It Was 50 Yars ago Today: Sgt. Pepper Greatest Album of All Time

W

WayAhead

Gjest
Well, det var 1. Juni i år. I forbindelse med dette jubileet er det mange intervjuer med de som var teknikere i studioet under denne 5 mnd lange prosessen, bla Geoff Emerick, Richard Lush og Ken Townsend (han som laget den første og fortsatt beste ADT), Intervjuene finnes nedenfor.
Disse forklarer detajert om "all the weird stuff" de jobbet med og for den tiden unike opptaksteknikker.
Geoff Emerick forteller i et annet intervju at opptagerene kunne ta opp lyder over 40 kHz so en sidenot.
De herjet så ille med opptaksutstyret at de fikk jevnlig påpakk og hadde fått sparken om "the big cheeses" visste alt som ble gjort av teknikerene.
Da de var nesten ferdig med "A Day In Life" var de i kontrollrommet sammen med medlemmer av Rolling Stones, kinks, Monkeys mfl. Da de hadde spilt av den første rå monomixen ble det en lang stillhet hvor ingen sa noe men til slutt utbryter Kinks sin lydtekniker at "På tide å finne seg noe annet å gjøre,,,"

Sgt. Pepper Greatest Album of All Time
The Beatles, 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' | 500 Greatest Albums of All Time | Rolling Stone

maxresdefault-44c6ea70-41a8-48cc-9198-9c81ffa11311.jpg


Her er et dokuprogram fra BBC med Howard Goodall som programleder, han er en utrolig dyktig klassisk komponist og kan alt om musikk fra steinalderen og frem til i dag og har laget flere interessante serier om musikkens utvikling gjennom tidene Beatles har fått et eget program i denne sammenhengen der han går igjennom utviklingen i deres musikk og som komponister. https://www.youtube.com/watch?v=ZQS91wVdvYc Satt i historisk sammenheng, en reise gjennom populærmusikkens verde. En utrolig dyktig og fasinerende veileder.


Her er dokuprogrammet om Pepper fra Mai/juni i år:


Intervjuene med Geoff Emerick, Richard Lush og Ken Townsend som var med på hele Pepper prosessen.

Sound engineer Geoff Emerick remembers recording The Beatles Sgt Pepper’s album

Richard Lush talks about working with The Beatles on their landmark Sgt Pepper’s album

The ADT Story with Abbey Road Studios’ Ken Townsend


The Beatles - a musical appreciation and analysis - by composer, Howard Goodall CBE (Songwriting secrets)
 
Sist redigert:
W

WayAhead

Gjest
Vet, vet,... jeg har ikke hørt den masteren (når/hvor hørte du den?) men mono CDene fra både 2009 (best) og 2017 hmmm er bedre enn samtidige stereoutgivelser.
Har dog et originalt EMI FLAC 44.1/24 USB eple som - selv om den er stereo overgår monoversjonene - på mitt anlegg da.Alle LPene er på denne brikken i FLAC format.

APP EPL USB - > MAC - Dirkte i DA konverteren på effektforsterkeren.
 

LMC

Æresmedlem
Ble medlem
03.08.2006
Innlegg
24.950
Antall liker
13.269
Sted
Drøbak
Torget vurderinger
45
jeg har en safety master som er en 1/4 toms backup-kopi laget fra masteren
hjemme
anytime :D
 
W

WayAhead

Gjest
Vel, det er unikt. Har du digitalisert den, 354/24 eller noe? Geoff Emerick forteller i et annet intevju at originalmasterene ble "lubricated" med en type hvalojle og ser ut til å holde evig uten forringelse. Kanskje din har vært like heldig? Han fortalte samtidig at amerikanerene bla Memorex benyttet annen (syntetisk?) lube og at samtlige taper av den typen er gått i oppløsning....

Får nøye meg med denne så lenge jeg da.....

1N2ThYN.png
 

LMC

Æresmedlem
Ble medlem
03.08.2006
Innlegg
24.950
Antall liker
13.269
Sted
Drøbak
Torget vurderinger
45
nei faen!
spiller tapen på en analog Studer A80RC
den er blodtrimmet og overhalt...
 
W

WayAhead

Gjest
Alt i orden der skjønner jeg og siden tapen fortsatt er intakt er den sikkert forskriftsmessig håndtert. En HQ Digital kopi ville vel vært greit å ha uansett?

Får vel bare skyte inn at de nevnte herrer på AR selv sier at høyoppløslige filer ala FLAC i feks 96/176/192/352 kHz / 24 ukomprimert låter som den analoge originalen og de vet nok hva de snakker om ser du :)
 
Sist redigert:
W

WayAhead

Gjest
Siden en er inne på temaet legger jeg ut denne linken til det isolerte tracket for trommer på She´s so Heavy fra Abbey Road fordi det låter så sinnsykt bra, i hvertfall på mitt anlegg og forhåpentligvis hos de som måtte være interessert og. Under videoen på YT er det en link til nedlasting av lydfilen i OGG format. Apple distribisjon.

 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.690
Antall liker
7.929
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Har ei veldig grei Nimbus-pressing som eg tykkjer høyrest ganske ålreit ut. Men det er stereo, altså...
Tykkjer vinyl er eit greitt medium. Sjølv om eg kunne frigjort ein del kapital ved å melde overgong til spoleband. Om vi ser bort frå alle masterteipane eg på ein eller annan måte måtte få kopert.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Sgt. Peppers er kanskje det albumet som overrasker mest i 2009-monomasters. Det er noe med beat-en i BEATles som kommuniseres bedre i mono. Hvorvidt en digitalisering er fullgodt kan nok diskuteres. Før jeg reiste på ferie koste jeg meg med et kassettopptak av safetymaster av ei jazzplate og et klassisk verk, og det er noe besnærende med den analoge lyden som går tapt i digitaliseringen virker det som. Skal jobbe litt med det framover, å få gjort kassettkopier av mastre som jeg har i digitalt format for å sammenligne dem. Trehoders Nakamichi for opptak av mastertaper er nok mer audiofilt enn de fleste tror ut fra sine erfaringer på åtti- og nittitallet.
 
W

WayAhead

Gjest
Den Deluxe pakken som ble utgitt 1.juni eller deromkring inneholder 6 disker hvorav en CD er en direkte kopi av master mono versjonen. Geoff Emerick forteller i et av intevjuene at de brukte 3 uker på monomixene generelt og 3 dager på stereomixene. Han sier og at mye "flanging" mm som er på monoversjonene ikke er med på stereoene, enten fordi de ikke gad eller at det var teknisk vanskelig å gjennomføre.

Det er ingen tvil om a drivet i rytmeseksjonen (Bass Trommer) er temmelig unik og i hvertfall veldig tydelig på monoversjonene. Helt annet driv selv om Stereomiksene absolutt ikke låter dårlig men magien er langt mer fremtredende på monoversjonen.

Diskene som er inkludert i Deluxe pakken er bla Disk 4 som er en direkte kopi av mastertapen. Disk 5 og 6 inneholder forskjellige hires versjoner husker ikke detaljer.

Jeg har Deluxepakken men har ikke rigget CD spiller i øyeblikket så jeg har ikke fått dannet meg et inntrykk av detaljene men 2009 monomixen er og bra. Jeg synes at de nymixede versjonene i bla stereo er vel skarpe i øvre seksjon og dette gjelder alle nye jeg har hørt inkl de digitaliserte og remixede vinylene fra 2009. Som vinyl (Abbey Road) synes jeg originalen fra 69 og en senere "Original Master Recording" gravert i halv hast (70-80 tall HQ vinyl mm) låter best av disse.
Som en kuriositet nevner Geoff Emerick at han ikke likte 69 mixebordet til EMI brukt på Abbey Road LPn. Det var første gang de brukte et transistorbord og han mener at mye av "snerten" i lyden ble dårligere ift rørmixerne og for datidens teknologi kan det godt være.

Her er innholdet i deluxe pakken. Jeg synes disk 4 (moni fra master) og disk 5-6 er de mest interessante men har ikke hørt mye på de foreløpig.

CD 1:
New stereo album mix.

CDs 2 & 3:
33 additional recordings from the studio sessions, most previously unreleased and mixed for the first time from the four-track session tapes, sequenced in chronological order of their recording dates.
A new stereo mix of “Penny Lane” and the 2015 stereo mix of “Strawberry Fields Forever”.

CD 4:
Direct transfers of the album’s original mono mix and the “Strawberry Fields Forever” and “Penny Lane” singles.
Capitol Records’ U.S. promotional mono single mix of “Penny Lane”.
Previously unreleased early mono mixes of “She’s Leaving Home,” “A Day In The Life,” and “Lucy In The Sky With Diamonds” (a mix thought to have been erased from a tape in 1967, but discovered during archive research for the anniversary edition).

Discs 5 & 6 (Blu-ray and DVD):
New 5.1 surround audio mixes of the album and “Penny Lane” by Giles Martin and Sam Okell, plus their 2015 5.1 surround mix of “Strawberry Fields Forever”.
High resolution audio versions of the new stereo mixes of the album and “Penny Lane” and of the 2015 stereo mix of “Strawberry Fields Forever”.
Video features: 4K restored original promotional films for “Strawberry Fields Forever,” “Penny Lane,” and “A Day In The Life;” plus The Making of Sgt. Pepper, a restored, previously unreleased documentary film broadcast in 1992, featuring insightful interviews with McCartney, Harrison, and Starr, and in-studio footage introduced by George Martin.

The_Beatles_Sgt_Pepper_6_Disc_3D_Product_Shot_White_Background_1024x1024.jpg
 
J

Jim I Hendriksen 2nd Edt.

Gjest
Alt i orden der skjønner jeg og siden tapen fortsatt er intakt er den sikkert forskriftsmessig håndtert. En HQ Digital kopi ville vel vært greit å ha uansett?

Får vel bare skyte inn at de nevnte herrer på AR selv sier at høyoppløslige filer ala FLAC i feks 96/176/192/352 kHz / 24 ukomprimert låter som den analoge originalen og de vet nok hva de snakker om ser du :)
Skal man ha en kopi av en slik tape så kopierer man den selvfølgelig inn på en annen tape 1:1 med top of the line tapespillere, man vil jo bevare musikkgjengivelsen. Det er altfor mye musikk som forsvinner ifra musikken ved kopiering til HQ digital fil. Dessverre.
 
W

WayAhead

Gjest
Er ikke enig i det. Det er merkbar kvalitets økning bare fra 44 til 48 kHz, ved 96/24 tror jeg ikke en kan skille original analog fra digital og de nevnte herrer i videoene over sier selv at de ikke hører forskjell på hires digital og original analog.

Fra HD tracks, utvalg i tillegg til alt fra 44/16 (fLAC/ALAC MFL)
352/24 (117)
192/24 (2758)
176/24 (222)
96/24 (8655)
88/24 (1673)
 

Dan Dare

Overivrig entusiast
Ble medlem
19.11.2005
Innlegg
1.010
Antall liker
390
Sted
Egersund
Torget vurderinger
4
Begynner vi ikke å bli litt lei alle disse "De Luxe" utgivelsene nå enten det er på CD eller vinyl med ørten disker eller lp'er? For min del kjenner jeg at jeg er mettet for lenge siden. Men for all del - fansen kjøper jo pakkene så da så.....

Den Deluxe pakken som ble utgitt 1.juni eller deromkring inneholder 6 disker hvorav en CD er en direkte kopi av master mono versjonen. Geoff Emerick forteller i et av intevjuene at de brukte 3 uker på monomixene generelt og 3 dager på stereomixene. Han sier og at mye "flanging" mm som er på monoversjonene ikke er med på stereoene, enten fordi de ikke gad eller at det var teknisk vanskelig å gjennomføre.

Det er ingen tvil om a drivet i rytmeseksjonen (Bass Trommer) er temmelig unik og i hvertfall veldig tydelig på monoversjonene. Helt annet driv selv om Stereomiksene absolutt ikke låter dårlig men magien er langt mer fremtredende på monoversjonen.

Diskene som er inkludert i Deluxe pakken er bla Disk 4 som er en direkte kopi av mastertapen. Disk 5 og 6 inneholder forskjellige hires versjoner husker ikke detaljer.

Jeg har Deluxepakken men har ikke rigget CD spiller i øyeblikket så jeg har ikke fått dannet meg et inntrykk av detaljene men 2009 monomixen er og bra. Jeg synes at de nymixede versjonene i bla stereo er vel skarpe i øvre seksjon og dette gjelder alle nye jeg har hørt inkl de digitaliserte og remixede vinylene fra 2009. Som vinyl (Abbey Road) synes jeg originalen fra 69 og en senere "Original Master Recording" gravert i halv hast (70-80 tall HQ vinyl mm) låter best av disse.
Som en kuriositet nevner Geoff Emerick at han ikke likte 69 mixebordet til EMI brukt på Abbey Road LPn. Det var første gang de brukte et transistorbord og han mener at mye av "snerten" i lyden ble dårligere ift rørmixerne og for datidens teknologi kan det godt være.

Her er innholdet i deluxe pakken. Jeg synes disk 4 (moni fra master) og disk 5-6 er de mest interessante men har ikke hørt mye på de foreløpig.

CD 1:
New stereo album mix.

CDs 2 & 3:
33 additional recordings from the studio sessions, most previously unreleased and mixed for the first time from the four-track session tapes, sequenced in chronological order of their recording dates.
A new stereo mix of “Penny Lane” and the 2015 stereo mix of “Strawberry Fields Forever”.

CD 4:
Direct transfers of the album’s original mono mix and the “Strawberry Fields Forever” and “Penny Lane” singles.
Capitol Records’ U.S. promotional mono single mix of “Penny Lane”.
Previously unreleased early mono mixes of “She’s Leaving Home,” “A Day In The Life,” and “Lucy In The Sky With Diamonds” (a mix thought to have been erased from a tape in 1967, but discovered during archive research for the anniversary edition).

Discs 5 & 6 (Blu-ray and DVD):
New 5.1 surround audio mixes of the album and “Penny Lane” by Giles Martin and Sam Okell, plus their 2015 5.1 surround mix of “Strawberry Fields Forever”.
High resolution audio versions of the new stereo mixes of the album and “Penny Lane” and of the 2015 stereo mix of “Strawberry Fields Forever”.
Video features: 4K restored original promotional films for “Strawberry Fields Forever,” “Penny Lane,” and “A Day In The Life;” plus The Making of Sgt. Pepper, a restored, previously unreleased documentary film broadcast in 1992, featuring insightful interviews with McCartney, Harrison, and Starr, and in-studio footage introduced by George Martin.

Vis vedlegget 458261
 
W

WayAhead

Gjest
Begynner vi ikke å bli litt lei alle disse "De Luxe" utgivelsene nå enten det er på CD eller vinyl med ørten disker eller lp'er? For min del kjenner jeg at jeg er mettet for lenge siden. Men for all del - fansen kjøper jo pakkene så da så.....
For min del gjaldt det bare å være helt sikker på å få tak i mono masteren men er og litt nysgjerrig på hires materialet som jeg ikke har fått sjekket ut foreløpig.

På generell basis må det sies at platen i seg selv - uansett versjon er nokså unik. Hvis en ser dokumentaren linket over er ethvert instrument tweaket og alle stemmer er spilt inn i varierende "chipmunk mode" for å illudere barnestemmer. Lucy in the Sky With Diamonds er et veldig tydelig eksempel. Dokumentaren viser også hvordan Harrison virkelig tok omfattende grep i Indisk inspirerte Within You Without You - for å "Shoe Horn" den inn i vestlig musikkdrakt - temmelig komplext.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Det der er vel remix og ikke bare remaster, er litt spent på å få hørt dette. Er ikke på Tidal enda, og siden jeg både har det i mono og stereo fra før så vil jeg gjerne høre selv om jeg synes det er verdt å ha en tredje versjon. :)
 

Vermin

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.09.2006
Innlegg
6.999
Antall liker
5.918
Sted
Bjerkreim
Torget vurderinger
45
Steike! 35$ for en mappe med filer, ganske stivt!
 

soundscape

Æresmedlem
Ble medlem
21.09.2005
Innlegg
11.040
Antall liker
33.608
Sted
Nordre Follo
Torget vurderinger
19
Det der er vel remix og ikke bare remaster, er litt spent på å få hørt dette. Er ikke på Tidal enda, og siden jeg både har det i mono og stereo fra før så vil jeg gjerne høre selv om jeg synes det er verdt å ha en tredje versjon. :)
Det er det verd. En helt annen opplevelse , og man får en helt ny innsikt i musikken. Jeg er i alle fall imponert etter å ha skaffet meg den nye mixen.
 
W

WayAhead

Gjest
$29 med dagens koderabatt.

Står at det er en direkte 96/24 "avstøpning" av 2017 remix masteren. Har digital CD kopi (2017) av den originale 1967 monomasteren. Denne er ikke i nærheten av 2009 44/24 FLAC eller denne nye 96/24 FLAC versjonen men skal man være litt purist er ikke 1967 monoen dårlig en del detaljer er mye tydeligere enn på 1967 stereo vinylalbumet.

Denne nye 96/24 versjonen løfter "verket" ytterligere inn i magiens verden og for min del fremstår det hele som ren kunst i stedet for at en kun "lytter til musikk". Litt plagsomt nesten, jeg føler at jeg må forholde meg til den på ny. Jeg har liksom 1967 vinylen som en referanse i hodet men detaljrikdommen og følelsen av at alt er "snudd på hodet" på en positiv måte er nesten litt for mye. For meg er dette versjonen jeg kommer til å ta fram innimellom, kanskje. Det er et fantastisk øyeblikksbilde en vet en aldri kommer til å oppleve igjen.
 
Sist redigert:

Sst

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.11.2015
Innlegg
692
Antall liker
471
Det der er vel remix og ikke bare remaster, er litt spent på å få hørt dette. Er ikke på Tidal enda, og siden jeg både har det i mono og stereo fra før så vil jeg gjerne høre selv om jeg synes det er verdt å ha en tredje versjon. :)
Hei Baluba
Mulig jeg har lest tråden for dårlig, men remixen har ligget i Tidal fra den kom ut i sommer. Ikke hele boksen riktignok, men 2CD- versjonen.
 
W

WayAhead

Gjest
Føyer til et par ting som gir noe mer innsikt i hvordan musikken er bygget opp:
Denne er fra Pepper, gitar isolert for "Good Morning Good Morning."
 
Sist redigert:
W

WayAhead

Gjest
Isolert Bass og Trommer, A Day In The Life.
 
Sist redigert:
W

WayAhead

Gjest
Harrisons Telecaster isolert, Dont Let Me Down
 
Sist redigert:

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Det der er vel remix og ikke bare remaster, er litt spent på å få hørt dette. Er ikke på Tidal enda, og siden jeg både har det i mono og stereo fra før så vil jeg gjerne høre selv om jeg synes det er verdt å ha en tredje versjon. :)
Hei Baluba
Mulig jeg har lest tråden for dårlig, men remixen har ligget i Tidal fra den kom ut i sommer. Ikke hele boksen riktignok, men 2CD- versjonen.
Da får jeg ta en ny titt i Tidal. :)
 
Topp Bunn