Side 8 av 8 FørsteFørste ... 678
Resultater 141 til 152 av 152

Tråd: Phobos X

Abonnér på denne tråden
 1. #141
  Hifi Freak marsboer's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2010
  Sted
  Akershus
  Innlegg
  3,745
  Tagget i
  4 Innlegg
  Sitat Sitat fra sirant Se Innlegg
  Nettopp. da har jeg lært litt. Regnet egentlig med at ikke en laptop var noen god løsning, men det beste er å spørre. Da har jeg fått forklart hva SAS er også, så da kan jeg kanskje ikke bruke mine gamle seagate 2tb s-ata disker... Mer å ta hensyn til mtp det økonomiske
  Joda. Det fine med SAS er at man kan benytte S-ATA disker. Det er dette de aller fleste hjemmebrukere med hang til kontrollere og lagringsløsninger gjør, fordi SAS-disker koster skjorta. Man kan imidlertid ikke benytte SAS-disker på S-ATA porter.

 2. #142
  Hifi Freak Antonsen's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2010
  Sted
  Hvittingfoss
  Innlegg
  3,029
  Tagget i
  1 Innlegg
  Herlig Syns prisene jeg så på MPX var relativt avskrekkende. Er mye å lære her skjønner jeg.
  Høyttaler: Ø Audio Icon, Mentor vokal. DIY tapped-horn. XTZ Surround
  Forsterkere: Yamaha, Adcom, Rotel
  Riaa: ASR
  Kilder: VPI Scout Ortofon Cadenza Bronze, Oppo103D, QNKTY - Roon
  Byggetråd
  Min tråd

 3. #143
  Hifi Freak marsboer's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2010
  Sted
  Akershus
  Innlegg
  3,745
  Tagget i
  4 Innlegg
  Da kan filserveren endelig puste igjen!

  Navn:   IMG_0724 - small.jpg
Visninger: 214
Størrelse: 342.8 Kb

  24 hotswap pluss plass til 2 stk interne SSD-disker
  Bestykningen på disksiden er 1 stk Intel X25-M 160GB SSD for OS og 11 stk WD RE 2TB i linux md RAID6.

  Nå som jeg oppgraderer kapasiteten hjemme måtte det også gjøres noe med backupserveren jeg har offsite. 8x2TB 5900rpm i RAID6 blir byttet ut med 7x4TB 7200rpm i RAID6 for å ta høyde for den økte kapasiteten. Effektiv kapasitet etter redundans blir da 18TB hjemme og 20TB for backup offsite.

  De 9 5900rpm 2TB diskene jeg har til overs vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre med enda. Mulig jeg skal sette 8 av dem inn i filserveren hos foreldrene mine slik at jeg har to offsite backuper, men da kun av det viktigste på denne.

 4. #144

 5. #145
  Æresmedlem Distinctive's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2006
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  10,929
  Tagget i
  13 Innlegg
  Album
  1
  Ser du går mot strømmen og kjører mye industrielle COTS produkter, marsboer.
  Har du bruk for all denne kapasiteten eller er det overkill?
  Streaming av hirez er normalt 5-10 MB/s. Trenger du virkelig 10 gig nettverk?
  Merk at spørsmålsstillingen ikke antyder at det du gjør er fånyttes og som ikke kan forsvares - jeg er bare nysgjerrig.

 6. #146
  Hifi Freak marsboer's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2010
  Sted
  Akershus
  Innlegg
  3,745
  Tagget i
  4 Innlegg
  Jeg går egentlig ikke mot strømmen. Serverprodukter er det eneste som gir mening når man passerer et visst skaleringspunkt og samtidig ønsker høy integritet og minst mulig driftsmessige problemer. Hvorfor går f.eks bedrifter for slike løsninger i stedet for sammenrasket desktopmaskinvare? Bedrifter ønsker ikke å kaste penger ut vinduet de heller.

  Alle mine servere begynte sine liv som desktop-maskiner med desktop-hovedkort og integrerte SATA-porter, med innstikkskort for ordentlige nettverkskort og RAID. Men etterhvert passerte jeg et punkt hvor det var et langt bedre valg, både økonomisk og driftsmessig, å kjøpe tilpasset serverhardware i stedet med all funksjonalitet på plass i en helhetlig og velfungerende kombinasjon. 24 diskbays er definitivt overkill for min del. Jeg trengte funksjonelt sett ca 16. Problemet var bare at et 16 porters rackmonterbart supermicro-chassis koster omtrent like mye som et 24 porters, og samtidig tok ikke 16 porteren fullhøyde innstikkskort noe som var en forutsetning.

  Jeg sto ved samme veiskille for omlag to og et halvt år siden. Jeg hadde en filserver med 15 disker som var full (med 1TB og 1.5TB disker). Den ordentlige og langsiktige løsningen, men også den dyreste i penger der og da, var å kjøpe et slikt 24-porters Supermicro chassis. Den løsningen jeg endte opp med, som var rimeligere der og da, var faktisk å kjøpe en filserver nr 2 i stedet, med plass til 8 harddisker. Dessverre ble dette omtrent det samme som å pisse i buksa for å holde seg varm. Etter bare et par år sto jeg i det samme uføret og bestemte meg nå for å gjøre det jeg burde gjort den gang, nemlig å anskaffe den ideelle løsningen. Igjen ville det her og nå vært rimeligere å kjøpt enda en filserver i stedet for et slikt chassis, men det ville også vært en kortsiktig løsning, og driftsmessig er det uryddig.

  Når det gjelder det ytelsesmessige, dvs ønsket om 10 gbit/s nettverks, så er dette definitivt ikke noe som kommer som en konsekvens av lydstreaming. Lydavspilling og musikklagring er bare en fotnote i dette systemet og HTPCen i stereoanlegget samt andre lydkomponenter ellers i huset klarer seg veldig fint med eksisterende kablet og trådløst nett.

  Det eneste stedet jeg får en reell gevinst med 10 gbit/s er mellom arbeidsstasjonen jeg benytter i det daglige og filserveren. Her vil det være mye å hente på å øke båndbredden. Jeg ønsker imidlertid ikke å ha et dedikert 10 gbit/s nett mellom disse to siden dette kompliserer nettverksoppsettet og gjør arkitekturen uryddig. I praksis trenger jeg derfor en switch med minst 2 10gbit/s porter, og aller helst 3 eller 4, for å få den arkitekturen jeg ideellt sett ønsker hvor disse maskinene er integrert i det øvrige nettverket. Siden 10 gbit/s ikke er et funksjonelt krav, bare et tidsbesparende et, så gidder jeg imidlertid ikke å investere flere titalls-tusen i dette, men nå ser jeg at dette faktisk kan være oppnåelig for en betalbar penge. Jeg føler imidlertid at det er veldig dyrt fremdeles.
  Siste redigert av marsboer; 20.05.2013 kl. 01:33.

 7. #147
  Hifi Freak marsboer's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2010
  Sted
  Akershus
  Innlegg
  3,745
  Tagget i
  4 Innlegg
  Man kan kanskje lure på hvorfor jeg går for 7200rpm i backupserveren også. Denne serveren er 100% dedikert for backup og er i praksis basert utelukkende på desktop-maskinvare, bortsett fra et 8-porters LSI HBA-kort og et Intel NIC som erstatning for hovedkortvarianten. Backupserveren min har litt andre krav enn filserveren hjemme. Hjemme er fokuset maksimal pålitelighet, høy ytelse og minst mulig påvirkning dersom noe skulle skje. Backupserveren må være pålitelig, ha god nok ytelse og helst være billigst mulig. Dette påvirker diskkonfigurasjonen.

  Hjemme ønsker jeg ideellt sett mange raske mindre disker med lav feilrate. Dette gir høyere ytelse, og kortere rebuild-tid med dertil mindre fare for datatap. Dessverre blir 10000 rpm disker både for smått og alt for dyrt så per nå går det i 7200rpm 2TB WD RE disker. Disse er laget for 24/7 drift og tåler i motsetning til mine forrige ikke-enterprise disker juling over tid.

  I backupserveren ønsker jeg størst mulig disker og helst billigst mulig. WD Red er egentlig et nesten ideellt valg med sin 24/7 merkelapp og en viss RAID toleranse, men dessverre finnes ikke disse i 4TB varianter. I tillegg er disse diskene grønne, noe som ikke er ideellt i backupserveren min. Valget falt i stedet på et for meg ubeskrevet blad, nemlig Hitachi Deskstar 7K4000 til litt over 1500,-, over 1000,- billigere enn f.eks WD RE 4TB. Disse har et meget godt rykte i utenlandske lagringsforum fordi det i praksis ikke virker å være noe faktisk skille utover garanti og oppgitt MTBF på disse og Ultrastar som er enterprise-varianten. Det vil si at de egner seg for RAID og har f.eks TLER uten forkrøplinger maskinvare- og firmwaremessig slik som WD og Seagate driver med for å tvinge hjemmebrukere med 24/7 RAID-løsninger over på enterprisevarianter. I tillegg er diskene 7200rpm.

  Sistnevnte er et poeng i akkurat mitt tilfelle fordi jeg har laget meg en backupløsning som faktisk verifiserer backupene basert på md5-checksum per fil. Med mine nåværende 5900rpms disker i RAID6 tar det ca 6 timer å verifisere omlag 5TB med backup den ene dagen i uken serveren gjør dette. Nå vil imidlertid backupen øke til minst 12TB, så det begynner faktisk å ta problematisk lang tid å verifisere backupen. Jeg ønsker derfor å ha det beste utgangspunktet jeg kan ha uten å drive opp prisen voldsomt slik jeg til en viss grad kan rettferdiggjøre hjemme.

  Nå har jeg imidlertid veldig dårlig erfaring med de forrige ikke-enterprisediskene jeg kjøpte for 24/7 RAID-bruk, så vi får håpe Hitachi-diskene fungerer som forventet. Mange timer med kontinuerlig max-belastning uke etter uke viser seg å få frem det verste i uegnede disker.

  Backupserveren begynner imidlertid å dra på årene når det gjelder minne, CPU og hovedkort. Det er nå en 5 år gammel E8400 dual core Intel CPU med bare 2GB RAM som sitter der, men jeg nærmest klør etter å gå over på en Xeon-basert platform med ECC minne innen ikke alt for lenge. Denne serveren er virkelig offsite for meg, og er praktisk sett bare tilgjengelig for meg via kontaktpersoner en 3-4 ganger i året. Her er det derfor viktig med driftssikkerhet.
  Siste redigert av marsboer; 20.05.2013 kl. 02:01.

 8. #148
  Æresmedlem Distinctive's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2006
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  10,929
  Tagget i
  13 Innlegg
  Album
  1
  Hva blir det neste,
  Direct Attached SAN m/de-dup og snapshot?
  Har du sett på virtualisering?

 9. #149
  Hifi Freak marsboer's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2010
  Sted
  Akershus
  Innlegg
  3,745
  Tagget i
  4 Innlegg
  For ca ett år siden var alle serverroller virtualisert i nettverket mitt, med unntak av gateway (dvs fw/routing). Når jeg flyttet og måtte rigge hele løsningen ned og opp igjen så fant jeg ut at dette var en dårlig løsning for mitt bruk. For at jeg i det hele tatt skulle få nett så måtte jeg ha firewall og filserver kjørende, samt selve virtualiseringsserveren hvor to VMene måtte gå. Helt horribelt. Det var da jeg innså at i praksis trengte jeg masse infrastruktur bare for å understøtte infrastrukturen i seg selv, og da har man kommet ut på ville veier med mindre man ser for seg en heftig fremtidig skalering som vil rettferdiggjøre en slik fleksibilitet.

  Jeg ønsker imidlertid å introdusere virtualisering igjen, men da kun for å separere en del tjenester og eksperimentering, ikke for å levere kjernetjenestene som trengs for at internett og ordinær filaksess skal fungere.

  Snapshot kommer definitivt så fort btrfs blir noenlunde stable. Jeg gleder meg til jeg kan erstatte mdadm/ext4 med btrfs. Ikke fordi førstnevnte fungerer dårlig, men fordi btrfs har sårt tiltrengt funksjonalitet som f.eks COW-snapshots, smartere RAID og aller viktigst, intern checksumming av alle data.

 10. #150
  Hifi Freak marsboer's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2010
  Sted
  Akershus
  Innlegg
  3,745
  Tagget i
  4 Innlegg
  En annen faktor som må tas med i beregningen er at jeg faktisk jobber med dette og derfor har stor interesse for fagfeltet. Dette medfører imidlertid også at jeg da har sett og erfart en rekke problemer som løses ved å gjøre ting "skikkelig". Eksempler som er meget relevante for mine prioriteringer er:

  - Jeg har opplevd å få et korrupt software RAID5 på grunn av minne med feil på. Mdadm klarte etter mye om og men å kjøre RAIDet sammen igjen, men det satte en støkk i meg. Dette medfører at jeg nå anser ECC-minne som en nødvendighet i filservere, spesielt med software RAID. Mesteparten av RAMen der ute fungerer veldig bra, men konsekvensene er store dersom den faktisk ikke gjør det. Heldigvis fikk jeg tilslutt kernel panics slik at jeg ble klar over feilene før det hadde gått lang tid.

  - Jeg har opplevd at arrays blir trege og faktisk også faller ut ved svært høy belastning dersom man benytter S-ATA-disker på en expanderbasert SAS-løsning. Dette gjelder spesielt ved sync av cache til disk. Dette gjør at jeg skyr expandere som pesten til alt annet enn mindre viktige løsninger med rene SAS-disker (noe som prismessig er helt utelukket til hjemmebruk). Dette er årsaken til at jeg kjører 24 dedikerte SAS HBA-porter i stedet for en rimeligere expanderbasert løsning.

  - 5 av 8 disker av "grønn" type fra Seagate har nå blitt RMAet på grunn av feil over de siste par årene. Disse er heller ikke spesifisert for 24/7 eller for å håndtere vibrasjonene i RAID-løsninger. Dette har medført at jeg utelukkende går for disker som faktisk er spesifisert for denne typen bruk heretter, selv om det koster mer.

  - Det ovennenvte har ved 2! anledninger medført at den fulle redundansen ved RAID6 har blitt benyttet. Det vil si at hele to av åtte disker har vært defekte samtidig. Årsaken er at det tar minst et par uker før jeg har fått RMAet en disk og fått tilsendt en ny og jeg tar meg ikke råd til å ha cold spares liggende (selv om jeg til slutt måtte gjøre nettopp dette på Seagate diskene på grunn av den enorme feilraten). Redundans er virkelig gull ved slike datamengder!

  - Jeg har, senest for kun en ukes tid siden, klart å ved en brukerfeil gjøre filsystemet på filserveren delvis korrupt. Årsaken var en endret standardstørrelse i LVM som gjorde at startsektoren ble feilplassert ved utvidelse av partisjonen til tross for at jeg har gjort operasjonen flere ganger før og i tillegg har dokumentert den. Jeg klarte å gjennopprette filsystemet til slutt men flere hundre filer viste seg å være korrupte når jeg kjørte en read only checksumvalidering mot backupen. Dette medførte at jeg tok den sikre veien og begynte på nytt med 10.5TB med data! Som om jeg ikke var fanatisk nok når det gjelder backup fra før så ble det nå klinkende klart at jeg også skal ta backup av alle de rippede blu-ray filmene mine. Jeg hadde backup av alt unntatt blu-ray filmer, siden disse tok mye plass og jeg faktisk hadde dem fysisk. Nå må jeg faktisk gjennomgå flere uker med effektiv ripping med to maskiner i drift for å få disse inn igjen. Aldri mer! Jeg koster gladelig på noen 4TB disker til backupserveren fremfor å kaste bort uker av mitt liv som heller kunne blitt brukt til å ta en øl i sola eller leke med barna for å rippe på nytt. Heretter skal det tas backup av ALT som ikke er temporære data. I tillegg viste det seg også at checksums er gull og ikke bare en teoretisk fordel. Filsystemet så helt OK ut etter at jeg fikk det opp igjen, men det var altså sporadiske korrupte filer jeg aldri hadde kunnet detektere at var korrupte innen rimelig tid uten et velegnet backupsystem.

 11. #151
  Hifi Freak authentic's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  9,135
  Tagget i
  3 Innlegg
  Litt av ett oppsett, må ørlig innrømme at jeg har falt ut av terminologien for lenge siden men skjønner at dette er oppsett for viderekommende. Min lille NAS boks blir likssom litt ToysArus iforhold. Vet hvem som for pm når jeg skal begynne å bygge ett seriøst oppsett..-

 12. #152
  Hifi Freak Antonsen's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2010
  Sted
  Hvittingfoss
  Innlegg
  3,029
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sniker inn noen flere spørsmål i tråden din, håper det er greit.

  Hvis jeg feks skulle gå til innkjøp av denne, 24 bay Hotswap rackmount chassis norco RPC-4224 , hva trenger jeg da itillegg av hardware? Hovedmål med serveren er å kunne streame blu-rays og musikk rundt i huset, samt lagring av bilder etc. Ha ett raid system. Enten ved hjelp av din guide eller f.eks zfs.

  Setter stor pris på forslag til komponenter, gjerne noe som kan skaffes i norge.

  Jeg har 4stk seagate barracuda 2tb disker fra før, kanskje en fordel å fortsette å bruke samme disker/størrelse?
  Høyttaler: Ø Audio Icon, Mentor vokal. DIY tapped-horn. XTZ Surround
  Forsterkere: Yamaha, Adcom, Rotel
  Riaa: ASR
  Kilder: VPI Scout Ortofon Cadenza Bronze, Oppo103D, QNKTY - Roon
  Byggetråd
  Min tråd

Side 8 av 8 FørsteFørste ... 678

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed