Side 2 av 10 FørsteFørste 1234 ... SisteSiste
Resultater 21 til 40 av 194
Abonnér på denne tråden
 1. #21
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,428
  Tagget i
  28 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Mens greiene spiller seg inn tilstrekkelig til å gjøre et nytt sett målinger for høyttaler- og romkorreksjoner, kan vi jo skravle litt om forsterkere. Denne stabelen består av tre stk Hypex UcD monoblokker, som tilsammen blir eksakt like stort som en stk EC AW180M. Ikke helt tilfeldig, siden en sånn bodde der tidligere. Hele stabelen står på et MDF-brett oppå fire av Clas Ohlsons eminente 40 mm dørstoppere, her malt med svart akryl.  Nederst står en UcD700AD. Dette er den ene av det første paret jeg bygde. (Den andre står ved den andre høyttaleren, logisk nok.) Byggetråden er her. Opprinnelig bygde jeg med en 1200 VA trafo, men den viste seg å brumme en del. Nå står det en TR700 skjermet og epoxypottet trafo i, og da ble det tyst. 700 VA fra trafoen skulle fortsatt være tilstrekkelig, siden den nå drar ett 8-ohms Peerless XLS 10"-element, og forsterkeren gir "bare" 350 W i 8 ohm. Forsterkeren er DC-koblet, noe som er så enkelt som å flytte en jumper på forsterkerkortet på UcD700. Det gjør sannsynligvis ingen lydmessig forskjell, i det minste på subwooferen, men denne DEQX'en har trafo-balanserte utganger som nærmest garanterer at det ikke kommer noe DC til effektforsterkerne. Og da kunne jeg like gjerne DC-koble den.

  I midten står en UcD400AD med 500 VA trafo og High Grade strømforsyning. Det viste seg at plassbehovet omkring softstarten måtte bestemme de ytre dimensjonene på boksen, så den ble like stor som 700-watteren, men med en litt annen innvendig layout. Den detaljerte byggetråden er her. Forsterkeren ble tweaket i to runder; først fikk bufferen på forsterkerkortet drivspenning direkte fra strømforsyningen (heller enn via regulatorene på forsterkerkortet), og deretter ble inngangskondensatorene kortsluttet for å gjøre denne også DC-koblet.

  Øverst bor en UcD180HG med TR180 (160 VA) trafo, mono strømforsyning og HxR12 super-spenningsregulatorer på forsterkerkortet. Her ble det litt mer plass rundt komponentene, så det var mulig å redusere høyden på chassiset med 20 mm. Det tok litt mer tid enn forutsatt å bygge disse, men mest på grunn av hvor mye tid jeg selv hadde tilgjengelig. Problemet med å bygge i rykk og napp er at man glemmer hva man hadde tenkt ut, så jeg gjenoppdaget en versjon av Murphy's lov: Hvis det vil medføre katastrofale konsekvenser å forveksle to ledninger, så vil man en mørk kveld gjøre nettopp det. Ganske spektakulært ble det også. Først en blå stikkflamme og en mini Hiroshima-røyksopp kom opp av det åpne chassiset, så gikk sikringen i huset, og i stupmørket kunne jeg se rødglødende komponenter sakte fade til svart. Helt svart. Hm. Og siden all den magiske røyken nå hadde sluppet ut, så trengte jeg å etterbestille diverse småting med mer røyk i. Og da hadde jeg fått nok moro med DIY for en stund, så jeg hoppet over å DC-koble den. Ting er ganske små bakpå det kretskortet. Uansett, sånn ser det ut under lokket når alt er på riktig plass igjen:  De små hvite boksene på bakveggen, med tre røde kabelsko på, er baksiden av en ground lift switch. Det er bygd som en vippebryter med tre stillinger. En stilling er XLR skjerm til chassisjord, den andre er totalt avbrudd, og den tredje kobler skjermen til chassisjord via en RC-link som blokkerer lave frekvenser mens den sender RF rett gjennom til jord. Chassis på forsterkeren er alltid koblet til sikkerhetsjord i stikkontakten, uansett hvordan denne bryteren står. Alle seks monoblokker har fått slike brytere. Ground loops, begone!

  180-watterne driver 6-ohms diskanter, 400-watterne et par mellomtoner som blir 4 ohm tilsammen, og 8 ohm for 700-watterne i bassen som nevnt. Tilsammen gir altså denne stabelen noe sånt som 870 W inn i de aktuelle elementene ved behov, backet opp av tilsammen 1360 VA trafokapasitet. Det kan også staves headroom. (Hypex spesifiserer forsterkerne bare i 4 ohm, heller enn de "normale" 8 ohm, så dette er 1280 W i 4 ohm og omtrent halvparten i 8 ohm.)

  Og så låter det da ikke så verst heller. Nå hører jeg på "Blackbird" med Siris Svale Band, og dette begynner å ligne på noe.
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder   

 2. #22
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,428
  Tagget i
  28 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Nå har jeg, nær sagt som vanlig, endret for mange ting på en gang til å kunne være sikker på hva som gjorde hva. Det er også vanskelig å huske nøyaktig hvordan ting hørtes ut før oppgraderingen - dette tok sin tid. Men inntrykket så langt er at både dynamikk og holografi (stereoperspektiv, dybde og høyde i lydbildet) har blitt en god del bedre. Kan være oppgraderingen av DEQX-kretsene, Jensen-trafoene på XLR-utgangene, stereo-suben med 2x350 W i stedet for 1x200 W, eller alt sammen på en gang. Not bad at all.

  Skal prøve å måle høyttaler- og romrespons i morgen for å ta frem et nytt sett korreksjonsfiltre. Fikk et tips om at det kunne være bedre å gjøre høyttalerkorreksjonen for sub'en fra lytteposisjon i stedet for på 1 m, for å bruke den algoritmen til å korrigere både rom og høyttaler på en gang. Da blir finpussen med EQ mer krydder enn romkorreksjon.

 3. #23
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,428
  Tagget i
  28 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  ...og den målingen fikk jeg ikke gjort. Hadde det altfor travelt med å plukke frem den ene CD'en etter den andre fra hylla og høre på dem. Det er nok et godt tegn.

  Jeg la merke til litt unoter med "Amused to Death" hvor lydbildet strakk seg litt lenger ut på den ene siden enn den andre. Litt strategisk plassering av noen puter & sånt rundt førsterefleksjonspunktene på høyre side, så var symmetrien tilbake. Kanskje jeg skal prøve med noe refleksjonsdempende rett bak høyttalerne også, for det kan være mer å gå på her før jeg gjør nye målinger av rommet. Likevel, dette er allerede klart bedre holografi, spesielt i høyde og dybde, enn hva jeg kan huske å ha hatt tidligere.

  Det virket ikke som noen var interessert i å skravle om forsterkere (er det noen som leser dette?), så hva med høyttalere i stedet? Hovedhøyttalerne er et par dynaBel Euforia med Kimber kabel trukket fra elementene og rett ut gjennom bassrefleksporten, uten å gå via delefilteret. Fronten på Euforiaene er trukket med selvklebende svart filt for å dempe litt diffraksjoner. Aner ikke om det gjør noen forskjell, men det gjør ingen skade og ser litt kult ut. Og høyttalerne står på Clas Ohlsons 40 mm dørstoppere, igjen med akrylmaling på. Da ser det ikke så aller verst ut.  I midten står en hjemmesnekret 2x10" subwoofer med Peerless XLS-elementer. Massiv sak med forsterkninger på kryss og tvers inni. Veggtykkelsene er opptil 51 mm MDF, så den går ingen steder. Jeg satte en stålplate med høyttalerterminaler bakpå i stedet for den subforsterkeren som sto der tidligere, så dette må nå kalles en passiv stereosub. Sånn ser den egentlig ut:  Men, som mange vet fra før, så er den forkledt som en øvingsbenk for husets musikere og ser ut som dette når den er påkledt:  Notene på stativet er forresten Øystein Baadsviks "Fnugg", en slags tostemt solo for gal mann og tuba. Ubeskrivelig sak. (Nei, det er ikke jeg som spiller sånt tungt metall, men det er interessant både for hifi-freak og musiker å sammenligne CD- og live-versjon.)

  http://www.youtube.com/watch?v=mHMyrhilkdo
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder    

 4. #24
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  3,451
  Tagget i
  0 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Lekke-lekk-lekkert!

  Ros for Sub'n.

  Ser fram til å se noen kurver.

  Mvh

  PK
  IMO<br /><br />Mvh PK

 5. #25
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Apr 2006
  Innlegg
  1,224
  Tagget i
  0 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Sitat Sitat fra asbjbo
  (er det noen som leser dette?)
  Jada, med interesse til og med.
  Dette ser veldig bra ut, genial kamuflering av sub.
  Har lyst til å gå aktivt selv en dag.

 6. #26
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,428
  Tagget i
  28 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Sitat Sitat fra Veggen
  Sitat Sitat fra asbjbo
  (er det noen som leser dette?)
  Jada, med interesse til og med.
  Dette ser veldig bra ut, genial kamuflering av sub.
  Har lyst til å gå aktivt selv en dag.
  Takk, takk. "Prosjektnavnet" for sub'en var HiWAF. Skepsisen var stor, lenge. ("Du kan sikkert få lov til å bygge den, men det er ikke sikkert at du får lov til å ha den i stua...") Til sist sydde hun til og med puten til å legge oppå, sånn at den skulle matche med gardinene. Og der står den fortsatt.

 7. #27
  Æresmedlem Valentino's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2008
  Sted
  Ottestad
  Innlegg
  17,067
  Tagget i
  2 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Du har jo bare en eneste krakk. Jeg har fått lov til å ha to. Nå sommerstid har de vært nattlager for putene til terrassemøblene.
  Interressant gjennomgang av forsterkerløsninger. Slike steinalderstrømforsyninger krever sin plass. Pent arbeid, men du skulle filmet Hiroshimasoppreplikaen.

  Jeg synes du har så pene bassmellomtoner, asbjbo.
  Vik fra meg, O kjetterske Vranglærere! Jeg hører forskjell på alt! Halleluja!
  Anleggstråd: Bipolare Valentinos drodleDipol
  Uncle Violet flew as a pilot and there ain't no pretty girls in France. Now he runs a tiny little bookie joint. They say he never keeps it in his pants

 8. #28
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,428
  Tagget i
  28 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Sitat Sitat fra Valentino
  Pent arbeid, men du skulle filmet Hiroshimasoppreplikaen.
  Ideelt skulle man hatt to videokameraer i gang når man slår på selvbygg for første gangs "smoke test". Ett på utstyret og ett på ansiktet til konstruktøren. Men jeg tror ikke jeg ville tatt frem den videoen veldig ofte.

  Forresten, en idé med layouten i forsterkerne er å få til god skjerming mellom ulike elektromagnetiske støykilder. Derfor står trafoene i sine egne rom med stålvegger, det er en jordet aluminiumsvegg/kjøleflens mellom strømforsyningen og selve forsterkerkortet, og likestrømssiden av strømforsyningen er så langt unna vekselstrømsledningene som mulig. Dessuten ligger det gummiskiver mellom trafoer og chassis for å dempe eventuelle mekaniske bilyder derfra.

  Med klasse-D-forsterkere blir de innvendige kjøleflensene med luftehull tilstrekkelig kjøling. Jeg målte 51 grader på det varmeste punktet i stabelen etter å ha spilt rock i timevis i går. Det kan man tåle, men jeg lot likevel diskant- og mellomtone-forsterkere bytte plass og la noen korkbiter mellom for å få 4-5 millimeter mer lufting mellom forsterkerne. Og da var vi på 46 grader. Cool as cucumbers.

 9. #29
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Spennende, spennende. Aktiv deling har jeg tro på, uten noen som helst praktisk erfaring å underbygge troen med. Men det blir et stykke fram før jeg sjøl får gjort noe med det.

  Den krakk-gone-subwoofer-løsninga var jo genial.
  ____________________________________
  Server / Audiolense / HTPC - DIY DAC-TVC - Heretical - Hegel H2A - Magnepan MG12 (moddet delefilter) - GIK Acoustics

 10. #30
  Hifi Freak Cobra2's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2003
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  4,483
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Imponerende!
  (-også at noen går "løs" med tuba på slike stykker...)

  Arne K
  Of all the things I've lost, I miss my mind the most.
  For sale:
  http://www.hifisentralen.no/forumet/...ser&userid=701

 11. #31
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,428
  Tagget i
  28 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Sitat Sitat fra Cobra2
  Imponerende!
  (-også at noen går "løs" med tuba på slike stykker...)
  Takker! Husets tubaist er 13 og spilte dette stykket solo på en kirkekonsert i Cincinnati tidligere i sommer, i forbindelse med ITEC. Det er dessuten mindre enn ett år siden han gikk opp en lurstørrelse fra baryton til tuba. (Såpass må man vel få lov til å skryte av barnet...)

 12. #32
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  3,451
  Tagget i
  0 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Sitat Sitat fra asbjbo
  Sitat Sitat fra Cobra2
  Imponerende!
  (-også at noen går "løs" med tuba på slike stykker...)
  Takker! Husets tubaist er 13 og spilte dette stykket solo på en kirkekonsert i Cincinnati tidligere i sommer, i forbindelse med ITEC. Det er dessuten mindre enn ett år siden han gikk opp en lurstørrelse fra baryton til tuba. (Såpass må man vel få lov til å skryte av barnet...)
  Imponert!!!
  IMO<br /><br />Mvh PK

 13. #33
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,428
  Tagget i
  28 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Ettersom husets arkitekt har vært i midlertidig eksil (selvvalgt ), så har det vært mulig å eksperimentere litt med høyttalerplasseringer og demping av førsteordens refleksjoner.

  Refleksjoner via sideveggene kunne stoppes med noen strategisk plasserte puter og ulltepper, stablet opp passe høyt. Det gjorde en stor forskjell for plasseringen av lydeffektene i Waters' "Amused to death". Det er en utmerket innspilling for å sjekke presisjon i fasegangen. Alle QSound-effektene avhenger av å kunne manipulere fasegangen helt presist for å fungere. Med en dempet og en reflekterende sidevegg var panoramaet kuttet tvert av litt utenfor høyttaleren på den reflekterende siden, men fortsatte til "nine o'clock"-posisjonen på den dempede siden. Opp med putestabelen, og vi var godt forbi "two o'clock" på den siden også. Overbevist? Skulle mene det, ja.

  Så var det veggen bak høyttalerne da. Hylla over brystningspanelene er i ca 140 cm høyde (20 cm over toppen på høyttalerne) og stikker ut 10-15 cm fra veggen. Hmmm. Jeg rasket med meg noen pakker 5x1,5 m velour og gardinklyper fra Jysk da jeg kjørte forbi i går kveld. Et par 6 mm gjengestenger hadde jeg liggende fra før, og den lokale byggevarehandelen hadde passe store øyeskruer. Da ble det slik:  Estetisk er det ganske ille, selv om jeg traff OK med fargen. Stoffet er ikke riktig så blankt som det kan se ut til på bildet. Det er mer "silke" enn "dusjforheng" i virkeligheten, men fortsatt altfor blankt. Heldigvis kan det enkelt hektes ned med et håndgrep når jeg ikke sitter i sweet spot og finlytter. Da er det bare øyeskruene som står igjen. Kan tenkes at jeg kan få sydd inn et bånd for å holde stoffet i litt penere folder og lagt opp nederste ende passe høyt fra gulvet, hvis jeg spør veldig, veldig pent. Uansett kommer det nok bare til å henge oppe når jeg er i humør til å lytte med lukkede øyne. Og er alene hjemme...

  Akustisk er det heller ikke helt perfekt, siden den lette velouren (150 g/m2) ikke absorberer spesielt mye lyd. Jeg kompenserer delvis for det med å henge opp fem løpemeter på en meter stang, men det hadde nok vært bedre med tyngre vare. (Norsk Sceneteknikk selger the real stuff, 355 til 600 g/m2.) Likevel gjorde dette en ganske stor forskjell i hvor fokuserte disse QSound-figurene ble. Troikaen luktet formelig hest da den galopperte forbi. Plasseringen endret seg ikke nevneverdig, annet enn at bikkja på spor 1 flyttet bort til neste nabo, men hver enkelt effekt ble mye tydeligere avgrenset, mere kroppslig og mindre diffus. Total kostnad 696 kr og jeg vil påstå ganske hardnakket at man kan bruke j..lig mye penger på f eks kabler uten å oppnå en lydforbedring som er i nærheten av dette.

  Og deretter passet det bra, dagens evenementer og tidligere histore tatt i betraktning, å høre sporet "Watching TV" på "Amused to Death", i stedet for å se på TV. Jeg må innrømme at jeg var litt fuktig i øyekroken da jeg reiste meg.
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 14. #34
  Storebror
  Guest

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Slike putetriks og gardiner fungerer det, men prøv Rockwool akustikkplater!!
  Steike som det fungerer i forhold

  R

 15. #35
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,428
  Tagget i
  28 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Ja, dette ga hvertfall mersmak. Jeg skal nok se litt mer på rommet før jeg fintuner frekvensgangen i DEQX'en.

 16. #36
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,428
  Tagget i
  28 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Jøss, sitter hele hifi-sentralen og ser på TV, eller? Not me.

  DEQX-oppgraderingen var en betydelig forbedring for signalet fra platespilleren. Det går først gjennom en A/D-konvertering før det prosesseres og konverteres tilbake til analog. Tidligere medførte den doble konverteringen en tydelig tilsløring av lyden. Dette var langt fra hva som er mulig å få til når det samples ved 24/96, som i prinsippet skulle vært helt transparent.

  Nå, etter diverse oppgraderinger av A/D og D/A-konvertere i DEQX'en, høres signalbehandlingen ganske transparent ut. Det er lydkarakteren fra pickup og RIAA som dominerer. DEQX'en gjør ikke så mye mer med signalet enn hva den blir bedt om å gjøre. Klar anbefaling: Hvis du har tenkt å bruke en DEQX med analog signalkilde, skaff deg en HDP3 med det samme. PDC-2.6 er helt OK med digital input, men det er stor forskjell mellom den og en HDP3 med analogt inputsignal.

  Jeg legger forresten merke til at RIAA'en (EC ECP-1) har litt for mye gain, slik at signalet klipper ganske ofte på input til DEQX. Det er med en Ortofon Kontrapunkt A pickup med 450 uV signalnivå. Det er forøvrig samme signalnivå som en Lyra Argo i, og det er mange MC-pickuper som har høyere signalnivå enn det.

  Neste RIAA får justerbart gain...

 17. #37
  Bransjeaktør
  Ble medlem
  Aug 2005
  Innlegg
  4,717
  Tagget i
  7 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Jeg koser meg i alle fall med tråden din asbjbo
  Jeg står bak Juice Hifi og Audiolense

 18. #38
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,428
  Tagget i
  28 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Ja, Bx, da skal jeg legge ut en liten bonus for oss som holder på musikk fremfor OL. Jeg har samlet litt på frekvensområder for forskjellige instrumenter og stemmer over de siste par årene. Der har jeg også puttet inn forskjellig annen lytte-relevant info. Vedlegget er en PDF-printout av dette arket.  Arket har flere seksjoner. Nederst er navn og frekvens på hver tone, fra C0 ved 16,35 Hz og opp til B10 på 31 609 Hz. Jeg bruker amerikanske tonenavn i stedet for norske, rett og slett fordi jeg synes det blir mer logisk, og kanskje fordi det er der jeg har studert og fordi mye av litteraturen min er derfra. Tonen "B" er som kjent "H" på norsk, på grunn av en fire hundre år gammel skrivefeil, men ABCDEFG er likevel enklere enn AHCDEFG for mitt hode. Resten av arket er forresten også tekstet på engelsk. Pianotangentene er vist sammen med denne seksjonen, også for toner som ligger utenfor det et vanlig piano kan levere.

  Størstedelen av arket viser tonespennet for ulike stemmer og instrumenter. En del steder har jeg skilt mellom et kjerneområde, som f eks alle tenorer forventes å beherske, og ytre områder som inngår i enkelte krevende roller. Eller, for en fiolin, det vanlige spennet på brettet av en alminnelig fire-strengs fiolin, og de tilleggene som kommer nedover ved en fem-strengs og oppover ved å spille harmonics.

  Den mest komplekse seksjonen står rett over vokalstemmene, og forsøker å gjengi hvordan forskjellige vokaler og konsonanter plasserer seg i frekvens. For eksempel, hvis en tenor synger "AAAA" ved C3, så vil grunntonen ligge nettopp her ved 130 Hz. Et sett av overtoner bestemmer hvordan dette høres ut. For vokalen A ligger de to viktigste ved 700 Hz og 1200 Hz, ca, med mest nivå på den ved 700. Dette er vist med en stor A og en liten a i diagrammet. Disse "formantene" er ca 200 Hz brede. Hvis disse overtonene lå ved 490 og 1000 Hz i stedet, ville vi høre en O i stedet for en A. I tillegg er det en overtonestruktur oppe rundt 2500 Hz som gjør at dette høres ut som "sang" i stedet for "tale". De forskjellige konsonantene har gjerne bare en hovedfrekvens, f eks s oppe ved 6000 Hz. Hvis man mener at et anlegg betoner enkelte vokaler eller konsonanter fremfor andre, så kan dette brukes til å overføre det til frekvens, som et første steg mot å isolere og løse problemet. ("Naturlig A-lyd" har jeg sett Vadseth skrive om høyttalere.)

  Øverste seksjon setter navn på frekvensområder og viser en del "hifi"-termer for for mye eller for lite energi i forskjellige frekvensbånd. "Nasal" betyr f eks at det er for mye nivå rundt 1000 Hz, sammenlignet med øvrige frekvenser. For mye ett sted og for lite et annet sted høres ganske likt ut, har jeg erfart. Med en variabel equalizer, som den i DEQXen, er det enkelt å dra opp en 5 dB peak fra en ellers flat profil og skyve den oppover og nedover i frekvens for å høre hvordan hver av disse høres ut. Øret er mer følsomt for frekvenser med for mye nivå enn for frekvenser med for lite, noe som gjenspeiler seg i hvor mange navn det står på hver side av streken her.

  Oppå hele greia har jeg lagt vektingskurven for dB(A), som er et forsøk på å indikere hvor øret er mest og minst følsomt. Ikke helt en Fletcher-Munson-kurve, men litt pekepinn.

  Kilder, mnja, dette er hentet fra mange forskjellige steder. Noe følger Bob Katz' "Mastering Audio" (som har et lignende kart over tonespennet til forskjellige instrumenter som vedlegg), andre ting kommer fra musikkbøker som "Exploring Music" av Charles Taylor, og en hel del kommer fra forskjellige artikler rundt om på nettet. "Hvis du kopierer fra en, er det plagiat, men hvis du kopierer fra mange, er det forskning". Eventuelle feil har jeg selvsagt funnet på helt selv.

  Arket er formattert for å skrives ut på A3 med fargeskriver, men det blir også såvidt lesbart på A4. Tilsammen gir dette en hendig bro mellom "musikk" i toner og ord, og "vitenskap" i Hz og dB. Vi hører det første, men må skru i henhold til det andre. Jeg har gjerne en utskrift i nærheten når jeg forsøker å justere ting.
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder

 19. #39
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Apr 2006
  Innlegg
  1,224
  Tagget i
  0 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Utrolig fin oversikt asbjbo. Imponert.

  Hjertelig takk, denne skal tas vare på.

 20. #40
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  2,436
  Tagget i
  0 Innlegg

  Mad Science: Stereo i seks kanaler

  Fantastisk. Det arket ditt ble jeg oppriktig glad over å se. Jeg har lurt på sånne ting i lang tid og nå har jeg det liggende. Tusen, tusen takk!

  Forøvrig: du bruker DEQX for å eq'e lyd, ja? Og du er av den oppfatningen at DEQX'en hos deg nå er transparent for det som er "før" den i rekken? Det er i så fall interessant. Jeg har lyst til å på sikt drive med aktiv deling, men jeg har lurt en del på hvordan jeg skulle gjøre det uten at det ble himla dyrt og latterlig komplisert (når jeg tenker på det, aner jeg ikke hva DEQX koster, men vanvittig dyrt er det vel neppe?).
  ____________________________________
  Server / Audiolense / HTPC - DIY DAC-TVC - Heretical - Hegel H2A - Magnepan MG12 (moddet delefilter) - GIK Acoustics

Side 2 av 10 FørsteFørste 1234 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed