Side 1 av 4 123 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 80
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Parelius
  Guest

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Jeg har på sviktende grunnlag bestilt meg en Mac Mini Server som er rett rundt hjørnet. I den forbindelse trenger jeg råd som kanskje også andre kan ha glede av. Det aner meg at problemene står i kø, om det nå er resultat av egen uvitenhet – som er ubegrenset – eller rett og slett tekniske «uoverkommeligheter»/vanskeligheter.

  Mac Mini Server er en liten sak som kjører OSX Server operativsystem. Så la oss holde alt annet ute – som f.eks. kjør Win eller Linux eller gi opp hele prosjektet og kjøp deg en ekstra maskin, eller kjøp servertjenester fra andre tilbydere, og det er overkill etc. Poenget er hva en kan gjøre innenfor dette operativsystemet og miniens gitte rammer. Hvis det ikke går, so be it.

  I utgangspunktet er det tre hovedområder som er viktige, og som må bli prøvd sydd sammen:

  1. Brukt som medisenter (i en eller annen løs betydning). Her kommer muligheten til å spille av filmer ved å koble den opp til plasmaskjermen (Panasonic 50" for min del) via HDMI, sentral i musikkavspillingen - alle de digitaliserte låtene som skal ut av høyttalerne med dertil hørende korrigering av signalet i forhold til rommet, og forskjellige formater. Også mulig samspill med Get sin PVR-boks

  2. Brukt som server i mer tradisjonell forstand, hvor en kan legge ut nettsider, wiki, wordpress og alle de andre serverfunksjonene som er innebygd i OSX Server. Inkludert her er muligheten til å få tilgang til saker som ligger på serveren (musikkbibliotek, billedbibliotek, dokumenter etc) uansett hvor en befinner seg på verdensveven og hvilken maskin en sitter ved. Backup er også en selvfølgelighet.

  3. Muligheten til å bruke den som en arbeidsstasjon (det som vi vanligvis anser som klientmaskiner, og som her best kan betraktes som et analogon til de maskinene vi til vanlig har på fanget, dvs. skriver hobbyinnlegg på HFS f.eks.)

  Sannsynligvis er grensen mellom programmer tilhørende 1 og 3 ganske så flytende.

  Om det overstående virker uklart, så er det korrekt. Vi får prøve å konkretisere det etter hvert.

  Mitt første grunnleggende spørsmål er følgende:

  Gitt at det fins et definitorisk og teknisk skille mellom server og klientmaskin/arbeidsstasjon, så har jeg følelsen av at et slikt opplegg krever at en bruker én og samme maskin (Minien) som begge dele.

  Eks.: Jeg tar det for gitt at det er uproblematisk å kjøre iTunes på denne maskinen, slik at jeg kan få lyd over anlegget, og operere det hele med en iPhone/iTouch. Men hva med iPhoto? Og om en går over til spesielle mediasenterprogramvare som f.eks. PLEX; vil det gå greit. Og om en fikk lyst til å skrive en snutt i tekstbehandleren…

  I dette ligger egentlig to spørsmål (som min uvitenhet får øye på):

  a) Gies det gode argumenter for at en IKKE skal bruke én og samme maskin til serverbruk og arbeidsstasjonsbruk? En mulig innvending som jeg kan komme på i farten er at en øker muligheten for å få en krasj på maskinen, noe som ikke gjøre all verden på en arbeidsstasjon, men vel er mer uheldig for en server. Andre problemer?

  b) Vil alle/de fleste programmer som kjører på OSX også kunne kjøres på OSX Server? Noen kjente begrensninger her.

  At jeg i tillegg må lese meg opp på hvordan en drifter en server er en annen sak. Det kommer bøker i posten etter hvert.

  NB! Dette er ikke tenkt som min tråd. Jeg bare tilfeldigvis startet den. Så her er alle som har tenkt på liknende prosjekt for en Mac Mini Server på lik fot. Fantasifulle forslag til bruk av boksen etterspørres.

 2. #2
  Stereo_Mono
  Guest

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  A: Det er jo klart at jo mere 3. parts software jo større er muligheten for crash, men min erfaring med OSX baserte Servere i diverse miljøer er at den er meget robust. Eller den kneler ikke systemet og evt. de server tjenestene du måtte ha kjørende på den ved program crash utenom server tjenester.
  Utefra den listen som du har ramset opp her vil det være nok CPU i denne for å bruke den til mere dagligdagse ting uten at det vil gå nevneverdig over ytelsen på de tjenestene den skal hoste for deg. Eneste jeg vil være litt omtenksom på er evt. HD video avspilling i PLEX f.eks mens du har mange tjenester gående på serveren. Men dette kan du uansett teste deg frem til. Last f.eks inn denne på iPhonen din og serveren og test i vei: http://bjango.com/apps/istat/

  B: De fleste programmer vil kjøre helt fint i Server utgaven. Har tidligere brukt Final Cut Pro, Keynote, Word og mye annet 3 parts mens den har servet som en podcast producer på jobben. Jeg satt av 6 CPU i en 8 kjerners Mac Pro til kverning (encoding) for Podcasts i Xgrid, mens de 2 gjenværende CPUene nøyde seg fint til å håndtere daglige ting.

 3. #3
  nb
  Guest

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  "Server" er mer en betegnelse på programvare enn maskinvare, i alle fall når man snakker hjemmebruk, det finnes dedikert hardware som har en del features de som trenger nesten 100% oppetid er villige til betale for, samt der det stilles svært store krav til ytelse. Ingen av disse tingene er til stede i et vanlig hjemmenettverk. Tar du en vanlig PC/Mac og deler ut filer til andre maskiner, så har du en filserver. Setter du den opp til å ta backup av andre maskiner har du en backupserver, setter du den opp til å vise nettsider har du en webserver osv, osv

  En server du har hjemme krever lite maskinvareressurser, å dele ut filer, skrivere og lignende krever nesten ingen ting, ditto om du selv eller andre skulle finne på å aksessere en fil eller to et par ganger i døgnet fra verdensveven. Du vil neppe merke det på ytelsen om du driver med noe slikt i tillegg til å bruke Minien til det andre du har tenkt å bruke minien til. Avspilling av HD, videokonvertering og slikt krever en del datakraft, men utover det kan du nok ta det lungt.

  MEN: Har du tenkt å ha personlige dokumenter og slikt på maskinen og samtidig la den være tilgjengelig fra nettet, så bør du vite hva du driver med. Det er nok av folk som har det som hobby å finne slike og bryte seg inn, ofte neppe for mer enn sportens skyld, men man vet jo aldri. Forhåpentligvis har Apple gjort det slik at det blir riktig uten at du trenger å tenke på det.

 4. #4
  Parelius
  Guest

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Da var Minien i hus og ute igjen neste dag. Dårlig feste for strømkontakten inn i maskinen. Skulle ikke mer til enn at den ene ledningen kom borti den andre (strømledningen) før strømmen ble kuttet. Slik kan en ikke ha det, så maskinen ble levert inn til reparasjon.

  Leste likevel litt om hvordan det hele skulle sette opp.

  Slik jeg har det nå (før Minitiden), så går det fra vegguttak til modem, og derfra til Airport Express (AE) (trådløs). Spørsmålet er nå hvor jeg skal plassere Minien i det bildet.

  1) Ta kobling fra modemet og inn i Minien, og bruke Minen som en Gateway (som det så fint heter).

  2) Fortsette som nå, og koble Minien til AE trådløst

  3) Erstatte AE med en Airport Extreme, og kable derfra til Minien.

  Er det noen grunner til å velge det ene fremfor det andre?

  Måtte tenke i noen sekunder på hvordan jeg skulle få satt opp Miniens OS uten kobling til skjerm, og uten mulighet til å sett opp Macbook Pro som administratormaskin for serveren. Problemet er at jeg da måtte ha 1.6 også på Macbooken, noe som jeg ennå ikke har. Men så snart universitetet frigir den, så blir det uproblematisk. Så jeg koblet til et eldgammelt (men godt) Appletastatur (med ADB-kontakt) vha. iMate Universal ADB til USB Adapter, slik at jeg fikk startet Minien i Firewire Target Disk Mode (gudhjelpe for et språk), og kunne håndtere det hele fra Macbooken (som jo har FW). Det gikk som en drøm.

  Skal ellers få tak i en Minidisplay Port til HDMI konverter for å koble til TV-en. Lyden er foreløpig tenkt å gå via USB til en USB/SPDIF konverter og inn i DAC (som på sikt vil skiftes ut med en AD/DA konverter). USB til SPDIF med hiFace USB er allerde bestilt for påkommende tilfelle (Kr. 925 totalt og over en måneds leveringstid grunnet stor etterspørrsel).

  Forespurt både Get og Telenor om fast IP-adresse, men det var negativt begge plasser. (I Danmark ser det ut som om det er grei skuring, bare med et lite ekstra innbetalingsbidrag.) Så jeg har registrert meg hos No-IP.

  Men altså i første omgang: Hvor bør jeg plassere Minien? Etter AE, etter en AE Extreme eller direkte til Modem som Gateway?

 5. #5
  Hifi Freak authentic's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  9,117
  Tagget i
  2 Innlegg

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Vel skal du streame HD filmer anbefaler jeg å kable Serveren.
  Jeg bruker min Mini som mediacenter og spiller av HD materiale (720P) igjennom programmet Plex.( som forøvrig er ett kjempeprogram) 1080P filer sliter Minien med men jeg har lest at de nye Miniene med 2,53 Ghz prosessor skal klare det.

  Tror jeg hadde gått for nr 3

  Ledninger er noe herk...(-ihvertfall de dyrere)
  Referanse kunde for Arendal Sound

 6. #6
  Hifi Freak Just4Fun's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2005
  Sted
  Sauda
  Innlegg
  1,469
  Tagget i
  0 Innlegg

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Spørs hva du skal bruke den til.
  Skal du ta backup til den med mange/store filer så er kabel veien å gå. Trådløst vil bli ulidelig tregt selv om du bruker extreme.
  Skal du bare spille av musik så holder det med trådløst.
  Når det gjelder plassering så kan den vel ikke plasseres mellom modem og AP da den kun har 1 ethernet port?
  Generelt så er kablet å foretrekke, men det kommer selvsagt an på bruk
  Angående administrering av serveren så kan du bruke noe ala VNC eller Logmein.
  Logmein kan også brukes som erstattning for fast ip og er utrolig enkel i bruk, forutsatt da at det er kun du som skal inn på serveren din.
  Lyd:
  Tidal HiFi => Devialet Phantom Gold
  Bilde:
  1: Cubox i4 pro ( LibreElec XBMC)=>Yamaha YSP 5100=>Sony 65 UHD
  2: ATV4K/Nintendo Switch/PS4=>Pioneer VSX-910=>Samsung UE-55=>KEF KHT 3005 SE-W

 7. #7
  Parelius
  Guest

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Sitat Sitat fra stejorge
  Spørs hva du skal bruke den til.
  Se over.


  Når det gjelder plassering så kan den vel ikke plasseres mellom modem og AP da den kun har 1 ethernet port?
  Tja, jeg har trådløs kommunikasjon med Minien fra min (og andres) maskiner. Om jeg skulle få bruk for flere ethernetkablinger så kan jo det taes via USB-porten og passelig konverter.

  Slik jeg hadde tenkt, i det minste.

 8. #8
  Hifi Freak Fidelio's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2008
  Innlegg
  2,745
  Tagget i
  0 Innlegg

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Sitat Sitat fra Parelius
  Skal ellers få tak i en Minidisplay Port til HDMI konverter for å koble til TV-en.
  Tviler på at du får 1:1 pixel mappet bilde over HDMI. Bruk en Minidisplayport til D-sub/VGA adapter og koble til tv på denne måten. Ser ikke bra ut hvis du ikke får native oppløsning
  -Rega P25/RB600/Benz Ace/Naim Stageline
  -Cantatis Overture
  -Naim Supernait
  -Wilson Benesch Square One
  -Chord Co. Signature Digital/Rumour 2

 9. #9
  Hifi Freak Just4Fun's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2005
  Sted
  Sauda
  Innlegg
  1,469
  Tagget i
  0 Innlegg

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Sitat Sitat fra Parelius
  Sitat Sitat fra stejorge
  Spørs hva du skal bruke den til.
  Se over.


  Når det gjelder plassering så kan den vel ikke plasseres mellom modem og AP da den kun har 1 ethernet port?
  Tja, jeg har trådløs kommunikasjon med Minien fra min (og andres) maskiner. Om jeg skulle få bruk for flere ethernetkablinger så kan jo det taes via USB-porten og passelig konverter.

  Slik jeg hadde tenkt, i det minste.
  Jeg tenkte mer på om du skulle føre over store mengder filer eller streame HD matriale, da er trådløst fort en flaskehals.
  Har du mulighet til å kable så er det å foretrekke via Basestation
  Lyd:
  Tidal HiFi => Devialet Phantom Gold
  Bilde:
  1: Cubox i4 pro ( LibreElec XBMC)=>Yamaha YSP 5100=>Sony 65 UHD
  2: ATV4K/Nintendo Switch/PS4=>Pioneer VSX-910=>Samsung UE-55=>KEF KHT 3005 SE-W

 10. #10
  Hifi Freak authentic's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  9,117
  Tagget i
  2 Innlegg

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Sitat Sitat fra Fidelio
  Sitat Sitat fra Parelius
  Skal ellers få tak i en Minidisplay Port til HDMI konverter for å koble til TV-en.
  Tviler på at du får 1:1 pixel mappet bilde over HDMI. Bruk en Minidisplayport til D-sub/VGA adapter og koble til tv på denne måten. Ser ikke bra ut hvis du ikke får native oppløsning
  Nå er ikke jeg noen Pixel expert men jeg har koplet det slik >minidisplayport>HDMI>=1080P på min Samsung Tv.
  Lyden taes ut Digitalt til Surroundforsterkeren.....
  for the Dummies,- hvordan vet en at en har 1:1 pixel mappet bilde?
  Referanse kunde for Arendal Sound

 11. #11
  Parelius
  Guest

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Sitat Sitat fra johnnygrandis
  Sitat Sitat fra Fidelio
  Sitat Sitat fra Parelius
  Skal ellers få tak i en Minidisplay Port til HDMI konverter for å koble til TV-en.
  Tviler på at du får 1:1 pixel mappet bilde over HDMI. Bruk en Minidisplayport til D-sub/VGA adapter og koble til tv på denne måten. Ser ikke bra ut hvis du ikke får native oppløsning
  Nå er ikke jeg noen Pixel expert men jeg har koplet det slik >minidisplayport>HDMI>=1080P på min Samsung Tv.
  Lyden taes ut Digitalt til Surroundforsterkeren.....
  for the Dummies,- hvordan vet en at en har 1:1 pixel mappet bilde?
  VGA; hvordan er billedkvaliteten da?

  johnnygrandis & stejorge: Ser poenget med kabling når en skal streame HD-materiale. Det etterlater 1) og 3) som de beste mulighetene.

 12. #12
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Aug 2008
  Innlegg
  261
  Tagget i
  0 Innlegg

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Kommer nok litt ann på skjermen din. Vi har en eldre Samsung 32" med 1360x768 oppløsning. Denne TV'en har VGA inngang og vi bruker VGA kabel fra PC'en til TV i korrekt oppløsning. 1:1 pixelmapping og meget godt bilde i motsetning til den gangen vi tok HDMI inngangen fra lappisen til kona. Det så ut som uskarp grøt i forhold. Ikke like synlig på bevegende bilder, men når man så desktop eller media center menyen var det forferdelig i forhold. Dette kan dog være annerledes hos andre, men tenkte jeg skulle nevne min erfaring.
  Høyt: Dynavoice M65 || Amp: Cambridge 640A v2 || CD: Cambridge 640C v2 || Vinyl: Technics SL1210MKII || PU: Audio Technica AT440MLa || RIAA: Pro-Ject PhonoBox SE || Head-Fi: Audio Technica ATH-M50 <br /><br />Offline versjon av Marsboers Linux Server Guide

 13. #13
  Hifi Freak authentic's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  9,117
  Tagget i
  2 Innlegg

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Forstår jeg det riktig at du har Pixel mapping 1:1 at det betyr at du for maks oppløsning for hva Tv`en støtter igjennom f.eks i dette tilfellet en Mac Mini?

  - VGA støtter 1080P oppløsning.
  Referanse kunde for Arendal Sound

 14. #14
  Hifi Freak authentic's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  9,117
  Tagget i
  2 Innlegg

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  http://www.macminiserver.com/

  Noen tips og hente her..
  Referanse kunde for Arendal Sound

 15. #15
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Aug 2008
  Innlegg
  261
  Tagget i
  0 Innlegg

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  LCD og Plasma panel har alltid en "nativ" oppløsning. Dette er som regel det som er oppført som max oppløsning ja.

  Feks:

  http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=444117

  Denne har 1920x1080 oppløsning. For å få 1:1 pixelmapping på denne skjermen, må signalet ut være i nøyaktig denne oppløsningen. Samme gjelder andre paneler med lavere oppløsning. De mest vanlige er 1920x1080 (1080p), 1360x769, 1280x720 (720p), 1024x758 (har sett noen Plasma panel med dette blant annet Panasonic PX80).
  Høyt: Dynavoice M65 || Amp: Cambridge 640A v2 || CD: Cambridge 640C v2 || Vinyl: Technics SL1210MKII || PU: Audio Technica AT440MLa || RIAA: Pro-Ject PhonoBox SE || Head-Fi: Audio Technica ATH-M50 <br /><br />Offline versjon av Marsboers Linux Server Guide

 16. #16
  Parelius
  Guest

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Sitat Sitat fra Tuxflux
  LCD og Plasma panel har alltid en "nativ" oppløsning. Dette er som regel det som er oppført som max oppløsning ja.

  Feks:

  http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=444117

  Denne har 1920x1080 oppløsning. For å få 1:1 pixelmapping på denne skjermen, må signalet ut være i nøyaktig denne oppløsningen. Samme gjelder andre paneler med lavere oppløsning. De mest vanlige er 1920x1080 (1080p), 1360x769, 1280x720 (720p), 1024x758 (har sett noen Plasma panel med dette blant annet Panasonic PX80).
  Lett skal det ikke være.

  Noen som har erfaring med SwitchResX for å løse slike problemer?


 17. #17
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2008
  Innlegg
  5,094
  Tagget i
  0 Innlegg

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Hva er problemet? Får du ikke bilde på TV'en? På hvilken oppløsning?
  Mac › Oblivion Airport Dobble Silicium karbid Elna Silmic II JFET ultra low drop-edition › Rega Dac › Rega Brio-R › Rega Ela

 18. #18
  Parelius
  Guest

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Jeg tar problemene på forskudd, Brasse.

  Jeg har ikke fått tilbake Minien ennå, så jeg har ikke prøvd dette ut. Det var mer ut fra visse «teoretiske» størrelser og dette med 1:1 pixel mapping. Greit å vite når en skal kjøpe overganger – hvilke? – og hvilke som fungerer «best» ut fra folks erfaringer.

  Mulighetene er jo mange:

  Mini displayport => HDMI
  Mini displayport => VGA
  Mini-DVI port => HDMI
  Mini-DVI port => VGA

  Og så mulig software for å få det hele best mulig om problemer skulle oppstå.

  (Lyd er ikke viktig; den går til ekstern DAC)

 19. #19
  Hifi Freak
  Ble medlem
  May 2008
  Innlegg
  5,094
  Tagget i
  0 Innlegg

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Alright! Min erfaring med Macbook Pro og Macbook (begge på MiniDisplayPort) mot en 720p Samsung er at det er plug&play. Som det oftest er med Mac

  Min gamle Macbook Pro mot en 1080p Samsung på HDMI -> DVI var plug&play. Min kompis sin Mini mot en 720p prosjektor var plug&play. Det går nok bra på første forsøk. Du skal nok slippe å 'jekke' det til.
  Mac › Oblivion Airport Dobble Silicium karbid Elna Silmic II JFET ultra low drop-edition › Rega Dac › Rega Brio-R › Rega Ela

 20. #20
  nb
  Guest

  Mac Mini Server som mediasentral, arbeidsstasjon og server

  Om TVen er Plasma med HD-ready-oppløsning og 42" (dvs 1024x76 så blir desktopen og progammer fort litt uskarpe, dette kommer av at pixlene på slike TVer er rektangulære, mens PC-skjermer har kvadratiske pixler. Det er ikke noe problem på film og slikt, men tekst i programmer og slikt blir litt utydelige. Men ikke verre enn at det ikke er noe problem så lenge skjermen ikke brukes til vanlig PC-bruk. Slik er det i alle fall på PC, antar at samme er tilfelle for Mac.

  På min TV (42" HD-ready plasma) får jeg 1:1 pixelmapping over VGA, men ikke over HDMI. Siden jeg uansett er 1 HDMI-inngang short på recieveren har jeg ikke forsket særlig på det, kvaliteten over VGA er upåklagelig og som nevnt av andre støtter VGA høy oppløsning.

Side 1 av 4 123 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed