Festivaler: Er fylla viktigere enn musikken?

steinm

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
30.04.2006
Innlegg
192
Antall liker
25
Sted
Hordaland
Torget vurderinger
1
Nei tror ikke det, det er vel heller lite interesse for musikk generelt. Var på Bergenfest å hørte på Susanne Sundfør, og rett foran meg sto det fire stykk som maste i ett bankende kjør. Heldigvis så ble de til dels overdøvd, men tror nok at noen går kun for festen. Bergenfest er ikke det optimale når det gjelder musikk, artistene får knapt nok 50 min.
Dette er ikke en festival med teltleir men alikevel.
Dette blir for lite. Men det er vel med dette som annet, pengene styrer.
Tror heller ikke jeg går mer på disse tilstelningene med mindre det dukker opp noen jeg ikke kan unnvære da.

Mvh

SteinM
 
Sist redigert:
Z

Zomby_Woof

Gjest
Ingen fremmed tanke for meg heller. Det er vel bare å innse at folk flest ikke er så veldig interessert i musikk. Folk flest er i hvert fall langt mer interessert i folk flest.

Greia med festivaler er heller ikke bra for musikken. De som kommer for musikken får i beste fall et band eller to de virkelig har lyst til å se, et knippe de gjerne ser når de tross alt har betalt likevel, og en drøss som de ikke interesser seg for i det hele tatt. Det blir mye tid til overs, selv for de musikkinteresserte. Så kommer de som, ja, følger med på lasset...

En erfaring er at jo særere og smalere, jo bedre publikum. Og så har vi alle de som er mer opptatt av å dokumentere livet sitt enn å leve det.

Blokkere sikten for halve publikum med telefonen over hodet? Drit og dra!
 

united

Æresmedlem
Ble medlem
23.07.2009
Innlegg
24.071
Antall liker
32.377
Sted
Indre Østfold
Torget vurderinger
2
Ja det er mange "idioter" på festival. Se for eksempel på bildet under, under en konsert med CC Cowboys i Kristiansund.

Det er ikke få som har ryggen til scenen. (bilde fra lokalavisa Tidens Krav)

Og artistene trenger ikke være små heller.
Under Neil Youngs konsert på Norwegian Wood for noen år siden var det nesten like ille, bare man kom litt bort fra scenen.
 

Trane

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.09.2003
Innlegg
8.163
Antall liker
6.829
Torget vurderinger
4
Under Neil Youngs konsert på Norwegian Wood for noen år siden var det nesten like ille, bare man kom litt bort fra scenen.
Nettopp grunnen til at jeg for noen brøt tradisjonen med lillejulaftenkonsert med Young Niels.

Ikke bare på festivaler, men på konserter flest er det for mange ikke-musikkinteresserte idioter som bruker kjeften for mye og for høyt.
Senest på Lucinda Williams konserten i mai gikk jeg bort til et forelsket blondine på 50+ og hennes kommende sengevenn at det ville vært adskillig mer interessant å høre hva Lucinda hadde å si enn sjekkereplikkene deres. De ble noe flaue og det ble tyst resten av konserten....

Det er meg fullstendig ubegripelig at noen gidder å betale 500 spenn for å komme inn et sted hvor de likevel bare vil drikke lunkent øl av plastglass og prate skit.
 
Z

Zomby_Woof

Gjest
Det er meg fullstendig ubegripelig at noen gidder å betale 500 spenn for å komme inn et sted hvor de likevel bare vil drikke lunkent øl av plastglass og prate skit.
Og der er det sagt, det som skal sies! Elegant komprimert sannhet!
 

Jaerbu

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2003
Innlegg
1.581
Antall liker
528
Til en god Fest(ival) hører det til med god musikk. Det er sørgelig nok lite av begge deler her oppe i ura.
Jeg sjønner att folk ikke gidder å vise den helt store iveren når f.eks Def Lepard spiller opp til dans på Skånevik Blues Festival. Eller når en eller annen rappetulling står og nauter seg på Øya. Her oppe virker det som de fleste festivalene skal ha litt av allt, + noen 70-80 talls helter. Resultatet er kjedelige greier.
Nei, kom dere ned på kontinentet! Der kan dere velge og vrake i festivaler med smalt nok nedslagsfelt til at det er ekte med-entusiaster som er der.
 

Sluket

Sivilaudiofil og Master Baiter
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
55.378
Antall liker
102.343
Torget vurderinger
23
Ikke bare festivaler som sliter med fylla... har vært på mange konserter hvor det er et antall folk som ikke er mest interessert i musikken, virker det som. De står som regel litt bak i lokalet, og kakler som ville faen særlig under stille partier i musikken. Har ikke tall på alle de jeg har måtte grisebanke for å få tyste:cool: :rolleyes:
 
N

nb

Gjest
Dere får trøste dere med at dersom det ikke var for alle disse uinteresserte folkene som betaler i dyre dommer for å drikke lunkent, dovent, svindyrt øl fra plastglass mens de står med ryggen til scenen og prater med vennene sine så ville sannsynligvis de fleste av festivalene dere liker å gå på vært konk for lenge, lenge siden.

Jeg irriterer meg også over fenomenet, bare så det er sagt.
 

soundscape

Æresmedlem
Ble medlem
21.09.2005
Innlegg
11.051
Antall liker
33.671
Sted
Nordre Follo
Torget vurderinger
19
Har også undret meg over folk som drikker med begge armene når de er på konsert. Kan umulig gi de store musikkopplevelsene. Hadde en foran meg på en Genesis konsert som begynte å spy en halvtimes tid ut i konserten. Mindre steder som John Dee osv. kan også bli litt pes når litt for mange drita folk bruker hele gulvet i trengselen som dansearena.
 

Vebbis

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.03.2008
Innlegg
570
Antall liker
382
Torget vurderinger
1
Dette kan løses på en enkel måte, bare begynn å hør på metal så blir det spilt så høyt at ingen hører pratinga til folk likevel.
Gjelder riktignok konserter og ikke festivaler...

Noe som er vel så irriterende som at folk kakler med ryggen til, er folk som er helt med og synger av full hals.
Stod på en Metallica-konsert i Praha og jeg hørte han fyren ved siden av meg bedre enn Hetfield, og han sang en halvtone for lavt hele fuckings tida.
Herrejesus så forbanna jeg blei etter hvert.
 

Falcon1i

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.09.2012
Innlegg
1.822
Antall liker
1.823
Sted
Exil i huvudstaden
Kan nog stå ut med fylleriet för egen del men jag drar mig för att ta med mig något av barnen
vilket är tråkigt. Festivalområdena blir ofta ganska grisiga och ofta småbråk någonstans.
Självklart finns det bättre och sämre festivaler, jag kanske alltid hamnar på de sämre ;)
 
D

DL

Gjest
Har vært på endel konserter og festivaler i min tid, og det eneste som nærmer seg noe som kan kalles avhold, er en Banana Airlines konsert i Sælbu på tidlig nittitall, hvor det ikke ble solgt alkohol.
Dog solgte man hele serveringsbrett med halvfulle kaffekopper, til tilskuernes medbrakte himkok :)

Overstadig fulle tilskuere må man nok leve med, men disse forbanna idiotene som skal danse swing foran scenen på blueskonserter måtte brenne i helvete.


DL
 

Geir Kristiansen

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.01.2011
Innlegg
2.853
Antall liker
2.281
Sted
Tromsø
Man må bare ta det hele med stående ro. Engelske festivaler er rimelig "renslige" frem til kvelden. Så lenge det er familiefolk til stede tolereres fyll i liten grad. De siste konsertene på kvelden derimot blir gjerne meget fuktigere.

Var i sommer i Kauhajoki på Nummirock og man har ikke vært på festival før man har opplevd en finsk metalfestival. Det drikkes ikke, men øl inhaleres i mengder man ikke trudde det var mulig å få ned. Selv om det er mye fyll så er stemningen gemyttlig. Var ikke vitne til klammeri av noen art gjennom hele festivalen. Fordelen med festivaler er at man kan plassere seg hvor man vil da plassen er mye friere enn på vanlige konserter. Dermed kan man flytte seg unna de som forsøker karaoke på konsert.

Jeg klarer meg fint uten å drikke på konsert, men noen gode lokale øl er fint å få med seg slik at man får inn litt finkultur også.

Det er overraskende hvor stor andel som er på festival som egentlig ikke er der på grunn av musikken, men heller som en sosial tilstelning.
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Hva tror dere. Kan det ha noe med type konserter jeg går på siden jeg ikke ser fulle folk?


 
N

nb

Gjest
I Norges land er vel salg av øl & annet en svært sentral faktor for at festivaler skal gå sånn noenlunde rundt. Fra det jeg har vært på konserter og festivaler i det store landet utlandet så er avansen på slikt mye mindre (målt i antall penger pr. enhet) så det er muligens en mindre sentral del av opplegget der? Det har forsåvidt vært drukket tett på mye i utlandet også, men oppførselen er gjerne betydelig bedre. Muligens grunnet det at inngangspengene og opphold utgjør et relativt sett større innhugg i lommeboken til mange enn hva som er tilfellet i Norge. Om man synest det er kurant å betale 5-6-7-8-900 kroner i cover charge for å henge blant folk så blir det kanskje slik?
 

Geir Kristiansen

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.01.2011
Innlegg
2.853
Antall liker
2.281
Sted
Tromsø
Når deltakeren vet at uakseptabel oppførsel medfører bortvisning samt at armbåndet blir klipt av så har man et insentiv til å oppføre seg. Hvorfor det er så ekstremt viktig å ende opp "dritings" er for meg en gåte. Det kreves timing og tilrettelegging å holde ut en hel festivaldag. Når konsertene starter opp 15.00 og slutter 02.00 så skal man balansere godt mellom flytende og fast føde.


Det er vel bare å innse at en god del av deltakerne på festivaler ikke eier drikkekultur.
 

united

Æresmedlem
Ble medlem
23.07.2009
Innlegg
24.071
Antall liker
32.377
Sted
Indre Østfold
Torget vurderinger
2
Det handler ikke så mye om alkohol, tror jeg, det er mer ett spørsmål om holdninger, hvor viktig er musikken? Ikke vanskelig å finne nok skravlende edru idioter i hvert fall.

På Norwegian Wood på Neil Young-dagen for noen år siden var drikkesalget så dårlig organisert at det knapt nok var mulig å skaffe seg en øl uten å stå i kø. Men gjengene av middelaldrende folk som sto og skravla under musikken ble visst ikke mindre av at de knapt nok drakk. Var vel 7-800 kr for et dagpass den dagen. Dette var nok folk som ikke hadde vært på konsert på åresvis, Neil Young kunne de vel enes om å gå på, men det viktigste var nok å treffes. De ga rett og slett blaffen i musikken og tvang meg til å presse meg langt fram for å komme bort fra uvesenet.

På Øyafestivalen derimot, er det aldri et stort problem. Ungdommen er mye bedre enn oss gamlinger. Musikk er vel viktigere for de unge, og pengene de har lagt ut, svir.
 
D

DL

Gjest
Det har noe med kulturen for bruk av alkohol også, nordmenn er jo beryktet verden over for flatfyll.
Norske julebordsesongen er ett annet godt eksempel.


DL
 

torem

Hi-Fi freak
Ble medlem
20.12.2007
Innlegg
2.935
Antall liker
753
Det har noe med kulturen for bruk av alkohol også, nordmenn er jo beryktet verden over for flatfyll.
Norske julebordsesongen er ett annet godt eksempel.

DL
Sant nok. Bortsett fra på julebord må man typisk drikke for i det hele tatt å holde ut musikken! Problemet er at folk ikke skjønner forskjellen på et julebord og en musikkfestival.
 
D

DL

Gjest
Det har noe med kulturen for bruk av alkohol også, nordmenn er jo beryktet verden over for flatfyll.
Norske julebordsesongen er ett annet godt eksempel.

DL
Sant nok. Bortsett fra på julebord må man typisk drikke for i det hele tatt å holde ut musikken! Problemet er at folk ikke skjønner forskjellen på et julebord og en musikkfestival.

Kan igrunn ikke tenke meg noe verre enn julebord med svensktop og swing, det er så nært tortur som jeg kan komme.
Sikkert grunnen til at jeg sluttet å delta på julebord også.


DL
 
S

Slubbert

Gjest
Fælt til surving, da. En konsertopplevelse er mer enn bare musikken, det blir ikke det samme å gå på Metallica eller Turboneger hvis alle i publikum står rett opp og ned som en påle. Et livat publikum er nødvendig for å skape trøkk, moro og en god konsertopplevelse. Hvis man går på konsert med jazzkvartetter eller syngedamer stiller selvsagt situasjonen seg annerledes, da er sitteplasser å foretrekke, men jeg drar ikke akkurat til Roskilde for å finlytte.
 

Honkey-Chateau

Hi-Fi freak
Ble medlem
13.02.2007
Innlegg
3.535
Antall liker
385
Jeg, som er mer enn middels musikkinteressert, har selv opplevd å bli litt for pratsom ved et par anledninger, og blitt tilsnakket av enda mer muskkinterreserte mennesker. Det er en innrømmelse som sitter et stykke inne dette, men sant likevel. Det var salig Jackie Leven samt... eehh... ei vakker dame som sang jazz som måtte lide for min pratsomhet. Jeg ber herved ydmykt om unnskyldning!

Honkey
 
Z

Zomby_Woof

Gjest
Jeg har da også gjort det. Riktignok betalte vi en 50-lapp i døra, satt oss i hjørnet, og var sikkert langt fra de eneste som kom for øl først og fremst. Litt sånn i grenselandet mellom 'konsert' og 'pub med band'. Det er pinlig, og man skjerper seg. Men ingen kan vel påstå at det er 100% perfekt oppmerksomme og hensynsfulle til enhver tid?

Ellers er jeg hjertelig enig med Slubbert i at mye musikk nytes best sammen med et livat og alkoholpåvirket publikum. Men jaggu stopper det også der. Det er ikke greit gå på en konsert du ikke er interessert i og forstyrre resten av publikum med skråling. Ja. Det er faktisk det vi snakker om.

Og igjen. Den filminga med mobiltelefonen er fullstendig idiotisk. Det er viktigere å leve livet enn å dokumentere det.
 
Sist redigert av en moderator:
Z

Zomby_Woof

Gjest
Skal poste det 100 ganger på facebook med en gang! ;)
 

equilibrium

Overivrig entusiast
Ble medlem
29.10.2010
Innlegg
928
Antall liker
609
Sted
Østenfor sol og vestenfor måne
Torget vurderinger
3
Det ene utelukker vel ikke nødvendigvis det andre?
Mulig jeg har hatt flaks, men kan ikke påstå at dette har vært et stort problem på de utallige festivaler/konserter jeg har vært på. I mange tilfeller har nettopp atmosfæren og energien vært noe av det som trekker opplevelsen opp snarere enn skaper et irritasjonsmoment. Man kan så klart oppleve å bli stående ved siden av en særs kommunikativ cro-magnon med 3 i promille, men mine ben har vist seg ypperlige til å få meg transportert til en bedre spot. Med tanke på hvor introverte enkelte av oss nordmenn er i det daglige, så hadde de fleste konserter blitt en pinlig taus affære uten den lunkne plastølen. Både for tilskuer og musiker. Unntak er så klart sarte små akustiske konstellasjoner og tilsvarende, men jeg har vel i mindre grad opplevd de som et trekkplaster for Harry og hans alkoholmarinerte venner.
 

Pesquera

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.08.2005
Innlegg
1.381
Antall liker
75
Torget vurderinger
11
Med tanke på hvor introverte enkelte av oss nordmenn er i det daglige, så hadde de fleste konserter blitt en pinlig taus affære uten den lunkne plastølen. Både for tilskuer og musiker.
Problemet er når disse primatene ikke en gang gidder å skråle med når situasjonen ber det. Jeg var på en Kiss konsert for en måneds tid siden, og de sedvanlige suppehodene hadde selvsagt møtt mannsterk opp. Etter å ha surret med ryggen til scenen en times tid var det tid for ”Rockn’roll all Nite” og allsang uten at det så ut til å affektere dem noe særlig, de fortsatte selvsagt å røre rundt i sin egen verden. Problemet er ikke at publikum hoier og er i situasjonen men at det finnes litt for mange som går på konserter av helt obskure og bisarre årsaker.
 

stingrayV

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.02.2011
Innlegg
480
Antall liker
245
Sted
Skodje
Torget vurderinger
4
Å gå på en konsert primært for å holde kjeft og drikke vin ligger ikke for meg. Av denne enkle grunn holder jeg meg langt unna jazzkonserter hvor folk sitter og såvidt tør knipse. Jeg hadde stressa meg gjennom seansen.

Det er da for pokker bedre (for meg) å la musikken og livet engasjere i en slik grad at en glemmer seg sjøl? Lyden på en rockekonsert er ikke grunnen til å møte opp. Det er minner, grus, stanken av svette blandet med spy som river i nesa. Det er sjel og nerver, vondt i øra, og alt du ikke får når du setter på ei plate hjemme.

Edit: de som ikke klarer å holde på drikka, eller oppføre seg gir du bare faen i. Det er faktisk ikke verre enn det. Hvorfor skal de få ødelegge for deg da?

Fælt til surving, da. En konsertopplevelse er mer enn bare musikken, det blir ikke det samme å gå på Metallica eller Turboneger hvis alle i publikum står rett opp og ned som en påle. Et livat publikum er nødvendig for å skape trøkk, moro og en god konsertopplevelse. Hvis man går på konsert med jazzkvartetter eller syngedamer stiller selvsagt situasjonen seg annerledes, da er sitteplasser å foretrekke, men jeg drar ikke akkurat til Roskilde for å finlytte.
 
J

Jim.I.Hendriksen

Gjest
Lenge siden dere har vært på jazzkonserter/festivaler? Mitt inntrykk er at det er blitt veldig viktig å inneha sponsorbilletter og stille på konsert for å se å bli sett, gjerne på en konsert med noe jeg verken forstår eller liker. Da slår man ihjel tiden med å snakke høyt med kollegaer som også har en sponsor billett. Jeg er så lei dette at enkelte festivaler gidder jeg ikke reise til lenger. Går man tilbake noen år så kom det folk som var genuint interesert i musikken/artisten, nå er det blitt trendy å gå på jazzfestival. Men så har festivalene også etterhvert artister på programmet som strengt tatt ikke er jazz (for å få litt penger i kassen bl.a....) og da trekker man kanskje også til seg folk som ikke liker jazz....

Her et utdrag fra en konsertanmeldelse....

"Og så til slutt en gjenganger som ikke bare er et Maijazz-fenomen, men som stadig dukker opp når den magiske kombinasjonen av ståbilletter, musikk, alkoholservering og voksne folk ender i samme rom. Denne konserten ble – etter kaklingen i salens siste tredel å dømme – holdt i samme rom som årskonferansen til Prior. Klukk-klukk-klukk-klukk-bla-bla-bla. En konstant jabbing fra folk som – og nå tar vi rennafart og sier det som det er – ødelegger og heller bør holde seg hjemme. Enten det, eller se til hel#¤%# å hold kjeft!"
 
Sist redigert:

scaniagutten

Overivrig entusiast
Ble medlem
05.01.2009
Innlegg
1.161
Antall liker
575
Torget vurderinger
46
Lenge siden dere har vært på jazzkonserter/festivaler? Mitt inntrykk er at det er blitt veldig viktig å inneha sponsorbilletter og stille på konsert for å se å bli sett, gjerne på en konsert med noe jeg verken forstår eller liker. Da slår man ihjel tiden med å snakke høyt med kollegaer som også har en sponsor billett. Jeg er så lei dette at enkelte festivaler gidder jeg ikke reise til lenger. Går man tilbake noen år så kom det folk som var genuint interesert i musikken/artisten, nå er det blitt trendy å gå på jazzfestival. Men så har festivalene også etterhvert artister på programmet som strengt tatt ikke er jazz (for å få litt penger i kassen bl.a....) og da trekker man kanskje også til seg folk som ikke liker jazz....

Her et utdrag fra en konsertanmeldelse....

"Og så til slutt en gjenganger som ikke bare er et Maijazz-fenomen, men som stadig dukker opp når den magiske kombinasjonen av ståbilletter, musikk, alkoholservering og voksne folk ender i samme rom. Denne konserten ble – etter kaklingen i salens siste tredel å dømme – holdt i samme rom som årskonferansen til Prior. Klukk-klukk-klukk-klukk-bla-bla-bla. En konstant jabbing fra folk som – og nå tar vi rennafart og sier det som det er – ødelegger og heller bør holde seg hjemme. Enten det, eller se til hel#¤%# å hold kjeft!"
Jim.I.: Dette er som tatt ut av en nesten hvilken som helst konsert på Romsdalsmuseet under den årlige Moldejazz. Ja, jeg veit, er vakt backstage der hver sommer.

Morten
 

Tremor

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.05.2012
Innlegg
1.292
Antall liker
876
Sted
Tromsø
Aner null og niks om sponsorbilletter, men det er mitt inntrykk at mange går på festivaler simpelthen for å kunne skrive det på fb og skryte av det etterpå. Og siden musikken ikke er det som lokker mest i utgangspunktet må de bruke tiden på det de kan; vase mainnskjit. Et eksempel finner man her, hvor det går ut over Brittany Howard og Alabama Shakes:

En ikke helt religi?s opplevelse - kultur - Dagbladet.no

Var og så Steve Earle sist på Rockefeller og han åpnet ballet rolig med kassegitaren. Noen fant det for godt å stå og plapre nesten oppe på første rad og mr Earle fant det for godt å aksle elektrisiteten på neste kutt. Han hang opp øksa på skuldrene og proklamerte "TALK OVER THIS, MOTHERFUCKER" med sedvanlig autoritet, pekte ned på fjollene og øste avgårde med Calico County. Gliset var bredt og jeg måtte nesten hoie litt da.
 

Townes

Æresmedlem
Ble medlem
03.04.2009
Innlegg
15.639
Antall liker
10.642
Sted
www.skranglefantene.com
Torget vurderinger
1
Steve Earle ha jo vært ute for den slags før Tremor. En gang på garage på 90 tallet, biletter til 400,- spenn (temmelig heftig den gang), folk sto med ryggen til og plappret i vei, ekstremt respekløst, primært overfor artist, men også overfor andre publikummere. Eg var ikkje der, men såg ham noen år seinere i Grieghallen. Da sto det tre drita fulle slostriler og gneldret høylytt under Billy Austin. Eg pikket ene karen på skuldra og ba ham forsikitg om å holde kjeft eller komme seg til helvete vekk. Husker de snakket om at eg skulle bankes etter konserten :D Så eg var relativt kjapp ut av lokalet...

Dave Alvin noen år senere, han gampet i vel med fullt el kjør hele veien. Snakka med ham etterpå og sa eg savna noen av de akustiske kremlåtene, som Abilene fra Blackjack David. Han sa han kunne skjønne det, men han nektet å spille akustisk i Bergen!

Så det er så mangt der ute. Store utendørsfestivaler er nå én ting, der ligger det litt i korta at stemningen, totalpakka om du vil, er mer enn bare det musikalske for ganske mange. Og det er jo litt underlig å stå stille, pent og pyntelig gjennom en hel Turbonegerkonsert utendørs en sommerkved...
Men på klubbkonserter bør man klare å holde kjeft.
 
J

Jim.I.Hendriksen

Gjest
Santana..?
En legendarisk konsert der jeg er sikker på at aller fleste fulgte med....i hvertfall de som var klar over at de var der:)
 
Topp Bunn