Resultater 1 til 13 av 13
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg

  Høyttravende tenking om HTPC-tråden

  Jeg er i planleggingsfasen rundt å bygge en dedikert HTPC som skal stå i racket. Fra før har jeg en Marsboer-server som kjører Debian og er den maskinen hvor jeg legger over alt av musikkfiler og, etterhvert, film. I førstninga er prioriteten musikk, senere film. Målsettinga er å bygge en HTPC som er:
  • Så stille som mulig
  • Bruker minst mulig strøm (den blir stående på 24/7
  • Har mulighet for utvidelse med tanke på lyd- og grafikkort
  • Et OK design
  • Kan fjernkontrolleres da jeg ikke planlegger å ha en TV eller skjerm koplet til


  Så stille som mulig
  Ideelt ønsker jeg å ha færrest mulig vifter i kabinettet. Jeg tror jeg må ha 2, kanskje 3?, kabinettvifter, men håper å klare meg med passiv CPU-kjøling. Er usikker på hvordan jeg skal gjøre det med PSU - er det noen som har erfaring med vifteløse PSU'er? Og i så fall en som er modulær, da jeg tror det blir et viktig poeng?

  Strømforbruk
  Forsøksvis holdt nede ved å bruke en CPU som bruker lite strøm, en god strømforsyning, en SDD-HDD (jeg trenger ikke lagringsplass til annet enn programvare) og et hovedkort som bruker lite strøm. Må dog ha strøm nok i PSU'en til å drive både et lyd- og et grafikkort på sikt.

  Utvidelse
  Jeg har forsøkt å finne noe info om bl.a. jitter ut fra hovedkort, men det later til å være vanskelig. Ideelt sett skulle jeg ønske at jeg i førstninga klarte meg med koaksial SPDIF ut fra hovedkortet, men kanskje jeg burde satse på å kjøpe et lydkort med det samme? Jeg har en ekstern DAC, så jeg trenger "bare" å få signalet fra HTPC'en og fram til DAC'en. På lengre sikt ønsker jeg meg et lydkort med mulighet for klokkesync (og en ditto DAC), jeg innbiller meg at slike lydkort koster en del? Eller det "billige" lydkort som også har mulighet for klokkesync?

  Det er også mulig at jeg ser for meg aktiv deling engang i framtida, det vil dog være et helt eget prosjekt omtrent, så inntil videre tar jeg ikke høyde for det.

  På enda lengre sikt (dette er nok 2-4 år fram i tid) så vil jeg ha projektør og lerret - men da ser jeg for meg at jeg kommer til å gå for en ekstern upscaler (a la Calibre, som jeg har erfaring med fra kinodrift), slik at det er mulig jeg vil klare meg uten et grafikkort, så lenge hovedkortet klarer å mate ut signaler til en scaler.

  En tredje mulighet er et grafikkort med tanke på å også spille spill på skjerm og via HTPC'en - er det mulig å ha et grafikkort som jeg kun bruker når jeg skal spille spill og ellers ikke er på/i bruk? Spm handler om støy, da min erfaring er at grafikkort støyer en del og jeg trenger det ikke til hovedbruken (i.e. musikkavspilling).

  Design
  I.o.m. at HTPC'en i første omgang blir stående i racket bør den ikke se helt for jævli ut. Burde dog være et mindre problem, et kjapt review av ulike chassis har vist meg mange som ser greie ut og har god plass. Dog, forslag til chassis og lignende tas i mot med takk.

  Fjernkontroll
  Som nevnt, jeg vil klare meg uten å måtte ha TV/skjerm på til enhver tid, så da trenger jeg en fjernkontroll og mulighet for å fjernkontrollere HTPC'en og medfølgende programvare. Spørsmålet er hvordan får jeg det til? Jeg tenker å legge inn Win7 og J. Media River center - og J. Media har en viss grad av mulighet for fjernkontrollering (RiverMote og xpTunes) - RiverMote lar meg dog ikke søke gjennom biblioteket, ei heller kreere smarte spillelister (som er et must for min del, da jeg har mye klassisk musikk og da trenger jeg å kunne lage slike lister). xpTunes virker å være en slags mini-server som jeg kan accesse via en browser - jeg tror forøvrig den kan brukes til å søke og lage spillelister, så den er nok mest aktuell. Men er det andre alternativer? Jeg har ikke veldig lyst til å måtte sitte med en netbook, samtidig som jeg trenger noe med en form for tastatur for søking og kreering av spillelister. Tips tas i mot med takk.

  Komponenter så langt
  Jeg syns dette hovedkortet ser spennende ut:

  M4A78-HTPC

  Har en del interessante features og mye av det jeg ellers trenger - bl.a. en egen, uavhengig linje til audio-delene av hovedkortet. Kan kanskje ha noe for seg? Utover det har det nok med RAM, mulighet for AMD3, er mini-ATX som gjør det greit å plassere i nesten hva som helst og har plass nok til utvidelser. Ikke er det idiotisk dyrt, heller.

  Kabinett er kanskje det mest utfordrende å finne? Jeg har sett på disse:

  Antec Fusion Remote
  Silverstone SST LC20

  Og seff en del flere, men langt i fra bestemt meg for/om noe enda.

  Til sist: tråden er ment som en tråd for å høyttenke rundt HTPC for audiofile gærninger, d.v.s. vi som er mest opptatt av lyd. Det er nok av erfaringer fra bildesiden på den store verdensveven, men adskillig mindre å finne fra audiosiden.
  ____________________________________
  Server / Audiolense / HTPC - DIY DAC-TVC - Heretical - Hegel H2A - Magnepan MG12 (moddet delefilter) - GIK Acoustics

 2. #2
  Hifi-entusiast Lydfreak's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2006
  Sted
  Halden
  Innlegg
  163
  Tagget i
  0 Innlegg

  Høyttravende tenking om HTPC-tråden

  Kanskje du allerede har lagt merke til dem. Men jeg synes IMO ikke det finnes noe penere kabinett enn Origen AE sine H5, H6, M10 eller et av kabinettene i S-serien. Netshop selger disse.

  http://www.origenae.co.kr/en/index.htm

  De er absolutt verdig en plass i racket
  Mac Mini, Calyx 24/192 m/Kingrex mkII PSU, MI11/MI10 og H6 Kloner by H&N

 3. #3
  nb
  Guest

  Høyttravende tenking om HTPC-tråden

  Bruk SSD-disk i alle fall, det hjelper mye på støy og hastighet. Det er lett verdt de ektra 1000-1500 kronene det koster kontra vanlig snurredisk. 80GB holder lenge til OS og programmer.

  Jeg tror ikke det er mulig med to separate grafikkort, men mulig jeg tar feil her. Du kan eventuelt ha to separate oppsett, slik at du kan velge å boote med det ene kortet til spill og det andre til HTPC-bruk, men jeg har aldri vært borti dette selv. Krever strengt tatt 2 lisenser på OS også, men de koster ikke allverden. Et kraftig 3d-kort vil ha lav belastning når du ikke spiller, så det er ikke noen automatikk i at det vil støye mulig. Slike har viftekontroll i software, så du kan slippe unna med en veldig lav innstilling til desktop-bruk, men det kan selvsagt finne på å spinne opp innimellom.

  Det er ikke nødvendigvis en fordel med minst mulig strømforysning eller vifteløs, men med en som støyer minst mulig. Jeg har ikke oversikten over hva som gjelder nå, men du finner en del info på http://www.silentpcreview.com/ - for øvrig en bra kilde til info om støysvake komponenter.

  Det er bedre med store vifter enn små, siden de krever mindre turtall for å flytte samme mengde luft. Jeg har vifter fra Papst som har bra rykte. Til HTPC-bruk klarer du deg godt med et skjermkort som er passivt kjølt, alternativt onboard grafikk også uten vifte. Det er kjekt å ha hardware-aksellerering av HD om du også har planer om å bruke burken til video. HDMI-støtte for lyd og bilde har jeg inntrykk av er litt i startgropen foreløbig, men jeg har lest en del positivt om den nye serien fra ATI på denne fronten. Marsboer har sikkert koll på dette om han titter innom tråden. Men det er neppe noen vei utenom HDMI om du ønsker digital video og full pupp på de nye HD-lydformatene. Denne lydstrømmen er det meg bekjent p.t. ikke mulig å prossesere med programvare for deling, romkorreksjon og lignende, men mulig dette vil endre seg i fremtiden (jeg har dog mine tvil). Til HD-video trenger du neppe mye postprossesering av bilde uansett, men til SD kan mye gjøres i software også, så det er ikke sikkert du trenger en ekstern scaler.

  Strømforbruk er ikke SÅ nøye (utover varme og medfølgende støy selvsagt). Komponenter i idle bruker ikke mye strøm, du kan sette den opp til å gå i dvale etter en time eller to slik at den uansett er "av" store deler av døgnet uten at du tenger å slå den av helt.

  Du er absolutt inne på noe ang modulære kabler på strømforsyning, det blir fort litt trangt inne i slike kabinetter, og du trenger uansett fint få av de ørten kablene som er på de fleste strømforsyninger. Jeg har vifte både på CPU, PSU og i kabinettet og de plager meg ikke. Det som støyet hos meg var harddisken, men det løste seg ved SSD. Har du en god CPU-kjøler og stor vifte kan den kjøres på lavt turtall, og da hører du den neppe. Siden du lagrer på ekstern server er du kvitt hele diskstøyproblemet med SSD, så det er bra. Jeg ville holdt meg unna de minste kabinettene, det blir gjerne mer varme i slike, og det blir fort en del pes å bygge i siden alt er trangt, særlig om du skal inn med flere/andre komponenter en gang i fremtiden. Jeg har et eldre Silverstone uten bling som display som jeg er godt fornøyd med så langt.

 4. #4
  Hifi Freak Just4Fun's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2005
  Sted
  Sauda
  Innlegg
  1,469
  Tagget i
  0 Innlegg

  Høyttravende tenking om HTPC-tråden

  Atechfabrication http://www.atechfabrication.com/ og mcube er de peneste vifteløse kabinettene, og fåes i forskjellig størrelse.
  Med ekstern "laptop" type PSU og SSD så er det ingen andre støykilder en DVD/BD drev.
  Origiae er også solide kabinett, men de er basert på viftekjøling
  http://www.moneual.co.kr/ Har også noen OK kabinett
  http://www.niveusmedia.com/products/mediacenters.htm Her en noen ferdigbyggde, men det koster
  Når det gjelder OS, så kan du jo sjekke ut LinuxMCE http://www.linuxmce.com/ Her er mulighetene uendelige, det som er drawback med Linux er støtte for tv kort, men det ser ikke ut som om det ingår i planen din.
  For ren avspilling uten oppskalering er ikke kravet til CPU stort, så en Atom prosessor med ION chipset kan holde http://www.mini-itx.com/store/?c=53
  Lavt effektforbruk og lite krav til kjøling.
  Da du ikke skal lesse på med skjermkort og HDD vil kravet til PSU være beskjedent, så jeg ville gått for en ekstern, da slipper du unna viftestøy.Vifteløse PSU'er kan være utsatt for høyfrekvent piping. Hvis du går for et viftekjølt kabinett så ville jeg skiftet ut viftene med disse http://www.nexustek.nl/NXS-silentcasefans.htm
  Lydkort trengs ikke hvis du skal ha ut lyden digitalt så holder det med en USB-S/PDIF konverter
  For avspilling av BD så bør du ha støtte for HDCP

  Spillpc og HTPC er vanskelig å kombinere, de lar seg gjøre, men inebærer ofte en del kompromisser mtp støy
  Et alternativ til SSD er DOM (Disk On Module) Disse plasseres i IDE slot på HK, men de har begrenset med plass, men er derimot solide og holdbare.
  Lyd:
  Tidal HiFi => Devialet Phantom Gold
  Bilde:
  1: Cubox i4 pro ( LibreElec XBMC)=>Yamaha YSP 5100=>Sony 65 UHD
  2: ATV4K/Nintendo Switch/PS4=>Pioneer VSX-910=>Samsung UE-55=>KEF KHT 3005 SE-W

 5. #5
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2006
  Innlegg
  1,868
  Tagget i
  0 Innlegg

  Høyttravende tenking om HTPC-tråden

  Sitat Sitat fra Mbare
  Jeg er i planleggingsfasen rundt å bygge en dedikert HTPC som skal stå i racket. Fra før har jeg en Marsboer-server som kjører Debian og er den maskinen hvor jeg legger over alt av musikkfiler og, etterhvert, film. I førstninga er prioriteten musikk, senere film. Målsettinga er å bygge en HTPC som er:
  • Så stille som mulig
  • Bruker minst mulig strøm (den blir stående på 24/7
  • Har mulighet for utvidelse med tanke på lyd- og grafikkort
  • Et OK design
  • Kan fjernkontrolleres da jeg ikke planlegger å ha en TV eller skjerm koplet til
  En Mac Mini fyller alle disse kravene med glans, kanskje med et lite unntak når det gjelder utvalget eksterne grafikkort. Har du vurdert det?
  Alt med måte.

 6. #6
  Hifi-entusiast mesc's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2008
  Sted
  Rogaland
  Innlegg
  306
  Tagget i
  0 Innlegg

  Høyttravende tenking om HTPC-tråden

  Sitat Sitat fra stejorge
  Et alternativ til SSD er DOM (Disk On Module) Disse plasseres i IDE slot på HK, men de har begrenset med plass, men er derimot solide og holdbare.
  Det beste kjøpet innen solid state for htpc med ekstern lagring, må være i dag, intel X25-X. Det er en billigversjon av X25-M serien som sikkert mange har hørt om ettervert. 40GB til ca. 800kr og med ytelse som overgår alt annet av ssd (i samme prisklasse).
  Selges under navnet: Kingston SSDNow V-Series 40GB

  Denne vil være grei i forhold til f.eks en DOM på 8GB og 5-600kr, X25-X vil også være minst like holdbar hvis ikke mer (pga. større plass)

 7. #7
  nb
  Guest

  Høyttravende tenking om HTPC-tråden

  Sitat Sitat fra Fush
  En Mac Mini fyller alle disse kravene med glans, kanskje med et lite unntak når det gjelder utvalget eksterne grafikkort. Har du vurdert det?
  Eplemaskin er et heller dårlig alternativ om han som antydet på sikt har lyst til å spille litt, ellers har du nok rett.

 8. #8
  Hifi Freak Just4Fun's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2005
  Sted
  Sauda
  Innlegg
  1,469
  Tagget i
  0 Innlegg

  Høyttravende tenking om HTPC-tråden

  Vil bare gjenta tipset om LinuxMCE, da har du en server med linuxmce, som deler ut mediafiler til klientene, kravet til disse klientene er små så i utgangspunktet klarer du deg med en eee-box eller lignenede.
  En kan nesten se på det som en Squeezebox for lyd/film/hjemmeautomasjon.
  Den kan kontrolere lyd,bilde,lys, stort sett alt.
  Da Klient kravet er beskjedent slipper en å bekymre seg for støy.
  Kan fjernstyres med det meste som finnes av kontroller
  Lyd:
  Tidal HiFi => Devialet Phantom Gold
  Bilde:
  1: Cubox i4 pro ( LibreElec XBMC)=>Yamaha YSP 5100=>Sony 65 UHD
  2: ATV4K/Nintendo Switch/PS4=>Pioneer VSX-910=>Samsung UE-55=>KEF KHT 3005 SE-W

 9. #9
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2006
  Innlegg
  1,868
  Tagget i
  0 Innlegg

  Høyttravende tenking om HTPC-tråden

  Sitat Sitat fra nb
  Eplemaskin er et heller dårlig alternativ om han som antydet på sikt har lyst til å spille litt, ellers har du nok rett.
  Tja, en 2.66 GHz Intel Core 2 Duo vil vel klare å trekke de fleste spill med OK resultat. Men den råeste gaming-maskinen er det nok ikke, nei.
  Alt med måte.

 10. #10
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg

  Høyttravende tenking om HTPC-tråden

  Tusen takk for mange og gode innspill så langt.

  SSD-disk er en selvfølge, slik jeg ser det. Jeg trenger ikke all verden med lagringsplass siden det bare er OS og noen andre, mindre programmer som skal inn på maskinen - derfor burde en 80Gb SSD holde i bøtter og spann. Lager lite støy gjør den og.

  Jeg har forsåvidt vurdert både Mac Mini og LinuxMCE, de faller vekk av to hovedgrunner:
  • Mac mangler mulighet for å sette inn ordentlig lydkort hvis jeg f.eks. skal gå for aktiv deling, klokkesync, slike ting. Ja, jeg vet at jeg kan bruke et eksternt lydkort, men jeg vil ikke begrense meg til det.
  • Mac og LinuxMCE faller begge vekk av software-grunner: jeg bruker Audiolense og trenger et avspillingsprogram hvor jeg enkelt kan plugge inn korreksjonsfiltre fra nevnte program. Av de jeg har sjekka ut er det J. Media River som skårer høyest på min preferanseliste - og det er et Windows-program. Ditto er også AL et Windows-program og det er tenkt et bosted på HTPC'en, igjen en grunn til å velge Windows.


  Dessuten liker jeg å bygge ting.

  Forøvrig ønsker jeg å kjøpe et litt stort kabinett av to hovedgrunner: større vifter (i.e. mindre støy) i selve kabinettet og mulighet for passiv kjøling av CPU. Det, kombinert med SSD, burde redusere støynivået betraktelig. Servern min, som har to chassis-vifter og CPU-kjøler med vifte (ingen deler er stock) og 4 HDD har et behagelig lavt støynivå. Jeg vil tro at å ha passiv CPU-kjøler og 2 (eller 3?) stillegående og store chassisvifter vil være alt som trengs til en HTPC for å den på et akseptabelt nivå?
  ____________________________________
  Server / Audiolense / HTPC - DIY DAC-TVC - Heretical - Hegel H2A - Magnepan MG12 (moddet delefilter) - GIK Acoustics

 11. #11
  Medlem BingoBonzo's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2005
  Innlegg
  2
  Tagget i
  0 Innlegg

  Høyttravende tenking om HTPC-tråden

  Jeg er i omtrent den samme prosessen, har du kommet noe videre med å bestemme komponenter/innkjøp?

 12. #12
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg

  Høyttravende tenking om HTPC-tråden

  Denne tråden var det lenge sia jeg har sett i. Har ikke kommet meg noe vesentlig lengre, nei. Det er uansett et lite stykke fram i tid at jeg får realisert dette av økonomiske årsaker, så hittil har jeg brukt mest tid på tenking, titting og vindus-shopping.
  ____________________________________
  Server / Audiolense / HTPC - DIY DAC-TVC - Heretical - Hegel H2A - Magnepan MG12 (moddet delefilter) - GIK Acoustics

 13. #13
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  16,980
  Tagget i
  1 Innlegg

  Høyttravende tenking om HTPC-tråden

  Blir med jeg. Skal lyden bli bedre nå må det prossessorkraft til, dum di dum.
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  And you can't find your waitress with a Geiger counter and she hates you and your friends and you just can't get served without her

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed