Hvordan få orden på det digitale fotoarkivet??

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Mange fotointeresserte her, har jeg merket meg – håper derfor at det er mulig å få litt hjelp.

I forrige uke ble jeg fotografisk digital – tømte alt analogt utstyr for batterier og stuet det bort. Videre har jeg kjøpt meg en filmscanner – planen er å digitalisere 35 års lysbildeproduksjon – vi snakker om i størrelsesorden 10.000 bilder. Det blir en hyggelig jobb som jeg ser for meg at jeg kan bruke vinteren til – naturligvis kombinert med musikklytting. Spesielt gleder jeg meg til å gå løs på å forskjønne 20 års fotografering uten zoom. Mine små forsøk så langt, tyder på at gamle bilder blir bedre enn nye med fornuftig digital beskjæring - kombinert med en nødvendig oppjustering av en fargebalanse preget av tidens tann.

Men - det er alltid et men - utfordringen er å legge opp til en fornuftig logikk i det nye digitale fotoalbumet – både av nye digitale bilder og av alle de gamle lysbildene jeg etter hvert kommer til å scanne meg gjennom. I gamle dager var alt så mye greiere – da nummererte jeg diasboksene fortløpende 1, 2 , 3 …. o.s.v. , skrev årstall og litt stikkordsmessig om innholdet – hvoretter kjellerboden ble fylt opp av gradvis mindre og mindre tilgjengelige fotominner.

Den nye teknologien skal rydde opp i dette – men hvordan organiserer man et digitalt fotoalbum på den mest fornuftige måten? Jeg ønsker å beholde en streng kronologisk logikk. Så er det temaer – natur, komplette feriereportasjer (sommer 19.. i England, sommer 19.. i Italia o.s.v.), naturbilder, bilder knyttet til hvert av barna, kona, episoder som bryllup, jubileer, firmaturer etc. etc. – løses dette ved hjelp av logikk i hva man kaller hvert enkelt bilde, eller tar man ganske enkelt og oppretter temamapper og lager kopier som man strør rundt omkring? Lagringsplass er i og for seg ikke noe problem – jeg ser for meg to separate harddisker, hvorav den ene er ren backup.

Takknemlig for tips.
 

oddgeir

Hi-Fi freak
Ble medlem
24.10.2005
Innlegg
7.604
Antall liker
9
Ulf-B skrev:
Jeg ønsker å beholde en streng kronologisk logikk. Så er det temaer – natur, komplette feriereportasjer (sommer 19.. i England, sommer 19.. i Italia o.s.v.), naturbilder, bilder knyttet til hvert av barna, kona, episoder som bryllup, jubileer, firmaturer etc. etc. – løses dette ved hjelp av logikk i hva man kaller hvert enkelt bilde, eller tar man ganske enkelt og oppretter temamapper og lager kopier som man strør rundt omkring? Lagringsplass er i og for seg ikke noe problem – jeg ser for meg to separate harddisker, hvorav den ene er ren backup.

Takknemlig for tips.
Windows Live Fotogalleri 2008 er bra på dette mener jeg. Der kan du enten sortere på dato eller tema (undermappe) eller begge deler innenfor hvert tema. Videre har programmet en fin fremviserfunksjon.

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=3c04d993-dbb4-4fb1-96dd-4b806a9ef1a4&DisplayLang=no
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Jeg redigerer ikke noe særlig, men er en ivrig hobbyfotograf med speilrefleks. Til mitt bruk er iPhoto (eller Aperture om du behøver bedre og flere muligheter) i iLife-pakka til Apple helt enestående. Det geniale ligger i at programmet indekserer bildene på samme måte som iTunes gjør for musikken. Dvs at mitt store bibliotek lett viser bilder kun fra 2007, kun fra juli 2007, kun juli - alle år, kun bilder tagget som ferie og sommer, ferie og vinter, turer osv...

Jeg synes det er både vanskelig og unødvendig å måtte låse seg til en statisk måte å organsiere filene på. Man vet aldri på hvilken måte man engang vil sortere bildene, men da er det for sent om manikke har mulighet for slik dynamsik sortering. Sikkert mange andre program som har lignende løsninger. :)
 

styx

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.12.2004
Innlegg
806
Antall liker
3
Organisasjonsmessig vil jeg anbefale "tags", det nymotens navnet på organisering vha. stikkord. Hvert bilde kan ha så mange tags du vil, og hver tag kan være praktisk talt hva som helst. For eksempel "1987", "sommerferie", "Frankrike", "natur", dato, klokkeslett og navnet på kona. Når det gjelder spesifikk programvare til å gjøre dette har jeg dessverre ingen tips ::)
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Det finnes jo endel greie programmer for organisering av photosamlinger der man kan tagge bilder som man ønsker uten å være avhengig av en spesiel katalogstruktur. Adobe Lightroom er kanskje verdt å se på? Spesielt hvis man bruker PS til redigering. Acdsee er et annet jeg liker.

Ellers er jo gratisprogrammer som Picasa ikke å forakte heller.
 

Komponenten

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.08.2005
Innlegg
7.089
Antall liker
6
Jeg har rett og slett sortert bare på år og måned. Jeg har for eksempel en mappe som heter 2008 og under den har jeg en mappe per måned. Leter man etter et bilde er det greit å bla seg igjennom om man bruker tumbnails for å se på mappene. På laptoppen min hvor jeg har vista er det et bildesystem hvor man kan legge tag på bildene, så de kan sorteres etter tema, men jeg føler i grunn ikke at det er noe man har så veldig bruk for, det er i så fall litt av en jobb når man skal legge inn all denne infoen, men for de beste bildene kan det jo selvsagt være greit.
 

Luvaton

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
24.05.2007
Innlegg
438
Antall liker
38
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
2
Adobe Lightroom er nok den beste bildedatabasen jeg har vært borti så langt. Picasa er og ok, men lightroom har nok litt flere funksjoner.
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
Kan absolutt anbefale Adobe Lightroom. Det koster en del, men er uovertruffent.
Brukte ACDSee Photomanager tidliger, dette er også et bra program, men gikk over til Adobe pga av RAW støtte, da jeg foretrekker å ta bilder i dette formatet.

Til redigering kommer en vel heller ikke utenom Photoshop, Elements versjonen holder lenge for de aller flest, og bruker terskelen er mye lavere en Photoshop CS3.
Et annet program som også kan anbefales til redigering er Gimp http://www.gimp.org/
Dette er gratis og har mye av de samme funksjonene til Adobe

Når det gjelder katalogisering av bilden så er det tagging som er å foretrekke, det vil spare deg for mye arbeid og frustrasjon senere hvis du tar deg tid til å gjøre det med en gang. Det fungere på samme måte som å tagge musikk filene dine. Da betyr det ikke så mye hvilken mappe de ligger i, musikk spilleren din samler de sammen etter artist/album uansett om alle filene ligger i samme mappe
Og søking går mye lettere, da kan en søke på flere parameter samtidig. Eksempelvis et bilde med flere personer kan tagges med Per/Ola/Kari/Julaften
Da vil dette bilde bli med uansett om du søker på Per, Ola, Kari eller Julaften.
Hvis du skulle arkivert dette i en mappe uten å tagge det så hadde det sansynligvis endt opp i en mappe "Julaften"
For da å finne bildene av Kari så måtte du gå inn i mappen å manuelt søke den opp
 

miata

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
17.01.2005
Innlegg
370
Antall liker
1
Jeg er ikke så avansert som andre her da....


Jeg legger bildene i mapper..

Feks :


Jula 2008
Jula 2005
Hyttetur 31021999
Praha2009
osv...
 
Topp Bunn