Inhabil? Eller rett og slett bare kult? Korps ruler!

Proffen

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
9.551
Antall liker
2.734
Sted
Bæææærgen
Torget vurderinger
5
Hallaisen.
Sitter i øyeblikket og gliser litt.
Nettopp hjemkommet etter årets sommerkonsert.
Artister?
Westavind - et janitsjarorkester, bestående å barn og unge i alderen 10-19, samt utøvere i alderen 16+ i Alvøens musikkforening.

Litt sært kanskje? For er korpsmusikk egentlig kult? Ja, det KAN være det, selv om noen gjerne vil rynke litt på nesen av denne typen ensembler og denne typen musikk.
You need not to!

For du hildrande som det svinger, og du hendelse for en dynamikk.
Frister i grunnen å legge ut et par videoklipp som jeg filmet under konserten, men litt usikker på om jeg skal, mht personvern osv.....

Anbefaler flere å benytte seg av slike tilbud, dersom dere får muligheten.

Korps ruler!

mvh
Proffen
 

stianG

Overivrig entusiast
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
628
Antall liker
663
Sted
Bergen
Torget vurderinger
27
Var også negativ til korps etter en kort og grusom karriere i skolekorps på 80 tallet. Det er en annen virkelighet i dag, og det er en fryd å høre yngstemann på 12 spille Weather Report låter med korpset sitt. De spilte sammen med Dragefjellet som er et av landets beste voksenkorps på søndag, og det var et hinsides trøkk!
 

Trane

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.09.2003
Innlegg
8.163
Antall liker
6.829
Torget vurderinger
4
Korps suger, men jeg setter pris på at korpsene lærer mange unger å spille instrumenter.
Mang en musiker har startet i korps.
 

Aurora

Æresmedlem
Ble medlem
04.06.2004
Innlegg
14.900
Antall liker
11.285
Sted
Ytterst i havgapet...
Selvsagt er korps kult!!! Bortsett fra det faktum at å høre nybegynnere på de fleste instrumenter kan være en slags lidelse :rolleyes: så er det mange ting å lære i et korps bortsett fra instrumentet, - disiplin, samhandling, sosiale ferdigheter... Når en har spilt sjøl, kan nok skolekorps i en del tilfeller låte nokså surt, men det er en del av gamet. Et topptrimmet korps med full besetning er ren nytelse, men det fordrer selvsagt at man er i stand til å høre og like harmonier, og ikke bare brølinga fra mettall-band.. :cool:
 

superhkm

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.04.2005
Innlegg
4.068
Antall liker
3.047
Torget vurderinger
2
Jeg tror det er grunn til å takke korpsbevegelsen for noe av det vi idag har glede av i norsk jazz. Hvor skal gjemte musikktalenter ellers få sjansen på blåseinstrumenter ?

Som det står over kan et stort veldrevet korps være kult å høre på (litt avhengig av akustikk og reportoar.)

Det samme kan man jo egentlig også si om klassisk musikk. De som klager på barnekorps på 17 mai har kanskje ikke sittet 2 timer hver vår og høst i et litt for trangt lokale og hørt 5,6 og 7-åringer traktere piano og ikke minst strykere.


Et poeng til er at reportoarene til korps idag er blitt mer variert og gøy enn de var da jeg lærte å hate på 70-tallet. ( tror jeg da .. jeg hørte ikke etter :) )
 

Aurora

Æresmedlem
Ble medlem
04.06.2004
Innlegg
14.900
Antall liker
11.285
Sted
Ytterst i havgapet...
Det handler selvsagt også om musikksmak, men jeg kan liksom ikke la muligheten være til å røre litt i gryta.. :)
Dog - jeg hører ofte de som sier at de ikke liker klassisk musikk, og da pleier jeg å spørre om de noensinne har satt seg ned for å lytte, - bare la harmoniene strømme, for å floskle litt.. - men det har de som oftest ikke. Slik blir det vel gjerne også med korpsmusikk. Svært mange bruker musikk som erstatning for stillhet, - det må liksom for guds skyld ikke bli stille rundt øra, for det er fa'li det.. Konstant støypåvirkning er forøvrig for lengst blitt et seriøst samfunnsproblem.
 
Sist redigert:

el_mariachi

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
5.636
Antall liker
394
Kommer ann på øret som hører, her i distriktet sliter man med rekruttering. Ca. en femtedel av hva det var den tiden undertegnede var med.
Noen ganger låter det litt "surt" men hvis man tenker på at de faktisk er interesert i musikk og at de fleste i en eller annen form tar med seg det videre i livet overlever man de værste unotene.
Var selv med i seks år rundt 1970/80 tallet og har hatt utbytte av det senere i livet, musikkforståelse, noter, forholde seg til andre/dirigent, litt disiplin og mye morro.
Mulig vi var heldig med dirigent, vi hadde et reportoar som spente seg fra Gammel Jegermarsj via julereportoar til Basin Street Blues.
 

Proffen

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
9.551
Antall liker
2.734
Sted
Bæææærgen
Torget vurderinger
5
Helt klart at repertoaret betyr mye. Men korps i dag er så mye, mye mer enn 17.maisanger og julesanger.
Der spilles filmmusikk, jazz- og funkaktig musikk, tex-mex og andre fengende rytmer.
Og hvis man ikke får fot av f x en godt fremført Klezmer karneval, ja da vet ikke jeg helt.
Det som slår meg mest, gang på gang, er hvor heftig dynamikken er. Her har korps mye til felles med klassiske orkestre, med andre instrumenter enn bare blås og perkusjon. Strykere kan være både heftig og massivt, de og!

Synd at korps i dag sliter med rekrutteringen. Tror ofte det er fordi ballidretter blir vinnerne, sammen med f x ulike former for dans. Individuelle idretter har nok ikke allverdens rekruttering de heller. Det er lissom på en måte lettere å "gjemme seg bort i mengden" i en lagidrett.
Jeg tror også at forestillingen om og minnene fra korps på 70-, 80- og 90-tallet gjør at mange foreldre kanskje ikke sitter med samme gode erfaringer fra "sin tid" som det jeg har fra juniors tid.

mvh
Proffen
 
Topp Bunn