er nesten overbevist om at jeg skal tenke i nye baner nå og pakke ned alt som heter CD'er og stue dem bort.

Ett forklarende svar hadde blitt mottatt med interesse, så jeg vet hvor jeg kan starte... Start med det mest essensielle i så fall, første steg er at det skal komme lyd i det hele tatt - DAC'en kan dersom mulig vente så jeg får fordelt utgiftene over noen mnd. og ikke får hele regningen på en gang. Er Squeezebox eller lydkort det jeg må starte med?

Til opplysning så har jeg en eldre forsterker med bare RCA-innganger. Om det skulle ha noen betydning for svaret...

Venter spent på svar...
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Du trenger kun en god DAC. (Et lydkort er også bl.a. en DAC)

Hvis laptopen din har optisk utgang (ofte har de mini-toslink sammen med minijacken for hodetelefonutgangen) kan du bruke den til en DAC med Toslink/SPDIF-inngang. Hvis ikke, er det enkleste nok å bruke en DAC med USB-inngang. Slike får du for en tusenlapp og oppover.

DAC-en kobler du så til en av linjeinngangene på forsterkeren din, så er du i gang.

Du kan jo også vurdere ting som Squeezebox/Sonos o.l. samt NAS-løsninger for lagring av musikken.
 

noruego

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2003
Innlegg
6.554
Antall liker
7.062
Basert på egne tildels dyrekjøpte erfaringer vil jeg på det varmeste anbefale å starte med:

1. ripp til lossless format, så du slipper å gjøre jobben om igjen
2. lagre sikkert, så du slipper å gjøre jobben om igjen
 

Jan-Helge

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.06.2007
Innlegg
1.167
Antall liker
533
noruego

Annet enn FLAC-format er uaktuelt, da disker ikke er all verdens kostnad med tanke på hvor mye musikk dem kan inneholde. Tenkte jeg skulle kjøpe meg to store disker med god lagringskapasitet, hvorav ene vil være i bruk og en annen en backup av hele greia. Har ikke så mange plater at det ikke skulle gå greit, dessuten trenger jeg ikke å legge inn alt jeg har av musikk da det er mye som sjelden lyttes til da jeg går lei en del av platene som kan sees som døgnfluer og er uansett ikke de største musikalske opplevelsene. Jeg innrømmer det gjerne enn litt flaut rødmende, men jeg kjøpte i sin tid f.eks. to Aqua CD-plater som foruten en periode aldri er blitt hentet frem igjen, de kan godt stues ned uten at jeg har tilgang på dem mer for å si det slik, sammen med en god del annet i samme kategori.

Så tenker at to megadisker skal gå bra, i alle fall i starten, så får jeg heller utvide etter hvert. En som brukes og som sagt en til backup.

Og da hadde får jeg nok lagret sikkert også som du anbefaler. To disker kan ikke ta natta samtidig, og skulle det gjøre det så vil jeg overleve det også og må starte på nytt.

-----

Dazed

Jeg trenger ting inn med teskje... For å være sikker på at jeg ikke har oppfattet feil nå, så gjentar og spør jeg...

Så alt jeg trenger å kjøpe er en DAC? Intet annet... (???)

Og når denne DAC'en er i hus, så er det bare å koble den til, og så er alt i orden...?

I så fall. Har lydkortet i PC'en noe som helst å si, tenker da på om det i det hele tatt påvirker sluttresultatet. Ikke akkurat det beste lydkortet som er å oppdrive som sitter i denne laptopen for å si det slik...

I så fall må maskinen mate DAC'en med data, nuller- og ett-tall. Altså at datastrømmen går utenom maskinens lydkort, rett til DAC'en som behandler nullene- og ett-tallene og skaper et analogt signal jeg kan mate forsterker med via RCA.

I så fall er det enkelt for en start, og jeg kan starte der... Har ledig USB-utgang, så da virker det jo lovende.

Regner med at det er kvaliteten på DAC'en som i såfall avgjør sluttresultatet, og bare det faktum hvilken DAC det er snakk om... Eller spiller kvaliteten på maskinen noen rolle i så måte? Jeg skulle ikke tro det når det bare er snakk om nuller- og ett-tall som skal behandles.

---

Hvilken DAC'er vil dere i så fall anbefalle?

Og ikke minst, hvordan spiller en ekstern DAC i forhold til en dedikert CD-spiller? Med det spørsmålet mener jeg dette; Om man kjøper seg en DAC til f.eks. 1000 kroner, 3000 kroner, 5000 kroner eller 10.000 kroner - hvilken pris må man ca. betale for en tilsvarende like god CD-spiller? Finnes det noen pekepinn der? Selv har jeg aldri vært med på noen tester som sammenligner dette, og de gangene jeg har besøkt folk som har DAC'er eller besøkt butikker etc. så har jeg bare hørt en helhet, som igjen ikke gir noen indikasjon på hvordan DAC'ene har påvirket lyden. Jeg har ikke ide om hvordan en DAC til en viss pris/kvalitet spiller sammenlignet med en CD-spiller til en pris. Har bare sett andre påstå at en 10.000 DAC kan sammenlignes med en 30.000 kroners CD-spiller, om dette stemmer vet jeg dog ikke? Også hørt oppsett med DAC'er som er blitt rost, men på fremmede anlegg har man uansett ingen indikasjon på DAC'ens påvirkning for lyden. Men hadde vært ok med en DAC som spilte lydmessig like greit som en god CD-spiller i 8-10.000 kroners klassen, gjerne også bedre dersom pristillegget for en DAC ikke er all verden - en tusenlapp eller to fra eller til er ikke all verden, men fem tusen fra eller til for en liten forskjell kan jeg gå på komprimiss med og heller spare den sydenturen det er og uansett leve med lyden.

Har jeg forstått alt riktig her?

DAC og en ledig USB-port er alt jeg trenger i første omgang... DA skal jeg jaggu gå for det ganske kjapt!

Har forresten hvilken mediaspiller enn benytter noe som helst og si, eller er det ett fett og man kan velge den man liker brukergrensesnittet på?

Som sagt, dette MÅ inn med teskje...
 

Class

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.03.2009
Innlegg
2.763
Antall liker
496
Sted
Vestfold
Torget vurderinger
7
Et tips fra meg er å rippe alt du har.
Selv har jeg fått noen a-ha opplevelser når jeg har valgt noen sjangere og spilt på shuffle, det har dukket opp noen perler jeg ikke hadde hørt før.
 
N

nb

Gjest
made4u skrev:
To disker kan ikke ta natta samtidig
Det kan de absolutt om de står i samme maskin. Til backup er det bedre med ekstern disk.

Om du har en PC allerede trenger du kun følgende for å komme i gang

- en DAC (ekstern eller USB) eller et lydkort med analog lydutgang. Sjekk om PCen din har SP/DIF ut (har den sannsynligvis om den ikke er fra tidlig steinalder). Se på PCen som et CD-drivverk, om du har en PC med lydkort men analog lydutgang, så se på PCen som en komplett CD-spiller for å skjønne logikken.

For en veldig enkel start kan du koble datamaskinen til forsterkern din fra hodetelefonutgangene på PCen eller de analoge lydutgangene på hovedkortet. Da trenger du en kabel med jack i ene enden og RCA i andre, men det fås til ingen penger på Biltema, Clas Ohlson og lignende steder. Ingen optimal løsning, men det fungerer i alle fall.
 

Jan-Helge

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.06.2007
Innlegg
1.167
Antall liker
533
Er minijack til RCA via 3m lakrissnøre jeg benytter nå, lyd kommer det jo, men kan ikke leve med den løsningen da lydmessig låter det ikke all verden. Dessuten er det masse støy, spesielt den gangen jeg dultet borti maskinen og minijack'en gled ut... Det hørtes ikke all verden og during ble det nok av for å si det mildt. Dessuten er hele den løsningen overfølsomt om enn f.eks. flytter maskinen m.m., kan nær sagt knipse til minijack utgangen og det høres i høyttalerne - ikke uten grunn jeg ønsker noe mer stabilt.

Vet ikke om maskinen har SP/DIF ut, men jeg har som sagt ledig USB utgang som kan benyttes - således skal det vel ikke være noen problem... Eller er SP/DIF å foretrekke i så måte? Kanskje har PC'en det...? Aner ikke hvordan den utgangen ser ut for å være ærlig, alltid brukt RCA eller XLR og Jack (ikke mini) for anlegg jeg og har aldri hatt behov for å bruke en SP/DIF tidligere.

Skal ikke ha begge diskene koblet til, da begge blir eksterne disker som skal kobles til den bærbare med USB kontakt.

----

Noen forslag til greie DAC'er i prisklassen 1000-5000 kroner? Gjerne også med en beskrivelse av hva jeg kan forvente av disse sammenlignet med en ordinær CD-spiller den DAC'en kan sammenlignes med. Kjenner nemlig CD-spillere bedre enn DAC'er for å si det slik. Har fortsatt bare hørt diverse DAC'er i forskjellige oppsett jeg ikke kjenner, og vet absolutt ikke hvordan disse påvirker helheten - men jeg har definitivt fått med meg at en grei DAC er verdt å kjøpe... Hvor verdt det dog er måtte jeg ha testet opp mot annet før jeg personlig kan ha en formening om en DAC... Men skal jammen få venner til å trappe opp med sine CD-spillere når jeg får en, så får jeg ett begrep om hvordan DAC'en jeg ender med påvirker lyden.

Har ikke Abrahamsen en billig DAC? Noen som kjenner denne, er den ok eller bør jeg legge på noe mer?
 

Jan-Helge

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.06.2007
Innlegg
1.167
Antall liker
533
Dere får unnskylde at jeg er litt "treg", men dette er som sagt helt ukjent land for meg, og jeg er en som av natur kan ha en tendens til å måtte skjønne hva jeg begir meg ut på godt, før jeg begir meg ut på noe...
 

united

Æresmedlem
Ble medlem
23.07.2009
Innlegg
24.073
Antall liker
32.384
Sted
Indre Østfold
Torget vurderinger
2
Denne for eksempel er en fin Dac:
http://www.hifiklubben.no/produkter/tilbehor/annet-tilbehor/arcam_rdac-_da-konverter_standard.htm
http://www.hifisentralen.no/forum/index.php/topic,50529.0.html

Men du KAN gjøre noe helt annet også, nemlig gå sqeezebox-veien.
Kjøper du en SB Touch, for eksempel, har den allerede en bra innebygd dac.

En av de store fordelene med dette, er at du slipper å ha en PC i nærheten av stereoanlegget.

Og musikken kan velges fra sofakroken, enten vha den medfølgende fjernkontrollen, eller ved å bruke en android-telefon eller ipod touch/iphone.

Brukervennligheten bør være mye bedre.
Man kan evnt senere oppgradere med en bedre ekstern DAC imellom squeezebox og forsterker.

I såfall ville jeg helst valgt å bruke den stasjonære PC-en til å kjøre serverprogrammet til squeezeboxen samt lagre musikken. Best med en intern disk til musikken, så kan man ha en ekstern HDD til backup.
 

H.Are.Felle

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
28.11.2008
Innlegg
312
Antall liker
760
Sted
Porsgrunn
Bruker selv en Arcam rDAC i fra hifiklubben. Denne har usb / trådløs usb tilkobling. Hvis man ikke trenger trådløs tilkobling er dette en rimelig løsning (2990,-) i forhold til lyden spør du meg.
Denne DAC'en løftet lyden flere hakk hos meg så denne blir værende i anlegget i lang tid fremmover. Det eneste som jeg savner er fjernstyrt volumkontroll på DAC'en.
Bestill den over internett så har du full returrett om den ikke faller i smak:)





langhelg.net
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Hvis du må bruke USB er Arcam rDac en god løsning på lavt budsjett, siden den bruker såkalt asynkron usb, som visstnok skal sørge for bedre lyd/mindre jitter.

Abrahamsen V6.0 DAC har jeg selv, og jeg er i alle fall fornøyd. Squeezebox Touch-en min bl.a. er koblet til denne. Å bruke analogutgangen på Touchen tror jeg ikke gir i nærheten av samme kvalitet.

Om Laptopen har spdif/toslink ut, må du nesten lete i spec-en for å finne ut. Mini-toslink er en optisk utgang innerst i samme hullet som minijacken til hodetelefonutgangen, som oftest. Har den det, kan du koble laptopen rett til DAC-er med toslink-inngang. F.eks. Abrahamsen sin.

Ellers får du DAC-er så langt opp i prisklassene du vil, egentlig. ;)
 

united

Æresmedlem
Ble medlem
23.07.2009
Innlegg
24.073
Antall liker
32.384
Sted
Indre Østfold
Torget vurderinger
2
Tester du en dag SB Touch opp mot denne Abrahamsen'n, kan du muligens få den en overraskelse.

Jeg vil påstå (min personlige påstand ja) at SB Touch har en internDac som hevder seg brukbart mot Arbrahamsen-dacen.

Det er sikkert snakk om smak og behag og hvordan ting matcher i ens oppsett.
I en uformell lytte/teste-kveld der jeg og en kamerat sammenlignet Arcam, en Beresford, V.6, Abrahamsen samt Touch'ns analogutgang, var Arcam klar vinner med Beresforden bittelitt foran Touch. Og vi brukte optisk mot alle eksterndac'ene.
Abrahamsen likte vi slett ikke, den lød ullen i toppen for oss. Muligens den trengte mer tid på seg/innkjøring.
Vi fikk også lyttet på en ny Bel Canto til over 10 000, vi syntes Arcam'n hevdet seg bra også her (ei uke seinere, en test mellom de to).

Det er uansett tryggest å høre seg fram, lån hjem eller få bytterett på kjøpet. Eneste aber er altså at noen dac-er trenger tid på seg før den begynner å frembringe godlyd. Dog satt Arcam'n umiddelbart.
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
united59 skrev:
Tester du en dag SB Touch opp mot denne Abrahamsen'n, kan du muligens få den en overraskelse.
Kan jeg vel prøve, men min V6 låter bra, IMHO. Brukte dere USB eller SPDIF inn i Abrahamsen-dac'en? Var det V6.0 eller A-Dac?
 

Doc.G

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
31.01.2009
Innlegg
434
Antall liker
16
Sted
Steinkjer, Nord Trøndelag
Lagre all musikken som flac på den gamle pcen, sett denne i nettverk med en Squeezebox touch. Oppgrader med en DAC etter at du har kjørt Touch alene en stund.

Jeg satte den gamle pcen i kjelleren som server, denne forer SB Boom, Touch & Transporter med flac & mp3. Touch har helt grei lyd i utgangspunktet men kan godt oppgraderes med en god dac for å "high end" lyd.
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
Har både squeezebox og pc/usb selv, og personlig foretrekker jeg lyden fra pc/usb rett inn i DAC. De kan selvfølgelig ha noe med hvordan usb løsningen er implementert i DAC kontra spdif. (Har en Wyred4Sound DAC-2 som også kan brukes som pre. med inngangsvelger/volum kontroll koster rundt 10K)
Squeezebox er en enklere løsning og krever lite/ingen kunnskap for å komme igang og du ungår viftestøy i og med at PC kan plasseres hvor som helst i huset og kan absolutt anbefales for nybegynnere.
Skal du gå for PC løsning så kan jeg anbefale J-River som avspiller, der finnes det apps slik at du kan bruke f.eks iPod Touch som fjernkontroll.
Når det gjelder DAC så spørs det hvilke planer du har, skal du feks kjøre aktiv deling så bør du gjerne heller satse på et høykvalitets lydkort ala Lynx eller RME disse kommer fort på 7-10K men har den fordelen at de har flere kanaler.
Har du DAC uten USB så kan du bruke den med USB-spdif adapter og droppe hele lydkortet.

PS: USB disker er ingen god løsning for bruk 24/7.
 

united

Æresmedlem
Ble medlem
23.07.2009
Innlegg
24.073
Antall liker
32.384
Sted
Indre Østfold
Torget vurderinger
2
Dazed skrev:
united59 skrev:
Tester du en dag SB Touch opp mot denne Abrahamsen'n, kan du muligens få den en overraskelse.
Kan jeg vel prøve, men min V6 låter bra, IMHO. Brukte dere USB eller SPDIF inn i Abrahamsen-dac'en? Var det V6.0 eller A-Dac?
Når V6 låter bra hos deg, trenger du selvsagt ikke sammenligne med Touchens dac. Men hvis du har Touch fra før, ville jeg prøvd den uansett. Er et helt greit utgangspunkt før eventuell videre oppgradering, mener nå jeg.
Ja vi prøvde V6 og alle var optisk (spdif), også Arcam, som kameraten min kjøpte.
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
united59 skrev:
Når V6 låter bra hos deg, trenger du selvsagt ikke sammenligne med Touchens dac. Men hvis du har Touch fra før, ville jeg prøvd den uansett. Er et helt greit utgangspunkt før eventuell videre oppgradering, mener nå jeg.
Ja vi prøvde V6 og alle var optisk (spdif), også Arcam, som kameraten min kjøpte.
Har ikke så stort behov for å teste det heller, må jeg innrømme. Stoler nesten på at V6 lyder bedre enn dac-en i Touch uten å "bevise" det. Og uansett kan jeg ikke koble flere (digitale) kilder inn på Touchen.
 

Jan-Helge

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.06.2007
Innlegg
1.167
Antall liker
533
united59 skrev:
Denne for eksempel er en fin Dac:
http://www.hifiklubben.no/produkter/tilbehor/annet-tilbehor/arcam_rdac-_da-konverter_standard.htm
http://www.hifisentralen.no/forum/index.php/topic,50529.0.html

Men du KAN gjøre noe helt annet også, nemlig gå sqeezebox-veien.
Kjøper du en SB Touch, for eksempel, har den allerede en bra innebygd dac.

En av de store fordelene med dette, er at du slipper å ha en PC i nærheten av stereoanlegget.

Og musikken kan velges fra sofakroken, enten vha den medfølgende fjernkontrollen, eller ved å bruke en android-telefon eller ipod touch/iphone.

Brukervennligheten bør være mye bedre.
Man kan evnt senere oppgradere med en bedre ekstern DAC imellom squeezebox og forsterker.

I såfall ville jeg helst valgt å bruke den stasjonære PC-en til å kjøre serverprogrammet til squeezeboxen samt lagre musikken. Best med en intern disk til musikken, så kan man ha en ekstern HDD til backup.
Er ikke helt sikker på om jeg har forstått dette riktig, derfor må jeg spørre for å bli sikker.

Du skriver følgende:

"Kjøper du en SB Touch, for eksempel, har den allerede en bra innebygd dac. En av de store fordelene med dette, er at du slipper å ha en PC i nærheten av stereoanlegget."

Hva betyr dette?

A: At jeg ikke trenger en PC i hus i det hele tatt? (Som f.eks. fordi SB Touch kan kobles til en ekstern Harddisk alene og dem spiller i samspill bare de to).

eller

B: Man MÅ gå via en PC, men den trenger ikke være i nærheten da SB og PC kommuniserer trådløst. (I så fall, hvordan påvirker dette netthastigheten - sitter jo bare et trådløst nettverkskort i denne PC'en og vil jo surfe samtidig som jeg spiller musikk til tider).

eller

C: Både A og B er alternativer som stemmer.

Hadde vært utrolig praktisk dersom A var mulig, bare å kunne koble disken til SB og glemme alt som heter PC og la SB og en Harddisk være et anlegg i seg selv - så kan jeg kjøpe en DAC til dette seinere.

-----

musikken kan velges fra sofakroken, enten via den medfølgende fjernkontrollen, eller ved å bruke en android-telefon eller ipod touch/iphone.
Nå er en telefon for min del noe jeg ringer og skriver SMS med, strengt tatt trenger ikke en telefon være mer for min del. Har da digitalt speilrefleks og er ut over normalen interessert i foto som hobby, mobil som fotoapparat er derfor ikke all verdens spennende. Ei heller trenger jeg temperaturmåler, kompass, GPS og jeg vet ikke alt hva en telefon kan brukes som nå (er ikke lite)... Er enkel hva gjelder telefoner jeg, så android-telefon vet ikke jeg en gang hva er - dessuten har jeg aldri hatt noen forestilling om å styre anlegget fra en telefon. Jeg blir nær svimmel med tanke på de nyeste telefonene som nær sagt har alt man egentlig ikke trenger.

Men fjernkontroll er bra å ha, så jeg kommer til å satse på en slik heller enn å styre anlegget fra en telefon. Er ikke fjernkontroll ekstrautstyr med SB? Tror så... I alle fall skal jeg kanskje kjøpe meg en SB med fjernkontroll - dersom jeg dog ikke ender med å kjøpe DAC med en gang... Det vil jo i starten gi den beste lyden vil jeg anta, så får jeg heller supplere med en SB seinere... Vil som sagt fordele utgiftene, og det blir uansett et komprimiss som vil gå ut på om jeg skal prioritere lydkvaliteten eller det mest brukervennlige fra start av - kan se ut som at både SB og en ekstern DAC må i hus.

Etter hva jeg har lest om tilbakemeldinger var DAC'en som ble foreslått et ok valg, i alle fall var det masse ros av denne. Så dog i en tråd at noen for en tid tilbake nevnte en kommende DAC fra Rega, noen som vet om den er kommet og hva denne i så fall koster? Jeg spør fordi jeg i flere år har hatt et kjært forhold til det merket og har ved flere anledninger vurdert Rega CD-spiller... Hvordan er en Rega DAC i så måte? Erfaringer med det noen?

Var forresten en ok pris for den foreslåtte DAC'en - hva kan denne sammenlignes med av vanlige CD-spillere?

-----

Siste spørsmål:

Du sier det er best med en intern disk til musikken... Akkurat det er en kjedelig greie i og med at eksterne disker er veldig billig selv når dem er store - jeg hadde virkelig foretrukket en ekstern disk som var bare forbeholdt å ha musikk på... Og gjerne koblet rett til SB så jeg kunne glemme hele PC'en til tider (dersom dette er mulig).

Dessuten er ikke diskene i en bærbar (i alle fall ikke den jeg har nå) like store som en ekstern disk... Føles mer "ryddig" å ha en multimedia-disk med bare musikk - har nok av annet som også opptar plass på maskinens interne HD... Bør jeg tenke annerledes her altså?
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.433
Antall liker
35.229
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Mitt råd: Squeezebox, trådløst nettverk og en diskserver (NAS) på nettverket. Da kan serveren levere bits til squeezeboxen over nettverket enten PCen er av eller på. Du trenger hverken lydkort eller DAC i tillegg til dette, Squeezeboxen inneholder alt som trengs. Det enkleste er vanligvis å koble serveren til routeren med kabel mellom, og så gå trådløst derfra til anlegget.

Vanlig CD-oppløsning (16 bits/44.1 kHz) er uproblematisk, og det bør heller ikke være noe problem å surfe fra en PC på nettet samtidig. Du kan få litt kapasitetsproblemer med trådløst nett og høyoppløsningsmedia (24/96 og 24/192), så den ultimate løsningen mht overføringshastighet er kablet nettverk fra router til både server og squeezebox.

Jeg tar digitalsignal fra en Logitech Transporter til prosessering og D/A-konvertering i en DEQX HDP3, men DAC'en i Transporteren er også veldig god. Har ikke prøvd Squeezebox Touch selv.
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Ønsker du en Squeezebox med en svært god dac i kan du kjøpe en Transporter. Har ikke hørt på den i Touchutgaven, men de i classic og duo egner seg ikke til annet enn helt ukritisk lytting. Men det går jo an å starte med, folk har blitt fornøyd med merkeligere ting før.

USB-disker er ikke å anbefale, men en NAS er et helt greit alternativ. Du kan også bruke en gammel utrangert PC til formålet. Kjør Windows eller Linux på den og fyll den med disker etterhvert som du får mer musikk. Det gjør det lettere å utvide med flere enheter også, som en Boom på kjøkkenet, i hagen eller ved siden av badekaret.. eller på jobben (litt fikling i hjemmenettverket så kan du fint ha tilgang til all musikken din andre steder bare du har nettilgang). Amentio selger 2TB disker til 689kr nå, så du blir neppe ruinert av den biten, og du får glatt plass til 3000+ album i FLAC på 2TB.

Hvis du ønsker fjernkontroll der du kan bla i platecover etc, så er det i to greie alternativer. Du kan kjøpe en duet i stedet for en Touch, evt kjøpe fjernkontrollen løst og bruke til Touchen. Eller enda bedre, du skaffer deg en padde. Har prøvd hjemme med Galaxy Tab og Ipad, og begge deler fungerer utmerket. Det er ordentlig kjekt å sitte å bla i album med en slik.

Du kan også kjøre Spotify gjennom Squeezebox Server. Det gir en ekstra dimensjon til platesamlingen, og igjen, brukt med an pad får du full informasjon og store platecover på alt du hører på der. Da begynner det å ligne på noe.

Det koster deg i alle fall lite å prøve SB. Hvis du har skral økonomi kan du jo kjøpe Sb brukt og teste ut, og evt. selge for noen hundrelapper mindre hvis du ikke skulle like denne måten å spille av musikk på. Med en ekstern DAC kan du jo også justere ambisjonene i takt med lommeboken.

Det er endel tråder om både Squeezebox og Spotify på SB her, så du finner sikkert mer utfyllende informasjon og illustrasjoner der.
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
made4u skrev:
"Kjøper du en SB Touch, for eksempel, har den allerede en bra innebygd dac. En av de store fordelene med dette, er at du slipper å ha en PC i nærheten av stereoanlegget."

Hva betyr dette?

A: At jeg ikke trenger en PC i hus i det hele tatt? (Som f.eks. fordi SB Touch kan kobles til en ekstern Harddisk alene og dem spiller i samspill bare de to).

eller

B: Man MÅ gå via en PC, men den trenger ikke være i nærheten da SB og PC kommuniserer trådløst. (I så fall, hvordan påvirker dette netthastigheten - sitter jo bare et trådløst nettverkskort i denne PC'en og vil jo surfe samtidig som jeg spiller musikk til tider).

eller

C: Både A og B er alternativer som stemmer.
C er det riktige her forutsatt at du går for Touch, da kan du kobble en ekstern USB HDD rett i Touch og glemme PC. Da innstallerer du Squeezserver på selve Touch spilleren
Som fjernkontroll er iPod Touch eller Android baserte telefoner den billigste og mest elegante løsningen. disse kan du få for 1000-1500 og opp, Controlleren til SB koster 2500, og har i tillegg mindre skjerm. Nettbrett som iPad/Galaxy Tab er selvfølgelig enda mere funksjonelt/elegant men da er du oppe i rundt 5K+

Ville uansett valgt Touch, da den har bedre lydkvalitet og støtte fra Hi-Rez filer, noe som mangler på SB3/Reciver.
Spotify og Wimp er nå støttet ofisielt fra Logitech, så her er det bare å starte abbonement og huke av i Squeezeserver så er du oppe å går.
 

noruego

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2003
Innlegg
6.554
Antall liker
7.062
For de fleste nybegynnere for HD-basert avspilling med begrensede kunnskaper om å sette opp servere og nett, så tror jeg det er en god start å begynne med en rimelig to-disk NAS som f.eks ReadyNAS Duo. De fungerer rett ut av boksen, er intuitive å sette opp og har for alle dem jeg har anbefalt dette til gitt svært så positive mestringsfølelser samt at de alle kjapt lærte og ble interessert i alle de andre mulighetene en hjemmeserver gir, utover det å spille musikk. Man skal ikke undervurdere folks skepsis så snart man begynner å gi anbefalinger om å bygge server og innstallere operativsystem og programevare som er ukjent. Bedre da å få en positiv opplevelse gjennom en plug&play NAS-løsning først, og så heller bygge seg en dedikert server senere når man har utviklet nok kunnskap, interesse og selvtillit for dette.

Hvis man allerede har en kapabel DAC i anlegget, ville jeg så valgt enten en SB Duet/Touch eller en Apple Airport Express. Begge kan naturligvis brukes uavhengig om en kjører Windows eller OSX. Basert på egne erfaring med begge, så ville jeg nok anbefalt en AE hvis brukeren allerede benyttet, var kjent med og komfortabel med iTunes. Hvis ikke, og det ikke forelå noen som helst planer om å konvertere til Mac, da ville jeg anbefalt SB.

Så sant man allerede har LAN/WLAN hjemme samt en DAC, så trenger man ikke mer enn en NAS og en SB eller AE for å få akkurat like god lyd som man kan oppnå ved å avspille musikken fra CD spilleren, men med en helt annen betjeningskomfort pluss alle de andre godene som kommer på kjøpet (streamingstjenester fra nettet med mer), for en total investeringskostnad totalt på rundt 3K.
 

Jan-Helge

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.06.2007
Innlegg
1.167
Antall liker
533
Jeg har bestemt meg, jeg skal gå for en Squeezebox, dem er ikke så dyre heller. Blir Squeezebox Touch, koster ikke all verden ny den, så på den på komplett.no i går kveld.

Og så trenger jeg en diskserver (NAS)... Også slike så jeg på i går, uten at det gjorde meg særlig mye klokere... Noen som har forslag til hva jeg kan kjøpe her? Gjerne flere forslag med en liten begrunnelse...

---

Tenkte å starte med de to tingene der, og så er jeg i gang slik jeg har forstått det...

Ekstern DAC får jeg så kjøpe seinere, fordele utgiftene litt.

Jeg mangler bare å finne ut hvilken diskserver (NAS) jeg kan kjøpe nå da, akkurat det fant jeg ikke ut av selv i går når jeg så på slike.

Skal bli fint å komme i gang nå, slippe CD-plater mer.
 

Liotheles

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.02.2002
Innlegg
2.825
Antall liker
719
Torget vurderinger
4
Tror du har gjort en klok avgjørelse.
En SB Touch har glimrende brukergrenseflate og god lyd selv ut på analogutgangen.
Du kan også bruke din bærbare PC som fjernkontroll hvis du ønsker det (med f.eks Squeezeplay)
Du kan forresten få Touch for under 2000,- hos andre nettbutikker.

Bare sørg for å kjøpe en sprek nok NAS til ditt behov. Særlig hvis platesamlingen inneholder noen titalls tusen album er det viktig for å unngå treghet i avspillingskjeden, noe som er utrolig irriterende.

LYKKE TIL!
(og velkommen til fremtiden) ;)
 

Dazed

Æresmedlem
Ble medlem
29.01.2003
Innlegg
20.540
Antall liker
7.230
Sted
Sarpsborg
Torget vurderinger
2
Liotheles skrev:
Bare sørg for å kjøpe en sprek nok NAS til ditt behov. Særlig hvis platesamlingen inneholder noen titalls tusen album er det viktig for å unngå treghet i avspillingskjeden, noe som er utrolig irriterende.
Er det mange som eier >20.000-30.000 album?
 

Jan-Helge

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.06.2007
Innlegg
1.167
Antall liker
533
Snakket nettopp med en kamerat på telefonen nå, og nevnte at jeg skulle kjøpe meg Squeezeboks. Han virket nesten like skeptisk som jeg inntil nylig har vært. Men jeg måtte forklare han hvorfor, og at det ikke trengte å være noen lydmessig flaskehals... Er bare vi som har blitt litt akterutseilt i utviklingen... Men så er det noen år siden vi var direkte unge også for å si det slik, hadde jeg vært fødd i 81 og ikke i 71, så hadde jeg nok hatt Squeezboks for lengst.

Brukt masse tid på planlegging nå, lest både her og andre steder... Men tør ikke å spørre om råd andre steder enn her, for har jo sett de verste råd rundt omkring, som at komprimerte filer er like gode som ukomprimerte og også det ene og andre som ikke stemmer... For min del er jo som kjent også lydkvaliteten avgjørende, skal kjøpe meg en god DAC med tid og stunder, har forstått det slik at den er det altavgjørende.

Var egentlig tenkt å kjøpe meg objektiver til min speilrefleks nå, men nå skal det utsettes og SB blir det første kjøp... Planer på gang om innkjøp flere mnd. nå fremover, så skal gå en spennende tid i møte og når våren/sommeren kommer skal både Smueezboxen, diskserveren, en bra 55mm objektiv og en ny vidvinkel være på plass, kanskje også en DAC også... Ett kjøp hver mnd det, og grei fordeling av utgifter... Så om litt over to mnd. så står både Squeezeboksen og diskserveren her...

Men lurer fortsatt på hvilken diskservere jeg kan gå for...??

Sett på noen, men hva skal jeg se etter, hva har betydning verdt å merke seg?

Jeg er fortsatt ganske grønn selv om jeg har fått mange svar og vet mye mer, nye spørsmål dukker opp etter hvert som jeg får svar på andre.
 

Class

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.03.2009
Innlegg
2.763
Antall liker
496
Sted
Vestfold
Torget vurderinger
7
made4u skrev:
Men så er det noen år siden vi var direkte unge også for å si det slik, hadde jeg vært fødd i 81 og ikke i 71, så hadde jeg nok hatt Squeezboks for lengst.
Jeg er eldre enn deg og har brukt denne teknologien i årevis ;)

made4u skrev:
Men tør ikke å spørre om råd andre steder enn her, for har jo sett de verste råd rundt omkring, som at komprimerte filer er like gode som ukomprimerte [...]
Det stemmer, husk å skille mellom "lossy" (MP3 osv.) og "lossless" (FLAC/ALAC osv.) komprimering.
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
Hva med en Windows Home Server? Denne kan enkelt utvides til å rippe CD også med http://www.dbpoweramp.com/ripnas-essentials.htm
Disse er ikke så kostbare heller og kan enkelt utvide med flere hdd etter som behovet melder seg http://www.gs.no/produkt.php?id=36723 de bruker ikke mer strøm eller støyer mer en en NAS ( det er i bunn og grunn en NAS) men har mye mer funksjonalitet.

Edit:
Skal du bruke Touch med innebygget server så bør du velge USB disk, det skal vistnok gå å bruke NAS men det er ikke så rett frem som med USB
 

noruego

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2003
Innlegg
6.554
Antall liker
7.062
Dazed skrev:
Jeg tipper en Netgear ReadyNAS Duo er en grei "inngangsbillett". Den kan kjøre i raid, for tryggere lagring, og kan kjøre squeezeserveren, såvidt jeg vet, men spør i en av disse trådene hvis du er usikker:

http://www.hifisentralen.no/forum/index.php/topic,34597.0.html

http://www.hifisentralen.no/forum/index.php/topic,13456.0.html
Vet ikke om dagens Netgear ReadyNAS Duo har bedre prosessorkraft enn min to år gamle, men nå er det jo uansett mye mer å velge i fra QNAP, Synology og andre. Min Duo kjørte SqueezeServer svært så stabilt, men det tok nokså lang tid å rescanne hele biblioteket etter hver gang jeg hadde rippet inn noen titler. Etter at jeg konverterte til Mac og iTunes Server har ikke dette vært noe problem i det hele tatt.
 

Valentino

JB rünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
28.665
Antall liker
21.489
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
Jeg har forsøkt å kjøre Squeezebox Server på min ReadyNAS Duo og vil ikke anbefale det. For tregt.

En mulighet som jeg ennå ikke har prøvd selv er:
Biblioteksbackup på Duo.
Dagligbibliotek på USB-disk, hengende på
Squeezebox Touch som kjører Squeezebox Server lokalt.

Om man lyster kan man (etterhvert) prøve en fjongere DAC enn Touchens, men den er etter sigende itte ille, og langt bedre enn den i Classic og Duet-basen.
 

united

Æresmedlem
Ble medlem
23.07.2009
Innlegg
24.073
Antall liker
32.384
Sted
Indre Østfold
Torget vurderinger
2
I første omgang kan du bare (i tillegg til en SB Touch) kjøpe en ekstern 2tb disk og henge den på en PC, helst din stasjonære. Der laster du ned squeezeboxens server programvare, og vips er du på nett og kan kjøre musikk fra harddisk overført til squeezebox via nettet ditt. Dette vil også normalt gå bedre/kjappere enn å kjøre serverprogrammet fra en treig NAS.

Seinere, når du får råd, kan gå for en dedikert NAS/økonomi-energi PC for squeezeboxen(e) dine.

Poenget mitt er at når du først gjør det, da bør du kjøpe en med litt krefter (trenger ikke mye, men altså noe). Og når NAS'n ankommer, kan din eksterndisk gå over til å bli din backup. For etter å ha rippet noen hundre eller noen tusen album, trenger du en backup. Helst plassert utenfor boligen.

Går du for NAS allerede nå, bør Windows Home Serveren som ble linket til over, være et bra valg. Også en vortexbox, som det ble linket til tidligere i tråden, er et ypperlig valg.

PS: jeg er 12 år eldre enn deg, alder er ingen hindring!
 

Class

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.03.2009
Innlegg
2.763
Antall liker
496
Sted
Vestfold
Torget vurderinger
7
Jeg kjøpte den største WHS serveren fra HP men returnerte den og gikk tilbake til Linux.
WHS kan mye men de forskjellige servicene snakker dårlig sammen så enten lagget det i SBS eller så krasjet/hang en annen service.

Jeg var i WHS beta og kjøpte lisens da den ble sluppet men jeg synes ikke det er bedre enn Linux.

Det er ikke vanskelig å sette opp en enkel NAS med Linux, om man står fast er det veldig mye informasjon på nett. Alt. få noen til å sette det opp for deg.

Til å begynne med trenger du ikke en NAS eller noe annet enn selve Squeezebox-en om du allerede har en PC som kan kjøre server programvaren (SBS).

Som andre har sagt, backup er lurt. Når du har rippet og tagget noen hundre eller tusen album frister det ikke å gjøre det igjen.
 

Jan-Helge

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.06.2007
Innlegg
1.167
Antall liker
533
Noen hundre CD'er for min del, vi snakker ikke om tusentalls. Har vel kjøpt 300-400 album i hele mitt liv, over 500 dersom kassett og vinyl skal inkluderes, og tenker det er mer enn de aller fleste. Dog har jeg for øyeblikket ca 7-800mange flere album enn det i og med at en del av dem er kopierte CD-plater. Tenker da på plater i CD-kvalitet. Synes jeg har ganske mye musikk nå (inkludert kopiene), men er enda veldig mange plater jeg har lyst på.
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
Klart en linux boks er best og rimeligst, men for de som ikke er trygg på data kan det være en stor terskel å overstig.
WHS var kranglete i første utgave, men servicepakene som har kommet har avhjulpet dette. Siste servicepakke for WHS er #3.
 

Liotheles

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.02.2002
Innlegg
2.825
Antall liker
719
Torget vurderinger
4
En Touch, med en USB disk direkte koblet i rumpa, er en besnærende og enkel løsning men fungerte ikke optimalt når jeg testet det for noen måneder siden. Syns den var treg og litt ustabil enda jeg begrenset innholdet på disken til ca 5000 låter.

Kanskje nyere firmware har rettet opp dette? Noen som har prøvd i det siste?
 

MonkeyCountry Audio

Overivrig entusiast
Ble medlem
29.10.2002
Innlegg
938
Antall liker
100
Sted
Sandnes
Torget vurderinger
1
Noen som i korte trekk kan si meg forskjellene på en server, stasjonær pc og en såkalt NAS?;)

MVH
 
Topp Bunn