Resultater 1 til 3 av 3
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Oct 2015
  Innlegg
  211
  Tagget i
  4 Innlegg

  DIY strømkabler, brannsikkerhet, m.m.

  Har laget en del kabler på hobbybasis og har lenge vurdert å begi meg ut på å lage en strømkabel fra scratch. Har ikke tenkt noe særlig lenger enn overdimensjonert sak med god skjerming og gode kontakter, men prosjektet har jeg latt ligge enn så lenge av frykt for brudd på eventuelle forskrifter etc.

  Har jo sett at noen solgte kabler (norsk produsent, dere vet nok hvem jeg sikter til) har hatt laber kvalitet hvor alle forskrifter i ordboka, fra brann- til common sense, virket å være brutt. Har man som forbruker (ved kjøp av disse) eller konstruktør (ved DIY) noe ansvar eller risiko ved bruk av slike kabler? Er det noen spesifikke krav man må oppfylle mtp materialer, tverrsnitt mm, eller er det fritt vilt så lenge saken ikke tar fyr?

 2. #2
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2004
  Innlegg
  9,363
  Tagget i
  3 Innlegg
  Generelt sett vil jeg si at som forbruker er du ansvarlig for at du bruker utstyr som er egnet til formålet, f.eks. at utstyret er CE-merket - dvs CE i betydningen «Conformité Européenne», og ikke i betydningen «China Export» https://en.wikipedia.org/wiki/CE_marking. Det gjelder både mht at utstyret over tid og i bruk er berøringssikkert og brannsikkert.

  Dersom du skal skru sammen apparatledninger på egenhånd må du forsikre deg om at de delene du kjøper inn er egnet og beregnet til formålet, passer sammen, oppfyller gjeldende krav og normer (særlig mht isolasjon og tverrsnitt ift last), og er CE-merket dersom det er relevant. Se etter om delene er godkjent av Nemko, Semko eller VDE. Saumfar også produsentenes datablader. Solid core-ledninger er for eksempel ikke egnet til formålet - apparatledning, selv om de kan være beregnet til nettspenning og høy strøm. Du er også ansvarlig for at monteringen av delene er forsvarlig.

  Dersom dette er gresk for deg så er det like lurt å holde seg unna fjøsmekk med nettspenning.

  mvh
  KJ
  Siste redigert av KJ; 23.04.2019 kl. 19:58.
  You can get away with anything if you give it a good tune

 3. #3
  Hifi Freak Aurora's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2004
  Sted
  Ytterst i havgapet...
  Innlegg
  6,131
  Tagget i
  1 Innlegg
  I prinsippet er vi alle ansvarlige for det vi plugger i stikkontakten, men i sin ytterste konsekvens kan man kanskje gå etter en produsent juridisk dersom varen har vært direkte årsak til stor skade. Dette sitter nok likevel langt inne. Dersom vi ser oss litt rundt , så plugger vi stort sett hva som helst i stikkontakten i heimen, bare det er utstyrt med en plugg som passer. Diverse mobilladere og enkelte DAB-radioer bør være vel kjent.
  Om du ellers er komfortabel med å avisolere kabler og ledninger uten å skade de, så er ikke det å koble nettkabler noen heksekunst. Også i følge regelverket er det OK for forbruker å koble "beveglig ledning" til utstyr som trenger dette. For nettkabler til HFi-utstyr ville jeg ikke brukt noe under1,5 kv - min, 2,5 kv til strømkrevende utstyr. Bruk kabel av anerkjente merker kjøpt hos et elektrofirma eller tilvarende kabel kjøpt på nett. Endehylser er i mitt hode nødvendig på flertrådig kabel. Jeg hører til de som ikke tror på mirakelkabler, og siden vanlige stikkontakter er sikret med max 16A, så ser jeg heller ikke noe poeng i å bruke større kvadrater på den siste ( noen sier første) meteren. I løpet av et langt yrkesliv har jeg nå koblet kabler til alskens merkelig utstyr, fra sytråd til hageslange størrelse, og fra pA strøm til langt over bolighusets behov.... Jeg ser ikke bort fra at du også vil få råd om alskens mirakeljuice, men det får stå for uststeders regning.
  Mens Løgnen løp fra Bagdad til Konstantinopel, lette Sannheten fortsatt etter sine sandaler

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed