Det går til Gud med den gamle baker

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.086
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Kjedelig utvikling, ja - men trolig en ond sirkel. For inntil et års tid siden pleide jeg å ta runden innom Platekompaniet på Sandvika Storsenter hver gang kona og jeg var og handlet der. Heller det enn å bli med kona rundt i alle klesbutikkene. I begynnelsen skjedde det nesten uten unntak at jeg fant meg et par plater der. Nå er det nesten et år siden jeg har vært innom - og sist jeg var der var det bare spill og film. Musikkavdelingen er redusert til en vits - helt uinteressant å bruke tid der. Nå tar jeg heller en tur i sportsforretningen eller tar en runde på Clas Ohlsson. Hvis alle kundene opplever det samme, blir det smått med platesalg. Vanskelig å si hva som er høna og hva som er egget i denne saken - men faktum er at selv en som meg som er godt oppi årene - snart pensjonist - heller handler på nettet enn å bruke tid i platebutikker. Hvis alle tenker sånn - og det kan det se ut til at de gjør - er det ikke vanskelig å se hvilken vei dette går.
 

Bx

Bransjeaktør
Ble medlem
04.08.2005
Innlegg
8.866
Antall liker
4.294
Årsaken til at det går som det går er at salget blir for smått til å holde hjulene i gang. Så kan man jo si at de kan jo bare øke prisene. Men da krymper salget desto mere. Det hele koker ned til at det ikke er nok kunder som er villige til å betale det det koster å drive slike butikker. Dette er jo trist på en måte, men det på en annen måte så er det krokodilletårer som felles.

Dette er prisen vi må betale for økt produktivitet og jeg synes egentlig ikke den er ublu. Grensen min i slike tilfeller som dette går på om Nordheim og annen smal musikk i det hele tatt er tilgjengelig i markedet. Begynner det å skorte der synes jeg subsidiering er på sin plass. Men vi er kanskje ikke der enda: http://www.cduniverse.com/productinfo.asp?pid=7618427

Faktisk synes jeg det generelt sett er enklere å få tak i smale produkter i disse internett-tider enn det var bæck in the gudd ol`days.
 

otare

Æresmedlem
Ble medlem
04.04.2007
Innlegg
13.691
Antall liker
9.289
Sted
Trondheim
Realiteten er vel at det Synne beskriver har vært situasjonen i Norge lenge, for ikke å si i alle tider. Her i Trondheim skjedde det da Olav T. Ranum gikk konkurs for mange herrens år siden. For hele Norge (- Oslo) har tilgangen på smal musikk blitt bedre i det siste, ikke værre. På et eller annet tidspunkt må folk i Oslo begynne å skjønne at Oslo ikke er hele Norge.
 

Trane

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.09.2003
Innlegg
8.163
Antall liker
6.829
Torget vurderinger
4
Selv må jeg innrømme at jeg iblant savner dengang det var platebutikker.

Her jeg bor på Strømmen er det omtrent landets høyeste populasjon av kjøpesentre owbutikker. Det er èn (1) avdeling igjen av Platekompaniet som knapt har musikk igjen. Da jeg flyttet hit for 30 år siden var det, med en vesentlig mindre befolkning, hele 3 platebutikker og flere i nær omegn (før noen av kjøpesentrene ble bygget) og etterhvert en bra avdeling av AkersMic. De hadde faktisk et bra utvalg og kunnskapsrik betjening. Jeg savner å komme inn døra og bli møtt med en platepusher som gledesstrålende henter en hånddfull plater fra bakrommet som hun hadde tatt til side fra siste varelevering fordi hun var sikker på at det var ting jeg ville like.

Når det er sagt så er det lenge siden vi hadde noe som det er verdt å savne. En platebutikk sin force fremfor netthandel er tilstedeværelse. Både for varene og betjeningen. Når begge deler forsvinner er det liten grunn til å bruke tid der. Min lokale avdeling av Platekompaniet har vel ikke byttet ut de gamle, skranglete og ødelagte headsettene på omtrent 10 år. Det er som å si, uten å si det direkte, at de ikke ønsker at kundene skal bruke tid i butikken. Fysiske platebutiker i 2011 er et lost case. Get over it.

Det som bekymrer meg mer er at bransjen er like tafatt ift. utviklingen av netthandel. Det er fortsatt ingen selvfølge at man kan kjøpe nedlastninger i skikkelig format. Mange av oss her på HFS er begynner å se etter highres downloads. Platekompaniet kan ikke engang tilby 16/44.....de tilbyr mp3 ! Det samme med CDON og Play.com. Hvorfor kan jeg ikke kjøpe downloads direkte fra ECM ? Eller KKV ? Eller Rune Grammofon ? Hvorfor er platebransjen så passive og lar iTunes, Spoify, Wimp etc. sette standarden ? Hvorfor legger de veien åpen for nye aktører og aktører i gråmarkedet, fx. nettsider som opererer fra land med fraværende opphavsrettigheter. Jeg kan like gjerne laste ned gratis og ulovlig som å betale en tier til en russisk nettside.

Det forundrer meg at fremveksten av gode og lovlige måter å kjøpe musikkfiler på er så dårlig.
Det er sikkert endel der ute og jeg bruker selv noen, men de store er dårlige og de gode er små. fx. har jeg veldig sans for Gubemusic (Bugge Wesseltoft sitt prosjekt), men de har et veldig lite utvalg. Den nye utgivelsen til Nils Petter Molvær er ute på CD i butikkene, men Gube har den ikke for nedlasting ennå. De burde vært først ute.

Kort sagt føler jeg ikke bransjen gjør nok for å tilby gode og lovlige alternativer til det som er deres store hodepine, - ulovlig og gratis fildeling. De må jo nesten oppdra sine kunder på nytt. Ikke minst de yngre som vel er de som bruker (brukte) meste penger på musikk.
 
V

vredensgnag

Gjest
Jeg foretrekker nettets "Long Tail". Det at jeg kan gå inn på musicstack, eBay, discogs og straks finne presis den versjonen av et stykke musikk jeg er ute etter, og få resultatet på døren om jeg vil, syns jeg fungerer helt utmerket. En platebutikk er ikke i stand til å ha et ubegrenset lager, det har nettet, som gir tilgang på "alt".

Som et eksempel. Jeg kan søke etter en STERLING LH mastering av UK second pressing Tea for the Tillerman LP over eBay. (det jeg lytter til nå)
En hel haug dukker opp, jeg kan vurdere ulike, bestemme meg for en, forsikre meg om at det er en STERLING LH master, og bestille. Noen få dager etter har jeg den, sannsynligvis fortere enn noen platebutikk ville klart å få fatt i den.

Ellers var denne kommentaren underholdende:
 

Vedlegg

ayaboh

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
1.690
Antall liker
7
Trane skrev:
Jeg savner å komme inn døra og bli møtt med en platepusher som gledesstrålende henter en hånddfull plater fra bakrommet som hun hadde tatt til side fra siste varelevering fordi hun var sikker på at det var ting jeg ville like.
Noen ganger savner jeg gamle Electric Circus. Nå er det stort sett bare noen slitte plastomslag igjen.
 
Topp Bunn