Nytt hjemmenettverk under planlegging hos Terka

Terka

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2007
Innlegg
1.374
Antall liker
3
Fruen ønsker å oppgradere hjemmenettverket, dvs gå bort fra WLAN. Så da er det vel bare å sette i gang og gjøre dette så bra som mulig. Dermed oppstår det også noen spørsmål...

Tenkt løsning er noe ala dette:


Rød boks er tenkt som en switch med en del ekstra tilkoblingspunkter ledige for fremtiden.
Grønn boks er tenkt som en switch med litt færre tilkoblingspunkter og skal stå i en annen etasje.
Som ADSL modem/ruter er det tenkt å benytte dagens boks, med avslått WLAN.
PowerLineboksene er tenkt brukt for å ha flyttbare aksesspunkter ved behov.

Spørsmål:
Hvilke switcher vil fungere bra? (Dvs kan gi 100/1000 MB nett parallellt på forskjellige porter).
Er f.eks noe av denne typen brukandes? http://www.mpx.no/aspx/produkt/prdinfovnet.aspx?plid=31358

Vil det at ADSL modem/router har lavere max hastiget begrense hastighet på den interne komunikasjonen som går via switchene siden den tildeler IP-adressene eller har dette ingen invirking så lenge det ikke komuniseres ut mot internett?
(Bør jeg evt ha en Gigabit-router som førsteledd på internt nettverk (rød boks)?

Ved bruk av PowerLineadaptere som har teoretisk hastighet på 200 Mb/s, vil topphastiget begrense seg om flere slike brukes på strømnettet? Alternativer er flere en-til-en koblinger eller en-til-flere.

Blir sikkert flere spørsmål etterhvert! ;D

EDIT: La til punkt for streaming av musikk til første switch da det står et annlegg i den etasjen også.
EDIT2: Ble litt krøll med bilder.. bør ha ordnet seg nå.
 

Vedlegg

N

nb

Gjest
Jeg har to stk Gigabit-switcher fra Netgear til lite penger, betalte 400 for 5 porter og 500 for 8 porter om jeg ikke husker feil. Har aldri sviktet meg og hastigheten er upåklagelig. De er oppgitt til å takle 1GBit pr. port, så total throughput er ganske stor. Du vil helt sikkert klare deg lenge med enkle consumer-grade-produkter så lenge de har nok porter.

jeg har disse to
http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=319529
http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=319528

Helt lydløse siden det ikke er vifte i de, blir litt varme, så ville vært skeptisk til å legge de under en kleshaug eller lignende i skapet;)

Det som i praksis vil begrense hastigheten på LANet ditt er lese- og skrivehastigheten til harddiskene dine. De er neppe over 5-600 Megabit på en god dag.

Uten at jeg er noen ekspert på PowerLine, så mener jeg å ha lest at det kun funker dersom kursene som brukes ligger på samme fase i sikringsskapet. Hvordan hastigheten er i praksis vet jeg ikke, men det lille jeg har lest typer på at det ikke nødvendigvis er noe særlig over WLan, men sikkert mer stabil hastighet. Jeg ville hatt WLan på laptop, det er på en måte litt av pointet med laptop for min del. Om ting er spredt over store avstander i hjemmet er det mulig å ha to (eller flere) trådløse aksesspunkt, jeg har valgt denne løsningen hos meg og har gode signaler i hele leiligheten.

For å teste hvilken hastighet du faktisk har, må du bruke f.eks iperf. Det funker ikke å teste med FTP siden gigabit-lan som nenvt er raskere enn hva harddiskene dine kan lese/skrive. Du bør få gode hastiheter, jeg har ca 950 Megabit over ca 30 meter gjennom de to switchene og en Cat5e-kabel som har fått MYE juling, ligger parallelt med en rekke 230V-kurser og der jeg har koblet kontaktene selv.

Dette blir bra - LAN er et stort skritt frem om du er vant til WLan.
 
N

nb

Gjest
Det du skal gjøre krever relativt liten båndbredde. Streaming av musikk krever nesten ingen ting (ca 1.4 Megabit for CD),steaming av HD-film en del mer, men selv BluRay på plate er ikke mer enn ca 30 Megabit. Du har headroom så det holder. Men høy båndbredde er kjekt når du skal overføre mange store filer i batch mellom maskiner f.eks.

En ting til: Hastigheten du får er begrenset av den tregeste enheten mellom to punkt. Alle switcher som takler gigabit takler også 100Mbit uten at du trenger å gjøre noe for at det skal funke. Bare å plugge inn kontaktene. Jeg har aldri gjort noe med mine switcher utover å koble de til strøm og plugge inn nettverkskontakene.

Skal du trekke kabler i rør og/eller gjennom vegger og/eller trenger custom lengder er det bare å kjøpe en rull, koster rundt 3 kroner meteren for Cat5e, minimum 100 meter på rull sist jeg sjekket. Plugger, kontakter og verktøy for å koble får du på Elfa, Clas Ohlson eller Biltema. Om du ikke trenger så mye kabel, kan du sikkert få kjøpt noe av meg om du bor i Oslo,tipper jeg har rundt 50 meter til overs.
 

Terka

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2007
Innlegg
1.374
Antall liker
3
Takker for innspill!

Har i dag lignende nettverk men da med 100 MB switch for den røde, samt benytter WLAN i adsl-modem/router og har også PowerLine adapter tilkoblet denne.

Det blir nok å legge nettverket i 2 omganger. Først forbedre del til og med "rød" switch, samt flytte eventuelle PowerLine inn til dette "tekniske rommet". Neste del med "grønn" switch kommer når jeg rommet bak stuen i øverste etasje skal pusses opp og jeg da kan trekke rør&kabel.

Vedr. PowerLine så fungerer det over forskjellige kurser her ihvertfall. Har også satt opp det over forskjellige kurser hos mine foreldre. Bruker i dag denne løsningen for Squeezebox tilkoblet stueanlegget da det gir bedre og stabilt nett der.

Headrom på nettverket er bra å ha. I dag lager vi musikk, noe film, mye bilder og en del privat/jobbrelatert dokumentasjon på forskjellige shares på NAS'en. Når fruen jobber med bilderedigering og samtidig hører på musikk i stuen, mens jeg hører på musikk i hobbyrommet mitt og samtidig ripper CD'er, ++ så går det ihvertfall en del trafikk mot NAS'en. Skulle det etterhvert barna streame film i samtidig når de blir litt større så blir det enda mer traffikk inn mot NAS'en.

Jeg har en ReadyNAS Pro som brukes for lagring pluss diverse servertjenester. Denne har 2 stk gigabit nettverkskort. Hvordan kan man best mulig utnytte dette? Det går ikke å koble på begge nettverkskortene til samme nettverk uten videre (samme mac-adresse..). Det er uansett ikke en flaskehals, men har man muligheten så vil man gjerne utnytte det. Ett alternativ er kanskje å sette opp et eget media nettverk (musikk + film) tilknyttet det ene nettverkskortet og et "bruksnett" på det andre nettverkskortet.
 

coolbiz

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.03.2006
Innlegg
9.169
Antall liker
4.758
Sted
Sydvestlandet
Torget vurderinger
2
Jeg ville vurdert svitsjer med innebygd strømforsyning. De er bare litt dyrere enn de med "veggvorter". For eksempel er Asus sine er greie til å henge på veggen, mens HP sine kan være praktiske i et teknisk rom ettersom de har portene på "fremsiden".
 

Terka

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2007
Innlegg
1.374
Antall liker
3
coolbiz skrev:
Jeg ville vurdert svitsjer med innebygd strømforsyning. De er bare litt dyrere enn de med "veggvorter". For eksempel er Asus sine er greie til å henge på veggen, mens HP sine kan være praktiske i et teknisk rom ettersom de har portene på "fremsiden".
Takker for inspill! Har dette i dag på en 10/100 Mb/16 ports switch jeg har i dette rommet i dag, det er absolutt greit å ha ja.
 

ElvisRuler

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
13.08.2009
Innlegg
132
Antall liker
2
Litet tips:

Bruk bare Gigabit switcher, Fast ethernet, 100Mbit er ganske tregt...

Sjekk også at switchen fungerer som gigabit switch på de kanalene som er tilkyttet gigabit interface selvom det er fast ethernett enheter koblet til andre porter. Noen switcher senker hastigheten ned til laveste på switchen på alle porter.

Husk at nettverket telles i bit/s mens lesehastigheter på disker som regel angis i byte pr. sekund. En byte over ethernett er minst ti bits effektivt + protokoll. Med andre ord vil svært ofte nettet være begrensingen.
Selv med gigabitnett tar det en stund med de første backupene.
 

Wright

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.03.2007
Innlegg
905
Antall liker
2
Ting tar tid selv med gigabittnettverk, men det er da gjerne diskene eller annen hardware sin skyld, ikke nettverket?
 
N

nb

Gjest
Wright skrev:
Ting tar tid selv med gigabittnettverk, men det er da gjerne diskene eller annen hardware sin skyld, ikke nettverket?
Korrekt. Jeg har ca 80 Megabyte pr sekund på FTP på det beste, da er det hastigheten til diskene (+ pittelitt overhead fra RAID) som er flaskehalsen. Nettet er nesten dobbelt så raskt.

Til trådstarter:
<i>
Headrom på nettverket er bra å ha. I dag lager vi musikk, noe film, mye bilder og en del privat/jobbrelatert dokumentasjon på forskjellige shares på NAS'en. Når fruen jobber med bilderedigering og samtidig hører på musikk i stuen, mens jeg hører på musikk i hobbyrommet mitt og samtidig ripper CD'er, ++ så går det ihvertfall en del trafikk mot NAS'en. Skulle det etterhvert barna streame film i samtidig når de blir litt større så blir det enda mer traffikk inn mot NAS'en
</i>

Dette er fortsatt ikke mye trafikk. Dokumenter utgjør ingen ting, musikk er veldig lite lite og film er litt. Det vil holde i lange, lange baner med gigabit. Jeg gikk fra 100MBit til Gigabit på linken mellom stue (HTPC, Wlanpunkt, XBox og PS3) og server, og jeg merker absolutt ingen forskjell i daglig bruk. Store hastigheter merker du som nevnt tidligere først når du skal kjøre backupjobber og andre store filoverføringer over nett. Til daglig bruk er det høyst sannsynlig tilstrekkelig med 100MBit eller enda lavere. I teorien kunne jeg streamet 30-40 BluRay-filmer i originalkvalitet over min link.

Det er forsåvidt greit å gjøre ting ordentlig når man først gjør de. Får du Gigabit-hastighet så dekker det høyst sannsynlig behovene dine i mange år fremover. Å prøve å bruke 2 Gigabitkort på en NAS der diskene uansett ikke er i nærheten av å makse ut en Gigabitlink har ikke så mye hensikt.

Man kan aldri vite hva fremtiden vil bringe, men til hjemmebruk er 1 Gigabit veldig, veldig mye båndbredde. Det er kjekt å ha i noen få situasjoner som nevnt, ellers har det neppe noen stor praktisk betydning. Men LAN vil være en betydelig oppgradering fra WLan, særlig fordi du får stabil hastighet.

PowerLink så siktet jeg ikke til ulike <i>kurser</i> men ulike <i>faser</i>, kun relevant om du har 3-fas.
 

LydMekk

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.08.2003
Innlegg
2.307
Antall liker
2
Legg opp CAT6 og Gigabit nett. Alt annet er håpløst gammeldags pr. dato. Ikke lengre noe prisforskjell på kabler til CAT5 og CAT6.
 

coolbiz

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.03.2006
Innlegg
9.169
Antall liker
4.758
Sted
Sydvestlandet
Torget vurderinger
2
Terka skrev:
coolbiz skrev:
Jeg ville vurdert svitsjer med innebygd strømforsyning. De er bare litt dyrere enn de med "veggvorter". For eksempel er Asus sine er greie til å henge på veggen, mens HP sine kan være praktiske i et teknisk rom ettersom de har portene på "fremsiden".
Takker for inspill! Har dette i dag på en 10/100 Mb/16 ports switch jeg har i dette rommet i dag, det er absolutt greit å ha ja.
OBS! Jeg kom i skade for å videreformidle en feil i prisguiden. HP sine 8-porters ProCurve svitsjer har ekstern veggvorte-strømforsyning.

ASUS er en av de få produsenter som lager svitsjer med innebygget strømforsyning i dette segmentet.
 

Terka

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2007
Innlegg
1.374
Antall liker
3
Takk for gode kommentarer nb!
Er nok litt sløvet etter 10 dager med minimalt med søvn pga nattlige utfordringer med to småbarn som har vært/er syke.
(Da er det greit å innimellom fokusere på mål litt lenger fremme som f.eks ny nettverksløsning i huset.. :))

Vedr PowerLine og ulike faser ved 3-fas så kan jeg vanskelig se at dette går da et elektrisk signal normalt trenger 2 målbare punkt som er felles for avsenender og mottaker. (signal + referansepunkt) Er det 2 forskjellige faser så vil man ha kun ett punkt som er felles på de 2 fasene ved 3-fas.

Vedr NAS og Gigabitkort så har du antagelig rett. I denne NAS'en så er det 6 disker, og jeg vet ikke hvordan disse deles opp mellom shares/filområder, samt hvordan OS, prosessor, RAID oppsett osv påvirker lagringen på tvers av diskene. Teoretisk skulle noen "brukere" kunne lese/skrive fra et share/disk via en IP-adresse/nettverkskort og samtidig noen andre "brukere" kunne lese/skrive fra en et annet share/disk via den andre IP-adressen/nettverkskort. (Lastfordeling) men dette blir bare teoretisk "surr" fra min side, og faktorene nevnt først gjør nok at NAS'en ikke jobber slik.

1 Gigabit tror jeg uansett vil holde lenge. (Pr det jeg kjenner til av elektronikk for hjemmebruk i dag..)

Hvordan finner man ut om en switch fungerer som gigabit-switch på enkelte porter mens den har lavere hastighet (pga tilkoblet utstyr med lavere hastighet) på andre porter? (Hvilke specs bekriver dette?)
 
N

nb

Gjest
Terka skrev:
1 Gigabit tror jeg uansett vil holde lenge. (Pr det jeg kjenner til av elektronikk for hjemmebruk i dag..)

Hvordan finner man ut om en switch fungerer som gigabit-switch på enkelte porter mens den har lavere hastighet (pga tilkoblet utstyr med lavere hastighet) på andre porter? (Hvilke specs bekriver dette?)
De to jeg linket til (og som jeg bruker selv) gjør det i alle fall - de to trådløse aksesspunktene mine er kun 100MBit på LAN. Det er som nevnt svært rimelige switcher (totalt 900 kroner for to stykker) så det forekommer meg litt fjernt at det ikke er standard. Jeg tenkte faktisk ikke over det når jeg kjøpte de, men litt flaks skal man tydligvis ha.

Mitt nett ser ca slik ut:

Switch 1 (stue)
- HTPC
- XBox
- PS3
- Wlan-punkt (dette er kun 100 Mbit på LAN-portene)

Switch 2 (kontor)
- Stasjonær PC
- Filserver
- Printer
- Wlan-punkt (dette er kun 100 Mbit på LAN-portene)

Det går en kabel mellom switch 1 og switch 2.

Jeg har gigabitytelse (dvs ca 950 Megabit) mellom HTPC og filserver og mellom stasjoær-PC og filserver. Har ikke testet mellom stasjonær PC og HTPC, men antar den er gigabit også.


Som LydMekk sier, det er ingen grunn for å gå for noe annet enn gigabit, det er nesten gratis uansett. Cat 6 skal i teorien takle opptil 10 Gigabit over strekk opp til ca 30 meter(?) men om det kommer utstyr i fremtiden til hjemmebruk som støtter slike hastigheter, så antar jeg at legging og kobling av selve kablene begynner å bli temmelig kritisk. Om prisen er ca den samme er det bare å legge Cat 6 med en gang. Ellers får du gigabit på Cat-5e også, Cat-5 finnes visstnok ikke lengre i salg - jeg har lest at det er Cat-5e selvom det står Cat-5 på kablen, men ta det med en klype salt.
 

authentic

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.07.2007
Innlegg
9.238
Antall liker
2.373
Torget vurderinger
13
Er nettopp ferdig med ett lignende prosjekt hjemme og nyter godt av Gigabyte fart, har også prøvd Jumbo Frames oppsett da Switch boksen min og ruteren samt NVX en skulle støtte dette men farten ble ikke større så jeg brydde meg ikke mere med det.
Noen tips å hente her...?

http://www.dinside.no/829272/faa-fart-paa-hjemmenettet-del-ii
 

Terka

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2007
Innlegg
1.374
Antall liker
3
Supre innspill!

Kom foresten på at det er en (for meg) viktig faktor som gjør at vi ikke kommer til å kutte trådløst helt, styring av squeezeserver. Det gjøres hos oss via 2 stk iPod Touch (En til fruen og en til meg.. ;D), med disse så kan vi styre musikkavspillingen over hele huset og også i andre rom en det vi befinner oss. (Har satt opp elektronikken til det ene annlegget i et annet rom en det høyttalerene står.) Vurderer betjening via iPod som såpass mye bedre en Transporter-fjernkontrollen og SB Duet Controller at det pt ikke aktuelt å gå tilbake. (At jeg kunne glemme dette!)
 
Topp Bunn