Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.507
    Antall liker
    9.250
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Trenger ikke kjempeutvalg i det daglige, Lambi soft holder for meg :D
     

    Audiophile-Arve

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.11.2002
    Innlegg
    20.691
    Antall liker
    7.929
    Sted
    Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
    Torget vurderinger
    0
    Det er berre nokre få vareslag der det må vere stort utval. Til dømes når det gjeld vinylplate-utval. Det går for lang tid å bestemme seg om utvalet er for stort når det gjeld middagsmat. Eg ynskjer ein god skaldyrdisk, og tilgong på greitt biffkjøt. Geit er sjeldan til sals i butikk, så der ordnar eg meg på anna vis.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.507
    Antall liker
    9.250
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Har vært på biltur på vestsida av vannskillet og det er mye sau og geit bortetter. Sau er jeg og kona ikke noe glad i, men kona mener at geit er mye bedre. Har noen en ide om hvorfor det ikke er mer geit og mindre sau ute og rusler? Har inntrykk av at våre nye landsmenn også spiser en god del geit i tillegg til lam og kylling.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.900
    Antall liker
    11.285
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Har faktisk aldri sett geitekjøtt i butikk..... På 90-tallet var det en geitebonde i Midt-Troms som forsøkte å få sving på både kjøttsalg og skinn, men han ga opp etter få år...
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.710
    Antall liker
    13.197
    En av de lokale innvandrersjappene her med butikkslakter har det innimellom.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Desverre, Deffe - Vinmonopolet er ikke det som presser prisen oppover. Det ser en tydelig på at utlendingene kommer til Norge og står i kø for å kjøpe kvalitetsviner når polet har slipp.

    Årsaken til dyr alkohol i Norge er alkoholavgiftene, og de er styrt av Stortinget - de har som sådan ingen ting med polet å gjøre.

    Straks en kommer over vinkvaliteter som kan karakteriseres som oppvaskvann, så vil polets priser, fratrukket alkoholavgiftene være like billig eller billigere enn i utlandet.

    Johan-Kr

    For mange er det eneste som teller at vinen er dyr og utilgjengelig.. mye av snobbevinen som selges går nok enten til rikinger som skal imponere sine venner eller noen som skal kjøpe en present til en rund dag eller til jul. At det finnes styrtrike mennesker som kan meske seg ... bra for dem men det er sikkert helt unødvendig for dem også at vanlige mennesker blir svindlet på pris på helt vanlige bordviner.

    Man kan sammenligne det med brød .. joda klart det er kjekt å kjøpe brøk fra hipsterbakere til 100+ kroner stykket, men det som blir så feil er hvis det skal bli forbudt å selge Langebrød på Rema bare fordi endel feinschmekkere kaller slikt for grisemat som ikke er verdig hunden deres engang og at de som spiser slik er undermennesker i forhold til dem. Det er bare å se noen hakk opp hvordan de verste snobbene karakteriserer mesteparten av den vinen som franskmenn og italienere brukes som bordvin. ... eller "oppvakevann" som du karakteriserer brorparten av alle viner som blir solgt i verden som...

    Alle disse utlendingene som stiller seg i kø er nok for det meste vandrehistorier og propaganda for å beholde stalin-systemet for salg av vin og øl... slik at de kan føle seg akkurat som pampene dengang som kunne handle i dollarbutikkene mens de spyttet etter arbeidere som måtte ta til takke med de de fikk lov til å bruke pengen sine på av "eliten" .. det er nøyaktig de samme holdningene vi ser mye av her i tråden.

    Hadde noen politikere i Frankrike prøvd seg på noe lignende så ville de endt opp, med rette, i nærmeste lyktestolpe.

    Jeg har ikke noe i mot at det er rimelig å kjøpe viner i de høyeste prisklassene ... ikke mer enn nyrike kinesere som handler klokker til bilpriser og tar de med hjem.. kjekt for dem, men bare så lenge det ikke går på bekostning av vanlige mennesker, eller folk som liker vin og kanskje drikker mer enn 4 glass i året og dermed kan drite i hva det koster.
     
    Sist redigert av en moderator:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Fra Fisketorget i Bergen nylig

    999.png

    ... men sikkert av og til kø av utlendinger her også når cruiseshipene ligger til kai, samt noen fjonge bergensfruer eller folk som bare driter i hva ting koster sånn rent generelt. Greit nok ... selv kjører jeg heller ut på en annen kai og handler levende taskekrabbe til 20 kr stk. Men slikt er vel å regne som gjødselvann og fattigmannskost for mange, som kanskje ville vært mest fornøyd om slikt ikke var tillatt og at den egentlig kun bør selges i offentlige utsalg til 380 kr stk ... slik at det igjen ble dyrt og dermed eksklusivt nok for dem.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Tas
    Hva er "raudkrabbe"?
    Nynorsk for Rødkrabbe, eller Taskekrabbe eller bare krabbe som noen kjenner den som. (i motsetning til snøkrabbe, kongekrabbe, strandkrabbe og slike rare betegnelser på angrepet på Taremareby.

    Jeg jeg er villig til å betale for den, 10-15-20 kroner og jeg liker å spise dem, både til fest og resten til frokost. Jeg har ikke båt og skal du få den fra land må du først hive ut en teine med noe død fisk i... og da må du først fiske osv. ...

    Konseptet arbeidsfordeling kommer i spill her.

    Det er lov å betale for krabbe men ikke for *****... sorry mac ..

    --

    Både reker og krabber utvikler en rødfarge når de presenterer seg fra en spiselig side ..

    tl;dr

    .

    ts;dr

    The pigment responds strongly to heat, though: Once you dump a crab or a lobster in a pot of boiling water, it’s body chemistry changes: The pigment—astaxanthin—gets separated from the membrane—the crustacyanin—transforming your dinner into that ruby-hued tone we know so well.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.500
    Antall liker
    6.870
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Hummer og krabbe kommuniserer md farger. Rødt betyr «hjelp!»

    Johan-Kr
     

    W.Sand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    3.012
    Antall liker
    4.358
    Sted
    moelv
    Torget vurderinger
    2
    Fra Fisketorget i Bergen nylig

    Vis vedlegget 648201

    ... men sikkert av og til kø av utlendinger her også når cruiseshipene ligger til kai, samt noen fjonge bergensfruer eller folk som bare driter i hva ting koster sånn rent generelt. Greit nok ... selv kjører jeg heller ut på en annen kai og handler levende taskekrabbe til 20 kr stk. Men slikt er vel å regne som gjødselvann og fattigmannskost for mange, som kanskje ville vært mest fornøyd om slikt ikke var tillatt og at den egentlig kun bør selges i offentlige utsalg til 380 kr stk ... slik at det igjen ble dyrt og dermed eksklusivt nok for dem.
    Typisk vestkantfolk å briefe med forskjellige typer krabber utenfor sin høye balkong!
    Vi langs Mjøsa må ta til takke med Abbor !
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.511
    Antall liker
    7.848
    Torget vurderinger
    0
    Deph "Kongekrabbe" eller "Kamtsjatkakrabbe" er så langt fra Taskekrabbe at de ikke kan sammenlignes. Smaksmessig er Kongkrabben mye nærmere reke/kreps/hummer i smak/konsistens. At prisen på Bryggen er hinsides er nå så sin sak, men det skyldes nok mest av alt kostnaden ved hyperrask transport.
    Reker kjøres i varebil i isoposkasser fyllt med is fra nord til sør med ubenhørlige tidsfrister, krabbe transporteres levende med meget strikte og enda "trangere" tidsfrister enn for reketransport.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.710
    Antall liker
    13.197
    Setter noen spesidaler på at deffeknotten vet forskjellen på taskekrabbe og kongekrabbe...
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det betales rundt 200pr kiloen til fiskerne for stor kongekrabbe for tiden, i tillegg betaler japanere og kinesere en arm og et bein for varen. Da er det ikke så rart at det også blir dyrt i Bergen
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    20.987
    Antall liker
    6.210
    Da ville jeg ikke solgt til japanere og kinesere...
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.511
    Antall liker
    7.848
    Torget vurderinger
    0
    I Korea koster en hel krabbe, kun beina som spises, ca $100,-
    Vi "plukker" dem opp av vannet, helt gratis! :LOL:
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Ikke noe galt med konekrabbe, det er kjempegodt det. Men prisen er ofte så høy at det ikke er for vanlige mennesker. Av og til dog, kan man være heldig. Er ikke så begeistret for at den er kokt dog, foretrekker den rå slik at jeg heller kan bruke stekeovn eller grill. Snøkrabbe pleide å være tilgjengelig på OBS for et par år siden til rundt 150kr/kg (frossen), men har ikke sett dem på en stund nå. Men levende sjøkreps er å få tak i, og 150-200 kr/kg er ingen upris. (Men det er igjen direkte fra lokale fiskere og ikke i butikken).
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.113
    Antall liker
    2.648
    Hvorfor er det sånn?

    Hvorfor ligger Kavli tuber med rekeost i svenske butikker ute i store sjokkselgere i romtemperatur i butikken, mens i norske butikker ligger den alltid i kjøleren? Det er samme rekeost selv om tubene er større i sverige og koster mindre.
    Kjøledisker gjør varene dyrere.

    Og hvorfor ligger ikke da boksene med Stabburet leverpostei i kjøledisken, men i store sjokkselgere ute i butikken?

    Og hvorfor ligger halvparten av Grillstad gullsalami i kjøkedisken, mens den andre halvparten ligger i sjokkselgere i romtemperatur ute i butikken?

    ytterst frustrerende dette:unsure:
     
    6

    65finger

    Gjest
    de forventer vel at produktene på sjokksalg selger i høyt tempo mens basisvarene går tregere.
     

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.113
    Antall liker
    2.648
    Siste prisindeks viser at matvarer stiger forholdsvis mye mer i pris enn andre type varer. Siste år har prisene på matvarer steget 4,3%.

    Hvordan harmonerer dette med at Kiwi med jevne mellomrom sender ut reklameaviser hvor dem har Priskutt På 300 Nye Varer? (Ikke tilbud, men priskutt) Og at dem aldri gir seg på pris?
    HUMBUG!
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.710
    Antall liker
    13.197
    Mye av de faktiske prisstigningen på mat kommer av at butikkene i en relativt lang periode våres kuttet stort sett alt som fantes av tilbud, kampanjer og lignende. Delvis fordi de kunne men også nok delvis for å motvirke hamstring av bestemte matvarer - en vanlig adferd når prisene dumpes på ett eller annet man enten bruker mye av eller som har lang holdbarhet. Det som har skjedd er at en del normale sesongvariasjoner er borte - normalt er det masse dustete kampanjer rundt påske kjedene taper et tårn av penger på, det var det ikke i år. De vanlige variasjonene rundt sommerferien så man heller ikke noe til.

    I tlllegg har kronen svekket seg temmelig dramatisk og mat, som alle andre varer, er både direkte og indirekte påvirket av valutakurser.

    Det sagt så må nok helt sikkert en betydelig del av prisstigningen tilskrives mindre konkurranse (mye mindre grensehandel for eksempel). Det var imidlertid et ganske tydelig hopp tidlig i vinter - altså før Covid-19, det var såpass tydelig at jeg merket det uten å se etter - det er jeg som står for nesten all dagligvarehandel i hjemmet og jeg har ganske bra koll på sånn ca hva ting koster som vi kjøper jevnlig. Plutselig i vinter kostet en god del av de tingene åpenbart mer, med til dels dramatisk prisstigning på enkelte varer. Som at en halvilo smør gikk fra å alltid koste 35 kroner til alltid å koste 40 kroner for å ta et konkret eksempel.
     
    Sist redigert:

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.511
    Antall liker
    7.848
    Torget vurderinger
    0
    Legger merke til at "Speltmel", en vare som forsvant med coronaen, nå når den kommer tilbake koster en rolig 4X i forhold til hvetemel.
    Man kan undre på hvorfor??
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.710
    Antall liker
    13.197
    Prising i dagligvarebransjen er visstnok generelt et lite mysterium. Det var en av de tingene den nye Rema-sjefen fant mest fascinerende da han startet (han kom fra DNB). Det var knapt en eneste vare der utprisen var en direkte kalkyle av innprisen, det var alle mulige merkelige hensyn og vurderinger som skulle gjøres. Det er til dels villt store variasjoner i prisen på samme vare fra kjede til kjede, men på de som inngår i ymse pristester rundtomkring så er prisene ofte på øret like.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.900
    Antall liker
    11.285
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Nemlig! Dagligvarebransjen er fullpakket av humbug for å maksimere profitt til kjedeeierne. Nå er det absolutt lov å tjene penger i dette landet, men når dette kamufleres med evig sutring om hvor marginalt alt er, og at man nærmest er på randen av konkurs pga små marginer, blir det hele ikke bare latterlig, men nokså tendensiøst. Fra tid til anne dukker det jo også opp saker som avslører spillet ikulissene, med nærmest mafialignende tilstander. Kyllingkrigen i Trøndelag er ett eksempel. Innimellom dukker det også opp beskrivelser om hvilke tilstander som råder for driverne av franchisebutikkene...... Legg også til at det nærmest er blitt en slags kartellvirksomhet i enkelte produsentgrupper, med Tine som et godt eksempel. Med unntak av den berømte "testkurven", og en del enkeltvarer, så synes jeg slett ikke maten er spesielt billig, - ikke avskrekkende dyrt, men særlig billig er det ikke.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.710
    Antall liker
    13.197
    Med unntak av den berømte "testkurven", og en del enkeltvarer, så synes jeg slett ikke maten er spesielt billig, - ikke avskrekkende dyrt, men særlig billig er det ikke.
    Om noe er dyrt eller billig må man stort sett vurdere i forhold til ett eller annet. Vi bruker et sted mellom 6 og 7000 kroner på dagligvarer i måneden for en familie på fire (barna er 8 og 11). Jeg synes ikke det er spesielt mye for å fø fire personer og vi spiser godt. Om vi bruker norsk medianinntekt på 567.000 kroner i året så blir det ca 237 kroner / timen etter skatt, som tilsier at de to voksne må jobbe 13-14 timer hver for å fæ alle kvinner og en mann i en måned. Nå skal det sies at i dette månedstallet som nok er lavere enn de fleste så ligger det en god del egeninnsats i form av at det aller, aller meste blir laget basert på råvarer og ikke kjøpt inn i form av halv- eller helfabrikata. Om man vil kjøpe et brød fullt av luft til 30 kroner, gå til en baker og kjøpe noe mer eksklusivt til en femtilapp eller bake det samme eksklusive selv for under 10 kroner i råvarer må man nesten finne ut av selv.
     
    Sist redigert:

    ePi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.04.2003
    Innlegg
    1.465
    Antall liker
    985
    Legger merke til at "Speltmel", en vare som forsvant med coronaen, nå når den kommer tilbake koster en rolig 4X i forhold til hvetemel.
    Man kan undre på hvorfor??
    Mener å ha lest noe om en katastrofal speltavling. Men et googlesøk gir meg bare foppallresultater på nynorsk.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.163
    Antall liker
    6.829
    Torget vurderinger
    4
    I dag opplevde jeg for første gang at det var tomt for bacon i butikken.
    Ikke bare min favoritt, men det var tomt for all bacon i skiver. Kun noen pakker med baconterninger igjen. Og et par pakker med noe som de kalte magerbacon, men det er som kjent like mye bacon som vegetarpølse er pølse.
    Hvordan i all verden kunne de være tomme fra alle leverandører og produsenter ?
    Jo, svarte de i butikken, alle produserer ribbe for harde livet nå !

    Noen har nok klart å regne seg frem til at det vil bli solgt mer ribbe i norske butikker denne julen enn noen gang før.
    Det har de nok rett i, - for det blir jul i år også. På en eller annen måte blir det jul, selv i dette merkelige året. Selv uten svenskehandel.
    Og så annerledes dette året har vært vil nok mange tviholde ennå mer enn noen gang på sine juletradisjoner.

    Derfor var det altså kun et par pakker slankebacon igjen i dag.
    Alt for ribba !

    Makan
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.710
    Antall liker
    13.197
    I utgangspunktet ja. Men et unntak for desserter stort sett.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.900
    Antall liker
    11.285
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Var det ikke noen som drev med baconiskrem??? Brødrene Price prøvde seg i alle fall med sildeis under et besøk på Bornholm.... :cool:
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.710
    Antall liker
    13.197
    heston blumenthal på the fat duck tror jeg det var som faktisk gjorde det først på en ordentlig restaurant
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.163
    Antall liker
    6.829
    Torget vurderinger
    4
    Er det ikke sånn at alt blir bedre med bacon??
    Og det som ikke blir bedre med bacon blir bedre med sjokolade ?

    Uansett, - det er enkelte ting aleneboende herrer alltid har tilgjengelig....bacon, egg, øl og et par andre ting jeg ikke kommer på i farten. ;)

    Utover det kan det meste improviseres.

    (Familiemannen Weld trenger ikke foredra om planlegging av ukens måltider og storinnkjøp av råvarer, ellers mange takk.✋)
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.710
    Antall liker
    13.197
    Jeg har registrert at min lokale REMA har vært tom for en del kyllingprodukter og de har hengt opp lapper om stor etterspørsel og leveringsproblemer. Den sliter jeg litt med å forklare. For oss som ikke kjøper kylling i reservedeler og kan å bruke kniv så har det imidlertid alltid vært kylling å oppdrive.

    for øvrig pleide jeg å gå ganske ofte på butikken men nå kjører jeg en gang i uken. Orker ikke det munnbindgreiene så handler sent om kvelden når det er nesten ingen der.
     

    skranglefant

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.11.2015
    Innlegg
    2.656
    Antall liker
    4.302
    Sted
    Bartistan
    det er enkelte ting aleneboende herrer alltid har tilgjengelig....bacon, egg, øl og et par andre ting jeg ikke kommer på i farten. ;)
    Utover det kan det meste improviseres.
    For egen del handles det melk og øl hver gang jeg er i butikken. Bacon og sjokolade, nått såo møtsj... 🧐
    Det som er f*en er et jeg misliker å pante enda mer enn jeg misliker å fylle bensin 😒
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn