Resultater 1 til 10 av 10
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak Ulf-B's Avatar
  Ble medlem
  May 2008
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  7,827
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hvordan få orden på det digitale fotoarkivet??

  Mange fotointeresserte her, har jeg merket meg – håper derfor at det er mulig å få litt hjelp.

  I forrige uke ble jeg fotografisk digital – tømte alt analogt utstyr for batterier og stuet det bort. Videre har jeg kjøpt meg en filmscanner – planen er å digitalisere 35 års lysbildeproduksjon – vi snakker om i størrelsesorden 10.000 bilder. Det blir en hyggelig jobb som jeg ser for meg at jeg kan bruke vinteren til – naturligvis kombinert med musikklytting. Spesielt gleder jeg meg til å gå løs på å forskjønne 20 års fotografering uten zoom. Mine små forsøk så langt, tyder på at gamle bilder blir bedre enn nye med fornuftig digital beskjæring - kombinert med en nødvendig oppjustering av en fargebalanse preget av tidens tann.

  Men - det er alltid et men - utfordringen er å legge opp til en fornuftig logikk i det nye digitale fotoalbumet – både av nye digitale bilder og av alle de gamle lysbildene jeg etter hvert kommer til å scanne meg gjennom. I gamle dager var alt så mye greiere – da nummererte jeg diasboksene fortløpende 1, 2 , 3 …. o.s.v. , skrev årstall og litt stikkordsmessig om innholdet – hvoretter kjellerboden ble fylt opp av gradvis mindre og mindre tilgjengelige fotominner.

  Den nye teknologien skal rydde opp i dette – men hvordan organiserer man et digitalt fotoalbum på den mest fornuftige måten? Jeg ønsker å beholde en streng kronologisk logikk. Så er det temaer – natur, komplette feriereportasjer (sommer 19.. i England, sommer 19.. i Italia o.s.v.), naturbilder, bilder knyttet til hvert av barna, kona, episoder som bryllup, jubileer, firmaturer etc. etc. – løses dette ved hjelp av logikk i hva man kaller hvert enkelt bilde, eller tar man ganske enkelt og oppretter temamapper og lager kopier som man strør rundt omkring? Lagringsplass er i og for seg ikke noe problem – jeg ser for meg to separate harddisker, hvorav den ene er ren backup.

  Takknemlig for tips.
  1) SB Touch m/iPad, Beolab 5
  2) SB Touch, Weiss DAC-1 MkII, Get-boks, Hegel HD20 DAC, Copland DRC-205, Primare BD32, ML 326s, 2x Bryston PP 300 SST, ProAc DB1, REL S3 sub
  3) SB Touch, Benchmark DAC-3 HGC, 2x Benchmark AHB2, ProAc D1, ProAc ER-1 sub, Denon AH-D7000

 2. #2
  Hifi Freak oddgeir's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  7,606
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hvordan få orden på det digitale fotoarkivet??

  Sitat Sitat fra Ulf-B
  Jeg ønsker å beholde en streng kronologisk logikk. Så er det temaer – natur, komplette feriereportasjer (sommer 19.. i England, sommer 19.. i Italia o.s.v.), naturbilder, bilder knyttet til hvert av barna, kona, episoder som bryllup, jubileer, firmaturer etc. etc. – løses dette ved hjelp av logikk i hva man kaller hvert enkelt bilde, eller tar man ganske enkelt og oppretter temamapper og lager kopier som man strør rundt omkring? Lagringsplass er i og for seg ikke noe problem – jeg ser for meg to separate harddisker, hvorav den ene er ren backup.

  Takknemlig for tips.
  Windows Live Fotogalleri 2008 er bra på dette mener jeg. Der kan du enten sortere på dato eller tema (undermappe) eller begge deler innenfor hvert tema. Videre har programmet en fin fremviserfunksjon.

  http://www.microsoft.com/downloads/d...DisplayLang=no

  Denon DCD1500AE, Pioneer PL15R, Denon PMA2000AE, Dali Ikon 7.<br />&quot;Anti-fascism is the new fascism&quot;. (professor Aidan Rankin)<br /><br /> “Detta är förste gången i världshistorien som en demokratisk vald regering tvingar sit eget folk at bekosta sin egen kolonisering“. (Lars Berglund, docent i kunsthistorie)

 3. #3
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2005
  Innlegg
  1,963
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hvordan få orden på det digitale fotoarkivet??

  Jeg redigerer ikke noe særlig, men er en ivrig hobbyfotograf med speilrefleks. Til mitt bruk er iPhoto (eller Aperture om du behøver bedre og flere muligheter) i iLife-pakka til Apple helt enestående. Det geniale ligger i at programmet indekserer bildene på samme måte som iTunes gjør for musikken. Dvs at mitt store bibliotek lett viser bilder kun fra 2007, kun fra juli 2007, kun juli - alle år, kun bilder tagget som ferie og sommer, ferie og vinter, turer osv...

  Jeg synes det er både vanskelig og unødvendig å måtte låse seg til en statisk måte å organsiere filene på. Man vet aldri på hvilken måte man engang vil sortere bildene, men da er det for sent om manikke har mulighet for slik dynamsik sortering. Sikkert mange andre program som har lignende løsninger.
  Harddisk og vinyl - det beste fra to verdener!!

 4. #4
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Dec 2004
  Innlegg
  806
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hvordan få orden på det digitale fotoarkivet??

  Organisasjonsmessig vil jeg anbefale "tags", det nymotens navnet på organisering vha. stikkord. Hvert bilde kan ha så mange tags du vil, og hver tag kan være praktisk talt hva som helst. For eksempel "1987", "sommerferie", "Frankrike", "natur", dato, klokkeslett og navnet på kona. Når det gjelder spesifikk programvare til å gjøre dette har jeg dessverre ingen tips

 5. #5
  Rubinmedlem Dephnot's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2004
  Sted
  MQ-9
  Innlegg
  43,061
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hvordan få orden på det digitale fotoarkivet??

  Det finnes jo endel greie programmer for organisering av photosamlinger der man kan tagge bilder som man ønsker uten å være avhengig av en spesiel katalogstruktur. Adobe Lightroom er kanskje verdt å se på? Spesielt hvis man bruker PS til redigering. Acdsee er et annet jeg liker.

  Ellers er jo gratisprogrammer som Picasa ikke å forakte heller.
  Oh when there's no future
  How can there be sin
  We're the flowers
  In the dustbin
  We're the poison
  In your human machine
  We're the future…

 6. #6
  Hifi Freak Komponenten's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2005
  Innlegg
  7,094
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hvordan få orden på det digitale fotoarkivet??

  Jeg har rett og slett sortert bare på år og måned. Jeg har for eksempel en mappe som heter 2008 og under den har jeg en mappe per måned. Leter man etter et bilde er det greit å bla seg igjennom om man bruker tumbnails for å se på mappene. På laptoppen min hvor jeg har vista er det et bildesystem hvor man kan legge tag på bildene, så de kan sorteres etter tema, men jeg føler i grunn ikke at det er noe man har så veldig bruk for, det er i så fall litt av en jobb når man skal legge inn all denne infoen, men for de beste bildene kan det jo selvsagt være greit.
  Still going wrong.....

 7. #7
  Hifi-entusiast JensL's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2003
  Sted
  Akershus
  Innlegg
  222
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hvordan få orden på det digitale fotoarkivet??

  DinSide.no har en grei oversikt her:
  http://www.dinside.no/php/art.php?id=773740

  Selv bruker jeg FastStone Image Viewer som de nevner. Et glimrende, og gratis verktøy.
  Bedre enn ACDsee.


  Hodetelefon-nerd. :-)

 8. #8
  Hifi-entusiast Luvaton's Avatar
  Ble medlem
  May 2007
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  439
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hvordan få orden på det digitale fotoarkivet??

  Adobe Lightroom er nok den beste bildedatabasen jeg har vært borti så langt. Picasa er og ok, men lightroom har nok litt flere funksjoner.
  for the love of music.... last.fm

 9. #9
  Hifi Freak Just4Fun's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2005
  Sted
  Sauda
  Innlegg
  1,469
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hvordan få orden på det digitale fotoarkivet??

  Kan absolutt anbefale Adobe Lightroom. Det koster en del, men er uovertruffent.
  Brukte ACDSee Photomanager tidliger, dette er også et bra program, men gikk over til Adobe pga av RAW støtte, da jeg foretrekker å ta bilder i dette formatet.

  Til redigering kommer en vel heller ikke utenom Photoshop, Elements versjonen holder lenge for de aller flest, og bruker terskelen er mye lavere en Photoshop CS3.
  Et annet program som også kan anbefales til redigering er Gimp http://www.gimp.org/
  Dette er gratis og har mye av de samme funksjonene til Adobe

  Når det gjelder katalogisering av bilden så er det tagging som er å foretrekke, det vil spare deg for mye arbeid og frustrasjon senere hvis du tar deg tid til å gjøre det med en gang. Det fungere på samme måte som å tagge musikk filene dine. Da betyr det ikke så mye hvilken mappe de ligger i, musikk spilleren din samler de sammen etter artist/album uansett om alle filene ligger i samme mappe
  Og søking går mye lettere, da kan en søke på flere parameter samtidig. Eksempelvis et bilde med flere personer kan tagges med Per/Ola/Kari/Julaften
  Da vil dette bilde bli med uansett om du søker på Per, Ola, Kari eller Julaften.
  Hvis du skulle arkivert dette i en mappe uten å tagge det så hadde det sansynligvis endt opp i en mappe "Julaften"
  For da å finne bildene av Kari så måtte du gå inn i mappen å manuelt søke den opp
  Lyd:
  Tidal HiFi => Devialet Phantom Gold
  Bilde:
  1: Cubox i4 pro ( LibreElec XBMC)=>Yamaha YSP 5100=>Sony 65 UHD
  2: ATV4K/Nintendo Switch/PS4=>Pioneer VSX-910=>Samsung UE-55=>KEF KHT 3005 SE-W

 10. #10
  Hifi-entusiast miata's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Innlegg
  370
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hvordan få orden på det digitale fotoarkivet??

  Jeg er ikke så avansert som andre her da....


  Jeg legger bildene i mapper..

  Feks :


  Jula 2008
  Jula 2005
  Hyttetur 31021999
  Praha2009
  osv...
  dynaBel Euforia m/soundcare m/Kimbercable&nbsp; 8TC&amp;4TC, Electrocompaniet ECi4, Abrahamsen V1.0 CD, <br />Rega Planar 3, Ortofon 2M black, Electrocompaniet ECP-1<br />Yamaha AVR-771, 6xDali 1000R,Dali C1000,Samsung Blueray,2x Earthquake MiniMe P8,Optoma HD83<br />Logitach harmony 900

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed