Den himmelske lyds plass

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • druntblunt

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2014
    Innlegg
    156
    Antall liker
    169
    Sted
    Jar
    Torget vurderinger
    1
    Nå har jeg sittet et par dager og lest igjennom anlegg- og billedtråder til øyet har blitt stort og vått. Folk har jo så mye griselekkert hjemme hos seg, og dere er dyktige på å formidle ‘reisen’ deres. Jeg har faktisk lært enormt mye om hifi av å lese disse trådene, og ble selvfølgelig inspirert til å starte min egen lille beskjedne tråd.

    Jeg har rundet et halvt århundre og har vært musikkelsker i de aller fleste av dem. Det begynte med en sånn koffert-platespiller som jeg fikk av en onkel med en håndfull singler av Beatles, Stones, Beach Boys osv. Husker jeg lå om kvelden som ni-åring og hørte Magical Mystery Tour, og virkelig reiste. Ahh, barnesinnet. Utover søttitallet tok det form og jeg ble ihuga fan av Sabbath, Purple, Zeppelin og dess like. Kompisen min hadde velbeslåtte foreldre og Tandberg-anlegg, og vi kunne sitte kveld etter kveld og bare høre. Stakkars unga i dag som tror musikk er noe man ser på.

    Så ble det prog, psykedelika, jazz, klassisk, pønk osv. Musikken er reise uten ende, og holder man øregangene åpne er det noe nytt og deilig å oppdage hver eneste dag. Anlegg fikk jeg sjøl da hadde tjent meg noen kroner og troppet opp på Audioscan (Hi-Fi klubben i dag). Tror det var noe Denon og noen Jamo høyttalere det begynte med. Og en Rega platespiller selvfølgelig.

    Har alltid satt pris på god lyd, men tok aldri helt av slik som brorparten av det ærverdige selskap her på sentralen. Det er så mye å bruke penger på når man vimser rundt som jeg har gjort i alle år, så anlegg er noe jeg har lagt meg på sånn cirka ‘brukbart’ nivå på. Kjørte dette oppsettet i de siste 6 åra og var i det store hele godt fornøyd:

    DMC-FZ50 20090711-1300.jpg


    XTZ 99.36 høyttalere, Meridian 557 effekt, Denon DCD s10, Yamaha rx-v3900 receiver og en Benchmark DAC-1.
    Så ble det slutt på et langt samboerskap, og noen dager senere kjøpte jeg meg et teppe…
     

    druntblunt

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2014
    Innlegg
    156
    Antall liker
    169
    Sted
    Jar
    Torget vurderinger
    1
    Merkelig hva litt ull på gølvet kan gjøre. Jeg var jo ikke ukjent med betydningen av akustiske tiltak i lytterommet, men dette nye teppet fikk altså helt utilsiktede konsekvenser. Plutselig ble det flere hakk mer morsomt med musikk i stua – og det skyldtes ikke bare at et visst fruentimmer hadde tatt pikkpakket sitt med seg og latt meg gjenoppdage gleden av å guffe på litt. Det magiske teppet gjorde noe med lyden, noe som satte i gang en kjedereaksjon i undertegnedes skalle. «Hadde det ikke vært artig å sprenge kredittkortet i fillebiter og få noen kilo med ordentlig lyd stua? Josåpokker…» Og så kastet jeg loss og bega meg ut på lydhavet. Har fortsatt land i sikte, og kun en sval bris i seilene, men jeg ser for meg at jeg vil kunne oppleve både stormer, pirater skipsforlis og skattefunn i tiden som kommer.

    Jeg visste egentlig godt hvilke høyttalere jeg ville ha. Jeg har vært knakende godt fornøyd med XTZ 99.36 som kostet en relativt billig penge da jeg kjøpte dem tidlig i 2008. Jeg er litt typisk prosjekt-menneske, så da jeg bestemte meg for å handle lyd den gangen gjorde jeg masse research for å finne det som kunne passe meg best innenfor budsjettet. XTZ fikk gode skussmål, mye lyd for penga osv. Jeg tok en tur til Skedsmokorset, lyttet og kjøpte. Koblet dem først opp på min gamle ECI-1 og syntes det låt høvelig, men kanskje noe uforløst selv etter 100+ timers innspilling. Folk skrev at disse trivdes med krefter så jeg endte opp med å kjøpe en Meridian 557 på brukten. Det ga umiddelbart resultat – høyttalerne våknet ordentlig til liv, og jeg var riktig fornøyd med å ha skaffet meg godlyd til en grei pris.

    Jeg er kanskje en sånn type som blir merkelojal, så da XTZ kom med Divine-beista et par år senere visste jeg hva jeg en gang kunne finne på å kjøpe. Og nå, med nytt ullteppe og bittersøt ungkarstilværelse å se fram mot gikk startskuddet. Kjempene skulle i hus! Ny tur til Skedsmokorset…

    140603-24916.jpg


    To ganger 70 kilo velvære. Prisen er som på en kjørbar bruktbil, men jeg oppfatter det slik at de i manges øyne sees på som ‘billig-produkt’. Og det er vel nettopp slik XTZ markedsfører seg selv – på typisk svensk sparsommelig vis: «XTZ ville visa att det är möjligt att bygga högtalare som inte kostar en förmögenhet, även om de är utrustade med dyra komponenter.» Passer meg utmerket da jeg er ute etter maksimal ‘bang for the buck’.

    140603-24923.jpg


    Her med en flik av det magiske teppet (Hmmm, for øvrig kjøpt på IKEA – anes det en trend her?) Vel, jeg gikk for valnøtt-finishen denne gang. Godt med følelsen av trær i stua liksom. Ellers er jo kabinettet en solid MDF-konstruksjon med varierende tykkelser mellom 28 og 90 mm.

    Et område det er bred enighet om at disse ‘bjässene’ utmerker på seg er ved valg av elementer:

    140603-24925.jpg


    Øverst i toppen av treet sitter ikke julestjerna men KE 25 SC, vel ansett tweeter fra tyske Visaton. Mitt inntrykk nå etter et par måneder er litt blandet, men i all vesentlighet positiv. De bidrar til det store åpne rommet som disse høyttalerne skaper, de takler alt som blir servert på overbevisende måte. Mitt lille aber er at de kanskje kan bli en smule harde i lyden på enkelte innspillinger. Men dette er ting som det kanskje kan endres på med tid og stund. Hodet er fullt av tanker. :)

    140603-24928.jpg


    SEAS er velkjent for de fleste her på sentralen vil jeg tro. To stk 10 tommers Excel woofers flytter fjell uten vanskeligheter. Men på en kontrollert, stram og melodiøs måte slik jeg vil ha det. Det tok meg ca fire sekunder å beslutte at subwoofern jeg hadde stående aldri kom til å bli brukt mer.

    140603-24926.jpg


    Og så var det rosinen i pølsa da. Den eventyrlige mellomtonen som bokstavelig talt har gitt meg tårer i øynene ved opptil flere anledninger. Jeg trodde ikke det var mulig å skru på et par brytere og faktisk få bandet, eller hele symfoniorkesteret, hjem i stua. Men det er det altså. Bevare meg vel så god lyd det kommer ut av denne buede skiva. Thiel & Partner C173-T6-90 er navnet på herligheten, og svenskene sier det var rundt dette elementet de utformet hele Divine høyttaleren. Jeg tror dem så gjerne på det. Champagne til bruspris som herr Vadseth uttrykte det. Og for en som bare har råd til brus blir det ikke mye bedre enn det.

    140603-24914.jpg


    Hver av Excel elementene har pustehull bak som valgfritt kan proppes med medfølgende plugger hvis man ønsker å tune litt på lyden. Det eksperimenterte jeg mye med på 99.36 som hadde hele fire høl. Og det blir merkbar forskjell, det er sikkert. For tiden (beklageligvis bare midlertidig) har jeg så stor stue at jeg kan slippe alt løs uten plugger.

    140603-24908.jpg


    Og så er det denne valgfriheten som XTZ gir oss som jeg er så begeistra for. I tillegg til nevnte plugger finnes det også muligheten for å påvirke lydbildet ved å trekke ut eller sette inn bøyler (øverst) som senker eller hever de forskjellige elementenes output med 2-3 db. Så er det det vanlige settet med tre terminalpar for passiv drift. Nederst er det tre par terminalsett for aktiv drift. Ved å trekke ut bøylene som ligger imellom disse vil man kunne åpne for aktiv drift av et eller flere elementer. Her åpner det seg muligheter som jeg har seriøse tanker om å utnytte meg av på sikt.

    Jobb kaller så jeg får komme tilbake med mer bilder av resten av utstyret etter hvert.
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.390
    Antall liker
    102.373
    Torget vurderinger
    23
    Fin tråd - bra med "gamlinger" som kommer ut av racket! :cool:
     

    Karmana

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.06.2008
    Innlegg
    24.318
    Antall liker
    63.036
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    42
    Gøyalt å lese! Skader ikke med en ny feel good tråd med lave skuldre :)
     

    Lynvingen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    04.01.2010
    Innlegg
    887
    Antall liker
    295
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    5
    Gratulerer!
    Håper på flere bilder!
    Kjør på dette er gøy lesing:)
     

    Spissoy

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.01.2009
    Innlegg
    2.023
    Antall liker
    4.120
    Sted
    Fitjar
    Torget vurderinger
    14
    Kjekt at flere står frem med egen tråd her inne :)

    Veldig flotte høyttalere! Vurderte de lenge selv i den finishen! :)
     

    druntblunt

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2014
    Innlegg
    156
    Antall liker
    169
    Sted
    Jar
    Torget vurderinger
    1
    Takk for oppmuntrende tilbakemeldinger folkens. «Ut av racket», «lave skuldre» = flotte beskrivelser :). For å fortsette der jeg slapp med vårens vakreste eventyr så var det klart som blekk at nye høyttalere måtte matches med nytt forsterkeri. All musikkavspilling hos undertegnede har de siste par, tre desennier hatt sitt utspring i binær kode så den hendige lille Benchmark DAC’en har tjenestegjort som forforsterker siden den ble kjøpt i 2008. Koblet opp på Meridian 557 og ut av XTZ 99.36 var dette en løsning jeg levde godt med. Men så begynte Meridianen å hoste (er hos doktoren nå) og (eks-)dama å støye, så det ble stusselige tider med få musikalske høydepunkt.

    Men så ble det opprør på den himmelske lyds plass og maktskiftet var et faktum. In for a penny, in for a pound – skulle husholdningsøkonomien trashes kunne det like gjerne gjøres skikkelig tenkte gutten. Pre, power og hvorfor ikke like godt en ny avspiller i samme slengen. Parasound var et merke jeg hadde vurdert tidligere da det forekom meg at de holder spiselig kvalitet til overkommelig pris. Da jeg mer eller mindre tilfeldig kom til å lese en hyllende omtale av den ganske nye Halo P5 begynte jeg å stille siktet i den retningen. Så (ikke fullt så tilfeldig) leste jeg om Fidelity’s forsøk på å sette sammen det optimale 100k-anlegget og skjønte raskt at jeg var på veldig riktig spor. Her var det Parasound og XTZ Divine for (nesten) alle penga. Dette må da bare bli bra tenkte jeg, og fortet meg å bestille før den vidunderlige mangelen på bakkekontakt kunne finne på å avta.

    140603-24951_2_3_4_5.jpg


    I tillegg ble det altså en Oppo mediaspiller. Denne gjør jo det den skal og har visstnok også noen framifrå bilde-upsamplings greier som jeg ikke har hatt inspirasjon til å kikke nærmere på enda. Men sånne TV-apps har den, og det er jo kjekt for å se på Netflix og Youtube osv.

    DAC’en i P5 er i mine ører svært god, og jeg har testet i det vide og brede om den kunne erstatte Benchmarken. Jeg har koblet Oppo’en direkte til P5 via optisk, og til Bencmark via Coax som sender videre til P5 på balansert inngang. Så justerte jeg volumet på Benchmarken slik at det ga samme output styrke som DAC’en i P5. På denne måten har jeg kunnet sittet med fjernkontroll og svitsje frem og tilbake mellom de to DAC’ene under avspilling. Konklusjonen er at det hårfint lite forskjell i mine ører. Benchmarken har en ørlittegrann mørkere og mykere punch, mens P5 håndterer kompleks oppløsning, for eksempel symfoniorkestre i fullt firsprang en smule bedre. Benchmarken står – og blir brukt det alle meste av tiden.

    140603-24971_2_3_4_5.jpg


    Så var det kraftverket da. 30 kg med velprøvd transistordesign, men den mørke huden er ny på A 21. Før var den bare å få i sølvhvit. På grunn av vanskelige motlysforhold tegnes fargene i lysdioder litt galt herpå bildet, og jeg har ikke giddet å photoshoppe det på plass. Det er altså rød lampe i P’en på topp og blått lys på rekka nederst. Tar seg godt ut i nattemørket. Og kreftene er tilstrekkelige til å få Divine høyttalerne til å synge av hjertens lyst. Men på sikt blir det nok bi- og kanskje tri-amping her i huset og da tenker jeg A 21 skal få jobbe i kjelleren som fyrbøter.

    140603-24957.jpg


    Det er jo et kombi-anlegg jeg kjører her, og da hører det med å ha en receiver. Denne Yamaha RX-V3900’en har tjenestegjort i en årrekke nå, og er et solid stykke maskineri som kan tusen ting. Det ble meg fortalt av en langt mer kyndig herremann enn jeg at ettersom det selges enormt mye større volum av multikanal enn to-kanal forsterkere i disse dager er prisene langt hardere presset her. Så for en person som vurderer mid-range forsterkeri kan det kanskje være vel så fornuftig å kjøpe multikanal uansett tiltenkt bruk. Ikke mine ord, men det hørtes fornuftig ut da det ble sagt. Jeg så nettopp Yamahas flaggskip Z11 ligge på torget til 10 lapper. Ingen tvil om at du får mye for penga da.

    TV-lyden til fronter går fra pre-out på denne til bypass på P5 og videre til A21. I tillegg driver Yamahaen en XTZ 99.25 senter og de gamle 99.36’ene som bakhøyttalere. Jeg hadde en sub, men som sagt ble den overflødiggjort av ti-tommerne i Divine.

    140603-25004.jpg


    Det er jo helt overkill med fullrange bakhøyttalere selvfølgelig. Jeg får se om jeg tar dem til torgs for å hanke inn noen kroner til neste investering. For den har jeg allerede bestilt. Nå skal far børste støv av vinylen igjen… :cool:
     

    Torolan

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.07.2010
    Innlegg
    2.777
    Antall liker
    1.087
    Torget vurderinger
    2
    Flott tråd med fine bilder og en god beskrivelse av hva slags tanker du har rundt oppsettet ditt - stå på :)
    Flotte komponenter også - skulle ønske jeg hadde plass til Divine her også :)
     

    druntblunt

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2014
    Innlegg
    156
    Antall liker
    169
    Sted
    Jar
    Torget vurderinger
    1
    Flott tråd!

    Fin lesning og fine bilder. Men du har glemt å ta bilde av platesnurra og platene foreløpig... :p
    Bilder kommer. Men først må snurra i hus. Er lovet levering i løpet av uke 25. Og platene, tja... vet ikke hvor fotogen akkurat den samlinga er for å si det sånn. Nå har jeg børstet et tommetjukt lag med støv av dem, men fysj så frynsete og lurvete den gamle samlinga fortoner seg nå i dagslys. Og ved nærmere ettersyn fortoner det seg som om vi brukte disse skivene til mangt annet enn musikkavspilling i hin hårde dager. Hmmm... ser nok for meg at mye må kjøpes inn på nytt. Og kanskje plastcovere og skikkelige innercovere er noe jeg skal satse på ja. Og det blir med sikkerhet ikke så mye utagerende festing nå som man har kommet til skjels år og alder.
     

    The Gunner

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.05.2010
    Innlegg
    9.933
    Antall liker
    17.207
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    7
    Kjør på, husk at god hørsel varer ikke evig. Så nyt mens man kan! ;)
     

    druntblunt

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2014
    Innlegg
    156
    Antall liker
    169
    Sted
    Jar
    Torget vurderinger
    1
    Gøy med post:

    140612-25225.jpg


    Har så smått begynt å kikke på DVD'en. Herr Smith messer ikke for de som måtte lide av det som i fotoverdenen kalles GAS (Gear Acquisition Syndrome), og som foretrekker å ha det slik. Her er det jordnære tips om lytterommet som gjelder. Dette blir god lesing tror jeg.
     

    pellesmil

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.04.2005
    Innlegg
    1.699
    Antall liker
    350
    Sted
    Skedsmokorset
    Torget vurderinger
    4
    GAS.:rolleyes:
    fort gjort å bli smittet av det syndromet,
    eller ligger det latent og sniker seg ut ved passende anledning?
    Feriepengetid, stygg sak, nye tilfeller av GAS dukker antageligvis opp ila ferien

    Kul tråd BTW

    pe
     

    druntblunt

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2014
    Innlegg
    156
    Antall liker
    169
    Sted
    Jar
    Torget vurderinger
    1
    Først av alt en takk til dere som har tatt en kikk på tråden og lagt igjen oppmuntrende kommentarer. Verdsettes.

    Litt trist melding fra butikken der jeg har bestilt platespiller: ytterligere forsinkelser og nok en uke å vente. De lover å være vennligsinnede ved eventuelt kjøp av RIAA - vi får se. Uansett kjipt å vente. Jeg som til og med har gjenopptatt en virksomhet jeg har latt ligge brakk i 28 år - handle vinyl. Vel vel, noe positivt kan sikkert sies om forventningens søte kløe. Men jeg er nå en gang en utålmodig sjel...

    led-zeppelin-iii-album-coverled-zeppelin-iii2jpg-ovmdrdg2_1.jpg

    Denne rakkern er fullstendig utslitt så jeg erhvevet meg 2014 versjonen med ekstra tilleggsskive.




    ec aw120.jpg


    Planen på litt lengre sikt er å kjøre aktivt på Divine høyttalerne, så mer forsterkeri har stått på watch-lista. Slo til på en Electrocompaniet AW 120 (her på Torget) som jeg tenker kan passe på tweeterne. Mottatt i går og satt opp til prøvelytting i dag. Umiddelbar desperasjon da det ikke kom lyd fra ene kanalen. Slo av alt og saumfarte alle kabler og koblinger. Alt så greit ut - fyrte opp på nytt. Dødsstille! ARRRGHHH! I fortvilelsen ble det litt ekstra ratting på pre-volumknotten: svusj så var det lyd til høyre. Opp til klokka 12 og plopp så kom venstre også. Kom til å tenke på min gamle ECI-1 som hadde noe av disse symptomene også. Alder på denne AW 120'en er ukjent og selger hadde selv kjøpt den brukt. (Men unnlatt å fortelle om startvanskene). Dette betyr vel kanskje at det er oppgradering / service som skal til og noen ytterliger tusenlapper i utgifter :mad:

    Har gjentatt noen ganger med å slå av og sette på igjen. Startvanskene på ene eller begge kanaler varierer men som regel er det noe kluss før den er i gang. Kjenner jeg er litt pissed off. Hva synes folket? Er det på kanten å ikke informere om dette når jeg spurte på forhånd om alt var på stell og fikk bekreftet at så var tilfelle. ???
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.384
    Antall liker
    12.325
    Sted
    Smurfeland
    Min mening: det er langt over kanten å ikke informere om dette, det er jo praktisk talt en forsterker som høres halvveis defekt ut. Ville forlangt å få hevet kjøpet tror jeg. Brukt pengene på et produkt som virker, og handlet med noen som oppførte seg redelig isteden. Merker jeg blir provosert av at noen tror det er greit å selge produkter som dette uten å opplyse om at det kanskje virker noen ganger hvis man har flaks.
     

    Townes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    03.04.2009
    Innlegg
    15.639
    Antall liker
    10.642
    Sted
    www.skranglefantene.com
    Torget vurderinger
    1
    Virker litt smådrøyt om den ble solgt som 100% fungerende ja. I så fall er det jo et fair kompromiss at selger betaler for servicen :) Håper det ordner seg, og at snurra kommer i hus også etterhvert.

    Fin tråd dette!
     

    BeeGee

    Medlem
    Ble medlem
    31.03.2011
    Innlegg
    34
    Antall liker
    35
    Sted
    Moss
    Torget vurderinger
    1
    Har selv handlet brukt her på sentralen hvor forsterkeren jeg kjøpte ikke helt stod til forventingene teknisk. En Mail til selger og vi ble enig om en fair prisreduksjon. Ingen sure miner fra selger. Ting kan jo skje under postgang... Så ta kontakt med selger så ordner det seg sikkert.

    Ellers enig med resten av folket, morsom tråd med både humor og fine bilder, så liker vi! :) blir inspirert til å starte egen tråd ;)

    BG
     

    Hunter2

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    08.05.2011
    Innlegg
    113
    Antall liker
    43
    Torget vurderinger
    1
    Hei

    Flott tråd dette druntblunt. Skrevet på en underholdende måte og med gode bilder.
    Spesiellt artig synes jeg da vi har litt samme historikk. Jeg startet også mitt møte med XTZ med 99.36/25 og har tatt steget opp til Divine 100.49:)

    Håper det ordner seg med EC forsterkeren.

    mvh John Olav
     

    druntblunt

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2014
    Innlegg
    156
    Antall liker
    169
    Sted
    Jar
    Torget vurderinger
    1
    Da har jeg snakket med både Siggerud og Abrahamsen som begge dro kjensel på symptomene. Jeg kommer til å ta turen til Fjellhamar i løpet av uka hvor Per sa de kunne ta en kikk på boksen. Jammen da blir det litt reising på meg i ferien også - knakanes :cool:. Har SMS'et litt med selger som hadde en plausibel forklaring, og som vil påta seg en andel av utgiftene. Og ettersom jeg pålegger meg selv, av både medisinske og spirituelle årsaker, å velge å tro på det beste i folk tenker jeg at jeg skal prøve å ha en fortsatt god dag. Det samme til alle dere andre :).
     

    druntblunt

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2014
    Innlegg
    156
    Antall liker
    169
    Sted
    Jar
    Torget vurderinger
    1
    Var og leverte forsterkeren hos far og sønn Abrahamsen i dag. Meget greie karer som kan sine saker. De driver og flytter inn i nye lokaler nå, men hadde selvfølgelig tid til å se på saken og slå av en hyggelig prat. Rett før jeg dro ditt hørte jeg et svakt klagesukk fra lagerhylla. Der sto gamlemor ECI-1 og ville gjerne være med på tur. Så vesla fikk bli med og skal få seg total makeover. Maskiner har sjel også - i alle fall den sjela vi prosjiserer i dem. Det ville være hjerteløst av meg å ikke koste på en gammel tro tjener noen nye kondensatorer og en skikkelig rens. Blir nok bra.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.384
    Antall liker
    12.325
    Sted
    Smurfeland
    ECI-1 ja, det er en gammel traver. Hender jeg savner min egen, selv om jeg mener å huske at den malte med litt vel bred puddingpensel i de nedre frekvenser. Kul forsterker egentlig, som fortjener å bli tatt vare på og matches med noe lettdrevent.
     

    druntblunt

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2014
    Innlegg
    156
    Antall liker
    169
    Sted
    Jar
    Torget vurderinger
    1
    ECI-1 ja, det er en gammel traver. Hender jeg savner min egen, selv om jeg mener å huske at den malte med litt vel bred puddingpensel i de nedre frekvenser. Kul forsterker egentlig, som fortjener å bli tatt vare på og matches med noe lettdrevent.
    I følge Thomas A. blir det som natt og dag etter oppgradering. Vi får se. Enig med beskrivelsen din for øvrig - søt og melodiøs forsterker med litt diffus kjeller. Jeg brukte i mange år en Denon DCD S10 som er temmelig krisp i lyden på denne. Det var en fin match.
     

    druntblunt

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2014
    Innlegg
    156
    Antall liker
    169
    Sted
    Jar
    Torget vurderinger
    1
    Ble inspirert av flere av bidragsyterne i denne tråden til å gjøre et nytt forsøk med høyttalerplassering i natt. Jeg var ikke helt fornøyd med lyden da det virket som om jeg ble plaget av stående bølger der jeg satt. Dette med avstand fra sidevegg er noe jeg ikke helt har greid å finne optimal løsning på. Nærmere sidevegg gir større trekant, større "landskap", men også utfordring med førsterefleksjon. Nå har jeg riktignok ordnet med litt DIY akustikktiltak - 50mm Rockwool i 15x98 glattkantrammer, trukket med IKEA tekstil, så refleksjonene er ikke veldig plagsomme. Et forslag gikk på å dele avstand sidevegg - sidevegg på 3, 5, 7 osv og plassere diskantelementet i skjæringa der. Ved å dele på 5 fikk jeg en avstand på 85 cm som var ca 15 cm mer enn jeg brukte tidligere. 'Blir ikke det litt tett mellom høyttalerne?' tenkte jeg, men prøvde likevel. Deretter brukte jeg Jim Smith's råd om ca 83% avstand mellom diskantelementene i forhold til avstand fra øre til diskant som et utgangspunkt for videre finjustering.

    anlegg_i_stua_032.jpg


    Fokus for toe-in er også noe jeg kan finmikke på i det uendelige. Jeg prøvde meg fram til fokuspunkt til 90 cm bak sweetspot. Deretter fulgte et par svært behagelige timer i stummende mørke i selskap med disse:

    kveldskos_1.jpg


    Må si meg fornøyd med resultatet. Selv med tettere plassering og kortere avstand til høyttalerne manglet det ikke på rom, hverken i bredde eller dybde. Og fokus er akkurat så sentrert at punchen i lyden beholdes. Som herr Smith sier: Det er den emosjonelle impact'en av musikken som avgjør om det er god lyd eller ei. Check!

    Det neste jeg kan prøve ut er å flytte høyttalerne ca 20 cm langer fram i rommet for å få diskanten plassert på en tredjedels avstand fra bakvegg. Men det vil innebære en del sjauing så jeg lar det ligge litt. Greit å bli kjent nåværende løsning før jeg prøver noe nytt igjen. Tenker også litt på gyldne snitt-deling men da vil det bli ekstremt tett mellom høyttalerne synes jeg - 117 cm fra sidevegg og bare 190 cm i mellom.
     
    • Liker
    Reaksjoner: HCS

    druntblunt

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2014
    Innlegg
    156
    Antall liker
    169
    Sted
    Jar
    Torget vurderinger
    1
    Tja, hva skal man bruke en småvåt ferietirsdag til? Mallshopping - oh yeah. Hva kan vel tenkes å være bedre enn å strolle rundt på Sandvika Storsenter (eller Bærumskatedralen som jeg ynder å kalle den) blant handlekåte tenåringsjenter og gustenbleke valiumsknaskere?

    Men noen lyspunkter finnes det jo i det landskapet også. En ganske stor og kjent butikkjede har faktisk satt av en liten lekekrok for de tusseladdene som synes store svarte plastskiver er en fortreffelig måte å formidle kunstneriske uttrykk på. Herren lar ikke sjansen gå fra seg. Vel hjemme på kjøkkenbordet bretter han stolt ut ettermiddagens jakttrofeer.

    140701-25699 (1280).jpg


    Men så da? Her i huset har det jo bare gått i 0’er og 1’ere de siste tre tiårene. Fint lite å bruke disse til da. Om ikke…

    140701-25700.jpg


    Stemmer det. Det var jo en annen liten butikk nede i det ene sideskipet i katedralen som hadde påkalt Herrens (vi snakker fortsatt om undertegnede) oppmerksomhet med å informere om at en bønn var innfridd. De godeste lydprestene nede i Martin Luthers land hadde endelig fått skrudd i hop det nyeste av ornamentikken til husalteret. Mon tro hva vi finner her…

    140701-25702.jpg

    140701-25703.jpg


    Mmmmm. Ser unektelig lovende ut. Små pikante detaljer åpenbarer seg.

    140701-25704.jpg


    En sovende skjønnhet som ønsker å komme seg opp, ut og danse og synge. Her er det bare å skrelle av lag for lag, til den vesle damen kan settes fri og fullbyrde sitt potensiale.

    140701-25705.jpg


    Vips, så var hun ute av soveposen.

    140701-25706.jpg


    Og som alle små frøkner har hun selvfølgelig veska full av nødvendigheter. Forsiktig føres den unge skjønnheten inn i sitt nye lekerom hvor hun andektig blir plassert på tronstolen i midten.

    140701-25707.jpg


    Med årene har jeg blitt en bedre elsker. Villhingstnykkene fra den tøylesløse ungdom er et tilbakelagt kapittel. Det som gjelder er å bremse tempoet, sørge for at øyeblikket hele tiden er her, slipp taket i jaget etter det som ligger der borte i forløsningens horisont.

    Med dama plassert, nærmest skrikende etter å bli plugget, tok jeg en 180 grader og tuslet inn på kjøkkenet. Lagde mat og planla en aftenstund i selskap med Messi og Zabaleta foran skjermen. La frøkna ligge der og vri seg i vellystig smerte, he – he. Ikke noe hastverk nå nei.

    Vel, ikke noe stor kamp. Tilbake til hovedretten. Først må jo vidunderet ligge i plan, og de velvillige herrene i Clearaudio hadde puttet et lite vater ned i håndveska hennes. Problemet var bare at det var litt kølete og mørkt å få sett ordentlig, og så fort jeg brukte lampe ble det brytning og skygge som gjorde det vanskelig å lese korrekt. Men så kom jeg på at jeg har noe så genialt som en sensor-lupe. En hendig dings for å belyse sensoren i speilreflekskameraer når man foretar rens. Det er en kjekk sak, ser du.

    140701-25712.jpg

    140701-25711.jpg


    Gjennom den ble det ingen kunst å lese hellinga som deretter kunne justeres.

    140701-25710.jpg


    Så da gjensto det bare å strippe vesla for de siste plaggene hun hadde hatt på seg for reisen fra kontinentet.

    140701-25714.jpg

    140701-25717.jpg


    På med gummien:

    140701-25718.jpg


    Ja altså, mulig jeg tar litt av her i språkbruken her. Men de er jo ikke helt tapt bak en vogn de gutta som skrev manualen heller…

    140701-25720.jpg


    Nå, der står hun i kveldsmørket da. Klar til dans:

    140701-25719.jpg


    De vennlige herremennene i butikken hvor jeg hadde plukket opp den vesle nykommeren mente jeg skulle låne med meg noen flere aksessoirer også:

    140701-25721.jpg


    RIAA med separat strømforsyning. Sikkert lurt det.

    Ja så kom den hellige stunden da. Husets herre insisterte på myk prøvelyd fra et kort og legendarisk studioopphold et par dager i 1959. Så fort det var overstått fikk vesla det som hun ville og ble ikledd noe rødt:

    140701-25724 (1280).jpg


    Og så danser vi inn i natten….
     

    Karmana

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.06.2008
    Innlegg
    24.318
    Antall liker
    63.036
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    42
    Gratulerer med nyanskaffelsen, og takk for et strålende skrevet innlegg! Kjekt å sitte her i stolen min å kunne kombinere hobbyen med litt fliring :)
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.390
    Antall liker
    102.373
    Torget vurderinger
    23
    Glimrende Audioerotikk (c) Sluket dette, Drunt! Perfekt sommernovelle for oss vinylfetishister :cool: Du er god til å ta bilder også!
     

    crosswind

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    25.11.2012
    Innlegg
    5.322
    Antall liker
    13.398
    Sted
    Svartskog
    Torget vurderinger
    13
    Flott tråd, fina bilder och skrivet på ett sätt som får i alla fall mig till att bli sittandes och läsa vidare till trots för att jag borde vara ut och klippt häck, men nej, detta fångade min uppmärksamhet!
     

    druntblunt

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    15.03.2014
    Innlegg
    156
    Antall liker
    169
    Sted
    Jar
    Torget vurderinger
    1
    Takk for koseprat kjære lydfrender. Natta ble lang og het, og jeg er fortsatt litt ør. Litt vrient å skulle uttrykke noe prosaisk om det rent tekniske resultatet av å komme i gang med vinyl igjen, og særlig å kunne si noe nøkternt om hva akkurat denne platespilleren, pick-up'en og RIAA trinnet er godt for. Jeg har for lite å sammenligne med. Jeg husker at det første som slo meg var at diskanten ble mer kjærlig og myk, mens bassen kanskje mistet noe av autoriteten. Mellomtonen er så god i mine ører, både på digitalt og vinyl at her tenkte jeg ikke så mye på forskjeller.

    Men etter et par skiver skjedde det noe magisk. Jeg hørte ikke lenger noe lyd. Det var bare musikk. Spilte ingen rolle om jeg satt i sweetspot eller ei - alt var bare musikk. Til min enorme glede fant jeg ut at selv de gamle skivene, med riper og festflekker og det hele var helt nydelige å høre på de også. Det ble en stemingsfull natt med Antonio Carlos Jobim, Robert Wyatt, Luther Allison, Yes m.fl. Nesten overdose altså. Seriøst avhengighetsskapende.
     

    Sluket

    Sivilaudiofil og Master Baiter
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    55.390
    Antall liker
    102.373
    Torget vurderinger
    23
    Hmmm.... kanskje jeg må begynne med vinyl :rolleyes:
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn