Marsboer-server

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
The time is drawing nigh og alt det der. Om et par uker legger jeg inn bestilling på en PC jeg skal bygge å bruke som server med støtte fra Marsboer sin utmerkede (forhåpentligvis) guide i så måte. I den forbindelse har jeg noen spørsmål som jeg håper (og tror) at noen kan svare på.

1. Jeg er villig til å gi et sted mellom 1000-1500 for en prosessor. Burde jeg gå for 2, 3 eller 4 kjerner? 2-kjerner virker å være et greit valg med tanke på at lite av de programmene som finnes foreløpig støtter flere kjerner - samtidig er kanskje 3 eller 4 kjerner veien å gå for fremtida? AMD Phenom II X4 920 får du til 1500, AMD Phenom II X3 720 Black Edition til 1100, Intel Core 2 Duo E8500 til 1400, Intel Core 2 Quad Q8200 til 1420.

Sånn sett, den billigste er en tre-kjerner AMD og det er kanskje mer enn nok?

Det jeg skal bruke servern til er:
  • Musikkserver - rippe musikk fra Mac'en som legges over på servern og avspilles derfra, foreløpig via Squeezeboks, i framtida ser jeg mer for meg at jeg har et Firewire-lydkort som musikken går via - da er det mulig at jeg går over til å bruke J.River Media eller hva det nå heter som avspillingsprogram.
  • Kjøre Audiolense - i første omgang via Inguz, som sagt kanskje via andre programmer etterhvert, men i hvert fall må jeg kunne ha kjøre det uten problemer.
  • Filmserver - litt fram i tid ønsker jeg å kunne bruke den servern til å lagre alt jeg har av DVD'r og annet filmmateriale for å enten overføre til en HTPC i anlegget eller tappe det rett ut på DVI og til en projektør/flatskjerm
  • Generel filserver - legger over alt jeg har av bilder, filer, etc. over på den.

2. Jeg ønsker å ha et hovedkort som har Firewire og DVI ut - av grunner detaljert over. Hvordan er støtten for f.eks. Firewire-lydkort i Linux-verden? Må jeg evt. påberegne å installere Windows Server, den derre Ubuntu Mint distroen eller annet?

3. Backup - jeg antar at i førstninga er det greiest å kjøpe en USB-harddisk som jeg kan ta 1:1 backup med og oppbevare et helt annet sted enn hjemme. Etterhvert vil jeg se på muligheten for off-site backup (mine foreldre har et rimelig kraftig fibernett hvor det burde være enkelt å hekte på en til Linux-server som kan funke som back-up, men da må jeg lære meg Linux ordentlig først). Jeg dropper m.a.o. RAID i førstninga. Er det noen gode grunner til at jeg IKKE burde gjøre, i.e. at jeg burde kjøre en RAID-løsning først som sist? (Det blir jo dyrere, med tanke på innkjøp av harddisker.)

4. Kabinetter. Hva anbefales? Jeg har ønsket om et kabinett med plass til 6 harddisker, som er stillegående og ikke ser ræva ut. Av diverse grunner må det stå litt sånn "in the open" (ellers må jeg strekke kabel gjennom hele leiligheta noe som er tungvint). De kabinetta jeg har titta på er:
  • Antec Performance One P182 - dyrt (nærmere 1200), men stort, virker greit å bruke, går for være stillegående
  • Antec Three Hundred - knapt 600 flis, plass nok til disker, ikke fullt så stillegående?
  • Chieftec Aegis CH-05SL-B-OP - rett under 600,-, plass nok, ser litt funky ut

Jeg tar gjerne imot anbefalinger, tips og alt slikt. Hvis noen lurer på andre specs ang. PC'en så skal jeg ikke ha et eget grafikkkort, jeg setter inn 4Gb ram, en harddisk på 1Tb og en liten en til OS'et og en 400 watts strømforsyning fra Corsair.
 

nma

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2003
Innlegg
4.696
Antall liker
518
Torget vurderinger
1
Holder det med 4 bays?
http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=405637

Seriøst, du ønsker ikke å stresse med linux server når Windows Home Server gjør alt dette rett ut fra boksen, er billigere, og ser meget bra ut. (ikke mange som gjetter på at det er er en headless pc ved første øyekast)
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Harddiskplassen holder nok, ja. Pen så den jo også ut. Den hadde ikke Firewire ut, så jeg. Hm. Men når jeg leser meg litt opp på den, ser det jo på mange måter veldig interessant ut. Har du noen erfaring med denne, Man? Jeg lurer bl.a. på om prosessoren er kraftig nok til å kjøre Audiolense - det virker å være en Intel Celeron 420 1.6GHz, som du tydeligvis kan nappe ut å putte inne en raskere en? Og RAM'en kan oppgraderes enkelt. Hm... Hvordan samarbeider Mac og Windows Home Server?
 

nma

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2003
Innlegg
4.696
Antall liker
518
Torget vurderinger
1
Fungerer nok helt fint, bortsett fra time-machine funksjonaliteten (men dette er vel ikke det du skal bruke den for allikevel)
Du kan nok gå for en større modell om du vil, men den prosessoren holder jo leeeeeenge for Inguz. Poenget er jo at WHS er bruker nesten like lite strøm som NAS-diskene , er kraftigere og mer fleksibel, samt *billigere*. Den koster mindre enn en Readynas Duo 2TB, men kan sammenlignes med Readynas NVX til 15000 lapper.
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Joda, ser det. Planen min, slik jeg har tenkt det ut nå, er at jeg uansett kan bygge den serveren jeg tenkte å bygge (den koster ca. 4000) og den vil ha specs og utvidelsesmuligheter som den du linka til kan se langt etter. Så kan jeg evt. installere Windows Home Server på den. Det jeg driver å leser meg opp på og undrer meg på nå, er mer hvordan i svarte jeg skal tenke framtida når det kommer til pc-basert avspilling - bl.a. er det et spørsmål om jeg kan installere Squeezecenter på Windows Home Server og kjøre Inguz derfra? Og hvis jeg etterhvert vil installere J. Media River, kan jeg gjøre det? Eller må jeg tenke på å bygge en HTPC som jeg jeg kjøre all software fra og som bare streamer fra servern? Og hastigheta, skrivemessig, på de testene jeg har funnet på WHS er langt unna det jeg (kanskje) kan få med Linux, ser det ut som. Valg, valg, valg. :)
 

nma

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2003
Innlegg
4.696
Antall liker
518
Torget vurderinger
1
Du kan kjøre squeezecenter m/plugins fra WHS.
Man kjøper jo ikke en server for å ha utvidelsesmuligheter herfra til evigheten. Man vil ha noe som fungerer og som man enkelt kan utvide diskplassen når det trengs, muligens er 4 disker for lite, spesielt om kjører raid i tilleg. Men den tar evt også USB-disker til nøds. Evt kan man kjøre backup/sync via USB. Men den er stille, og den er billig, og den duger. Om nå du om noen år finner ut at du trenger en monsterserver, så er jeg sikker på at det er noen som vil selge deg det også.

WHS er god på 2 ting, og det er fildeling, og backup. J River bør du kjøre på en liten netpc, evt den nye EEE-touch (som i touch-skjerm) pc'en, som btw er mer enn kraftig nok til romkorreksjon.
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Takk for kommentarer, Man.

Etter å ha lest meg opp på WHS og tenkt meg om, tror jeg at jeg holder meg til den opprinnelige planen om å kjøre Debian på servern. Det jeg ofrer for å gjøre det, virker primært å være brukervennlighet - jeg må lære meg Debian, men det er forsåvidt greit. Samtidig får jeg mye mer muligheter, virker det som, jeg får et gratis OS, mulighet for å kjøre software-RAID hvis jeg så skulle ønske og en del slike ting. Jeg ser sånn sett ingen grunn til å kjøre WHS når jeg er villig til å lære meg Debian - og de benchmarkene jeg har sett tyder også på at Debian er vesentlig raskere enn WHS, i den grad det har noe å si.

Planen min er å bygge en server som jeg inntil videre skal kjøre Squeezecenter på og så etterhvert bygge en HTPC som skal ta seg av alt av programvare, men som er linket til servern via Ethernet/gigabit-switch og som kan stå i racket. Da vil servern bli delegert til bare å være lagringsmedium i stor grad - og da blir behovet for å gjøre noe med den, enda mindre, slik at det da er greit å ha Debian som trenger lite oppfølging og stell for å funke.

Tror jeg.

Uansett er jeg fremdeles interessert i tilbakemeldinger på de mer hardware-relaterte sakene jeg tok opp i første posten. :)
 

tore_v1

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.09.2007
Innlegg
2.181
Antall liker
102
Torget vurderinger
2
Om du er bekymret for støy så finnes det en del ting du kan gjøre..

1. Asfaltmatter og bitumen - demper vibasjoner, veldig kjapp modifikasjon

2. Dembebrønner til disker - et billig triks her er o-ringer som rørleggere bruker. Da henger disken i luften og overfører ingen vibrasjoner til kabinettet

3. Nye føtter til pc - gjerne biltema-føtter, altså den typen som brukes for å presse ut demperfjærer. Billig og bra.

4. Stillegående vifter, av typen Adda, Scythe, eller tilsvarende. Mist har noen fine i gjennomsiktig plastikk som jeg bruker en del av selv. Fungerer veldig bra.

En annen ting - siden disker er såpass billig nå vil jeg anbefale deg å sette opp raid 5, med tre disker på enten 1TB eller 750GB. I raid 5 blir den totale lagringsplassen (n-1)*lagringsplass, altså du mister én disk som kjører pariteten. Tre disker til lagring så får du masse lagringsplass, samt Debian skal kunne øke størrelsen på raidet om du kjører software-basert, du kan altså sette inn flere disker etterhvert. Dette gir god sikkerhet for musikk, bilder, etc!
 

Tuxflux

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
09.08.2008
Innlegg
261
Antall liker
0
Synes jeg burde komme med et innspill her.

Webmin er et fint verktøy for de som er nye i Linux verdenen. Det gir et web basert grensesnitt hvor du kan styre serverens mest vanlige oppgaver. Det er mange som synes at Linux er vanskelig å lære/sette seg inn i og da er programvare som dette redningen. I god Linux tradisjon er dette fri programvare.

Sitat fra nettsiden:

What is Webmin?

Webmin is a web-based interface for system administration for Unix. Using any modern web browser, you can setup user accounts, Apache, DNS, file sharing and much more. Webmin removes the need to manually edit Unix configuration files like /etc/passwd, and lets you manage a system from the console or remotely. See the standard modules page for a list of all the functions built into Webmin, or check out the screenshots.
Det er selvfølgelig en fordel å lære å kjøre alt fra kommandolinje da dette gir deg universal erfaring i Linux verdenen, men om du skulle sitte fast så kan det være en løsning for mye av frustrasjonen din. Jeg har lekt meg med dette på min virtuelle server og det fungerer utmerket.

Installasjon fra kommandolinje:

1. Skriv wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin_1.470_all.deb
2. Skriv dpkg --install webmin_1.470_all.deb

Når installeren er ferdig skal grensesnittet være klart på https://serverip:10000

:) Lykke til!
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.093
Antall liker
4.197
Torget vurderinger
1
Mbare skrev:
...
Planen min er å bygge en server som jeg inntil videre skal kjøre Squeezecenter på og så etterhvert bygge en HTPC som skal ta seg av alt av programvare, men som er linket til servern via Ethernet/gigabit-switch og som kan stå i racket. Da vil servern bli delegert til bare å være lagringsmedium i stor grad - og da blir behovet for å gjøre noe med den, enda mindre, slik at det da er greit å ha Debian som trenger lite oppfølging og stell for å funke.
...
Det er IMHO en god ide å rendyrke serverkonseptet og bruke noe annet som «frontend» (HTPC) til å spille av video, internett m.v.; dvs serveren blir i praksis kun til lagring (evt også printserver o.l.). «Frontenden» blir dermed også enklere å få inn i et litt slankere kabinett enn det som ofte er gjengs, med færre bevegleige deler (ingen HD) er det også mindre kilder til støy.

mvh
KJ
 
M

marsboer

Gjest
Her er maskinspesifikasjonene jeg har:
http://avforum.no/forum/hvilket-uts...s-hjemmekino-maskinparken-dokumentert-31.html

Filserver:


Backupserver:


Firewall:


Står også litt oppdaterte ytelsestester osv i den tråden
(ganske langt ned på siden)

I tillegg til guiden har jeg utvidet funksjonaliteten ganske betraktelig på min nåværende Debian server, selv om disse tingene ikke går direkte på ting som brukerne ser:
(sakset fra tråd på avforum..)

1. software RAID5 med automatisk varsling på e-post dersom en disk feiler
2. aktivering av strømsparing på CPUene
3. hotswap av disker
4. preventiv diskstatus sjekking via S.M.A.R.T for å varsles om disker som holder på å feile før de faktisk svikter
5. automatisert torrent klient (kjører ikke lenger vmware med Windows på serveren etter at jeg fant ut om rtorrent))
6. script som automatisk sjekker den eksterne IPen til serveren din ut mot internett og varsler om endringer på mail slik at du til enhver tid kan nå serveren (f.eks via SSH) fra hvor som helst uten å ha fast IP-adresse eller et domenenavn, selv om IPen endres i ny og ne
7. script for automatisert backup av viktige konfigurasjonsfiler
8. full daglig backup av innholdet på filserver (det du evt. måtte ønske) til en annen linux-maskin med 180 dagers retention med full mailvarsling
9. enkel optimalisering av Intel NIC og disksystem.
10. samt flere andre ting som er mer spesifikt for min del og ikke nødvendigvis av generell interesse.

Kort sagt er serveren løftet fra en enkel husholdningsserver til en fullblods blodseriøs filserver som sannsynligvis er mer robust enn mye som står rundt omkring i mange bedrifter.

Det som står i guiden er imidlertid like gyldig fremdeles, men det er bare mer å hente...
Men det er bare det at det er så utrolig tiltak å revidere guiden"
 
M

marsboer

Gjest
Tuxflux skrev:
Bøs FW. Det må jeg si 8)
Hehe, FW skal ikk undervurderes, men det er overkill i ytelse ja ;D

Er ikke noe stress når det koster kun en 3k for hardware når man i tillegg har kabinett osv fra før :)
Koster en 1000-lapp for en halvråtten ruter også som kun kan gjøre det lille den er laget for (og det gjør den bare halvbra) om man skal sammenligne.

Men om man ser bort fra at kostnaden er relativt liten i forhold til hva man får så får man jo utrolig bra hw for penga nå til dags. Firewallen jeg kjører klarer nok reell gigabit troughput gjennom firewallen :)

Morsomt med tanke på at jeg har en 1800/350kbit ADSL linje, men jeg har ennå ikke funnet en ruter som takler torrent over tid, selv på en så slapp linje. Med andre ord måtte det en PC-basert til og da bygde jeg en billig og bra en!
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
marsboer skrev:
1. software RAID5 med automatisk varsling på e-post dersom en disk feiler
2. aktivering av strømsparing på CPUene
3. hotswap av disker
4. preventiv diskstatus sjekking via S.M.A.R.T for å varsles om disker som holder på å feile før de faktisk svikter
5. automatisert torrent klient (kjører ikke lenger vmware med Windows på serveren etter at jeg fant ut om rtorrent))
6. script som automatisk sjekker den eksterne IPen til serveren din ut mot internett og varsler om endringer på mail slik at du til enhver tid kan nå serveren (f.eks via SSH) fra hvor som helst uten å ha fast IP-adresse eller et domenenavn, selv om IPen endres i ny og ne
7. script for automatisert backup av viktige konfigurasjonsfiler
8. full daglig backup av innholdet på filserver (det du evt. måtte ønske) til en annen linux-maskin med 180 dagers retention med full mailvarsling
9. enkel optimalisering av Intel NIC og disksystem.
10. samt flere andre ting som er mer spesifikt for min del og ikke nødvendigvis av generell interesse.

Kort sagt er serveren løftet fra en enkel husholdningsserver til en fullblods blodseriøs filserver som sannsynligvis er mer robust enn mye som står rundt omkring i mange bedrifter.

Det som står i guiden er imidlertid like gyldig fremdeles, men det er bare mer å hente...
Men det er bare det at det er så utrolig tiltak å revidere guiden"
Noen sjans for at du får revidert guiden din de to nærmeste ukene? :D Eller har du lyst til å forklare litt nærmere hvordan du gjør dette? Spesielt... ja, egentlig det meste. Hot-swap, script om IP-adresse og RAID er ting jeg ønsker å gjøre.

Utover det, tusen takk for tips, folkens! Jeg leser og lærer og blir (forhåpentligvis) klokere.
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
Har du vurdert denne http://linuxmce.com/ Det er Linux versjonen av Windows MCE. Kanskje litt på siden av det du skal til med, men den er ideel hvis du tenker HTPC i fremtiden, da setter du den opp som server og så streamer den til klientene som kan være forholdsvis enkle PC'er ala EEE box
Eller denne http://www.amahi.org/ Linux versjonen av WHS

En annen ting, hvis du bruker dbpoweramp (kjøres gjennom wine) så ville jeg gått for quad core prosessor, da ripper du 4 spor i slengen, ellers så ville jeg nok gått for en så kjølig prosessor som mulig Core 2duo E serien er et godt valg.
 
M

marsboer

Gjest
Mbare skrev:
marsboer skrev:
1. software RAID5 med automatisk varsling på e-post dersom en disk feiler
2. aktivering av strømsparing på CPUene
3. hotswap av disker
4. preventiv diskstatus sjekking via S.M.A.R.T for å varsles om disker som holder på å feile før de faktisk svikter
5. automatisert torrent klient (kjører ikke lenger vmware med Windows på serveren etter at jeg fant ut om rtorrent))
6. script som automatisk sjekker den eksterne IPen til serveren din ut mot internett og varsler om endringer på mail slik at du til enhver tid kan nå serveren (f.eks via SSH) fra hvor som helst uten å ha fast IP-adresse eller et domenenavn, selv om IPen endres i ny og ne
7. script for automatisert backup av viktige konfigurasjonsfiler
8. full daglig backup av innholdet på filserver (det du evt. måtte ønske) til en annen linux-maskin med 180 dagers retention med full mailvarsling
9. enkel optimalisering av Intel NIC og disksystem.
10. samt flere andre ting som er mer spesifikt for min del og ikke nødvendigvis av generell interesse.
Kort sagt er serveren løftet fra en enkel husholdningsserver til en fullblods blodseriøs filserver som sannsynligvis er mer robust enn mye som står rundt omkring i mange bedrifter.

Det som står i guiden er imidlertid like gyldig fremdeles, men det er bare mer å hente...
Men det er bare det at det er så utrolig tiltak å revidere guiden"
Noen sjans for at du får revidert guiden din de to nærmeste ukene? :D Eller har du lyst til å forklare litt nærmere hvordan du gjør dette? Spesielt... ja, egentlig det meste. Hot-swap, script om IP-adresse og RAID er ting jeg ønsker å gjøre.

Utover det, tusen takk for tips, folkens! Jeg leser og lærer og blir (forhåpentligvis) klokere.
Guiden blir nok ikke oppdatert de nærmeste ukene nei, så ikke gå å vent på det.
Men jeg tar hele tiden notater med alle kommandoer involvert osv når jeg gjør ting, så jeg har dokumentasjon på alt jeg har gjort. Så hjelp kan du få, men du får det bare ikke med teskje.
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Så lenge jeg får hjelp, klarer jeg meg uten teskje. :) Driver å leser meg opp på Linux om dagen, syns det er spennende. Godt å føle at jeg er litt data-nerd igjen, det er pokker ta meg mange år siden sist. Venter nå bare på feriepengene før jeg får bestilt maskinen og kommet meg i gang.

Er litt usikker på om jeg skal gå for RAID fra dag 1 eller om jeg skal la være og heller "bare" kjøre en standard backup til en USB-disk. Skal jeg ha minimum 2, helst 3, 1 TB disker i tillegg blir det fort nærmere 2000 - 2500 ekstra i kostnader og jeg kunne forsåvidt tenkt meg å spart det. Det ser jo ut til å være greit å sette inn RAID på et senere tidspunkt uansett.

Tenker fremdeles å kjøre Debian i CLI, de distroene stejorge linket til var spenennde - jeg tror jeg velger å ikke kjøre dem (enda) rett og slett fordi jeg vil prioritere å lære meg Linux via CLI ordentlig når jeg først skal gjøre det. Det er vel heller lite sannsynlig at jeg kommer til å slutte å bruke datamaskiner i framtida, så jeg tenker at det å investere litt tid og krefter i å bli flink med Linux er en god investering i framtida - så får jeg heller gå over til å bruke distroer med GUI når jeg blir gammel og lat. :)
 
M

marsboer

Gjest
Dersom du vurderer RAID5 så kan du få notatene mine her (i vedlagt fil)
Der står alt du trenger for å komme i mål, men selve forståelsen rundt må du eventuelt spørre/lese deg til.

Jeg velger å kjøre LVM i tilfelle jeg i fremtiden skulle finne på å kjøre to RAID5 arrays, slik at jeg kan kombinere disse arrayene til en stor logisk partisjon som spanner over to arrays. Vurderer å gjøre det nå siden jeg trenger mer diskplass enn de 5 1TB diskene gir snart. Da utvider jeg nok med 6 2TB i et nytt RAID5 array om det kommer noen mer vettuge 2TB disker etterhvert.
Du trenger ikke LVM for å kjøre RAID5, men du har ingenting å tape på å kjøre LVM over RAIDet med fremtidige behov i mente bortsett fra at du må kjøre noen kommandoer ekstra ved opprettelsen av RAIDet.
I RAID5.txt har jeg også dokumentert hvordan man grow'er RAIDet, dvs utvider arrayet med flere disker i RAID5 arrayet, samt noen troubleshooting tips.

Angående valg av hardware:

Hotswap:
Debian støtter hotswap out of the box. Det som imidlertid er viktig er at diskkontrollerne også gjør det. De ordinære mini-atx chipsetene til Intel til LGA775 gjør IKKE dette, så nå bruker jeg et hovedkort basert på et nvidia chipset. S-ATA portene på dette hovedkortet (Asus P5N7A-VM) støtter full hotswap så lenge de kjører i AHCI-modus (BIOS-innstilling) som dermed krever spesiell støtte i OSet, noe Debian også har out-of-the-box uten noe som helst ekstra konfigurasjon.

Akkurat dette hovedkortet er meget bra siden det har 5 S-ATA porter internt, er mATX (tar lite plass), har fire RAM-slotter med støtte for opptil 16GB RAM, samt at det har Nvidias 9300-grafikkbrikke. Dette hovedkortet har faktisk HDMI, DVI, VGA og Display Port utganger bak, så du er sikret når det kommer til den biten.
Grunnet til at dette med 9300-brikke er en fordel er at jeg på et senere tidspunkt (grunnet at serverracket står vegg i vegg med hjemmekinoen) nok kommer til å trekke en HDMI-kabel gjennom veggen til kino-anlegget. Debian kan dermed kjøre XBMC og 9300-chipsetet støtter full HD-aksellerasjon (og HD-lyd) i Linux via VPDAU i XBMC.
Så om du skal velge hovedkort i dag som gir deg absolutt alle muligheter fremover både på HTPC-siden med Debian samt serversiden mtp RAM og hotswap så vil jeg på det sterkeste anbefale dette hovedkortet.

Script for sjekking av IP-adresse:
#!/bin/bash
# User variables
MAILTO="din@adresse.com"
CURFILE="/scripts/external_ip_current"

# Check if IP has changed. If it has, e-mail new address to MAILTO address
mkdir -p ${CURFILE%/*}
touch $CURFILE
CURIP=`wget -O - -q myip.dk |grep '"Box"' | egrep -o '[0-9.]+'`
OLDIP=`cat $CURFILE`


if [ -z "$CURIP" ]
then
echo -e "`date`: Can't reach myip.dk. Please check connectivity!\n\n\nHostname: `hostname`\nCurrent IP: $OLDIP" | mutt -s "[`hostname`] can't reach myip.dk!" $MAILTO
exit 1
fi

if [ "$CURIP" != "$OLDIP" ]
then
echo $CURIP > $CURFILE
echo -e "`date`: `hostname`'s external IP has changed!\n\n\nOld IP: $OLDIP\nNew IP: $CURIP" | mutt -s "`hostname`'s external IP has changed!" $MAILTO
fi


Scriptet er avhengig av mailprogrammet mutt for å sende mail.
Dette installeres med: aptitude install mutt

Endre user variables etter eget forgodtbefinnende

Kopiér innholdet til en fil som du legger i /etc/cron.hourly/ f.eks nano /etc/cron.hourly/external_ip og lim inn.
Sørg for at det kan eksekveres med: chmod 755 /etc/cron.hourly/external_ip
Scriptet kjøres automatisk hver time og sender mail dersom adressen er endret.
CURFILE er bare en fil som adressen som ble funnet ved forrige sjekk lagres i, slik at denne kan sammenlignes med adressen som blir funnet når scriptet eksekveres. Scriptet oppretter selv mappestruktur og fila dersom den mangler.

Merk at dette bare er et script jeg har mekket til eget bruk, så det er ingen garanti for at det er 100% bugfritt, selv om det fungerer strålende hos meg. Skriver alltid på engelsk av en eller annen grunn når jeg scripter.. :)

Håper dette kan hjelpe deg i gang med den mer avanserte biten. Men jeg vil jo råde deg til å ta guiden først :)
 

Vedlegg

M

marsboer

Gjest
Ble den siste posten totalt overload :)

Har du funnet ut noe mer angående hardware?
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Overhodet ikke overload, hang med ganske lenge, faktisk. :) Mer overload på andre kanter av livet mitt som har gjort at tida til HFS og datamaskiner har vært noe redusert, men er på vei tilbake nå. Den maskinen jeg tenker å bygge er denne:

http://prisguide.hardware.no/vis_handlevogn.php?waggon_id=93598.

Da får jeg en server til rundt 6000 med 2Tb reel lagringskapasitet, RAM og prosessor her i og langt inn i framtida m.m. Burde funke. Hovedkortet er et litt anna enn du anbefalte, men ingen store forskjeller annet enn at det ikke har DVI/HDMI ut, men derimot Firewire ut, noe som kan være praktisk med tanke på eksternt lydkort engang i framtida.

Det jeg lurer på litt er dette: hvis jeg RAID'er og kjører RAID i LVM (med den begrunnelsen du bruker, i.e. for framtida hvis man skal kjøre to RAID5 array så kan LVM gjøre det til en stor logisk partisjon): gjør du det da slik at du har en stor partisjon på X antall TB som du katalogdeler i film, musikk, bilder etc? Det er vel ikke noe poeng (er det forøvrig mulig?) å partisjonere opp en LVM i mindre partisjoner?

Videre, for å sjekke om jeg har skjønt det riktig: er det sånn at du kjører LVM for å kunne ha flere RAID arrayer fordi det neste RAID-arrayet blir med 2 TB disker og ikke 1 TB disker? I.e. det er lettere å sette opp en nytt array med 6 2TB disker enn å utvide det 1TB-arrayet du har?
 
M

marsboer

Gjest
Mbare skrev:
Det jeg lurer på litt er dette: hvis jeg RAID'er og kjører RAID i LVM (med den begrunnelsen du bruker, i.e. for framtida hvis man skal kjøre to RAID5 array så kan LVM gjøre det til en stor logisk partisjon): gjør du det da slik at du har en stor partisjon på X antall TB som du katalogdeler i film, musikk, bilder etc? Det er vel ikke noe poeng (er det forøvrig mulig?) å partisjonere opp en LVM i mindre partisjoner?
Ja, bruker kataloger ja. Partisjonering er ikke hensiktsmessig siden dette gir deg dårligere muligheter til å utnytte diskplassen mest mulig totalt sett.
LVM er forøvrig svært egnet til å dele opp i mange volum (som igjen blir partisjoner)

Videre, for å sjekke om jeg har skjønt det riktig: er det sånn at du kjører LVM for å kunne ha flere RAID arrayer fordi det neste RAID-arrayet blir med 2 TB disker og ikke 1 TB disker? I.e. det er lettere å sette opp en nytt array med 6 2TB disker enn å utvide det 1TB-arrayet du har?
Ja. Ikke lettere rent teknisk, men siden utviklingen går fremover vil den mest hensiktsmessige diskstørrelsen per krone også endre seg. Nå er det 1-1.5TB som er sweetspot. Om et år er det sannsynligvis 2TB. I stedet for da å kvitte meg med mine fullt funksjonelle og fremdeles moderne 1TB disker kan jeg da heller bare lage et nytt array med 2TB disker som bør redde meg en god stund fremover. LVM bruker jeg bare for å få to RAID-array til å fremstå som én partisjon. Om dette ikke er så viktig behøver du ikke LVM. Dvs at du ikke har noen "problemer" med å forholde deg til to partisjoner.

Men dette er jo bare et tema dersom du legger opp til et potensielt stort antall disker i serveren i en fremtid du kanskje ikke helt ser nå. Chassiset mitt kan ta 15 disker i hotswap bays. Har du et kabinett som tar tre disker så er problemstillingen neppe relevant.
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
OK, da tror jeg at jeg forstår. Det kabinettet jeg tenker å kjøpe tar 6 harddisker, så for min del blir det nok mer snakk om å eventuelt utvide med flere 1TB disker, snarere enn å sette opp et til RAID. Men hvem vet? :)

Hvis jeg får opp alt dette å gå sånn nogenlunde er planen min å på sikt bygg en til og enda større server som off-site backup, som i så fall kan brukes av f.eks. også mine brødre som backup. Da er det nok mer aktuelt å kjøre flere RAIDS, eller i hvert fall tenke langt framover. Den servern jeg bygger nå kan jeg i praksis utvide med 1TB disker til å ta 4 TB (hvis jeg har skjønt RAID5 korrekt) og det burde holde en god stund da jeg stort sett "bare" skal ha film og musikk på den. Vi får se når den tid kommer. Nå er det uansett snakk om å lære og teste, så får jeg heller bli skikkelig avansert seinere.
 
M

marsboer

Gjest
Dette med backupserver er forøvrig en svært god idé.

Hos meg så er det fullt mulig at mine nåværende 5 1TB disker bare blir stappet inn i backupserveren som også tar 6 discer i sitt Chieftec kabinett (OS+5 disker i RAID5). Da slipper jeg utgifter på en ny 8 porters kontroller til filserveren, samtidig som jeg kan ta backup av mye mer.
Det er her fordelene med software RAID i linux virkelig kommer frem. Jeg kjøper da en tilsvarende 2 porters adaptec kontroller som jeg har i filserveren (den vet jeg at funker ordentlig i Linux) til backupserveren for å få 6 S-ATA totalt. Da er det faktisk ikke verre enn å gjøre følgende på backupserveren:

1. aptitude install mdadm lvm2
2. Stappe inn de fem 1TB diskene i nåværende RAID5 i vilkårlig rekkefølge.
3. Starte Backupserver og vips så er RAIDet oppe og går (må forresten mounte det for å få aksess)

Og så er det bare å kjøpe f.eks 5 2TB til filserver. Da blir det slik det ser ut nå WD 2TB Raid Edition disker siden disse diskene yter langt bedre enn WD sin standard greenpower disk med kun et mikroskopisk prispåslag.

Uansett, de fleste synes det er fascinerende å se at jeg har fullstendig snapshot av filserverens innhold for hver dag 180 dager bakover i tid. Etter at min foreldre sjekket sin DVD-backup og fant ut at bilde-backup DVDen faktisk var helt tom i motsetning til hva de trodde (av for meg mystiske grunner), så fikk de seg en skikkelig støkk. Heldigvis hadde de ikke reellt behov for backupen. Jeg ble da mektig overrasket når han da kom og spurte meg om å få satt opp en filserver hjemme hos dem og om den kunne inkluderes i min backupløsning. De har jo bare minimale datamengder, stort sett bare bilder og noen dokumenter så det skal selvfølgelig ordnes.

Det er liksom noe med den tryggheten man får når man vet at backupen går automatisk på alt av betydning på filserveren hver eneste natt uten noen som helst menneskelig innblanding, og at backupserveren også står en helt annen plass slik at dataene er dublisert uansett om huset brenner ned til grunnen eller blir utsatt for innbrudd.
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Skal vi se.

Jeg har fått alt av deler, ingenting åpenbart galt med noe av det. Nå har jeg fått skrudd sammen alt og forsøkt å starte maskinen for første gang - no go. Det som skjer er at LED'en på hovedkortet lyser når jeg switcher på strømforsyninga - ergo får den strøm. Så trykker jeg på på-knappen på kabinettet og alle viftene forsøker å starte, men stopper opp etter et par sekunder - de kommer aldri ordentlig i gang. Og så skjer ingenting.

Jeg har gått gjennom det lille jeg kan av feilsøkingsrutiner, som stort sett handler om å sjekke at alt av kabler er der de skal være og at de sitter ordentlig - ser ut til å stemme, alt samma.

Så, hvor faen begynner man da å feilsøke?

Specsa er:
Hovedkort: ASUS M3N WS
Prosessor: AMD 7850 BE
Strømforsyning: Corsair 650W
Kabinett: Zalman GS 1000
Minne: 8 GB fra Kingston

Pluss 4 HDD fra Samsung, 3 av dem i hot-swap-bays. Og en CD/DVD-brenner.
 
L

Lars.N

Gjest
hmm ? dumt når ting ikke vil bare en liten ide ;D dobbelt sjekk at det er rett minne du har kjøpt til kortet.

Laban

Ha en knall helg :)
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
RAM'en skal ikke være et problem, jeg sjekka den opp mot ei liste ASUS hadde før jeg kjøpte den.

Takk for lykkeønskningene. :)
 

berxter

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.01.2007
Innlegg
5.672
Antall liker
3.704
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Og du har satt i den 4-polte 12V-kontakten i tillegg til den 20-polte? Er vel 2 gule og 2 svarte kabler på'n

B
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Jupp, 2 svarte og 2 gule stemmer greit, det. Satt den i, den også. Som sagt: jeg har gått gjennom de manualene jeg har og finner ingen plasser hvor kabler skulle vært koblet til og ikke er koplet til. :p
 

xerxes

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.01.2005
Innlegg
9.630
Antall liker
5.276
Sted
Holmestrand
Mbare skrev:
Overhodet ikke overload, hang med ganske lenge, faktisk. :) Mer overload på andre kanter av livet mitt som har gjort at tida til HFS og datamaskiner har vært noe redusert, men er på vei tilbake nå. Den maskinen jeg tenker å bygge er denne:

http://prisguide.hardware.no/vis_handlevogn.php?waggon_id=93598.

Da får jeg en server til rundt 6000 med 2Tb reel lagringskapasitet, RAM og prosessor her i og langt inn i framtida m.m. Burde funke. Hovedkortet er et litt anna enn du anbefalte, men ingen store forskjeller annet enn at det ikke har DVI/HDMI ut, men derimot Firewire ut, noe som kan være praktisk med tanke på eksternt lydkort engang i framtida.

Det jeg lurer på litt er dette: hvis jeg RAID'er og kjører RAID i LVM (med den begrunnelsen du bruker, i.e. for framtida hvis man skal kjøre to RAID5 array så kan LVM gjøre det til en stor logisk partisjon): gjør du det da slik at du har en stor partisjon på X antall TB som du katalogdeler i film, musikk, bilder etc? Det er vel ikke noe poeng (er det forøvrig mulig?) å partisjonere opp en LVM i mindre partisjoner?

Videre, for å sjekke om jeg har skjønt det riktig: er det sånn at du kjører LVM for å kunne ha flere RAID arrayer fordi det neste RAID-arrayet blir med 2 TB disker og ikke 1 TB disker? I.e. det er lettere å sette opp en nytt array med 6 2TB disker enn å utvide det 1TB-arrayet du har?
Handlevogna finnes ikke lengre. Ville du være brydd med en kort redegjørelse for hva du endte opp med?
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Eg skreiv det i en post lengre opp:

Hovedkort: ASUS M3N WS
Prosessor: AMD 7850 BE
Strømforsyning: Corsair 650W
Kabinett: Zalman GS 1000
Minne: 8 GB fra Kingston
HDD: 3 x 1 Tb Samsung Spinpoint, 1 x 250 Mb fra Samsung
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Da har jeg prøvd følgende:

1. Først ta ut all RAM'en minus en brikke (jeg har 4 brikker på 2Gb hver)
2. Så kople ut alt av harddisker o.l. - fremdeles bare med 1 ram-brikke
3. Resette BIOS - det er en jumper på dette hovedkortet som måtte flyttes
4. Prøvd, for sikkerhets skyld, etter at jeg hadde resetta BIOS, med de 4 ulike ram-brikkene i hvert sitt forsøk

Jeg har også sjekke (igjen) over alt av kabling, sjekka at prosessorn og vifta dens sitter der de skal og sitter godt, sjekka at ingen andre jumpere er feilstilt, det meste jeg kan komme på.

Status er at det er ingen endring i situasjonen. Fremdeles samme problem, med andre ord.
 

atonal

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.09.2006
Innlegg
3.256
Antall liker
424
Sted
Friedrichstadt
Hei, Mbare, kjedelig at ting ikke funker med en gang. Det kan være mange små ting som gjør at slike ting ikke fungerer.
Har du sjekket at cpu`en sitter ordentlig fast på socket`en?

edit: leser jeg nøye nok ser jeg at du sjekket det, ja.
 
M

marsboer

Gjest
Mbare skrev:
Skal vi se.

Jeg har fått alt av deler, ingenting åpenbart galt med noe av det. Nå har jeg fått skrudd sammen alt og forsøkt å starte maskinen for første gang - no go. Det som skjer er at LED'en på hovedkortet lyser når jeg switcher på strømforsyninga - ergo får den strøm. Så trykker jeg på på-knappen på kabinettet og alle viftene forsøker å starte, men stopper opp etter et par sekunder - de kommer aldri ordentlig i gang. Og så skjer ingenting.

Jeg har gått gjennom det lille jeg kan av feilsøkingsrutiner, som stort sett handler om å sjekke at alt av kabler er der de skal være og at de sitter ordentlig - ser ut til å stemme, alt samma.

Så, hvor faen begynner man da å feilsøke?

Specsa er:
Hovedkort: ASUS M3N WS
Prosessor: AMD 7850 BE
Strømforsyning: Corsair 650W
Kabinett: Zalman GS 1000
Minne: 8 GB fra Kingston

Pluss 4 HDD fra Samsung, 3 av dem i hot-swap-bays. Og en CD/DVD-brenner.
Jeg har opplevd dette flere ganger og det skyldes nok at BIOS versjonen som kommer med hovedkortet ditt har ikke fått støtte for CPUen din. Da må du få tak i en støttet CPU (en eldre CPU) og putte inn og så oppgradere BIOS før du kan kjøre med den nye BIOSen. Selv har jeg kjøpt to hovedkort nylig som jeg måtte dette på men da med Intel som plattform.

Dette er noe drit for å si det mildt siden du må få tak i en eldre CPU fra noen.
Sjekk changelog på BIOS-versjonene dine for å finne ut når støtte for din CPU ble implementert og om dette var på plass i den initielle versjonen som gjerne kommer med hovekortet.
 

atonal

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.09.2006
Innlegg
3.256
Antall liker
424
Sted
Friedrichstadt
Marsboer: kunne det ha vært en idè at forhandler heller sender et hovedkort med oppdatert bios? Kan være litt styr med å få lånt en eldre cpu.
 
M

marsboer

Gjest
atonal skrev:
Marsboer: kunne det ha vært en idè at forhandler heller sender et hovedkort med oppdatert bios? Kan være litt styr med å få lånt en eldre cpu.
Ja, men jeg har aldri prøvd. Har som sagt bare opplevd dette på Intel plattformen så jeg har alltid kjent noen som har vært villig til å låne meg CPUen noen minutter.
Kanskje kan du få låne en CPU av en lokal datasjappe hvis du tar med PCen og bios oppdateringen?

Men merk at det ikke MÅ være dette som er problemet, men jeg er nesten helt sikker.

EDIT: Ser ut til at din CPU kun er støttet fra BIOS versjon 0501 og oppover, så da er jeg HELT sikker :)
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
JanR to the rescue. Snakke med han tidligere i dag, for en time sia sto han på døra mi, konkluderte med at det var lite å gjøre her, men at han kunne ta den med på jobb (han jobbe med data), kople på en eldre AMD-prosessor og se om det funka. Hvis det funker, kan han også flashe biosen. De hadde også en PSU de kunne prøve, i tilfelle det ikke funka med bare å bytte prosessor.

Anyways, i morra får jeg i hvert fall litt mer oversikt over hva som kan eller ikke kan være feil og det er jo en god ting i seg selv.

Og tusen takk til JanR selvfølgelig!
 
R

RoDa

Gjest
Herlig! Glede meg tel videre vei med PC i det Mbarske hjem!

R
 

berxter

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.01.2007
Innlegg
5.672
Antall liker
3.704
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Flott. Hvis du skulle ha brukt en kommersiell aktør ville det ha kostet flesk (det gjorde det den ene gangen jeg flashet feil... mange år siden nå, selvsagt...).

B
 

JanR

Rubinmedlem
Ble medlem
26.01.2006
Innlegg
32.190
Antall liker
1.529
Sted
Sarpsborg
berxter skrev:
Flott. Hvis du skulle ha brukt en kommersiell aktør ville det ha kostet flesk (det gjorde det den ene gangen jeg flashet feil... mange år siden nå, selvsagt...).

B
Nå er vel vi (der jeg jobber) det iofs men billige ;)

Uansett, det her var en vennetjeneste.
Foresten, defekt psu.
Bios taklet cpu uten problemer.

/jan
 
Topp Bunn