Side 5 av 5 FørsteFørste ... 345
Resultater 81 til 84 av 84
Abonnér på denne artikkelen
 1. Hifisentralen 4 og veien videre

  83 Kommentarer Av Høvdingen - 09.11.2019 17:19
  Hifisentralen i dagens utgave har nå vært på lufta siden 2012, og nå er det på tide med en oppgradering. I den anledning ønskes litt feedback fra våre brukere, og jeg vil i denne artikkelen referere til dagens utgave som HFS3, og neste utgave som HFS4.

  Historikk:
  Hifisentralen ble startet i 2000 som en enkel nyhetsside og utviklet seg raskt som en aktiv forumside. Historien kan leses her: OM HFS

  Dagens versjon:
  Vi gikk over til vBulletin 4 forummotor i 2012, og siden har med unntak av en designmessig endring i 2014, vært nokså uendret siden den tid. Plattformen har fungert veldig bra, men tidene endrer seg, og i dag så går flere over til mobil som primær nettleser, og dette er noe vi må ta mer hensyn til. Vi har en mobilversjon av sidene, men det optimale vil være å ha en responsiv side og en side som ikke består av to parallelle seksjoner som begge må oppdateres separat.

  Veien videre:
  Neste versjon av Hifisentralen vil få en ny forummotor, og det betyr at mange endringer må på plass. Når vi satte sammen HFS3 så ble vi nødt til å utvikle vårt egen bruktbørs, galleri og forside. Det hadde vært ønskelig å oppdatere dagens versjon slik at sidene ble mer mobilvennlig, men vBulletin stoppet med videreutvikling av VB4 for flere år siden, og deres nye vBulletin 5 er en plattform som mildt sagt er en håpløs utgave, og det blir ikke aktuelt å hoppe over på denne oppgraderingen.

  Det finnes mange forum-løsninger som kan kjøpes på markedet, men vi startet utvikling av vår egen "motor", og på den måten kunne vi skreddersy et forum som tilfredsstiller de behov vi har. Dette innebar også en hastighet på sidene som ingen ferdigløsning kan matche, men etterhvert så innså vi at en egenutviklet forummotor vil kreve altfor mye arbeid med tanke på alle de funksjonene som HFS krever, og vil forbli en løsning som passer bedre til andre prosjekt.

  I 2010 var det to karer som sluttet i vBulletin og startet sitt eget firma ved navn Xenforo Ltd. De har utviklet en forumløsning som er blant det beste som finnes på markedet, og som har mange likhetstrekk med vBulletin. De har også sørget for at det er mulig å utvikle egne tilleggsløsninger som f.eks. bruktbørs, nyhetsside osv., men systemet (framework) er mer komplisert enn hva det var med vBulletin 4, og også årsaken til at mange sider som benytter Xenforo har nokså simple tilleggsløsninger.

  AVforum, AudioScienceReview, Whatsbestforum og mange andre nettsider har gått over til Xenforo, og som en muligens vil se på alle disse sidene, så er tilleggløsningene nokså halvhjertet satt sammen, og mange websider har derfor valgt å legge forumet som egen side, mens de f.eks. benytter Wordpress eller andre løsninger for nyheter m.m.

  For min del så er det ikke aktuelt å sette sammen flere ulike "sider" med en felles innlogging, og skal et samfunn som HFS virkelig fungere, så må vi integrere alle løsninger slik at det for brukerens del føles ut som en sammensatt side med ulike muligheter. Det har gått med mye tid for å finne ut hvordan vi kunne få til dette, men etter mye programmering og prøving/feiling, så kan det se ut som vi begynner å nærme oss et ferdig resultat.

  Internett og utvikling
  I de senere år har mange forum begynt å slite, og mange skylder på sosiale medier og at diskusjonene flytter seg dithen. Det er nok noe sant, men personlig tror jeg at sosiale medier stjeler tiden til brukerne og ikke nødvendigvis diskusjonene. Det som er negativt med f.eks. FB er at innleggene er veldig "her og nå", og det fungerer ikke like bra som et arkiv hvor en enkelt kan komme tilbake til en interessant tråd. Her er det mange ulike meninger, og poenget er vel om det er et behov for videre utvikling av HFS. I en stund var jeg selv i tvil, men når jeg ser hvordan mange brukere støtter oppunder siden, og det faktum at vi faktisk har hatt en økning i antall brukere høsten 2019, så tror jeg det fortsatt er liv laga for en side som HFS, men plattformen må oppgraderes hvis vi skal overleve på sikt.


  Vedlegg 559600

  Nytt kapittel
  Vi står ovenfor et nytt kapittel, og mange av oss har vært på siden i snart 20 år, og jeg er faktisk litt rørt over at veldig mange brukere fortsatt finner glede i en side som HFS, og det gjør også motivasjonen for videreutvikling langt større. HFS3 er fortsatt en god plattform rent teknisk, men HFS4 skal bli ennå bedre, og her gjelder det å finne ut av alt som irriterer brukerne med dagens versjon og sørge for at vi ikke ender opp med en ny løsning som vil sette oss bakover i tid. Ingen liker forandring, men dessverre så må en nok innfinne seg med at enkelte forandringer vil måtte finne sted, og det gjelder å finne en balansegang som gjør at HFS4 totalt sett blir en bedre plattform for oss alle.

  Jeg vet at mange ønsker seg et forum hvor en ikke vil oppleve personangrep, og hvor en kan diskutere enkelte emner uten å bli møtt med "motstand", og kabeldiskusjoner har vel siden første dag vært et tema som har skapt mye splid. Det er nok ikke til å unngå at dette vil fortsette i fremtiden, og det mange løsninger som kan bedre situasjonen, men det å tro at vi skal bli kvitt dette fenomenet er nok ren ønsketenking. En må også huske på at HFS er en diskusjonsarena, og en må nesten tåle at folk har ulike meninger, og det er også litt av poenget med en slik side. Hvis alle er enige med hverandre, så har vi til slutt ikke mye å diskurere. Det er mange sider som har "klubber" og lukkede sider for enkelte temaer, men hvis vi begynner å splitte opp brukerne i ulike seksjoner, så kan vi like gjerne pakke sammen hele greia. Det kan tenkes at vi vil sette opp et par områder for betalende medlemmer, og dette kan sørge for at medlemmene vil oppføre seg i større grad, men i all hovedsak så tror jeg forumet må være en åpen plass for alle.

  Vi har i lang tid ønsket en sterkere moderering av regelbrudd, og en ting som skal bli bedre på de nye sidene er verktøy for moderatorene. Det skal som alltid være lov til å komme med sine meninger uansett hvor dumme enkelte måtte mene de måtte være, men personangrep og ufine karakteristikker skal slås hardere ned på, og hvis en ikke klarer å holde seg på matta uten å fornærme andre, så må en også tåle konsekvensene av dette. Istedenfor å true med utestengelse eller tilsvarende, så vil vi kort og greit gi karantetid i ulike kategorier, og når noen drar strikken for langt, så vil de bli satt under mod-kontroll i en viss periode. Dette er en løsning som vi allerede har, men problemet har vært at innlegg som må godkjennes ligger for bortgjemt, og det kan gå litt tid før moderator ser disse innleggene. På de nye sidene får vi opp varsel hver gang et innlegg må godkjennes, blir rapportert etc, og dette vil gjøre at moderatorene får en mye bedre oversikt. Noen ganger kan enkle tekniske løsninger gjøre livet mye lettere, og dette vil også medføre at det blir enklere for moderatorene og faktisk gå til tiltak når noen bryter med reglene.

  Jeg skrev at vi ønsker innspill med tanke på de nye sidene, og det jeg først og fremst tenker på er tekniske funksjoner. Vi ønsker alle det optimale forum, men det finnes ingen teknisk funksjon som kan styre folks meninger, og et forum vil alltid bestå av ulike mennesker. Det vi derimot har mulighet til er å tilrettelegge de nye sidene med de funksjonene vi ønsker, og jeg kan først nevne de tingene vi har tatt tak i, og hvordan vi så langt ser for oss de nye sidene, og deretter kan du som bruker komme med dine innspill.

  Funksjoner og oppsett
  De nye sidene vil i all hovedsak bestå av tre elementer: Forside, Forum og Torget. Vi har i dag en side med galleri og butikker, men disse vil forsvinne da de er altfor statiske, og det er lite aktivitet. Vi vil heller implementere butikker på en annen måte, og den nye forsiden vil avsløre hvordan vi har gjort dette. Galleriet er noe jeg er veldig usikker på, og en av årsakene til at dette har vært lite brukt er en tungvinn løsning for å opprette album. Jeg tror vi heller skal fokusere på "mitt anlegg" og "mitt kinorom" på selve forumet, og evnt. ha en egen side som viser disse trådene med en bildeillustrasjon. Litt vanskelig å forklare, men tror vi har en snedig løsning på hvordan vi kan få denne biten mer interessant og mer aktiv.

  1. Forsiden
  Denne vil som før vise bransjenyheter, men også andre ting som skjer i bransjen. Her har vi laget en veldig fleksibel løsning som gir rom for mange muligheter, og det som er viktig er at denne siden er dynamisk, og at det vil vises nye artikler og nyheter hver gang en kommer inn på siden. I dagens verden så må det være aktivitet for at en side skal være interessant, og det er her sosiale medier brilljerer med nytt innhold hele tiden.
  Det er mange ting som vil bli bedre for bransjeaktører med tanke på de nye sidene, og en viktig funksjon er at de heretter vil kunne skifte hovedbilde som vises på forsiden uten at de må laste opp alle bilder på nytt. Bransjeaktører som leser dette skjønner hva jeg mener.

  2. Forumet
  Forumet skal være nokså likt dagens, men vi har satt opp en ny forumoversikt øverst som gir deg oversikt over alt som skjer hele tiden. Det er mange forum som ikke har dette, men det er viktig at en ser hva som skjer og hvor det skjer. Denne har vi alle blitt vant til, og den nye versjonen vil være ennå bedre. Denne vil også fungere helt suverent på mobil, og der hvor mange sider fjerner mye innhold på mobil, så ønsker vi at alt innhold skal være tilstede på mobilen, og det tror jeg vi har fått til. Det vil naturligvis være veldig enkelt å laste opp bilder fra mobil til både forum og torget.

  3. Torget
  Finn har overtatt det meste av bruktannonser på nett, og selv om HFS3 har en teknisk løsning som var nokså unik i 2012, så er vi utsatt for hard konkurranse, men en av problemene med dagens verden er at enkelte sider har blitt så store, og av den grunn også litt uoversiktlig. Der hvor Finn har 30.000 annonser, så kan annonser for litt mer seriøs hi-fi bli litt bortgjemt, og jeg tror vi kan holde liv i Torget ved å gi det en teknisk og designmessig overhaling med bedre bildefremvisning. Vår nye løsning vil på mange måter fungere som idag, og det vil bli Ajax sortering (klikk og se), liste og galleri visning + enkelte nye funksjoner, og denne gangen vil vi flytte søkedelen over på venstre side som er litt mer logisk. Vi beholder arkivet vårt, men flytter det over på en ny løsning, og de fleste av dagens funksjoner vil bli ivaretatt, men enkelte irritasjonsmomenter som at browseren ikke husker hvor du var når du klikker på "tilbake" knappen vil bli rettet på. I dag må du klikke på en egen knapp: "Tilbake til lagret søkeresultat", og vi hadde ikke mulighet til å gjennomføre alle funksjoner som ønsket i 2012 pga. enkelte restriksjoner i vBulletin 4, men i dag kan vi mer eller mindre gjøre som vi vil.

  Bildeopplasting, gallerifunksjon m.m. i Torget vil bli langt bedre, og nå kan vi bruke Xenforo Editor til å lage bruktannonser, og det gjør også at du som bruker kan laste opp bilder i selve annonseteksten, og det kan du faktisk ikke gjøre hos f.eks. Finn. Dette betyr at du kan sette opp en ganske lekker annonse hvis du bruker litt tid, og skal du selge høyttalere til f.eks. kr. 100, så kan det jo være greit å ha muligheten til å lage en flott annonse.

  Vi kommer til å kutte ut "Kjøp Nå", "Gi bud" og "Auksjoner" på Torget, og vi erstatter de førstnevnte med "kontakt selger", og selgere kan selv oppgi om de vil kun kontaktes pr. PM, eller også pr. telefon og/eller email. Alt er satt opp slik at roboter ikke kan fange opp informasjonen.

  Karaktersystemet opprettholdes, men med noen endringer.

  Torget blir integrert i varslingssystemet og oversikten til "Hva er nytt", og på de nye sidene kan en velge å følge enkelte brukere, kategorier osv (vil gjelde både Forum og Torget samlet), og øverst på siden vil en via en varslingslampe enkelt se om det dukker opp noe nytt via en rød liten sirkel som indikerer om noe er nytt fra den eller det en måtte følge. I dag ser du en orange liten sirkel som viser om du har fått en ny melding, og på de nye sidene vil det være et tilsvarende system rett ved siden av som indikerer at f.eks. "Høvdingen har lagt ut en ny annonse", "Du har fått svar i din tråd", "Høvdingen har startet en ny tråd" osv. Sidene blir kort og greit veldig integrert, og det blir enklere å følge med på hva du ønsker å følge med på. Du vil også kunne se "uleste bruktannonser" slik at du alltid er oppdatert på Torgets aktivitet.

  Sosiale medier
  De nye sidene får mulighet til å logge inn via Facebook, Google eller logge inn som normalt. Vi vurderer også integrasjon mot Spotify, og hvis vi implementerer sistnevnte, så kan brukerne enkelt se hva andre medlemmer hører på hos Spotify under avataren deres, dele spillelister m.m. Det hadde vært mer ønskelig å ha en tilsvarende løsning mot Tidal, men ikke sikker på om det er mulig ennå. Tanken er at det skal bli enklere å vise hverandre sanger som kan være av interesse m.m. Vi har vel alle musikk som en interesse også

  Hifisentralen vil være flinkere til å legge ut nyheter, aktuelle tråder m.m. på FB, Instagram og Twitter, og skal vi rekruttere nye medlemmer, så må vi ha en sterkere integrasjon mot alle sosiale medier, og det er delvis på plass, og noe som jeg må komme litt nærmere tilbake til.

  Mobil app / Tapatalk
  Vi jobber med ulike løsninger for hvordan vi kan få laget oss en APP, og ettersom Xenforo ikke har noen løsning for dette, så er dette noe vi må ordne på egen hånd. Det er jo genialt om vi kan få "push-meldinger" på mobilen over ting som en ønsker varsling på, men dette skal være noe brukeren selv velger å aktivere, og ikke noe som vi skal dytte på brukerne. Alternativt så kan vi vurdere Tapatalk, men jeg ønsker da å få integrert Torget også. Vi skal finne en løsning, og det vil uansett være mulig å lagre HFS4 som et app-bilde på mobilen som umiddelbart vil åpne sidene uten at du trenger å åpne en browser for så å velge siden blant favoritter.

  Andre funksjoner og støttemedlemskap
  De nye sidene gir brukerne mulighet til å dele bilder og videoer via Private meldinger, men lurer litt på om dette skal være forbeholdt støttemedlemmer. Vi er avhengig av litt støtte, og det vil være flere fordeler for støttemedlemmer på de nye sidene. Vi vil også ha "featured ads" på Torget, og istedenfor å plage brukerne med og alltid vise "uthevede annonser" på toppen av forumlistene, så vil nok disse vises i sidefeltet på forsiden og forumet, mens de som har "vanlige" annonser kun blir vist på selve Torget. Uthevede annonser kan også spres ut på sosiale medier, og de som ønsker god eksponering av sin annonse må nok regne med å betale en liten sum for det, eller at vi lanserer et utvidet støttemedlemskap.

  Hva ønsker du ut av nye HFS?
  Så kommer vi til det som artikkelen her er ment for, og det er hva du som bruker ønsker deg fra nye HFS. Vi er i siste fase av vårt arbeid, men det kan jo tenkes at det er noe vi ikke har tenkt på, og at det er en eller annen løsning eller idè som vi kan implementere.

  Jeg setter pris på om vi kan forholde oss saklig i denne tråden, og det vil ikke være mye hjelp hvis tråden sklir ut, og jeg vil derfor moderere bort ting som blir off-topic slik at vi kan fokusere på hva vi ønsker oss med HFS når det gjelder funksjoner eller ting som irritererer dere med dagens side.

  Dette ble et langt innlegg og sikkert mye jeg har glemt å nevne og ting som ble litt uklart pga. korte forklaringer, men jeg kaster ballen over til "dere", også kan jeg heller svare litt mer detaljert på evnt. spørsmål eller forslag.

  Mvh
  Høvdingen

 2. Antall kommentarer 83

  Kommentarer

 3. #81
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jan 2013
  Innlegg
  4,376
  Tagget i
  7 Innlegg
  Sitat Sitat fra BeetleBug Se Innlegg
  Brukerne av forumet eier sine egne bilder og alt annet brukergenerert innhold slik som innlegg, svar, kommentarer osv. Det burde derfor være enkelt for brukere å slette sine innlegg og også tråder som man har startet. Ønsker man å slette sin profil så burde det også være mulighet for å slette alle sine spor på forumet.

  Dette er en vanlig funksjon på flere andre plattformer.

  -BB-
  Dette er jeg enig med deg i, og garantert noe Høvdingen tar med i evalueringen i den nye versjonen, han har jo tross alt bedt om innspill fra oss brukere for å gjøre forumet enda bedre.

 4. #82
  Hifi Freak 2xJ's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2017
  Sted
  VestBredden
  Innlegg
  1,713
  Tagget i
  2 Innlegg
  Kort fortalt så sier GDPR direktivet at det skal være like enkelt og melde seg ut som og melde seg inn.. enten det er nyhetsbrev eller forum...

 5. #83
  Administrator Høvdingen's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2001
  Innlegg
  5,827
  Tagget i
  18 Innlegg
  Album
  22
  Sitat Sitat fra MusicBear Se Innlegg
  Sitat Sitat fra BeetleBug Se Innlegg
  Brukerne av forumet eier sine egne bilder og alt annet brukergenerert innhold slik som innlegg, svar, kommentarer osv. Det burde derfor være enkelt for brukere å slette sine innlegg og også tråder som man har startet. Ønsker man å slette sin profil så burde det også være mulighet for å slette alle sine spor på forumet.

  Dette er en vanlig funksjon på flere andre plattformer.

  -BB-
  Dette er jeg enig med deg i, og garantert noe Høvdingen tar med i evalueringen i den nye versjonen, han har jo tross alt bedt om innspill fra oss brukere for å gjøre forumet enda bedre.
  Takk for hyggelig møte Mr. Musicbear, og alltid hyggelig med gode innspill

  Når det gjelder dette med å slette sine spor hvis en bestemmer seg for å melde seg ut av forumet, så er dette litt mer komplisert. Slik vi har praktisert det, så må brukerne godta at vi eier alt innhold som blir lagt ut, og dette er ikke fordi HFS ønsker å selge eller gjøre noe med den informasjonen, men for at ikke tråder og innlegg skal bli ødelagt hvis en bruker med f.eks. 30.000 innlegg ønsker å melde seg ut. Dette kan sette igjen nokså kraftige spor, og av den grunn måtte vi legge inn klausulen som alle må godta når en melder seg inn.

  GDPR har senere kommet på banen, men bakgrunnen for disse reglene er for å beskytte folk, og slik vi har praktisert det, så sletter vi alle ønskelige spor av et medlem som kan identifisere personen, men ikke innhold som ikke kan relateres til vedkommende.

  La oss ta et eksempel: Du oppretter en tråd hvor du spør om råd om kjøp av høyttalere til kr. 15.000. Tråden får 500 svar, og kan være nyttig for andre i fremtiden. Hvis vedkommende som startet tråden melder seg ut, så vil det jo bli nokså tåpelig å fjerne hovedinnlegget som er definisjonen på hele tråden, og hvis brukeren blir fjernet så vil tråden bli stående, men den vil se ut som den er skrevet av en "gjest", og kan ikke spores til noen spesiell person. Hvis vi fjerner alle innlegg en person har skrevet så kan mange tråder miste sin mening, og det kan være nokså ødeleggende.

  Hvis en bruker starter en "Mitt anlegg"-tråd, så sletter vi naturligvis denne hvis personen ønsker det. En slik tråd vil ofte kunne spores til en gitt person pga. bilder og annen info, men dette er også noe brukerne bør tenke litt på før de legger ut info som kan spore hvem de er.

  Det kan også tenkes at en bruker legger ut bilder av seg selv, familie m.m. andre steder på forumet, og slikt vil vi også fjerne hvis ønskelig.

  Men, en funksjon som fjerner alt en bruker har gjort på forumet blir noe annet, og det er ingen forum som har noen innebygget funksjon for dette. GDPR kom til verden pga. større sider som Google, Facebook m.flere, men som alle andre "lover", så blir intensjon og praksis gjerne to forskjellige ting. En Facebook side er personlig, og det er klart en bør ha mulighet til å fjerne alt på en slik side, men det er ikke helt det samme å trekke tilbake ting en har sagt i det offentlige rom, og en avis kan f.eks. ikke trekke tilbake artikler skrevet av brukere.

  De fleste forum omhandler diskusjoner som på ingen måte trenger og spores tilbake til noen bestemte personer, og derav også funksjonen med "brukernavn" og "avatarer". En kan gjerne kalle seg "Julenissen" og vise bildet av "Santa Claus", og det er mange brukere som har skrevet mye, men som ingen vet hvem er. HFS har litt mer informasjon om brukeren som epost, ip osv., og dette blir selvfølgelig slettet.

  Så lenge brukeren har en mulighet til å få slettet spor som går direkte mot han/henne som person, så vil det bli slettet. Innlegg og bilder som ikke kan identifisere vedkommende blir stående.

  I henhold til GDPR:

  What constitutes personal data?
  Any information related to a natural person or ‘Data Subject’, that can be used to directly or indirectly identify the person. It can be anything from a name, a photo, an email address, bank details, posts on social networking websites, medical information, or a computer IP address.
  Jeg skal forøvrig undersøke nøye hvordan GDPR blir praktisert på ulike forum, og vi skal sette det opp slik at vi holder oss innenfor loven. Det er uansett ingen som har mye å bekymre seg for, og vi er heller ikke vanskelig hvis du som bruker ønsker å fjerne enkelte ting på forumet som kan identifisere deg.

  Til sist så kan jeg jo nevne at alle bør tenke seg om før de evnt. legger ut informasjon som kan spores tilbake til deg som "person", og selv om alt kan slettes, så er det alltid vanskelig å trekke tilbake noe som er sagt i det offentlige rom. Folk "husker", og det finnes ingen løsning for å fjerne folks hukommelse

 6. #84
  Hifi Freak oyvjorge's Avatar
  Ble medlem
  May 2002
  Sted
  Akershus,Vestby
  Innlegg
  2,371
  Tagget i
  0 Innlegg
  Høres fornuftig ut!

Side 5 av 5 FørsteFørste ... 345

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed