Bach's cellosuiter

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
271
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
... utgjør idag 6 stk i tallet (det kunne ha vært flere suiter for viola da gamba), hver av de akkurat lange nok for en side på LP.
De ble antakelig fullført i 1720 ("antakelig" er nok riktig sannsynlighetsgrad, fordi de originale manuskriptene er forsvunnet, og notene vi har er basert på faksimiler).
Dette er midt i perioden var Bach ansatt som kapellmester og leder for kammermusikken ved hoffet hos Prins Leopold i Cötchen (1717-1723), en stilling han senere forlot for å flytte til Leipzig, muligens pga Leopolds kone's forakt for musikk som kun var overgått av hennes fascinasjon for et utsvevende sosialt liv.

For de som er mindre kjent med Bach, var jo også dette den svært så fruktbare perioden da vidunderlige "The Well Tempered Clavier" ble komponert, men også bl.a fiolinsonatene (også 6 stk), Brandenburgerkonsertene, de engelske og franske suitene for harpsichord og også orkestersuitene.

Bach's cellosuiter er for mange noe nært den komplette musikk. De er alle seks bygd opp i seks deler hver;
1) Preludium (som en fantasi i improvisasjon)
2) Allemande (en sakte dans i 4/4 av tysk herkomst)
3) Courante (en lettflytende fransk pantomimedans)
4) Sarabande (muligens spansk dans)
5) Menuett eller Bourree eller Gavotte (varierer fra suite til suite)
6) Gigue (engelsk dans bygd opp i tripletter)

Det er altså i all hovedsak danser dette dreier seg om, slik er suiter historisk bygd opp; man kan spore suiten som musikalsk ramme helt tilbake til middelalderens lutt-artister som lagde sykluser av dansemusikk ved å sette sammen et utvalg av populære danser (en slik syklus=suite).

Fordi de originale manuskripter mangler, og det vi har er basert på mangelfulle dokumenter og faksimiler (fortrinnsvis fra Bach's andre kone Anna Magdalena, men også fra en av hans elever Kellner) så mangler en hel del viktige opplysninger, fremføringsinstruksjoner og markeringer fra Bach's hånd, f.eks tempoangivelser, ornamenter, dynamikk osv.
Dette fører til at cellisten står overfor en svær tolkningsmessig oppgave når han skal fremføre dette; og det vanlige har vært at de store cellister selv har intrepetert dette fremføringstekniske selv, altså vært sin egen stilistiske guide. Å "kopiere" en annen cellist's tokning har naturlig nok ikke vært særlig nyskapende og attraktivt. Noe som naturligvis har avstedkommet svære tolkningsmessige forskjeller i fremførelsene, mer divergens og bredde enn for det meste av klassisk musikk.

En av de største tolkere av Bach's cellomusikk har, foruten Pablo Casals naturligvis, vært Janos Starker. Hans udødelige sett innspilt for Mercury vinteren 1965, og fullført rett før jul samme år, har vel vært en målestokk i 40 år.



Selv har jeg aldri hørt en så bergtakende fremførelse av disse suitene, og på den nye LP-utgivelsen fra Speakers Corner er det en lydkvalitet som knapt kan tenkes bedre etter hvilken som helst målestokk; dette er hva hifi og musikk i skjønneste forening handler om!

Det er ikke noe mysterium at originale 3LP-bokser fra Mercury har gått for opptil $1500 på bruktmarkedet når man tar i betraktning hvilken formidabel utgivelse det var i sin tid og fortsatt er, og i lys av dette synes de usle $90 som denne boksen ligger på ny som det reneste kupp.

Denne boksen har iallefall min varmeste anbefaling. For de lydmessig kompromitterte (dvs de som bruker kun CD) fins denne boksen også der, da komplett med suitene for viola da gamba og harpsichord. En kjapp søk på cduniverse gav denne linken, også med små lydspor;

http://www.cduniverse.com/productinfo.asp?pid=6781543&style=music&cart=332742350

De som ikke har og velger å ikke anskaffe denne milepælen i den klassiske musikkhistorien vil for alltid være litt fattigere i sjelen; dette er musikk som hører hjemme i samlingen hos enhver musikkentusiast. En debatt om tolkninger og innfallsvinkler til denne musikken mottas også med glede i denne tråden.
Utover det; løp og kjøp!

Mvh Vidar P
 

OKA

Hi-Fi freak
Ble medlem
21.03.2002
Innlegg
1.272
Antall liker
418
Truls Mørk synes jeg er fantastisk på denne. Spiller så lett og egenartet, nesten utrolig lyst til tider. Anbefales.

Ellers var jeg på konsert med en bassist som visstnok skulle komme ut med en platen med Cellosuiten. Kunne ha vært spennende kanskje. Navnet var ... Edgar Meyer, en crossover bassist som spilte meget bra. Platen har nok kommet ut forlengst.

Naxos versjonen er rett og slett kjedelig. Stryr unna.
 

soundscape

Æresmedlem
Ble medlem
21.09.2005
Innlegg
10.939
Antall liker
32.891
Sted
Nordre Follo
Torget vurderinger
17
Kjøpte akkurat denne innspillingen etter anbefaling fra "Gramophone". Kan absolutt anbefales.

 

LPA

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
03.05.2003
Innlegg
269
Antall liker
4
Det var en fin beskrivelse av Bachs cellosonater, Vidar P.
Jeg har Fournier, Casals fra før, og har vel mest forkjærlighet for Casals.

Men efter din anbefaling bestiller jeg også Janos Starker.

Det er forresten veldig mange bra innlegg om klassisk musikk her nå!

Leif the second
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
271
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Det var en fin beskrivelse av Bachs cellosonater, Vidar P.
Jeg har Fournier, Casals fra før, og har vel mest forkjærlighet for Casals.

Men efter din anbefaling bestiller jeg også Janos Starker.

Det er forresten veldig mange bra innlegg om klassisk musikk  her nå!

Leif the second
Casals er jo selve sjefen i denne sammenheng; han "gjenoppdaget" jo musikken, øvde den inn til perfeksjon og fremførte den med bravur. Faktisk spilte Casals denne musikken så og si daglig i 10-12 år en periode! Først tre tiår senere (tror det var ca 1935) spilte han inn musikken.. spørs om ikke det var første innspilling av verkene?

Ikke noen forkleinelse for de utmerkede versjonene til Fournier, Mørk, Rostropowitch oa., dette med tolkninger vil jo forbli subjektivt... men for meg er Starker den mest bergtakende jeg har hørt; han er så transparent til materialet, men allikevel så personlig og ekspressiv på en så elegant og "understated" måte..

Men poenget mitt med innlegget var ikke "JEG MENER AT dette er den beste innspillingen"... det overlates til den enkelte å mene noe om; det var ment som en liten morsom anektdote ift å trigge interessen for denne musikken, og kanskje få høre om noen andre vet noen morsomme historier i tilknytning til tilblivelsen av denne musikken.
Jeg har vært svært forsiktig med å si noe om musikk etter den nedhuggingen jeg opplevde i forbindelse med jazz-diskusjonene i høst, så derfor har jeg bevisst ikke sagt så mye om den tekniske oppbyggingen. Det kunne imidlertid vært interessant å se nærmere på, dersom de som ikke har interesse for slikt kunne ha vist anstendighet nok til å holde sine meninger for seg selv :D

Mvh Vidar P
 

LPA

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
03.05.2003
Innlegg
269
Antall liker
4
Men poenget mitt med innlegget var ikke "JEG MENER AT dette er den beste innspillingen"...
Nei, jeg oppfattet ikke innlegget slik - men snarere som forslag til å lytte til flere forskjellige innspillinger. Og med bare Fournier og Casals i hyllen, var det på tide å kjøre noe nytt.

Casals hørte jeg første gangen på midten av 70-tallet, og ble betatt med en gang. Fra innspillinger av kammermusikk fra 20-tallet (bl.a. Schubert) til Brandenburgerkonsertene og ikke minst Dvorak.

Leif the second
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
271
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Nei, jeg oppfattet ikke innlegget slik - men snarere som forslag til å lytte til flere forskjellige innspillinger.  Og med bare Fournier og Casals i hyllen, var det på tide å kjøre noe nytt.

Casals hørte jeg første gangen på midten av 70-tallet, og ble betatt med en gang.  Fra innspillinger av kammermusikk fra 20-tallet (bl.a. Schubert) til Brandenburgerkonsertene og ikke minst Dvorak.

Leif the second
Leif; siktet egentlig til andre innlegg i akkurat det avsnittet, ikke til ditt  :D

Du vekket jo nysgjerrigheten min på mer Casals nå... jeg får lete etter andre innspillinger med ham!

Mvh Vidar P
 

LPA

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
03.05.2003
Innlegg
269
Antall liker
4
Vidar P,
hvis du leter efter andre innspillinger av Casals så hjelper jeg gjerne (er litt misjonær noen ganger)

Brandenburgkonsertene finnes på Sony Classic 515305 2.
Ellers kan The Casals Edition anbefales. Sony Classical SMK. Her finnes du bl.a. Schubert C-dur kvintett (fantastisk innspilling), trioer av Schubert, Beethoven,Brahms. Beethovens Cello sonater, flere klaverkonserter av Mozart, Schumanns Cellokonsert osv.

Leif the second
 

soundscape

Æresmedlem
Ble medlem
21.09.2005
Innlegg
10.939
Antall liker
32.891
Sted
Nordre Follo
Torget vurderinger
17
Nå ble jeg revet med her, bestillte Starker på SACD fra Caiman ,USA ( bestillt via Amazon,UK) for 13,05 britiske pund inkl.frakt.

Kan anbefale å sjekke ut Amazon, de formidler salg via tredje part, ofte til lang lavere priser enn deres egne!
Har kjøpt i "bøtter og spann" fra Caiman, masse penger å spare !
 

kibsgard

Overivrig entusiast
Ble medlem
18.02.2004
Innlegg
818
Antall liker
1
Jeg har også bestilt utallige CD'er fra Caiman i det siste. De er ofte de billigste (av og til kan MDT konkurrere), de leverer superraskt og de har gjerne klassiske CD'er (historiske innspillinger) du ikke finner hos andre. I tillegg er det veldig safe når du bestiller via Amazon.
 

Steen

Overivrig entusiast
Ble medlem
06.02.2005
Innlegg
1.079
Antall liker
1.279
Det går akkurat i disse dager en debat på P2 ( verdt å vite og midt i musikken ) om det egentlig var gamle J.S. som skrev disse suiter, eller om det faktisk var hans fru som sto bak.
Interessant; nesten Dan Browns`k og garantert å få oppmerksomhet.
Casals er min favoritt, og jeg tror det kan være ødeleggende å legge for mange synsinger, temposkift og kunstpauser inn i denne musikk.
 

Bach_Man

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.04.2005
Innlegg
4.390
Antall liker
316
Torget vurderinger
3
Var en tråd om dette her:
http://www.classicalmusicguide.com/phpBB2/viewtopic.php?t=11249

Slike spekulasjoner er vel uansett neppe fruktbare så lenge dokumentasjonen er såpass svak. Uansett hvem som skrev cellosuitene så er Bachs musikalske evner hevet over tvil, gjennom beretninger om hvordan han f.eks. kunne improvisere frem kompliserte fuger fra et gitt tema.
 

Bach_Man

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.04.2005
Innlegg
4.390
Antall liker
316
Torget vurderinger
3
Noen som har noen formening om hva som er den beste cd-remastringen med Casals? De finnes jo bl.a. fra Naxos, EMI og Pearl.
 
T

tjn

Gjest
Enig angående Starker vinyl boksen, fantastisk musikk og utrolig bra lyd, kjøpte den da den kom ut og spilte den senest idag. Det er en av de platene som det er vanskelig å sette på en ny plate etterpå, alt blir liksom en nedtur.
 

noruego

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2003
Innlegg
6.536
Antall liker
7.022
Vidar P,

Overbevisende anbefaling, Vidar! Som flyttemessig kompromittert farende fant måtte jeg gå for CD-versjonen, men ser likefullt frem til at Starker kommer på besøk denne uke!

mvh

noruego
 

ch

Hi-Fi freak
Ble medlem
05.05.2007
Innlegg
1.650
Antall liker
1.198
Vidar P skrev:
En av de største tolkere av Bach's cellomusikk har, foruten Pablo Casals naturligvis, vært Janos Starker. Hans udødelige sett innspilt for Mercury vinteren 1965, og fullført rett før jul samme år, har vel vært en målestokk i 40 år.



Selv har jeg aldri hørt en så bergtakende fremførelse av disse suitene, og på den nye LP-utgivelsen fra Speakers Corner er det en lydkvalitet som knapt kan tenkes bedre etter hvilken som helst målestokk; dette er hva hifi og musikk i skjønneste forening handler om!

Det er ikke noe mysterium at originale 3LP-bokser fra Mercury har gått for opptil $1500 på bruktmarkedet når man tar i betraktning hvilken formidabel utgivelse det var i sin tid og fortsatt er, og i lys av dette synes de usle $90 som denne boksen ligger på ny som det reneste kupp.

Denne boksen har iallefall min varmeste anbefaling. For de lydmessig kompromitterte (dvs de som bruker kun CD) fins denne boksen også der, da komplett med suitene for viola da gamba og harpsichord. En kjapp søk på cduniverse gav denne linken, også med små lydspor;

http://www.cduniverse.com/productinfo.asp?pid=6781543&style=music&cart=332742350

De som ikke har og velger å ikke anskaffe denne milepælen i den klassiske musikkhistorien vil for alltid være litt fattigere i sjelen; dette er musikk som hører hjemme i samlingen hos enhver musikkentusiast. En debatt om tolkninger og innfallsvinkler til denne musikken mottas også med glede i denne tråden.
Utover det; løp og kjøp!

Mvh Vidar P
Nå har jeg ikke løpt, men omsider likevel kjøpt Starker på vinyl, og kan bare underskrive på Vidar P sin vurdering.
I hvert fall når det gjelder lyden - når det gjelder fremførelsen må jeg beskjemmet tilstå ikke å ha hørt disse før så ...

Med fare for å gå way OT - og unnskyld for det, men .......
med ref. til en pågående 40+ siders tråd et annet sted...hvis flere av deltakerne der hadde hørt mer på opptagelser som denne og deretter forsøkt å sammenligne med lyden av en uforsterket cello i levende live...osv, hadde da den tråden kanskje blitt kortere og mer sivilisert?
...ha, ha,ha, ha,...just kidding..

men for all del "løp og kjøp"......dette er "as good as it gets"...

Litt feigt å dra fram 4 år gamle sitater kanskje, Vidar P, men mener du fremdeles det som er uthevet?

mvh
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
271
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Hehe. Dette settet er en bauta innen utgivelser av Bachs cellosonater. Det er fortsatt en solid favoritt. Så løp og kjøp står jeg ved ja; boksen ble sågar verdig en anbefaling i Aus der Reihe senere. Gratulerer med et meget godt valg!

(PS; dette med cd var ment som en litt fleipete hentydning til at disse vinylutgivelsene er så gode)

EDIT; jeg er i stand til å besvare BachMan også, men har visst oversett det; du går ikke feil enten du velger Casals på EMI eller Naxos, de er begge gode. Nå til dags finner du nok Casals i boks på EMI Icon, som er meget gode kjøp av historiske innspillinger.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.154
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Jøgga skrev:
erato skrev:


Dette må vel være noe å ha? ;)
Det er helt klart. Men hvor i all verden kan denne skaffes? Utenom Japan ?
Og hvor langt opp på armen må jeg regne med å kutte av for å få den? Jeg har jo noe av det fra før, men den boksen ser jo direkte lekker ut. Jeg liker det jeg har hørt fra Mercury, og denne boksen inneholder sikker en interessant liten bok også. Kan også skrive under på det med Starkers utgivelse på Mercury.
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
271
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Vakkert bilde av Heifetz på forsiden iallefall. Er dette de nye remasterene som kom med SACD-hybridene?
Enhver som ikke har det meste fra denne serien bør i så fall ha denne boksen.
 

leon

Hi-Fi freak
Ble medlem
20.03.2008
Innlegg
1.570
Antall liker
161
Sted
Trondheim
baluba skrev:
Jøgga skrev:
erato skrev:


Dette må vel være noe å ha? ;)
Det er helt klart. Men hvor i all verden kan denne skaffes? Utenom Japan ?
Og hvor langt opp på armen må jeg regne med å kutte av for å få den? Jeg har jo noe av det fra før, men den boksen ser jo direkte lekker ut. Jeg liker det jeg har hørt fra Mercury, og denne boksen inneholder sikker en interessant liten bok også. Kan også skrive under på det med Starkers utgivelse på Mercury.

Flott box må jeg si!


Det virker til å være en koreansk nett side jeg har funnet bilder fra,det står
uthevet i blått 149 500 Kan det være prisen ?
I så fall koster den omregnet i kroner 827.- ++
 

Vedlegg

otare

Æresmedlem
Ble medlem
04.04.2007
Innlegg
13.613
Antall liker
9.170
Sted
Trondheim
11900 yen fra HMV Japan. Releas date 29/6
Det tilsvarer ca 874 kr med dagens kurs
 

Steen

Overivrig entusiast
Ble medlem
06.02.2005
Innlegg
1.079
Antall liker
1.279
Vidar,
jeg har disse suiter med både Casals, Ma, og Fournier og den remasterede RCA utgaven med Starker. Hva er forskjellen, hvis noen, på hans senere RCA og Mercury utgivelsen, bortsett fra evt. bedre lyd. Det er vel grenser for hvor mange versioner man bør ha :).
Må vel si at jeg nesten altid setter på Fournier på vinyl, selvom det begynner å bli mye knittring gjemt i rillene. Det er ett eller annet med den dansende måten han framfører alle disse suiter på. Det er mindre seriøsitet og mere lek i Fournier sin omgang med Bach.
Steen
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
271
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Steen skrev:
Vidar,
jeg har disse suiter med både Casals, Ma, og Fournier og den remasterede RCA utgaven med Starker. Hva er forskjellen, hvis noen, på hans senere RCA og Mercury utgivelsen, bortsett fra evt. bedre lyd. Det er vel grenser for hvor mange versioner man bør ha..
Steen
1992-innspillingene for RCA? Har ikke peiling. Har kun hørt bruddstykker derfra. Av en eller annen grunn bergtok de ikke nok til å skaffe settet.

Fournier er fin han, men som sagt allerede for 4-5 år siden når denne tråden startet så er det tildels smak og behag. Jeg synes dybden og kraften hos Starker ('65) er langt mer bergtakende enn Fournier sine (i mitt syn) litt lettlivede og grunnere tolkninger av disse suitene. Men det er som sagt smak og behag sikkert.

Yo Yo Ma kan jeg ikke engang begynne å beskrive min avsky for, synes han maltrakterer verkene, men det er vel en annen diskusjon. Casals er også en annen diskusjon, men dette er jo "oppdageren" av suitene, og hans innspillinger (som er tilgjengelig svært godt remasteret både hos EMI og Naxos pt) er absolutt pensum innen disse stykkene.

Men hvor mange innspillinger man bør ha skal jeg ikke legge meg oppi, det får bli opp til interessen hos den enkelte. Jeg synes allikevel det er betimelig å anbefale gode sett generelt selv om noen muligens har flere fra før.
 

otare

Æresmedlem
Ble medlem
04.04.2007
Innlegg
13.613
Antall liker
9.170
Sted
Trondheim
Første gang jeg hørte disse suitene var med Paul Tortelier, og den innspillingen liker jeg fremdeles. Han spiller dem nok mer romantisk enn mange andre, men det tåler de. Andre som har noe forhold til torteliers tolkning?
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.154
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Takk for linken. Jeg har glemt å betale Premium, så jeg nøyer meg med en prøvelytt i dag. Og det låter ganske flott for meg, glorete covere har jeg aldri latt meg lure av. Bachs cello-suiter kan man nesten ikke høre for mange tolkninger av, i og med at det er blant det aller største i min verden. :)
 

ottone

Æresmedlem
Ble medlem
08.04.2008
Innlegg
14.238
Antall liker
10.913
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
3
Bach cellosuiter får man aldri nok av, hvis man først har ramlet uti.
Da kan jeg foreslå en alternativ versjon ?
Prøv Peter Wispelwey, hans versjoner (han har gjort to komplette) er noe for seg selv.
http://open.spotify.com/track/4WAn3S8dubMurBQVeWDQ1f
Og det beste av alt: han skal spille dette for meg neste uke 8)
 

ottone

Æresmedlem
Ble medlem
08.04.2008
Innlegg
14.238
Antall liker
10.913
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
3
vredensgnag skrev:
Hyggelig, Jøgga - fint med tips. Spiller han på kattetarm? Får inntrykk av det.
........
Jada, det låter kattetarm. Og noen liker jo katter.
Wispelwey har gjort to versjoner av Bach-suitene, jeg finner ikke nr.2 på Spotti nå, men de to versjonene er slående forskjellige, og den første er den mest ekstreme. Og den interessante, syns jeg. Jeg fristes til å ta med Zoom H4 i skjortelomma på konsert i tårnet neste uke.....

...og theorbe, det er fascinernde. Har hørt instrumentet flere ganger på konsert, som del av barokk-ensemble, uten å være klar over hva jeg hørte. Det gjelder å være våken.
 
V

vredensgnag

Gjest
Tenkte det kanskje stod noe på coveret om du har Wispelwey-innspillingen. Lyder som om han spiller på catgut.

Gaillard er formidabel. Fant henne da jeg skulle finne theorbo versjonen. Utrolig sang i celloen hennes.
 

ottone

Æresmedlem
Ble medlem
08.04.2008
Innlegg
14.238
Antall liker
10.913
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
3
vredensgnag skrev:
Tenkte det kanskje stod noe på coveret om du har Wispelwey-innspillingen. Lyder som om han spiller på catgut.

Gaillard er formidabel. Fant henne da jeg skulle finne theorbo versjonen. Utrolig sang i celloen hennes.
Wispelwey har jeg hørt i to versjoner på lån fra biblioteket (det velsignete) og Spotify. Ligger ellers i bestilling.
Jeg vet ikke hvor mange versjoner jeg har på CD, fem eller seks, hverdagsversjonen til jobb-bruk er med Heinrich Schiff.
Men Galliard er nydelig ja, det var nytt for meg. Verden er full av stor musikk, og takk for tips.
 

Fei

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
07.06.2008
Innlegg
207
Antall liker
138
Torget vurderinger
2
Kan noen av dere hjelpe meg med en link til et teknisk godt opptak av Bach Chello suite no.1 på "vanlig" cd?.
 

Fei

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
07.06.2008
Innlegg
207
Antall liker
138
Torget vurderinger
2
Takker for hjelp. Bestille den nå, ble bare 148kr inkl frakt til Norge.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.154
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1

ottone

Æresmedlem
Ble medlem
08.04.2008
Innlegg
14.238
Antall liker
10.913
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
3
Det er frydefullt å oppdage hvor mange gode innspillinger som finnes tilgjengelig av disse suitene.
Hver cellist har sin stemme, og det er mange forskjellige stemmer å bli glad i.

Jeg er ikke sikker på hvor mange innspillinger jeg har av disse, men den siste cellisten jeg hører på blir ofte den nye favoritten. Det gjelder f.eks. Casals, Starker, Fournier, Schiff, Mørk, ja til og med og Wispelwey.

Nye bekjentskaper for meg er
Paul Tortelier

med en nydelig musikalsk tolkning, fra 1983

og Maurice Gendron

med en tilsvarende god gammel en, og god lyd fra Decca rundt 1964. Bildet er med Philips logo, min er Decca.

Begge med deilig syngende legato-spill. Noen kaller det romantisk, men jeg syns det er ganske sobert og rett fram, uten for sære betoninger og overraskende rubato.
Begge sterkt anbefalt, to perler faktisk, Tortelier kanskje en favoritt musikalsk akkurat idag (veldig subjektivt) og Gendron et hakk foran på lydkvalitet.
 
Topp Bunn