Nettverkslagring

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Har lenge benyttet en PC med Win XP som hjemmeserver. Jeg har satt inn 4 HDer og deler stasjonene på nettverket. Veldig enkelt å sette opp og det fungerer egentlig helt glimrende. Problemet er at jeg nå ønsker en liten forandring. Av praktiske hensyn hadde det vært veldig greit om det kun var en stasjon på nettverket - dvs jeg skulle gjerne satt disse diskene sammen slik at det så ut som ett volum. I tillegg hadde det selvfølgelig vært ønskelig om en slik løsning etterhvert kunne bygges ut med enda flere disker som da bare øket størrelsen på dette volumet.

Det bør også være mulighet for å installere et backup-program som tar backup av ønskede mapper hver gang jeg kobler til mine eksterne disker.

Jeg har sett litt på FreeNAS, men jeg er usikker på om dette dekker mitt behov. Noen med erfaring? Har også vurdert vanlige NAS, men tror nok at min 2,66 DualCore/4GB RAM er litt bedre egnet som hjemmeserver.

Takknemlig for innspill! :)
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
Hvis du vil fortsette med windows så har du jo Windows Home Server, den vil slå alle disken sammen til et stort volum.
Alternativt så kan du kjøre Raid på XP.

Linux har et alternativ til WHS, http://www.amahi.org/ den bygger på Fedora linux og er gratis og kom nettopp ut i versjon 5.1 den er enkel og sette opp og bruke uten alt for mye kjennskap til Linux
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Jeg har ingen ting imot Windows så det er ikke noe poeng å byyte OS dersom jeg ikke behøver det. På den annen side blir ikke XP benyttet til noe annet enn å stå å dele ut foldere, så jeg er jo heller ikke avhengig av det.

Hva bør man tenke på før man setter opp et RAID? HW eller softwareløsning? Mener det var et medlem her inne som mistet alt pga av at RAID-kortet ble ødelagt?

Hva er i så fall fordelen med Windows Home Server vs XP når den eneste funksjonen jeg behøver er å dele et volum til nettverket og å kjøre et backup-program som automatisk tar backup når jeg kobler til eksterne disker?

Linux blir nok ikke aktuelt.
 
N

nb

Gjest
Backup trenger du uansett, så da er det muligens ikke så nøye med RAID. Jeg har RAID selv (software-RAID under Linux). Slik som jeg kjører, med RAID-5 med 5 disker og en disks redundans skjer følgende:

- klikker en disk, mister jeg ikke noe
- klikker to eller flere disker, mister jeg alt.

Det er mulig å ha flere enn en disk i reserve. Men om uhellet først er ute, så er det kanskje ingen krise at du er uten arkivet en stund til du får nye disker og får kjørt restore fra backup.

Jeg satt opp Samba (som tillater Windows-maskiner å koble seg til) og Raid med mdadm (programpakke for software-Raid) under Linux. Det var forsåvidt grei skuring, men mine IT-kunnskaper er nok godt over gjennomsnittet. Siden jeg satt det opp har jeg ikke rørt det, utover å autopatche serveren (dvs si at det er ok å installere oppdateringer som kommer). Selve programvaren som kjører dette på Linux/Unix er stabil som fjell og vil nesten garantert aldri svikte deg.

Hvordan det er med Raid på XP aner jeg ikke. Software-RIAD har den fordelen at dersom noe maskinvare klikker, kan arrayet flyttes til en annen maskin. Det kan være betydelig mer problematisk om du har hardware-Raid, da kan du være avhengig av å finne en dønn lik kontroller. Hardware-Raid har bedre ytelse, men dette er helt irrelevant til hjemmebruk, enhver PC som ikke er ørten år gammel kjører dette lett.
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.093
Antall liker
4.197
Torget vurderinger
1
Greven skrev:
...
Jeg har sett litt på FreeNAS, men jeg er usikker på om dette dekker mitt behov. Noen med erfaring? Har også vurdert vanlige NAS, men tror nok at min 2,66 DualCore/4GB RAM er litt bedre egnet som hjemmeserver.
...
Jeg funderer på noe av det samme. Jeg har planer om å teste ut bl.a. FreeNAS om kort tid. Jeg er usikker på om/hvordan SqeezeCenter funker på FreeNAS. Som ren filserver/NAS, til relativt få brukere og med relativt lav intensitet, så er kravene til CPU veldig beskjedent, med rimelig optimalisert programvare. Det blir litt høyere med evt software RAID og evt. mediaserver programmer som jeg skal bruke.

mvh
KJ
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
Hvis du vil fortsette med XP, så vil en software raid løsning med JBOD være løsningen.
Er det noe grun til at du vurderer Unix (FreenNAS) men ikke en Linux løsning?
KJ: sjekk ut amahi, den har støtte Squeeezecenter (egen add-on) og UPnP for mediaservere
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
nb: Det er ingen poeng med RAID i forhold til backup. Jeg ønsker å bruke et backup-program som tar backup av ønsket mappestruktur hver gang jeg kobler til eksterne disker. Grunnen til at RAID ble nevnt var at dette visstnok kan konfigureres slik at jeg kun får ett volum som senere kan utvides med enda flere disker, i forhold til dagens løsning der jeg deler 4 HDer. Siden lagringsbehovet ser ut til å øke eksponentielt, blir dette ofte upraktisk da ingen av diskene lengre er store nok til å romme det jeg ønsker og det ofte kan bli unødvendig knot å få programmer til å forstå at plasseringen av biblioteket er over flere volum.

stejorge: Jeg har ingen spesielle ønsker til OS. Grunnen til at jeg valgte XP er at jeg var vandt med systemet og det var lett å sette opp. Maskinen blir ikke brukt til noe annet enn filserver, så jeg er ikke avhengig av at den fortsatt kjører XP. Jeg er egentlig ikke interessert i å sette meg inn i masse nytt for å få til dette. Derfor XP fordi jeg kan systemet eller FreeNAS fordi det ser temmelig enkelt ut ;) Når det gjelder alternative OS: løsningen jeg har nå fungerer veldig godt mtp hastighet og stabilitet. Eneste grunne for å bytte system vil derfor være om mitt ønske er umulig i XP.

For å sammenfatte:
1) Jeg ønsker å gjøre noe med min eksisterende server slik at den slår sammen alle HDene til ett volum og deler på nettverket. Jeg er ikke avhengig av å kjøre XP, men ser heller ingen grunn til å bytte OS dersom jeg kan få det til å fungere slik jeg vil under XP.
2) Jeg ønsker tips om hvilke backup-program som kan settes til automatisk backup (helst kun forandringene) av bestemte mapper når jeg kobler til eksterne HDer. Dette programmet bør vel være for XP dersom jeg fortsetter med det, respektive server-OS dersom jeg blir anbefalt å bytte til noe annet, eller for OSX dersom det er like greit å gjøre denne regelmessige backupen fra "klientene".

Edit: JBOD ser egentlig ut til å dekke mitt behov. Som RAID 0, men vil utnytte all diskplass dersom man kombinerer ulike diskstørrelser slik jeg vil gjøre. Noen som har en guide til oppsett av dette på XP? Mine googletreff gir svært motstridende informasjon om JBOD og XP.
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Hvis du på den ene stasjonen lager underkataloger i roten som er snarveier til de andre harddiskene eller kataloger på disse så skulle det fungere å forholde seg til denne som om den var 1 stasjon mener jeg. Dette skal fungere til f.eks. Squeezebox Server hvis man ikke får plass til hele biblioteket på én disk.

(har ikke prøvd selv så jeg tar et lite forbehold)
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
Hvis du har XP Pro, så kan du bruke dynamisk disk, i stedet for software raid http://support.microsoft.com/kb/309044
En annen fordel med Pro er at du har innebygget Remote Desktop.

For backup så er Arconis True Image Home et godt program. et annet er Uniblue Winbackup
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.093
Antall liker
4.197
Torget vurderinger
1
Da er første test med FreeNAS unnagjort. Innstallasjonsprosedyren er «manuell» i den forstand at det ikke er noen wizards eller guides e.l. dvs. les installasjonsmanualen først og prøv etter på. OSet ble installert på et compact flash kort (300X / ca 40MB/s) på en IDE-kortleser. Av en eller annen grunn så er det en disk (av 4 SATA) som FreeNAS ikke finner. Jeg fikk også problemer med å få opp RAID5 oppsettet (software RAID med 3 SATA disker) etter installasjon og omstart - det virker som FreeNAS hadde problemeer med å avslutte/slå av raidoppsettet. Ellers virker det som jeg trenger en Gb-switch i stedet for 100Mb. Som blodtapp på området så vil jeg ikke anbefale å gjøre dette på et oppsett hvor det er «viktige» data fra før - start med blanke ark og flytt over etter på når man er rimelig komfortabel med at tingene virker. Forøvrig ser det ut som SlimServer/Ceneter kan virke via SlimNAS.

mvh
KJ
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Da har jeg mellom bleieskiftene forsøkt meg på Windows Home Server. Måtte slette alt for å kunne installere, så nå er det bare å krysse fingrene for at USB-diskene holder til jeg har fått alt på plass og lagt innholdet tilbake....

Ikke helt fornøyd foreløpig, så jeg får se om jeg forsøker FreeNAS før jeg bestemmer meg. Mye styr dette her...

Det virker som om WHS er skreddersydd for Windows-brukere (surprise... ;) ). Slik sett vil jeg ikke kunne utnytte noe særlig av WHS-funksjonene i mitt Mac-nettverk. Har kun en Windows-PC og denne er svært lite i bruk. Selve OSet virker derfor litt bortkastet da det jeg er ute etter egentlig kun er et delt volum som er mulig å utvide med flere disker.

Dette er bra:

Det virker som om WHS kjører med RAID 0 som default og dette gir meg muligheten til å nå store nok volum.

Dette er ikke bra:


Ifølge denne siden, kan man ikke fjerne defaultmappene:
Note:You cannot remove the shared folders that are automatically created, such as Music, Photos, etc.
Det er jo en logikk på linje med Apples iDisk og selvfølgelig helt på tryne...
 

Vedlegg

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
Det er vell stort sett bare automatisk backup funksjonen du ikke kan bruke, men der er det jo bare å bruke software for mac og "peke" denne til nettverks disken?
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
stejorge: Det er sant og det har jeg også tenkt å gjøre. Tenkte mer på funksjoner som software, funksjoner som synker innhold på WMC ol.

jonnygrandis: Mulig det ikke kom klart frem, men "problemet" er at man må ha alle disse mappene enten man vil eller ikke. Man mounter volumet og disse mappene (minus mitt eget "Test") ligger da inne som default. Man kan ikke fjerne dem, selv om man ikke vil bruke denne mappestrukturen. I tillegg er det et system med brukerkontoer jeg ikke blir helt fortrolig med.

Jeg ønsker kun ett volum feks WHS (uten mappestruktur) tilgjengelig på nettverket. Dette skal settes opp med
  • En mediamappe (all musikk, film, TV-serier, podcaster, lydbøker osv)
  • En bildemappe (her vil iPhoto-biblioteket ligge og begge brukerne vil bruke det samme biblioteket på alle Macene - dvs man kan legge inn bilder fra alle maskiner og redigere på hvilken man ønsker - biblioteket blir identisk om man åpner iPhoto på en annen maskin)
  • En backupmappe (Timemachine av mine Macer)
  • En dokumentmappe for begge brukerne (denne settes opp slik at innholdet blir identisk uansett hvilken Mac brukeren logger på)

I utgangspunktet kun 4 mapper, men pga mine tvangsnevroser "må" disse være i øverste nivå... ;D

johnnygrandis skrev:
Dette er ikke problemet. Jeg har en PC med Windows som kan kjøre det medfølgende WHS Console, men WHS er uansett installert på en fullverdig PC slik at alt av instillinger kan gjøres direkte på denne.

KJ: Hvordan går det med FreeNAS? At installasjonsprosedyren er manuell er jeg fullstendig enig i - jeg kommer til trinn 1 før det sier stopp... ;D Select 1 and enter the name of your Ethernet Interface (fxp0 in my case, yours may be different) Mine is different og jeg forstår ikke engang hva jeg skal forsøke å finne ut... Ved autokonfig påstår FreeNAS at jeg ikke har nettverkskontakt. Opensource lenge leve, men litt logikk og brukervennlighet er vel ikke for mye å be om..?
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.093
Antall liker
4.197
Torget vurderinger
1
Greven skrev:
...
KJ: Hvordan går det med FreeNAS? At installasjonsprosedyren er manuell er jeg fullstendig enig i - jeg kommer til trinn 1 før det sier stopp... ;D Select 1 and enter the name of your Ethernet Interface (fxp0 in my case, yours may be different) Mine is different og jeg forstår ikke engang hva jeg skal forsøke å finne ut... Ved autokonfig påstår FreeNAS at jeg ikke har nettverkskontakt. Opensource lenge leve, men litt logikk og brukervennlighet er vel ikke for mye å be om..?
... min er «re0» men det fant installasjonsprogrammet ut av helt på egenhånd! 8)

Jeg har ikke fått utforsket veldig mye på FreeNAS, men filserveren er oppe og går. Installasjonen gikk egentlig greit, mye greiere enn «lingoen» skulle tilsi. Jeg antar at stammespråket bare er noe man må innfinne seg med. Den har noen særegenheter som jeg ikke helt er fornøyd med, bl.a. fungerer det ikke helt å slå av via webgrenssnittet, og den 4. disken finner den fortsatt ikke. Det er også noe funksjonalitet som jeg savner (det er sikker der, gjemt dypt ned i de mørkeste avkroekne av FreeBSD-lingoen), særlig øsnnsker jeg meg en funksjon som setter systemet i dvale etter noe tid uten aktivitet eller pålogde brukere, dersom jeg også kunne få «wake on lan» til å virke (når WinXP starter) så hadde det blitt OK. FreeNAS er svært hyggelig på krav til maskinvareressurser. Minnebruken ligger på maks 10-20% av 2GB, prosessorbruken makser ut på ca 30-35%, og boksen justerer klokkefrekvensen på prossesoren ganske aktivt ift belastningen, den er skjelden over ca 1G5 Hz av 2G6 Hz. Jeg bruker en nylig avdanket AMD Athlon64 X2 prosessor.

Jeg lurer litt på om jeg skal se litt på ClearOS og Ubuntu Server, evt også full pakke av FreeBSD, før jeg bestemmer meg. Dette er dog betydelig mer omfattende installasjoner.

mvh
KJ
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
Det kan gå å fjerne mappene i WHS, men du mister en del av funksjonene da disse default mappene brukes feks av UPnP for nettverksstreaming.
Systemet kan også bli ustabilt og anbefales ikke.

Software på serveren er uavhengig av klientmaskinen, så alle pluggins fra feks WeGotServed.com kan du med hell installere på serveren din.
WHS med firefly mediaserver integrerer helt utmerket med itunes og har "on the fly" transcoding av feks. flac og Ogg ;D

KJ: WOL må aktiveres i Bios for å virke, og eventuelt et script på XP maskinen som sender en "magick packet" til serveren for å vekke den
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.093
Antall liker
4.197
Torget vurderinger
1
stejorge skrev:
...
KJ: WOL må aktiveres i Bios for å virke, og eventuelt et script på XP maskinen som sender en "magick packet" til serveren for å vekke den
I know ... datamaskina mi henger når jeg bruker f.eks. WOLCMD.exe for å sende en WOL pakke til NAS-maskinen. Jeg har tirppelsjekket syntaksen og de ulike formater for MACadresser, IP adresse og maske.

mvh
KJ
 

coolbiz

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.03.2006
Innlegg
9.169
Antall liker
4.758
Sted
Sydvestlandet
Torget vurderinger
2
Jeg ser FreeNAS er nevnt. Har noen av dere sett nærmere på OpenFiler?

Hos meg har ClarkConnect fungert strålende som alt-mulig server, og jeg er på nippet til å migrere til etterfølgeren ClearOS. Men jeg har blitt bedt om å hjelpe et par venner om å sette opp en Linux-basert server-løsning for Squeezbox for dem. I den forbindelse leter jeg etter en distro som er egnet til å kjøre skjerm- og tastatur-løst, og altså med web-basert admin-grensesnitt, og som muliggjør oppgradering av Squeezebox-server uten å måtte ty til kommando-linjen. Finnes noe sånt?
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
coolbiz skrev:
Jeg ser FreeNAS er nevnt. Har noen av dere sett nærmere på OpenFiler?

Hos meg har ClarkConnect fungert strålende som alt-mulig server, og jeg er på nippet til å migrere til etterfølgeren ClearOS. Men jeg har blitt bedt om å hjelpe et par venner om å sette opp en Linux-basert server-løsning for Squeezbox for dem. I den forbindelse leter jeg etter en distro som er egnet til å kjøre skjerm- og tastatur-løst, og altså med web-basert admin-grensesnitt, og som muliggjør oppgradering av Squeezebox-server uten å måtte ty til kommando-linjen. Finnes noe sånt?
amahi homeserver, er linux svar på WHS, den har fedora 12 i bunnen(ubuntu er på trappene) Den har egen Squeezecenter addon. Den er absolutt en du bør sjekke ut.
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Jeg forsøkte med Openfiler, men har (selvfølgelig) støtt på problemer... Fulgte denne guiden slavisk og det ser ut til at OSet fungerer fint. Alle meldinger gir et fint grønt OK ved oppstart bortsett fra "Synkroniser klokke via ett eller annet domene - FAILED". Jeg får heller ikke kontakt via adressen som oppgis etter oppstart, så jeg tipper at det er et nettverksproblem (selv om nettverkskortet altså gir OK). Hva kan problemet være? Det er kablet forbindelse fra PCen til en Apple Extreme basestasjon og maskinen jeg forsøker fra er også koblet til denne med kabel. Tips?

Ellers laster jeg nå ned Fedora 12 for også å forsøke Amahi.

Ellers ser det ut til at det evt blir innkjøpt en Netgear NAS da jeg (snart) har fått nok av feilmeldinger og PC-frustrasjoner... :'( Hvilken enhet anbefales i så fall? Synes det er horrible priser på dette da jeg behøver en med 4 diskplasser. Koster jo like mye som en fullverdig maskin...
 

Tuxflux

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
09.08.2008
Innlegg
261
Antall liker
0
Hvor slavisk har du følgt guiden? Har ikke gjennomført denne selv, men dersom du har satt inn samme IP som i guiden, er det ikke sikkert dette er kompatibelt med ditt nettverk. Mulig jeg nevner noe som du er fullstendig klar over, men kjenner ikke til dine IT kunnskaper så jeg tenkte det var verdt å nevne.
 

authentic

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.07.2007
Innlegg
9.238
Antall liker
2.373
Torget vurderinger
13
Greven skrev:
Jeg forsøkte med Openfiler, men har (selvfølgelig) støtt på problemer... Fulgte denne guiden slavisk og det ser ut til at OSet fungerer fint. Alle meldinger gir et fint grønt OK ved oppstart bortsett fra "Synkroniser klokke via ett eller annet domene - FAILED". Jeg får heller ikke kontakt via adressen som oppgis etter oppstart, så jeg tipper at det er et nettverksproblem (selv om nettverkskortet altså gir OK). Hva kan problemet være? Det er kablet forbindelse fra PCen til en Apple Extreme basestasjon og maskinen jeg forsøker fra er også koblet til denne med kabel. Tips?

Ellers laster jeg nå ned Fedora 12 for også å forsøke Amahi.

Ellers ser det ut til at det evt blir innkjøpt en Netgear NAS da jeg (snart) har fått nok av feilmeldinger og PC-frustrasjoner... :'( Hvilken enhet anbefales i så fall? Synes det er horrible priser på dette da jeg behøver en med 4 diskplasser. Koster jo like mye som en fullverdig maskin...
Joda de nettverksdiskene koster noen kroner men har fungert utmerket for meg bortsett fra en ukontrollert nedstengning.
Etter å ha lest diverse forum og tester endte jeg på en NVX ReadyNas med en litt påkostet prosessor og med 1GB Ram.Har lesehastigheter på 73MB/s på større filoverføringer, skal du kjøre Squeezeserver på Nas disken er det også en fordel om du har litt prosessorkraft da scanningen av større biblotek tar en hel evighet med en slapp prossesor.Min scanning av bibloteket tar 12 sekunder med 5500 spor.
Kjører i X-Raid 2 Expansion som gjør at jeg er beskyttet mot HD krasj, jeg kan bytte ut en disk av arrayet med en større (byttes mens systemet kjører) og volumet vil også øke gradvis.
I tillegg kjører jeg Rsync backup av Loosless(som ligger på NVXèn) filene mine til en Usb disk som er koplet opp mot NVX`en, denne backupen kjører på natten og kjører uavhengig av andre maskiner.
Ingen problemer å Streame HD content fra denne til min Mac Mini, PS3, Macbook og leieboer selv om alle overføringene skjer samtidlig igjennom mitt Gigabyte nettverk.

http://www.readynas.com/?p=656
http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=478059
 
Topp Bunn