Hjemme hos Ulf-B - mine tre anlegg

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Jeg starter litt forsiktig med anlegg nr. 1 - i stuen.

    Stuen er på drøye 40 kvm – med anlegget stående på den ene langsiden – godstolen på den andre. Godstolen er egentlig helt overflødig - anlegget spiller imponerende uansett hvor jeg sitter. T.o.m. når jeg sitter i arbeidsrommet ved siden av – noe som faktisk er hovedregelen – smyger musikken seg rundt pipeløp og døråpninger. Jeg har sweetspot overalt.



    Squeezeboxen er den eneste synlige kilden. Den står kledelig beskjedent på hyllen over en nesten like kledelig beskjeden Mark Levinson 320S forforsterker med innebygget RIAAtrinn. Det eneste utover dette som er synlig fra sweetspot er høyttalerne - et par ProAc Response D25. Av en eller annen ukjent og mystisk grunn er de logofrie. Jeg spiller alltid med grillen på – høyttalerelementer er stygge ting å se på. Sier jeg. Kona har gitt grønt lys for å spille uten hvis jeg vil – men det vil jeg ikke. Alle elektronikk så langt og høyttalerne er kjøpt brukt. Legg merke til konas bruk av høyttalerne som lampettstativ - en liten detalj som ikke unngår å vekke en viss oppmerksomhet blant lydinteresserte på besøk, men som ikke har den minste betydning for min lytteopplevelse. Snarere tvert i mot - jeg synes selv at dette er en vellykket utvidelse av høyttalernes bruksområde.





    Bak hver høyttaler står det en Bryston PowerPack PP300 SST monoblokk - som i prinsippet er et 4B SST effekttrinn delt i to. Ganske diskret - selv på nært hold. De kom fabrikknye fra Canada for drøyt to år siden. Jeg bruker Wireworld kabler inn og ut. Single wire til høyttalerne. RCA fra forforsterkeren. Med Monster – eller var det Biltema? – vinkeladaptere p.g.a. den korte avstanden til veggen bak. XLR er utelukket av samme grunn (les: avstand til veggen bak).





    I skapet over Squeezeboxen står det en Rega Planar P3 platespiller med Rega Elys pickup. Den ble kjøpt ny på Hifiklubben i 1996 – og jeg har ikke gjort den minste ting med den siden dengang. Den er plugget rett inn i ML’ens RIAA-trinn med den originalmonterte, fislete kabelen. Det fungerer helt greit for meg – spiller nesten ikke LP’er lenger. Ved siden av står strømuttaket for alle komponentene – ingen elektroinspektører har funnet på å snoke i skapene mine – håper de fortsetter med det også etter denne hjemme-hos-reportasjen.

    Helt øverst troner Benchmark DAC-1. Kontinuerlig påslått – den har ingen på-av-bryter – og alltid usynlig. Akkurat denne Benchmarken er vel den jeg kjøpte ny på ProLyd. Den har koax inn fra Squeezebox og optisk inn fra reserve-CD-spilleren – en Denon DCD-1015 fra 1996 - som står gjemt i skapet under Mark Levinson. CDspilleren ble sist brukt rundt påsketider 2008 - det var da jeg koblet den opp. Man må jo være forberedt på at dataen sier takk for seg en eller annen gang. En EC XLR-kabel fra DACen sørger for kontakten med Mark Levinson – ellers hadde det blitt smalhans m.h.t. lyd.
     

    Vedlegg

    H

    Hugh

    Gjest
    Flotte saker. Elegant med forsterkere bak høyttalerne. Levinson tåler dagens lys!
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Takk for det!

    Både kona og jeg er veldig fornøyd med Bryston monoblokkene. De er i praksis usynlige når vi bruker stuen - vi ser dem bare når vi går forbi. Selv på nært hold ser de ut som en integrert del av høyttalerne. Den som har et skarpt blikk, kan - til tross for mine håndholdte bilder i vintermørket - se at Brystonblokkene har utsparinger til å kunne skrus fast til høyttalerne. DER går grensen - det kommer ikke på tale.

    Enig i at Mark Levinson tar seg bra ut - men hovedgrunnen til at den står der er LYDEN. Den representerer nok mitt aller beste hifikjøp gjennom tidene, og går det som jeg vil - og det gjør det nok i dette tilfellet - blir den stående her lenge. VELDIG lenge.
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Da går jeg videre - til mitt anlegg nr. 2 i TV-stuen.

    TV-stuen er et rom på 17-18 kvm. Det burde vært møblert speilvendt – men da ville vi ikke ha sett peisen fra sofaene – og det vil vi jo gjerne. Vi har ingen godstol i TV-stuen – mest p.g.a. total plassmangel - men også dette er et anlegg med en vidt utbredt sweetspot. Det går mest i liggende lytting her.



    Glem TVen – den er fra 1994 og alle venter på at den skal vandre til de evige jaktmarker – så kjøper vi en ny og flat en. Hvorfor måtte de lage slike kvalitetsprodukter den gangen? Under TVen står det en Primare SP31 surroundprosessor og en Primare DVD30 DVDspiller. Begge er kjøpt brukt – d.v.s. brukt og brukt fru Blom – de kom i uåpnet originalemballasje. Disse to må være Norges største overkill. Sist vi så film her hjemme var i februar 2008 eller noe sånt. Men kjekt å ha – og bidrar dessuten til å holde BNP og alt det der i god gjenge. Under står det nye hjertet i anlegget – en Bryston 4B SST – som driver fronthøyttalerne, et par ProAc Response 1SC. Kjøpt brukt – både Bryston og ProAc. En forsterker av Brystons kaliber er kanskje ikke absolutt nødvendig for å få ProAc’ene til å synge, men jamen hjelper det godt. Kableriet er i hovedsak Silk fra Benchmark DAC-1 og fra SP31 til Bryston – ellers mye annet rart.

    Høyttalerne er et par ProAc Response 1SC. I bokhyllen, spør dere kanskje? Ja - i bokhyllen. Det er ikke plass noe annet sted. De er kjøpt etter mål - høyttalerne altså. 2 cm klaring over høyttalerne og like mye klaring bak. En masse gode høyttalere falt ut av kandidatlisten rett og slett p.g.a. feil størrelse. Høyttalerkablene er litt spesielle – et par solid core kobberkabler som Raymond Celius lagde for broren min for ganske mange år siden – 10-15 år siden?? – men som gir den beste lyden av alle de kablene jeg har prøvd her nede. Single wire her, som i stuen.

    At TVen står til venstre for begge høyttalerne skyldes ganske enkelt plassforholdene. Til venstre for TVen er slår døren inn fra gangen utenfor - altså ingen plass til høyttalere her. Og TVen må stå såpass langt mot døren - for ellers ville det blitt krig om den beste seerposisjonen hver eneste kveld. Nå kan man sitte i hver sin sofa og likevel se ganske brukbart.

    Foran høyttalerne - i enden av sofaen som fortsetter langs veggen, ser man en ProAc ER1 sub – også den kjøpt brukt. Konas favoritt. “Vårt lille husdyr” – står der trofast på fire ben og venter på oss når vi skal se på TV eller høre på musikk.




    Under ProAc’ene – bak bøkene – skimtes en Benchmark DAC-1 stående på høykant. Stor usynlighetsfaktor er helt avgjørende hos oss. DAC’en slås på og av via en av fire 12V triggerutganger på SP31- med god hjelp av et Clas Ohlson 12/230V relé. Også suben slås på og av via samme 12/230V-løsningen som styrer Benchmarken. Tror t.o.m. at det er det samme releet som gjør jobben. Manuelle på- og av-knapper er helt håpløst. Over ProAcene ser man husets Squeezebox nr. 2 samt Gets nye digitalboks. Hadde den nå enda vært i sort. Digitalboksen, altså. Digital lyd låter ikke så verst når SP31 får lov til å behandle signalene – endelig fikk vi bruk for dens ganske utmerke innebyggede DAC.

    Jeg har ikke bilder av resten av utstyret her nede - ennå - men på motstående vegg henger et par surroundhøyttalerne – DALI R0.8 - som får sine signaler fra et Krell KAV150a effekttrinn som står gjemt under et hjørnebord. Krellen får sine 12V på- og av-signaler fra en annen av SP31’s triggerutganger. Selektivt. Når vi velger stereo, forblir Krellen slått av. Snedig. Sikkert en alvorlig mismatch her – rent økonomisk med Krell til DALI – men høyttalerne MÅ henge på veggen – og Krellen hadde jeg. Kjekt å ha, slike Kreller. En vakker dag får man helt sikkert bruk for dem.
     

    Vedlegg

    Fosse

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.08.2003
    Innlegg
    11.428
    Antall liker
    25.882
    Torget vurderinger
    24
    Moro at du har fått ut bilder av oppsettet ditt Ulf-B. Jeg har jo hatt gleden av å høre oppsettet ditt ved flere anledninger og kan bekrefte at det så absolutt låter.
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Takker og bukker! Du er alltid hjertelig velkommen.

    En liten flau innrømmelse på tampen: Grunnen til at jeg ikke har lagt ut noen bilder før nå, er at jeg ikke fikk meg digitalkamera før sent i høst. Holdt krampaktig fast ved analog teknologi helt til en ung dame i butikken sa at "vi har ikke sånn film lenger, vi", da jeg spurte om et par pakker med lysbildefilm.
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Da er vi kommet til del 3 i trilogien "Mine tre anlegg" - det er altså snart slutt nå.

    Anlegg nr. 3 står på mitt arbeidsrom nr. 2 - som er ganske nøyaktig 7,5 kvm. Anlegget står langs langveggen - selv sitter jeg på den ene kortveggen med lyden 90 grader inn mot meg. Akustisk sett er dette håpløst i utgangspunktet – men med min sedvanlige flaks, har dette likevel blitt riktig bra. Dette er med god margin mitt beste anlegg i forhold til pengebruken. Hadde jeg hatt plass til en godstol her inne, kunne dette godt ha vært musikkrommet med stor M - så bra spiller det. Dog skal det tilføyes at man ikke skal spille overvettes høyt - da forsvinner det meste av godfølelsen - men på et lyttevolum som det er naturlig å bruke i et såpass lite rom, er det bare sensasjonelt bra.



    Husets Squeezebox nr. 3 står på hyllen over forsterkeren og fôrer en virkelig trofast sliter – en snart 10 år gammel Primare A20 MkII - med analoge signaler via Squeezeboxens analoge utganger, som gir en helt grei lyd her. Primaren kjøpte jeg brukt for 4-5 år siden. Jeg har prøvd å selge den ved et par anledninger – men nå den er blitt min favoritt regnet i lyd pr. krone. Den fungerer også som ulåns- og reserveforsterker når det blir akutt nød hos meg eller i den nære familie - og det skjer jo rett som det er.

    På benken står et par Epos M5 – som jeg kjøpte på flyttesalg sist sommer hos Lyric Hifi – takket være gode innspill her på Hifisentralen. De spiller bare helt nydelig sammen med Primaren. Under benken skimter man en brukt XTZ10 sub. Den er stygg som juling, men den er en høyt verdsatt lydmessig prikk over i’en. Bare MÅ ha den – uten sub blir det ingenting.

    Dette anlegget – som brukt kommer på ganske nøyaktig 10.000 er det nærmeste man kan komme et kupp. Det spiller på høyde med langt dyrere anlegg jeg har hørt rundt omkring – og arbeidsrommet har – omsider – blitt et sted hvor man kan oppholde seg timesvis uten å bli sliten i ørene. Når kona er ute, setter jeg rett som det er dette anlegget på ”nokså høyt” – hvoretter jeg går og legger meg i badekaret en time eller to. Tvers over gangen med alle dører på vidt gap. Alle burde oppleve den godfølelsen.


    PS. På benken står det også noe som ligner en CDspiller - det er en Pioneer CDbrenner som bare står der i påvente av at broren min skal komme og hente den.
     

    Vedlegg

    kjoenik

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.09.2005
    Innlegg
    4.284
    Antall liker
    2.290
    Torget vurderinger
    4
    Artig lesning dette her!
    Jeg har også nettopp satt sammen et lite bruktanlegg til i underkant av 10000 kroner, og har også blitt imponert over hvor mye godlyd man kan få for pengene.

    Når det gjelder TV'en...glem det!! Den kommer aldri til å dø. Du kan like gjerne bite i det sure eplet og kjøpe deg en flatskjerm nå.
    Jeg ventet i mange år på at B&O'en fra 1984 skulle takke for seg. Innimellom kunne det virke som om den var i ferd med å takke for seg. Bildet begynte å folde seg sammen i ny og ne. Men så gikk det en tid, og vips var den bra igjen, helt av seg selv. BilderørsTV'er har ni liv, minst!

    Hovedanlegget vil jeg tro låter svært trivelig. Bryston og Proac er jo en velkjent god match, og en Mark Levison pre gjør nok lite galt ;)
     
    R

    RoDa

    Gjest
    Sjelden har vel et (eller tre) oppsett her på HFS fått det å boble sånn i plasserings- og sweetspotnervene.... ;D ;D
    Anlegg som i mine øyne (ikke ører så klart, siden jeg ikke har hørt dem) hyler og skriker med uforløst potensiale. :D

    Men alikevel veldig positivt og moro at vi kan være så forskjellige og ha sånt mangfold i måten å tilnærme seg hifi på.
    Siden du (som du selv sier) har flaks, så kan sikkert dette være også lydmessig kanon. Jeg skal IKKE vise dette til kona, av redsel for at også hun vil at jeg skal gjemme anlegget under benker, inni reoler og langs vegger.... Uæææ ;D ;D ;D

    Bildene dine og beskrivelsene gir et godt inntrykk av måten du spiller musikk på, det virker som om alle rom et steder hvor bare musikken "er der" :)

    Mvh
    Rolf
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Takk til kjoenik og RoDa – alltid hyggelig med positive tilbakemeldinger.

    Jeg skal være den første til å innrømme at hadde jeg stått helt fritt, hadde det sett ut helt annerledes. Da hadde jeg spandert adskillig flere kroner på anlegg nr. 1 og langt færre på anlegg nr. 2 i TV-stuen Satt på spissen, ville jeg droppet hele anlegg nr. 2. Anlegg nr. 2 er ”bare” et husfredsanlegg.

    Den opprinnelige tanken var at da barna flyttet ut, skulle jeg ”gjenerobre” husets stereoanlegg – altså ”mitt” anlegg - og det beskjedne anlegget vi hadde i TV-stuen på den tiden skulle brukes til....tja, til hva annet enn TVtitting? Det viste seg imidlertid at hver gang kona ville sitte i stuen, jobbe litt på det ene av våre to arbeidsrom, eller endog romstere litt på kjøkkenet, var det jevnt over liten aksept for musisering i stuen. Husets herre ble regelmessig forvist til TV-stuen hver gang han ville lytte til musikk. Og da sa husets herre ”javel, skal det være slik, skal det i det minste være skikkelig lyd i skammekroken!” – og slik ble det. Dyrt, men verdt alle pengene.

    Rent akustisk ser også jeg potensialer – men disse har kun teoretisk verdi slik rammebetingelsene er hos meg. Verken kona eller jeg vil at stereoen skal dominere. Høyttalere skal ikke stå langt ute på gulvet. Vi vil ikke ha synlig kabelsalat. Vi vil egentlig se ganske lite til alt som minner om stereo. Jeg har veldig sans for det minimalistiske – less is more. Designfilosofien til ProAc, Bryston, Mark Levinson og Primare passer oss som hånd i hanske. De minner meg alle litt om Wallenbergfamilien i Sverige og deres motto - att vara men ikke synas.

    Det med at musikken bare "er der", er å treffe spikeren på hodet. Det er slik jeg vil ha det. Sweetspot er ikke viktig for meg – det har det aldri vært – og jeg er veldig fornøyd med å ha fått til lyd som fotfølger meg rundt – ikke bare i de enkelte rommene hvor anleggene står – men i hele huset. Jeg synes det er godt å slippe å sitte stille på ett og samme sted veldig lenge ad gangen for å lytte til musikken. Over tid har jeg siktet meg inn på elektronikk som kompenserer for høyttalerplasseringen. Benchmark, Bryston og til dels også Mark Levinson gir i sum en såpass nøytral klang at høyttalernes akustisk sett ugunstige plassering ikke blir påtrengende. I en periode hadde jeg Primareelektronikk her hjemme. Total mismatch, vil jeg si. Primares litt fyldige klang passet dårlig med min hifilayout - og sånn sett er det kanskje Primares bokser i TV-stuen som er de første til å stå for fall dersom - jeg understreker DERSOM - oppgraderingssyken skulle slå til igjen.
     
    R

    RoDa

    Gjest
    Takk for kjempefint svar :)

    R

    EDIT: Får ikke se deg sånn her med det første da..... hehe ;D
     

    Vedlegg

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Hehe - bare vent til jeg får meg et skikkelig sjefskontor her hjemme!

    Ellers tegner jeg litt - en tegning sier mer enn tusen ord. Som man vil se, har jeg huset fullt av prefererte lytteposisjoner (avmerket med store røde kryss) - alt fra sweetspot til der hvor jeg sitter akkurat nå i arbeidsrommet i enden av stuen. Det fine er at de fungerer ganske bra alle sammen.
     

    Vedlegg

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.695
    Antall liker
    21.543
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Herlige tegninger, Ulf-B. Må få laget meg noe tilsvarende; et slags bevismateriale på at Valentino hverken er gal eller fastskrudd på livstid. ;D
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Dette var de mest varmende godordene jeg har fått på lenge.

    Da jeg gikk på folkeskolen, gjorde jeg som alle andre: Spedde ut hjemmestilene med dobbelt marg, stor skrift og kruseduller og tegninger - slik at det skulle se ut som om vi hadde strevd lenge med kloke tanker, mens vi egentlig hadde vært ute og spilt fotball. Men læreren min - han gjennomskuet naturligvis dette, og sa "Tegningene dine er ikke allverden - du burde heller satse på å skrive."

    Tenke seg til "Herlige tegninger" - hjertelig takk for den, Valentino!
     

    Vegardaase

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    08.07.2005
    Innlegg
    1.963
    Antall liker
    2
    Artig lesning :)

    Synes du har et forbilledlig forhold til denne hobbyen som jeg langt på vei deler selv. Jeg vil helller ikke ha fokus på HiFien og forsøker å gjemme bort så mye som mulig. Det optimale for meg er om kun høyttalerne og platespilleren er synlig og slik blir det nok også etterhvert. For det viktigste er jo musikken..? ;)
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Takk for enda en hyggelig tilbakemelding.

    I bunn og grunn er jeg usikker på om hifi er en hobby for meg. Over tid har jeg blitt mer bevisst på hva som virker og ikke virker - både hjemme hos meg og hos familie, venner og kjente. Jeg har brukt lang tid på å lære og på å komme dit jeg er nå. Hifi er likevel ikke noe jeg driver og pusler med - sånn til daglig, mener jeg.

    Dette henger kanskje sammen med at jeg har lagt sterke begrensninger på hifiens plass i huset. Den har sin tilmålte og sterkt begrensede plass. Lyst på nytt effekttrinn? - sa du? Jo da, det kunne jeg godt ha hatt lyst til - men hvor skal skal det stå? Lyst til å bytte kabel? Interessant, men.....Det tar meg over en halv dag å skru fra hverandre skapseksjonen i stuen slik at jeg kan bytte kabler melom forsterker og effekttrinn. Ja takk, men nei takk. Lyst til å prøve noe rørgreier? Ikke aktuelt - hvis det betyr at jeg må ha 20 cm klaring alle veier p.g.a. varmeutvikling. Hva med en ny DAC? Ikke hvis det betyr at vi ser så mye som snurten av den - vi ser mange nok bokser allerede.

    Og slik kan jeg fortsette. På en måte veldig befriende - ikke noen vits i å gruble over alternativer som ikke er aktuelle. Egentlig veldig avslappende. Det er mulig at jeg skal stå over et eget musikkrom bare av den grunn.
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Her skjer det ting - om enn ikke så fort.

    Eldstemanns EC AW100 DMB effekttrinn viste seg ikke å være så salgbart som han hadde håpet. Som en snill far og en grådig hifi-entusiast grep jeg sjansen. Hans effekttrinn er nå mitt - og installert på PCrommet. Primare A20 er solgt - og gjett om det er forbedring å spore sammen med mine Epos M5. Ja, ikke bare sporing her - her snakker vi kvantesprang rent lydmessig. Glad som en lerke - det er bare forbokstaven. Til gjengjeld har junior overtatt mitt Krell KAV-150a effekttrinn - det som bare sto under et hjørnebord og betjente surroundhøyttalerne. En typisk win-win situasjon. Han sitter og gliser dagen lang - og det gjør jeg også.

    Var det noen som snakket om overkill??? Godt å være gjeldfri, sier jeg bare. Dette var moro.

    En Cambridge DacMagic har også gjort sitt inntog - som en lydmessig forbedring sammenlignet med å ta lyden analogt rett fra Squeezeboxen.

    Bilder følger - må bare vente på dagslyset.

    Inntil videre foregår volumreguleringen via Squeezeboxens variable inngang. Det låter ikke så aller verst, spør dere meg. Men en dedikert forforsterker hadde kanskje ikke vært helt av veien. Eller er det bare jeg som er gammeldags m.h.t. disse digitale finessene -trenger man egentlig en forforsterker??? Det er det store spørsmålet?
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Ja - det har jeg holdt på med de seneste par ukene - etter at jeg fikk DacMagic i hus. Sammen med ProAc'ene - altså anlegg nr. 1 og 2 i signaturen min - er Benchmark overlegen. DagMagic har en litt ullen og varm klang som ikke passer med ProAc'enes spillestil. Blir avslørt som grøtete og slitsom. Derimot med de små, energiske Eposene - M5 - synes jeg at Cambridge DAC'ens litt varme og avdempede klang gjør seg utrolig bra.

    I skrivende stund sitter jeg på PCrommet - og det låter f... ta meg som ProAc. Penger ut av vinduet i to anlegg, sier du kanskje - jeg kunne jo bare sitte her nede på PC"kottet" - men så enkelt er det ikke her i verden. Lyttegleden kjenner ingen grenser. Godt at det er mange veier som fører til Rom.
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Nå satt jeg akkurat og hørte på Diana Krall - Live: "A case of you" - på PCrommet. Det er ikke ofte jeg får tårer i øynene.... Jeg finner ikke ord. Dette er mer enn et kvantesprang.
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Her kommer bilde av den nye elektronikken i mitt lille anlegg nr. 3 på PCrommet. Squeezebox Classic, Cambridge DacMagic og Electrocompaniet AW100 DMB. Epos M5 høyttalerne og XTZ-10 suben har dere sett allerede. Ikke ille dyrt heller, disse tre boksene på bildet. Jeg har kjøpt alt sammen brukt og har sluppet unna med i overkant av 9.000 kroner for hele pakken.



    Nå, når dette ser ut til å bli en slags permanent løsning, blir neste prosjekt å lage noen litt penere hyller - disse sakene dere har sett så langt, er bare provisorisk.

    Inntil videre fungerer det veldig greit med å kjøre volumreguleringen i Squeezeboxen - uten noen forforsterker. Det jeg er mest bekymret for, er at Squeezeboxen i et anfall av elektronisk hikke, plutselig vrenger opp volumet på maks - da er jeg ille ute. Sånn sett føles det tryggere med en mekanisk volumkontroll - eller bekymrer jeg meg helt unødvendig?
     

    Vedlegg

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.695
    Antall liker
    21.543
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Hmm, hva med et dempleledd mellom DACen og effekttrinnet, slik at full pupp ikke blir firkantpulser? Det er jo bare å bestemme seg for hvor høyt man overhodet kommer til å spille og si at det er 0dB på SBen.
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Det hørtes veldig lurt ut.

    Hvor får man tak i slike dempeledd - og hvordan finner man ut hvor mye demping man trenger?
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.695
    Antall liker
    21.543
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Dempeledd kan kjøpes (men jeg husker ikke hvor) eller man kan lodde selv (det gjør jeg).

    Hva sier volumkomtrollen på SBen på det du regner som absolutt full guffe?
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    På nivå 70 begynner det å bli ubehagelig - noe der omkring.
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.695
    Antall liker
    21.543
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Nivå 70 tilsvarer -15dB (se til å laste ned MusicInfoSCR-pluginen så du får deg en skikkelig volumkontroll! ;D).

    Bruker du balansert eller SE-overføring mellom DAC og Effekttrinn?
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Valentino skrev:
    Nivå 70 tilsvarer -15dB (se til å laste ned MusicInfoSCR-pluginen så du får deg en skikkelig volumkontroll! ;D).

    Bruker du balansert eller SE-overføring mellom DAC og Effekttrinn?
    Foreløpig bruker jeg vanlige RCA-kabler - single ended, altså - men går kanskje over til balanserte hvis anledningen byr seg - d.v.s. hvis det kommer et par billige saker rekende på bruktbørsen. Det betyr kanskje noe for hvor mye jeg må dempe??
     

    niels

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.10.2002
    Innlegg
    3.954
    Antall liker
    1.291
    Sted
    Nadadouro, Portugal
    Ca 6 db må du dempe, har jeg lest et sted....der er vel ikke gain kontroller bak på effektforsterkeren? Da kunne du bruke de....
     

    Valentino

    JB rünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    28.695
    Antall liker
    21.543
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Kanskje. Vanskelig å svare på uten data for hånden. Som niels er inne på: de fleste effektforsterkere har 6dB mer gain på balandert inngang enn på SE, men andre faktorer kan også spille inn.
     

    niels

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.10.2002
    Innlegg
    3.954
    Antall liker
    1.291
    Sted
    Nadadouro, Portugal
    Men, når du bruker Squeezeboksens volumkontroll langt nede i nivå, påvirker det ikke lyden?
    Bruker du Inguz på noen av dine SB3´er?
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Jeg kjører de to andre Squeezeboxene mine på "Output level is fixed at 100%" - og det gir best lyd. I de to anleggene har jeg også brukbare forforsterkere - så det har vært kurant å sammenligne. Forskjellen er særlig markant når man er langt nede på Squeezeboxens volumkontroll. På PCrommet hender det at jeg er nede på rundt 4-5-6 på Squeezeboxskalaen når jeg skal ta ekstra hensyn til kona - altså et godt stykke fra 100 - og det merkes.

    Det er vel først og fremst derfor at jeg i utgangspunktet så for meg at jeg burde få meg en forforsterker også på PCrommet - i tillegg til denne bekymringen for at Squeezeboxen uforvarendes skulle finne på å slå ut håret og sprenge høyttalere og/eller trommehinner.

    En enkelt forforsterker - f.eks. Creeks lille passive sak - koster jo ikke allverden. Burde jeg heller kjøpe noe slikt fremfor å kjøpe XLR-kabler og dempepeplugger? - det koster sikkert littt, det også.
     

    niels

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.10.2002
    Innlegg
    3.954
    Antall liker
    1.291
    Sted
    Nadadouro, Portugal
    Ja, jeg tenkte på den Creek, men den har vel ikke fjernkontroll, eller? Har den ikke det kan du jo bare justere volum på Creek´en slik at 100% på Squeezeboksen er maks. nivå du vil ha i rommet. Da justerer du bare på SB3 som du gjør nå.
    Men ja, vanskeligt valg.....
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Så Creek kan være OK? Fjernkontroll trenger jeg ikke - på dette lille PCrommet har jeg utstyret stående en liten meter fra meg. Vrir bare litt på kontorstolen og strekker ut venstrearmen - og jeg har full kontroll. Strengt tatt trenger jeg ikke fjernkontroll til Squeezeboxen heller - når jeg sitter på PCrommet, er det for å sitte og jobbe på PCen - og der har jeg SqueezeCenter til å styre det jeg trenger.
     

    Terka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2007
    Innlegg
    1.374
    Antall liker
    3
    En stor takk til Ulf-B for muligheten til å ta turen innom og innhente erfaringer. Særdeles hyggelig å være på besøk hos deg var det også! :)

    Det var berikende å få høre dine 3 anlegg som alle lyder av stor spilleglede og samtidig låter ganske så nøytralt!

    Takker også for muligheten til å teste ut min Transporter/effektrinn-kombinasjon på Proac og Epos, dette var en viktig påminnelse på hvor viktig matching av elektronikk og høyttalere er. Sansynligvis så er valget av nye høyttalere allerede tatt! ;)
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Takk for det – gode hifi-venner er alltid velkomne. Kona må være ute under slike seanser – that goes without saying. Det blir forøvrig ekstra W-bonus for å tørke støv bak og under de komponentene som vi likevel flytter på under slike seanser. Egentlig litt ufortjent - kona tror det er en stor jobb - men som sagt: boksene er jo allerede flyttet på – om enn av helt andre årsaker.

    En liten melding til dem som følger med på mine små sprell: Jeg har kjøpt en brukt Densen B-200 forforsterker til bruk på PCrommet. Det å få en god, gammeldags volumknott som ikke får elektronisk hikke, ble avgjørende. Forhåpentligvis er den – Densen, ikke bare knotten - trygt innpakket og på vei posten. Dermed er mitt nr. 3 anlegg komplett. Famous last words – hehe.

    Jeg kommer tilbake med bilder når ”sistemann” på PCrommet er på plass. Tror likevel ikke at jeg gidder å bruke en uke på slike ”gjett-hva-dette-er-mens-jeg –pakker-opp”-bilder. Dere får det ganske rett på sak. En hifi-boks er tross alt bare en hifi-boks – det er ikke akkurat den nye livledsageren som skal presenteres for familien.
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Ja, da er sistemann på plass - en Densen Beat B-200 forforsterker i mitt anlegg nr. 3 på PCrommet. Nettopp pakket ut. Selv rett fra en fryskald eske, låter det aldeles fortreffelig. Nøytralt og dynamisk - nydelig sammen med EC effekttrinnet. Denne blir stående en stund, er jeg redd.

    Bilder får vi ta etterhvert - ikke verdt å rote altfor mye med denslags når kona er i nærheten - hun har litt andre idéer om hva jeg helst skulle ha brukt tiden til.
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.905
    Antall liker
    2.086
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Et lite bilde sier mer enn tusen ord. Med den seneste oppgraderingen på plass, ser det slik ut akkurat i øyeblikket på PCrommet:



    Densen Beat B-200 og EC AW100 DMB - i kombinasjon med Squeezebox og Cambridge DacMagic - spiller bare helt utrolig bra sammen med Epos M5 og den gamle XTZ10-suben. Prismessig begynner dette å nærme seg et sted mellom 15 og 20.000 brukt - en anselig sum og en tilsynelatende overkill for et lite anlegg nr. 3. Likevel - i og med at alt er kjøpt brukt eller på salg (høyttalerne), er dette penger jeg stort sett vil få igjen hvis jeg bestemmer meg for å selge. Men det gjør jeg nok ikke.

    Da gjenstår bare å lage - evt. kjøpe - et penere og mer hensiktsmessig hylle- og rack-system - det jeg har nå, er så provisorisk som det er mulig å få det. Bare sammenraskede ting som strengt tatt burde ha vært kastet forlengst. Kjenner jeg meg rett, bør ikke de som venter på nytt om dette, sitte og holde pusten mens de venter.

    Den observante leser vil se noen nye greier som ligger oppå suben - og det er en Behringer DEQ2496 Equalizer - med tilhørende målemikrofon - som jeg har kjøpt brukt. Tanken er å leke meg og trene litt med digital lydkorreksjon på dette lille anlegget - for eventuelt å gjøre et mer seriøst fremstøt på ett av de to andre anleggene mine. Det er nok anlegget i stuen som står mest laglig til for hugg - spesielt fordi equalizeren, i tilfelle den har noe for seg, lett lar seg gjemme bort i stuen. En såpass stygg - og da mener jeg STYGG - boks har ingen sjanse til å bli godtatt hvis den skal være synlig. Så langt har jeg ikke kommet lenger enn at jeg har slått på det nye leketøyet og fått til å koble opp målemikrofonen. Ellers skjønner jeg ikke bæret - det var mange nye og ukjente ord i brukermanualen - så jeg satser på å ta tiden og den trygge prøve-og-feile-metoden til hjelp.
     

    Vedlegg

    hifiguru

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.07.2002
    Innlegg
    5.715
    Antall liker
    1.259
    Sted
    Porsgrunn
    Torget vurderinger
    1
    Morro lesing Ulf, skjer litt innimellom her da! Overkill er alltid betryggende, forforsterker også. Hadde et sett Avantgarde Solo på lån for et par år siden, brukte da en SB+DP-dac som selvsagt synket ut og sendte datahyl rett i de aktive Solo'ene som selvsagt sto på full pupp......meterne fra sofaen til bryterne bak på høyttalerne føltes som mil!! Ingenting tok skade heldigvis.....men det var IKKE SB'ns feil, det var den teite (men veldig gode)DP'n.....
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn