Resultater 1 til 6 av 6
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-entusiast Inter's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2006
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  184
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dave Matthews Band - noen live-anbefalinger

  Drister meg til å kopiere denne lille guiden for Dave Matthews Band liveskiver inn her. Jeg skrev den for et annet forum men kanskje det er noen her på sentralen som kan ha glede av å oppdage det jeg vil kalle for verdens beste jamband og et av verdens aller beste rockeband. Det er synd at de er såpass ukjente i Europa som de er, og kanskje spesielt i norden er det få som har engang hørt om dem får jeg inntrykk av.

  Uansett hvordan man trikser og mikser i studio så er Dave Matthews Band først og fremst et liveband. Siden deres etablering i 1992 har bandet spilt i gjennomsnitt over 80 konserter hvert eneste år helt frem til 08. Det er live at bandet virkelig kommer til sin rett med et utall av gjesteopptredener og jamming. Det er ikke uvanlig at sanger som varer 5 minutter på studioplatene varer 15-25 minutter live. Det er likevel viktig å få med seg at DMB ikke er et gjennomført jam-band slik som f.eks Phish. Jamming og soloer forekommer i aplenty men det er som regel alltid satt inn i en ramme av en sang, altså at det ikke er mye "pling plong" jamming her. Det er omtrent alltid en gjennomgående melodi i alt som blir gjort on stage.

  DMB har en liveskivekatalog lang som et KJEMPEGODT år. Jeg vil presentere noen av de aller beste, selv om det ikke går an å rote seg bort med noen av dem.

  Litt om bootlegs før vi gyver løs på de offisielle utgivelsene. Det finnes tusenvis av DMB bootlegs. Ofte 4-5 forskjellige kilder per konsert. I de tidlige dager hadde ikke DMB noen retningslinjer på bootlegs. På omtrent hver eneste konsert kunne hvem som helst komme med en opptaker og koble seg rett inn i lydbordet for å ta opp hele konserten. På grunn av dette var det ofte at bandet kom til et nytt sted de aldri hadde vært før med ingen album sluppet og fant ut at de som kom på konserten kunne alle ordene og alle sangene. Det er mye på grunn av dette at DMB er så store som de er, eftersom de lot folk få utveksle konserter med hverandre og derfor vokste fanbasen på grunn av dette. På den tiden var ikke internet et utvekslingsmedium for folk flest, så det gikk i kassetter og CD'er. De fleste konserter ble tatt opp på kassett og så kopiert og spredd mellom fans nye såvel som gamle.

  På grunn av at fans kunne komme og plugge seg rett i lydbordet på konserter gjorde at opptakene av konsertene ofte var ekstremt bra med topp lydkvalitet. Dette gjorde sitt til at folk som ville tjene penger på dette så sitt snitt til å pakke noen av de aller beste opptakene gjort av fans og prøve å selge dem for å tjene penger. På grunn av dette  ble DMBs taping policy forandret den 23.2.95. Den nye policyen gjorde at fans ikke lengre fikk lov til å plugge seg rett i bordet men måtte bruke mikrofoner for å ta opp i stedet. Dette stoppet ikke taperne fra å ta opp konserter og opptakene ble bare flere og flere og bedre og bedre. På moderne DMB konserter er det ikke uvanlig å se 4-5 tapere med deres egne mikrofon-stativer og profesjonelt opptaksutstyr. Jeg kommer til å nevne noen av de mer berømte bootlegsene på slutten av posten.

  Noen få stats om livesiden. DMB har spilt noe i nærheten av 1869 konserter, give or take, så langt. Av disse konsertene er det spilt totalt 507 forskjellige DMB sanger, teases, interpolations og covere. Det har vært totalt 210 forskjellige gjester oppigjennom. Så det er ikke noe småtteri vi snakker om. I gjennomsnitt spiller DMB 54 forskjellige sanger i løpet av en turne, med noen turneer helt oppi over 80 forskjellige sanger. Et enormt spekter med andre ord.

  En note om DMB fans. DMB fans er .. vel, rabiate. Ofte på den gode måten men også på den dårlige måten. Det finnes få band i verden som har så dedikerte fans som DMB. To andre jeg kommer på er Phish og Marillion, med Marillion som kanskje den aller aller mest fanatiske fanbasen. Det finnes oversikter lagd av fans som har kartlagt alt DMB noengang har gjort. DMB blir diskutert opp og i mente på forskjellige store messageboards, mest notabelt av disse er http://www.antsmarching.org"]Ants Marching[/url] og TDC. Det finnes websites som oppdaterer setlistene de spiller hver kveld i realtime. http://www.dmbsetlist.com"]DMB Setlist[/url] er en av disse.

  Nå til noen av de offisielle utgivelsene!

  Live at Red Rocks 1995
  http://imageshack.us"][/url]

  Av mange fans er dette regnet som den ultimate DMB liveskiva. Denne skiva ble sluppet i en respons til at bootlegs av DMB ofte ble solgt av folk i stedet for å utveksle dem gratis. Plata kom i 1997 og ble med en gang en suksess. Datoen er også velplukket fordi konserten er en perle. Tim Reynolds gjester på de fleste sangene og hva han legger til er fantastisk bra. Essensielt DMB livekjøp.

  Listener Supported
  http://imageshack.us"][/url]

  En konsert gjort av DMB i 1999, faktisk deres eneste live '99 utgivelse så langt. Opptaket av PBS er av mange betegnet som det beste opptaket gjort av en DMB konsert. Denne skiva er knallbra med mye fra Before These Crowded Streets og andre gamle favoritter. Vel verdt å kjøpe.

  Live in Chicago

  Dette er fra den "mytiske" 1998 vinterturneen hvor mektige Tim Reynolds var med dem på alle konsertene. Dette er en release fra den aller siste konserten de gjorde i 1998. En kjempeutgivelse.

  Central Park
  http://imageshack.us"][/url]

  En enorm konsert. Denne konserten ble spilt foran 100.000 elleville fans på The Great Lawn i Central Park, New York den 23 september 2003 og er ikke mindre enn en triumf. Bandet var i fyr og flamme denne kvelden og DVD'en er sammen med CD versjonen vel verdt å få med seg. Cortez The Killer med Warren Haynes (Gov't Mule) på gitar er verdt hele konserten alene. For en fantastisk skive.

  Weekend on the Rocks
  http://imageshack.us"][/url]

  En samleplate fra bandets 4 netters sommerturneavslutning i 2005. Denne skiva inneholder en del fra Stand Up men også favoritter som svært sjelden blir spilt slik som #34 og You Never Know. Ei svært god skive fordi de har klart å få med seg atmosfæren ved Red Rocks veldig godt her. Jeg synes faktisk rent atmosfærisk at '05 er bedre enn '95, men '95 har en bedre setlist, og Tim Reynolds på gitar så klart. Men verdt kjøpet om det er din første DMB liveskive. Det finnes også en Internet-only 8 CD utgave av alle 4 nettene. Denne kan bestilles på DMBs hjemmesider.

  DMB har også en liveserie som er myntet mer direkte på fans. Live Trax Series. Vi har kommet til den 14 utgivelsen nå og de foregående 14 er konserter fra forskjellige år i DMBs historie. De aller beste i min mening her er:

  * Live Trax 1 - Fordi det er vinter '98. Mer trengs ikke å si.
  * Live Trax 2 - Dette er en konsert fra Golden Gate Park i San Fransisco i 2004. Den inneholder kanskje den aller beste versjonen av Rapunzel som er sluppet offisielt.
  * Live Trax 5 - En konsert fra 1995 med David Ryan Harris på gitar som gjest. En enorm versjon av Jimis Exodus er verdt plata alene.
  * Live Trax 7 - Nyttårskonserten 31.12.96. Og for en forrykende konsert! Med gjesteopptreden av hele Bela Fleck & The Flecktones på en god del sanger er dette en perle!
  * Live Trax 10 - Fordi det er Lisboa '07 og DMBs eneste Europeiske konsertutgivelse. Og publikum er helt ville. Fantastisk stemning.
  * Live Trax 12 - Enda en konsert fra 1995 med en enormt bra versjon av Daves magiske og stadig forandrede #40. En kjærlighetssang som aldri har blitt utgitt og som Dave synger forskjellig hver eneste gang. Roi går fullstendig bananas på All Along The Watchtower.
  * Live Trax 13 - Live fra Busch Stadium i St. Louis fra i år, 2008. Et fyrverkeri av en konsert med Tim Reynolds på gitar. Mange fans har flyttet konsertåret 2008 rett bak 1998 og 2000 som DMB's beste år noensinne, og med god grunn. Essensiell utgivelse.

  Det var de liveskivene jeg ville nevne. Det er mange flere og det går ikke an å bomkjøpe noen av dem.

  Til slutt vil jeg bare nevne noen av de mer berømte bootlegsene.

  Den aller første er Madison Square Garden 3.12.98. med Tim Reynolds og Warren Haynes i gitarkrig på All Along The Watchtower. Her er Youtube-fanvideoen: Awesomeness. Denne kommentaren fra tuben summerer det hele godt opp:

  I heard the stage caught fire after this song because it just couldnt take it w tim and warren ripping it on the same song.
  Hele konserten kan lastes ned her (Bittorrent).

  Det skal sies at 10 år senere, på Berkeley Theatre i California hvor bandet avsluttet sin fantastiske 2008 turnè, ble Haynes/Reynolds gitarkrigen gjentatt, denne gang på sangen #41. Også et gitarjukk av de sjeldne.

  23.3.93. Dette var Peter Griesars siste show før han forlot bandet. Det er også et av DMBs rareste show. Hvis du vil høre DMB på sitt aller beste i sine tidlige år er 23.3.93 verdt å laste ned. Du finner det her.

  Muligens den beste bootleg-kvaliteten du vil finne etter at kun mic'er ble lov er et opptak av Saratoga Springs Art Center 2008 kveld 2 som også mange anser som en av de aller beste konsertene DMB gjorde i 2008. Konserten kan du laste ned  her

  Det finnes også to fan-masters. En av DMB og en av Dave & Tim. Begge er virkelig verdt å få med seg. Du kan finne 7.12.93 disk 1 her og disk 2 her.

  Det andre mastrede showet er Dave & Tim live from the Prism Coffee House 22.4.1993. Deres andre show sammen. Du kan finne det her.

  Dett var dett. Det finnes enormt mange bra opptak der ute av konserter som alle er unike. DMB finner alltid på nye ting hver eneste kveld og nye gjester med ny jamming og nye soloer gjør at det aldri blir kjedelig. Jeg håper noen får øya opp for mer enn bare de offisielle utgivelsene fordi det er så mye kul DMB der ute, fullstendig gratis og fullstendig lovlig.

  Enjoy!
  Aerial Accoustics - Bryston - Accuphase - Vpi - Audeze - Burson

 2. #2
  Hifi-entusiast Joe's Avatar
  Ble medlem
  May 2005
  Sted
  Sweetspot
  Innlegg
  229
  Tagget i
  1 Innlegg

  Dave Matthews Band - noen live-anbefalinger

  Hei.

  Meget bra guide til et meget bra band.
  Vil i tillegg til de du nevner anbefale Live Trax no.6; Live in Boston. 4 cd'er med show.

  Det er helt klart for lite fokus på jambands her i Europa. Er stor fan av bl.a Widespread Panic selv.
  Dette er siden man besøker hvis man er interessert:

  http://www.jambands.com/
  Nice gear. But does it boogie?

 3. #3
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Apr 2002
  Innlegg
  162
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dave Matthews Band - noen live-anbefalinger

  Mangen gode tips her!

  Jeg vil legge til "Live at Luther College"

  Er vel bare Matthews og Reynolds da, men fantastisk bra

  Et lite tips; jeg var inne på platekompaniet og cdon for å kikke på de nevnte cd'er
  Steike for noen priser!! ingen under 200 !

  Mitt tips : Play.com.
  Myyye behageligere priser....
  Audio Analogue, Hegel, BlueJean, Parasound, ProAc

 4. #4
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  1,267
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dave Matthews Band - noen live-anbefalinger

  Vil tørre å si at Live at Radio City er enda et hakk bedre enn Live at Luther College, selv om begge albumene er vanvittig bra.


 5. #5
  Hifi-entusiast Inter's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2006
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  184
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dave Matthews Band - noen live-anbefalinger

  Sitat Sitat fra .Marcus
  Vil tørre å si at Live at Radio City er enda et hakk bedre enn Live at Luther College, selv om begge albumene er vanvittig bra.
  De mest rabiate fansa hadde korsfestet deg for slik en blasfemisk uttalelse.

  Jeg er forøvrig 50% enig. Det er en del sanger på Luther College som er mye bedre enn Radio City og omvendt. Warehouse på Luther er vel min favoritt-Warehouse fra D&T uansett konsert (og jeg har hørt mange). Jeg kan sterkt anbefale Scott Browns fantastiske opptak av Dave & Tim 29 mars 2003. Last ned her.
  Aerial Accoustics - Bryston - Accuphase - Vpi - Audeze - Burson

 6. #6
  Hifi-entusiast Inter's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2006
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  184
  Tagget i
  0 Innlegg

  Dave Matthews Band - noen live-anbefalinger

  Ny Dave & Tim-utgivelse på trappene!  Du finner sound clips på Amazon.com her!

  Er bare å løpe og kjøpe
  Aerial Accoustics - Bryston - Accuphase - Vpi - Audeze - Burson

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed