Data for dummies.....

OMF

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
15.824
Antall liker
8.799
Sted
Bergen
Torget vurderinger
14
Ja ja...hvorfor ikke innrømme det med en gang.

Nå kommer jo jo Windows 7 i morgen....bør man oppgradere - og blir den automatisk oppgradert slik som Servicepackene...?

Også er det jo så mange andre spørsmål....
32/64 bit....kan man velge hva man vil...? Hva er fordelen...?
Antall kjerner...jeg har 2 tror jeg....hvor mye bedre blir det med 4...? Uavhenging av OS..?
RAM...har vel i dag 4G i begge maskinene....OS kunne ikke benytteseg av mer den gangen det ble kjøpt het det....Windows 7/64bit...noen endring...

Mvh
OMF
 

trex

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.07.2003
Innlegg
916
Antall liker
29
Den blir ikke automatisk oppdatert, men må kjøpes separat om man ikke har avtale om fri oppgradering.

Hvis du ikke bruker noe system eller spesielt driveravhengig software, men stort sett standard ting, så gå for 64-bits utgaven.
Ingen som helst grunn for noe annet.

IMO
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
32 bit OS kan ikke benytte seg av mer en 3.5 Gb ram, 64 bit kan, nå er det bred støtte for 64 bit i de fleste programmer, så hvis du ikke har noen særkrav som gjør det nødvendig med 32 bit så gå for 64. Når Windows lanserte 64 bit for desktop så var problemet at mange drivere og software ikke støtte dette, det er ikke noe problem nå.
Det er ikke nødvendigvis bedre med 4 kjerner kontra 2, enda...
Men hvis du bruker feks dbpoweramp så denne benytte seg av alle kjernene slik at den encoder 4 spor i slengen.
4 kjerner kjører på en lavere frekvens en 2 kjerner så hvis du er avhengig av raske prosessorer så er 2 kjerner å foretrekke.
I dag er det ikke så mange programmer som klarer å utnytte quad core.
rendering og encoding operasjoner er det som utmerker seg ved bruk av quadcore.
Så å gi en entydig anbefaling når det gjelder duo vs quad er vanskelig, det avhenger av bruken.
Utvikling av prosessorer kan ikke ensidig fokusere på frekvens pga blandt annet varmeutvikling, nå fokuseres det på å dytte inn flere kjerner på die'en

Hvis du kjører Vista nå så ville jeg vurdert å oppgrader, ble aldri komfortabel med Vista (avinstallerte etter noen dager så jeg har ikke erfaring med SP1) W7 RC1 har fungert smertefritt fra første dag. Den bruker også mindre resursser.
Men om Vista virker og du er fornøyd så er det ikke noe stort poeng i å oppgrader
Men skal du oppgrader så kjøp en hdd da kan du kjøpe en OEM versjon så får du Windows 1000 kr billigere
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Tenker at det alltid er lurt å vente litt før man kaster seg på nytt operativsystem. Dukker nesten alltid opp feil, men det kan virker som om Windows 7 er et unntak.

64 bit støtter mer RAM som nevnt her og er fremtiden. Husk og sjekk at det finnes drivere og at programmene du bruker fungerer bra med 64 bit og W7. Noen henger alltid etter med drivere da 32 bit prioriteres først. Jeg venter selv et stykke utpå året av 2010. Min erfaring tilsier at det er best.
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
Nå kan Win7 ofte bruke drivere utvikklet for Vista, så hvis Vista 64 er støttet så vil W7 også være det(ihvertfall så har det vært slik for meg). 64 bit Windows har vært tilgjenngelig en stund nå så driverstøtte er et mye mindre problem en når XP 64 kom, eller for den sags skyld Vista, da W7 som sagt benytter de samme driverene.
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
stejorge skrev:
Nå kan Win7 ofte bruke drivere utvikklet for Vista, så hvis Vista 64 er støttet så vil W7 også være det(ihvertfall så har det vært slik for meg). 64 bit Windows har vært tilgjenngelig en stund nå så driverstøtte er et mye mindre problem en når XP 64 kom, eller for den sags skyld Vista, da W7 som sagt benytter de samme driverene.
Jeg ser med noen av programmene jeg bruker at det dukker opp oppgraderinger som skal rette ulike feil og bugs med Win7. Det forteller meg at det er greit å vente litt.
 
N

nb

Gjest
Erfaringsmessig lønner det seg alltid å vente litt, muligens er det et unntak denne gangen, men jeg har ikke tenkt å være prøvekanin for å finne det ut så setter opp en dualboot til å begynne med. Det var også mye gnåling når Vista kom, men kan ikke si det har sviket meg.

"Gammel" installasjon kan eventuelt klones med et dertil egnet verktøy, så er det fort gjort å gå tilbake om man skulle ønske det.

Så til CPU: Med mindre du driver med veldig spesielle saker, så vil du neppe merke allverdens forskjell på 2 eller 4 kjerner. Det er også fint lite vanlig databruk som maxer ut CPUen, spill og video/bildebahandling eller videokoding er det eneste jeg kan komme på i farten som en vanlig bruker driver med. Til ordinær hjemmebruk har det neppe veldig mye å si om du har 2 eller 4 kjerner eller om de kjører på 2.6 eller 3 GHz. Største flaskehalsen i en vanlig datamasking er uten tvil harddisken, og ytelse pr. kroner får man mest av ved å bytte systemdisken til SSD. Her er det p.t. Intels 2. generasjon som gjelder, og de fås for i underkant av 2000 kroner for 80GB, men det er dårlig tilgang på de, så det kan ta litt tid å få tak i en akkurat nå.

Jeg kjører vanligvis min QuadCore på 3.6GHz (overklokket fra 2.6). I sommer satte jeg den tilbake til stock hastighet pga varmen, og kan ikke si det gjorde særlig utslag i vanlig bruk. Merket det dog når jeg kjørte videokonvertering.
 

Godmode

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
07.01.2003
Innlegg
142
Antall liker
2
Torget vurderinger
1
Jeg kjører Windows 7(64bit) og har gjort det siden den ble tilgjengelig for partnere via msdn.

Fungerer strålende! Endelig fungerer laptopen min som den skal. Med Vista(64 bit) måtte jeg ha fullt av Lenovo spesifikke drivere for alt mulig(som ikke fungerte særlig bra, har en Thinkpad laptop). Med windows 7 slapp jeg å laste ned en eneste driver(minus innebygget 3G-kort). Alt fungerte ut av boksen, fingertrykkspålogging, nettverk, grafikk alt!

Et supert OS, jeg vil si at det ikke er noen grunn til å utsette oppgraderingen. Har du enkelte programmer som kun fungerer på XP kan du enkelt og greit kjøre WIndows XP i "Windows XP mode" i Windows Virtual PC http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/ Sømløst integrert med copy-paste og lignende funksjoner.

Når du blir vant til windows 7 føles det veldig trøttende og gammelt og sette seg forran en pc med XP. Bare noe så enkelt som at man ikke lenger trenger å lete etter programmer i startmenyen, du trykker bare på windows knappen/start menyen og begynner å skrive navnet på programmet så dukker det opp. Ahh, deilig. (Ja, ja akkurat det kom i Vista jeg vet).

Som flere har nevnt her, det er ikke det samme store arkitetkurløftet som fra xp til Vista. Dermed er det mye mindre dramatiske endringer som er gjort under panseret, og det er dermed mindre skummelt å oppgradere fordi de fleste produsentene har rukket å tilpasse seg Vista. Forskjellen er at M$ har vært enda strengere med godkjenning av drivere og ikke minst pusset, polert og gjort alt "riktig" som de bommet med i Vista. (På server siden er den tilsvarende oppgraderingen windows server 2008 til windows server 2008 R2, men jeg går ut ifra at Vista navnet ikke akkurat var noe man ønsket å dvele ved ;))
 
Topp Bunn