Resultater 1 til 5 av 5
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  nb
  Guest

  Miniguide - ta opp musikk fra radio på datamaskin

  Det går som kjent en del gode konserter/musikkprogrammer og annet på radio. Kanskje er det noe som er interessant å bevare for fremtiden, kanskje har man ikke anledning til å høre gjennom hele der og da osv.

  Det er heldigvis enkelt å gjøre opptak til PC/Mac. Siden jeg ikke har Mac, vil jeg her skissere en metode som funker på PC og som er relativt idiotsikker. Viktigste komponent, programmet VLC, finnes imidlertid også til Mac OSX og prinsippet burde være identisk.

  Man trenger ett til tre programmer, det finnes heldigvis gratisprogrammer som fikser jobben greit.

  1) VLCPlayer for å gjøre selve opptaket
  2) Eventuelt et lydredigeringsprogram for å lage spor, editere opptaket etc
  3) Et progam for eventuelt å brenne ut CD


  Det første først:
  <b>Installere VLCPlayer</b>
  VLC Player er en nett mediaspiller som har en del snasne muligheter. Den er helt gratis og lastes ned fra
  http://www.videolan.org/vlc/download-windows.html (windows)
  http://www.videolan.org/vlc/download-macosx.html (Mac)

  Installeren er temmelig rett frem, med et viktig unntak:

  OM DU BRUKER EN ANNEN MEDIASPILLER TIL DAGLIG, PASS PÅ Å SLÅ AV FILASSOSIASJONENE UNDER INSTALLASJONEN. DU ØNSKER NEPPE AT VLC SKAL BLI DEFAULT-SPILLER FOR ALT MULIG OM DU ALLEREDE BRUKER EN ANNEN

  Fordelen med denne metoden er at du kun får et opptak av selve radiostrømmen. Et alternativ er å loope lydutgangen til lydinngangen, men da vil alle andre eventuelle lyder som måtte bli sendt ut også bli tatt opp. Om den skisserte metoden med VLC brukes er det ingen ting i veien for å spille av musikk på dataen samtidig og gjøre opptaket i bakgrunnen. 2. #2
  nb
  Guest

  Miniguide - ta opp musikk fra radio på datamaskin

  <b>2) Konfigurering av VLC.</b>

  Velg en katalog på dataen hvor VLC skal lagre opptakene. Filene kan bli relativt store avhengig av bitraten på sendingen. Nettradio er typisk ca 160 kBit mp3 eller Ogg/Vorbis, noe som skulle tilsi rundt 70 Megabytes pr. time opptak. Så velg en plass på en disk med en del ledig lagringsplass. Valget finnes under menyen Tools-> Preferences

  Skriv ønsket sti i boksen for "Record directory or filename". Jeg setter kun en katalog, da blir filnavnene autogenererte slik at de er litt meningsbærende.  <b>3) Åpning av radiostrøm</b>

  Når du har funnet den radiostrømmen du ønsker å lytte til / ta opp fra, så er det bare å åpne adressen i VLC Player. Det gjøres under Media -> Open Network i rullgardinmenyen.  Sett inn linken til strømmen, klikk på "Open", og avspillingen vil starte.

  <b>4. starte opptak</b>
  Trykk på record-knappen i brukergrensesnittet. (Ja, det er den knappen med en rød prikk på...). Da skal det dukke opp en fil i katalogen du har satt som opptaks-katalog. Filnavnet vil være på formatet <navn på strøm>-<klokkeslett startet>. VLC skriver litt i batch til disken, så det tar noen sekunder før filen dukker opp, så ingen grunn til å få panikk umiddelbart om det ser ut som ingen ting skjer.
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder   

 3. #3
  nb
  Guest

  Miniguide - ta opp musikk fra radio på datamaskin

  <b>Eventuelt punkt 4 - editering av lydfilene</b>

  Et opptak av f.eks en konsert på denne måten har rimelig nok ikke noen inndeling i spor... det kan være slitsomt på sikt, ikke like morro å spole/lete seg gjennom et par timer for å finne akkurat det du har lyst til å spille. Jeg vet ikke om noen veldig elegante og idiotsikre måter å ordne dette på utover å smøre seg med litt tolmodighet, åpne opptaket i et lydredigeringsprogram og manuelt sette hvor filen skal splittes, for så å eksportere de ulike bitene.

  Til PC er Audacity kraftig og gratis. Lastes ned fra http://audacity.sourceforge.net/ Jeg går ikke inn på hvordan dette programmet brukes, men tar gjerne i mot tips om enklere måter å få sporinndeling / spiltting av lydfilene.

  Det finnes spesialprogramvare for å splitte lydfiler siden et program som Audacity muligens er noe overkill til såpass enkel bruk.

  Noen kandidater er:
  Slice Audio File Splitter http://www.nch.com.au/splitter/index.html (gratis)
  VidMex http://www.vidmex.com/tutorials/split_audio_files.html (29 dollar)
  WavePad http://www.nch.com.au/wavepad/index.html (40 dollar)

  Jeg har ikke testet noen av disse selv.  <b>Eventuelt punkt 5, brenning av CD</b>
  En CD kan holde noen og 70 minutter musikk. Er filene lengre enn dette, MÅ de splittes på en eller annen måte.

  Dersom datamskin er koblet til stereoanlegget har det liten hensikt å brenne til CD. Kvaliteten blir ikke noe bedre av den grunn, opptaket blir konvertert til ukomprimert wav før brenning, men det hjelper lite siden opptaket i seg selv er komprimert. <b>Det oppnås altså ingen økning i lydkvaliteten ved å brenne ut til CD</b>. Eneste relevante faktor vil i så fall være i den grad du synest CD-spilleren låter bedre enn musikk fra PCen pga bedre D/A eller lignende.

  Det finnes mange altnernativer for brenneprogram, jeg bruker CDBurnerXP som takler både CDer og DVDer. Det er gratis og lastes ned fra http://cdburnerxp.se Kun for Windows, men Mac OS har garantert noen velfungerende alternativer innebygget eller lett tilgjengelig. Brenneprogrammer takler stort sett fint å konvertere fra mp3 eller Ogg/Vorbis til wav, så det trengs ingen konvertering i forkant. Konvertering til wav fra komprimerte formater er standardisert, så her er det ikke noen kvalitetsforskjell å tenke på.

 4. #4
  nb
  Guest

  Miniguide - ta opp musikk fra radio på datamaskin

  <b>Alternativ om du ønsker "FM-kvalitet" på opptaket</b>

  Dersom det er ønskelig med opptak i kavlitet tilsvarende din anloge tuner er det også relativt grei skuring. Koble utgangen på radioen til lydkortes linjeinngang, alternativt bruk tape out på forsterkeren. Sett Audacity eller annet prgoram til å ta opp fra riktig lydinngang og trykk på record.

 5. #5
  nb
  Guest

  Miniguide - ta opp musikk fra radio på datamaskin

  Fyr løs om noen har tips til lure triks i ludo ang. dette temaet

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed