Snekre ny PC

xerxes

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.01.2005
Innlegg
9.781
Antall liker
5.431
Sted
Holmestrand
Min 4 år gamlePC lider av både det ene og det andre, og nå skal jeg snekre en ny. Gidder ikke å bruke mere penger enn nødvendig, så stikkordet er "Bang for the buck".

Trenger en kraftig maskin, men spiller ikke. Billedehandling er viktig, men trenger ikke noe superkort for grafikk. Kjører sannnsynligvis videre med XP, men vil også kjøre Linux, og kanskje prøve OS X.

Gidder ikke å lese all verdens tester og slikt lengre. Er det noen som følger med som vil dele sin visdom?
 
G

Gjestemedlem

Gjest
xerxes skrev:
Min 4 år gamlePC lider av både det ene og det andre, og nå skal jeg snekre en ny. Gidder ikke å bruke mere penger enn nødvendig, så stikkordet er "Bang for the buck".

Trenger en kraftig maskin, men spiller ikke. Billedehandling er viktig, men trenger ikke noe superkort for grafikk. Kjører sannnsynligvis videre med XP, men vil også kjøre Linux, og kanskje prøve OS X.

Gidder ikke å lese all verdens tester og slikt lengre. Er det noen som følger med som vil dele sin visdom?
De fleste maskiner er i dag mer enn kraftig nok til annet enn spill, inkludert photoshop o.l. Legg pengene i i en pen kasse som ikke bråker for mye og en god skjerm så er er du i mål.
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.908
Antall liker
8.201
Torget vurderinger
1
Skal du også ha ny skjerm? -da tenker jeg du ser etter en som er bra til bildebehandling og det finnes faktisk både 22" og 24" som egner seg.

Tenker at det du vil ha er et P45 hovedkort (Intel brikkesett) som ikke er svindyrt, en Intel Quadcore Q9300 (45nm CPU, meget bra til ca. 1800,- og kjører på 2,5Ghz alle fire kjerner) 4Gb RAM (DDR2, 800Mhz, billig nå for tida og kan utnyttes utover 3,5Gb på 64bitOS), en PSU på 550w (skulle holde det, velg en fra Corsair pga. av kvalitet og garanti) og antagelig vil et ATI HD 4850 til omtrentlig 12-1300,- dekke ditt behov. På harddisk siden er både Western Digital, Samsung m.fl. levrandører av gode og store disker. Velger man en 1Tb (terrabyte) disk, så anbefales det gjerne en ekstra til back-up. Kabinett da?


Mvh. Bjørn
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Hvis du ser her:
http://prisguide.hardware.no/vis_handlevogn.php?waggon_id=79213.

Så finner du et oppsett på en PC jeg har tenkt å bygge sjøl. Kommer på rundt 7000 med skjerm. Det er liten harddisk, rett og slett fordi jeg har en enda mindre en hvor jeg har en lisensiert XP på (så jeg bruker den til OS'et) og fordi jeg uansett skal kjøre RAID og rippe alt jeg har av cd'r. Utover det, burde den sannsynligvis funke helt greit også til ditt bruk. Prosessoreren er en 2-kjerne, ikke 4-kjerne, som Bjørn foreslo. Kanskje han kan si noe om hvorfor han foreslo en 4-kjerner? (For det lurer jeg også på...)
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.908
Antall liker
8.201
Torget vurderinger
1
Da jeg gikk over til LGA 775 sokkelen til Intel, gikk jeg rett på 4-kjerne (Quadcore) i stedet for dobbeltkjerne som jeg hadde før (fra AMD, Opteron 180 på sokkel 939).

Ytelsen blir ikke dobbelt så bra men belastbarheten totalt sett over hele systemet øker, dvs. at du råder over større systemressurser ved multitasking. Velger man en Core2Duo 8400 (45nm prosess, dualcore 3Ghz klokkefrekvens) får man høyere ytelse enn en Q9300 (4 kjerner på 2,5Ghz klokkefrekvens) i enkelt applikasjoner og spill, men når man driver med mer enn bare en applikasjon, pluss at man har en del minne tilgjengelig (2Gb minimum, Vista liker 3Gb veldig godt pga. måten pagefile fungerer i OS'et) så vil man totalt sett råde over mer systemressurser før sirupsopplevelsen inntreffer. I tillegg vil det være en god idé å kjøpe en harddisk (eller to om man ønsker seg RAID, men det er en annen historie og kan være skummelt) med cache på 32mb: ved å høyere øke hastigheten på dataoverføringer (lese og skrive på harddisken) vil dette sannsynlig resultere i et kjappere system.

Ett eksempel: multiple vinduer med ulike programmer som både er prosessor- og minnekrevende, og attpåtil har antivirus søk pågående, da vil en 4-kjerne CPU ha noe for seg. Mindre hakking og ventetid er gjerne resultatet, og man vil neppe oppleve så mye av det i det hele tatt. Men du får ikke fler frames pr. second i et spill enn en tilsvarende klokket dualcore. Trenden på sikt, vil nok være at mange programmer og spill utnytter multiple kjerner bedre. Men foreløpig er den største fordelen at man kan totalt sett kan belaste maskinen ganske mye uten at det går tregt. Once You go Quadcore, You never go back.


Mvh. Bjørn
 

xerxes

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.01.2005
Innlegg
9.781
Antall liker
5.431
Sted
Holmestrand
Det er nettopp slike egenskaper jeg trenger. Takker for gode råd Bjørn.
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.908
Antall liker
8.201
Torget vurderinger
1
Ikke noe å takke for.

Akkurat nå kan man få Intel Q6600 til ca. 1250,- kr. i billigste nettbutikk. Sett den sammen med et bra P45 brikkesettbasert hovedkort, gjerne fra Gigabyte (ca. 700-1000,- lapp) med lit god passiv kjøleløsning og 4Gb DDR2 RAM, helst 800Mhz (i 32 bits XP og Vista får man kun nyttegjort max 3,5Gb RAM, men du har uansett fylt opp nok minne, dessuten, kan man fint bruke 64bit OS i dag, og da anbefales Vista) til rundt 700,- og ATI HD 4850 (nytt, billig og veldig, veldig bra med en ytelse ikke langt unna det nesten dobbelt så dyre Nvidia GTX 260) som koster rundt 1250,- i billigste nettbutikk. Velg til en 500-750Gb harddisk (eller større...) fra ca. 600,- i billigste nettbutikk med 32Mb cache.

Kabinett etter valg, men et som kan anbefales er Antec Sonata III som har plass til 4 disker, ser pent ut og leveres med en 500w strømforsyning fra Antec som er ganske så bra (80 plus sertifisert = 80% effektiv eller bedre) og koster rundt 800,- i billigste nettbutikk. -Antec leverer flere modeller med og uten PSU. Kabinetter fra Antec er støyisolerte på flere modeller, men det kan likevel være en fordel å bytte ut viftene på disse med noen som snurrer saktere hvis man er superallergisk mot støy (nulltoleranse). Ellers er det et utall kabinetter som leveres, men Cooler Master og Lian Li kan anbefales, mens Thermaltake leverer nokså greie og godt gjennomførte kabinetter. PSU'er fra Corsair er ellers det jeg helst anbefaler i den litt "rimeligere" enden av skalaen da Corsair gir 5 års garanti og har ordentlige kondensatorer i sine PSU'er. Jeg bruker selv en 750w fra Corsair, men har skiftet ut alle defekte PSU'er i tre maskiner med Corsair 550w PSU. Disse er meget stabile og fås under 600,- kr. i billigste nettbutikk.

Skjerm: her kommer det an på hva du skal bruke en PC til. Er det spilling og den slags som krever hurtig responstid er 5-8ms greit å ha. Det får man på de aller fleste 22" og 24" LCD skjemer basert på TN-panel til en pris fra under 2000,- og opp. Selv sitter jeg i dag på en 24" Nec AccuSync LCD24WMCX med TN-panel jeg er meget godt fornøyd med, som brukes til kontorapplikasjoner og spill, mm. I tillegg bruker jeg en NEC 17" av typen 1770NX på jobb som er høydejusterbar (TN-panel, testvinner for 3-4 år siden i flere tester) som jeg fortsatt er utrolig fornøyd med.

Hvis man skal drive med fotoredigering og bildeapplikasjoner i veldig stor grad, bør man ta en titt på MVA, PVA, S-PVA, S-IPS paneler. Disse gir en mer korrekt gjengivelse av fargegamut enn de fleste TN paneler, og særlig de biligste. En kamerat av meg kjøpte nylig en 22" Eizo FlexScan S2231WSE med et S-PVA panel til fotoredigering, som han er godt fornøyd med. Denne har fått god mottakelse for panelet sitt og kan fås for under 4000,- i billigste nettbutikk. Den gir litt etterslep ved ekstreme bevegelser på spilling, men gjengir farger og fargespektre, lys, svart og skygge mer korrekt enn TN-panelene. Ellers kan Dells nyeste 24" nevnes i forbifarten: Dell 2408WFP. Les her hos Anandtech.com: http://www.anandtech.com/displays/showdoc.aspx?i=3302&p=4 Dell 2408WFP selges for tiden under 5150,- hos Dell og er litt "røverkjøp" den også: http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=no&l=no&s=dhs&cs=nodhs1&sku=147263


Mvh. Bjørn
 

atonal

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.09.2006
Innlegg
3.256
Antall liker
424
Sted
Friedrichstadt
Moro å lese slike godt begrunnede anbefalinger :)
Jeg kan forøvrig støtte anbefalingen om skjermkort, ATI HD 4850, hvor jeg har varianten fra Asus. Høy og stabil ytelse, og støyen fra viften reguleres automatisk i takt med hvor krevende applikasjonene er. Ellers er støynivået ganske akseptabelt mtp. ytelse og prisnivå.
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Xerxes: dette vil bli et delvis kupp av tråden din, men jeg tror det vil være nyttig for deg også. Du får PM'e meg og kjefte i vei hvis du syns det er for drøyt.

Min utfordring er som følger:

Jeg har en MacBook som jeg bruker som bærbar og som jeg er fornøyd med. Liker Mac - spesielt OS'et og de ser fine ut, er stabile og gode og gjør det jeg vil at de skal gjøre. Jeg driver ikke med noe spektakulære ting som billed- eller filmredigering eller noe sånt. Surfer på nettet, skriver ting og lager ting i NeoOffice og det er stort sett det (har ikke engang digitalkamera...). Setter forøvrig også stor pris på TimeMachine i Leopard som gjør at jeg for første gang tar back-up med jevne mellomrom. Gode ting.

Jeg har lite peiling på data these days - forrige gang jeg hadde peiling var for 15 år siden og da var jeg helt rå med MS-DOS og Windows 3.11 m.m. :) Nå skal jeg flytte og lurer på å kjøpe meg en stasjonær maskin. Det jeg vil med en stasjonærmaskin er følgende:

Spille følgende dataspill: The Elder Scrolls: Oblivion (har spilt alle 3 forgjengerne og vil virkelig få spilt dette), Civilization IV (ditto) og, når det kommer, Spore. Ellers mye det samme som beskrevet at jeg gjør med MacBooken min.

Det jeg også vil er å etterhvert kunne bygge opp et RAID-nettverk for å overføre alt jeg har av musikk til harddisk (med unntak av vinyl). Så jeg trenger en maskin som jeg kan konfigurere til å kjøre RAID, noe som vel ikke vil være et (stort) problem, trur jeg. Ideelt sett ønsker jeg å kunne ha en stasjonær som jeg på sikt kan integrere i anlegget (jeg har en DAC på vei med mulighet for USB lyd, seff også SPDIF (hvordan skrives det?)).

Så det jeg sliter med er følgende: jeg kan konfe og bygge en stasjonær PC med Windows for 7k som vil klare å kjøe spillene jeg vil spille uten problemer. Og jeg vil kunne kjøre RAID med den, når jeg begynner å hamstre harddisker. Men, jeg vil helst ikke ha en slik PC stående i stua, dessuten er jeg mer komfortabel med MAC OS enn Windows. Så... De alternativene jeg ser for meg:

1. Kjøp X-box - får i hvert fall spilt Oblivion og sats på å kjøpe en iMac etterhvert hvor jeg kan spille Civ IV, ha RAID og den er såpass pen og brukervennlig at jeg kan ha den i stua og styre den via FrontRow. Krever en TV, åpenbart nok, for å spille X-box - jeg har en lånt 32" CRT-tv for tia.
2. Kjøp den datamaskinen med Windows til 7k og spill lykkelig i vei. Kjøp en Mac mini når Apple en gang knoter seg til å oppgradere den, bruk skjermen fra den første maskinen og kjør i vei i stua.
3. Kjøp en iMac nå - jeg kan kjøre Civ IV (og kanskje Spore?), Oblivion hvis jeg er villig til å kompromisse noe jævli på grafikken.
4. Kjøp den nevnte PC'en og kjør Leopard på den, strekk en laaaang kabel fra maskinen til skjermen (som kan stå i stua) og bruk den som multimediesenter likevel.
5. Finn en billig, men grei, brukt PC og hiv inn et nytt skjermkort. Vanskeligere enn man skulle tro, har sett lite vettige brukte PC'er til salgs der jeg har sjekket.
6. Hang the expenses og kjøp en Mac Pro.
7. Kjenn at psykosen presser på grunnet alle valgmulighetene, for mye ferie og dermed fritid til å henge på nett og forsøke å lese seg opp og dermed tro at man klarer å bestemme seg for noe som helst, gi etter for psykosen, bli innlagt på nærmeste mentalinstitusjon, få morsomme piller og eg vil sannsynligvis ikke måtte tenke på å kjøpe meg en ny PC med det første. Dessuten kan det hende at noen kommer til å synes såpass synd på meg at de kjøper en PC til meg som trøst. Hm.

Så. Det jeg lurer på er: hva er lurt? Jeg har ikke særlig lyst til å kveste ut mer enn 10k uavhengig av hvilken løsning jeg lander på. Jeg har veldig lyst til å kunne spille Oblivion, rett og slett fordi jeg er i ferd med å flytte til en plass hvor jeg kjenner et totalt antall av 0 mennesker og derfor er det greit å ha noe å gjøre på fritida den første tida (annet enn musikk og hi-fi) og seff fordi jeg elsker spillserien. Jeg vil selvfølgelig også ha noe som er mest mulig futureproof.

Så hvis noen gidder å lese hele denne innmari lange posten og vil diskutere litt med meg, blir jeg glad. Kanskje jeg slipper å bli innlagt på Østmarka for alt jeg vet også. Har sett nok psykotiske mennesker til å tenke at det ikke er det beste alternativet.
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Mbare skrev:
Xerxes: dette vil bli et delvis kupp av tråden din, men jeg tror det vil være nyttig for deg også. Du får PM'e meg og kjefte i vei hvis du syns det er for drøyt.

Min utfordring er som følger:

Jeg har en MacBook som jeg bruker som bærbar og som jeg er fornøyd med. Liker Mac - spesielt OS'et og de ser fine ut, er stabile og gode og gjør det jeg vil at de skal gjøre. Jeg driver ikke med noe spektakulære ting som billed- eller filmredigering eller noe sånt. Surfer på nettet, skriver ting og lager ting i NeoOffice og det er stort sett det (har ikke engang digitalkamera...). Setter forøvrig også stor pris på TimeMachine i Leopard som gjør at jeg for første gang tar back-up med jevne mellomrom. Gode ting.

Jeg har lite peiling på data these days - forrige gang jeg hadde peiling var for 15 år siden og da var jeg helt rå med MS-DOS og Windows 3.11 m.m. :) Nå skal jeg flytte og lurer på å kjøpe meg en stasjonær maskin. Det jeg vil med en stasjonærmaskin er følgende:

Spille følgende dataspill: The Elder Scrolls: Oblivion (har spilt alle 3 forgjengerne og vil virkelig få spilt dette), Civilization IV (ditto) og, når det kommer, Spore. Ellers mye det samme som beskrevet at jeg gjør med MacBooken min.

Det jeg også vil er å etterhvert kunne bygge opp et RAID-nettverk for å overføre alt jeg har av musikk til harddisk (med unntak av vinyl). Så jeg trenger en maskin som jeg kan konfigurere til å kjøre RAID, noe som vel ikke vil være et (stort) problem, trur jeg. Ideelt sett ønsker jeg å kunne ha en stasjonær som jeg på sikt kan integrere i anlegget (jeg har en DAC på vei med mulighet for USB lyd, seff også SPDIF (hvordan skrives det?)).

Så det jeg sliter med er følgende: jeg kan konfe og bygge en stasjonær PC med Windows for 7k som vil klare å kjøe spillene jeg vil spille uten problemer. Og jeg vil kunne kjøre RAID med den, når jeg begynner å hamstre harddisker. Men, jeg vil helst ikke ha en slik PC stående i stua, dessuten er jeg mer komfortabel med MAC OS enn Windows. Så... De alternativene jeg ser for meg:

1. Kjøp X-box - får i hvert fall spilt Oblivion og sats på å kjøpe en iMac etterhvert hvor jeg kan spille Civ IV, ha RAID og den er såpass pen og brukervennlig at jeg kan ha den i stua og styre den via FrontRow. Krever en TV, åpenbart nok, for å spille X-box - jeg har en lånt 32" CRT-tv for tia.
2. Kjøp den datamaskinen med Windows til 7k og spill lykkelig i vei. Kjøp en Mac mini når Apple en gang knoter seg til å oppgradere den, bruk skjermen fra den første maskinen og kjør i vei i stua.
3. Kjøp en iMac nå - jeg kan kjøre Civ IV (og kanskje Spore?), Oblivion hvis jeg er villig til å kompromisse noe jævli på grafikken.
4. Kjøp den nevnte PC'en og kjør Leopard på den, strekk en laaaang kabel fra maskinen til skjermen (som kan stå i stua) og bruk den som multimediesenter likevel.
5. Finn en billig, men grei, brukt PC og hiv inn et nytt skjermkort. Vanskeligere enn man skulle tro, har sett lite vettige brukte PC'er til salgs der jeg har sjekket.
6. Hang the expenses og kjøp en Mac Pro.
7. Kjenn at psykosen presser på grunnet alle valgmulighetene, for mye ferie og dermed fritid til å henge på nett og forsøke å lese seg opp og dermed tro at man klarer å bestemme seg for noe som helst, gi etter for psykosen, bli innlagt på nærmeste mentalinstitusjon, få morsomme piller og eg vil sannsynligvis ikke måtte tenke på å kjøpe meg en ny PC med det første. Dessuten kan det hende at noen kommer til å synes såpass synd på meg at de kjøper en PC til meg som trøst. Hm.

Så. Det jeg lurer på er: hva er lurt? Jeg har ikke særlig lyst til å kveste ut mer enn 10k uavhengig av hvilken løsning jeg lander på. Jeg har veldig lyst til å kunne spille Oblivion, rett og slett fordi jeg er i ferd med å flytte til en plass hvor jeg kjenner et totalt antall av 0 mennesker og derfor er det greit å ha noe å gjøre på fritida den første tida (annet enn musikk og hi-fi) og seff fordi jeg elsker spillserien. Jeg vil selvfølgelig også ha noe som er mest mulig futureproof.

Så hvis noen gidder å lese hele denne innmari lange posten og vil diskutere litt med meg, blir jeg glad. Kanskje jeg slipper å bli innlagt på Østmarka for alt jeg vet også. Har sett nok psykotiske mennesker til å tenke at det ikke er det beste alternativet.
Oblivion er er fabelaktig bra spill, men det er ikke særlig ressurskrevende. Jeg spilte det på en maskin med et x800 skjermkort uten noen problemer, så et normalt bra skjermkort i dag til rundt 1500 kroner vil ikke noen som helst vansker med dette.

En PC som den første Bjørn foreslår her burde være grei til formålet. Ellers er denne fra komplett til 9000 en meget habil spillesmaskin som vil holde en stund:

http://www.komplett.no/k/ci.aspx?sku=10335
 

atonal

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.09.2006
Innlegg
3.256
Antall liker
424
Sted
Friedrichstadt
Under pkt. 2 så ser jeg ordet "lykkelig" i forbindelse med å spille, og i neste siste avsnitt, "elsker spillserien".
Får inntrykk av at du vil leve et mer harmonisk liv hvis du får spille, og at pkt. 2 er veien å gå.

Hilsen en annen som liker spill på PC ;)
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.908
Antall liker
8.201
Torget vurderinger
1
Akkurat nå så får man mest PANG for pengene med 2 stk. ATI HD 4870 i CrossFire på et Intel P45 eller kanskje helst Intel X38 eller nyeste: X48. Sørg for at hovedkortet sørger for Crossfire. Eller, vent ca. en uke på ATI HD 4870X2 som blir det beste skjermkortet i august. Ytelsen blir for dette som to stk. HD 4870 i CrossFire-konfigurasjon, og langt bedre enn Nvidia GTX 280.

På skjermoppløsnnger fra 1920x1200 (vanlig på 24" og opp) og høyere, med litt avanserte innstillinger er nok ikke Oblivion det vanskelige spillet å trekke lenger. Crysis derimot er et meget tungt spill å drive rent grafikkmessig, og det merker bl.a. jeg på min 24" og 8800GTX som er gått ut, og dette var toppkortet for ca. 2 år siden.


Mvh. Bjørn
 
B

BjornE

Gjest
Dersom trådstarter skal prøve OS X er det bare mac som gjelder.

Kjøp Mac Pro!
 
G

Gjestemedlem

Gjest

xerxes

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.01.2005
Innlegg
9.781
Antall liker
5.431
Sted
Holmestrand
Mbare skrev:
Xerxes: dette vil bli et delvis kupp av tråden din, men jeg tror det vil være nyttig for deg også. Du får PM'e meg og kjefte i vei hvis du syns det er for drøyt.

Min utfordring er som følger:

Jeg har en MacBook som jeg bruker som bærbar og som jeg er fornøyd med. Liker Mac - spesielt OS'et og de ser fine ut, er stabile og gode og gjør det jeg vil at de skal gjøre. Jeg driver ikke med noe spektakulære ting som billed- eller filmredigering eller noe sånt. Surfer på nettet, skriver ting og lager ting i NeoOffice og det er stort sett det (har ikke engang digitalkamera...). Setter forøvrig også stor pris på TimeMachine i Leopard som gjør at jeg for første gang tar back-up med jevne mellomrom. Gode ting.

Jeg har lite peiling på data these days - forrige gang jeg hadde peiling var for 15 år siden og da var jeg helt rå med MS-DOS og Windows 3.11 m.m. :) Nå skal jeg flytte og lurer på å kjøpe meg en stasjonær maskin. Det jeg vil med en stasjonærmaskin er følgende:

Spille følgende dataspill: The Elder Scrolls: Oblivion (har spilt alle 3 forgjengerne og vil virkelig få spilt dette), Civilization IV (ditto) og, når det kommer, Spore. Ellers mye det samme som beskrevet at jeg gjør med MacBooken min.

Det jeg også vil er å etterhvert kunne bygge opp et RAID-nettverk for å overføre alt jeg har av musikk til harddisk (med unntak av vinyl). Så jeg trenger en maskin som jeg kan konfigurere til å kjøre RAID, noe som vel ikke vil være et (stort) problem, trur jeg. Ideelt sett ønsker jeg å kunne ha en stasjonær som jeg på sikt kan integrere i anlegget (jeg har en DAC på vei med mulighet for USB lyd, seff også SPDIF (hvordan skrives det?)).

Så det jeg sliter med er følgende: jeg kan konfe og bygge en stasjonær PC med Windows for 7k som vil klare å kjøe spillene jeg vil spille uten problemer. Og jeg vil kunne kjøre RAID med den, når jeg begynner å hamstre harddisker. Men, jeg vil helst ikke ha en slik PC stående i stua, dessuten er jeg mer komfortabel med MAC OS enn Windows. Så... De alternativene jeg ser for meg:

1. Kjøp X-box - får i hvert fall spilt Oblivion og sats på å kjøpe en iMac etterhvert hvor jeg kan spille Civ IV, ha RAID og den er såpass pen og brukervennlig at jeg kan ha den i stua og styre den via FrontRow. Krever en TV, åpenbart nok, for å spille X-box - jeg har en lånt 32" CRT-tv for tia.
2. Kjøp den datamaskinen med Windows til 7k og spill lykkelig i vei. Kjøp en Mac mini når Apple en gang knoter seg til å oppgradere den, bruk skjermen fra den første maskinen og kjør i vei i stua.
3. Kjøp en iMac nå - jeg kan kjøre Civ IV (og kanskje Spore?), Oblivion hvis jeg er villig til å kompromisse noe jævli på grafikken.
4. Kjøp den nevnte PC'en og kjør Leopard på den, strekk en laaaang kabel fra maskinen til skjermen (som kan stå i stua) og bruk den som multimediesenter likevel.
5. Finn en billig, men grei, brukt PC og hiv inn et nytt skjermkort. Vanskeligere enn man skulle tro, har sett lite vettige brukte PC'er til salgs der jeg har sjekket.
6. Hang the expenses og kjøp en Mac Pro.
7. Kjenn at psykosen presser på grunnet alle valgmulighetene, for mye ferie og dermed fritid til å henge på nett og forsøke å lese seg opp og dermed tro at man klarer å bestemme seg for noe som helst, gi etter for psykosen, bli innlagt på nærmeste mentalinstitusjon, få morsomme piller og eg vil sannsynligvis ikke måtte tenke på å kjøpe meg en ny PC med det første. Dessuten kan det hende at noen kommer til å synes såpass synd på meg at de kjøper en PC til meg som trøst. Hm.

Så. Det jeg lurer på er: hva er lurt? Jeg har ikke særlig lyst til å kveste ut mer enn 10k uavhengig av hvilken løsning jeg lander på. Jeg har veldig lyst til å kunne spille Oblivion, rett og slett fordi jeg er i ferd med å flytte til en plass hvor jeg kjenner et totalt antall av 0 mennesker og derfor er det greit å ha noe å gjøre på fritida den første tida (annet enn musikk og hi-fi) og seff fordi jeg elsker spillserien. Jeg vil selvfølgelig også ha noe som er mest mulig futureproof.

Så hvis noen gidder å lese hele denne innmari lange posten og vil diskutere litt med meg, blir jeg glad. Kanskje jeg slipper å bli innlagt på Østmarka for alt jeg vet også. Har sett nok psykotiske mennesker til å tenke at det ikke er det beste alternativet.
Men oblivion kjører da på mac?

Jeg ble titulert som mac-fundamentalist allerede for 15 år siden, så bare snakk om mac du - helt i orden.
Jeg kommer til å å kjøpe meg en ny macbook pro etter hvert (har hatt følgende bærbare macer: PowerBook 100, 140, 170, 180, 520, 540, Duo, 3400, G3-Wall Street, G4 Titanium, G4 17" ....) 2 av døtrene mine har macbook.
 
G

Gjestemedlem

Gjest
xerxes skrev:
Men oblivion kjører da på mac?
Dæven, da er det jo kommet minst 4 spill til Mac nå!

Tetris, Myst, Wow og nå også Oblivion!

wtg!
 

xerxes

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.01.2005
Innlegg
9.781
Antall liker
5.431
Sted
Holmestrand
Gjestemedlem skrev:
xerxes skrev:
Men oblivion kjører da på mac?
Dæven, da er det jo kommet minst 4 spill til Mac nå!

Tetris, Myst, Wow og nå også Oblivion!

wtg!
Wow kjører på mac i følge min datter, så da blir det minst 5 - du glemte også sjakk og sokoban forresten .... ;-D
Selv spiller jeg ALDRI, så det spiller ingen rolle for meg ;)

...du hadde observert wow ja... da går vel tilfanget tilbake med 10-15 %....
 

tweakMan

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
6.223
Antall liker
124
bjornh skrev:
HardDisker som får mye skryt for tiden: http://www.idg.no/pcworld/article103016.ece -32mb cache diskene til Western Digital "Black Edition" er ganske bra.

Mvh. Bjørn
Jeg har WD black edition HD. (250BG)
Går som HAKKA MØKK!!! ;D

...

Kjerna i XP er på 86MB... mer trenger man ikke. (dvs... det er mulig å få xp til å kjøre med en 86MB stor
installasjons ISO... Det er ribba, men det funker udmerket!

Noe av det som lønner seg er å forsøke å få Windows til å starte med minst mulig ting kjørende.
I Vista MÅ man slå av Shadow copy bl. a og slike ting som man bare ikke trenger å ha kjørende.

Jeg tviler ikke at man kan senke prosessorlasten med 30% eller mer på de fleste maskiner om man fikler og
tester litt med hva man kan slå av i oppgavebehandling... og slik!

Uansett. Døtte Bjornh!! bra skrevet de innlegga dine i tråden her altså!!!
Lærte litt gitt! Bra det! :D

Den raskeste OS discen nå om dagen er OCZ 32GB SSD ... !!! Ittno slår denne!
To slike i raid 0 blir helt hysterisk!!! Helt loonie!!

mvh
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.908
Antall liker
8.201
Torget vurderinger
1
Hehe. Vel, egentlig er Nvidia GTX280 og 9800GX2 bedre enn ATI HD 4870, ikke så fryktelig mye, men nok. Men HD 4870X2 (to GPU'er på ett kort) tar dem nok garantert, og to slike i CrossFire (kryssild, interessant bruk av et militært begrep som ble så til de grader demonstrert viktigheten av i forsvarsstrid av tyskerne unker 1. verdenskrig med bruk av Maxim mitraljøsen) vil nok gi litt puff til Crysis på 1920x1200 oppløsning. Men CrossFire med 2 stk. HD4870 gjør det styggbra mot GTX280...

Men dette med SSD (Solid State Drive...) -Yo, that's the future! ("Yo, Blair..."). Foreløpig knalldyrt (akkurat som WD Raptor var det) og viser ikke enda sitt fulle potensiale: definitivt raskest på oppstart, men bruker omtrentlig like mye strøm som dagens harddisker og yter ikke så mye bedre på vanlig applikasjonsbruk. Noen ganger dårligere mot de beste harddiskene. DOg vil de nok komme med overlegne ytelser med tiden.

Så, hva anbefaler man da i forhold til pris/ytelse til systemdisk? -selv gikk jeg bort fra RAID 0 da dette er en smule sårbart ved overklokking (software korrupsjon) og bruker i dag en WD Raptor på 150Gb (den med vinduet, teit nok...). Ja, det kommer vel an på hva man skal bruke en maskin til og hva du har slags maskin.

Flashdisk (SSD): til bærbare og som systemdisk til de som ikke har tid å vente på at XP/Vista/Linux skal starte opp, som ønsker seg et "taust" system og følger med i tiden. Siden "C" partisjon trenger litt plass (det er et styr å flytte programmer overalt på andre disker) anbefales denne, slik at man har litt plass: http://prisguide.hardware.no/product.php?productId=98318

Dersom man ikke synes det er verdt pengene og vil ha ytelse, men god plass, så kanskje vil Western Digital VelociRaptor være tingen. Rask, og fortsatt raskere enn flashdisker på noen ting (ikke oppstart som er et paradenummer for SSD) -spinner på 10 000rpm og vil fungere som OS-disk på en meget tilfredstillende måte.

Synes du at 2 Høvdinger er litt mye? fortvil ikke: velg et hovedkort som støtter software RAID 0 og du vil få gode ytelser. Ulempen er selvsagt hvis alt går til helv... Med halvparten av data spredd på hver av de to diskene, så sier det seg selv hva som skjer når noe går galt. Løsning: RAID 1+0 (men her er ytelsen på normale HK dårlig... -skaff et server-HK, men da blir det gjerne dyrt... -RAID kontrollere er også en god løsning, men de er gjerne dyrere enn HK'et ditt).

Da står man igjen med det enkleste og trolig det rimeligste valget: kjøp en harddisk med 750Gb-1Tb med cache på 32Mb. Da får du goooood plass og en rask disk, som er responsvillig og leser og skriver kjapt. Parkerer gjerne harddisker med halvparten eller 1/4 av cache'n littegrann. Dette er nok det beste valget for folk flest, hvis du ikke er som oss galninger som kjører SSD/Raptor/RAID0 og bruker sekundære lagringsdisker....


Mvh. Bjørn
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
8.500
Antall liker
6.873
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
Gjestemedlem skrev:
Dæven, da er det jo kommet minst 4 spill til Mac nå!

Tetris, Myst, Wow og nå også Oblivion!

wtg!
Det er en del spill til Mac. 100 stykker i lista til Humac.

Hovedproblemet med spill og Mac i Norge er at de fleste Mac-eierne ikke bryr seg så veldig om spill, og da importeres det heller ikke spill. Platformen er også ikke så utbredt, og relativt dyr, så gamere tiltrekkes ikke og utviklere er ikke så veldig interessert.

En annen sak er at Apple selv er litt sånn ho-hum i forhold til spill - ihvertfall slik John Carmack i ID software sier det i dette intervjuet (på side 3).

Johan-Kr
 

tweakMan

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
6.223
Antall liker
124
Ett triks man kan gjøre er å bruke
en controller fra 3ware som heter 9550SX koster vel en ca 1500kr +++
Så tar man 4 stk RE3 Sata HD's fra WD.
Man lager 3 partisjoner pr disc.
Man bruker så den ytterste partisjonen på disse 4 HD's
Den skal være 14GB stor... på den måten har man 14x4 = 56GB stor OS partisjon.
Man oppnår i raid 0 med dette... 245 - 488MB/sec lesehastighet...
Selve swapfila legger man på en 4x3 = 12GB stor partisjon på disse HD's også denne i raid 0!!!
Altså : Swap skal ligge på en egen partisjon, som IKKE skal brukes til noe annet!!!
Denne combo skriver/leser i 200 - 400MB/sec+++ uansett og takler også mange samtidige operasjoner uten å
sakke akterut!!!
Stort sett raskere enn dette blir det ikke!!!
Buffer er her 4x16+128 = 192MB ram... Dette er nok til at systemet sjelden detter under 155MB/sec read/Write EVER!! I/O er som regel over 1000/sec også!!!
Block setter man ifra 64KB til 256KB.. da går det som HAKKA MØKK!!!!

Mvh (komplett gæern... ;))
 
Topp Bunn