Hvilken type harddisk i eldre PC?

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Skal sette opp en eldre PC fra ca 2000 som server. Hvilken harddisktype sitter det i slike dinosaurer?
 
N

nb

Gjest
Sannsynlgivis en IDE-disk. Om PCen har vært brukt som server kan det være SCSI, men om den har vært eid av en privatperson er det svært lite sannsynlig da slike disker er temmelig dyre.
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Da er det nok IDE. Disse er ikke mye brukt for tiden ser jeg... Største jeg finner er 750GB og det er i minste laget.

Er det mulig å bruke flere harddisker, men å få de til å se ut som en disk i Utforsker? Hvordan er kvaliteten på eksterne usb-disker sammenlignet med interne? Utstyret skal stå på 24/7.
 
N

nb

Gjest
Du får nesten vurdere hvor mye vits det er å bruke en gammel PC i det hele, om kabinettet er romslig, så koster det ikke allverden for et hovedkort, RAM, en slapp CPU og disker (som du trenger uansett). Det er sannsynligvis begrenset med diskkanaler tilgjengelig på PCen du har. Man kan ha to disker pr IDE, og har du to kontakter kan du ha tre disker, siden en også må brukes av CD/DVD-drvet.

Eksterne disker burde funke fint det, men siden PCen din er såpass gammel kan det være problemer med USB-hastighet om den kun støtter USB 1.0 (eller 1.1 eller hva det nå var). Nåværende USB-standard er noe slikt som 40 ganger raskere enn den første som kom om jeg ikke tar helt feil.

Windows Home Server kan få flere disker til å se ut som en, ditto er det grei skuring med Linux. Windows Home Server har jeg hørt såpass mye stygt om at jeg holder meg unna det i alle fall. Jeg er usikker på om det er innebygget RAID-støtte i standardverjsonene av Windows om det er det du har, da kan du i tilfelle få en stor disk. Mener også gamle Windows-utgaver har en eller annen begrensning på hvor store disker kan være, men husker ikke helt hva den eventuelt var.

Støy fra vifter og disker er også noe å tenke på om boksen skal stå i et rom du oppholder deg i innimellom.
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Hmmmm.... Og jeg som bare skulle bruke en billibbillig løsning for å teste dette...

Hva koster deler sånn ca om jeg bytter ut all innmaten i kabinettet? Bruksområdet skal være å stå å dele musikk/film/foto-mappe til nettverket.

Sannsynligvis rett at det er gammel USB-standard, så dette er det nok bare å glemme.

WHS er uaktuelt da det kun skal kobles Mac på nettverket.

Støy er ikke noe problem da den skal stå i et eget rom.
 
N

nb

Gjest
Kjapt overslag:

Disker: Antall du trenger * 750 kroner (for 750 Gig disker)
CPU: 7-800 for en slapp Core2Duo som holder i massevis
PSU: 5-600 kroner for en ok en
Hovedkort: 750 kroner for et med godt med SATA-porter og onboard grafikk
RAM. 300 kroner
CD/DVD antar jeg du har
CPU-kjøleren som følger med duger i lange baner, særlig om serveren skal stå i et rom man ikke oppholder seg i
Nettverkskort er innebygget på hovedkortet, så det trenger du ikke

Dvs at ekstrautgiftene kommer på ca 2500 kroner siden du uansett må kjøpe diskene. Du har også noe mer fremtidsrettet slik at du kan kjøpe mer/større disker senere.

Det koster ca en tusing for en windows-lisens om du ikke har det, du får en Linux-distro gratis. Det har etter hvert blitt ganske enkelt å sette opp.
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
8.474
Antall liker
6.793
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
Standard XP kan du hacke deg til Raid 5-støtte på. Det funker helt greit. Linux har også støtte for software-raid.

Hvis PCen er fra 2000, så er det nok ATA-33/66 eller ATA-100 på maskinen. Da er maks diskstørrelse 137Gb, uten ekstra diskkontroller. En Serial-ATA raidkontroller får du ned i 600 kr med støtte for 2 disker (mao. enten striping eller speiling) og maks tilgjengelig diskstørrelse på 1 Gb/disk. Ikke baser deg på striping, selv om ytelsen og kapasiteten er fristende. Sannsynligheten for diskkrasj på et stripet array er mye høyere enn for en enkelt disk.

Hva med å kjøpe f.eks. en ekstern firewire-disk med innebygget raid? F.eks. en WD MyBook Pro edition, Seagate FreeAgent Pro eller en iomega UltraMax. Bruk de eksisterende interndiskene til systemet, og så lagrer du dataene på den eksterne disken. Om PCen crapper ut, som gamle PCer gjerne gjør med tiden, så er det enklere å få tak i dataene etterpå...

(PS - ikke stol på bare raidet. Brenn backup av alt på DVD og lagre de på jobb elns. RAID beskytter ikke mot brann, tyveri eller lynnedslag...)

Johan-Kr
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Takk for hjelpen :)

Hadde i utgangspunktet ikke tenkt å gjøre noe hardwaremessig bortsett fra å sette inn større disker, men det var nok ikke så enkelt nei... Noe av poenget var at PCen har jeg allerede og det er bare å pakke den frem igjen. Om det blir så mye styr tror jeg bare jeg kjøper meg en ny. Man får de billigste fra dell til rett over 3000 og brukte G4 Cube til 1500 kr. Angående backup vil dette uansett bli gjort manuelt til ekstern disk og ikke noe RAID.
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
8.474
Antall liker
6.793
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
Hvis 750Gb er for lite, så hjelper det antakeligvis ikke så veldig mye med s-ata som kan gi 1Tb (med dagens disker). En disk er enten ny eller full (gammelt jungelord) ;D

Ikke bruk Cube til server - prisforskjellen opp til en standard G4 er minimal, og en vanlig G4 har plass til 4 disker intern. Cube må ha alt bortsett fra systemdisk eksternt. Cube er begrenset på hva du kan ha av interndisker - for hurtige disker dør fort pga varmeutvikling.

Jeg har en gammel G4 (MDD) 2x800MHz som jeg planlegger å bruke til server med Leopard server. Den maskinen har plass til 4 interndisker på maks 750Gb, og Leopard server lar deg konfigurere de i RAID 0+1, som da gir 1500Gb. Evnt. mere diskplass må jeg da legge til eksternt vha FireWire eller et e-sata raid-kort + kabinett. Aberet er at utvalget av raidkort som en får tak i her på berget som kan brukes på Mac er lite og med mye påslag. Hvis en kan shoppe fra statene, så får en vesentlig bedre priser og bedre utvalg.

En slik en med tilhørende raidkort, gir f.eks. maks 4Tb diskplass:


Johan-Kr
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Da har jeg skrudd ut den disken som sitter i dette gamle treskverket og ser at det er en Seagate disk på 8,4 GB. Et google søk gir meg denne instruksjonsmanualen og slik jeg tolker det er det da en ATA disk (fra side 6: 1.3 Recording and interface technology - Interface ATA). Da vil disse diskene passe? Sorry, men har aldri gjort dette før, så jeg vil bare ha det inn med teskjeder...;)

På forhånd takk for hjelpen! :)
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
8.474
Antall liker
6.793
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
Umm - skaviseskavisjå...

Diskene passer forsåvidt, men om diskkontrolleren er en ATA-33 eller ATA-66, får du ikke utnyttet diskplassen.

Jeg foreslår at du prøver, men du må ha i bakhodet at det kan være du må kjøpe en ny diskkontroller som f.eks. denne. Det ser du om du får tak på all plassen eller ikke.

Johan-Kr
 

T2000

Hi-Fi interessert
Ble medlem
20.01.2005
Innlegg
55
Antall liker
0
Sted
Narvik
En løsning er jo å kjøpe en SATA-kontroller, disse er jo ganske rimelige; fra kr 2-300,- og oppover, og så kan man jo bare koble til en/flere SATA-disk uten problemer.
Dermed slipper du jo å oppgradere hw ellers, en gammel maskin gjør stort sett nytten hvis man ikke har spesielle lagrings- og ytelsesbehov, problemer er gjerne kontrollere til disker, og så bør man også sjekke om strømforsyningen er stor nok til å levere strøm til det antall disker man putter i boksen.

-TD
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
På grunn av mye jobbing har jeg ikke hatt mulighet til å begynne med dette prosjektet før nå. Poenget var jo egentlig at jeg skulle mekke en billig "server"-løsning siden jeg hadde en gammel maskin liggende, men dette viser seg å by på en del problemer for en med begrenset HW ekspertise.... ;)

Jeg satt inn mer RAM (512MB SD-RAM) og tror nok at PCen burde greie oppgaven da jeg har tenkt å kjøre Freenas som nesten ikke krever noen ting. Problemet oppstod da jeg skulle sette inn den nye SATA disken på 1TB fordi det viste seg at denne har fått nye type kontakter siden denne PCen ble produsert.... Ikke så veldig overraskende egentlig....

Spørsmålet er da om det finnes noen mulighet for å koble til denne disken eller om jeg bare skal bite i det sure eplet og kjøpe en ny maskin? Kan i så fall nye komponenter monteres i det gamle kabinettet? Bruker nye komponenter SD-RAM eller må jeg da bare vrake denne?

Har noen et helt annet forslag mottas det også med takk. Bruksområdet skal være en filserver som gir alle maskinene i nettet tilgang på musikk/film/foto-biblioteket, gjerne også mulighet for at alle maskinene benytter en printer som kan tilkobles denne serveren. Det må også være mulighet for stadig utvidelse av kapasiteten da størelsen på mine mediebibliotek øker i urovekkende fart... Det er først og fremst Macer som blir brukt i nettet så kanskje jeg heller skulle valgt en Mac til dette prosjektet?
 

LydGeir

Overivrig entusiast
Ble medlem
22.10.2006
Innlegg
835
Antall liker
25
Sted
Tromsø
SD-ram er ikke i bruk lenger, men det ligger sikker en del sånt rundt omkring i skuffer, du kan kanskje finne noe brukt.

For bruk av satadisker på hovedkort med ide kan du enten finne en overgang a la en slik (fant ikke noe i prisguiden i farta):
http://www.addonics.com/products/io/adsaide.asp

Om strømforsyningen er gammel må du i tillegg ha en sata strømkontakt, da bruker du en overgang av denne typen:
http://www.datakjeden.no/PartDetail.aspx?q=p:544769;c:100097

Istedet for ovennevnte kan du bruke et pci-kort med satakontroller:
http://prisguide.hardware.no/vis_kategori.php?cat_id=14&manufacturer_id%5B%5D=&tc%5B62%5D=select&tv%5B62%5D%5B%5D=479&tc%5B2940%5D=select&tv%5B2940%5D%5B%5D=7386&sortering=min_price&ppp=25&submit=S%F8k

Det kan bli problematisk med installasjon av OS på ny disk med sånt kort.
 

Armand

Bransjeaktør
Ble medlem
13.08.2005
Innlegg
2.936
Antall liker
6.904
Sted
Kongsberg
Spar deg bryet med denne gamle PC`n. Arkiver den der den hører hjemme. SØPLA..!!

Kjøp f.eks dette hovedkortet: 204 kroner
http://www.multicom.no/PartDetail.aspx?q=p:1469115;c:36123;r:pg

Dette minnet: 160 kroner
http://www.multicom.no/PartDetail.aspx?q=p:699140;c:100241;r:pg

Dette kabinettet: 418 kroner
http://www.multicom.no/PartDetail.aspx?q=p:1117507;c:100162;r:pg

Og denne prosessoren: 309 kroner
http://www.multicom.no/PartDetail.aspx?q=p:1533266;c:100490;r:pg

Til sammen 1091,- pluss frakt. Kanskje ca 1200,-
Jeg tok alle prisene fra Multicom da hovedkortet var billigst der.

Dette er en komplett PC med en moderne CPU og fire SATA kontakter. Du kan koble din gamle CD/DVD på ATA kontakten slik at du har fire ledige SATA. Du får også gigabit nettverk noe som er kjekt. Det er også meget stor sansynlighet for at Freenas vil fungere da chipsettet på hovedkortet er utbredt. (i945). Skjermkortet er også innebygd.
Siden det meste inni denne maskinen er low-end vil den også være "ganske" stillegående.
Kabinettet har innebygd strømforsyning på 350 watt. Dette holder lenge da moderne disker ikke bruker mer enn 10-15 watt. CPU osv på hovedkortet bruker nesten ingenting heller.
Jeg har en tilsvarende low-end maskin som har fungert glimrende som server i snart to år.

Jeg bruker XP professional som OS og man kan sette opp flere disker i software raid hvis man vil.

Lykke til.
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Armand skrev:
Spar deg bryet med denne gamle PC`n. Arkiver den der den hører hjemme. SØPLA..!!
Dette virker etterhvert som det beste alternativet.... :mad: ;) Har etterhvert blitt så bortskjemt i min Apple-tilværelse at dette gjennsynet med gamle PC-komponenter var alt annet enn trivelig... Nå har nettverkskoret sluttet å virke og i forbindelse med RAM og SATA-kontroller avskrives 1200 kr... Og dette som skulle være så billig og enkelt... Ja-ja... Slik føler jeg ofte det blir når jeg forsøker å være "smart"... ;D ;D ;D

Vil dine anbefalte komponenter kunne monteres inn i det kabinettet jeg har, eller har også dette blitt totalt forandret slik at ingen deler passer?

Edit: Jeg ser nå at DVD-drevet ser ikke ut til å støtte SATA, så da må jeg vel kjøpe et nytt slik også. Følger det med kabler for å koble dette sammen, eller må man også bestille det?
 

Armand

Bransjeaktør
Ble medlem
13.08.2005
Innlegg
2.936
Antall liker
6.904
Sted
Kongsberg
Kabinettet vil nok fungere, men du må (mest sannsynlig) ha ny strømforsyning.
Det gamle CD/DVD drevet ditt kan du bruke. Som jeg skrev i forrige post, så har hovedkortet jeg foreslo støtte for BÅDE gammeldags ATA 100/133 og SATA. Dette gjelder forsåvidt de aller fleste hovedkort i dag.
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Satt litt og fintenkte på hvordan jeg kunne slippe unna med en rimelig server til squeezesenter og evt til film. Kom frem til at denne kan gjøre jobben:

http://www.komplett.no/k/shoplist.aspx?mode=receive&si=624070&su=EA5DB4DF-3E0B-4E17-8BE2-0AA7EE22424B

Maskinen støtter 6 x SATA.. så da kan man få 6TB med lagerplass. De skulle holde en liten stund.

Prisen uten HD og DVD er 2.246 kr

DVD spiler/brenner har man alltid liggende fra en gammel maskin, og HDer fyller man opp etterhvert.

Samsung disker selges for under 1000kr for 1TB versjonen i noen nettbutikker nå, og prisene vil nok fortsete å synke etterhvert som man trenger flere. Så det er ikke noe poeng i å fylle opp mer enn man trenger til å begynne med.

Kjører man Debian så trenger man ikke bruke kroner på OS heller, og det er godt egnet til formålet. Se Masboers greie tråd om oppsett.
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Har tenkt litt og egentlig virker det mer fristende å kjøpe komponenter som gir meg en "server" som kan fungere i mange år enn å drive å lappe på dette gamle mølet...

Gjestemedlem skrev:
http://www.komplett.no/k/shoplist.aspx?mode=receive&si=624070&su=EA5DB4DF-3E0B-4E17-8BE2-0AA7EE22424B

Maskinen støtter 6 x SATA.. så da kan man få 6TB med lagerplass. De skulle holde en liten stund.
Vil en slik løsning kunne fungere med større enn 1TB disker (når dette engang kommer)?
Prisen uten HD og DVD er 2.246 kr

DVD spiler/brenner har man alltid liggende fra en gammel maskin, og HDer fyller man opp etterhvert.
Er det helt sikkert at det ikke noe forandringer på DVD spillere og at jeg som Armand er inne på også kan putte min gamle DVD spiller inn i denne løsningen?

Litt jalla dette kabinettet... Kunne du tenke deg å sett opp en ny handleliste med et litt mer normalt kabinett slik at jeg bare kan bestille hele greia? På forhånd takk! :)
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
8.474
Antall liker
6.793
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
Legg i litt mere penger og kjøp f.eks. dette kabinettet: http://microplex.no/aspx/produkt/prdinfovnet.aspx?plid=109708


Her er det plass til 7 disker internt + plass til CD/DVD og evnt diskettstasjon... Du må ha helst 2, men ihvertfall en 120mm vifte(r) i tillegg. Disse er stillegående og billige: http://microplex.no/aspx/produkt/prdinfovnet.aspx?plid=34497

Kabinettmessig så har Komplett litt magert utvalg i billige kabinetter, så derfor Microplex, som spesialiserer seg på kabinetter, vifter, casemods o.l. Du får et ekstra oppkravsgebyr, men det er alt. Jeg har handla med både Komplett og Microplex og har aldri hatt noen problemer med noen av de.

Johan-Kr
 

Springbank

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
11.09.2003
Innlegg
132
Antall liker
3
Greven skrev:
Har tenkt litt og egentlig virker det mer fristende å kjøpe komponenter som gir meg en "server" som kan fungere i mange år enn å drive å lappe på dette gamle mølet...

Gjestemedlem skrev:
http://www.komplett.no/k/shoplist.aspx?mode=receive&si=624070&su=EA5DB4DF-3E0B-4E17-8BE2-0AA7EE22424B

Maskinen støtter 6 x SATA.. så da kan man få 6TB med lagerplass. De skulle holde en liten stund.
Vil en slik løsning kunne fungere med større enn 1TB disker (når dette engang kommer)?
Prisen uten HD og DVD er 2.246 kr

DVD spiler/brenner har man alltid liggende fra en gammel maskin, og HDer fyller man opp etterhvert.
Er det helt sikkert at det ikke noe forandringer på DVD spillere og at jeg som Armand er inne på også kan putte min gamle DVD spiller inn i denne løsningen?

Litt jalla dette kabinettet... Kunne du tenke deg å sett opp en ny handleliste med et litt mer normalt kabinett slik at jeg bare kan bestille hele greia? På forhånd takk! :)
Begge hovedkortene som har blitt foreslått har én IDE-kontakt, ergo skal det gå helt utmerket å koble på to IDE-enheter. Og ja, din gamle DVD-rom fungerer garantert på IDE-tilkoblingen på et nytt hovedkort.

Selv har jeg gått for løsningen med gammel PC med SATA-kontrollerkort; jeg fikk et 4-porters Promise-kort for litt over 500 kroner. Og med en Pentium 4 på 1600 MHz, en DVD-leser og en gammel 30GB IDE-disk til operativsystem har jeg fått en kurant og veldig billig server...
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Greven skrev:
Er det helt sikkert at det ikke noe forandringer på DVD spillere og at jeg som Armand er inne på også kan putte min gamle DVD spiller inn i denne løsningen?
Ja som nevnt er det en ata/ide port til en gammel DVD spiller.

Litt jalla dette kabinettet... Kunne du tenke deg å sett opp en ny handleliste med et litt mer normalt kabinett slik at jeg bare kan bestille hele greia? På forhånd takk! :)]Litt jalla dette kabinettet... Kunne du tenke deg å sett opp en ny handleliste med et litt mer normalt kabinett slik at jeg bare kan bestille hele greia? På forhånd takk! :)
Joda ikke noe problem å finne finere kabinetter, det er bare å finne et du liker som har nok 3.5" plasser. 6 totalt er greit.

Slik kanskje? Evt det som nevnes fra Microplex, men det jo er greit å få med alt på en bestiling og en fraktkost, men de har sikkert tilsvarende komponenter det også. Bare se etter hovedkort med 6 interne SATA og en stømforsyning som kan levere til minst 6 SATA disker. 2 Gb 6400 ram er godt nok, og en rimelig dobbeltkjerneprosessor skulle gjøre jobben i mange år fromover. Også om du vil bruke den til filmserver senere.

http://www.komplett.no/k/shoplist.aspx?mode=receive&si=624482&su=055D2F30-36B9-4095-A61B-73B847337AD1

Vil en slik løsning kunne fungere med større enn 1TB disker (når dette engang kommer)?
Ja.
 

Armand

Bransjeaktør
Ble medlem
13.08.2005
Innlegg
2.936
Antall liker
6.904
Sted
Kongsberg
Enig med Gjestemedlem at det er fristende å legge en tusenlapp til på maskina for å få en bedre og mer fremtidsrettet en. Kvaliteten på strømforskyningen er nok bedre. Men ikke forvent noen ytelsesforskjell hvis det er ren serverbruk du skal bruke den til. Min server som går på en gammel sempron 3100+ leverer 50MB/s over gigbitnettet uten at prosessoren er overbelastet. Begrensningen ligger i nettverkskortene som regel.
Selv om to gigabite minne er grisebillig kommer du aldri til å bruke den siste gigabyten hvis du skal kjøre server på XP. Muligens nyttig på vista, men ser ikke noe poeng i å ha vista på en server...
Hvis du allikevel skal kjøpe en strømforskyning, hvorfor ikke bruke det gamle kabinettet ditt?
 

Fenalaar

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.05.2002
Innlegg
8.474
Antall liker
6.793
Sted
Narvik
Torget vurderinger
3
Støtter siste taler - Gjenbruk er tingen ;D

Johan-Kr
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
Greven skrev:
Takk for hjelpen :)

Hadde i utgangspunktet ikke tenkt å gjøre noe hardwaremessig bortsett fra å sette inn større disker, men det var nok ikke så enkelt nei... Noe av poenget var at PCen har jeg allerede og det er bare å pakke den frem igjen. Om det blir så mye styr tror jeg bare jeg kjøper meg en ny. Man får de billigste fra dell til rett over 3000 og brukte G4 Cube til 1500 kr. Angående backup vil dette uansett bli gjort manuelt til ekstern disk og ikke noe RAID.
Hvorfor da ikke heller gå for en Windows Home Server fra feks HP? Ok den koster 4-5k, men da har du en boks som er laget for denne oppgaven.
Hvis den gamle PC'en er en Dell eller HP, så kan du ikke ta for gitt at du kan oppgradere med ny PSU eller HK da de nødvendigvis ikke bruker ATX standard (gikk på den blemmen selv med en Dell ::))
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
stejorge: Fordi dette ikke fungerer mot Mac... ;)

Forsøker nå å få opp den gamle PCen da jeg ikke har hatt tid til å bestille en ny og jeg allerede hadde delene. Det fungerer faktisk utmerket med Ubuntu installert. Utrolig at den gamle PCen fungerer så bra! Oppleves jo like kjapp som en nyere Windows-maskin...;)

Problemet nå er at PCen ikke ser ut til å oppdage harddisk nummer 2 som er koblet via et SATA-kort. Må jeg gjøre noe i BIOS (huff...skummelt i så fall...)?
 

LydMekk

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.08.2003
Innlegg
2.307
Antall liker
2
Mangler vel en driver for kontrollerkortet i Ubuntu antagelig...google etter navnet på kontrolleren og driver download så finner du kanskje noe. Ikke bestandig så enkelt å finne linux-drivere IMO.
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
...And the saga continues.... Ble bare rot med en nybegynner i Ubuntu, så jeg krysset fingrene og installerte XP. Den kjører faktisk greit på denne gamle maskina.

T2000 skrev:
En løsning er jo å kjøpe en SATA-kontroller, disse er jo ganske rimelige; fra kr 2-300,- og oppover, og så kan man jo bare koble til en/flere SATA-disk uten problemer.
Dermed slipper du jo å oppgradere hw ellers, en gammel maskin gjør stort sett nytten hvis man ikke har spesielle lagrings- og ytelsesbehov, problemer er gjerne kontrollere til disker, og så bør man også sjekke om strømforsyningen er stor nok til å levere strøm til det antall disker man putter i boksen.
Har et slik SATA-kort (Silicon Image 3114), men har bare problemer.... Det står at kortets BIOS skal dukke opp ved oppstart av maskina, men dette skjer ikke hos meg. Surprise! Eneste som står i manualen angående slike problemer er å bytte kortplass. Det gjorde jeg, men fortsatt dukker ingen ting opp ved oppstart og ingen maskinvare oppdages i XP.

What to do?
 

Just4Fun

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2005
Innlegg
1.469
Antall liker
29
Sted
Sauda
Torget vurderinger
1
Greven skrev:
stejorge: Fordi dette ikke fungerer mot Mac... ;)
Nåja..., det spørs hva du skal bruke den til, den fungerer som en filserver for mac akkurat som den gjør i Windows, men du kan ikke ta backup av mac slik som i windows
 

Bartesam

Æresmedlem
Ble medlem
04.12.2002
Innlegg
11.957
Antall liker
11.765
Sted
Hus
Lagde meg en server høsten 2001 med Asus XG-DLS hoverkort, 2x 700 mHz Pentium III Xeon 2Mb hurtigminne, i Gb RAM, 1x36Gb SCSI 10000 rpm og 2x 18Gb 10000 rpm disker pluss 3 Com nettverkskort, Creative lydkort og nVidia grafikkort til en nett sum av 3000 spenn. den gangen. Alt var brukte deler kjøpt på nettet. Funker godt ennå den med Win 2000. Går aldri ned heller. :)
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Jeg kaster inn håndkleet og går for Depnoth sitt forslag. Bestilles og monteres i høstferien :) Får trøste meg med at jeg har lært litt om ulike OS og hardware, samt blitt enda mer overbevist om at OSX/Apple er en uslåelig løsning... ;)

Løsningen til Dep bør i allefall holde i mange år. 6 x 1 TB blir jo litt å gå på.... Noen som forresten har en ide om når vi kan forvente enda større disker?
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Gjestemedlem skrev:
Slik kanskje? Evt det som nevnes fra Microplex, men det jo er greit å få med alt på en bestiling og en fraktkost, men de har sikkert tilsvarende komponenter det også. Bare se etter hovedkort med 6 interne SATA og en stømforsyning som kan levere til minst 6 SATA disker. 2 Gb 6400 ram er godt nok, og en rimelig dobbeltkjerneprosessor skulle gjøre jobben i mange år fromover. Også om du vil bruke den til filmserver senere.

http://www.komplett.no/k/shoplist.aspx?mode=receive&si=624482&su=055D2F30-36B9-4095-A61B-73B847337AD1
Takker for denne :) PCen ble montert i går og fungerer som forventet. Den er satt opp med to 1TB SATA disker og har jo masse plass for senere utvidelse.

Nå gjenstår bare et problem: formatere harddisken som skal brukes til musikkbiblioteket.
Dette skulle jo være rett frem, men jeg har støtt på merkelige problem.

Disken vises ikke under Datamaskinbehandling->Lagringsplass->Diskbehandling. Der vises kun mine to partisjoner på Disk 0 (disken med XP) og DVD-ROM. Under Enhetsstasjoner->Diskstasjoner vises disken som Samsung HD1013UJ. Det står at "disken fungerer som den skal", men vises uten noe volum. Jeg monterte så disken i et eksternt kabinett fordi jeg tenkte at om jeg bare kunne formatere ville probemet løses. Men det er umulig å formatere både i XP og i OSX Tiger og Leopard.

Så hva skal jeg gjøre? Om disken hadde vært defekt synes jeg det er rart at den vises i det hele tatt? Bør jeg bytte i ny disk eller har dere noen andre gode tips?
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Hvis disken formatteres i FAT32 skulle den være grei både i windows og på en Mac. Om den formatteres i NTFS vet jeg ikke om macer støtter det fullt ut. (?)

Det kan hende du må en tur innom bios for å fortelle maskinen at det er flere harddisker i maskinen nå, kommer litt av på hvordan den er satt opp. Start maskinen på nytt og se om de må aktiveres der. Men hvis du ser den i XP under enheter er det vel ikke det som er problemet.

Kan ikke se hvorfor du skal ha problemer med å formattere disken.

Har du Partitionmagic liggende kan jo den kanskje være et nyttig verktøy til å se hva som kan være problemet.

Men det er jo mulig at disken ikke virker som den skal.
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Har forsøkt formatering i både FAT32 og NTFS, så det bør ikke ha noen betydning. Det jeg synes er rart er jo at systemt tydeligvis ser at det er en disk der uten at det er mulighet for å formatere.

Jeg tok en restart med disken montert i PCen og da ser jeg dette under oppstart:

Capable and status OK -> Gjelder disken med OS som fungerer normalt
Capable but command failed -> Gjelder problemdisken

Tyder jo ikke så bra da. Har man noen mulighet for å reklamere på noe slikt? Det blir jo vanskelig å bevise at denne disken ikke er mishandlet på noen måte... ::)
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Greven skrev:
Tyder jo ikke så bra da. Har man noen mulighet for å reklamere på noe slikt? Det blir jo vanskelig å bevise at denne disken ikke er mishandlet på noen måte... ::)
Ja det er vel bare å ta kontakt med butikken og si at det er en reklamasjon. Er det på nettet får du kanskje et returnummer først. Du trenger vel ikke utdype det mer enn at disken ikke virket som den skulle. Årsaken til feilen trenger du ikke spekulere på. De sender sikkert disken tilbake uansett og du får en ny.

Ta kontakt med buikken og spør om fremgangsmetode.
 
G

Gjestemedlem

Gjest
Jeg kjøpte meg nettopp en 1,5 TB SATA disk for å ha til musikk i PCen.

Men fikk samme problemet når jeg bootet XP. I 'Min Datamaskin' dukket ikke HDen opp. Den ses under Enhetsbehandling, men dukket likevel ikke opp ellers slik at den kunne formatteres og brukes.

Lastet så ned Paragon Partition manager og den fant også fint HDen. Laget så en ny fysisk partisjon og en quick format for å se om det hjalp. Men den dukket ennå ikke opp i Min datamaskin.

Gikk tilbake til Paragon for å se litt nøyere etter, og der så jeg at HDen av en eller anne grunn ikke var tildelt bokstav (Som i C:) .. så satte jeg den manuelt her til H: .. og da var alt såre vel.

Funker fint nå, men det var da forunderlig knotete at ikke XP greier å tildele SATA disken en Drive Letter helt på egenhånd.

Greit å være obs på om ikke annet, slik at man ikke tror at det er disken det nødvendigvis er noe galt med om dette skjer.
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Skulle visst om dette Paragon Partition Manager når jeg drev og knotet med mine disker...

Jeg fikk imidlertid byttet HDen i en ny og da fungerte alt som en drøm. Virker kanskje som om XP bare har problem med visse typer disker.

Angående diskplass: Har noen noe formening om fremtidig kapasitet på slike SATA disker? Jeg synes nesten mitt diskbehov er eksponentielt og skulle allerede hatt større disker..... Vet at det nå finnes 1,5, men hva blir det neste? 2 eller 3? Og når kan vi forvente å få noe slikt?
 

mags

Medlem
Ble medlem
19.09.2004
Innlegg
47
Antall liker
0
Jeg har et tilsvarende problem, med en tvist. Kjøpte ny PC med stillegående komponenter og 2 stk Samsung F1 1TB HDer i. Første kvelden med maskin ble brukt til å overføre 220GB musikk (det tar langt tid med 100mb nettverk!) til disk nr. 2 - dvs. den som ikke kjører OSet, og dermed er helt blank. Morgenen etter, ved oppstart, er denne disken helt borte i "Min Datamaskin"! Prøver febrilsk å bytte strømkabel til HD, frem og tilbake med SATA-kabel osv. uten at noe hjelper. Derimot ser jeg i løpet av denne fasen at BIOS "ser" to fysiske disker - dette ser man under oppstart, før Vista booter - mens OSet da ikke klarer å lese mer enn en (har sett etter under Disk Management om den ligger som fysisk tilgjengelig, men ikke "mountet", men det gjør den ikke).

Hva er det Paragon PM gjør som medfører at disken plutselig dukker opp? Vil programmet fungere i mitt tilfelle, der jeg ikke en gang kan se disken under enhetsbehandling?
 

Vegardaase

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.07.2005
Innlegg
1.963
Antall liker
2
Kan desverre ikke hjelpe deg, men vil bare nevne at det var Samsung F1 1TB som skapte problemer for meg og.... Nå sitter det 2 WD-disker og begge fungerer uten problem.
 
Topp Bunn