Tidsforvrængning?

aloz

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
08.10.2007
Innlegg
442
Antall liker
124
Torget vurderinger
2
Kom over denne artikkelen Tidsforvrængning? på Hifi4all.
Vedkommende tar for seg fase/delay-problemer, som for en
kunnskapsløs person som meg, igangsetter "nevroser"

En av tiltakene for å gjøre noe med problemene viser han i sitatet;
"Hvordan kan det gøres bedre?
Først må man kassere de almindelige delefiltre, de såkaldte minimum fase delefiltre,
det gælder hvad enten de er analoge/traditionelle eller digitale.
Løsningen er faselineære digitale delefiltre."

Mine spørsmål;
Faselinjære digitale delefiltre, er det det man finner i f.eks
DSPer som MiniDSP m/dirac, og Audiolense osv?
Er virkelig kjøpehøyttalere så "dårlige"som han hevder, ref. fase og delay?
Skjønner at temaene er tatt opp på HFS flere ganger, men jeg
er dessverre en av de som må ha ting inn med teskje.
Setter pris på tilbakemelding.
 

HasseBasse

OVK-Generalkonsul of Jutland :-)
Ble medlem
29.10.2016
Innlegg
8.013
Antall liker
20.143
Sted
Hjortshøj, Danmark.
Torget vurderinger
2
Er virkelig kjøpehøyttalere så "dårlige"som han hevder, ref. fase og delay?
Hvis de lyder fint i dit opsett.... så NEI :)
Lidt mere seriøst.... Der er altid faseforskydning i delefiltre. Nogle kompenserer ved at flytte enhederne frem og tilbage i forhold til
hinanden. B&O kaldte det "Linear Phase", andre kalder det "Linear Response" osv.
Hælder mest til, at udsagn som at "kassere delefiltre" er vel skabt for at skabe neuroser og generere mersalg ??
 

alfegutt

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.03.2015
Innlegg
938
Antall liker
1.316
Sted
Østfold
Hei, dette er relevant

Jeg kjørte forsøk på vanlig minimumfase vs. lineære filter for diskant på Seas Coax. Kortversjonen er at dette er hørbart og lineære filtre er bedre målemessig i tidsdomenet Jeg kommer snart til å gjenta forsøket også for bassgjengivelse. Tråden finner dere her:

 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Er virkelig kjøpehøyttalere så "dårlige"som han hevder, ref. fase og delay?
Det er jo et av områdene flere av oss stadig tar opp når vi diskuterer svakheter i selv kostbare høyttalere. Spesielt når delefrekvensen ligger i presensområdet, så vil jeg påstå at passiv deling uten tidskorrigering er en stor svakhet. Det gir mer rotete og kaotisk lyd og lyttetretthet slår inn tidligere.

Mest og hente er det på å tidsjustere elementene og det krever ikke noe annet enn IIR filter og delay som du finner i alle aktive delefiltre. Om faselinært filter i tillegg har betydning er det litt mer delte meninger om. Det betyr nok i alle fall noe i en del tilfeller, men det er også avhengig av andre faktorer IMO.
 

alfegutt

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.03.2015
Innlegg
938
Antall liker
1.316
Sted
Østfold
I mitt DIY oppsett som jeg testet, var begge driverne tidsjusterte, både for minimumfase og lineærfase. Min erfaring, samt de som var innom var at en hørte lett forskjell på minimum vs. lineærfase, jeg byttet raskt mellom filtrene som var lagret på to individuelle pre-sets på Minidsp.

Det er vanskelig for meg å beskrive forskjellen, det beste jeg kan forklare er at lydbildet på lineærfilteret er større, luftigere og det "slipper" høyttalerne. Det er imidlertid verdt å merke seg at lineærfiltre kommer med en ekstra kostnad, hvor en har behov for individuell forsterkerkanal for hvert høyttalerelement.

Det er verdt å få med seg at DSP ikke nødvendigvis medfører faselineært filter. En må ha kapasitet til å importere såkalte FIR (Finite Impulse Response) filter. Eksempler på høyttalere som har slike FIR filter implementert er Kii-three og Dutch & Dutch 8C.

Problemet med fasedreining kan også minimeres selv om en har passivt delefilter gjennom 1.ordens filter, selv om dette kan være utfordrende i praksis.
 

alfegutt

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.03.2015
Innlegg
938
Antall liker
1.316
Sted
Østfold
Ser at trådstarter ønsker mer teknisk forklaring, skal forsøke:

Det enkleste er kanskje å tenke på fase, som avvik i tidsdomenet. Altså i hvilken grad de individuelle driverne i høyttaleren er i stand til å produsere et lydbilde som når ørene dine samtidig, til riktig tid. Det er altså ikke noe magisk eller hokuspokus her, det er en effekt vi lett måler og kan høre om avvikene er store. Faseavvik kan også måles i grader, i stedet for millisekunder, men da blir det fort litt mer abstrakt om en ikke er så teknisk orientert.

En fin måte å se om en høyttaler er faseriktig, er å studere step-responsen, ref Wiki:" In electronic engineering and control theory, step response is the time behaviour of the outputs of a general system when its inputs change from zero to one in a very short time". Stereophile måler høyttalere, og presenterer step-responsen. I det påfølgende eksempelet har vi Kii-three, med og uten Lineærfasefilter aktivert (FIR):

1618043941959.png 1618043970875.png
Den trekantfasongen viser at energien kommer samtidig, dette er en oppførsel som er riktig i tidsdomenet, den er faselineær. Den neste figuren er veldig typisk for en treveis minimumfasehøyttaler. Først kommer diskant, deretter mellomtone og til slutt bassen. Energien kommer altså ikke samtidig. Det er lett å tro at dette skyldes at diskanten er lett og rask og basselementet er tungt/tregt. Men det er delefilteret som skaper tidsavvikene. Selv om dette ser dramatisk ut, er det ikke nødvendigvis så hørbart.

Det er mulig å korrigere en passiv høyttaler i tidsdomenet med f.eks. Dirac. Jeg har ikke prøvd dette så jeg vet ikke hvor bra dette fungerer.
 
Sist redigert:
Topp Bunn