Politikk, religion og samfunn Nok et genialt trekk av de blåblå!

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.525
    Antall liker
    7.854
    Torget vurderinger
    0
    Vi må ikke bli helt blinde for at det faktisk finnes meget god medisinsk ekspertise også utenfor kongleriket.
    Dagens lille anektote:
    En kollega/kamerat ute fra kysten var på ferie i det store utland, Thailand. Han fikk sterke smerter i brystet, ambulanse til hotellet og på "hau og ræv" inn på akuttmottak. Infarkt!
    Svært og gedigent sykehus i Bangkok. Gutten har selvsagt både medlemskap hos Norsk Luftambulanse og en god reiseforsikring. Vel NLA har sluttet å reise verden rundt og hente hjem syke medlemmer, så tuff luck! Men nødsentralen i København som jobber for forsikringen fikset dette. Han fikk til og med velge, enten operasjon på det sykehuset der han var eller fly til Oslo og operasjon der. Han ville HJEM!! Kan ikke stole på utlendinger for så alvorlige saker som hjerteoperasjon, selvsagt!
    Operasjonen gikk greit den og han lever og blomstrer han. MEN vel hjemme googler han det sykehuset han lå på i Bangkok. Det viser seg at det er et av Asias mest meriterte sykehus når det gjelder ulike hjerteoperasjoner. Det er plassen dit ulike diktatorer, våpenhandlere og slike med uhørt mye penger drar til når pumpa begynner å krangle.
    Nå har vi gode sykehus med godt kvalifiserte leger i Norge, men vi er for å si det litt forsiktig ikke de eneste!
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214

    Holdningene til Høyre. Vi skal bestemme hvilken farge det er på tøyet ditt om du er så fattig at du må motta statlig støtte. Du skal tynes fordi du er en lat faen. Du skal møte opp meningsløs aktivitet, for vi kan ikke stole på deg og du skal vitr at vi synes at du ikke er verdt en dritt. Livet ditt skal bli enda kjipere enn hva det allerede er. For det er først når du er virkelig i rennesteinen du kan dra deg selv opp. Og ikke minst så er du et eksempel vi kan skremme alle andre med.

    Når folk som Kurt Nilsen kommer og spør om noen millioner, så er pengesekken vid og stor og ingen spørsmål stilles. Han må jo ha sine millionoverskudd. Noe annet er uhørt.

    Stem den gjengen ut!
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    34.932
    Antall liker
    19.791
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Som en oppfølging av Larsons innlegg;


    Det morsomme med Høyre, er at de tallelskende folka i det hele tatt ikke har peiling på tall. De tar aldri med alle faktorer i sine regnestykker- kun de som passer inn i deres forvrengte ideologi. Og presenterer det som en "sannhet" - mens arrogansen tyter ut av øra.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.740
    Antall liker
    13.230
    Det morsomme med Høyre, er at de tallelskende folka i det hele tatt ikke har peiling på tall. De tar aldri med alle faktorer i sine regnestykker- kun de som passer inn i deres forvrengte ideologi. Og presenterer det som en "sannhet" - mens arrogansen tyter ut av øra.
    Den SSB-saken det vises til har forsåvidt vært diskutert en del og folkene i SSB har funnet opp en helt egen definisjon på "inntekt" som ikke brukes noe annet sted. Om de skulle vært konsekvente skulle de også tatt med verdiøkningen på bolig, da ville bildet sett ganske annerledes ut. Da ville "verdistigning på kapital investert" fort vært hovedinntekskilden til en relativt stor del av Oslos befolkning.

    Uansett hva SSB eller politikere måtte mene om denne definisjonen på "inntekt" så dukker uansett dette opp i regnskapet for formue, og der er det neppe noen som er uenig i at forskjellene øker, og det til dels dramatisk. Men som nevnt tidligere å har dette nesten ingen ting med farge på politikk å gjøre men omtrent alt med avkastning i ulike aktivaklasser å gjøre. Og så lenge prisene på dette (aksjer/eiendom/whatever) stiger er det ingen ting politkere kan gjøre for å "redusere forskjellene". Det er ekstremt simpel matematikk og ikke et ideologisk utsagn. Om man er uenig i dette så bør man lese ungdomsskolepensum i matematikk på nytt.
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    34.932
    Antall liker
    19.791
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Tja.


    Om de bevisst forvrenger eller ubevisst fortrenger virkeligheten, vet jeg ikke. Påstandene deres er i alle fall gale.
    Virkeligheten er at de rike drar fra mens de lavtlønte blir parkert, de rikeste tjener mye mer enn vi trodde, betaler mindre andel skatt enn folk flest, og eier stadig mer.

    Sanner og Isaksen viser frem en relativt flat graf over utviklingen i det mest brukte målet på inntektsulikhet, Gini-indeksen, de siste 20 årene som belegg for at ulikhetene ikke øker. De påstår at økningen i ulikhet siden 2013 har vært marginal, med en økning i Gini-koeffisienten fra 0,241 til 0,250.
    Det kan høres lite ut.

    Men hvis vi ser nærmere på hvordan inntektsveksten har fordelt seg mellom inntektsgrupper, får vi et helt annet bilde. Da ser vi at de lavtlønte har blitt parkert, mens de høytlønte har dratt ifra, mens Solberg, Sanner og Isaksen har styrt. Slik har veksten i realinntekt fordelt seg:

    Kilde: SSB tabell 12682: Desilfordelt inntekt etter skatt per forbrukseining (EU-skala), etter desil, statistikkvariabel og år
    Jo mer man tjener, jo mer har inntekten økt. De som tjener minst (desil 1) har i praksis stått stille i reallønnsutviklingen under Solbergs regjeringstid, med en økning på 0,2 prosent av en inntekt som allerede er svært lav - en økning på 400 kroner i årlig realinntekt etter skatt.

    Den nest nederste gruppen (desil 2) har hatt en økning på skarve 0,9 prosent, eller 2300 kroner over disse seks årene. Den tiendedelen som tjener mest, har til sammenligning hatt en økning på 6,1 prosent, eller 53.100 kroner.
    De rikeste av de rike kommer best ut under Solbergs styre: Den prosenten som har høyest inntekt, har hatt den klart høyeste økningen i perioden, med en økning på 14 prosent, eller 266.000 kroner.

    Siden Sanner og Isaksen bruker SSB som sannhetsvitner for sin uholdbare konklusjon, vil jeg trekke frem ytterligere to konklusjoner fra SSB om ulikhetsutviklingen.



    Den første er: «Inntektsulikheten i Norge er mye større enn det offisiell inntektsstatistikk viser».

    Grunnen er at eiere holder inntekter i selskaper som ikke telles med i statistikken bak Gini-indeksen. Dette er midler de rår over, og kan ta ut som utbytte hvis de vil.

    Landets rikeste eiere bruker selskaper som «sparebøsser.

    Gjennom disse selskapene kan man kjøpe privatfly, luksusyachter, leiligheter og biler i selskapets navn - og unngå å skatte av pengene først, slik vanlige lønnsmottakere må gjøre.

    Jeg håper landets finansminister er klar over dette problemet, selv om innlegget tyder på noe annet.

    Når SSB regner med eierinntekter, ser vi at de rikeste 370 personene i Norge tjener seks prosent av all inntekt i landet! Det er seks ganger så mye som den offisielle statistikken (Gini-tallene) sier, og en økning på 50 prosent siden Høyre kom til makten.


    Gini-koeffisienten øker fra om lag 0,25 til om lag 0,34 om man tar høyde for tilbakeholdte overskudd som eierne rår over. Med dette målet har også ulikhetene økt dramatisk over tid - fra 0,26 i 2001 til 0,34 i 2018, som følgende figur fra SSB viser:



    Forskningen til SSB viser også at de aller rikeste betaler en mindre andel skatt enn folk flest. Den rikeste prosente av befolkningen betaler ikke høyere andel i skatt enn en sykepleier, og de aller rikeste i Norge betaler kun et sted mellom 10 og 20 prosent skatt av den reelle inntekten sin.


    Da blir påstanden til Sanner og Isaksen om at de som tjener mest, betaler relativt sett mest skatt, feil.

    Den andre konklusjonen fra SSB er: «Formuen er svært skjevt fordelt mellom husholdningene, og fordelingen ble enda skjevere i 2019». De rikeste 10 prosentene eier over halvparten av nettoformuen i Norge. De rikeste 0,1 prosent eier 11,6 prosent av nettoformuen, altså godt over en tiendedel, og de har økt sin andel med 40 prosent bare siden 2013.



    Norge har en formuesulikhet på høyde med Storbritannia, og en større ulikhet enn land som Spania, Frankrike og Italia.

    Sanner og Isaksen vil likevel bagatellisere ulikheten. De trekker frem at det er økte aksje- og boligformuer som gjør at formuesulikheten øker. Formuesulikheten øker altså fordi formuesulikheten øker!

    Det er ingen naturlov at de som eier aksjer og eiendommer skal få ta del i en vekst andre ikke får ta del i; det er et resultat av det økonomiske systemet og den økonomiske politikken som Høyre står for.

    Ulikheten er alltid politisk og ideologisk, som økonomen Thomas Piketty formulerer det. Og det må politikk til for å bekjempe den.

    Det er vanskelig å tro at ministrene ikke vet at de taler mot bedre vitende når de påstår at ulikhetene ikke øker.

    .....



    Så vet vi av erfaring også her inne, at høyre- folk er eksperter på å vende og vri på ting- selv det som er fullstendig åpenbart prøver de seg på å forskjønne med mangelfulle tall og mangelfull forståelse.
     
    Sist redigert:

    WayAhead

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.12.2017
    Innlegg
    14.625
    Antall liker
    3.439
    Sted
    Sky No Limit....
    Torget vurderinger
    0
    Dette er en helt annen problemstilling enn det Larson postet over men du har vel som vanlig ikke lest eller forstått innholdet, vil ikke kanskje.? Aka Larson..
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.740
    Antall liker
    13.230
    Men hvis vi ser nærmere på hvordan inntektsveksten har fordelt seg mellom inntektsgrupper, får vi et helt annet bilde. Da ser vi at de lavtlønte har blitt parkert, mens de høytlønte har dratt ifra, mens Solberg, Sanner og Isaksen har styrt. Slik har veksten i realinntekt fordelt seg:
    Nå er lønnutviklingen, spesielt i den høyere enden av distribusjonen ikke noe som bestemmes av Stortinget eller Regjeringen. De har i det hele ganske liten innflytelse på hva disse lønningene settes til. Med noen få unntak så er dette i all hovedsak i privat sektor. Politikere har kanskje en viss innflytelse over topplønninger i offentlig sektor og hel- eller deleide bedrifter, men utover det har de strengt tatt fint lite de skulle sagt. Jeg tror ikke landets forretningsadvokatfirmer er spesielt interesserte i hva Erna eller Jonas mener om lønnsnivået deres for eksempel.
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    34.932
    Antall liker
    19.791
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Nå er lønnutviklingen, spesielt i den høyere enden av distribusjonen ikke noe som bestemmes av Stortinget eller Regjeringen. De har i det hele ganske liten innflytelse på hva disse lønningene settes til. Med noen få unntak så er dette i all hovedsak i privat sektor. Politikere har kanskje en viss innflytelse over topplønninger i offentlig sektor og hel- eller deleide bedrifter, men utover det har de strengt tatt fint lite de skulle sagt. Jeg tror ikke landets forretningsadvokatfirmer er spesielt interesserte i hva Erna eller Jonas mener om lønnsnivået deres for eksempel.
    Det viktigste er å heve fra bunnen av, sørge for avvikling av sosial dumping, sørge for at alle tar del i reallønnsvekst, skatte de med lavere inntekt mindre, vri skattesystemet mer om til fordeling enn nå, heve minstesatser, sørge for et helsevesen der pengeboka ikke avgjør hvilken behandling du får og når du får denne osv.
     

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.021
    Antall liker
    8.217
    Torget vurderinger
    1
    Nå er lønnutviklingen, spesielt i den høyere enden av distribusjonen ikke noe som bestemmes av Stortinget eller Regjeringen. De har i det hele ganske liten innflytelse på hva disse lønningene settes til. Med noen få unntak så er dette i all hovedsak i privat sektor. Politikere har kanskje en viss innflytelse over topplønninger i offentlig sektor og hel- eller deleide bedrifter, men utover det har de strengt tatt fint lite de skulle sagt. Jeg tror ikke landets forretningsadvokatfirmer er spesielt interesserte i hva Erna eller Jonas mener om lønnsnivået deres for eksempel.

    Politikerne har åpnet for sosial dumping i stor skala. Dette er bevisst politikk.
    Den noe merkelige ideologien bak er at lavlønnte skal motiveres av trusselen om å få det værre; lønna deres skal på anbud, deres ansettelsesforhold skal gjøres mer usikker. Dette skal i følge teorien oppmuntre dem til å gjøre en bedre jobb. For de priviligerte, dvs de som har høyre som interesseorganisasjon, gjelder det motsatte. Ved å gi disse høyere lønn, bonuser og skattelette vil de bli motivert til å gjøre en bedre jobb. Dette er selvfølgelig en oppskrift på økte forskjeller.
    Det er frekt å sende tusenvis av arbeidstakere til NAV som følge av sosial dumping. Deretter stemple dem som latsabber, for så å kutte i deres livsopphold. Hvilke menneskesyn regjerer i dette partiet?
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    34.932
    Antall liker
    19.791
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Vi skal ha et arbeidsliv der folk har faste, hele stillinger, der lønna er god nok til å leve av, komme seg inn i boligmarkedet, der sosial dumping forbannes, der Høyres tankegods og mikroregnestykker får det de fortjener- latter og hån, der man ser helhetlig- slik at skattetrykket økes på toppen òg senkes i bunn, der sosialhjelp ikke angripes, der folk som må på NAV faktisk får hjelp- ikke mistenksomhet. Samt at private aktører av formidling av arbeidskraft forbys! Arbeidsfolk er mennesker; ikke en vare Adecco skal tjene seg rik på.
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.740
    Antall liker
    13.230
    1) Vi skal ha et arbeidsliv der folk har faste,hele stillinger,
    2) der lønna er god nok til å leve av, komme seg inn i boligmarkedet,
    3) der sosial dumping forbannes, der
    4) Høyres tankegods og mikroregnestykker får det de fortjener- latter og hån, der man ser helhetlig- slik at skattetrykket økes på toppen òg senkes i bunn.
    1) Det bøtter og spann av folk i Norge som ikke vil ha en 100% stilling av ulike grunner. Fast er en annen sak. Dessuten er det matematisk umulig å ha heltidsstillinger med alle de kompliserte turnusreglene som ymse fagforeninger osv har forhandlet frem.

    2) Det er ikke lønna som er problemet, men først og fremst reguleringen av bankene slik at man ikke får lånt nok penger og/eller ikke har nok egenkapital. Dessuten er dette først og fremst et byfenomen og ikke et nasjonalt problem. Høye byggekostnader kommer av tekniske krav (vedtatt politisk) og at det er et høyt kostnadsnivå i Norge. Om håndtverkere f.eks skal ha høyere lønninger blir det enda dyrere å bygge. Spesielt om det ikke skal importeres arbeidskraft fra utlandet i tillegg

    3) Følger stort sett av EØS-avtalen og har pågått i flere ti-år. Begrepet "sosial dumping" ble oppfunnet lenge før 2013. Dessuten har vel nå de fleste lært seg at Norge er relativt avhengig av importert arbeidskraft på svært mange områder.

    4) Det har i alle fall noe med politikk å gjøre, så kan man være enig eller uenig i hva som gjøres av noen til enhver tid.
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest

    Holdningene til Høyre. Vi skal bestemme hvilken farge det er på tøyet ditt om du er så fattig at du må motta statlig støtte. Du skal tynes fordi du er en lat faen. Du skal møte opp meningsløs aktivitet, for vi kan ikke stole på deg og du skal vitr at vi synes at du ikke er verdt en dritt. Livet ditt skal bli enda kjipere enn hva det allerede er. For det er først når du er virkelig i rennesteinen du kan dra deg selv opp. Og ikke minst så er du et eksempel vi kan skremme alle andre med.

    Når folk som Kurt Nilsen kommer og spør om noen millioner, så er pengesekken vid og stor og ingen spørsmål stilles. Han må jo ha sine millionoverskudd. Noe annet er uhørt.

    Stem den gjengen ut!
    Jeg kjenner saksbehandlere hos NAV som er i direkte kontakt med klientene. Tidligere har jeg diskutert problemer med kutt i AAP, som fører til flere på uføretrygd.

    Vedrørende aktivitet er det derimot tegn som tyder på at dette fungerer for å ha gode rutiner i hverdagen. I Berlin gir de støtte til hund for disse - slik at de kommer seg opp på morgenen, og har sunne vaner. Det har de gode erfaringer med, og gjør overgangen til jobb enklere. Jeg tror dette forslaget er velmenende og er ikke en stigmatisering.
     

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.021
    Antall liker
    8.217
    Torget vurderinger
    1
    1) Problemer er at folk som vil (og trenger) fast stilling ikke får det. I tillegg vil høyre at flere skal være selvstendige (i lavtlønnsyrker) slik at de ikke har samme sikkerhet for inntekt eller de same rettighetene som ansatte.
    2) Lønna er problemet. Å låne masse penger er ingen løsning for de med lav inntekt.
    3) Sosial dumping ja. Vi har gjort oss avhengig av sosial dumping via importert arbeidskraft. Vi har kjørt like mange på NAV som vi har importert. "Ingen" tar lengre fag der man må konkurrere med importert arbeidskraft. Folk flykter fra slike jobber og fyller opp Universiteter og høyskoler. Mange av dem får ikke relevant jobb etter utdanning....
    4) Å ta fra de som har lite og gi til de som har mye er politikk, men er nokså unisont ansett som forkastelig....
     

    lars_erik

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    19.10.2006
    Innlegg
    34.932
    Antall liker
    19.791
    Sted
    Hades
    Torget vurderinger
    0
    Det at noen ikke vil ha hele stillinger, betyr ikke det samme som at det skal tilbys. Så får man også tilstrebe å tilrettelegge turnusordninger- i stedet for å se (ideologiske) umuligheter.

    Lønna er absolutt en del av problemet- særlig når det gjelder å minske forskjeller. At man stiller for store krav til egenkapital ved boligkjøp et annet. Et tredje er rentepolitikken- der de med lav inntekt får høyere rente.

    Hva EØS sier om sosial dumping, er egentlig ikke spesielt interessant. Da får Norge ta kampen, i stedet for alltid å være "best" i klassen.

    Politikk som gir mest til de som fra før av har mest, er årsaken for opprettelsen av arbeiderbevegelsen.
     

    Baard

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    17.04.2002
    Innlegg
    2.170
    Antall liker
    693
    Torget vurderinger
    1
    Vi skal ha et arbeidsliv der folk har faste, hele stillinger, der lønna er god nok til å leve av, komme seg inn i boligmarkedet, der sosial dumping forbannes, der Høyres tankegods og mikroregnestykker får det de fortjener- latter og hån, der man ser helhetlig- slik at skattetrykket økes på toppen òg senkes i bunn, der sosialhjelp ikke angripes, der folk som må på NAV faktisk får hjelp- ikke mistenksomhet. Samt at private aktører av formidling av arbeidskraft forbys! Arbeidsfolk er mennesker; ikke en vare Adecco skal tjene seg rik på.
    Det er jo ingen ting som stoppere dere. Eller er det bare gøy å være stor i kjeften og skyte fra hofta. Venstresiden kan jo begynne med sine egne kommuner.
     

    Voff

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.11.2006
    Innlegg
    11.021
    Antall liker
    8.217
    Torget vurderinger
    1

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Jeg kjenner saksbehandlere hos NAV som er i direkte kontakt med klientene. Tidligere har jeg diskutert problemer med kutt i AAP, som fører til flere på uføretrygd.

    Vedrørende aktivitet er det derimot tegn som tyder på at dette fungerer for å ha gode rutiner i hverdagen. I Berlin gir de støtte til hund for disse - slik at de kommer seg opp på morgenen, og har sunne vaner. Det har de gode erfaringer med, og gjør overgangen til jobb enklere. Jeg tror dette forslaget er velmenende og er ikke en stigmatisering.
    Dette er ikke et velmenende forslag. Aldri. Dette er holdningen om at trygdemottakeren er en lat jævel som trenger en tupp i leggen.


    Ikke har Høyre ekspertene på sin side her heller.

     

    Baard

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    17.04.2002
    Innlegg
    2.170
    Antall liker
    693
    Torget vurderinger
    1
    At sosialdemokratene har forrådt arbeiderklassen er gammelt nytt. Det er derfor de sliter i hele Europa...
    Det eksisterer ingen arbeiderklasse lengre det er ingen å forråde. Her er det funksjonærer og akademikere. Resten er sessong og innleid arbeidskraft. Hilsen olje Norge.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.003
    Antall liker
    6.231
    Tja.


    Om de bevisst forvrenger eller ubevisst fortrenger virkeligheten, vet jeg ikke. Påstandene deres er i alle fall gale.
    Virkeligheten er at de rike drar fra mens de lavtlønte blir parkert, de rikeste tjener mye mer enn vi trodde, betaler mindre andel skatt enn folk flest, og eier stadig mer.

    Sanner og Isaksen viser frem en relativt flat graf over utviklingen i det mest brukte målet på inntektsulikhet, Gini-indeksen, de siste 20 årene som belegg for at ulikhetene ikke øker. De påstår at økningen i ulikhet siden 2013 har vært marginal, med en økning i Gini-koeffisienten fra 0,241 til 0,250.
    Det kan høres lite ut.

    Men hvis vi ser nærmere på hvordan inntektsveksten har fordelt seg mellom inntektsgrupper, får vi et helt annet bilde. Da ser vi at de lavtlønte har blitt parkert, mens de høytlønte har dratt ifra, mens Solberg, Sanner og Isaksen har styrt. Slik har veksten i realinntekt fordelt seg:

    Kilde: SSB tabell 12682: Desilfordelt inntekt etter skatt per forbrukseining (EU-skala), etter desil, statistikkvariabel og år
    Jo mer man tjener, jo mer har inntekten økt. De som tjener minst (desil 1) har i praksis stått stille i reallønnsutviklingen under Solbergs regjeringstid, med en økning på 0,2 prosent av en inntekt som allerede er svært lav - en økning på 400 kroner i årlig realinntekt etter skatt.

    Den nest nederste gruppen (desil 2) har hatt en økning på skarve 0,9 prosent, eller 2300 kroner over disse seks årene. Den tiendedelen som tjener mest, har til sammenligning hatt en økning på 6,1 prosent, eller 53.100 kroner.
    De rikeste av de rike kommer best ut under Solbergs styre: Den prosenten som har høyest inntekt, har hatt den klart høyeste økningen i perioden, med en økning på 14 prosent, eller 266.000 kroner.

    Siden Sanner og Isaksen bruker SSB som sannhetsvitner for sin uholdbare konklusjon, vil jeg trekke frem ytterligere to konklusjoner fra SSB om ulikhetsutviklingen.



    Den første er: «Inntektsulikheten i Norge er mye større enn det offisiell inntektsstatistikk viser».

    Grunnen er at eiere holder inntekter i selskaper som ikke telles med i statistikken bak Gini-indeksen. Dette er midler de rår over, og kan ta ut som utbytte hvis de vil.

    Landets rikeste eiere bruker selskaper som «sparebøsser.

    Gjennom disse selskapene kan man kjøpe privatfly, luksusyachter, leiligheter og biler i selskapets navn - og unngå å skatte av pengene først, slik vanlige lønnsmottakere må gjøre.

    Jeg håper landets finansminister er klar over dette problemet, selv om innlegget tyder på noe annet.

    Når SSB regner med eierinntekter, ser vi at de rikeste 370 personene i Norge tjener seks prosent av all inntekt i landet! Det er seks ganger så mye som den offisielle statistikken (Gini-tallene) sier, og en økning på 50 prosent siden Høyre kom til makten.


    Gini-koeffisienten øker fra om lag 0,25 til om lag 0,34 om man tar høyde for tilbakeholdte overskudd som eierne rår over. Med dette målet har også ulikhetene økt dramatisk over tid - fra 0,26 i 2001 til 0,34 i 2018, som følgende figur fra SSB viser:



    Forskningen til SSB viser også at de aller rikeste betaler en mindre andel skatt enn folk flest. Den rikeste prosente av befolkningen betaler ikke høyere andel i skatt enn en sykepleier, og de aller rikeste i Norge betaler kun et sted mellom 10 og 20 prosent skatt av den reelle inntekten sin.


    Da blir påstanden til Sanner og Isaksen om at de som tjener mest, betaler relativt sett mest skatt, feil.

    Den andre konklusjonen fra SSB er: «Formuen er svært skjevt fordelt mellom husholdningene, og fordelingen ble enda skjevere i 2019». De rikeste 10 prosentene eier over halvparten av nettoformuen i Norge. De rikeste 0,1 prosent eier 11,6 prosent av nettoformuen, altså godt over en tiendedel, og de har økt sin andel med 40 prosent bare siden 2013.



    Norge har en formuesulikhet på høyde med Storbritannia, og en større ulikhet enn land som Spania, Frankrike og Italia.

    Sanner og Isaksen vil likevel bagatellisere ulikheten. De trekker frem at det er økte aksje- og boligformuer som gjør at formuesulikheten øker. Formuesulikheten øker altså fordi formuesulikheten øker!

    Det er ingen naturlov at de som eier aksjer og eiendommer skal få ta del i en vekst andre ikke får ta del i; det er et resultat av det økonomiske systemet og den økonomiske politikken som Høyre står for.

    Ulikheten er alltid politisk og ideologisk, som økonomen Thomas Piketty formulerer det. Og det må politikk til for å bekjempe den.

    Det er vanskelig å tro at ministrene ikke vet at de taler mot bedre vitende når de påstår at ulikhetene ikke øker.

    .....



    Så vet vi av erfaring også her inne, at høyre- folk er eksperter på å vende og vri på ting- selv det som er fullstendig åpenbart prøver de seg på å forskjønne med mangelfulle tall og mangelfull forståelse.
    Reallønnsvekst over hele linja. Ikke verst!
     

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.329
    Antall liker
    3.514
    Torget vurderinger
    4
    "Gjennom disse selskapene kan man kjøpe privatfly, luksusyachter, leiligheter og biler i selskapets navn - og unngå å skatte av pengene først, slik vanlige lønnsmottakere må gjøre."

    Dett er reinspikka sprøyt - da får du skatteetaten på nakken fortere enn svint.

    Eksempel
     
    • Liker
    Reaksjoner: MML

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    "Gjennom disse selskapene kan man kjøpe privatfly, luksusyachter, leiligheter og biler i selskapets navn - og unngå å skatte av pengene først, slik vanlige lønnsmottakere må gjøre."

    Dett er reinspikka sprøyt - da får du skatteetaten på nakken fortere enn svint.

    Eksempel

    Ser ikke helt slik ut.

    Tror ikke at småaksjonærene i Aker Asa får fly dette flyet.

    Finnes uttallige eksempler at folk reiser på hytta o.l. på jobbens regning. Det gjelder bare å legge noe faglig der slik at man kan "begrunne" reisen.

    Her har du metoden:
     
    Sist redigert:
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Dette er ikke et velmenende forslag. Aldri. Dette er holdningen om at trygdemottakeren er en lat jævel som trenger en tupp i leggen.


    Ikke har Høyre ekspertene på sin side her heller.

    Her tror jeg du reagerer på Erna som en hund på postmannen.

    I din egen referanse sier en av forskerne følgende:

    « - Jeg er litt overrasket over ikke å finne noen effekt. Men i praksis skjedde det nok ikke så mye for så veldig mange. Mange brukte vilkår om aktivitet som et virkemiddel fra før, og kanskje særlig overfor unge, sier forskeren bak rapporten, Øystein Hernæs.»

    Dagens aktiviteter er for lite målrettede. Det må forbedres. Utover det så sier det seg selv at aktivitet er bra for å holde en døgnrytme, rutine, mer sosialisering etc.,

    Jeg slet selv med god rutine før jeg tvang meg selv inn på et profesjonsstudie der jeg mildt sagt ble kicket i assen - og godt var det - men smertefullt i starten. Åpne studier og kaffelivet er for de med sterkere ryggrad enn meg 😂
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Her tror jeg du reagerer på Erna som en hund på postmannen.

    I din egen referanse sier en av forskerne følgende:

    « - Jeg er litt overrasket over ikke å finne noen effekt. Men i praksis skjedde det nok ikke så mye for så veldig mange. Mange brukte vilkår om aktivitet som et virkemiddel fra før, og kanskje særlig overfor unge, sier forskeren bak rapporten, Øystein Hernæs.»

    Dagens aktiviteter er for lite målrettede. Det må forbedres. Utover det så sier det seg selv at aktivitet er bra for å holde en døgnrytme, rutine, mer sosialisering etc.,

    Jeg slet selv med god rutine før jeg tvang meg selv inn på et profesjonsstudie der jeg mildt sagt ble kicket i assen - og godt var det - men smertefullt i starten. Åpne studier og kaffelivet er for de med sterkere ryggrad enn meg 😂
    Igjen, holdningen om latskap!


    Jeg ser ingen grunn til at folk skal tvinges til å arbeide for 6000 kr måneden. Slavearbeid kalte vi det før. Vil du gi folk meningsfylt aktivitet, så gi de en jobb davel.
     

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.329
    Antall liker
    3.514
    Torget vurderinger
    4
    Larson du må lese linkene du bruker

    Kigen: Markedsleie for privat bruk
    Flyet driftes av Sundt Air på Gardermoen, som har spesialisert seg på å drifte privatjeter for norske milliardærer. På vegne av noen av disse leier Sundt Air også ut deres fly.
    Ifølge Kigen må Røkke betale markedsleie for flyet dersom han eller et av hans private selskaper, som TRG AS, skal benytte Akers nye jetfly.
    – Pris ved bruk av flyet settes av Sundt Air basert på det som er markedsleie for tilsvarende fly. Det er et oversiktlig marked. Prisen gjelder for alle selskaper som benytter flyet, selvsagt det samme for Kjell Inge Røkke privat og TRG, heter det fra Kigen.


    Han må betale - tro meg det blir sjekket av skatteetaten
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Og hva får deg til å tro at han ikke tar en Helgheim?

    Firmaet betaler for hans private reise som tilfeldigvis også har noe faglig på destinasjonen.


    Hvor mange av disse samfunnstoppene betalte skatt av Tangen-seminaret, tror du? Svaret er 0,0 %. At Sting spilte for dem var jo faglig.
     

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.329
    Antall liker
    3.514
    Torget vurderinger
    4
    Selvfølgelig er det noen gråsoner men det er ikke rett frem som du gir inntrykk av.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Det er rimelig rett frem for de som kan veien. Og tro meg, disse folkene kan veien.

    Jeg har hørt historier og hatt personlige erfaringer med hvordan det gjøres.

    3 dagers firmatur for alle ansatte på hotell i danmark. Noe faglig innhold på lørdagen, kall det teambuilding, og skatteetaten var fornøyd. Ledere som tar med seg hele avdelingen på årlig helgetur i arbeidsuken(!!!) uten noe faglig påfyll. Guttetur i grunn. Selvsagt uten å melde fra til skatteetaten. Lov å prøve seg, vet du.
    Jeg har hørt historier om folk som tok styremøtene i sitt aksjeselskap på en bedre resteurant. Styret besto av gubben og kona. Etter en viss tid så ble det stilt spørsmålstegn her, så noen ble for grådige.

    Vi har Njåstad* som helt tydelig viser hvordan det gjøres. Stortinget betaler for reisen til Geilo, fordi han tilfeldigvis la noen møter der. Kunne alldeles ikke hatt disse i Oslo. Dette hadde aldri blitt slått opp om han var ansatt i privat bedrift.


    Eiere av firmaer vet hvordan de skal få avskrevet privat bruk på firmaets goder på firmaets regning (dvs, senker overskuddet og dermed også skatten) og skatteetaten må stå og se på. Skatteetaten ser selvsagt ikke på i alle tilfeller, for hull tettes, men jammen meg er det visse politiske partier som ønsker at enkelte hull skal være der, samtidig som de hullene for småkroner som hvermannsen skulle måtte ha skal være pottetett.
     
    Sist redigert:
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Jeg ser ingen grunn til at folk skal tvinges til å arbeide for 6000 kr måneden. Slavearbeid kalte vi det før. Vil du gi folk meningsfylt aktivitet, så gi de en jobb davel.
    Helt enig. Det må være mål nr.1 å skaffe jobb til folk. NAV er kun en mellomstasjon. I en praktisk verden der alle ikke er i jobb, så er det fint at de hele tiden vurderer hvilke tiltak som fungerer best. Jeg tror målrettede aktiviteter er bra, men kan være skadelig om de ikke gir mening. Om Erna skal ta dette skikkelig på alvor så må kvalitet og tilpassing av aktiviteter stå høyt på lista. Det rapporten sier er at de ikke er godt nok tilpasset per idag.

    F.eks så brukte jeg nettopp et bilvaskeri for å behandle bilen min, organisert via NAV med folk som står utenfor jobb. Perfekt utført jobb (overflatebehandling av lakk mot grus og salt etc.) og mye arbeidsglede der! Som borgerlig velger er i det minste jeg svært uenig i at folk utenfor jobb er late. Husker selv hvor tøft det var å søke på jobber uten inntekt, men fant lykken til sist i Oslo - det kan påvirke både selvtillitt og livskvalitet å leve med denne usikkerheten.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Helt enig. Det må være mål nr.1 å skaffe jobb til folk. NAV er kun en mellomstasjon. I en praktisk verden der alle ikke er i jobb, så er det fint at de hele tiden vurderer hvilke tiltak som fungerer best. Jeg tror målrettede aktiviteter er bra, men kan være skadelig om de ikke gir mening. Om Erna skal ta dette skikkelig på alvor så må kvalitet og tilpassing av aktiviteter stå høyt på lista. Det rapporten sier er at de ikke er godt nok tilpasset per idag.
    Og Erna sier at nå skal det være full guffe med aktiviteter som ikke gir mening.

    Når noen forteller deg hvem de er, tro dem.
     

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.329
    Antall liker
    3.514
    Torget vurderinger
    4
    Ja jeg har eget AS og jeg kan selvfølgelig ta med fruen som er i styret på generalforsamling middag på selskapets regning men jeg har jo regnskapsfører som da følger loven og hun sørger for at det ikke blir gitt fradrag for dette i såfall. Når du gjelder Helgheim så er jeg enig med deg og han burde betale skatt av det. Håper at skatteetaten gikk ham i sømmene. Ellers en myte at man kan trekke av mye på skatten på eget AS. Er lenge siden det var enkelt. Har hatt eget AS siden 2006.
     
    • Liker
    Reaksjoner: MML
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Og Erna sier at nå skal det være full guffe med aktiviteter som ikke gir mening.

    Når noen forteller deg hvem de er, tro dem.
    Jeg tviler på at verken Erna eller noen andre politikere vil ha meningsløse aktiviteter. Selv ikke Lan :D
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Jeg tviler på at verken Erna eller noen andre politikere vil ha meningsløse aktiviteter. Selv ikke Lan :D
    For Erna så er det ikke meningsløst. Det pisker de fattige, skremmer de fattige, sender signaler til befolkningen. Pass deg så du ikke blir som dem som må stå på sosialstønad. Pass deg så du ikke må stå der med 6000 kr og samtidig "jobbe", unnskyld ,være i aktivitet for dette.

    For de som står i tiltakene så er det helt meningsløst. De kommer ikke nærmere sysselsetting. De får ikke bedre helse.

    Dette handler om å:

    a) spare penger.
    b) tyne de fattige.


    Når noen forteller deg hvem de er, tro dem.
     

    MML

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.02.2010
    Innlegg
    2.066
    Antall liker
    1.497
    Torget vurderinger
    1
    Ja jeg har eget AS og jeg kan selvfølgelig ta med fruen som er i styret på generalforsamling middag på selskapets regning men jeg har jo regnskapsfører som da følger loven og hun sørger for at det ikke blir gitt fradrag for dette i såfall. Når du gjelder Helgheim så er jeg enig med deg og han burde betale skatt av det. Håper at skatteetaten gikk ham i sømmene. Ellers en myte at man kan trekke av mye på skatten på eget AS. Er lenge siden det var enkelt. Har hatt eget AS siden 2006.
    Helt enig. Ganske provoserende disse mytene om at det er enkelt å trikse vekk overskudd og bla gjøre private innkjøp på firmaet. Jeg har selv brukt mye tid på å se på forskjellige organisasjonsmåter og lønnsuttak for å minimere skatten. Sannheten er at totalskatten blir omtrent det samme uansett hvordan man snur seg (og det er selvfølgelig en stor fordel ved skattesystemet vårt). Så om Larson mener dette er så enkelt tar jeg gjerne imot konkrete tips!
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    For Erna så er det ikke meningsløs. Det pisker de fattige, skremmer de fattige, sender signaler til befolkningen. Pass deg så du ikke blir som dem som må stå på sosialstønad. Pass deg så du ikke må stå der med 6000 kr og samtidig "jobbe", unnskyld være i aktivitet for dette.

    For de som står i tiltakene så er det helt meningsløst. De kommer ikke nærmere sysselsetting.

    Dette handler om å

    a) spare penger.
    b) tyne de fattige.


    Når noen forteller deg hvem de er, tro dem.
    Om tiltakene er målrettet så kan de være bra for videre sysselsetting. Hele lærlingeordningen er jo myntet på samme prinsipp.

    Jeg tror ellers at ditt bilde på Høyre er overklassen ano 1930. Erna og mange av Høyres politikere er ikke rike overklassefolk. Jeg tviler sterkt på at Erna tenker at hun skal skremme og tyne de fattlige. At de har idealistisk politikk som ikke alltid fungerer, ja, men det er de ikke alene om.
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    7.139
    Antall liker
    7.770
    Sted
    Oslo
    Helt enig. Ganske provoserende disse mytene om at det er enkelt å trikse vekk overskudd og bla gjøre private innkjøp på firmaet. Jeg har selv brukt mye tid på å se på forskjellige organisasjonsmåter og lønnsuttak for å minimere skatten. Sannheten er at totalskatten blir omtrent det samme uansett hvordan man snur seg (og det er selvfølgelig en stor fordel ved skattesystemet vårt). Så om Larson mener dette er så enkelt tar jeg gjerne imot konkrete tips!
    Det er vel med skatteregler for firmaer som med regler for sykemelding.
    De aller aller fleste følger reglene slik de er ment å følges.
    Noen prøver seg, og av de blir noen tatt.
    Vi har alle hørt anekdotiske historier, men det er sjeldent alment
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.214
    Skal man ta Ernas handling i best faith, så tror hun oppriktig på at de fattige mangler vilje til å gjøre noe med livet sitt. De fattige har ikke selv skjønt at veien ut av elendigheten er jobb. Denne viljen må de derfor få banket inn, ved at de får det betraktelig verre i sin hverdag. For å få mat på bordet, så skal de fattige nedverdiges til å "arbeide" for 6000 kr måneden. Og "arbeidet" de blir sett til er helt og totalt meningsløst. Det spiller ingen rolle om du møter opp eller ei, for "jobben" har intet reelt innhold. Og de jobbene som har reelt innhold er subsidiert med "slavearbeid" og er derfor konkurransevridende så det synger etter.

    Tynes de fattige hardt nok, så får de vilje til å gjøre noe med situasjonen sin, (som om de ikke hadde det fra før.) Har de det ille nok, så vil de finne krefter til å finne en jobb. Er de sultne nok (bokstavelig talt) så vil de finne en vei. Denne viljen mangler før de er helt i rennesteinen.

    Det er det handlingene hennes tilsier. Kutt, kutt og atter kutt. Krav, krav og atter krav. Aldri tillit til de nederst.


    Erna har aldri hørt om den menneskelige reaksjonen som heter resignasjon. Tyner du folk hardt, så blir de ikke mer motivert til å dra seg selv opp. De resignerer. Det er ingen vits, for uansett hva de prøver, så kommer de ikke av flekken. Erna har stått der med pisken i 8 år nå.


    Erna er ikke dum. Hun forstår alt dette.

    Dette handler om:

    a) spare penger som brukes på de uverdige ("de var fattige før korona også")
    b) tyne de fattige.

    Når noen viser deg sitt sanne jeg, tro dem.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn