Marius Muller - Ny liveskive

Veggen

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.04.2006
Innlegg
1.224
Antall liker
6


Plugged 2, rett og slett…et mesterverk!

Her snakker vi ikke om en sliten tape fra et gammelt liveopptak som det nå skal børstes støv av. Vi snakker heller ikke om en lavkvalitets liveinnspilling på linje med eks. når det legendariske bandet King Crimson spilte inn enkelte av låtene til sitt liveabum USA fra 1974 fra en folkevogbuss. Nei, her snakker vi om et livealbum med genial lyd. Et lydbilde som er så bra at man faktisk glemmer under låtene at dette er et livealbum og ikke et studioalbum.

Dette albumet bringer frem de sterkeste følelser, både i form av fremfølelse av låtene gjennom Marius Müllers geniale gitarspill og av et knallsterkt band med svært dyktige artister. Følelsen blir ekstra sterke når man som musikkelsker gjennom dette livealbumet igjen blir minnet om hvor unik Marius Müller var som både låtskriver og gitarist. Tar man dette med seg når man lytter på albumet, så er ikke tårene langt unna når man i ren fryd nyter blant annet de mange gitarfeelingspartiene ved flere av låtene som gir deg både frysninger på ryggen, hårreisning i nakken og hjertebank.

Det er “Rett og Slett” som en siste musikalske reise med Marius.

En musikalsk reise gjennom utvalgte låter fra Marius Müller`s artisliv som gir oss hans bredde av musikalske variasjoner . Det som gjør dette enda sterkere er jo at dette er en livopptreden og at den musikalske reisen jo derfor faktisk er arrangert av Marius Müller selv.

Åpningslåta “Mantra”, som Marius selv uttaler “Dette er en låt som handler om noe som ikke slipper tak i deg”. En sterk rockelåt med trøkk og varierende rolige “flytende” partier som ble utgitt på albumet “Det Norske Huset (1997). “Innertierkyss” er en mer funk/rock låt som finnes på samme album med strålende lydbilde som gir låta et fantastisk trøkk. Låta glir rett over i neste låt der Marius gitarspillende “bærer oss over til låta “Jeg Taper Aldri”, også et låtvalgt fra albumet “Det Norske Huset”. Låta bygger seg opp til en rå gitarsolo med funk/rockfeeling og knalltrøkk der kroppen din garantert river seg med i solorytmen.

Spesiell blir overgangen til nesten låt, der Marius gjør publikum oppmerksom på at konserten blir innspilt og da han uttaler:

” Vi skylder å gjøre oppmerksom på at vi tar opp i kveld også i håp om at det en eller annen gang skal bli en slags liveLP, what ever liksom”.

Før han videre annonserer neste låt som en “gammel folkesang fra Manglerud” og der vi får en fantastisk akustisk versjon av hans store gjennombruddslåt “Den Du Veit”.

Marius gjør så sin egen geniale versjon av Fleetwood Mac låta, “Oh Well” der nok Peter Green garantert begeistret ville ha koblet opp sin gitar for å spille med om han hadde vært på Smuget denne kvelden. Her er det bare å slå volumknappen på full styrke og “dra igang luftgitaren”.

“Engel” , en låt om uforbeholden kjærlighet som Marius selv sier. En rolig låt som avsluttes med et gitarspill full av “kjærlighetsfeeling” og avslutningsteksten:

“Jeg har en en engel som våker over meg, er med meg der jeg går”

“Fortuna” drar rytmen opp igjen og over i rockemodus der også Pål Reinertsen`s bass utmerker seg før man videre beveger seg over i låta “Higher” fra albumet “BIG” (1993). En låt som hele bandet med Pål`s bass, Per`s trommer, Mike`s gitar og selvsagt gitarsjefen sjøl, Marius på hver sin kant gjør en sterk fremfølelse. Bandet har tydligvis spilt seg varme og gjør en fantastisk liveversjon av låta.

Trøkket opprettholdes gjennom låta “Måneskinn” og det er bare en fryd å lene seg bakover å la rytmene massere blodpumpa. Før neste låt får vi en artig kommentar fra Marius som forklarer forkortelsen for låta “THC” som nå offisielt er forkortelsen for To hele Cognac som er mer rock n roll enn To Hele Campari. Kanskje ikke så dumt, for dette er en ekte rock n roll låt av ypperste klasse.

“Celebrate” vekker rytmebeinet til selv den mest forsiktige av konsertpublikumet. En over 7 minutters versjon av låta som tar deg med på en “musikkfeiring” med rå gitarsolo og allsang fra publikum og som får Marius til å slenge ut kommentaren, “faen det er bra”. Så da ER det bra.

”Den lange veien” er nok en låt med trøkk, rock n roll og glitrende gitarspill før dette fantastiske livealbummet avsluttes med kanskje den største av de største låtene til Marius Müller, “Carmen”.

Plata kan etter min mening ikke få en sterkere avsluttning følesesmessig. Låta får følelsene dine til å rive og slite i deg samtidig som at man blir minnet om at Norsk musikkliv har mistet en av tidenes artister.

Når Marius gjennomfører sitt følsomme gitarspill og gitarsoloer på Carmen så skal det mye til å holde igjen tårene, selv for den mest hardbarkede rocker.

Takk for at liveopptaket fra denne konserten som ble gjennomført på Smuget i Oslo 25 september 1997 har kommet frem og blitt til albumet “Plugged 2 - Rett og Slett”. Albumet er en rockeskatt og vil bli en viktig del av Norsk musikkhistorie. Som Marius Müller selv ønsket: “en slags liveLP, what ever!”

Er du glad i musikk, så skal du kjøpe dette albumet. Da prater vi om ikke gratis nedlasting av albumet fra en eller annen piratkanal. Da snakker vi om å ha albumet originalt og fysisk i hånden med beste lydkvalitet.
http://rockman.vgb.no/

Høres lovende ut dette, håper virkelig de ikke har mastret den ihjel med kompresjon og klipping.
 
A

atledreier

Gjest
Ja la oss håpe de ikke har ødelagt dette albumet! Her må det handles! :D
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.093
Antall liker
4.197
Torget vurderinger
1
Løøøøøp ... 8)

Jeg var dum nok til å ikke kjøpe den forrige Plugged ... jeg likte ikke lyden ... ???

mvh
KJ
 

Griffenfeldt

Hi-Fi freak
Ble medlem
31.12.2008
Innlegg
8.013
Antall liker
4.128
Sted
I en kjeller
Torget vurderinger
17
Et lydbilde som er så bra at man faktisk glemmer under låtene at dette er et livealbum og ikke et studioalbum.
Jøss, dette må være den snodigste kommentaren jeg noensinne har lest tror jeg. En av mine favoritt live skiver er Cornelis vreeswijk hvor man hører publikummet skåle og le under opptaket. Jeg VIL ha med meg stemningen i konsertlokalet!

Eller misforstår jeg utrykket "lydbilde"...
 

Trane

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.09.2003
Innlegg
8.151
Antall liker
6.737
Torget vurderinger
4
Nå har jeg trosset influensaen med 2 espresso og 3 paracet, skrudd knotten til høyre og vært på Smuget 2 ganger. Sånn umiddelbart må jeg bare si at dette er knallbra. Veldig live. Veldig Marius. Veldig bra.

Og Griffen, du får det du vil ha. Mange livealbum som er "live" og rufsete er flate i lydbildet. Til gjengjeld er mange "live"album med bra lyd ikke veldig live...mer "spesielt inbudte får overvære en vel forberedt og innøvd seanse mot at de oppfører seg pent". Her er det begge deler, - knall lyd med realistisk lydbilde og(!) god steming, applaus, tilrop, kommentarer både fra og til scenen. Ikke studiolyd; et par mindre overstyringer (eller hva det nå heter), litt rufs her og der, men aldri sjenerende. Nå skal ikke mine Cremona Auditor ha siste ord når det gjelder bass, det får 12 tommerligaen uttale seg om, men den bass jeg får fra skiva er tett, fet (nei, ikke sånn blubbete feit da vettu) og live. De er heller ikke referanse når det gjelder den svære dynamikken. Derimot er Cremonaene noen småjævler på detaljer, oppløsning og mikrodynamikken...og Marius uten masse detaljer og masse føleri på stålstrengene er lissom ikke Marius. Ikke hyperdetaljert som på så mange flinkisonanister sine studioinnspillinger, men slik at man hører de små viktige tingene som skiller de geniale fra de som bare er dyktige.

Selvom det seff er Marius Muller man vil lese om i historiebøkene så var dette en kveld han også sang som en gud. Eller som Marius om du vil....

Til slutt sitter Carmen som et skudd, eller som en tåre i øyekroken.....selvom det er en ganske annen versjon enn orginalen...heldigvis, det var sikker 1274 gang han spilte den og likevel låter den nyskrevet.

Så er det bare å vente til influensaen og paracetene er ute av kroppen, og håpe førsteinntrykket holder seg da.
 
Z

Zomby_Woof

Gjest
Denne skal jeg ha, seff!

Funhouse er helt klart et gøyalt hus å være i. Jeg fikk bare hørt Marius live en gang, på Rockefeller. Foten gikk i flere dager etterpå.
 

Vapor

Overivrig entusiast
Ble medlem
27.10.2002
Innlegg
873
Antall liker
127
Sted
Bergen
Sendt i dag...lander i postkassen i morgen! ;D ;D
 

25 wattern

Medlem
Ble medlem
14.10.2007
Innlegg
13
Antall liker
0
En sen Novemberkveld i 1993. Etter lange dager på Repetisjonsøvelse i Stavanger var det endelig tid for å slappe av en kveld å ta en tur på byen. Husker ikke lenger navnet på utestedet, men utenfor sto en plakat: "Marius Muller Live i kveld" Denne kvelden var første og eneste gang jeg fikk oppleve Marius Live. Det kommer jeg aldri til å glemme. Marius var en fantastisk låtskriver og musiker som hadde en spilleglede og innlevelse jeg sjelden eller aldri har set maken til.
Denne plata skal jeg bare ha....
 

mteinum

Æresmedlem
Ble medlem
29.05.2007
Innlegg
10.119
Antall liker
3.889
Sted
Øya
Torget vurderinger
1
Har noen rippet denne? Hadde vært fint med en screenshot fra audacity.
 

jowil

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.07.2006
Innlegg
1.877
Antall liker
9
Første sporet Mantra. Har ikke hørt det enda, men... :-X
 

Vedlegg

Veggen

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.04.2006
Innlegg
1.224
Antall liker
6
Pokker, det var det var det jeg fryktet.  :-[
Fikk en litt dårlig følelse når jeg så den var mastret av en "proff" i USA.

Desverre er den allerede bestilt og på vei, så da får jeg høre med egne ører om det låter like ille som det ser ut. Jeg nøler ikke med å bruke angreretten dersom det er tilfelle.
 
Z

Zomby_Woof

Gjest
Ikke pent...

Men tross alt er det bandet som teller, eller?
 

mteinum

Æresmedlem
Ble medlem
29.05.2007
Innlegg
10.119
Antall liker
3.889
Sted
Øya
Torget vurderinger
1
Flott.... eeee... nei ikke så flott, men ta på vis klipping.
 

jowil

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.07.2006
Innlegg
1.877
Antall liker
9
mteinum skrev:
Flott.... eeee... nei ikke så flott, men ta på vis klipping.
Eeeh. Her er jeg på tynn is. Hvordan gjør jeg det? Finner det ikke ut. :p

Zomby_Woof skrev:
Ikke pent...

Men tross alt er det bandet som teller, eller?
Opptaket er bra og Marius virker å være i storform. ;)
 

Trane

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.09.2003
Innlegg
8.151
Antall liker
6.737
Torget vurderinger
4
jowil skrev:
mteinum skrev:
Hm. Tenker jeg gir den anmeldelsen terningkast to :D :



Skjerpings Morten Ståle. Hva er galt i at en musiker spiller for egen forlystelses skyld? Jeg mener at spilleglede ofte er vesentlig for at musikk skal fremstå troverdig.
Det er det motsatte av skittviktig musikk.
Vi vet jo alle at musikkanmeldere er nerdete, amusikalske, tonedøve, asosiale tapere som ikke har peiling på musikk ;D ;D 8)

Marius Muller handlet aldri om revolusjonerende musikk, men om spilleglede og følelser...ikke skittviktig musikk, men livsviktig musisering.
 

jowil

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.07.2006
Innlegg
1.877
Antall liker
9
Lastet ned programmet for "avanserte brukere" og der fant jeg alternativet vis klipping. Imidlertid er det ikke store forskjeller å spore:
 

Vedlegg

Veggen

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.04.2006
Innlegg
1.224
Antall liker
6
Da er plata mottatt og gjennomspilt et par ganger, og jeg puster lettet ut.

Marius er i god form og det svinger skikkelig, fikk godfoten godt igang, og mine døtre på halvannet og fem år rocka sammen med far. Den største på luftgitar, minsten på trommer, så far måtte traktere bassen.

Plata låter faktisk helt fint. Joda den har høyt nivå, og er nok komprimert endel, men det er heldigvis gjort med vett. Det er et godt live opptak, ikke det beste jeg har hørt, men langt fra det værste heller.

Bildet viser samme låt som postet her tidligere, zoomet inn på det værste området. Ser ikke så værst ut da. Ingen stygg klipping, til tross for at det stanger litt i taket innimellom, men det er innenfor det akseptable synes jeg. Det er da tross alt rock'n roll.
 

Vedlegg

haber

Overivrig entusiast
Ble medlem
01.06.2006
Innlegg
788
Antall liker
276
Sted
Nesoddtangen
Torget vurderinger
30
Jeg opplevde noe merkelig ved avspilling av denne cd-en...

På slutten av spor 11 er det noe "småprat" mellom Marius og puplikum. Lyden kutter plutselig brått mens sekundene fortsatt tikker avgårde i displayet i ca 20 sekunder før det skifter naturlig til spor 12. Problemet er at når spor 12 begynner er lyden VELDIG lav og rar. Min første tanke var f.... det skjedde det noe galt med forsterkeren. Skiftet kilde til tuner, og nei, lyden var normal. Skifter til cd igjen og prøver et spor tidligere på platen og lyden er fortsatt lav og rar. Hmm... tenker jeg, er det noe galt med cd spilleren da? Tar ut cd-en, legger den inn igjen og velger et tilfeldig spor. Lyden er som den skal. Hopper til spor 11 og lar dette spille ut. Og akkurat det samme skjer igjen!! Gjør det samme nok en gang, ut med cd-en, inn med den igjen, spiller spor 11, alt er normalt helt til jeg kommer til slutten, lyden kutter brått. Denne gangen lar jeg ikke sporet gå helt ut, men hopper til spor 12 i det lyden "kutter", og alt fortsetter som normalt, dvs lyden er som den skal.

Dette var da merkelig?
 

Veggen

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.04.2006
Innlegg
1.224
Antall liker
6
Artig at du nevner dette haber. Satt akkurat og fjernet de ca 20 sekundene med stillhet på slutten av spor 11 fra flac filen i Audacity. Nå flyter spor 11 rett over i spor 12 som den skal her hos meg.
Merket ikke noe til lav og rar lyd på starten av spor 12, men så har jeg heller aldri spilt CD'en direkte.

Lurte først på om det var en feil med rippingen min, men det ser ut til å være en produksjonsfeil på CD'en desverre.
 

haber

Overivrig entusiast
Ble medlem
01.06.2006
Innlegg
788
Antall liker
276
Sted
Nesoddtangen
Torget vurderinger
30
Har spillt den et par ganger til nå, og lyden kutter fortsatt like brått på spor 11 (også på min pc og blueray spiller), men nå kommer i alle fall lyden som den skal på neste spor. Skjønner ikke dette helt.... Virker jo litt rart hvis min forsterker eller cd spiller skulle fått "hikke" TILFELDIGVIS akkurat når cd-en er på det punktet. Mulig at det er en produksjonsfeil som laseren ikke helt har "forstått"??
 

Veggen

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.04.2006
Innlegg
1.224
Antall liker
6
Testet nå også med en vanlig CD spiller. (Artig retroøvelse forøvrig, har ikke snurret en CD på et par år nå. ;))
Samme greia, noen og tyve sekunders stillhet på slutten av spor 11, men spor 12 låter helt normalt når den starter.
Garantert en produksjonsfeil på CD'ene.

Kjekt å kunne redigere bort slikt på rippede spor.
 

haber

Overivrig entusiast
Ble medlem
01.06.2006
Innlegg
788
Antall liker
276
Sted
Nesoddtangen
Torget vurderinger
30
Spor 12 starter som normalt hos meg også nå, men jeg undrer jo på hva som skjedde første gang. Det virket som lydnivået gikk ned til 1/3 samt at lyden ble helt flat og rar. Det kom lyd i begge høyttalere, men fikk ikke akkurat noen stereoillusjon mens dette pågikk. Men, funker som normalt nå...
 
Z

Zomby_Woof

Gjest
Jeg har bare spilt skiva en gang, altså... Men ærlig talt, 1-er'n er rett og slett j**** mye bedre! Ikke at dette er dårlig, på ingen måte. Men det kommer til å friste mer å plukke fram gammelt fremover enn å spille dette.

Og, ja. Det er pokker så flatt dynamisk, og det er sikkert en av grunnene.
 

haber

Overivrig entusiast
Ble medlem
01.06.2006
Innlegg
788
Antall liker
276
Sted
Nesoddtangen
Torget vurderinger
30
Zomby_Woof skrev:
Jeg har bare spilt skiva en gang, altså... Men ærlig talt, 1-er'n er rett og slett j**** mye bedre! Ikke at dette er dårlig, på ingen måte. Men det kommer til å friste mer å plukke fram gammelt fremover enn å spille dette.

Og, ja. Det er pokker så flatt dynamisk, og det er sikkert en av grunnene.
Jeg synes da ikke lyden på platen er så ille sammenlignet med mange andre utgivelser, særlig ikke med tanke på at det er "live". Det som var problemet hos meg var en voldsom redusering av volumet etter at cd -en hadde passert det punktet hvor det tydeligvis er en produksjonsveil, litt etter 7 minutter i spor 11. I følge Primare så skyldes det trolig at en beskyttelseskrets som skal hindre høye støysignaler på utgangen slår inn og at denne ikke ble resat av seg selv i dette tilfelle.
 

Powerpoint

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.04.2003
Innlegg
7.407
Antall liker
12.893
Trane skrev:
jowil skrev:
mteinum skrev:
Hm. Tenker jeg gir den anmeldelsen terningkast to :D :



Skjerpings Morten Ståle. Hva er galt i at en musiker spiller for egen forlystelses skyld? Jeg mener at spilleglede ofte er vesentlig for at musikk skal fremstå troverdig.
Det er det motsatte av skittviktig musikk.
Vi vet jo alle at musikkanmeldere er nerdete, amusikalske, tonedøve, asosiale tapere som ikke har peiling på musikk ;D ;D 8)

Marius Muller handlet aldri om revolusjonerende musikk, men om spilleglede og følelser...ikke skittviktig musikk, men livsviktig musisering.
Fullstendig enig med de 2 herrer som her uttaler seg.
Den siste setningen din Trane er en sann perle Trane.
Da kjører jeg MM - Plugged 2 runde 12 8) ;D
 

montesi

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.11.2002
Innlegg
1.629
Antall liker
964
Torget vurderinger
7
Syns denne skiva er jævlig fet, jeg! Blir i godt humør som bestemor pleier å si :D

Nr 9, måneskinn, har noe skikkelig kiss-aktig over seg som låter helt rått.. Ganske overraskende låt.


Jeje.. Anmeldere er forresten noen jævla rasshøl 8)
 
Topp Bunn