Xubuntu

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Jeg forsøker å innstallere Xubuntu på en litt gammel og sliten Dell. Problemet er at jeg har ikke mulighet til å skrive en boot-cd, maskinen registrerer ikke hvis jeg prøver å boote fra USB og jeg har et USB-tastatur som gjør at jeg ikke kommer meg inn i BIOS eller får valgt å starte opp Xubuntu post-Windows-oppstart - i.e.: er det noen mulighet for meg å installere Xubuntu rett fra maskinen, uten floppy, USB, inn i bios, gjøre valg med et tastatur som ikke funker på det tidspunket etc? Jeg har funnet en Wiki som visstnok skulle gjøre det mulig, men den linka til noen lenker som ikke var gyldige.

Evt.: finnes det en anna Linux-distro som er truende til å kjøre på vettugt vis på en Intel Celeron 2.4 Ghz med 256 Mb Ram og som jeg kan kjøre rett fra harddisk? Jeg gir forsåvidt blanke i om den wiper ut hele harddisken, det er ingenting på disken jeg trenger og jeg kan alltids installere XP igjen hvis alt går gæli. Jeg vil egentlig bare vekk fra Win XP og inn i Linux, jeg, men det var noe vanskeligere enn jeg hadde håpa på.
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.877
Antall liker
8.160
Torget vurderinger
1
Linux mint er fin den. Kubuntu finnes også, og Ubuntu Remix -sistnevnte er spesielt orientert mot netbooks.
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Som nevnt, det er bare 256 Mb-ram på denne maskina. Så jeg tror det er noe risky å forsøke seg på Linux Mint og det er forsåvidt også grunnen til at jeg prøver Xubuntu. Jeg har forsåvidt (kanskje) funnet en måte å boote rett inn i installeringa til Xubuntu, dog er jeg noe usikker på om det er spesielt smart av meg å gjøre det - er det noe som vet hvordan disse moderne USB-tastaturene funker? Vil f.eks. et USB-tastatur funke hvis jeg får ordnet det slik at maskinen booter rett inn i Xubuntu-installeringa eller er det avhengig av at Win XP starter opp?

Hvis tastaturet ikke funker, er jeg forsåvidt like langt.
 

Ludo

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.08.2008
Innlegg
3.027
Antall liker
533
Sted
Sandefjord
Torget vurderinger
1
Har du prøvd å starte CD'n mens du er i Windows? Meget mulig at Xubuntu også lar seg installere derfra! Gi det et forsøk davel :)
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
fulgte det ikke med overganger fra usb-ps/2 kontakt(tastatur kontakt) når du kjøpte tastaturet? Det følger normalt med.
Da skal du jo komme deg inn i bios. Hvis du kan sette PC til å boote fra usb så kan du ikke bare legge xubunt inn på USB stick, du må først gjøre den bootbar, bare google linux from usb, det er lassevis av how too's der ute. Noen Live distroer kan lage den for deg.
 

nma

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2003
Innlegg
4.696
Antall liker
518
Torget vurderinger
1
Alle hovedkort jeg har vært borti lar deg komme inn i Bios med USB-keyboard, da de alle har en mild USB-støtte i oppstarten uavhengig om du har skrudd USB-støtten av eller på i selve BIOS. Men for å aktivere denne støtte må du ofte skru av PC'en helt, og skru den på igjen.
Det kan jo hende ditt hovedkort er unntaket, og da kan løsningen være å resette hovedkortet istedet. (normalt er cd-rom satt til å boote først som default)

Eventuelt følge denne beskrivelsen. http://blog.brothersoft.com/2008/12...-cdrom-even-if-bios-not-supported-using-plop/
Tar deg 1min!
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
OK, jeg har fått det helsikes tastaturet til å funke, det var (bare) å slå av maskinen og slå den på igjen - takk Man! Litt iriterende at det ikke holder å bare restarte, dog.

Jeg bruker UNetbootin for å kunne kjøre ISO-filer fra boot på maskina (som gjør at jeg omgår hele problemet med å brenne cd'r evt. kjøre en bootable USB-disk - noe som BIOS'en på denne maskinen ikke later til å støtte uansett). Så jeg fikk faktisk starta opp Xubuntu, problemet var dog at:

1. Det tok 10 minutter å starte det - enda lengre første gangen.
2. De tre gangene jeg kom meg inn i Xubuntu var det tregere enn sirup og hengte seg fullstendig etter 4-5 minutter - i..e såpass heftig at jeg måtte slå av og på maskinen for å komme meg ut av Xubuntu.

Ikke vet jeg hva som er problemet, XP er litt tregt, men fullstendig akseptabelt på denne maskinen. Torrenter nå ned openSUSE for å teste ut om det evt. går noe raskere.

Noen som har noen gode ideer til hvorfor Xubuntu var så latterlig, latterlig tregt og hengte seg? Jeg trodde det skulle være rimelig optimalisert for litt eldre maskiner, ikke kreve mye ressurser og generelt være fint å leke med?
 

nma

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2003
Innlegg
4.696
Antall liker
518
Torget vurderinger
1
http://www.plop.at/en/bootmanager.html#runcd hvis du brenner ut denne isoen, så kan du boote fra USB.
Har ikke peiling på hvorfor PC'en din henger seg. Jeg har tilgang til en tilsvarende Celeron 2.4ghz, og den er bare treeeeeg, selv med 768mb ram.
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Etter mye banning, applikering av knokefett, mer banning, omstartert, kafferdrikking etc. er jeg nå trygt tilbake i Windows XP på den Dell'en. Jeg fikk, som nevnt, installert Xubuntu, men det gikk sirupstregt og krasja. Så fikk jeg etterhvert krangla inn OpenSUSE, som var noe raskere, men fremdeles altfor tregt. I går prøvde jeg meg på Debian, men da nekta installasjonsprogrammet til Debian for at jeg hadde et nettverkskort i Dell'en, så det sank også. Da ga jeg opp, formaterte hele disken på nytt og la inn XP. Riktignok må jeg reboote XP innimellom, ellers er det rimelig tregt det og, men det går i hvert fall og jeg får ikke hjerteinfarkt av å vente på at ting skal skje. Nå vurderer jeg å snekre sammen en billig PC bare for å leke litt med Linux/Solaris/BSD. Får se om jeg tar meg råd. Forøvrig og til de av dere som vet: er det slik at de fleste moderne hovedkort ikke lengre har VGA ut? Den skjermen jeg har, har bare VGA inn, nemlig og hvis jeg må kjøpe ny skjerm gidder jeg ikke å kjøpe en leke-PC. :)

Bare sånn i tilfelle noen lurte på hvor dette Linux-eventyret mitt endte.
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.877
Antall liker
8.160
Torget vurderinger
1
Det er ingenting som er mer irriterende enn å plages. :p
 

Veggen

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.04.2006
Innlegg
1.224
Antall liker
6
Har kjørt PuppyLinux på noen gamle trege maskiner med stort hell, bl.a.en gammel laptop med Pentium 2 og 128MB RAM.

Mulig den er noe for "lett" til ditt bruk, men den bør ihvertfall være utrolig kjapp.
Gir i det minste en mulighet for å teste Linux uten å kjøpe ny hardware.

http://www.puppylinux.com/
 
M

marsboer

Gjest
For å teste er det bare å kjøre opp vmware eller en annen virtualiseringssoftware.
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Den foreløpige enden på visa er på sett og vis nådd: jeg kjøpte en brukt datamaskin her om dagen, primært for kabinettet sin del - men med kabinettet fikk jeg bl.a en cd-brenner, 500MB RAM og litt annet. Det gjorde at jeg fikk uppa RAM'en i Dell'n og fikk installert en cd-brenner og da, omsider, fikk jeg installert Xubuntu. Som jeg kjører på nå og det funker, foreløpig, som ei klokke. Jeg er i hvert fall veldig fornøyd, så langt. :)
 
Topp Bunn