Knut Reiersrud & Trondheimsolistene - Infinite Gratitude

Stian Moen

Bransjeaktør
Ble medlem
18.09.2012
Innlegg
43
Antall liker
7
Ny plate med Knut Reiersrud ute i butikkene nå. 24/96 versjonen er tilgjengelig på Gubemusic: Infinite Gratitude (24Bit96Khz) by Knut Reiersrud Band & Trondheimsolistene | GubeMusic

Vinyl inkl CD kommer i midten av måneden.

Forside - KKV

+ Mer høyoppløst musikk i vente fra oss på Kirkelig Kulturverksted.

FXCD384%20-%20Forside.jpg


Reiersruds og Trondheimsolistenes fryktløse omgang med Schubert og Brahms.
Trondheimsolistene og Knut Reiersrud har slått inn på forbryterbanen. På en ny CD/LP begår de en serie musikalske lovbrudd. Uten påtakelig stor respekt for tradisjonen gir de oss noen uhørte versjoner av Schubert- og Brahmsverker.

Den nye utgivelsen som kommer på vinyl og CD i disse førjulstider er innspillt i Kulturkirken Jakob og blir utgitt av Kirkelig Kulturverksted. Platen heter ”Infinite Gratitude”. Verkene som er belyst er blant det flotteste innen kammermusikken, skrevet av to geniale 1800-tallskomponister – Franz Schuberts strykekvintett i Cdur, og Johannes Brahms strykesekstett i B. De markante musikalske lovbrudd har resultert i en utvidelse av begge verkene med adskillige minutter og dynamiske utfall som få har hørt fra de to mestrene. Vi påstår ikke at dette nødvendigvis er bedre enn orginalverkene, men vi kan love at dette er virkelig unik musikk– uttrykksfullt og vakkert der klassisk musikk og blues gjensidig forsterker hverandres poetikk.

– Klassiske musikere har mye å lære av hvordan pop- og jazzmusikere tenker om sitt publikum, sier den kjente britiske musikkpsykologen John Sloboda til NRK. Han mener lojaliteten bør ligge hos tilhørerne, ikke hos komponisten. Den klassiske musikken bør finne fram til en form med større grad av improvisasjon og uforutsigbarhet som fanger publikums interesse, i likhet med rock og jazz, og som var et naturlig element hos musikere på den tiden Brahms og Schubert levde. Bakgrunnen for uttalelsen er en amerikansk undersøkelse som viser at publikum som søker klassiske konserter i USA har falt 30% de siste 25 årene.

Dette er interessante tanker i forbindelse med dette nye albumet som Knut Reiersrud og Trondheimsolistene spilte inn sist sommer og som kommer ut i disse dager. Ideen er spennende fordi den mest vanlige kombinasjonen av strykere og rhythm and blues-baserte innspillinger har vært at klassiske instrumentalister legger et glasur av fylde og prakt på r&b-artistenes låter. I dette prosjektet er det omvendt: Mens Trondheimsolistene spiller sin del av verkene etter orginalpartituret, er det Knut Reiersrud Bands oppgave å utvide og forsterke lydbildet og de musikalske intensjonene hos klassikerne. Mens Trondheimsolistene gir musikken nytt liv med bruk av dynamikk og fargelegging lar man altså et blues- og rockeband sprenge de formale rammene med fryktløshet og kreativitet.

Trondheimsolistene består i denne innspillingen av Alexander Robson og Sigmund Tvete Vik på fiolin, Anders Rensvik og Åshild Breie Nyhus på bratsj, Øyvind Gimse og Katrine Pedersen på cello. Knut Reiersrud Band består foruten sjefen sjøl på el-gitar og steel-gitar av en samling av Norges fremste pop/ rock/ jazz-musikere; David Wallumrød på piano og Hammond B3, Bjørn Holm på el-gitar, Nikolai Hængsle Eilertsen på el-bass og Andreas Bye på trommer.

FXCD 384 ”Infinite Gratitude”
Knut Reiersrud Band og Trondheimsolistene
Kirkelig Kulturverksted 2012

 
Topp Bunn