Resultater 1 til 17 av 17
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Sep 2007
  Innlegg
  394
  Tagget i
  2 Innlegg

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Hei.

  Trenger en god stereo lydløsning fra min media pc. Jeg ønsker å kunne gjøre følgende:

  - Dele opp lyden mellom fronter, midbass, og sub (kan klare dette utenom pc også hvis det er den billigste og beste løsningen)
  - Måle frekvensrespons med Radioshack og korigere eq
  - Best mulig lydkort eller DAC(?) for rundt 1500,-

  Hva slags hardware foreslås?

 2. #2
  Bransjeaktør
  Ble medlem
  Aug 2005
  Innlegg
  4,672
  Tagget i
  5 Innlegg

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  I det prisleiet du skisserer DAC kan det hende du kommer like langt med et hovedkort med bra innebygd lydkort. Siste generasjons Realtek har en lydkvalitet som har overrasket meg stort, og jeg er i tvil om det er noe poeng i å gå for et separat PCI-kort til en rimelig penge. Men innebygde lydkort får man jo med på kjøpet uansett, så her kan man jo ta en midtveis-vurdering før man bestemmer seg. De pengene du eventuelt sparer på å ikke kjøpe separat lydkort kan du jo bruke på å kjøpe en kalibrert mikrofon og ta skikkelige målinger over hele båndbredden.

  Cross-over gjøres billigst og best i PC-en. Og når man først er igang med digital lydtrimming så er det lurt å ta den helt ut - og korrigere høyttaleren fra topp til tå. Hvis man jobber litt med saken er det mulig å få til dette uten at det koster skjorta. Det er mange open source programmer som løser deler av det du trenger. Den kostnadsfrie vei krever over gjennomsnittlig datakyndighet, utforsking på nettet og at man ikke er redd for uforutsette utfordringer. Men mange har fulgt den veien og lykkes, så den er farbar. Skal du ha noe som både er brukervennlig og bra så koster det gjerne noen kroner. Men det vil fortsatt være svært mye lydkvalitet per krone sammenlignet med de fleste separate bokser som gjør noe tilsvarende. Audiolense som jeg selger er meget kostnadseffektivt alternativ sammenlignet med separate bokser.

  Det er vesentlige kvalitetsforskjeller mellom de ulike alternativene, men lydkvalitetspotensialet er jevnt over meget høyt i forhold til hva man finner i aktive eller passive analoge løsninger.

  Det er også mange andre veivalg å ta stilling til: Skal du ha vifteløst system bør du gå for Core Duo - da disse bruker lite strøm og genererer lite varme. Så må du ha et kabinett med kjøleribber og heatpipes. Dette er IMO den mest elegante men også den dyreste løsningen. Du kan i dag få noe som visuelt står i stil med lekre CD-spillere. En cost-no object variant av denne er å benytte flash rom hard disk - og så ha den egentlige lagringskapasiteten i en egen harddiskløsning (NAS) på bakrommet. Med den rette strømforsyningen (en som ikke surrer eller piper) så blir det da helt tyst.

  Et annet alternativ er å gå for en vanlig gulvstående løsning med overdimensjonerte og stillegående vifter. Gjør man dette riktig kan man få en maskin som er så stille at den neppe høres på normal lytteavstand. Jeg var nylig på besøk hos en kar som hadde en slik maskin. Han hadde brukt litt bitumen på strategiske plasser i kabinettet og den var meget tett på en passiv løsning. Her får man definitivt mer datateknologi for pengene. Mer regnekraft, større strømforsyning, mer plass til hard disker osv osv.

  Et tredje alternativ er å gå for en liten lettvekter. Via Epia eller en av disse mikromaskinene som har kommet i det siste. Du trenger neppe mer enn 60-70 effektive watt for å drive det hele rundt, men her gjelder det å finregne litt både strøm, regnekraft og behov. Kanskje den billigste løsningen men kanskje også den som vil være mest tilbøyelig til å gi stabilitetsutfordringer. Her er det også en del vakre kabinetter. Men jeg vet ikke hvor stillegående de er.

  Det kommere stadig nye og spennende maskinløsninger, så her er det snart bare fantasien som setter grenser.

  Operativsystem: XP er enklest å få til. Vista gir kanskje en bedre brukeropplevelse og lydprosesseringen i Vista er nok bedre. Om det er en hørbar forbedring vil avhenge svært mange forhold. I XP går det an å få til perfekt lydprosessering, men det er ingen uoverkommelig oppgave å sette opp noe som gir hyppig resampling, dårlig volumkontroll osv. Nedsiden med Vista er at den krever større maskinressurser og at det med mange lydkort og mange programmer er en del plunder og heft for å få alt til å fungere. Men vista eller XP: Jeg vil ikke anbefale Media Center Edition. Jeg ser ikke noen som helst oppside, bare potensielt mer plunder og heft. Det går også an å få til dette med Linux, men da er plug-og play faktoren vesentlig lavere - og utvalget av programmer mer begrenset. Velger du Mac / OSX så er det risiko for at du ikke finner alle bitene du trenger for at puslespillet skal gå opp.

  Valg av effekttrinn er kritisk både for kostnad og lydkvalitet. Her vil jeg anbefale en flerkanals klasse D løsning. To av fordelene med klasse D er at de er kompakte og at de avgir lite varme. Dette gir utslag færre / mindre bokser og totale kostnader. Det er ingen heksekunst å putte 6 virile klasse D kanaler inn i et middels stort kabinett. Kjølebehovet er også meget begrenset. Det finnes multikanals klasse D forsterkere som er ferdig eller man kan bygge selv. Det er mye diskusjoner rundt lydkvaliteten til ICEPower og andre klasse D forsterkere. Men det er relativt stor enighet om at man får svært mye forsterkeri for pengene - både hva watt og lydkvalitet angår.
  Jeg står bak Juice Hifi og Audiolense

 3. #3
  Bollefjes
  Guest

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Hei. Bare en kort kommentar til det Bx skrev. Jeg har i dag en påkostet media senter som er Vista basert og en Macbook Pro som bærbar. Skulle jeg valgt på nytt i dag ville jeg helt klart ha gått for Mac løsningen også som media senter. Bedre intern lydprossesering hos Mac og et mye raskere og mere responsivt grensesnitt. Har man 2000 cd´er rippet på Mac er media biblioteket ditt fortsatt like raskt om da du hadde 10 cd´er. Det er ikke alltid tilfellet med Vista og ihvertfall ikke XP. Skal du bruke romkorreksjonssoftware er nok utvalget til PC størst. Skal du gå for en Windows løsning ville jeg fortsatt ha kjøpt en Mac Mini og installert Vista på den. http://store.apple.com/Apple/WebObje...amily/mac_mini Den er nemlig i praksis helt lydløs og er rask nok til at du kan vise film i full HD uten problemer. Den har også et ok lydkort med en god digitalutgang innebygget. Dra til en Apple forhandler og be dem vise deg Mac Mini og Front Row som er Apples mediasenter. For meg er det egentlig helt uinteressant om jeg bruker Mac eller Windows bare det fungerer som tiltenkt med minst mulig komplikasjoner og ergrelser og det synes jeg pr i dag Apple gjør best. Prøv begge systemer og se hva du selv liker. 4. #4
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Sep 2007
  Innlegg
  394
  Tagget i
  2 Innlegg

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Takk for svar!

  - Har kjøpt inn pc allerede så det spørsmålet er ute av verden. Alt unntatt en lydløsning. Derfor lurer jeg på hvilken løsning hardwaremessig, som gir best lyd?

  - Har fått noen linker og tips til avspiller, hovedsaklig foobar2000. Har tenkt å bruke mediaportal til å spille av musikk. Kan man konfigurere slik at mediaportal spiller av musikken i foobar 2k? eller hvordan fungerer dette?

  - Hva annet enn frekvenskorrigering og evt. aktiv delning er mulig å gjøre for oss dødelige, med tanke på best mulig lydkvalitet?

  Btw, budsjett på lydkort / dac er rundt 2k.

 5. #5
  BjornE
  Guest

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Mulig at dine 2000 CD fungerer ok på din Mac, jeg forsøker iTunes og den blir som kald sirup et sted rundt 50.000 melodier. Da dør syncen mot apple tv og iPod og alt som er. Forferdelig trist affære.

  Windows Media player XT og Vista leker som et barn med drøyt 100.000 fra samme diskene! Har ikke tenkt å starte en OS/Windows diskusjon, men uansett hva folk sier om Windows gjengen så har de tenkt på store tall.

 6. #6
  knutinh
  Guest

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Sitat Sitat fra Bollefjes
  Skal du gå for en Windows løsning ville jeg fortsatt ha kjøpt en Mac Mini og installert Vista på den. http://store.apple.com/Apple/WebObje...amily/mac_mini Den er nemlig i praksis helt lydløs og er rask nok til at du kan vise film i full HD uten problemer.
  Det er mulig å få PCer som også har svært lite akustisk støy, enten ved å bygge selv eller å gå for kvalitet. Men dette spiser selvsagt opp noe av det prisfortrinnet PC ofte har.

  Poenget er vel at gode løsninger er mulig med både PC og Mac, og dersom man hevder noe annet så oppstår det bare en hissig platform-diskusjon som verden har sett nok mange ganger :-)

  -k

 7. #7
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Sep 2007
  Innlegg
  394
  Tagget i
  2 Innlegg

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Kan en med et slikt definere hver kanal slik man selv vil, og sende f.eks front signalet ut via coax til en ekstern dac, og sub signalene analogt ut?

 8. #8
  Bollefjes
  Guest

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Som sagt er jeg helt uinteressert i hvilken plattporm jeg bruker, kun i hva som fungerer best. Hos meg er det Mac..
  Windows har noen tvilsomme lydprosesseringer gjennom Kernel mikseren som jeg ikke er helt fortrolig med. Jeg bruker nå et RME lydkort som er et av de få lydkortene som går utenom den innebygde mikseren i Windows, men det koster en del kroner og burde ikke vært nødvendig i mine øyne. Jeg har selv vært 100% Windows bruker frem til for et år siden.


 9. #9
  knutinh
  Guest

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Sitat Sitat fra Bollefjes
  Jeg bruker nå et RME lydkort som er et av de få lydkortene som går utenom den innebygde mikseren i Windows, men det koster en del kroner og burde ikke vært nødvendig i mine øyne.
  De fleste kortene gjør faktisk det i dag. F.eks mitt mange år gamle m-audio kort som er bortimot gratis brukt.

  De store "synderne" er vel Creative-kort, også ganske nye modeller.

  48kHz resampling blir først og fremst brukt dersom lydkortet ditt støtter bare 48kHz slik at windows må resample 44.1kHz CD, eller dersom du spiller av andre lydstrømmer samtidig (det siste er vel lite interessant når du bruker PCn til hifi)

  -k

 10. #10
  Bollefjes
  Guest

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Sitat Sitat fra knutinh

  De fleste kortene gjør faktisk det i dag. F.eks mitt mange år gamle m-audio kort som er bortimot gratis brukt.

  De store "synderne" er vel Creative-kort, også ganske nye modeller.

  48kHz resampling blir først og fremst brukt dersom lydkortet ditt støtter bare 48kHz slik at windows må resample 44.1kHz CD, eller dersom du spiller av andre lydstrømmer samtidig (det siste er vel lite interessant når du bruker PCn til hifi)

  -k
  Mi erfaring er at de fleste lydkort går gjennom KMixeren til Windows. Har du et digitalt signal ut skal ikke nivået forandres ved å bruke intern volumkontroll hvis den ikke går gjennom KMikser. Det er likevel mulig på de aller fleste lydkort.
  Nå skal det sies at Vista har en langt bedre lydprossesering en XP hadde og at det er mulig også dette er forbedret her.

 11. #11
  Bransjeaktør
  Ble medlem
  Aug 2005
  Innlegg
  4,672
  Tagget i
  5 Innlegg

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Sitat Sitat fra Defo
  Kan en med et slikt definere hver kanal slik man selv vil, og sende f.eks front signalet ut via coax til en ekstern dac, og sub signalene analogt ut?
  Jeg har inntrykk av at dette ofte er vanskelig. Men jeg har også en liten mistanke om at Foobar har plugins med løsninger for å benytte flere lydkort i parallell. Kanskje Knutinh vet mer om det?
  Jeg står bak Juice Hifi og Audiolense

 12. #12
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Sep 2007
  Innlegg
  394
  Tagget i
  2 Innlegg

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Nå som diskusjonen kanskje går litt off topic bumper jeg disse spørsmålene igjen

  - Hvilken løsning hardwaremessig, gir best lyd?

  - Har fått noen linker og tips til avspiller, hovedsaklig foobar2000. Har tenkt å bruke mediaportal til å spille av musikk. Kan man konfigurere slik at mediaportal spiller av musikken i foobar 2k? eller hvordan fungerer dette?

  - Kan man ved bruk av et lydkort som M-Audio sitt 5.1 kort, konfigurere og definere hver kanal til bruk og avspilling av stereo materiale?

  - Hva annet enn frekvenskorrigering og evt. aktiv delning er det verdt å gjøre for oss dødelige, med tanke på best mulig lydkvalitet?

  Btw, budsjett på lydkort / dac er steget til maks 5k.

 13. #13
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Sep 2007
  Innlegg
  394
  Tagget i
  2 Innlegg

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Sitat Sitat fra Bx
  Jeg har inntrykk av at dette ofte er vanskelig. Men jeg har også en liten mistanke om at Foobar har plugins med løsninger for å benytte flere lydkort i parallell. Kanskje Knutinh vet mer om det?
  Dette kunne vært interessant å vite ja Bare for å få ting klart, en kan korrigere osv et signal for å så sende det videre digitalt ut? Er det noe lydprogressering i windows xp man før deaktivere/gjøre noe med? Skal foresten bruke volumkontrollen på pc'en (pc --> evt dac --> effektforsterker)

 14. #14
  laban
  Guest

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Hei

  Ta en titt på lydkort fra EMU dem kan sakene sine.

  http://www.emu.com/products/welcome.asp?category=505

  Laban

 15. #15
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Sep 2007
  Innlegg
  394
  Tagget i
  2 Innlegg

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Har allerede bestillt et stereo lydkort fra Audiotrak Men jeg lurer fortsatt på hvordan jeg skal få best mulig lyd fra Mediaportal. (for det meste mp3 filer det er snakk om her )

 16. #16
  Hifi Freak michell's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2005
  Innlegg
  1,934
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Så lenge det er mp3-filer (128 kb/s?) ville jeg ikke brydd meg med å legge så mye i utstyret. Du har allerede knertet masse godlyd med å benytte mp3
  Quad 33+FM3 /Elekit TU-8600VK / Reference Hydraulic Transcription Turntable by J.A. Michell Eng. Ltd. / SME Series IIIS / Ortofon SME 30 / Lowther EX3 / Hedlund / Ferrograph S 7 / Matrix Mini-i Pro (2015) / Miglia HarmonyAudio / Mac Mini / Rythmikaudio DS12TC-A370 Servosub

 17. #17
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Sep 2007
  Innlegg
  394
  Tagget i
  2 Innlegg

  Hvilken lydløsning fra media pc? (stereo)

  Sitat Sitat fra michell
  Så lenge det er mp3-filer (128 kb/s?) ville jeg ikke brydd meg med å legge så mye i utstyret. Du har allerede knertet masse godlyd med å benytte mp3
  Har knertet masse godlyd ved bruk av mp3 ja, men det er vel ingen hindring for å gjøre det beste ut av det Er forskjell å spille mp3 på Eltax framfor avantgarde..

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed