Side 1 av 486 1231151101 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 9715

Tråd: Liv Lagga

Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak Lagga's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2005
  Sted
  Østfold
  Innlegg
  6,984
  Tagget i
  2 Innlegg

  Liv Lagga

  Jeg får kanskje begynne; med å unnskylde for all kommende unyttig informasjon, i denne tråden….

  Jeg har også lånt bilder fra nettet ganske bramfritt, i illustrasjons øyemed, for å fylle i hullene - jeg begynte ganske sent å interessere meg for foto...

  Mitt første bevisste minne av (tvilsom) betydning, når det gjelder smak og valg av musikk, skriver seg tilbake til barneskolen, kan det ha vært 1973 da tro?
  Vi skulle ha klassens ”Melodi Grand Prix” i musikktimen (selvfølgelig), og alle som ville, kunne ha med sin favorittplate. I ettertid er det bare to låter jeg husker; ”Power to all our friends” med Cliff Richards som ”alle” gikk og nynnet på det året, selv om den bare kom på tredjeplass i det egentlige MGP, og ”Communication Breakdown” med Led Zeppelin, som en av gutta, tydelig påvirket av sin eldre brors musikksmak, hadde med seg.
  Det hadde jo vært stilig, å nå kunne berette om en ung tass som så lyset, når lyden av Led Zep strømmet ut av klasserommets høyttalere – men jeg syntes det låt forferdelig, og stemte på Cliff’ern, i likhet med majoriteten av klassen…..

  Nå, jeg har jo selv en eldre bror, og den gangen var han i Forsvaret; tok yrkesskole på Jørstadmoen (sambandet), vervet seg, og ble borte i 9 år. Rommet hjemme beholdt han dog, og der stod jo broderns anlegg, en uimotståelig fristelse!

  Tandberg TR 1010 receiver og en Philips GA 202 platespiller, høyttalere hadde broder’n snekret selv, med SEAS elementer. Dette var spennende saker, og jeg fant da ut av bruken også, og ble i min tur påvirket av hans platesamling – der gikk det på James Last, The Supremes og diverse amerikanske hippiegrupper, høydepunktet var kanskje skivene med Lee Hazlewood/Nancy Sinatra, og Cat Stevens. Har i ettertid skjønt at han hadde mye velegnet klinemusikk…

  Vel, interessen tok for alvor fatt sommeren -74, somrene ble tilbrakt på hytta ved Hornneskilen i Skjeberg, eller ”skuret” som faderen omtalte den, jeg hadde fått tips om en radiostasjon som het ”Radio Luxembourg”, og i kjellerrommet stod denne:  Den sommeren ble tilbrakt foran apparatet, og du og du, så mye spennende musikk de spilte!
  Jeg ønsket meg platespiller, helt klart. Etter litt forhandling med moderen, hadde vi en avtale på at jeg skulle spare halve beløpet ut av lommepengene, så skulle jeg få resten i julegave.
  Motivasjonen var det ikke noe problemer med, og broderen lovte at jeg kunne låne forsterker og høyttalere av ham, jeg så julen 1974 lyst i møte, spilleren jeg ønsket meg over alt i verden, var denne:  Philips GA 212, utrolig tøff, med touch-knapper som lyste og gode greier; en drøm! Dessverre var det flere enn meg som ønsket seg en slik, og de butikkene broderen var innom i Oslo, var ganske enkelt utsolgt, han tok en sjefsavgjørelse, og kjøpte noe helt annet….  Morten

 2. #2
  Rubinmedlem JanR's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2006
  Sted
  Sarpsborg
  Innlegg
  32,190
  Tagget i
  0 Innlegg

  Liv Lagga

  Jaggu på tide du fikk somlet deg hit til "mitt anlegg og......"

  /jan

  Nomen mihi Legio est, quia multi sumus

 3. #3
  Hifi Freak Lagga's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2005
  Sted
  Østfold
  Innlegg
  6,984
  Tagget i
  2 Innlegg

  Liv Lagga

  Jo takk Jan!
  Jeg graver for livet i bildebunkene om dagen, det kommer til å komme i rykk og harde napp, etterhvert som jeg finner....  Morten

 4. #4
  Hifi Freak Lagga's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2005
  Sted
  Østfold
  Innlegg
  6,984
  Tagget i
  2 Innlegg

  Liv Lagga

  Esken som ble båret i hus julaften, var da i det minste forbilledlig stor, men jeg visste jo at det ikke var noen GA 212 inni, så det var med blandede følelser jeg pakket opp, merket på esken var ukjent for meg; ”Lenco”, hva var nå det?
  Vel, uansett ble det spennende, mange deler som dukket opp, og med kyndig hjelp fikk jeg satt opp min første platespiller:  Litt skarpere bilde fra nett:


  Forsterkeren ble en Josty Kit AF 200, et byggesett min bror hadde loddet sammen, og hans hjemmesnekrede SEAS’er. Han hadde nemlig bygget et større og finere par til seg selv.
  Watt var ikke noe tema den gang, høyttalerne var derimot på hele 30 liter, DET var sjef!  Morten

 5. #5
  Æresmedlem HCS's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2007
  Sted
  Nesten Gjøvik..
  Innlegg
  20,231
  Tagget i
  22 Innlegg
  Torget
  1

  Liv Lagga

  Artig tråd. Kronologiske små historier lang en lang musikk- og hifivei . Keep up the good work!
  “Music expresses that which cannot be put into words and that which cannot remain silent”

 6. #6
  Æresmedlem
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  12,365
  Tagget i
  3 Innlegg

  Liv Lagga

  Ajaj, mye av dette så kjent og kjært ut. Til og med årstallene og musikken !
  Det ble spilt lite rock på skolen vår, heller ikke etter at jeg tok (stjal) med storebrors singel med Speed King (Deep Purple) for avspilling i musikktimen. Den gamle læreren ble lokket til å skru opp ekstra i den rolige orgel-introen. Syns å huske at vi hadde bra trøkk i Tandberg-anlegget på skolen den gangen....
  In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not. A. Einstein

 7. #7
  Æresmedlem rolfozzy's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2005
  Innlegg
  15,134
  Tagget i
  0 Innlegg

  Liv Lagga

  Men når får vi treffe Liv ?

 8. #8
  Kaare G. Opsahl
  Guest

  Liv Lagga

  Kjempe artig tråd!! hadde Philips GA 212 selv i mange år. mere fort!!!

 9. #9
  Hifi Freak JanOlav's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2005
  Sted
  Sandefjord
  Innlegg
  7,243
  Tagget i
  0 Innlegg

  Liv Lagga

  Innlevelsesrik tråd! Gleder meg til fortsettelsen.
  *KLIPSCHORN*BOTTLEHEAD*EAR*VPI*PIONEER*TASCAM*TEAC *PHILIPS*

 10. #10
  Hifi Freak Lagga's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2005
  Sted
  Østfold
  Innlegg
  6,984
  Tagget i
  2 Innlegg

  Liv Lagga

  Noe av det jeg virkelig hadde bitt meg merke i på Radio Lux, var en helt sinnsyk låt, som het "This town ain't big enough for the both of us" med gruppa Sparks, så de lå høyt på ønskelista. Denne skiva lå og ventet på platespilleren:

  Sparks / Propaganda.
  Den eneste andre platen jeg hadde i huset var en Rolling Stones cover-skive av noen som kalte seg Rock Machine.
  Men det var flott det, det kom lyd fra MIN platespiller, kjempestilig, de to skivene gikk rundt og rundt helt til butikkene åpnet tredje juledag, da fikk de selskap av denne:

  Sparks / Kimono my House
  Begge Sparks skivene tåler jeg helt greit å gi en snurr i dag også, de er stadig tøffe, og de er ikke spilt i hjel heller.

  Den første virkelig skjellsettende musikkopplevelsen, fikk jeg da jeg lånte et par skiver av et søskenbarn, da de første tonene
  lød av denne:

  - satte jeg meg rett ned og ble sittende til jeg måtte snu plata, fantastisk, jeg var hekta tvert:
  Det skulle bli tungrock på denna gutten, ferdig med det!
  Den første Deep Purple skiva jeg kjøpte meg selv, var denne:

  Deep Purple var fra det punktet Heltene med stor H, og det er de ennå.

  Uten at det er meningen å bedrive noen butikkpromotering, må jeg nevne at det i de tider åpnet en dedikert HiFi-butikk i Sarpsborg;
  S.O.Solberg HiFi og Stereo. Den ble en så stor del av livet, at den må med; jeg kan ikke se for meg at min interesse hadde tatt av som den gjorde, uten den butikken, interessen og velvilligheten til Solberg sjøl, og ikke minst gamle Solberg som tilbrakte hver ledig stund i butikken, og øste av sin kunnskap. Nevnes må også det miljøet som vokste opp rundt butikken, det var spennende tider!
  35 år senere, ligger butikken ennå i det lille, rare, huset i Pellygaten - og lever i beste velgående.....

  Anyway, jeg ramlet inn der i -75 engang, og siden forandret jo livet seg. Møtte gamle Solberg, som jeg kjente fra før; han var bussjåfør og kjørte ofte ruta der jeg bodde. Sønn hans som drev butikken, var også trivelig, og det ble mange turer innom for å sikle på spennende saker, særlig var jeg imponert av en serie med receivere fra Rotel, som ble markedsført som "Den Sorte Japaner". Solberg overrrasket ved å tilby meg å låne med en av dem hjem, ikke noterte han ned adresse eller tlf. nr heller, det gikk på tillit.
  Denne trillet jeg altså hjem på sykkelen:

  Rotel RX 402, kjempestilig og vellydende, tung, sak (om enn minstemann i serien), hadde den hjemme en drøy ukes tid.

  Vel, noe kjøp ble det ikke, men det var ingen sure miner av den grunn. Interessen hadde skiftet fokus, flere av bestekompisene hadde
  også investert i stereo, og muligheten for å ta opp fra hverandre, virket meget forlokkende. Så tiden fram mot konfirmasjonen gikk med til å studere diverse kassettspilleres sterke og svake sider. De mest spennende merkene på den tiden, som vi var klar over, var TEAC og Akai - og det var nok en spesiell Akai-maskin som tiltrakk meg veldig.
  Slik ble det; etter konf'en samlet jeg sammen de fornødne midler , og betalte totusenfemhundreblankenorske1975kroner, for denne:

  Akai GXC-510D, en deilig sak, kun én (eller to?) modell unna toppmodellen til Akai.
  Høsten 1975 så da anlegget slik ut:

  Josty Kit AF 200, Lenco L 78, Akai GXC-510D og SEAS høyttalere, jamen hadde jeg samlet grunker til et par Pioneer SE-205 hodetelefoner også.
  Legg forøvrig merke til at jeg hadde ønsket meg en dedikert platerenser til julen -75; Lencoclean het den. Den var som en tonearm, med en børste istedet for pickup. Tonearmsrøret og et magasin bak ble fylt med "antistatisk rensevæske", hvilket betød at stiften gikk i et konstant bad av "rensevæske". Det var jo flott, så lenge man opprettholdt behandlingen for hver avspilling. I det øyeblikket man gikk tom for væsken, eller ikke gadd tullet mer; fikk man høre hvordan det låt med riller fulle av størknet rensegøgg....

  Og ikke minst, jeg hadde fått lov å plukke ut ny tapet til broderens rom, som nå var mitt! -70-tallet ruler!!! - om enn ikke i farger og mønstre.....  morten
 11. #11
  Æresmedlem
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  12,365
  Tagget i
  3 Innlegg

  Liv Lagga

  Sitat Sitat fra rolfozzy
  Men når får vi treffe Liv ?
  Ja det sku tatt seg ut!
  Bare damehistoriene som mangler i denne tråden.....
  In theory, theory and practice are the same. In practice, they are not. A. Einstein

 12. #12
  Hifi Freak Lagga's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2005
  Sted
  Østfold
  Innlegg
  6,984
  Tagget i
  2 Innlegg

  Liv Lagga

  Takk for tilbakemeldinger karer, det er vel et håp om å få noe underholdende ut av dette, samt små
  nostalgibiter for de av dere som vokste opp på samme tid, eller er nysgjerrige....

  Sitat Sitat fra rolfozzy
  Men når får vi treffe Liv ?

  Liv(et) kan påtreffes i hvert innlegg Rolf...

  Vennlig hilsen

  Morten

 13. #13
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg

  Liv Lagga

  Flott tråd, Morten, artig å få litt historie bak anlegget og platene dine. Skjønner at det har vært en lang dags ferd mot der du er nå.
  ____________________________________
  Server / Audiolense / HTPC - DIY DAC-TVC - Heretical - Hegel H2A - Magnepan MG12 (moddet delefilter) - GIK Acoustics

 14. #14
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  17,236
  Tagget i
  3 Innlegg

  Liv Lagga

  Tapeten er jo kul. Men gardinene, mann!
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  Grotesque music, million dollar sad / Got no tactics, got no time on hand

 15. #15
  Hifi Freak Lagga's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2005
  Sted
  Østfold
  Innlegg
  6,984
  Tagget i
  2 Innlegg

  Liv Lagga

  Joda, nå ble det til å skrape sammen lommepenger, kunne en tid unne meg ett album i måneden, følgelig ble de valgt ut med den største omhu.
  Samleskiver med Deep Purple og Black Sabbath fant veien hjem, men disse var også tidlige høydepunkter:

  Ai ai, for ei dame, og for en skive! Hun, og senere; The Runaways; hjalp en stakkars tenåring gjennom puberteten....


  Blue Öyster Cult sin "On your feet or on your knees", et av rockehistoriens store dobbel-live album, i min bok væffal...


  Uriah Heeps første livealbum, også en "høydare"


  Åååååååhhhh, for et rocka album!!! BTO's skiver setter jeg ennå på; med stor glede.

  Men så satt jeg altså på bussen den vinteren, og gamle Solberg nevnte at det var noen høyttalere i butikken jeg burde låne øre til.
  Nysgjerrig som jeg var, tok jeg dem med hjem på prøve - vi surret eskene med hyssing, og jeg tok bussen hjem. Turen hjem fra bussholdeplassen, med høyttalere i enden av hyssing, som gravde seg inn i fingrene; husker jeg ennå.

  Men høyttalerne spilte flott, en klar forbedring fra broderens hjemmesnekrede, og med tilbud om å betale dem litt sånn i små klatter etter som jeg fikk penger, var det bare å slå til!

  Høyttalerne var Epicure 10:

  Man blir jo gjerne litt merketro i den alderen, og jeg var ikke noe unntak; studerte Epicure-brosjyrer titt og ofte, og drømte meg bort.

  Det var da også endel Epicure-høyttalere å drømme om:


  Noen tid senere, ble jeg også anbefalt en brukt forsterker, som var nylig innkommet i butikken. Prisen var fin, og avbetalingsbetingelsene var uslåelige; dette var en ny, skarp, oppgradering av anlegget;

  Sansui AU 3900, en nydelig forsterker - jeg var hekta, igjen......

  Så, et år senere, har det gamle TV-bordet plutselig blitt et "rack", skjønt rack hadde vel ikke blitt "funnet opp" ennå:


  Digger stadig tapetet! (Gardinene stod min mor for Val, ikke kødd med moderen... )
  Velkommen hjem fra det høye nord, Mbare!

  Vennlig hilsen

  Morten

 16. #16
  Hifi Freak Voff's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Innlegg
  5,566
  Tagget i
  0 Innlegg

  Liv Lagga

  Sitat Sitat fra Lagga
  Tandberg TR 1010 receiver og en Philips GA 202 platespiller,

  Pøh..jeg har da en slik fremdeles....

  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 17. #17
  Hifi Freak Lagga's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2005
  Sted
  Østfold
  Innlegg
  6,984
  Tagget i
  2 Innlegg

  Liv Lagga

  Akk ja, broderen lånte bort sin 202, for noen år siden - det ser ikke ut til at han får den tilbake.

  Årgangene med Tempo-blader, hev jeg derimot i papirinnsamlingen ved siste flytting, for snaue fire år siden....

  vennlig hilsen

  Morten

 18. #18
  Hifi Freak Lagga's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2005
  Sted
  Østfold
  Innlegg
  6,984
  Tagget i
  2 Innlegg

  Liv Lagga

  Joa, endelig hadde man da blitt gammel nok til å kunne få seg en sommerjobb.
  En kompis og jeg stod således ute i skauen noen uker, og ryddet ungskog.
  Jobben var grei den, men kunne ha sine øyeblikk på dager med regn og våt skog.
  Uvøren ungdom med en øks i handa og såpeglatte trestammer var en tvilsom kombinasjon.
  Vi kom dog ut av det med lemmene tålelig intakte, og med en neve kroner!
  Begge hadde vi gått og tenkt på ny platespiller, det var en ny lenco-modell vi lystet på, som kom i butikkene på sensommeren.
  En av byens gamle forretninger, Ludvig Berg-Nilsen Radio & TV; skulle ha kampanje på denne, og vi bare gikk og ventet.
  Når det nærmet seg lønningsdag, falt vi allikevel for en ny Akai-spiller hos SOSolberg,
  En stilig halvautomatisk sak som het AP 206, her i mørk finish:

  Et par detaljer av den helautomatiske varianten, AP 207, de var snarlike å se til:  Disse bildene viser også den lyse finishen, som våre spillere ble levert i, her står den på plass:

  Epicure 10, kan såvidt skimtes i høyre hjørne, stående på en veggmontert seksjon jeg hadde fått, denne skulle også bli stereoanleggets neste hjem.

  Akai-spilleren hadde en god arm, som i mye større grad inviterte til å prøve ut forskjellige pickuper, enn den gamle Lenco-armen. Etter å ha spilt plater noen måneder, ble jeg vel forsiktig tipset av gamle Solberg; om de inntil da uante muligheter for godlyd, som lå i et enkelt bytte av pickup.
  For å demonstrere sitt poeng, fikk jeg kjøpt en pent brukt, - skrev jeg kjøpt? Tror heller han nærmest GA den bort, i misjonerings hensikt; en AKG P7E:


  Her skjedde det saker, det var ikke vanskelig å høre, dynamikk og detaljer var i en helt annen liga enn den originale Akai-pickupen som fulgte spilleren – så fikk jeg altså enda en ting å ta med i vurderingen; ved bytte av utstyr…..

  Som sensommer gikk over i høst, dukket det opp en interessant forsterker i butikken, den var to modeller over min egen, men én generasjon eldre, følgelig ble innbytteprisen meget grei; en Sansui AU 5500 ble anleggets nye hjerte:


  Det var en praktfull forsterker, med masse kule innstillingsmuligheter og bra med kraftreserver til å drive Epicure’ne, jeg var grådig fornøyd med livet der og da, men det skulle bli enda bedre kort tid etter, da jeg i butikken fikk en innføring i MM kontra MC pickuper, samt en rasende god pris på en ny pickup fra en, for meg, ukjent fabrikant; Dynavector.
  De hadde altså sluppet en ny pickup på markedet, som var tenkt som en ”entry level” MC.

  Avbetalingsbetingelsene var, som alltid, uslåelige (noterer den i boka, betal det du kan, når du kan... ); så jeg tok denne med meg hjem:

  Dynavector Ultimo 10X, som den het den gang, ser slik ut i dag også, i sin nåværende 10X5-utgave.
  Lyden var et godt nummer større enn AKG’en; mer organisk, mer dynamikk, mere detaljer,
  dette var som å få en ny platesamling!
  Anlegget kom seg så opp på veggseksjonen, og jeg begynte å spille gjennom alle platene mine, fra første til siste innkjøp, lykke!
  Vennlig hilsen

  Morten

 19. #19
  Hugh
  Guest

  Liv Lagga

  Lagga – Du er et geni! Artig og gripende lesing og for en Særpekæll som meg en nostalgisk reise tilbake i tid til den gang gågata var full av folk, og især tilbake til den lille butikken med de hyggelige menneskene. Jeg er nok ubetydelig yngre enn deg og var naturlig gjerrig som barn og kom derfor først inn i bildet rundt Born in the USA, men du verden som jeg siklet i vinduene...... Du hadde alt utstyret og platene jeg drømte om den gangen, det er sikkert!


 20. #20
  Hifi Freak Lagga's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2005
  Sted
  Østfold
  Innlegg
  6,984
  Tagget i
  2 Innlegg

  Liv Lagga

  Takker og bukker Hugh!
  Gågata ja, ennå var det slik at mor og far spaserte til byen på lørdag og møtte kjente i gågata, "alle" var i byen på lørdag. En fin sosial greie som er borte, og som neppe kommer tilbake.
  Med unntak av min første platespiller, fikk jeg ingen økonomisk støtte til dette stereotullet mitt, og de stønnet vel innvendig hver gang de så meg komme trekkende med en ny spennende kartong i oppkjørselen - men de lot meg tross alt få holde på, så lenge det var mine egne penger, og jeg kan telle på én hånd de gangene de ropte opp for å få meg til å dempe volumet. At de holdt ut......

  Vennlig hilsen

  Morten

Side 1 av 486 1231151101 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed