Mat, drikke og røyk Espresso

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • BangBang

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.03.2005
    Innlegg
    7.301
    Antall liker
    4.909
    Sted
    Okka by
    Torget vurderinger
    7
    Lenge siden nå, men min LaCimbali tok kvelden, og servicemannen mistet den ned trappene når den skulle returneres.
    Det resulterte i ny maskin fra svært velivillige Norsk Kaffe i Stavanger.
    :cool:

    03C6C838-EFA1-4911-8E19-11B360E9FAC8.jpg
     

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.392
    Antall liker
    3.575
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    Jeg vet ikke om denne er nevt i tråden tidligere, men jeg fikk mitt første møte med denne forrige helg på "Spis og drikk" i Spectrum.

    sage920_1400x.jpg

    Jeg tror dette blir min neste maskin, mulig jeg tar'n helt ut og kjøper "The Oracle" Jeg ble utfordret at selgeren om jeg klarte å kverne og stampe slik at trykket ble liggende stabilt i midten. Til tross for flere timer med vinsmaking gikk det fint og jeg fikk en pose med bønner i premie:)
     

    BangBang

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.03.2005
    Innlegg
    7.301
    Antall liker
    4.909
    Sted
    Okka by
    Torget vurderinger
    7
    Jeg har hele tiden brukt en manuell tamper fra Motta, men fikk med en nyvinning fra Lelit som jeg likte veldig godt.
    Den legges på portafilteret og bruker egen vekt for å tampe likt hver gang. Kanten gjor at når den vris så er tampingen helt i vater hver gang. Lekte meg litt med den i dag og må si at denne gjorde veldig mye riktig.

    B044D216-9E63-433A-A2F2-443A6F571711.jpg 5AE64AD2-33F9-4FC3-916B-938F9345422A.jpg E3995DFD-D4A4-4D8A-9E8C-391DAB5DB722.jpeg 0BEB2060-84AA-4C0D-9B4D-D761B3EBC90A.jpg
     

    BangBang

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.03.2005
    Innlegg
    7.301
    Antall liker
    4.909
    Sted
    Okka by
    Torget vurderinger
    7
    Dette er kunst!!
    Vist er det kunst.... og man slipper ikke unna utstyrsporno og tweaking her heller....

    Her er en liten sak som er på vei i posten.... ikke Hifi priser riktignok, men et stykke nærmere «den perfekte».

    Selv er jeg mer en espresso ristretto person, men av og til er det godt med en Cappuccino eller en liten macchiato.

    F61BE1E9-88A7-42A0-A59C-9E4F999716C5.jpeg
     

    .Marcus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2007
    Innlegg
    1.268
    Antall liker
    126
    Hvor er det man "begynner" med espressomaskiner og slikt? Er det egentlig bare å kjøpe seg en slik Oracle på Elkjøp og dundre av gårde?

    Så for en stund siden på en La Spaziale S1 Vivaldi II og liker det "teknologiske" preget og designet (men skulle selvsagt vært foruten comic sans på knappene)...
     

    BangBang

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.03.2005
    Innlegg
    7.301
    Antall liker
    4.909
    Sted
    Okka by
    Torget vurderinger
    7
    Hvor er det man "begynner" med espressomaskiner og slikt? Er det egentlig bare å kjøpe seg en slik Oracle på Elkjøp og dundre av gårde?

    Så for en stund siden på en La Spaziale S1 Vivaldi II og liker det "teknologiske" preget og designet (men skulle selvsagt vært foruten comic sans på knappene)...
    Jeg startet med å lese litt på www, og tok noen turer til dedikerte kaffespesialist butikker før jeg kjøpte meg en god maskin.
    Disse automatiske greiene på Elkjøp er ikke noe å trakte etter imo.
    Går selvfølgelig litt på hva man liker, og hvor mye man vil legge i det.
    Her hjemme lager både jeg og fruen espresso baserte drikker. Og de smaker bedre enn det meste man får på kaffebarer rundt om.

    Kikk litt på YouTube også. Utrolig mye gode videoer der ute.
    De mest dedikerte er minst like gale som oss her som driver med musikk og hifi :rolleyes:

     
    Sist redigert:

    .Marcus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2007
    Innlegg
    1.268
    Antall liker
    126
    Er det kanskje slik jeg tror, at en "midt på treet" reviewet maskin uansett løper ringer rundt Nespresso-saken min?

    Litt som at et "OK" anlegg egentlig er ganske bra?

    Hva ligger en OK manuell, og en OK semi-automat på cirka?
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Jeg hadde hvertfall styrt unna Sage, mye rebrand der i gården og man betaler mye for "Blumenthal stempelet"
     

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.392
    Antall liker
    3.575
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    litt uenig med deg BB, The Oracle er ikke en vanlig automatisk espressomaskin:
     

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.392
    Antall liker
    3.575
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    Hvis du titter på innmaten i mange av de helautomatiske maskinene finner du samme bryggerenhet, kvern og pumpe, men med forskjellige innpakninger.
     

    BangBang

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.03.2005
    Innlegg
    7.301
    Antall liker
    4.909
    Sted
    Okka by
    Torget vurderinger
    7
    Alt i ett dingser vil aldri levere den samme kvaliteten som en god manuell espressomaskin.
    Og med tanke på hvor viktig kvernen er. Så er ikke en som er integrert i maskinen vært noe jeg ville handlet meg ihvertfall.
    Men smaken er som som kjent delt. Og det handler om hva man ønsker å dedikere seg til.

    Jeg kjører horn, rør og vinyl også ;)
     

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.392
    Antall liker
    3.575
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    Det kan godt tenkes, men jeg tror sansynligheten for at jeg klarer å lage en skikkelig god espresso hver morgen er større hvis jeg får hjelp til å kverne nøyaktig samme mengde bønner og at stampingen blir lik hver gang. På The Orb har man mulighet til å manuelt justere alle parameterne og lagre dem.

    Jeg har både vinyl, rør og liker "venteriggen" til Sluket godt:)
     

    BangBang

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.03.2005
    Innlegg
    7.301
    Antall liker
    4.909
    Sted
    Okka by
    Torget vurderinger
    7
    Det kan godt tenkes, men jeg tror sansynligheten for at jeg klarer å lage en skikkelig god espresso hver morgen er større hvis jeg får hjelp til å kverne nøyaktig samme mengde bønner og at stampingen blir lik hver gang. På The Orb har man mulighet til å manuelt justere alle parameterne og lagre dem.

    Jeg har både vinyl, rør og liker "venteriggen" til Sluket godt:)
    Som sagt... smaken etc. Og hva man legger i det. Jeg er rimelig konstant med parameterne hjemme hos meg, og går aldri tilbake.
    :cool:

    Det som det ikke tas høyde for som er viktig. Er bla at kaffebønnene forringes når de oppbevares rett i maskinen.
    Samtidig så endrer malingsgraden seg for hver eneste dag ihht. temperatur, luftfuktighet, og selvfølgelig at bønnene blir eldre for hver dag.
    Petimeter modus selvsagt, men er man dedikert er dette noe man tar hensyn til ;)
     
    Sist redigert:

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.392
    Antall liker
    3.575
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    Du har sikkert rett når vi er i petimetermodus. Jeg har hatt manuel maskin i ca 20år og har sikkert blitt sløv og pragmatisk etterhvert. Jeg bruker til og med filter i bunn av bajonetten:)
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.091
    Antall liker
    4.345
    Torget vurderinger
    1
    Hva gjør man når det er 28 pluss ute og sola ikke vil gå ned? Mitt tips er en affogato...
     

    Anonym

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.08.2008
    Innlegg
    11.403
    Antall liker
    1.137
    Torget vurderinger
    4
    Gratulerer, en investering i livskvalitet.
     

    vidarje

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    24.10.2009
    Innlegg
    5.392
    Antall liker
    3.575
    Sted
    Rasta
    Torget vurderinger
    1
    Gratulerer! Nå er det bare å starte jakten på de perfekte bønnene:)
     

    superhkm

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.04.2005
    Innlegg
    4.069
    Antall liker
    3.050
    Torget vurderinger
    2
    Lite futt i denne tråden, er det noen her som har erfaringer med ECM ?
     

    superhkm

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.04.2005
    Innlegg
    4.069
    Antall liker
    3.050
    Torget vurderinger
    2
    Jaja.. som man spør får man svar.
     

    G-nøkkel

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    08.03.2011
    Innlegg
    433
    Antall liker
    199
    Sted
    Mysen
    Torget vurderinger
    3
    Det var kanskje intensjonen i spørsmålet fra @superhkm, ja... Men det er jo veldig off-topic å skrive om erfaringene når det spørres om man har erfaring - ikke sant? :)

    Men uavhengig av spørsmålet: Jeg startet med en halv-automatisk La Pavoni på midten av 90-tallet. Noe kvalitetsheving ble oppnådd da jeg noen år senere konverterte til en Rancilio Silvia. SIstnevnte var på den tiden mange baristaers favorittmaskin. Helt fornøyd? Nei...

    Deretter kom det en stor Rancilio Epoca inn på kjøkkenbenken. Så jo fet ut - men ikke bedre output. Avhendet denne til fordel for en ECM Classica PID for 6-7 år siden. Da skjedde det noe. Vesentlig bedre enn alle mine tre foregående.

    Selv med kverning fra en Mazzer Mini klarer jeg ikke å lage så god espresso som de flinke kaffebarene. Om det skyldes utstyret, egne ferdigheter, råvarene fra Lippe, akustikk eller dårlig strøm - det aner jeg ikke...
     

    superhkm

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.04.2005
    Innlegg
    4.069
    Antall liker
    3.050
    Torget vurderinger
    2
    Har en 64 kvern fra dem som jeg er veldig fornøyd med. Men det var kanskje maskinene du var mest interessert i?
    Egentlig begge deler, hvis de holder hva de lover fra Kristiansand dukker det opp en Profi IV og en 54 kvern her før neste helg. Da får jeg mine egne erfaringer. Finner ingen som klager på kvaliteten på disse produktene .. :)
     

    H.Are.Felle

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    28.11.2008
    Innlegg
    312
    Antall liker
    760
    Sted
    Porsgrunn
    Har en 64 kvern fra dem som jeg er veldig fornøyd med. Men det var kanskje maskinene du var mest interessert i?
    Har en ECM Mechanika Profi IV med Eureka kvern som jeg er meget fornøyd med (etter modifiseringen)
    ECM'en har ikke PID, så du må vite hva temperatur surfing er.
    Ellers har den rotasjonspumpe som gjør den stillegående og gir konstant trykk fra første stund.

    ECM.jpg
     

    superhkm

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.04.2005
    Innlegg
    4.069
    Antall liker
    3.050
    Torget vurderinger
    2
    Holy moly, det var kaffealteret sitt… nei, jeg vet ikke hva temperatur surfing er ..
     

    Jim I Hendriksen

    Krisestab konsulent
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    6.272
    Antall liker
    9.114
    En kjenning har noe utstyr som ikke blir brukt



     

    H.Are.Felle

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    28.11.2008
    Innlegg
    312
    Antall liker
    760
    Sted
    Porsgrunn
    Var en tur i Trondheim i helga hvor det viste seg at det var mat og øl festival på torget. Siden solen dukket opp (dvs. vi tok den med oss fra sørlandet) var det masse folk å se.
    I en av bodene fant jeg lokalt brente kaffebønner i fra Bakklandet.
    Med hint av mørk sjokolade, karamell og hasselnøtter er dette helt i tråd med hva jeg liker.

    IMG_20220731_163140[1].jpg

    Med 25.07 som brennedato ble det mye crema.

    IMG_20220731_163015[1].jpg

    Espressoen ble veldig bra, Lagde første shot med 97 grader, men det ble for varmt. Neste ble lagd på 94-95 grader og ble helt perfekt. Lite syre med alle notene intakt.

    IMG_20220731_163040[1].jpg

    Er mørk brent kaffe med lite syre noe for deg, anbefaler jeg deg å prøve denne.
     
    2

    2xJ

    Gjest
    Har en ECM Mechanika Profi IV med Eureka kvern som jeg er meget fornøyd med (etter modifiseringen)
    ECM'en har ikke PID, så du må vite hva temperatur surfing er.
    Ellers har den rotasjonspumpe som gjør den stillegående og gir konstant trykk fra første stund.

    Vis vedlegget 748637

    Hva heter den tamperen til venstre i bildet ??
     

    H.Are.Felle

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    28.11.2008
    Innlegg
    312
    Antall liker
    760
    Sted
    Porsgrunn
    Tamperen til venstre er et forsøksprosjekt. Det er opprinnelig en presse for ut stansing av huller og mønster i lær. En prege presse. Et Kina produkt.
    Den andre tamperen er en vektet tamper som bunner når trykket er riktig.
     
    • Liker
    Reaksjoner: 2xJ

    H.Are.Felle

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    28.11.2008
    Innlegg
    312
    Antall liker
    760
    Sted
    Porsgrunn
    Tar med noen espresso relaterte bilder i fra Roma

    illy 4.jpg

    illy 3.jpg

    Hadde oppløsningen vært bra kunne jeg hatt dette bildet i kaffebaren.
    Kaffe og musikk hører sammen.

    illy 1.jpg

    Ikke kafferelatert men var så kul at jeg tok den med.

    illy 5.jpg
     
    • Liker
    Reaksjoner: 2xJ

    Jim I Hendriksen

    Krisestab konsulent
    Ble medlem
    06.04.2019
    Innlegg
    6.272
    Antall liker
    9.114
    Var en tur i Trondheim i helga hvor det viste seg at det var mat og øl festival på torget. Siden solen dukket opp (dvs. vi tok den med oss fra sørlandet) var det masse folk å se.
    I en av bodene fant jeg lokalt brente kaffebønner i fra Bakklandet.
    Med hint av mørk sjokolade, karamell og hasselnøtter er dette helt i tråd med hva jeg liker.

    Er mørk brent kaffe med lite syre noe for deg, anbefaler jeg deg å prøve denne.
    Prøvde ut denne og dette er en veldig god espresso! Smakene henger veldig godt i sammen og som det sies lite syre. Nydelig og laaang ettersmak. Hvis man bare elsker espresso som ikke biter altfor mye så er denne et valg høyt oppe på lista. Denne kjøper jeg igjen.


    IMG_1034.jpeg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn