Opphavsrettsdirektivet - Ny EU reform

2

2xJ

Gjest
Hva vil dette og ha og si for internett slik vi kjenner det og hvilke konsekvenser vil det ha og si for Hifisentralen.no ?
Hva må vi brukere belage oss på ??

EU-parlamentet har vedtatt nye regler om opphavsrett på internett, som har skapt dyp splittelse både mellom og innad i de ulike partigruppene.

Direktivet om opphavsrett ble vedtatt i EU-parlamentet onsdag, etter først å ha blitt utsatt i juli. 438 representanter stemte ja, 226 imot og 39 valgte å avstå.

https://www.digi.no/artikler/eu-vedtok-opphavsrett-reform-dette-er-doden-for-internett-som-vi-kjenner-det/445941


Opphavsmenn gis enerett til overføring av sine verk til allmennheten. Dette omfatter også tilgjengeliggjøring for allmennheten på en slik måte at allmennheten selv kan velge tid og sted for tilgang til verket (såkalte «på forespørsel»-tjenester). Direktivet omfatter imidlertid ikke de tilfeller hvor verket gjøres tilgjengelig direkte for et tilstedeværende publikum.


https://www.europalov.no/rettsakt/opphavsrettsdirektivet/id-3555



http://https://helt.digital/alt-du-ma-vite-om-eus-direktiv-for-opphavsrett/

Det finnes en del unntak her, men det spørs om vi ikke kommer til og merke dette på en eller annen måte.

Hva mener dere ? Og hva vil det ha og si for forumet ?
 

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
22.082
Antall liker
10.486
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
16
HFS blir nok ikke rammet her. Ikke deles det så mye heller.
Er mest laget for å "ramme" store aktører som FB, Youtube etc.
 

Høvdingen

The big chief
Administrator
Ble medlem
01.01.2001
Innlegg
6.869
Antall liker
5.689
Torget vurderinger
1
Det kommer litt an på hvordan denne loven vil bli håndhevet, og HFS kan absolutt bli rammet.

Det er disse to paragrafene som er problemet:

Artikkel 11, av motstanderne ofte omtalt som lenkeskatten. Den innebærer at i alle fall store aktører som Facebook og Google må betale aviser og andre publisister en avgift for lenke direkte til publisistenes innhold.

Ifølge BBC News skal dette i teorien kunne bidra til at flere av brukerne besøker forsidene til nettavisene framfor å gå direkte til enkeltartikler.

Dette kan være positivt for mange nettaviser, men kritikerne mener at det er uklart hvor mye av innholdet fra en nyhetsartikkel som vil kunne gjengis av en tredjepart, for eksempel en nyhetsaggregator som Google News. Vil en slik tjeneste måtte betale kompensasjon til en nettavis for bare å gjengi lenker med titlene på nyhetsartiklene?
Her vil vi være utsatt både med tanke på forsiden vår, og hva evnt. brukerne kan linke til i innlegg på forumet.


Det er likevel Artikkel 13 i lovforslaget som er mest omstridt. Som digi.no omtalte i forrige uke, handler dette om at nettsteder med brukerskapt innhold må sørge for at opphavsrettsbeskyttet innhold som lastes opp av brukerne, ikke blir publisert. For å unngå dette må det tas i bruk automatisk filtreringsteknologi.
I praksis betyr dette på HFS at vi må sperre brukernes mulighet til å bryte med denne paragrafen, og vi har verken kompetanse eller ressurser til å utvikle filtere som hindrer dette. Hvis brukerne har mulighet til å legge ut bilde, tekst osv. fra f.eks. nyhetssider, så må vi i praksis stramme inn slik at brukerne ikke har muligheten, og den eneste måten som er realistisk for oss er da at alle innlegg må bli manuelt godkjent og sjekket. Dette er totalt urealistisk i praksis.

Det store spørsmålet er hvordan loven vil fungere i praksis, og millioner av forum, blogger og andre nettsteder med brukerskapt innhold vil lide hvis dette blir håndhevet strengt. En ting er at brukerne ikke i stor grad linker til kopibeskyttet innhold, men det som betyr noe er om de har muligheten til det, og det har de så absolutt her på HFS.

Facebook har råd til å utvikle både filtre og andre løsninger, og når en sier at FB og Google vil tape mest på denne loven, så er det faktisk de som vil vinne mest på det, hvis loven vil slå ned likt for alle.

Ingen tvil om at loven er laget for å ramme de store sidene, men ofte så blir lover håndhevet annerledes enn det de var tiltenkt å ramme, og det blir interessant å følge dette videre.
 

Høvdingen

The big chief
Administrator
Ble medlem
01.01.2001
Innlegg
6.869
Antall liker
5.689
Torget vurderinger
1
I praksis så er det nok løsninger som f.eks. Microsoft Edge (browser) som henter inn diverse nyheter og lignende løsninger en ønsker å komme til livs, og det er nok ingen som har ment at sider som HFS skal endre på noe, men alt bunner ned til hvordan en vil tolke og håndheve loven.
 

grammofon

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.02.2011
Innlegg
5.646
Antall liker
2.853
Sted
Bærum
Dette blir alt for komplisert for vanlige dødelige - og tjener kun advokater som tjener alt for godt allerede. Glad jeg ikke er moderator dersom man må sjekke annenhver link for å se om det skulle påføre Høvdingen ansvar av et eller annet slag.
 

Terje-A

Æresmedlem
Ble medlem
16.05.2013
Innlegg
13.496
Antall liker
9.228
Sted
Østfold
Torget vurderinger
19
Et forum kun for betalende medlemmer bør vel slippe denne galskapen hvis det blir slik at gestapistene går etter småfiskene også, noe som Hifisentralen er. (I hvertfall i forhold til Google og Facebook:))
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.875
Antall liker
8.159
Torget vurderinger
1
En symbolsk sum i så fall, for å kunne være et lavterkseltilbud.
 
Topp Bunn