Diverse Når HiFi blir for dyrt - og for billig.

HoJ

En glad amatør.
Ble medlem
11.11.2006
Innlegg
19.377
Antall liker
35.129
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
2
Hva ville du valgt, lyttet til kjedelig musikk på et anlegg som låter "perfekt" - eller lyttet på fengende musikk på et anlegg som låter dønn elendig?
 
  • Liker
Reaksjoner: KMR

kjartanb

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.10.2009
Innlegg
955
Antall liker
650
Sted
Os
Torget vurderinger
1
Jeg har diverse brukt og diy. Ingen super lyd men ok og kan forbedres. Nye anlegg på lignende nivå ligger dessverre langt utenfor min betalingsevne og vilje. Prisene på audiokomponenter var slemme men har vokset meget de siste 10 år. Har ind i mellom lyst til penere elektronikk til min stue som er nemmere at betjene for min kone, men prisene på gode integrerte er høye. Hun må nøyes med en Rasberry pi streamer med diverse DIY og moddede brukte høyttalere ( som hun forøvrigt elsker, fordi de monteres på vegg og tar ingen plass i stuen :) ).
 

Endpoint Audio

Bransjeaktør
Ble medlem
21.04.2013
Innlegg
869
Antall liker
1.309
Sted
Tønsberg
Torget vurderinger
37
Er det en fasit på dønn elendig? Sammenfatter man kommentarene etter hifi messa så var det bestlydende anlegget det dyreste som var billigst, men som spilte elendig så lenge man spilte hifi musikk som bare er rock.. Vi er tydligvis ekstremt forskjellig når det gjelder subjektive erfaringer med oppsett. Erfaringsmessig så spiller jeg mindre musikk når jeg ikke er fornøyd. Og hos noen venner med dårlig lyd så blir det slitsom bakgrunnstøy, mens hos kompiser med god lyd, så kan man spille høyere uten at det føles påtrengende.
 

W.Sand

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.05.2012
Innlegg
3.020
Antall liker
4.365
Sted
moelv
Torget vurderinger
2
Takk @2xJ for psykisk støtte :) .
Et HFS prosjekt vil dessverre strande i utgangspunktet. Vi kan lage en Devore-klon, en LS35a, en magnestat, ei linjekilde, osv. Det som da skjer er at noen vil rope på noe annet, f.eks horn med ekstreme japanske elementer av gull og møllvinger, container-store bassrigger eller ei tynn engelsk banjokasse. Andre vil dra frem sitt eget system for 70.gang som det eneste saliggjørende. Som du skjønner er forsamlingen brokete. Jeg er ikke engang enig med meg selv 😁
Det beste, tror jeg, er at hver byggetråd kan være et HFS-prosjekt i seg selv. Så kan de som vil henge på og bygge selv eller bestille av trådstarter dersom vedkommende vil lage flere. Teaser: Det kommer flere.....
 
Sist redigert:

na_X

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.09.2013
Innlegg
4.301
Antall liker
3.647
Torget vurderinger
1
Hadde jeg vunnet i Eurojackpotten, så har jeg nok startet med DIY..
Sagt med andre ord, nytt og mye større hus med funksjonelle integreringer av god lyd. Og ikke minst så har man vel kunne tatt seg tid og råd til å få det gjort ordentlig også.
 

Brightside

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
16.10.2012
Innlegg
297
Antall liker
112
Sted
Arendal
Personlig har jeg etter noen år funnet utav at jeg liker utstyr. Men etter å byttet ut haugevis med forsterkere og høytalere så har jeg funnet et anlegg som er «godt nok.»
Fra nå må jeg få lydfiler i høyere kvalitet og ukomprimerte samplinger. Først da er det verdt å legge mer penger i et bedre anlegg. Jeg har ingen interesse av å bruke så mye tid på lete etter en innspilling fra riktig år for å få god nok kvalitet.
Så nå er jeg fornøyd med anlegget jeg har. Men herregud så gøy det er med lyttekvelder hos andre. Og nå som covid er ferdig kan vi går i butikker/ lytterom og på messer.
 
  • Liker
Reaksjoner: oal

MakkinTosken

En kjekkas
Ble medlem
21.02.2020
Innlegg
13.579
Antall liker
34.255
Sted
og til
Torget vurderinger
6
Hifi er egentlig en temmelig rimelig hobby for meg, har ingen utgifter som holder meg våken om natta. Utstyret har lang levetid, lite servicebehov og kjøper man riktig utstyr, høy gjensalgsverdi.
 

TAS

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.12.2007
Innlegg
1.801
Antall liker
2.025
Sted
Norge
Torget vurderinger
9
Syns ikke Hi-fi har blitt dyrt eller billig, bare folk som har dårlig råd, mista gløden, prioriterer annerledes eller blitt for smålig….eller som MakkinTosken, får bank av kjerringa om ikke budsjettet overholdes! 🤭
 

MakkinTosken

En kjekkas
Ble medlem
21.02.2020
Innlegg
13.579
Antall liker
34.255
Sted
og til
Torget vurderinger
6
Syns ikke Hi-fi har blitt dyrt eller billig, bare folk som har dårlig råd, mista gløden, prioriterer annerledes eller blitt for smålig….eller som MakkinTosken, får bank av kjerringa om ikke budsjettet overholdes! 🤭
Viktig å allokere så mye som mulig til hifi ellers forsvinner det i et annet sluk. Vesker, sko, reiser, mat til barna...
 

BigSwifty

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.06.2004
Innlegg
3.625
Antall liker
3.746
Ja, det låt ikke så verst.

Du får ta deg en tur innom neste gang du er i storbyen, Tom Egil.

Kanskje du begynner å importere brukte modda vintage-forsterkere :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Gode marginer der, tror jeg...
 

andwig

Hi-Fi interessert
Ble medlem
04.09.2020
Innlegg
98
Antall liker
33
Sted
Råde
Noen tanker etter Horten 2022 og en lite runde på hifiasyler i hovedstaden og omegn.

Du kjenner følelsen - du rusler innom et rom på messa og tenker, "jøss, dette låt da slett ikke verst?". Du setter deg ned i en stol i nærheten og tenker videre at dette låt rett og slett bra! Litt oppglødd spør du han som kjører demoen om prisen. " høyttalerne koster 400 løk og forsterkerne koster 300. Og så har vi pakketilbud på streamer og dac - 350 for pakken.

Du takker pent og går ut.

Dette opplevde jeg flere ganger på årets messebesøk, som dessverre kun ble 3 timer på lørdag, grunnet familiære forpliktelser.

Så skal det i all rettferdighet sies at det var flere rom med billigere utstyr som også låt bra, men sluttsummen ble også der ganske langt nord for både 100 og 200 k.

NB! Jeg hører ikke til den klanen her på Sentralen som mener at alle burde klare seg med en kinastreamer/dac til 3000 og en tilhørende forsterker osv... Alt knytt sammen med kabler fra Clas eller Biltema. På ingen måte!

Det dyreste anlegget jeg har hatt (McIntosh 2Kw og C1100, Magico høyttalere, Bricasti streamer, fullmoddet 301 med 2 grisedyrt armer, div pickuper osv.Alt satt opp etter alle kunstens regler i et dedikert lytterom), ville i dag kostet opp mot 2 mill. Mine anlegg har også vært gjenstand for 2 hjemme-hos reportasjer i Fidelity.

Låt de fint? Jepp.

Hva spiller jeg på i dag? PMC 24i, Lumin P1 streamer/dac/pre og en Quad 405 (oppgradert). Reserveforsterker er en 50 år gammel Dynaco st120. Et ganske schizofrent anlegg, med andre ord.

Disse to gamle forsterkerne har fått meg til å reflektere litt over det gamle uttrykket "valuta for pengene".

I tillegg kom følgende opplevelse. Jeg skulle bytte "anlegg" på fjellhytta. Hadde liggende en billig kinaforsterker ($79) på 20w. Fikk et par Tandberg system 11 av en kompis. Koblet det opp med en bluetooth-mottager til 900.- Og fikk hakeslepp. Låt det "High End"? På ingen måte (gudskjelov :)). Men låt det fint? Ja noe så inn i.......Den musikkgleden dette anlegget formidlet var skyhøy.

Skulle jeg ha kjøpt høyttalerne, ville totalprisen vært kanskje 3.000.-

Hvorfor denne plutselige entusiasmen for rimelige komponenter? Har jeg blitt blakk? Nix. Bankkontoen dedikert til hifi er feit og god fremdeles, med det meste av pengene fra salget av superanlegget stående. Som presisert ovenfor har jeg heller ikke blitt disippel av "sekk og aske-profetene" her inne. Nåværende stueanlegg koster jo tross alt opp mot 200k. Jeg har riktignok flyttet i en mindre leilighet med anlegget stående i stuen, men det finnes jo nok av små komponenter til oligark.priser :rolleyes:.

Spiller jeg mindre musikk?

NEI - og her er vi ved poenget. Jeg spiller MER musikk enn før.

Hvor vil jeg med disse litt springende bemerkningene? Tja, ikke godt å si. Men jeg er litt fascinert av dikotomien i trådtittelen; hifi har blitt for dyrt-og for billig.
Jeg har hatt et nokså kostbart anlegg tidligere, men jeg har aldri opplevet så god gjengivelse som nå, med en gammel Tandberg forsterker og Tandberg høyttalere. Sannelig, et tankekors.
 
Topp Bunn