Terka - tid for endring

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Først litt bakgrunn for tråden.
    Dagens oppsett består av en liten hjemmekino/tv-stue, stue med stereo, og en lyttekrok med "head-fi" i samme stue. Tidlig våren 2008 kom junior til verden, han digger musikk allerede og har tumleplassen sin like foran stereoen. (Oppfostres på musikkglede!). Nå har også nestemann meldt sin adkomst, dette skjer først på sensommeren, men fruen har signalisert behov for et soverom til. Dvs det blåser sterkt rundt hjemmekinoen! Heldigvis er det ennå en stund til dette må realiseres.

    Det er altså bestemt at hjemmekinorommet nå skal bli "mastersoverom". Kan ikke gå i mot den, vi trenger et soverom til etterhvert.. og fruen vil da ha tv'en inn i stua.

    Mål med tråden.
    Tråden vil for meg være en "blogg" der jeg får fundert litt på løsningsalternativer og kanskje får noen gode innspill slik at jeg finner frem til fortsatt gode løsninger som gir lytterglede for store og små i familien.
    Det er også et ønske å ha to anlegg i forskjellige rom da dette gir mulighet for å sette seg ned og lytte på musikk mens andre ser sine favorittserier..

    Disponible rom:
    I tillegg til en stue på ca 60 kvm som er åpen inn til kjøkkenet, samt med åpen trappeoppgang fra underetasjen har jeg et "disponibelt" rom på ca 12 kvm som er mitt hobbyrom, dette kan brukes og innredes etter eget ønske (stort sett.) Rommet er uten vindu, med betongvegger, og fliser på gulvet.

    Dagens oppsett:
    Stereo/stue:
    • Forforsterker - Densen B200
    • Effektforsterer 1 - Lyngdorf SDA 2175
    • Effektforsterer 2 - Lyngdorf SDA 2175
    • Hovedkilde - Logitech Transporter
    • Platespiller - NAD C555 (Spilles lite plater)
    • Høytalere - B&W Matrix 801 S3 m/Subsonisk filter

    Hjemmekino/tv-stue:
    • Forsterker - Denon AVR-3808
    • DVD - Denon DVD-3990
    • SAT - HD PVR (Canal Digital)
    • TV - Samsung PS50Q97HDX 50"
    • Høytalere:
      • Front - Dali 850 (fra studietiden)
      • Senter - Dali Suite C0.8
      • Surround - DALI R1000
      • Sub - 2 stk XTZ 99 W12

    "Head-fi"/lyttekrok i stuen:
    • Forsterker - Doge 6210 ( originalrørene byttet til JJ Tesla og Sovtek.)
    • Hodetelefoner - AGK 701
    • Kilde - Squeezebox Classic
    • DAC - (kommer etterhvert)

    Hovedkilde for musikk:
    NAS med 1,5 TB diskplass.

    Bilder: (Kommer)


    15.01.2009 - Første tanker
    Tankene har startet å løpe.
    Skal jeg flytte hjemmekinoen inn på 12 kvm i underetasjen, og beholde stereo + tv i stua? Skal jeg flytte hjemmekinoen inn i stua og stereoen ned på 12 kvm? Om stereo'en flyttes ned, så bør jeg vel bytte ut høyttalerene i noen mindre. Kanskje B&W 801'ene kan stå igjen som fronthøyttalere i stua koblet til hjemmekinoforsterkeren. Eller kanskje bygge ny hjemmekino rundt nåværende stereo, da med en dedikert hjemmekinoprosessor som forforsterker, eller via prosessoringangen på Densen forforsterkeren? Hvordan koble opp bakhøyttalere på andre siden av stuen? Trådløs overføring av lydsignal? Hva med å fokusere på ett anlegg i stua og flytte hodetelefonoppsettet ned i hobbyrommet? Her trengs det å få strukturert tankene og få noen gode løsningsalternativer!

    16.01.2009 - Shootout
    Har hjemmekontor i dag og har fant tid til litt testing i lunchen.., dvs en shoot-out mellom følgende oppsett for å få satt litt erfaringer:

    1. Vanlig stereo (Transporter (analoge utg.)- Densen forforsterker - Lyngdorf effekt/Lyngdorf effekt m subsonisk filter (biamping) - B&W 801).
    2. Surroundforsterkeroppsett (Transporter (digitalt utg) - Denon 3808 ( biamping) - B&W 801).
    (Digitalt inn pga da kan en Squeezebox brukes som kilde og den interne dac'en i Denon'en benyttes).

    Her var det klasseforskjell! (Heldigvis... ;)) Men kan jeg "leve" med oppsett nr 2 i stuen gitt disse forskjellene? Gitt at det sikkert blir mer og mer bakgrunnsmusikk og film/tv i stua så bør kanskje dette kunne startes med, og deretter endre oppsettet om jeg ikke er fornøyd.

    20.01.2009 - Noen tanker har begynt å modnes
    Da er det besluttet at det blir hjemmekino i stua.
    801 får stå i fred og bli fronthøyttalere. Ny stereobenk er på tegnebrettet.
    Neste skritt blir å vurdere om hjemmkinoforsterkeren skal være sjefen alene eller om jeg skal kombinere denne med dagens elektronikk i stereoen for også å beholde god stereo-lyd. Evt så kan jo en "bedre" hjemmekinoprosessor gjøre gjobben.
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.385
    Antall liker
    20.791
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Dette tegner godt, Terka. Kort og delvis svært direkte:
    De 12kvm til reinspikka stereo. RoDa hadde et slikt rom tidligere, og bloggen hans har mye snadderinfo om vellykket furteromsoppsett.
    TV og hjemmekino hører jo sammen uansett, og (som jeg vel har skrevet før) 801 er glimrende som hovedhøyttalere der. Dessuten går det jo an å høre på musikk på et hjemmekinoanlegg også. Min far bruker nesten ikke hovedanlegget lenger, men nyter opera på DVD i et 2.0-oppsett i husets TV-rom.

    Bilder?
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.084
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Enig med Valentino – hjemmekinoen er nødvendigvis knyttet til TVen. Etterhvert som småtassene dine vokser opp, vil hjemmekinotitting vanligvis foregå i samlet flokk – gjerne med noen ekstra venner tilstede i tillegg til foreldrene. Da blir 12 kvm litt smått.

    Musikkrom på 12 kvm, derimot, går helt greit. I slike små rom har jeg gode erfaringer med litt mindre høyttalere – altså ikke noen 801 Matrix der i utgangspunktet – men heller noen små-middelstore stativhøyttalere pluss en god sub. Med sub kan bassen lettere tunes til å passe til rommet. Jeg har t.o.m. sub i arbeidsrommet mitt på 7-8 kvm – og ville ikke vært uten der heller. Ikke et øyeblikk. Men den suben er så lavt tunet at hvis man spiller med fronthøyttalerne frakoblet, er det nesten umulig å høre den. Men den er der like fullt – og gjør hele forskjellen.

    Det jeg erfarte hjemme hos meg, var at i de første årene var det TV som var tingen for barna. Da de ble en 10-12 år gamle, erobret de stereoanlegget. Det var da mitt dyre anlegg nr. 2 begynte å ta form – helt uakseptabelt for far i huset å bli forvist til musikklytting på et mindreverdig TV-anlegg. Nå som barna har flyttet ut, har kona overtatt kjeppjagingen av far i huset. Det innebærer at når hun ikke vil høre musikk i stuen, tusler jeg ned i TVstuen – hvor jeg har det minst like bra. Og når hun kommer ned for å se på Dagsrevyen – går jeg glad og fornøyd opp igjen og fortsetter lyttingen i stuen. En ekteskapsvennlig sikkerhetsventil som jeg ikke ville ha vært foruten.

    Derfor kan du liksågodt satse på kvalitetslyd i hjemmekinoen først som sist. Ingen grunn til å plage seg med dårlig lyd når man er vant til god lyd. Det gjorde jeg i noen år - og det var bare bortkastet. Ikke verdt de pengene man sparer.
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Valentino og Ulf-B: Takk for gode innspill!

    Magefølelsen er per nå at jeg ender opp med stereo i "furteromet" og hjemmekino i stuen. Dette gir også mulighet for å sette opp litt mindre "småbarnssikkert" utstyr i stereoen igjen, men utganspunktet er at jeg i første omgang må basere mest mulig på det jeg vi i dag og holde investeringene nede en stund fremover. (Lovet fruen nytt kjøkken til sommeren samt skal gjøre noe annet oppussing også. Det er viktig å investere litt i husfreden da dette gir større spillerom for mine hobbyer/interesser.)

    Ved å benytte 801 som fronthøyttalere ved hjemmekino i stuen så bør antagelig senterkanalen og bakhøyttalerne byttes ut for å matche lyden i 801.

    Bilder av dagens oppsett skal komme (etterhvert)!
     

    tore_v1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2007
    Innlegg
    2.181
    Antall liker
    102
    Torget vurderinger
    2
    Jeg støtter tidligere talere, som man sier i politikken.

    801 vil være en formidabel hjørnestein i hjemmekinoen, og om du får tak i matchende matrix-center har du en frontlinje som holder lenge, og som heller ikke behøver å koste for mye om du får tak i center på ebay eller tilsvarende.

    Bruk Lyngdorf-effektene til frontene i første omgang, 801 trenger litt krefter.

    På "furterommet" setter du opp head-fi og etterhvert et kurant anlegg med noen stativer som utgangspunkt, og evt en sub etterhvert. Pønsker på sub selv, har 12kvm hybel med et stativ-ht anlegg, som du ser i min signatur. Har ikke testet sub her, men det frister.

    Når du ser etter nå kan du faktisk få til å ha et lite anlegg på soverommet om dette er ønskelig. Det er trivelig med litt lyd der også. Sette stemningen om du vil. Jeg slapper også meget godt av til litt musikk.

    Transporter setter du sammen med head-fi-avdelingen, og så bruker du Classic sammen med 3808 og sjekker om dacen i 3808 er på nivå med Transporter slik at du ikke savner kvaliteten der i første omgang. Etterhvert kan du sette inn en Benchmark eller noe annet gøy som en Lavry, ONtech, Stello eller lignende.

    Tror du skal få denne kabalen til å gå opp på en tilfredstillende måte :)
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Gitt at 801 benyttes som fronthøyttalere; Vil dette settet fungere tilfredsstillende som bakhøyttalere og senter?
    B&W CDM CNT og CDM SNT Senter og surround ht: http://www.hifisentralen.no/bruktsalg/index.php/topic,31706.0.html

    Leser dog at det er en skade på diskanten i senteren. Men dersom lyden fortsatt er ok, vil det fungere noenlunde mot 801 som en start? Tenker på bakhøyttalerne da senteren kanskje ikke er det helt store.
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    tore_v1 skrev:
    Det burde jo det - verdt et forsøk i alle fall.

    Kan hende du på sikt vil ønske å bytte ut diskanten.

    Her har du "perfekt" match også.
    -------------------
    Hva koster det og hvor "enkelt" er det å få transportert/levert til Norge?
     

    tore_v1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2007
    Innlegg
    2.181
    Antall liker
    102
    Torget vurderinger
    2
    Så først nå at selgerne ikke ville sende til utlandet. Du kan kontakte selger og høre om det er aktuelt for dem.

    Kostnaden for sending og slikt vet jeg ikke, men husk å påregne 25 % moms..

    Har sett tilsvarende til salgs i Norge før- Sjekk audiogon etc..
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Endelig ferdig med å jobbe. Har fått knipset noen bilder.
    Kvaliteten på bilder (og fotograf) er yter ikke rettferdighet til trivselen vi har her i stuen!
    Pt er det en del rot da jeg holder på med å pakke ned til avreise i morgen tidlig, men bildene sier litt om romløsning og muligheter for f.eks hjemmekino. Selve stereoanlegget er det ikke så mange andre muligheter å få plassert i rommet uten å måtte møblere om hele stuen. Dersom det blir hjemmekino her så vil tv'en henge der bildet er mellom høyttalerene. Bakhøyttalere må da plasseres over de store vinduene. Signal til bakhøyttalere må enten gå i vegg og over loftet, eller sendes trådløst.

    Begynner med lyttekroken..
     

    Vedlegg

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Litt bilder av anlegget som står på stortsett hele tiden noen er hjemme.
    Når det er "lyttetid" så snus den ene sofaen 90 grader.
     

    Vedlegg

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Og JESS... det er barn i huset! Ser det nå på bildene... ;D
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.084
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Etter å ha sett bildene, tror jeg at jeg skjønner litt mer. Det som slår meg som et mulig problem, er at hvis du skal ha surroundanlegget i stuen, vil du få lyden fra bakhøyttalerne ovenfra. Jeg er ikke noen surroundfreak – så for meg hadde det sikkert gått greit – men hvis du er like opptatt av realistisk godlyd i surroundanlegget som i hifien, kan det tenkes at du vil bli skuffet. Jeg har aldri vært borti en tilsvarende plassering av bakhøyttalerne – og har derfor ikke noe grunnlag for å påstå noe som helst. Bare en refleksjon basert på erfaringer fra vanlig hifi – hvor høyttalerplassering som kjent har en viss betydning.
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.084
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Hehe - de bildene av headfikroken måtte jeg tvinge øynene mine til å hoppe over. Ellers var vel ikke hifien så verst heller - den som nå skal bli surround? Et misunnelsesverdig utgangspunkt.
     

    tore_v1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2007
    Innlegg
    2.181
    Antall liker
    102
    Torget vurderinger
    2
    Jeg tror ikke nødvendigvis det vil være så kritisk om bakhøyttalerene står for høyt, selv om det kanskje er mindre ideelt.

    Kan du ommøblere litt i stuen da?
     

    ArtDeco

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    21.08.2003
    Innlegg
    889
    Antall liker
    58
    Sted
    Modum
    Hallo

    Du har et godt utgangspunkt for både hjemmekino og HiFi, er nesten litt misunnelig i mitt bitte lille hus. Gleder meg til huset her er tomt for unger, men det tar fort 15-20 år, og så gammel som jeg er så spørs det vel om ikke hørselen skranter lenge før det..

    Når det gjelder bildene, så er det hvitbalansen i kameraet som må justeres.
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.385
    Antall liker
    20.791
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    For en herlig utsikt!

    Takmonterte bakhøyttalere funker bra på film stort sett. De vil muligens falle igjennom på musikk som er spilt inn i "dirigentposisjon". Jeg er ikke alt for bekymret.
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Takker for hyggelige tilbakemeldinger!
    HeadFi-kroken er god ja. Det er særdeles behaghelig å sitte der i stolen og ha full oversikt over stua og videre ut over byen.

    Blir forresten lite innom HFS på kveldene kommende uke. Har vært og løpt på vukkansk grunn i dag, og vil prioritere mulighetene til sosialisering og litt friluftsliv når jeg er her nede i varmen.

    Har som mål å lære meg å ta gode bilder, men så er det det å finne tid til det.. bildene som jeg la ut ble knipset i all hast natt til lørdag for å ha noen å dele med dere. Når det gjelder rommet så skal forresten allt av vindu/dører/listverk hvitmales, eller byttes ut i hvite utgaver. Kjøkkenet skal også byttes ut.

    Ang bakhøyttalere; Tenkte i utgangspunktet å henge noen dedikerte surroundhøyttalere på bakveggen. Alternativt innbyggingshøyttalere om det går mtp bærebjelker over vinduene. Hvordan vil det være å plassere dem i taket?
    Signalet til bakhøyttalerne må enten sendes trådløst, eller kabel må gå i vegg og over loft.

    Større ommøbelering tror jeg er uaktuellt, må ha med fruen på laget og da skal alle være fornøyde med resultatet. Dette er jo tross allt en stue først og fremst deretter ser det ut til å også bli hjemmekinoen vår. (Har herved besluttet at det blir det!) Føler meg ganske heldig som får dra inn noen "vaskemaskiner" av noen høyttalere i stuen, så litt toleranse har jeg i hjemmet. Har forresten begynt å tegne på ny stereobenk til stua, denne skal ligne litt på stuebordene og omslutte 2 stk 12' subber med elekronikken i midten. plassering blir som i dag. Tror ikke det blir aktuellt å få sub'ene til hjemmekino plassert andre plasser, men det bur fungere relativt greit å plassere dem mellom hovedhøyttalerene.

    Nå er det ut til de andre på terassen og nyte et godt glass vin.
    Igjen, takk for gode og konstruktive tilbakmeldinger!

    //Terka
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Da er jakten på kunskap rundt gode hjemmekinoprosessorer i gang. (http://www.hifisentralen.no/forum/index.php?topic=30649.0). Tanken er å få bygget litt kunskap rundt dette emnet og hvordan de fungerer som stereo-forforsterkere. Tar gjerne imot innspill i denne tråden også! :)

    Plassering av bakhøyttalere, vil dette fungere best i/på vegg over de store vinduene (bilder på første side) eller vil det funger ok med innbyggingshøyttalere i taket også??
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Har nettopp blitt enig med fruen i at veggene i stuen bør bli lysere. Tapeten bør også byttes ut. Dette muliggjør å ta ned veggplatene og legge opp rør i vegg, og via loftet for signal til bakkanaler. ;)
    Kabelstrekket her vil typisk være 8-10 meter, vil det da være best å sende "linjesignaler" i lange kabler og sette forsterkere bak ved høyttalerene, eller vil det fungere like bra å legge opp høyttalerkabler og sende signal fra forsterker til høyttaler igjennom disse?
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.385
    Antall liker
    20.791
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Jeg hadde lagt høyttalerkabler så slapp jeg elektriker/230V-styr. Du kunne legge opp den Ø 2mm lakkisolerte kobbertråden ELFA har i rørene, f.eks. Da får du 3.1415... kvadrat høyttalerkabel til bakkanalene. Det holder, også til slike lengder.
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Ingen vei tilbake
    Dali-høyttalerne er da lagt ut for salg. Senter er avtalt henting på og surroundhøyttalere er sendt med posten.
    Bare fronthøyttalerene gjenstår, mulig disse blir stående i furterommet inntil videre og at stue-annlegget prioriteres raskere.

    Vurderer også å hente inn en Rotel RB 1092 til å drive frontene sammen med hjemmekinoreceiveren. Alternativt får deler av stereo-komponentene bli stående en stund til. Målet er å "minimere" antal synlige komponenter slik at fruen også blir fornøyd videre.. ;)

    Blir vel å intensivere letingen etter senterhøyttaler som matcher 801 høyttalerene.
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Da er "flyttinga" påbegynt..
    Tv'en er midlertidig tilbake på fot og satt inn i stuen (står på fot til vi får bestemt høyden på veggplassering), dvs er delvis i gang med å endre på oppsettene.
    Pt ser det slik ut:

    Hjemmekino/stue:
    * Forsterker - Denon AVR-3808
    * DVD - Denon DVD-3990
    * SAT - HD PVR (Canal Digital)
    * TV - Samsung PS50Q97HDX 50"
    * Musikk kilde - Squeezebox Classic
    * Høytalere:
    o Front - B&W Matrix 801 S3
    o Senter - (mangler)
    o Surround - (mangler)
    o Sub - 2 stk XTZ 99 W12

    Midlertidig stereo/furterom:
    * Forforsterker - Densen B200
    * Effektforsterer 1 - Lyngdorf SDA 2175
    * Effektforsterer 2 - Lyngdorf SDA 2175
    * Hovedkilde - Logitech Transporter
    * Platespiller - NAD C555 (Spilles lite plater)
    * Høytalere - Dali 850 (Midlertidig)

    Her er det en lang vei å gå før det i det hele tatt begynner å "nærme" seg! :p
    Snuser på ny effektforsterker til frontene i hjemmekinoen, og så må det etterhvert inn senterkanal og bakhøyttalere, legges opp kabler i vegg. Og ikke minst må hjemmekinoen tunes inn på nytt mtp lyden! Videre så er det ønskelig å få inn noen monitorer i stereo'en i stedet for Dali'ene. Muligens en kilde til også, da kilden til lyttekroken også har flyttet på seg.. mye som må gjøres!! Hmm... koster å "møblere" om. :-[
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.385
    Antall liker
    20.791
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Hvor mye vinyl har du? Er det noe av det som er uerstattelig? Har du planer om å utvide vinylsamlingen?

    Altså: Hva med å selge vinylsamling, grammofon og preamp, og bruke Transporter rett i effekttrinnene?
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Valentino skrev:
    Hvor mye vinyl har du? Er det noe av det som er uerstattelig? Har du planer om å utvide vinylsamlingen?

    Altså: Hva med å selge vinylsamling, grammofon og preamp, og bruke Transporter rett i effekttrinnene?
    Du er nok inne på samme tanker som meg ja.
    Platespilleren har vært pakket bort en stund da junior begynte å nå opp og viste særdeles stor interesse for den. Har da ikke savnet å snurre plater i denne perioden heller. Har vel totalt sett ca 50 lp'er så cd'samlingen er mye større og mer brukt intill jeg gikk over til nettverksavspilling. Platene havner antagelig på hytta til svigers da han har en god platesamling der som kan suppleres litt. (Og mer av min musikksmak der når vi er oppover..)
    Får vel prøve å selge platespiller og preamp, evt ett av effekttrinnene dersom dette ikke er behov for videre.

    Liker lyden i B&W høyttalerene som vi har i stuen i dag, men liker også lyden av Dali 850'ene (Mer "live", livlig/rocka lyd), men dette er som å si at jeg liker stemminigen med når god vin og gode middager nytes, samtidig liker jeg øl og livlige fester! ;D Ville det være bankers å gå for en monitor fra B&W til furteromet der verdikjeden ellers består av Transporter og Lyngdorf eller finnes det andre gode/bedre alternativer?
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.385
    Antall liker
    20.791
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Dette kan jeg sikkert få kjeft for å skrive, men jeg mener det, så:
    Disse B&W-monitorene har en ujevn frekvensgang on axis, og den kompenseres for off axis. Dette gir uforutsigbare resultater, som iallefall er svært avhengige av avstand til sidevegger og slikt.

    Så ja, det finnes alternativer. Jeg er gammel Sf-frik, og jeg synes at Cremona Auditor er langt mer vellykket enn 805S, om enn noe dyrere. Men det finnes andre alternativer også. Dynaudio Focus 140 f.eks. Og sikkert en Harbeth-modell eller to.
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Hmm... testet med Denon receiveren som forforsterker og en av Lyngdorf'ene som effektforsterker ved avspilling av musikk. Her må det helt klart inn et effektrinn! Lydbildet løftet seg "veldig" og ble mye mer 3-dimensjonalt og "dynamisk. Her skal det helt klart inn et effektrinn!

    Skal også prøve med å kjøre musikk via stereo-preampen og bruke passtrough/prosessoringang på denne ved film. (Fruen har godkjent det! ;D) Da er det mer snakk om det visuelle med mange forskjellige komponenter og plassering av disse da jeg i utgangspunktet ønsker få komponenter synlig.. Effektrinnene blir det uansett mulig å skjule bak rack/benk som er under utarbeiding.
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Da er en Rotel RB1092 effektforsterker på vei for å prøvespille på frontene.
    http://www.rotel.com/UK/products/ProductDetails.htm?Id=5&Tab=2&Pic=1

    Undertegnede venter i spenning på når generalprøven vil finne sted! :)
    Forventer ikke et større løft fra tidligere stereo-oppsett men målet er å finne noe som kan drive fronthøyttalerene tilfredstillende til hjemmekino/stue-stereo.
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Funderingene fortsetter...

    Har nå hatt Rotel-effektrinnet (RB1092) satt opp i stue-annlegget i 2 dager.
    Første intrykk er at denne gir mer trøkk i bunn/har mer krefter til å drive bass'en, mens Lyngdorf-effektrinnet er mer oppløst/detaljert oppover og virker også litt "mykere" i lydbildet. Godt mulig Rotel'en blir stående da dette anlegget skal stå i stue/allrom og bli brukt til en del film (Liker litt trøkk i bassen til det.)
    -----------------------------------------------------------

    Dagens fungeringer har gått på finne ut om vi (jeg) kan være fornøyd med kun hjemmekinoreveiver & SB Classic i stuen, eller om det skal stå en ekstra stereo-forforsterker for stereo, samt DAC til Squeezeboxen som da blir tilkoblet stereo-forforsterkeren.

    Oppsett A:
    Transporter -(analogt)-> forforsterker --> effektforsterker --> høyttalere.
    Oppsett B:
    SB Classic -(digitalt)-> hjemmekinoreceiver(pure direct modus) -->forforsterker(prosessoringang --> effektforsterker --> høyttalere.

    Volumnivå er stilt inn etter hørsel, så her kan nivået skille noe.
    Gitt at hjemmekinoforsterkeren er koblet til prosessorinngangen på stereo-forforsterkeren så kan jeg A/B teste med å velge "kilde" kun på stereo-forforsterkeren (prosessor inn/transporter inn). SB Classic og Transporter er satt opp til å spille av musikk synkronisert.

    Vurdering så langt er følgende: Oppsett A låter mer "organisk" enn oppsett B, mulig dette kommer av at B er littegram skarpere i lyden. A oppfattes også mer 3'dimensjonalt.

    Vurderer også å prøve Transporteren analogt inn på hjemmekino-receiveren og sammenligne med SB Classic digitalt inn til receiveren. Dersom dette gir bra lyd, kan det være aktuellt at stereo-forforsterkeren utgår.

    Mye tanker/løsninger som skal vurderes når man endrer anlegget! (Og har muligheten til å prøve ut litt) ;D
    Er fortsatt ikke sikker på hva endelig løsning blir, men det er greit å få prøvd ut litt!
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Furterommet

    Legger inn "huskelisten" for min egen lille hule som en eller annen gang skal bli klar, takker alle som har lagt inn kommentarer og svar i denne tråden: http://www.hifisentralen.no/forum/index.php?topic=31322.0

    Hulen går også under navnet furterommet. Det er her jeg etterhvert skal trekke meg tilbake når fruen/barna okkuperer anlegget i stuen med tv-serier som bare fruer/barn kan best, eller når jeg ønsker å lytte til musikk litt utenfor de andres smak, eller bare for å ha en generelt god musikkopplevelse.

    Hulen har følgende mål:
    Lengde:3,44 m
    Bredde: 2,94
    Takhøyde (med dagens panel i taket): 2, 42 m
    Takhøyde (uten dagens panel i taket): 2, 47 m

    Rommet har i dag betongvegger på alle sider, betongtak over panelet, og fliser på gulv..
    Det er 2 døråpninger inn til rommet, en på hver langvegg. Boden som ligger innenfor rommet har noe lavere takhøyde.
    Rom og bod har ingen vinduer. Romet på utsiden av aktuelt rom er hall/gang med åpen trapp opp til stor stue.

    Mål om høyttalere: Monitorer/stativhøyttalere (Ikke valgt)
    Elektronikk: Logitech Transporter & Lyngdorf SDA 2175

    Etter litt hjelp har jeg fått følgende forslag:

    1)
    Anlegget innerst mot kortveggen - med deg i godstolen på den andre kortveggen - det gir rom til å få høyttalerne noe ut fra veggen bak uten at du kommer veldig nær. Et lite avlastningsbord får du også plass til ved siden av godstolen - kjekt å ha et sted å sette fra seg glasset med det gode i. Det siste er muligens ikke noe selvstendig poeng - som ansvarlig familiefar må du bruke de neste 20 årene eller så til å gå foran med godt eksempel.

    Høyttalerplassering:
    Fra frontvegg (øverst på tegningen din) til fronten av høyttalerne --> 1,15 m
    Fra sidevegg til midt på høyttalerfronten --> 0,59 m
    Fra bakvegg og frem til ørene dine --> 0,69 m

    Du har da en avstand mellom høyttalerne på 1,76 m og fra høyttaler til øre på 1,83 m

    Romtilpassing:
    Akuplater på førsterefleksjon på frontvegg og sidevegger, vegg-til-vegg teppe eller tykt teppe på gulvet, diffuserende hylle på veggen bak hodet og noe bassdempende i hjørnene bak høyttalerne (puter, madrasser ... Eller noe mer profft ala Svanå).

    2)
    Høyttalerne på hver sin side av døren inn til boden - med deg i godstolen på motstående langvegg. Det blir skikkelig nærfeltlytting, det siste - og da må du også plassere elektronikken litt skjevt i forhold til høyttalerne, men det er helt kurant. Forestiller meg at du ønsker å beholde boden som bod - og at du ønsker å beholde en grei adkomst.

    Romskisse:
     

    Vedlegg

    tore_v1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2007
    Innlegg
    2.181
    Antall liker
    102
    Torget vurderinger
    2
    Jeg støtter ditt første forslag. Det er omtrent akkurat sånn jeg kommer til å innrede stuen når jeg flytter.

    Vedr. plassering av akustiske tiltak:

    1. Bassfeller trenger ikke være proffprodukt. Om du har tid og vilje er det ganske kjapt å lage dette selv. Jeg bruker skråstilte rockwool-panel i hjørnene, men det dukker forsåvidt opp noe mer effektivt etterhvert, men pga høyttalerbytte og flytting vil jeg vente til jeg vet hva som må korrigeres.

    2. Dempeplater skal plasseres der det er 30, 60, 90, 120cm etc til sidevegger. Hadde en lang samtale med en representant fra Synergistic Research om dette på messen i Trondheim. Et (tykt) teppe på gulvet er lurt, så kan du også vurdere om du vil ha noen form for demping i taket. Rockwool er billig, sleng på en ramme du snekrer sammen, og trekk de i et passende stoff så blir det riktig så fint!
     

    tore_v1

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2007
    Innlegg
    2.181
    Antall liker
    102
    Torget vurderinger
    2
    30cm, og "multipliers" av 30cm ville gi refleksjonspunkter ihht til enkelte frekvenser, men det er lenge siden jeg hørte forklaringen, og enda lenger siden jeg hadde fysikk.

    Cardas (?) har et godt dokument på høyttalerplassering og refleksjon på deres nettsider, det er mange filosofier som gir divergerende svar. Bruk evt et speil og se hvor du ser ht fra lytteposisjon, det har du et refleksjonspunkt som det kan være ønskelig å dempe.
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.084
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Jeg kan glede alle som ikke har speil - eller som ikke gidder å slepe det rundt i lytterommet - med at dette enkelt løses grafisk på et millimeterpapir eller rutepapir.

    Tegn opp lytterommet. Plott inn høyttaler- og lytteposisjon på papiret - tommestokk eller lasermåler er nødvendig verktøy. Så speiles høyttaleren - H på min fine tegning - i de veggene man er interessert i, og man får to nye punkter H' og H". Trekk rette linjer fra h.h.v. H' og H" til den avmerkede lytteposisjonen.

    Der disse rette linjene skjærer veggen, har man refleksjonspunktene. Kan gjentas med alle andre vegger - pluss tak og gulv hvis ønskelig. Hvis tegningen er i en brukbar målestokk - og man har målt riktig i utgangspunktet - er det bare å bruke tegningen til å bestemme hvor refleksjonspunktene ligger. Det kan naturligvis også løses rent matematisk - likedannede trekanter og slikt - men det får nå være måte på....
     

    Vedlegg

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Mange gode innspill her igjen! Begynner snart å klø i fingrene etter å sette igang... men må nok vente litt til.

    Har goså et prosjekt til som er under utarbeiding.. Pt står det nå ferdige tilskårne eikeplater (+ mye annet) i furterommet.
    Disse platene skal etterhvert bli en stereobenk som på tegningen nederst. Denne skal stå i stuen og utgangspunktene er stilen på stuebodene vi har.

    Litt forklaring om "benken":
    Komponent 1: Yttre del av benken, består av sidevegger og topp-plate men er åpen forran og bak.(Som stuebordene våre.)
    Komponent 2: "Indre" del av benken, dette vil være "et "stereo-rack" med bunnplate, sideplater og 3 stk glasshyller samt dør. Baksiden vil være åpen for tilkobling av komponenter etc. Døren må til for å hindre at junior ratter vilt på volum osv når vi ser film/hører på musikk. Dette stereo-rack'et vil bli plassert innunder ytre del av benken sammen med 2 stk sub'er.

    Mål:
    Komponent 1: Yttre bredde=132 cm. Ytre høyde 65,8 cm. Dybde=60 cm. Indre bredde= 124,4 cm. Tykkelse på plater=3,8 cm
    Komponent 2. Yttre bredde =53 cm. Indre bredde = 48 cm. Dybde 52,5 cm. Indre dybde 50 cm. (plass til dør over bunnplate) Yttre høyde = 52 cm Indre høyde = 50 cm
    Døren består av 3 mm akryllglass + 2 cm tykk eikestaver. (Sidestaver vil ha 10 cm bredde, mens topp og bunn-stav vil ha 5 cm høyde.

    Yttre benk blir laget av benkeplater i eik. Har valgt å ha plater med 60 cm bredde slik at det blir god plass til strømkabler osv bak. De to sub'ene har 35 cm bredde og 52 cm høyde. Sammen med stereo-rack'et har disse en total bredde på 123 cm, og høyde på 52 cm som gir 1,4 cm klaring som fordeles mellom yttervegger og komponenter, videre vil det være 1 cm klaring over til toppplaten på ytterbenken. (Viktig med klaring slik at man unngår kontakt med sub'ene og vibrasjoner derfra.)

    Dette er definitivt tyngste stereobenk jeg har vært borti!! ;D
    Materialvalget for benken har vært to benkeplater på tilsammen 58 kg! (Noe mindre vil den veie da en del av platen er skåret bort.)

    Gjenstår en del pussing og såre fingre før jeg blir fornøyd med finish'en, men det er jo morro å bygge ting og tang! :)

    Skissen viser benken, og bildet av bordet viser utgangspunktet (stuebodene våre.)
     

    Vedlegg

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Kabelkabalfrustrasjon

    Brukte litt av dagen til å teste squeezebox + ekstern dac mot transporter i "kombianlegget" (Stueanlegg for stereo & hjemmekino) mens fruen hadde med junior på trilletur. Når de kom hjem så var det på tide å slå på hjemmekinoreceiveren og fyre opp barne-tv. Hva skjedde??? Skikkelig brum! ???

    Hadde i utgangspunktet ikke rørt noe av hjemmekino oppsettet eller stereoforsterkeren (prosessoringang for hjemmekino), kun hentet inn Transporteren fra annet oppsett samt koblet inn ny DAC for test. Under testen var det ingen brum, men når hjemmekinoforsterkeren ble slått på så støyet det heftig og godt...

    Etter et par timer med å koble ned/om/opp/av/på med forskjellige kombinasjoner så gav jeg opp... kun hjemmekinoforsterker, en ekstra effektforsterker til fronthøyttalerene, HDPVR og squeezebox oppe og det "brummer" fortsatt, men svakere. Virker nesten som om det er ett eller annet i forbindelse med hjemmekinoreceiveren som skaper støyen. (Den har stått der tilkoblet hele tiden, uten å skape trøbbel tidligere.)

    Egentlig så burde det vel gå galt? Når jeg summerer opp så var jeg oppe i 10 stk strømkabler/adaptere bak stereobenken, i tillegg kommer signalkablene og høyttalerkablene... Dersom hver strømkabel har en snittlengde på 1,5 meter var jeg oppe i 15 meter med strømkabler som skulle plasseres på et lite område. Dette området skulle også deles av de andre kablene. Strømuttaket i veggen er ikke jordet, men strømpaddene jeg har brukt har jord, mulig dette også skaper en uheldig kobling for enkelte av komponentene.

    Målet har vært å kombinere hjemmekino med et ok stereo-oppsett, derav bruk av ekstra forforsterker for stereo, samt SB som kilde til musikk og ekstern dac for å heve lydkvaliteten for musikkavspilling. I kveld frister det mye å legge hele stabelen av komponenter ut for salg og bare beholde hjemmekinoreceiveren, men da ville jeg vel senere irritere meg grønn over å vite at musikkavspilling var mye dårligere en det kunne blitt med noen få ekstra komponenter.

    Mulig det vil hjelpe å lage strømkabler og signalkabler selv i "riktig" lengde, dvs i absolutt minimum mtp lengde. Samt å plassere disse fornuftig i forhold til strøm/lydsignal.

    Vel, da er litt av frustrasjonen blåst ut..... ny dag og nye muligheter i morgen. Får se om jeg orker en ny runde med kabelkabal og frustrasjon eller bare lar hele greia ligge en stund. :-\
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    Blir litt monolog i tråden min her men pytt sann, da får jeg notert tanker og endringer i "loggen".

    Ny dag og nye muligheter gav litt klarere tanker. Problemet i forrige innlegg skyldes en uheldig jordsløyfe.
    All brum forsvant da jeg byttet flyttet en del av strømtilkoblingene over til punkter uten jording. --> Ingen felles jord på sentrale komponenter bortsett fra jord i signalveien. Problem løst! :D
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.084
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Godt å høre. Liten tue velter stort lass......

    Mitt problem var litt dyrere - en lodding som hadde tatt kvelden i et printkort lagde uutholdelig brum hos meg. 1.000 kroner, takk - men det var det verdt.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn